Steamer bäst i test 2022 – Bästa steamer blev PHILIPS GC557/30

Är steamers hemligheten bakom snabb och enkel borttagning av veck i kläderna? Vi ser över vad de gör, hur man använder dem och hur mycket de kostar. Vi undersöker även vilka som är de bästa steamers på marknaden och utser testvinnare i olika prisklasser.

Ånga vs Strykning

Att ånga kläder är bättre för kläderna än att stryka. Vi lägger mycket pengar på kläder, och vi vill att de ska hålla. Om du bryr dig om att bevara dina kläder bör du definitivt överväga att byta ut ditt strykjärn mot en steamer. Varför? För att när man använder ett strykjärn gör man permanent skada på fibrerna av tyget. Tyger blir krossade och brända av strykjärnets värme. Till och med en enstaka strykning kan skada kläderna synbart.

Att använda ånga är säkrare och mildare sätt att ta bort från kläderna. Ånga får fibrerna att slappna av, och eliminerar veck utan att skada tyget. Nu när du har läst om skillnaden mellan ånga och strykning är det ganska uppenbart vilken metod som är bättre för dina kläder. Gör dig av med strykjärnet nu och ersätt det med en steamer. I denna expertguiden ser vi över vad steamers gör och hur mycket man kan förvänta sig att behöva spendera.

Vad är en steamer?

Steamers – som ibland kallas rese- eller klädselsteamers, är väldigt smidiga för touch-ups i sista sekunden. När du önskar ta bort veck i kläderna snabbt innan du ska ut, kan du ta din steamer och dra den över dina kläder. En steamer är handhållna ångmaskiner som är designade för att snabbt fixa till kläderna utan att behöva använda strykjärn. Om du vill minska tiden du spenderar med strykjärn så låter det lockande att använda ett ångstrykjärn till kläderna.

De marknadsförs som lätta och smidiga att använda, och de kräver ingen strykbräda (men vissa kan användas vågrätt såväl som lodrätt). En streamer rekommenderas även för mer ömtåliga kläder, då de minskar risken för att bränna kläderna.

Överväg en steamer om:

   • Du ofta stryker bara ett klädesplagg i taget (och i brådska)
   • Du vill ha ett lättviktigt strykjärn för att fixa till kläderna när du reser
   • Enligt dig är strykjärn och strykbrädor tunga
   • Du har mycket kläder som är svåra att stryka, eller är ömtåliga

Vilken sorts steamer passar dig bäst?

Philips, Tefal och Steamary är de största märkena som säljer steamers för tillfället. Det finns två sorter steamers att välja mellan: upprätt och sådan man håller i handen.

Handhållen steamer – dessa är mindre, lättare och bärbara än upprätta modeller (mellan 1-2kg, medan upprätta kan vara över 7kg). Därför är detta modellen du behöver om du vill ta med en på semester. De har en liten vattentank inne i steamern. Vissa är formade som ett duschhuvud (som den i bilden ovan) och vissa ser mer ut som en vattenkokare.

Upprätt steamer – dessa är större och mer otympliga än de mindre modellerna. De har en stor vattentank på undersidan, vilket gör att den kan användas längre. De kommer ofta med en inbyggd hängare och är mer kraftfulla.

Hur mycket kostar steamers?

Steamers är inte alltid billigare än vanliga strykjärn. De kan kosta mellan 500 upp till 3000 kronor. Handhållna modeller brukar vara billigast, men så är inte alltid fallet.

Vilka funktioner bör en bra steamer ha?

Om du letar efter en steamer, håll utkik efter dessa funktionerna som kommer att göra strykandet lättare:

 • Tyngd – Om du vill ta med den på resor (till exempel till ett bröllop eller möte utomlands), eller du tycker att vanliga strykjärn är för tunga, håll utkik efter en lättare modell.
 • Varaktigt ångande – Att konstant behöva hålla fingret på knappen som gör att det ångar kan vara obekvämt. Håll utkik efter en som har en kontinuerlig ångeffekt.
 • Ånginställningar – vissa steamers låter dig justera ångflödet – smidigt och du vill ånga ömtåliga och robusta kläder.
 • Snabb uppvärmningstid – Viktigt om du vill att din steamer ska spara in på tid.
 • Vattentank – Inga av de handhållna ångstrykjärnen vi testade hade en enorm vattentank, men man vill inte ha en som är så liten att man konstant måste fylla den.
 • Användbar för alla tyger – Vissa tillverkare påstår att deras modeller funkar bra på alla tyger, till och med silke. Om du köper ett ångstrykjärn specifikt för ömtåliga klädesplagg, kolla upp detta innan du köper.

Är en steamer rätt för mig?

Bli inte alltför påverkad av marknadsföringen: steamer är inte den rätta lösningen för alla. Även om idén av en liten, portabel steamer som snabbt tar bort veck från kläder på en galge är lockande, insåg vi att det inte alltid är så enkelt. Nedan förklarar vi de huvudgripliga för- och nackdelarna med att köpa en steamer istället för ett strykjärn, men se till spana in våra recensioner för att se hur bra individuella modeller är, då vi insåg att vissa är bättre än andra.

Fördelar med en steamer:

 • Behöver ingen strykbräda
 • Lättare än vanliga strykjärn, så bättre för resor
 • Ånga är oftast mildare mot kläderna än vanliga strykjärn
 • Vissa påstår sig kunna få kläderna uppfriskade och rena, såväl som att ta bort veck från dem

Nackdelar med steamer:

 • Mindre kraftfulla än vanliga strykjärn, men inte nödvändigtvis billigare
 • Efter användning är kläderna ofta fuktiga, så man måste ändå vänta innan man kan ta på sig dem
 • Det är svårt att stryka kanterna av kläderna ordentligt, eller ta sig runt knappar och skarpa kanter, som kragar
 • Jämfört med vanliga strykjärn har de små vattentankar vilket gör att ångan tar slut inom minuter – ofta innan man är färdig med ett plagg
 • Inte alla är lätta – vi testade vissa som snabbt kändes jobbiga att hålla

5 anledningar till att ersätta ditt strykjärn med en steamer

Att stryka är, helt enkelt, inte kul alls. Men man behöver tyger som inte har veck och att stryka är för de flesta det traditionella sättet att få till en look som inte är skrynklig. Tack vare steamers behöver strykningen inte längre vara en nödvändig hushållssyssla! Du kan till och med göra dig av med strykjärnet helt och hållet – för när du upplevt fördelarna av en steamer kommer det gamla redskapet bara samla damm i ett hörn. Spana in dessa fem anledningar till varför du borde byta till en steamer idag:

Snabbare

Att stryka kan ta en hel eftermiddag. Om du måste få bort vecken på morgonen innan jobbet eller skolan tar strykning alltför lång tid. Du måste ta fram strykbrädan, värma upp strykjärnet och jobba dig runt alla svåra ställen som knappar och kragar. Annars får du skynda dig ut i din skrynkliga tröja.

Steaming däremot, tar ingen tid alls! En steamer tar bara ett fåtal minuter att värmas upp. Häng bara din tröja på stången och ånga bort vecken. Ingen tidskrävande förberedelse behövs, och man behöver inte krångla med några ställen som är svåra att nå!

Lättare

Med strykjärnet måste man vända på kläderna, lägga de på det ena och andra hållet, och gå på de olika delarna från olika vinklar för att nå alla rynkor, men med en steamer är det lätt som en plätt. Det är superenkelt att få bort alla grova veck från din favoritskjorta eller till och med gardinerna.

Bättre för kläderna

Många vet inte skadan strykjärn gör mot deras kläder. När de jämnar ut vecken krossar strykjärnet de ömtåliga fibrerna i tyget och orsakar permanent skada på kläderna, och minskar deras livslängd. Istället för att krossa fibrerna, får din steamer istället de att slappna av vilket ger en slät och ren look utan att skada dina favoritkläder. Detta betyder att kläderna du investerat i varar längre och håller sina fina.

Fler användningsområden med en steamer

Strykjärn är bäst för små saker, oftast begränsad till outsmyckade kläder eller små tyger som snusnäsdukar eller bordstabletter. Din steamer, på andra sidan, kan användas på mer än bara vecken på din favoritkostym!

Du kan använda din steamer till att ta bort vecken på kläder med paljetter och utsmyckning. Utöver detta kan du släta ut dina gardiner eller dukar utan att behöva krångla med att dra dem över en strykbräda. Du kan till och med använda vårt kit med utbytbara ånghuvud för att göra alla sorters hushållssysslor, allt från att få bort smuts, putsa fönster till att få bort märken i mattor.

Steamer bäst i test 2022

Vi har nedan listat marknadens bästa steamers i vårt stora steamer bäst i test. Du hittar testvinnare i olika prisklasser så att det blir lättare att välja rätt modell.

Vinnare Premiumklassen: PHILIPS GC557/30, Steamer

Vår vinnare i premiumklassen blev denna effektiva steamer från Philips som har ett konstant ångutsläpp på 40 g/min som tar bort alla veck och rynkor på nolltid, pris ca 1800 kronor.

Vinnare Premiumklassen: PHILIPS GC557/30, Steamer

 

Med Philips GC557/30 Comfort Touch kommer du med säkerhet förlänga livstiden på dina klädesplagg och tyger. Du kan steama allt ifrån tunna sidenplagg till ullkappor och kashmir utan att behöva oroa dig för brännmärken. Den här steamern har ett mycket kraftfullt ångutsläpp på 40 g/min som tar bort både veck och skrynklor. Vi ger pluspoäng för den stora vattentanken som ser till att du kan steama massor av plagg utan att behöva fylla på med vatten!

Fördelar

 • Flexibelt steamerhuvud
 • Stor vattentank på hela 1,8 liter
 • Effekt 2000 watt
 • Fem ånginställningar som lämpar sig för olika tyger
 • Konstant ångutsläpp på 40 g/min

Nackdelar

 • Priset är högt!

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Premiumklassen: TEFAL Pro Style Care, Handhållen steamer

Vår utmanare i premiumklassen blev denna steamer från Tefal som har en mycket snabb 45 sekunders uppvärmningstid, pris ca 1500 kronor.

Utmanare Premiumklassen: TEFAL Pro Style Care, Handhållen steamer

Tefal Pro Style Care är en handhållen steamer med extra stort metallhuvud för hög precision och mycket bekväm upprätt strykning utan strykbräda. Den är lämplig för alla typer av plagg, har 3 ångnivåer, är perfekt för sista minuten-touch-up och vardagliga ångbehov. Steamern är utrustad med 1700 W kraft och en kontinuerlig ångeffekt på 30 g / minut vilket gör den effektiv. Det vi gillar bäst med den här steamern är dess snabba uppvärmningstid på 45 sekunder. Andra plus är att den är utrustad med en avtagbar vattentank för större bekvämlighet. Vi har egentligen inget att klaga på med hänsyn till Tefal Pro Style Care, den har dock lite sämre effekt, mindre ång-nivåer och mindre vattentank än vår testvinnare.

Fördelar

 • Extra stort metallhuvud för hög precision
 • God uppvärmningstid på 45 sekunder
 • 3 ångnivåer som passar alla typer av tyger
 • Praktiskt tillbehör: en tygborste för tyngre tyger och har avkalkningslösning för långvarig prestanda
 • Avtagbar 1,5 vattentank

Nackdelar

 • Lite mindre vattentank och sämre effekt än vår testvinnare

PRIS OCH INFORMATION:

 

 

Vinnare i Mellanklassen: PHILIPS GC524/60 EasyTouch Plus Steamer

Vår vinnare i mellanklassen blev denna steamer från Philips som är säker att använda även på de mest ömtåliga plaggen, pris ca 1 000 kronor.

Vinnare i Mellanklassen: PHILIPS GC524/60 EasyTouch Plus Steamer

Den här steamern från Philips klarar av att fräscha upp allt från kashmir och ull till siden och spets. Fördelar med PHILIPS GC524/60 EasyTouch Plus Steamer är att det medföljer presveckstillbehör den har hela fem ånginställningar och en avtagbar vattentank på 1,6 liter som gör det smidigt att fylla på vatten. Galjstången är dessutom justerbar och ihopfällbar. Den enda nackdelen med den här steamern är att den tar upp till två minuter att värmas upp.

Fördelar

 • Fem ångsinställningar för olika typer av textilier
 • Tillbehör som gör pressveck
 • Särskild galge
 • Avtagbar vattentank på 1,6 liter

Nackdelar

 • Tar något lång tid att värma upp

PRIS OCH INFORMATION:

 

 

Utmanare mellanklassen: RUSSELL HOBBS Steam Genie, Steamer

Denna steamer från Russell Hobbs blev vår utmanare i mellanklassen då den har en snabb uppvärmningstid och automatisk avstängning, pris ca 800 kronor.

 

Utmanare mellanklassen: RUSSELL HOBBS Steam Genie, Steamer

Russell Hobbs Steam Genie är en smidig och lättanvänd steamer som enkelt kan tas med på resan. Den är effektiv med 1650 watt trots sin kompakta storlek och har en kort uppvärmningstid på endast 45 sekunder. Steamern har en 3 meter lång sladd vilket ger dig flexibilitet. Vattentanken är dock mycket liten och den rymmer endast 260 ml. Detta ger dig 11 minuter kontinuerlig ånga, vilket motsvarar ånga till ca 3 plagg.

Fördelar

 • Automatisk avstängning
 • 45 sekunders uppvärmningstid
 • 1650 Watt
 • 3 olika tillbehör medföljer
 • Lång sladd på 3 meter

Nackdelar

 • Mindre vattentank vilket betyder att du får fylla på med vatten ofta om du har flera plagg att ånga.

PRIS OCH INFORMATION:

Testvinnare Budgetklassen: PHILIPS GC299/40 Handhållen steamer

Vår vinnare i budgetklassen blev denna steamer från Philips som är både effektiv och prisvärd, kostar endast ca 400 kronor!

Testvinnare Budgetklassen: PHILIPS GC299/40 Handhållen steamer

PHILIPS GC299/40 är en mycket prisvärd handhållen steamer i kompakt storlek, vilket gör att den passar bra att ta med i resväskan. Steamern har ett konstant ångutsläpp på 20 g/min vilket är gott nog för en steamer i den här storleken. Ska du ånga lite tjockare  material så kan du ta användning av den medföljande tillbehörsborsten som ger ett bra resultat på grövre tyger. Steamern kan med fördel användas på alla tyger lämpar sig även bra för svårstrukna och känsliga material som exempelvis kashmir och siden. Denna steamer har en 2 meter lång sladd som ger dig en längre räckvidd och smidigare användning. Vattentankskapaciteten är endast på 60 ml, vilket räcker till ca ett plagg.

Fördelar

 • 2 meter lång sladd
 • Kompakt storlek – perfekt att ta med på resan
 • Medföljande tillbehörsborste

Nackdelar

 • Vattentankskapacitet på 60 ml, vilket gör att du måste fylla på vatten ofta.
 • Uppvärmningen tar ganska lång tid

PRIS OCH INFORMATION:

 

Steamer Bäst i Test 2022

 • Vinnare Premiumklassen: PHILIPS GC557/30, Steamer
 • Utmanare Premiumklassen: TEFAL Pro Style Care, Handhållen steamer
 • Vinnare i Mellanklassen: PHILIPS GC524/60 EasyTouch Plus Steamer
 • Utmanare mellanklassen: RUSSELL HOBBS Steam Genie, Steamer
 • Testvinnare Budgetklassen: PHILIPS GC299/40 Handhållen steamer

 

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar