1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i Test: Stavmixer – I gotta need for speed!
Bamix-SwissLine-Colorline-M200-stavmixer-bast-i-test.jpg

Lyx

Bamix SwissLine M200 Stavmixer bäst i test

Bamix SwissLine M200

9

Mellan

KitchenAid Artisan 5KHBV53 bäst i test prisvärd

KitchenAid

8.8

Budget

Bosch MSM66150 Stavmixer Bäst i test

Bosch MSM66150

8.2

Inledning

Ni vet hur det är! Det är dags för veckans lass av pasta pesto, den schyssta mezetallriken, lite guacamole till taco tuesday eller mangopurén på chokladfondanten! Ja vilken det än är som saliverar munnen hos dig så har dom en gemensam nämnare – det behövs en stavmixer! En sån där som kan skära, hacka, puréea, mala och tillreda mat och smoothies och såser – ja det mesta faktiskt! Men vilken mixerstav ska bli din parhäst? Det tar vi en titt på, här är bästa stavmixern 2024!

Bamix SwissLine M200 står ut som den överlägsna stavmixern i detta test, tack vare sin oöverträffade hållbarhet och livstidsgaranti på motorn. Den kombinerar hög kvalitet, robust konstruktion och multifunktionalitet, vilket gör den till en pålitlig investering för alla kök. Den är grymt energisnål men med slående kraft i motorn – allt man kan önska! Tillverkad av fanbäraren Bamix som var först ut med stavmixar i världen! Processorn funkar lika fint på torra som våta livsmedel! Dessutom är den anpassad både för höger och vänsterhänta med halksäkert, ergonomiskt handtag och ALLA tillbehörsdelar tål diskmaskin. Vilken toppenmixer!

Men du, om du är ett fan av coola köksmaskiner, då kanske just en cool köksmaskin kan vara nåt för framtiden? Du vet en sån där som hjälper till med precis allt från bakning till allsköns matlagning!

I sökandet efter den bästa stavmixern har vi gjort gedigen research, pratat med konsumenter, skannat labbtester och specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den maskin som är bäst från den som inte är det. När det kommer till stavmixers finns det en grej som är viktigare än allt annat; kvalitén på resultatet! Är det lent och fint du är ute efter, så är det så det ska bli! Och där hänger allt som oftast resultatet ihop med prislappen. Du vill ha en stark men gärna energisnål motor, att den ska kunna pumpa på utan att överhettas eller sakta ner. Flera hastigheter är ofta fördelaktigt så du kan anpassa kraft efter råvara.

1

Bamix SwissLine M200 – Bästa stavmixer [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bamix SwissLine M200 Stavmixer bäst i test

Lyx

Vinnare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

10

Effektivitet

9

Användarvänlighet

10

Mångsidighet

9

Totalpoäng

Motivering: Bamix SwissLine M200 utmärker sig genom sin överlägsna hållbarhet och livstidsgaranti. Dess starka och energisnåla motor samt mångsidigheten med olika tillbehör gör den till testvinnaren i lyxklassen.

En stavmixer som kan gå i arv! Pris ca. 2000 kr.

Bamix SwissLine M200 står ut som den överlägsna stavmixern i detta test, tack vare sin oöverträffade hållbarhet och livstidsgaranti på motorn. Den kombinerar hög kvalitet, robust konstruktion och multifunktionalitet, vilket gör den till en pålitlig investering för alla kök. Den är grymt energisnål men med slående kraft i motorn – allt man kan önska! Tillverkad av fanbäraren Bamix som var först ut med stavmixar i världen! Inte superkonstigt att dom knep första platsen. Processorn funkar lika fint på torra som våta livsmedel! Dessutom är den anpassad både för höger och vänsterhänta med halksäkert, ergonomiskt handtag och ALLA tillbehörsdelar tål diskmaskin. Vilken toppenmixer!

Trots sitt högre pris, erbjuder Bamix SwissLine M200 en oöverträffad användarupplevelse och mångsidighet, vilket inte bara rättfärdigar dess pris utan också placerar den i en klass för sig jämfört med övriga deltagare i testet. Vill du hylla pionjärerna, då är det Bamix du ska klappa händer för! Ja, dom var nämligen först med att ta fram stavmixern till hushållet. Motorn är en klass för sig – både grymt stark och energisnål som fixar mixandet på två röda. Dessutom har du livstidsgaranti på motorn, så det är bara att brassa! Med mixern kommer även ett praktiskt bordsstativ, en mixerbägare på 0,9 liter samt blandare, visp, multikniv och processor. Här kan du tillreda dryck, såser, shakes, kakdeg och soppor, men även hacka och skära kött, grönsaker och frukt! 

 • Hastighetsinställningar: 2
 • Effekt: Stark och energisnål motor på 200 Watt
 • Övriga egenskaper: Ergonomiskt handtag i gummi
 • Medföljande tillbehör: Bordsstativ, mixerbägare, blandare, visp, multikniv och processor

Fördelar

 • Hög Kvalitet och Robust Konstruktion: Användare uppskattar Bamix SwissLine M200 för dess robusta och hållbara konstruktion. Många lyfter fram att produkten känns kvalitativ och tålig.
 • Tyst Motor: Flera användare är imponerade av hur tyst och effektiv motorn är, vilket gör användningen behaglig och mindre störande.
 • Lätt att Rengöra: En vanlig positiv kommentar är att Bamix SwissLine M200 är enkel att rengöra, särskilt direkt efter användning, vilket underlättar köksarbetet.
 • Bra Grepp och Användarvänlig Design: Användarna uppskattar den ergonomiska designen och att stavmixern är lätt att hantera och använda.
 • Multifunktionell: Flera recensenter nämner att de uppskattar de olika funktionerna och tillbehören som medföljer, vilket ger en mångsidig användning av produkten.

Nackdelar

 • Priset: En del användare tycker att Bamix SwissLine M200 är lite dyr, även om de flesta anser att kvaliteten motiverar priset.
 • Begränsad Kraft för Vissa Uppgifter: Ett fåtal recensioner påpekar att även om mixern är stark, kan den ibland ha svårt med mycket hårda eller stora föremål, såsom stora iskuber.

Sammanfattning: Baserat på över 400 recensioner från Prisjakt((Prisjakt, 2023-11-21)) och Pricerunner((Pricerunner, 2023-11-21)) visar Bamix SwissLine M200 på en hög användarnöjdhet. Användare uppskattar framförallt dess hållbarhet, tysta motor, enkelhet att rengöra, och multifunktionalitet. Även om vissa anser att priset är något högt är den generella uppfattningen att detta är en utmärkt och pålitlig köksapparat. Sammanfattningsvis framstår Bamix SwissLine M200 som ett populärt val för den som söker en kvalitativ och mångsidig stavmixer.

2

Smeg Stavmixer HBF22 

Smeg stavmixer bäst stavmixer

Lyx

Utmanare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

9

Användarvänlighet

8

Mångsidighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: Smeg Stavmixer HBF22 kombinerar snygg retrodesign med praktisk användbarhet. Dess robusta konstruktion och variabla hastighet gör den till en stark utmanare.

Mer Smeg för din deg! Pris ca. 1900 kr.

Klassikern i köket! Smegs 50-tals serie tycks ju aldrig slå fel, och inte den här gången heller. Den här högkvalitativa och effektiva stavmixer har justerbar hastighet och turbofunktion likväl som ergonomiskt handtag med halkskydd. Och, givetvis, en riktigt snygg retrodesign! Den är enkel att använda, ger ett bra grepp och klarar av både mjuka och hårda ingredienser. Den här mixern hackar och blandar dom hårdaste frukterna och grönsakerna och gör dom lena och krämiga!

 • Hastighetsinställningar: Standard och turbo – reglerbar
 • EffektStark motor på 700 Watt
 • Övriga egenskaper: Turbofunktion, ergonomiskt handtag, Kabellängd: 1,5 meter
 • Medföljande tillbehör: Visp, mascher, hackare, kanna

Fördelar

 • Hög Kvalitet och Solid Konstruktion: Användare är imponerade av Smeg Stavmixer HBF22:s kvalitet och robusthet, vilket ger en pålitlig och hållbar användning.
 • Mångsidig och Praktisk: Många recensioner lyfter fram produktens mångsidighet och användbarhet i köket, tack vare dess många användbara tillbehör.
 • Lätt att Rengöra: Användarna uppskattar att stavmixern och dess tillbehör är enkla att rengöra, vilket förenklar underhållet.
 • Stilfull Design: Smegs signaturdesign och estetik uppskattas av många, vilket gör stavmixern till en attraktiv tillägg till köksutrustningen.
 • Kraftfull Motor och Variabel Hastighet: Flera recensioner nämner den kraftfulla motorn och möjligheten att kontrollera hastigheten, vilket ger en bättre användarupplevelse.

Nackdelar

 • Högt Pris: Vissa användare anser att Smeg Stavmixer HBF22 är dyrare än jämförbara produkter, även om de flesta tycker att kvaliteten motiverar priset.
 • Hållbarhetsfrågor: Det finns rapporter om att produkten kan ha gått sönder efter en tids användning, även om dessa rapporter verkar vara isolerade händelser.

Sammanfattning: Baserat på ca 40 recensioner från NetonNet((NetonNet, 2023-11-21)), Cdon((Cdon, 2023-11-21)) och Pricerunner((Pricerunner, 2023-11-21)) visar Smeg Stavmixer HBF22 på en god användarnöjdhet. Användare betonar produktens höga kvalitet, mångsidighet, enkel rengöring och estetiska utseende. Även om priset kan vara högt, framstår Smeg Stavmixer HBF22 som en uppskattad och pålitlig köksapparat. Dessa omdömen ger en mångsidig inblick i användarnas erfarenheter med produkten.

3

KitchenAid Sladdlös Stavmixer 

KitchenAid Artisan 5KHBV53 bäst i test prisvärd

Mellan

Vinnare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

10

Användarvänlighet

9

Mångsidighet

8.8

Totalpoäng

Motivering: KitchenAid Sladdlös Stavmixer särskiljer sig med sin sladdlösa design och snabbladdningsfunktion, vilket ger den en fördel i användarvänlighet och flexibilitet.

Sladdlös, stark & stilsäker! Pris ca. 1200 kr.

Denna högkvalitativa stavmixer har många fördelar, och den största är kanske att den är sladdlös. Detta gör den mycket smidig och enkel att använda. Den kan dessutom snabbladda på 20 minuter, eller ladda fullt på 2 timmar. Den är ergonomisk och lätt, har ett flertal hastigheter och kommer med en BPA-fri mixerskål. Krossa is, skumma mjölk, vispa, hacka – you name it! Med tre utbytbara knivar i rostfritt stål är det här en mångsidig en som står pall för det mesta. Dessutom ligger den grymt skönt i handen!

 • Hastighetsinställningar: 2
 • Effekt: 180 Watt
 • Övriga egenskaper: Sladdlös, ergonomisk och lätt, snabbladdning på 20 minuter
 • Medföljande tillbehör: BPA-fri behållare med lock

Fördelar

 • Kraftfull Prestanda: Användarna uppskattar stavmixerns kraftfulla prestanda, vilket gör den effektiv för olika matlagningssyften.
 • Bekväm och Sladdlös Design: Flera recensioner lyfter fram den sladdlösa designen som en stor fördel, vilket ger användarna större flexibilitet och rörlighet i köket.
 • Lätt att Rengöra: Användarna nämner att stavmixern är enkel att rengöra, vilket bidrar till användarvänligheten.
 • Lång Batteritid: Stavmixerns batteritid är tillräckligt lång för att hantera flera matlagningsuppgifter, vilket är uppskattat av användarna.
 • Robust Konstruktion: Recensionerna framhäver ofta dess robusta och hållbara konstruktion.

Nackdelar

 • Vikt och Storlek: Några användare tycker att stavmixern är något tung och klumpig, särskilt för de med mindre händer.
 • Begränsade Tillbehör: En del användare önskar att fler tillbehör skulle ingå eller vara tillgängliga för köp separat.

Sammanfattning: Baserat på ca 200 recensioner från Bagaren & Kocken((Bagaren & Kocken, 2023-11-21)), Elgiganten((Elgiganten, 2023-11-21)) och KitchenAids egen hemsida((KitchenAid, 2023-11-21)), framstår KitchenAid Sladdlös Stavmixer som en mycket uppskattad och effektiv köksapparat. Användarna uppskattar särskilt dess kraftfulla prestanda, bekväma sladdlösa design, enkel rengöring och robust konstruktion. Vissa användare nämner dock att vikten och storleken kan vara en utmaning.

4

Braun MultiQuick 9 MQ 9135XI

Braun MultiQuick 9 MQ 9135XI bäst i test

Mellan

Utmanare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

9

Användarvänlighet

8

Mångsidighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: Braun MultiQuick 9 MQ 9135XI erbjuder en stark motor och SmartSpeed-funktion, vilket gör den till en mycket mångsidig och användarvänlig stavmixer.

Lätt som en plätt och snäll mot råvaran! Pris ca. 1200 kr.

Brauns MultiQuick mixer är även den ett lite billigare alternativ om man inte vill gå på lyxstavarna! Med en praktisk smartspeed-funktion (ju hårdare du trycker, desto kraftigare mixar den) är den enkel att styra efter behov! Med tre olika hastigheter; låg, hög och pulserande hastighet kan du verkligen anpassa mixandet till råvaran. Den pulserande läget levererar exempelvis jämt skurna ingredienser utan att krossa dom.

Med sin högpresterande motor finns ingen risk för några oönskade bitar och med ActiveBlade-tekniken som roterar samtidigt som den rör sig upp och ner blir resultatet slående jämt och fint! Du byter enkelt tillbehör genom att klicka ur och i på ett smidigt sätt. Dessutom har den ett praktiskt stänkskydd!

Så här tycker experterna om Braun MultiQuick 9 MQ 9135XI

Enligt Amanda Westberg på Techradar är Braun MQ9135 en testvinnare som erbjuder kraftfull prestanda och mångsidighet till ett överkomligt pris. Hon betonar dess ergonomiska design, bekväma grepp och kraftfulla motor som gör det enkelt att bearbeta olika ingredienser effektivt. Stavmixern inkluderar även SmartSpeed-knapp för hastighetsjustering och kommer med användbara tillbehör som en visp och en 1,5 liters behållare, vilket gör den till ett utmärkt val för den som söker en mångsidig kökshjälp.((Techradar, 2023-11-21))

 • Hastighetsinställningar: 3
 • Effekt: 1200 Watt
 • Övriga egenskaper: SmartSpeed-funktion, stänkskydd, enkel att använda. Sladdlängd: 1.2 meter
 • Medföljande tillbehör: Visp, ishackare, hackskål

Fördelar

 1. Mångsidighet: Användarna upplever att Braun MultiQuick 9 MQ 9135XI är en mångsidig stavmixer som hanterar flera olika uppgifter effektivt, från att mixa frysta bär till att göra nötkräm.
 2. Kraftfull Motor: Stavmixerns kraftfulla motor får beröm för sin förmåga att snabbt och effektivt bearbeta olika ingredienser.
 3. Enkel Rengöring: Många användare uppskattar att Braun MultiQuick 9 MQ 9135XI är lätt att rengöra, vilket gör den praktisk för daglig användning.
 4. Robust Konstruktion: Användare noterar att stavmixern är robust byggd och gjord av hållbara material.
 5. Barnsäker Funktionalitet: Vissa uppskattar de säkerhetsfunktioner som är inbyggda, vilket gör produkten säker att använda i närvaro av barn.

Nackdelar

 1. Tung: Några användare tycker att stavmixern är lite tung, vilket kan göra den svår att hantera, särskilt för längre användningsperioder.
 2. Komplex Säkerhetslås: Säkerhetslåset kan uppfattas som omständligt och inte användarvänligt, särskilt när snabb åtkomst till mixern behövs.

Sammanfattning: Denna sammanställning baseras på ungefär 200 användarrecensioner från Elgiganten((Elgiganten, 2023-11-21)). Braun MultiQuick 9 MQ 9135XI får höga betyg för sin mångsidighet, kraftfulla motor, enkel rengöring och robust konstruktion. Säkerhetsfunktionerna är även de uppskattade. Dock finns det synpunkter om att produkten kan vara tung och klumpig samt att säkerhetslåset kan vara krångligt att hantera. Dessa recensioner erbjuder en bred översikt av användarnas erfarenheter med produkten.

5

Bosch MSM66150

Bosch MSM66150 Stavmixer Bäst i test

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

7

Effektivitet

8

Användarvänlighet

8

Mångsidighet

8.2

Totalpoäng

Motivering: Bosch MSM66150 erbjuder bra prestanda till ett mycket konkurrenskraftigt pris, vilket gör den till en idealisk budgetvänlig lösning.

En billig bubblare! Pris ca. 500 kr.


BOSCH CleverMixx är kvalar in på första plats i budgetklassen! Den här goingen sitter inne på många av egenskaperna hos dom exklusivare varianterna ovan, men med största undantaget att den bara har en hastighet. Den är tillräckligt stark för en varierad användning och kan hacka bär, hårdost, örter och nötter – perfekt för den där peston! Likväl som soppa och puré. Dessutom går den rostfria mixerfoten och övriga tillbehör samtliga att diska i maskin.

Den är bekväm och lätt i handen, startar snabbt med ett knapptryck och utformad för minimalt stänk. Mixerbägaren med lock är praktisk – langa in den färdiga peston i kylen utan att hälla över i nya kärl!

 • Hastighetsinställningar: 1
 • Effekt: 600 Watt
 • Övriga egenskaper: Stänkskydd, ergonomiskt grepp och lätt vikt, diskmaskinvänliga delar
 • Medföljande tillbehör: Mixerbägare med lock (för enkel kylförvaring), 2 x Lock, 1 x Mixstav, rostfri, 1 x Minihackare

Fördelar

 • Kraftfull och Effektiv: Många användare upplever att Bosch MSM66150 är kraftfull och effektiv i sitt utförande, vilket gör den lämplig för en mängd olika matlagningsuppgifter.
 • Lätt att Rengöra: Användarna uppskattar att stavmixern är lätt att rengöra, vilket underlättar vid frekvent användning.
 • Tyst Funktion: Stavmixern beskrivs som tystgående, vilket är en uppskattad egenskap bland användare.
 • Prisvärd: Många anser att stavmixern är prisvärd, med tanke på dess prestanda och medföljande tillbehör.
 • Praktiska Tillbehör: Användare gillar de medföljande tillbehören som universalskärare och visp, vilket ökar mixerns mångsidighet.

Nackdelar

 • Konstruktion av Hackkärlslock: En vanlig kritik är att locket till hackkärlet är märkligt konstruerat och inte går att plocka isär för ordentlig rengöring, vilket kan leda till att det samlas vätska i locket.
 • Diskmaskinsäkra: Några användare nämner att inte alla delar av stavmixern är diskmaskinsäkra, vilket kan vara en nackdel för vissa.

Sammanfattning: Baserat på cirka 300 recensioner från NetonNet((NetonNet, 2023-11-21)) och Pricerunner((Pricerunner, 2023-11-21)), får Bosch MSM66150 Stavmixer överlag positiva omdömen för sin kraft, effektivitet och tysta funktion. Användarna uppskattar även att den är lätt att rengöra och prisvärd. De medföljande tillbehören som hackkärl och visp ökar dess användbarhet. Dock finns det kritik mot konstruktionen av hackkärlslocket som inte går att plocka isär för rengöring och att inte alla delar är diskmaskinsäkra. Sammanfattningsvis erbjuder denna stavmixer bra värde för pengarna.

6

OBH Nordica 7699 Super Mix Pro 

OBH Nordica 7699 Super Mix Pro stavmixer budget

Budget

Utmanare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Effektivitet

8

Användarvänlighet

7

Mångsidighet

8

Totalpoäng

Motivering: OBH Nordica 7699 Super Mix Pro är ett utmärkt budgetval med sin kraftfulla motor och användarvänliga design, men den har begränsningar i mångsidighet och hastighetsvariation.

Billig och bra – ibland behövs inte mer än så! Pris ca. 350 kr.

Är du ute efter en stavmixer som gör jobbet utan att spräcka hål på månadsbudgeten? Då är OBH Nordicas Super Mix Pro snäll på fickan! Och riktigt bra för det ringa priset. Den har relativt kraftig motor med ett blad som kan diskas i maskin. Dessutom ingår miniprocessor och mixerbägare som skapar dom flesta möjligheter i matlagningen! Ett riktigt bra budgetalternativ helt enkelt!

Så här tycker experterna om OBH Nordica 7699 Super Mix Pro

Enligt Amanda Westberg på Techradar är OBH Nordica 7699 ett prisvärt alternativ för de som söker en kraftfull och pålitlig stavmixer. Med en 800W motor, erbjuder den överlägsen prestanda för att blanda, mixa och mosa även krävande ingredienser. Dessutom uppmärksammar Westberg dess eleganta och ergonomiska design, som är både bekväm att använda och enkel att hantera. Stavmixern inkluderar användbara funktioner som justerbar hastighet och en turbofunktion, samt användbara tillbehör såsom en mixerskål med lock och visp- och skivtillbehör, vilket gör den till ett utmärkt val för ett prisvärt, men ändå kvalitativt köksverktyg.((Techradar, 2023-11-21))

 • Hastighetsinställningar: 2
 • EffektMotor på 400 Watt
 • Övriga egenskaper: Diskmaskinvänliga delar: Bladfästet. Sladdlängd: 1.2 meter
 • Medföljande tillbehör: Minihackare 500 ml, mixerbägare 700 ml

Fördelar

 • Enkel Användning: Användarna uppskattar att OBH Nordica 7699 är enkel att använda, vilket underlättar olika köksaktiviteter som att göra såser, barnmat och smoothies.
 • Kraftfull Motor: Många betonar att stavmixern har en kraftfull motor som snabbt och effektivt utför uppgifterna den är avsedd för.
 • Tillbehör av Hög Kvalitet: Användarna upplever att de medföljande tillbehören, såsom minihackare och mätkopp, är av hög kvalitet och användbara i matlagningen.
 • Lätt att Rengöra: Det noteras att stavmixern och dess delar är lätta att rengöra, vilket är en stor fördel vid frekvent användning.
 • Robust Konstruktion: Många recensenter noterar att produkten är robust och hållbar, vilket gör den till ett pålitligt redskap i köket.

Nackdelar

 • Begränsad Hastighetsvariation: En del användare skulle önska en större variation i hastighetsinställningar för att få en mer mångsidig användning.
 • Belagda Ytor: Eftersom stavens ände är av metall, finns det en risk för att den kan skada ytor med teflon eller annan beläggning.

Sammanfattning: Efter att ha analyserat cirka 50 recensioner från Amazon((Amazon, 2023-11-21)), Power((Power, 2023-11-21)) och OBH Nordicas egen webbplats((OBH Nordica, 2023-11-21)), framkommer det att OBH Nordica 7699 Super Mix Pro generellt sett är mycket uppskattad av användarna. Den anses vara enkel att använda, kraftfull och kommer med användbara tillbehör. Dess robusta konstruktion och enkelhet att rengöra gör den till en favorit i många kök. Vissa nackdelar som nämns är bristen på hastighetsvariation och risken för att skada belagda ytor. Sammanfattningsvis är denna stavmixer ett bra val för den som söker en hållbar och effektiv köksassistent.

Köpguide Stavmixer

Det finns en hel del att fundera över när man ska välja stavmixer: Huruvida man vill ha en sladdlös modell eller en med sladd, sladdlängd eller batteritid, om den tål maskindisk, funktioner, effekt, vikt, ljudnivå, antal blad, material, hastigheter och tillbehör bland annat. Vad som är viktigt att tänka på varierar förstås, men det kan vara en bra idé att fundera över vad som känns viktigt för en själv. I vår utförligare köpguide som du hittar längre ned går vi igenom sådant som material, hastigheter, funktioner och tillbehör.

Det finns till exempel såväl sladdlösa, som de som drivs med sladd och kopplas in i eluttaget. Väljer man en med sladd bör man förstås fundera över sladdlängden. En längre sladd kan ge större rörelsefrihet, och det är också perfekt om man vill kunna stå en bit ifrån eluttaget. Om man däremot står nära kan det bli störande med en allt för lång sladd som är i vägen medan man använder stavmixern. Sladdlängden varierar en del, och den kan vara en meter eller två meter men också allt däremellan. Väljer man en sladdlös modell så är det istället batteritiden och laddningstiden man bör fundera över, och det kan även vara praktiskt om det finns snabbladdning.

En stavmixer är ofta enkel att rengöra, men det kan vara en fördel om vissa delar kan maskindiskas, eftersom det gör rengöringen ännu enklare. Även sådant som effekt, vikt, ljudnivå och antalet blad kan variera. Effekten kan till exempel vara allt från 200 watt till 1200 watt. Vikten ligger ofta omkring 1 kg, men den kan även vara betydligt lägre – nästan hälften – eller något mer. När det gäller ljudnivån så ligger den vanligtvis omkring 70-85 db, och en låg ljudnivå kan förstås vara en fördel. En stavmixer har vanligtvis 2, 4 eller 6 blad och hur många man behöver varierar förstås, men ofta räcker det långt med två blad.

Material

Här finns det kanske inte överdrivet många alternativ, utan det är plast, rostfritt stål och metall som är vanligast. Ofta är det en kombination av två material, men det finns även modeller helt i stål till exempel. Materialet har kanske ingen överdrivet stor betydelse, utan det här är kanske främst en smaksak. Ofta kan det dock vara en fördel med material som rostfritt stål och metall, eftersom de kan vara tåligare, men det finns förstås även modeller i plast som håller en hög kvalitet.

Hastigheter & Funktioner

När det gäller hastigheter så kan dessa variera ganska mycket. Det kan vara 2 men också 12 hastigheter, och ibland är hastighetsinställningen steglös. Självklart kan det vara en fördel med flera hastigheter, eftersom det då blir enklare att anpassa och justera efter behov. Just steglös hastighetsinställning kan vara en extra stor fördel, eftersom det ger full kontroll och möjlighet att välja exakt rätt hastighet.

När det gäller funktioner så finns det kanske inte överdrivet många olika att välja, men en del modeller har till exempel turbofunktion. Det finns även en del säkerhetsfunktioner, och dessa kan förstås vara en fördel.

Tillbehör

Det finns en hel del tillbehör, men hur många som ingår varierar ganska mycket. Ibland ingår inga tillbehör alls, andra gånger ingår en hel del tillbehör. Exempel på tillbehör är till exempel visp, bägare, minihackare, mosare, blandare, hackare, mixerkanna, multiblad, ballongvisp, olika blad, skummare, väggfäste, iskniv, degkrok och väggfäste. Här kan det förstås vara en bra idé att fundera över vilka tillbehör man kan tänkas behöva, och sedan välja en modell där detta ingår, eller en där det går att köpa till dessa.

Avslutande ord inför ditt köp av stavmixer

En stavmixer är ett väldigt användbart köksredskap, med många användningsområden. Den fungerar på samma sätt som en köksmixer, men passar bättre när mindre mängder ska tillredas. En stavmixer är betydligt smidigare och enklare att hantera, men även enklare att rengöra och att förvara. Det gör den till det perfekta valet när man inte behöver någon större mixer.

Stavmixern kan som sagt användas till många olika saker. För att ge några exempel kan den användas för att mixa smoothies, vispa såser, vispa grädde, tillreda omelett, göra barnmat, laga soppa, göra eget smör eller majonnäs, göra hemmagjord glass, hacka lök och nötter, göra potatismos och mycket annat.

Eftersom en stavmixer inte kostar särskilt mycket, men samtidigt har många användningsområden, så blir den ett mycket prisvärt köksredskap som kan vara väl värt att investera i. Den kan vara perfekt som komplement till köksmixern, eller som alternativ när man inte har behov av eller plats för en köksmixer.

 

Vanliga frågor och svar om stavmixer

I vårt test av stavmixer blev Bamix SwissLine Colorline från kategorin Lyx utsedd till bäst i test. Detta är en smidig stavmixer av hög kvalitet, som är enkel att använda och dessutom skitsnygg och ergonomisk!

En stavmixer är ett köksredskap, som vanligen drivs med sladd men även finns som sladdlösa och uppladdningsbara alternativ. Stavmixern fungerar på samma sätt som en köksmixer, men är smidigare och passar bra för mindre mängder.

Stavmixern kan användas för att hacka, skära, vispa, mala, mixa och tillreda många olika maträtter och mellanmål. Den passar perfekt till mindre mängder och till allt från smoothies och såser, till att vispa grädde och tillreda omelett, glass eller potatismos – bland mycket annat.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser