Ni vet hur det är! Det är dags för veckans lass pasta pesto, den schyssta mezetallriken, lite guacamole till taco tuesday eller mangopurén på chokladfondanten! Ja vilken det än är som saliverar munnen hos dig så har dom en gemensam nämnare – det behövs en stavmixer! En sån där som kan skära, hacka, puréea, mala och tillreda mat och smoothies och såser – ja det mesta faktiskt! Men vilken mixerstav ska bli din parhäst? Det tar vi en titt på, här är bästa stavmixern 2023!
Men du, om du är ett fan av coola köksmaskiner, då kanske just en cool köksmaskin kan vara nåt för framtiden? Du vet en sån där som hjälper till med precis allt från bakning till allsköns matlagning!
Bästa Stavmixer 2023
- Bäst i test Lyxklassen: Bamix SwissLine Colorline M200 – Bäst i test!
- Utmanare Lyxklassen: Smeg Stavmixer
- Bäst i test Mellanklassen: KitchenAid Artisan 5KHBV53
- Utmanare Mellanklassen: Braun MultiQuick 9 MQ 9135XI
- Bäst i test Budgetklassen: Bosch MSM66150 Stavmixer
- Utmanare Budgetklassen: OBH Nordica 7699 Super Mix Pro
Så vilken är den bästa stavmixern 2023? Jo den heter Bamix SwissLine Colorline och är från kategorin Lyx! Nedan presenterar vi Hemfaktas vinnare utifrån kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.
Bäst i test Lyx
Bamix SwissLine Colorline M200 – Bästa stavmixer 2023
En stavmixer som kan gå i arv! Pris fr. 2000 kr.
Vill du hylla pionjärerna, då är det Bamix du ska klappa händer för! Ja, dom var nämligen först med att ta fram stavmixern till hushållet. Motorn är en klass för sig – både grymt stark och energisnål som fixar mixandet på två röda. Dessutom har du livstidsgaranti på motorn, så det är bara att brassa!
Med mixern kommer även ett praktiskt bordsstativ, en mixerbägare på 0,9 liter samt blandare, visp, multikniv och processor. Här kan du tillreda dryck, såser, shakes, kakdeg och soppor, men även hacka och skära kött, grönsaker och frukt! Processorn funkar lika fint på torra som våta livsmedel! Dessutom är den anpassad både för höger och vänsterhänta med halksäkert, ergonomiskt handtag och ALLA tillbehörsdelar tål diskmaskin. Vilken toppenmixer!
Specifikationer
- Hastighetsinställningar: 2
- Stark och energisnål motor på 200 Watt
- Extra plus: Ergonomiskt handtag i gummi
- Medföljande tillbehör: Bordsstativ, mixerbägare, blandare, visp, multikniv och processor
Pris och mer information
Utmanare Lyxklassen: Smeg Stavmixer HBF22
Mer Smeg för din deg! Pris fr. 1900 kr.
Klassikern i köket! Smegs 50-tals serie tycks ju aldrig slå fel, och inte den här gången heller. Den här högkvalitativa och effektiva stavmixer har justerbar hastighet och turbofunktion likväl som ergonomiskt handtag med halkskydd. Och, givetvis, en riktigt snygg retrodesign! Den är enkel att använda, ger ett bra grepp och klarar av både mjuka och hårda ingredienser. Den här mixern hackar och blandar dom hårdaste frukterna och grönsakerna och gör dom lena och krämiga!
Specifikationer
- Hastighetsinställningar: Standard och turbo – reglerbar
- Stark motor på 700 Watt
- Extra plus: Turbofunktion, ergonomiskt handtag
- Kabellängd: 1,5 meter
- Medföljande tillbehör: Visp, mascher, hackare, kanna
Pris och mer information
Bäst i test Mittemellan
Testvinnare: KitchenAid Sladdlös Stavmixer
Sladdlös, stark & stilsäker! Pris fr. 1200 kr.
Denna högkvalitativa stavmixer har många fördelar, och den största är kanske att den är sladdlös. Detta gör den mycket smidig och enkel att använda. Den kan dessutom snabbladda på 20 minuter, eller ladda fullt på 2 timmar. Den är ergonomisk och lätt, har ett flertal hastigheter och kommer med en BPA-fri mixerskål. Krossa is, skumma mjölk, vispa, hacka – you name it! Med tre utbytbara knivar i rostfritt stål är det här en mångsidig en som står pall för det mesta. Dessutom ligger den grymt skönt i handen!
Specifikationer
- Hastighetsinställningar: 2
- Stark motor på 180 Watt
- Extra plus: Sladdlös, ergonomisk och lätt, snabbladdning på 20 minuter
- Medföljande tillbehör: BPA-fri behållare med lock
Pris och mer information
Utmanare Mellanklassen: Braun MultiQuick 9 MQ 9135XI
Lätt som en plätt och snäll mot råvaran! Pris fr. 1200 kr.
Brauns MultiQuick mixer är även den ett lite billigare alternativ om man inte vill gå på lyxstavarna! Med en praktisk smartspeed-funktion (ju hårdare du trycker, desto kraftigare mixar den) är den enkel att styra efter behov! Med tre olika hastigheter; låg, hög och pulserande hastighet kan du verkligen anpassa mixandet till råvaran. Den pulserande läget levererar exempelvis jämt skurna ingredienser utan att krossa dom.
Med sin högpresterande motor finns ingen risk för några oönskade bitar och med ActiveBlade-tekniken som roterar samtidigt som den rör sig upp och ner blir resultatet slående jämt och fint! Du byter enkelt tillbehör genom att klicka ur och i på ett smidigt sätt. Dessutom har den ett praktiskt stänkskydd!
Specifikationer
- Hastighetsinställningar: 3
- Stark motor på 1200 Watt
- Extra plus: SmartSpeed-funktion, stänkskydd, enkel att använda
- Medföljande tillbehör: Visp, ishackare, hackskål
- Sladdlängd: 1.2 meter
Pris och mer information
Bäst i test Budget
Testvinnare: Bosch MSM66150 Stavmixer
En billig bubblare! Pris fr. 500 kr.
BOSCH CleverMixx är kvalar in på första plats i budgetklassen! Den här goingen sitter inne på många av egenskaperna hos dom exklusivare varianterna ovan, men med största undantaget att den bara har en hastighet. Den är tillräckligt stark för en varierad användning och kan hacka bär, hårdost, örter och nötter – perfekt för den där peston! Likväl som soppa och puré. Dessutom går den rostfria mixerfoten och övriga tillbehör samtliga att diska i maskin.
Den är bekväm och lätt i handen, startar snabbt med ett knapptryck och utformad för minimalt stänk. Mixerbägaren med lock är praktisk – langa in den färdiga peston i kylen utan att hälla över i nya kärl!
Specifikationer
- Hastighetsinställningar: 1
- Motor på 600 Watt
- Extra plus: Stänkskydd, ergonomiskt grepp och lätt vikt
- Diskmaskinvänliga delar
- Medföljande tillbehör: Mixerbägare med lock (för enkel kylförvaring), 2 x Lock, 1 x Mixstav, rostfri, 1 x Minihackare
Pris och mer information
Utmanare budgetklassen: OBH Nordica 7699 Super Mix Pro
Billig och bra – ibland behövs inte mer än så! Pris fr. 350 kr.
Är du ute efter en stavmixer som gör jobbet utan att spräcka hål på månadsbudgeten? Då är OBH Nordicas Super Mix Pro snäll på fickan! Och riktigt bra för det ringa priset. Den har relativt kraftig motor med ett blad som kan diskas i maskin. Dessutom ingår miniprocessor och mixerbägare som skapar dom flesta möjligheter i matlagningen!
Ett riktigt bra budgetalternativ helt enkelt!
Specifikationer
- Hastighetsinställningar: 2
- Motor på 400 Watt
- Diskmaskinvänliga delar: Bladfästet
- Medföljande tillbehör: Minihackare 500 ml, mixerbägare 700 ml
- Sladdlängd: 1.2 meter
Pris och mer information
Så här utsåg vi testvinnarna:
I vårt test blev Bamix SwissLine Colorline från kategorin Lyx utsedd till bäst i test. Detta är en smidig stavmixer av hög kvalitet, som är enkel att använda och dessutom skitsnygg och ergonomisk! Den är grymt energisnål men med slående kraft i motorn – allt man kan önska! Tillverkad av fanbäraren Bamix som var först ut med stavmixar i världen! Inte superkonstigt att dom knep första platsen.
I sökandet efter den bästa stavmixern har vi gjort gedigen research, pratat med konsumenter, skannat labbtester och specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den maskin som är bäst från den som inte är det. När det kommer till stavmixers finns det en grej som är viktigare än allt annat; kvalitén på resultatet! Är det lent och fint du är ute efter, så är det så det ska bli! Och där hänger allt som oftast resultatet ihop med prislappen. Du vill ha en stark men gärna energisnål motor, att den ska kunna pumpa på utan att överhettas eller sakta ner. Flera hastigheter är ofta fördelaktigt så du kan anpassa kraft efter råvara.
Med de sex maskiner vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken. Det här är riktigt vassa kökskompisar och om du inte redan har en, ja då kan jag garantera att du kommer inse behovet så fort du skaffat en!
Köpguide för stavmixer
Det finns en hel del att fundera över när man ska välja stavmixer: Huruvida man vill ha en sladdlös modell eller en med sladd, sladdlängd eller batteritid, om den tål maskindisk, funktioner, effekt, vikt, ljudnivå, antal blad, material, hastigheter och tillbehör bland annat. Vad som är viktigt att tänka på varierar förstås, men det kan vara en bra idé att fundera över vad som känns viktigt för en själv. I vår utförligare köpguide som du hittar längre ned går vi igenom sådant som material, hastigheter, funktioner och tillbehör.
Det finns till exempel såväl sladdlösa, som de som drivs med sladd och kopplas in i eluttaget. Väljer man en med sladd bör man förstås fundera över sladdlängden. En längre sladd kan ge större rörelsefrihet, och det är också perfekt om man vill kunna stå en bit ifrån eluttaget. Om man däremot står nära kan det bli störande med en allt för lång sladd som är i vägen medan man använder stavmixern. Sladdlängden varierar en del, och den kan vara en meter eller två meter men också allt däremellan. Väljer man en sladdlös modell så är det istället batteritiden och laddningstiden man bör fundera över, och det kan även vara praktiskt om det finns snabbladdning.
En stavmixer är ofta enkel att rengöra, men det kan vara en fördel om vissa delar kan maskindiskas, eftersom det gör rengöringen ännu enklare. Även sådant som effekt, vikt, ljudnivå och antalet blad kan variera. Effekten kan till exempel vara allt från 200 watt till 1200 watt. Vikten ligger ofta omkring 1 kg, men den kan även vara betydligt lägre – nästan hälften – eller något mer. När det gäller ljudnivån så ligger den vanligtvis omkring 70-85 db, och en låg ljudnivå kan förstås vara en fördel. En stavmixer har vanligtvis 2, 4 eller 6 blad och hur många man behöver varierar förstås, men ofta räcker det långt med två blad.
Material
Här finns det kanske inte överdrivet många alternativ, utan det är plast, rostfritt stål och metall som är vanligast. Ofta är det en kombination av två material, men det finns även modeller helt i stål till exempel. Materialet har kanske ingen överdrivet stor betydelse, utan det här är kanske främst en smaksak. Ofta kan det dock vara en fördel med material som rostfritt stål och metall, eftersom de kan vara tåligare, men det finns förstås även modeller i plast som håller en hög kvalitet.
Hastigheter & Funktioner
När det gäller hastigheter så kan dessa variera ganska mycket. Det kan vara 2 men också 12 hastigheter, och ibland är hastighetsinställningen steglös. Självklart kan det vara en fördel med flera hastigheter, eftersom det då blir enklare att anpassa och justera efter behov. Just steglös hastighetsinställning kan vara en extra stor fördel, eftersom det ger full kontroll och möjlighet att välja exakt rätt hastighet.
När det gäller funktioner så finns det kanske inte överdrivet många olika att välja, men en del modeller har till exempel turbofunktion. Det finns även en del säkerhetsfunktioner, och dessa kan förstås vara en fördel.
Tillbehör
Det finns en hel del tillbehör, men hur många som ingår varierar ganska mycket. Ibland ingår inga tillbehör alls, andra gånger ingår en hel del tillbehör. Exempel på tillbehör är till exempel visp, bägare, minihackare, mosare, blandare, hackare, mixerkanna, multiblad, ballongvisp, olika blad, skummare, väggfäste, iskniv, degkrok och väggfäste. Här kan det förstås vara en bra idé att fundera över vilka tillbehör man kan tänkas behöva, och sedan välja en modell där detta ingår, eller en där det går att köpa till dessa.
Avslutande ord inför ditt köp av stavmixer
En stavmixer är ett väldigt användbart köksredskap, med många användningsområden. Den fungerar på samma sätt som en köksmixer, men passar bättre när mindre mängder ska tillredas. En stavmixer är betydligt smidigare och enklare att hantera, men även enklare att rengöra och att förvara. Det gör den till det perfekta valet när man inte behöver någon större mixer.
Stavmixern kan som sagt användas till många olika saker. För att ge några exempel kan den användas för att mixa smoothies, vispa såser, vispa grädde, tillreda omelett, göra barnmat, laga soppa, göra eget smör eller majonnäs, göra hemmagjord glass, hacka lök och nötter, göra potatismos och mycket annat.
Eftersom en stavmixer inte kostar särskilt mycket, men samtidigt har många användningsområden, så blir den ett mycket prisvärt köksredskap som kan vara väl värt att investera i. Den kan vara perfekt som komplement till köksmixern, eller som alternativ när man inte har behov av eller plats för en köksmixer.
Vanliga frågor och svar om stavmixer
Vilken är den bästa stavmixer som blev bäst i test 2023?
I vårt test av stavmixer blev Bamix SwissLine Colorline från kategorin Lyx utsedd till bäst i test. Detta är en smidig stavmixer av hög kvalitet, som är enkel att använda och dessutom skitsnygg och ergonomisk!
Vad är en stavmixer?
En stavmixer är ett köksredskap, som vanligen drivs med sladd men även finns som sladdlösa och uppladdningsbara alternativ. Stavmixern fungerar på samma sätt som en köksmixer, men är smidigare och passar bra för mindre mängder.
Vad använder man stavmixer till?
Stavmixern kan användas för att hacka, skära, vispa, mala, mixa och tillreda många olika maträtter och mellanmål. Den passar perfekt till mindre mängder och till allt från smoothies och såser, till att vispa grädde och tillreda omelett, glass eller potatismos – bland mycket annat.
En stavmixer är smidig och enkel att använda, men har samtidigt många användningsområden och kan förenkla matlagning. Här hittar du bästa stavmixern.