I det här inlägget ska vi titta på ångstrykjärn så kallade Steamers bäst i test enligt k

Varför köpa ångstrykjärn för kläder?

Är steamers hemligheten bakom snabb och enkel borttagning av veck i kläderna? Vi ser över vad de gör, hur man använder dem och hur mycket de kostar.

Ånga vs Strykning

Att ånga kläder är bättre för de än att stryka – punkt slut. Vi lägger mycket pengar på kläder, och vi vill att de ska hålla. Om du bryr dig om att bevara dina kläder bör du definitivt överväga att byta ut ditt strykjärn mot en steamer.

Varför? För att när man använder ett strykjärn gör man permanent skada på fibrerna av tyget. Tyger blir krossade och brända av strykjärnets värme. Till och med en enstaka strykning kan skada kläderna synbart.

Att använda ånga är säkrare och mildare sätt att ta bort från kläderna. Ånga får fibrerna att slappna av, och eliminerar veck utan att skada tyget.

Nu när du har läst om skillnaden mellan ånga och strykning är det ganska uppenbart vilken metod som är bättre för dina kläder. Gör dig av med strykjärnet nu och ersätt det med en steamer.

Vad är en steamer?

Ångstrykjärn är handhållna ångmaskiner som är designade för att snabbt fixa till kläderna utan att behöva använda strykjärn.

Om du vill minska tiden du spenderar med strykjärn så låter det lockande att använda ett ångstrykjärn till kläderna.

I denna expertguiden ser vi över vad steamers gör och hur mycket man kan förvänta sig att behöva spendera. Vi ger också rekommendationer för vilka funktioner man ska hålla utkik för och vad vi tyckte om de populära brittiska modellerna vi provade.

Vill du se vilka steamers som imponerade och vilka som inte gjorde det? Gå direkt till jämförelsen av ångstrykjärnen för att se vad vi tycker, och se vår video där vi använder de bästa och sämsta modellerna.

Vad är en steamer och borde jag köpa en?

Steamers – som ibland kallas rese- eller klädselsteamers, är väldigt smidiga för touch-ups i sista sekunden. Om du behöver ta bort veck i kläderna snabbt innan du ska ut, kan du ta din steamer och dra den över dina kläder.

De marknadsförs som lätta och smidiga att använda, och de kräver ingen strykbräda (men vissa kan användas vågrätt såväl som lodrätt). De rekommenderas även för mer ömtåliga kläder, då de minskar risken för att bränna kläderna.

 • Du bör överväga ett ångstrykjärn om:
 • Du ofta stryker bara ett klädesplagg i taget (och i brådska)
 • Du vill ha ett lättviktigt strykjärn för att fixa till kläderna när du reser
 • Du tycker att strykjärn och strykbrädor är tunga
 • Du har mycket kläder som är svåra att stryka, eller är ömtåliga

Vilken sorts steamer passar dig bäst?

Philips, Tefal och Steamary är de största märkerna som säljer ångstrykjärn för tillfället.

Det finns två sorter steamers att välja mellan: upprätt och sådan man håller i handen.

Handhållen steamer – dessa är mindre, lättare och bärbara än upprätta modeller (mellan 1-2kg, medan upprätta kan vara över 7kg). Därför är detta modellen du behöver om du vill ta med en på semester. De har en liten vattentank inne i steamern. Vissa är formade som ett duschhuvud (som den i bilden ovan) och vissa ser mer ut som en vattenkokare.

Upprätt steamer – dessa är större och mer otympliga än de mindre modellerna. De har en stor vattentank på undersidan, vilket gör att den kan användas längre. De kommer ofta med en inbyggd hängare och är mer kraftfulla.

Hur mycket kostar steamers?

Steamers är inte alltid billigare än vanliga strykjärn. De kan kosta mellan X. Handhållna modeller brukar vara billigast, men så är inte alltid fallet.

Vilka funktioner bör ett bra ångstrykjärn ha?

Om du letar efter en steamer, håll utkik efter dessa funktionerna som kommer göra strykandet lättare:

 • Tyngd – Om du vill ta med den på resor (till exempel till ett bröllop eller möte utomlands), eller du tycker att vanliga strykjärn är för tunga, håll utkik efter en lättare modell.
 • Varaktigt ångande – Att konstant behöva hålla fingret på knappen som gör att det ångar kan vara obekvämt. Håll utkik efter en som har en kontinuerlig ångeffekt.
 • Ånginställningar – vissa steamers låter dig justera ångflödet – smidigt och du vill ånga ömtåliga och robusta kläder.
 • Snabb uppvärmningstid – Viktigt om du vill att din steamer ska spara in på tid.
 • Vattentank – Inga av de handhållna ångstrykjärnen vi testade hade en enorm vattentank, men man vill inte ha en som är så liten att man konstant måste fylla den.
 • Användbar för alla tyger – Vissa tillverkare påstår att deras modeller funkar bra på alla tyger, till och med silke. Om du köper ett ångstrykjärn specifikt för ömtåliga klädesplagg, kolla upp detta innan du köper.

Är ett ångstrykjärn rätt för mig?

Bli inte alltför påverkad av marknadsföringen: ångstrykjärn är inte den rätta lösningen för alla. I vissa fall kan ett av våra bäst-i-test strykjärn och en lättanvänd strykbräda fungera bättre.

Även om idén av en liten, portabel steamer som snabbt tar bort veck från kläder på en galge är lockande, insåg vi att det inte alltid är så enkelt. Nedan förklarar vi de huvudgripliga för- och nackdelarna med att köpa en steamer istället för ett strykjärn, men se till spana in våra recensioner för att se hur bra individuella modeller är, då vi insåg att vissa är bättre än andra.

Fördelar med ångstrykjärn:

 • Behöver ingen strykbräda
 • Lättare än vanliga strykjärn, så bättre för resor
 • Ånga är oftast mildare mot kläderna än vanliga strykjärn
 • Vissa påstår sig kunna få kläderna uppfriskade och rena, såväl som att ta bort veck från dem

Nackdelar med ångstrykjärn:

 • Mindre kraftfulla än vanliga strykjärn, men inte nödvändigtvis billigare
 • Efter användning är kläderna ofta fuktiga, så man måste ändå vänta innan man kan ta på sig dem
 • Det är svårt att stryka kanterna av kläderna ordentligt, eller ta sig runt knappar och skarpa kanter, som kragar
 • Jämfört med vanliga strykjärn har de små vattentankar vilket gör att ångan tar slut inom minuter – ofta innan man är färdig med ett plagg
 • Inte alla är lätta – vi testade vissa som snabbt kändas jobbiga att hålla
 • Vissa skvätter vatten – så se till att inte rikta den mot ansiktet, håll fingrarna ur vägen så gott det går och se till att andra håller sig undan

5 anledningar till att ersätta ditt strykjärn med en steamer

Att stryka är, helt enkelt, inte kul alls. Men man behöver tyger som inte har veck och att stryka är för de flesta det traditionella sättet att få till en look som inte är skrynklig. Tack vare steamers behöver strykningen inte längre vara en nödvändig hushållssyssla! Du kan till och med göra dig av med strykjärnet helt och hållet – för när du upplevt fördelarna av en steamer kommer det gamla redskapet bara samla damm i ett hörn. Spana in dessa fem anledningar till varför du borde byta till en steamer idag:

Snabbare

Att stryka kan ta en hel eftermiddag. Om du måste få bort vecken på morgonen innan jobbet eller skolan tar strykning alltför lång tid. Du måste ta fram strykbrädan, värma upp strykjärnet och jobba dig runt alla svåra ställen som knappar och kragar. Annars får du skynda dig ut i din skrynkliga tröja.

Steaming däremot, tar ingen tid alls! En steamer tar bara ett fåtal minuter att värmas upp. Häng bara din tröja på stången och ånga bort vecken. Ingen tidskrävande förberedelse behövs, och man behöver inte krångla med några ställen som är svåra att nå!

Lättare

Med strykjärnet måste man vända på kläderna, lägga de på det ena och andra hållet, och gå på de olika delarna från olika vinklar för att nå alla rynkor, men med en steamer är det lätt som en plätt. Det är superenkelt att få bort alla grova veck från din favoritskjorta eller till och med gardinerna.

Bättre för kläderna

Många vet inte skadan strykjärn gör mot deras kläder. När de jämnar ut vecken krossar strykjärnet de ömtåliga fibrerna i tyget och orsakar permanent skada på kläderna, och minskar deras livslängd.

Istället för att krossa fibrerna, får din steamer istället de att slappna av vilket ger en slät och ren look utan att skada dina favoritkläder. Detta betyder att kläderna du investerat i varar längre och håller sina fina.

Fler användningsområden

Strykjärn är bäst för små saker, oftast begränsad till outsmyckade kläder eller små tyger som snusnäsdukar eller bordstabletter. Din steamer, på andra sidan, kan användas på mer än bara vecken på din favoritkostym!

Du kan använda din steamer till att ta bort vecken på kläder med paljetter och utsmyckning. Du kan släta ut dina gardiner eller dukar utan att behöva krångla med att dra dem över en strykbräda. Du kan till och med använda vårt kit med utbytbara ånghuvud för att göra alla sorters hushållssysslor, allt från att få bort smuts, putsa fönster till att få bort märken i mattor.

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här