1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i test: Spjälsäng – Sleep like a baby!
Sebra-Baby-Spjalsang-1125155x70cm-bast-i-test.jpg

Lyx

Sebra-Baby-Spjalsang-1125155x70cm-bast-i-test.

Sebra Baby

9

Mellan

Troll-Royal-Spjalsang-bast-i-test

Troll Royal

8.8

Budget

billig spjälsäng bäst i test

Troll Lux

8.8

Inledning

Vill du hålla ditt lilla geni till barn sovande LÄNGE är en spjälsäng din nya bästa vän. Dessutom går spjälsängen att använda till det mesta: Som sovplats, lekplats, förvaringsplats och barnbur. Att hitta rätt är ju dock inte alltid lätt, därför har vi här tagit fram marknadens absolut bästa spjälsängar – för din rätt till barnfri tid! 

Här på Hemfakta är vi rörande överens om att Sebra Baby är årets bästa spjälsäng 2024! Detta är den absolut mest hållbara sängen som kan användas extremt länge. Dessutom är den både snygg och säker! 

Våra sovande experter har klappat och känt, researchat och läst argument för att tillslut landa i årets bästa spjälsäng. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du! Produkterna i detta test är inte testade av redaktionen själva (vi var tydligen lite för stora för att få plats i sängarna) – istället baseras betygen på hundratals användaromdömen, noga jämförelser, tidigare testresultat, expertomdömen och recensioner om produkterna.

I sökandet efter den bästa spjälsängen har vi gjort gedigen research. Vi har pratat med konsumenter, skannat labbtester och specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den spjälsäng som är bäst från den som inte är det. När det kommer till spjälsängar är det framförallt kvalitén, hållbarheten, bekvämligheten och priset som är avgörande komponenter.

Med de sex spjälsängar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Därför blev Sebra Baby Spjälsäng utsedd till bäst i test

Vår bäst i test vinnare är Sebra Baby Spjälsäng. Med dess imponerande flexibilitet, högkvalitativa material och användarvänliga design har den visat sig överlägsen i jämförelse med andra spjälsängar. Möjligheten att förlängas och anpassas gör den till det optimala valet för föräldrar som söker en spjälsäng som växer med barnet. Med höga betyg inom design, robusthet och flexibilitet blir Sebra Baby Spjälsäng vår rekommendation för föräldrar som vill investera i en långsiktigt hållbar och praktisk spjälsäng.

1

Sebra Baby – Bästa spjälsängen 2024! 

hem-fakta-bast-i-test-logo
Sebra-Baby-Spjalsang-1125155x70cm-bast-i-test.

Lyx

Vinnare

7

Pris

10

Flexibilitet

9

Robusthet & Hållbarhet

9

Komfort

10

Design

9

Totalpoäng

Motivering: Sebra Baby Spjälsäng imponerar med hög flexibilitet och design. Möjligheten att förlänga sängen och anpassa sängbottnens höjd ger den höga poäng inom flexibilitet och komfort. Sängens robusthet och hållbarhet, tillsammans med den estetiskt tilltalande designen, ger den ett högt och välbalanserat betyg. Priset är något högt, vilket drar ner det totala betyget något.

Snygg spjälsäng som går att förlänga i takt med att barnet växer! Pris ca. 7.500 kr.

Årets bästa spjälsäng kommer från Sebra och är en växasäng – den går alltså att förlänga i takt med att barnet växer! När barnet blir större kan du helt enkelt bygga ut den med de medföljande sidostyckena och voila! Plötsligt har du en juniorsäng. För ergonomins skull kan sängbotten både höjas och sänkas för att underlätta lyften i och ur sängen. Den här spjälsängen finns med på topplistan hos majoriteten av alla bäst i test-sidor och är den näst mest sålda spjälsängen enligt prisjakt! En stilren generationssäng designad av Viggo Einfeldt som passar perfekt i det moderna barnrummet!

Sängen är tillverkad med FSC™ certifierad och annat kontrollerat material.

 • Längd: 112,5 -155 cm
 • Maxvikt: 80 kg
 • Ålder: 0 år till äldre barn
 • Övrigt: Kan förlängas, botten kan sänkas och höjas, FSC-certifierad

Fördelar 

 • Rejäl och robust
 • Barnet kan inte fastna med armar mellan spjälorna
 • Bra med växa-funktion
 • Enkel att justera

Nackdelar 

 • Sängen är ganska dyr

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av spjälsängen har vi hämtat cirka 20 recensioner från Jollyroom1 och Babyworld2 . Recensionerna är dock begränsade.

2

Stokke Sleepi

Stokke-Sleepi-Spjalsang-127x74cm-bast-i-test.

Lyx

Utmanare

7

Pris

9

Flexibilitet

9

Robusthet & Hållbarhet

9

Komfort

8

Design

8.6

Totalpoäng

Motivering: Stokke Sleepi Spjälsäng imponerar med sin flexibilitet och robusthet. Möjligheten att anpassa sängens höjd och den borttagbara sidan ger den höga poäng inom flexibilitet och användarvänlighet. Det låsbara hjulsystemet och designen ger den även bra poäng inom design och rörlighet. Priset är dock ganska högt.

En snygg och flexibel säng med hjul! Pris ca. 6.700 kr.

Vårt allas älskade varumärke Stokke kniper självklart en plats på listan, här med sin stilrena Stokke Sleepi Spjälsäng. Det är en robust spjälsäng i massivt bokträ som kan användas från födseln till att barnet är ca. 5 år gammal. Sängbotten är enkel att både höja och sänka, och ena sidan är dessutom borttagbar för när barnet är redo för att klättra ur sängen själv. Något vi verkligen gillar med den här spjälsängen är de låsbara hjulen, vilket gör att du enkelt kan flytta med sängen till dit ni befinner er. Spjälsängen rankar bra på Prisjakt och finns med på flera bäst i test vilket tydligt visar på positiva användarupplevelser!

 • Längd: 141 cm
 • Maxvikt: Uppgift saknas
 • Ålder: 0-5 år
 • Övrigt: Höj- och sänkbar botten, låsbara hjul, avtagbara sidor, FSC®-certifierad

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Stokke Sleepi, men sängen är med på topplistan på flera bäst i test-sidor och rankar bra på Prisjakt vilket talar för positiva upplevelser hos användare.

Duellen

Lyx

Sebra Baby – Bästa spjälsängen 2024!  vs. Stokke Sleepi

När vi jämför vinnaren i lyxklassen, Sebra Baby Spjälsäng, med utmanaren Stokke Sleepi Spjälsäng, ser vi att båda produkterna erbjuder hög flexibilitet och användarvänlig design. Sebra Baby imponerar med sin förmåga att förlängas i takt med barnets tillväxt och dess ergonomiska justeringsmöjligheter. Å andra sidan erbjuder Stokke Sleepi en elegant design och låsbara hjul för ökad rörlighet. Priset är något högre för Sebra Baby, men dess flexibilitet och möjlighet att använda i många, många år motiverar den högre prislappen, vilket gör den till vår vinnare.

3

Troll Royal

Troll-Royal-Spjalsang-bast-i-test

Mellan

Vinnare

8

Pris

9

Flexibilitet

9

Robusthet & Hållbarhet

9

Komfort

9

Design

8.8

Totalpoäng

Motivering: Troll Royal imponerar med sitt överkomliga pris och stilrena design. Den har hög flexibilitet med ställbar sängbotten och borttagbar sida. Det något lägre priset gör den till en stark spelare i mellanklassen och flexibiliteten lyfter den till en konkurrenskraftig nivå.

Stilren och lyxig! Pris ca. 3.000 kr.

För barnet som vill känna sig kunglig är Spjälsängen Royal från Troll ett utmärkt alternativ. För en helt rimlig peng från du ett kvalitativ spjälsäng tillverkad av solid björk från nordiska länder, gjord för att klara av europeiska och amerikanska standarder. Enligt sägen är den kungliga designen dessutom inspirerad av Svenska kungahusets prinsessa Estelle. Spjälsängen har en höj-och sänkbar sängbotten, utrymme för förvaring under sängen (sänglåda köpes separat) samt en borttagbar sida för när barnet är större.

 • Längd: 132 cm
 • Maxvikt: Uppgift saknas
 • Ålder: 0-5 år
 • Övrigt: Ställbar sängbotten i tre höjder, borttagbar sida, förvaring under sängen

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Troll Royal, men sängen är med på topplistan på flera bäst i test-sidor och rankar bra på Prisjakt vilket talar för positiva upplevelser hos användare.
4

Stokke Sleepi Mini

bra spjälsäng stokke bäst i test

Mellan

Utmanare

7

Pris

8

Flexibilitet

9

Robusthet & Hållbarhet

9

Komfort

9

Design

8.4

Totalpoäng

Motivering: Stokke Sleepi Mini Babysäng erbjuder en unik och mysig design med hög komfort. Flexibiliteten med låsbara hjul och möjlighet till förlängning gör den användarvänlig. Priset är något högt, men designen och komforten gör den till en stark utmanare.

Unik och mysig spjälsäng! Pris ca. 3.900 kr.

Ja du ser rätt – här är ännu en säng från Stokke. Den här lilla spjälsängen har en skandinavisk design, en oval form, är stilren och smälter lätt in i alla rum. Den ovala formen är inte bara snygg utan gör det också lite extra mysigt för din bebis. Sängen har praktiska och låsbara hjul som gör den enkel att flytta mellan olika rum och sängbotten är perforerad för att ge maximal luftcirkulation. Madrassen är av hyperallergent och trycktåligt PU-skum och har ett avtagbart överdrag.

En stor fördel med denna fina spjälsäng är att det går att köpa till ett förlängningskit, vilket gör att sängen kan växa med ditt barn ända upp till 5 års ålder. Det här är alltså en säng som kan hänga med länge.

 • Mått: 67 x 83 x 87 cm
 • Maxvikt: Uppgift saknas
 • Ålder: 0-6 mån (upp till 5 år med förlängningskit)
 • Övrigt: Låsbara hjul, sängbotten med maximal luftcirkulation, förlängningsbar med förlängningskit, FSC-certifierad

Fördelar 

 • Att sängen har hjul är en stor fördel
 • Mysig och ombonad för bebisen

Nackdelar 

 • Sängen kan bara användas en kortare tid innan man behöver köpa till förlängningskit, vilket gör sängen dyr

Sammanfattning: För att skapa en bred bild av spjälsängen har vi hämtat cirka 20 recensioner från Amazon3 . Recensionerna är dock begränsade.

Duellen

Mellan

Troll Royal vs. Stokke Sleepi Mini

I mellanklassen möts vinnaren Troll Royal och utmanaren Stokke Sleepi Mini. Båda produkterna erbjuder stilren design och hög flexibilitet. Troll Royal imponerar med sitt överkomliga pris och möjligheten att justera sängbotten i tre höjder samt ta bort en sida. Å andra sidan har Stokke Sleepi Mini en unik oval form och låsbara hjul för ökad rörlighet. Priset är något högre för Stokke Sleepi Mini, som dessutom bara kan användas under en kortare tid utan förlängningskit, vilket gör Troll Royal till mellanklassens vinnare.

5

Troll Lux med Madrass

billig spjälsäng bäst i test

Budget

Vinnare

9

Pris

8

Flexibilitet

9

Robusthet & Hållbarhet

9

Komfort

9

Design

8.8

Totalpoäng

Motivering: Troll Lux Spjälsäng erbjuder bra flexibilitet till ett överkomligt pris. Den har en praktisk “dropside”-funktion och är tillverkad i massiv björk. Dess egenskaper och låga pris ger den en stark ställning i budgetklassen.

En praktisk och mycket prisvärd spjälsäng! Pris ca. 2.200 kr.

För dig som vill hålla i stålarna är denna praktiska och stilrena spjälsäng från Troll ett utmärkt alternativ. Den är robust, håller hög kvalitet och kommer med flera fördelar. Botten kan exempelvis ställas in i tre olika lägen, och här finns även så kallad ”dropside”, det vill säga en sänkbar sida. Den sänkbara sidan gör det enklare för dig att lägga ned och ta upp ditt barn ur spjälsängen.

Botten kan ställas in på 24 centimeter, 37 centimeter och 54 centimeter mätt från golvet. Spjälsängen är tillverkad i massiv björk, och här ingår dessutom en madrass. Madrassens kärna är i polyester fibervadd och yttertyget är av 100 procent bomull.

 • Längd: 120 cm
 • Maxvikt: Uppgift saknas
 • Ålder: 0-3 år
 • Övrigt: Ställbar botten i 3 lägen, dropside

Fördelar

 • Vi har tyvärr inte hittat några användarrecensioner om Troll Lux, men sängen är med på topplistan på flera bäst i test-sidor och är på plats 2 i Pricerunners test om spjälsängar, där den enda nackdelen som nämns är att sängen är ganska stor och därför kan passa mindre bra i trånga rum4 .
6

Maxi-Cosi Iora

Maxi-Cosi-Iora-Spjalsang-bast-i-test

Budget

Utmanare

10

Pris

9

Flexibilitet

8

Robusthet & Hållbarhet

8

Komfort

8

Design

8.6

Totalpoäng

Motivering: Maxi-Cosi Iora imponerar med sin mångsidighet som både spjälsäng och bedside crib till ett överkomligt pris. Dess praktiska funktioner, som möjligheten till höjdjustering och enkel transport, gör den till en stark utmanare inom budgetklassen. Priset och flexibiliteten gör den till ett attraktivt val för föräldrar med småbarn.

Testets billigaste spjälsäng som även fungerar som en bedside crib! Pris ca. 1.800 kr.

Testets billigaste spjälsäng fungerar även som en bedside crib – alltså en spjälsäng som du kan ha vid sidan om din säng så att du och din bebis kan sova tätt ihop. Detta passar utmärkt för dig som är nybliven förälder och som behöver vara nära till hands även under natten. Det är väldigt enkelt att fälla ner sängens ena sida så att de endast är en minimal kant mellan dig och din bebis, vilket skapar en trygg samsovning. Trots dess smidiga och nätta yttre är sängen riktigt stadig och stabil, och den kan dessutom höjdjusteras i fem olika lägen. När du inte längre vill samsova med din bebis fungerar sängen ypperligt som en fristående spjälsäng. Sist men inte minst medföljer en smart transportväska så att du enkelt kan ta med sängen vid behov.

 • Längd: 93 cm
 • Maxvikt: 9 kg för samsovning
 • Ålder: 0-6 mån för samsovning
 • Övrigt: Bedside-crib, kan transporteras i väska, kan höjdjusteras i 5 lägen

Fördelar 

 • Robust och stadig
 • Praktisk
 • Rymlig
 • Lätt att använda och transportera

Nackdelar 

 • Kan vara svårt att hitta passande bäddmadrass och lakan
 • Går inte att använda så länge

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av spjälsängen har vi hämtat cirka 50 recensioner från Maxi-Cosi5 .

Duellen

Budget

Troll Lux med Madrass vs. Maxi-Cosi Iora

I budgetklassen står vinnaren Troll Lux och utmanaren Maxi-Cosi Iora mot varandra. Båda produkterna erbjuder användbara funktioner till ett överkomligt pris. Troll Lux imponerar med ställbar botten i tre lägen och dropside-funktionen. Maxi-Cosi Iora utmärker sig som en mångsidig spjälsäng och bedside crib till ett attraktivt pris. Priset är något lägre för Maxi-Cosi Iora, men Troll Lux vinner ändå på sin robusthet, hållbarhet och popularitet.

Köpguide Spjälsängar

Det finns många olika spjälsängar i dag, vilket visserligen kan göra att det känns svårt att hitta rätt – men det gör också att du kan hitta en spjälsäng som är helt rätt för dig. Här kommer vi att gå igenom några saker som kan vara bra att tänka på när man väljer.

Storlek

Det finns förstås en storlek som är vanligast, och dessa spjälsängar har bäddmåtten 120 x 60 centimeter. Men det finns faktiskt flera andra storlekar, framför allt en mindre modell som har blivit populär senaste åren. Fördelen med en mindre modell är att de är smidigare, de har ofta låsbara hjul som gör att de är enkla att flytta runt mellan olika rum, och de passar perfekt att ha intill föräldrarnas säng. Ofta kan ena sidan enkelt dras ned, så att det blir enkelt att ta ur barnet även när man ligger i sängen. Nackdelen är att dessa har kort användningstid.

Den större, och vanligare, modellen kan användas väldigt länge. Dessa är förstås inte lika smidiga och enkla att flytta runt, utan de står vanligtvis på ett och samma ställe hela tiden. Här finns det dock många olika modeller att välja mellan – på en del kan ena sidan dras ned eller monteras bort, de kan ha ett inbyggt skötbord, de kan ha olika former och utföranden, ställbar botten och så vidare.

Funktioner

Funktionerna på de vanliga spjälsängarna är ofta sådana som ställbar botten, eller att ena sidan kan dras ned eller monteras bort – men det finns förstås väldigt många olika funktioner. På de små modellerna är till exempel låsbara hjul vanligt. Vilka funktioner man behöver vet man bäst själv, men ta dig gärna tid att fundera på detta innan du bestämmer sig, så att du får precis den modell du behöver och vill ha.

Utformning

Även utformningen kan faktiskt variera, även om den vanliga – rektangulära – formen helt klart är vanligast. Runda och ovala spjälsängar förekommer också, och dessa finns i båda storlekarna, det vill säga både som mindre modell och i större variant. Många tycker att dessa former är finare, men tänk på att det kan bli både dyrare med madrass och tillbehör, och svårare att hitta lakan och liknande. I övrigt handlar det dock helt om vad man själv föredrar och vill ha.

Avslutande ord inför ditt köp av spjälsäng

Det finns som sagt många olika spjälsängar i dag, vilket kan göra det svårt att hitta rätt. Här får man helt enkelt börja med att fundera över vad man behöver. Alla spjälsängar har sina fördelar, och huruvida en spjälsäng är bra eller dålig beror egentligen främst på om den uppfyller dina behov och kriterier eller inte.

Fundera över sådant som hur länge den ska användas och hur den ska användas. Ska den stå för sig själv, eller intill föräldrarnas säng? Söker du en vanlig spjälsäng, eller en mindre modell? De mindre spjälsängarna är till exempel smidiga och enkla att hantera, de kan enkelt flyttas mellan olika rum och passar bra om sängen ska stå intill föräldrarnas säng. Dock kan de inte användas under särskilt lång tid, så när den är urvuxen behöver man förmodligen en vanlig spjälsäng.

Börja med att ta reda på vad du behöver, och vill ha, och utgå sedan från det när du väljer spjälsäng. Det kan också vara en bra idé att fråga vänner och bekanta om de kan rekommendera den spjälsäng de använder eller använde, samt läsa recensioner, men tänk också på att de utgår från sina behov. Det kan dock hjälpa dig att bilda en uppfattning om olika modeller, och att ta reda på vad du egentligen behöver och vill ha.

Frågor och svar om spjälsängar

Det finns inget exakt svar på denna fråga, utan här kan man utgå från hur länge barnet trivs i spjälsängen. Självklart bör man även tänka på maxvikten och om den börjar bli för liten för barnet. Ofta används spjälsängen tills barnet är omkring 2-3 år.

I vårt test blev Sebra Baby Spjälsäng från kategorin Lyx utsedd till bäst i test. Det är en kvalitativ och snygg spjälsäng som enkelt kan förlängas till en barnsäng, vilket gör att du kan ha en och samma säng till ditt barn extremt länge. Maxvikten ligger på hela 60-70 kg, vilket gör denna spjälsäng till den mest prisvärda sett till hållbarhet och funktioner.

En spjälsäng kan kosta allt från under tusenlappen, och upp till många tusenlappar. Det finns som sagt många olika spjälsängar, av olika märken och med olika funktioner och egenskaper, och därav varierar priset väldigt mycket.

 1. Jollyroom, 19/12-23 []
 2. Babyworld, 19/12-23 []
 3. Amazon, 19/12-23 []
 4. Pricerunner, 19/12-23 []
 5. Maxi-Cosi, 19/12-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser