Spinningcykel bäst i test – Bästa spinningcykel 2022 blev FitNord Spinning Bike Racer 500

Cykling kan vara en utmärkt träningsform. Tyvärr är det ofta begränsat av det svenska vädret. De flesta av oss är inte villiga att ge sig ut och cykla när det regnar – än mindre när det är kallt och har snöat. Men det finns ingen anledning att låta våra träningsrutiner vara begränsade. Vi kan fortfarande få gedigen cykelträning i hemmet – speciellt om vi har en spinningcykel till hands. Läs vårt spinningcykel test nedan för att hitta din favorit.

Spinningcyklar är avsedda att användas inomhus. Den moderna spinningcykeln har flera fördelar framför motionscykeln och där motståndet är själva hjärtat på denna enhet. Svänghjulet som bidrar till att skapa motståndet är mycket tyngre och kraftfullare på en spinningcykel jämfört med en traditionell motionscykel. För att klara av detta har spinningmodellerna en kraftfullare chassi, vilket även resulterar i att den blir tåligare och mer hållbar. En annan fördel med en spinningcykel är att det går bra att stundvis stå upp för den som önskar träna backmotstånd och hårda intervaller.§ Är du sugen på bygga ett komplett hemmagym kan du även kika in vårt löpband bäst i test.

Så väljer du rätt spinningcykel

Här på Hemfakta har vi sammanställt en jämförelse av olika spinningcyklar för att avslöja de mest prisvärda modellerna över prisspektret. Vi har granskat och betygsatt våra modeller efter fyra nyckelkategorier:

Motstånd

De bästa spinningcyklarna erbjuder ett bra utbud av motstånd för både nybörjare och experter. Om du vill hålla din cykelträning dynamisk och utmanande vill du således kunna justera motståndet på din spinningcykel. Högteknologiska cyklar låter dig växla mellan diskreta motståndsnivåer genom ett enkelt knapptryck. Andra spinningcyklar kräver att du vrider på en spännratt och känner av motståndsnivån medan du cyklar.

Träningslägen

Liksom löpband, crosstrainers och andra träningsmaskiner tenderar spinningcyklar vara utrustade med en rad olika träningslägen. Om du föredrar att själv styra över din träning där du har kontroll över inställningarna, kanske dessa inte spelar någon roll för dig. Men om du föredrar en guidad träning så ska du därmed vara noga med se över den här funktionen. Välj då en spinningcykel med flera träningslägen.

Bekvämlighet

Cykelträning kan ofta bli långvarig, så du vill köpa en bekväm spinningcykel. Leta efter vadderade säten, vadderade styren och breda pedaler. Se till att både sätet och styret är justerbara så att du kan anpassa passformen.

Högteknologiska funktioner

Många spinningcyklar idag har flera högteknologiska funktioner – som högtalare, fläktar och stora bildskärmar. Dessa trevliga saker kanske inte är helt nödvändiga, men de kan göra ett träningspass betydligt roligare. Du ska därför inte vara blyg när du söker efter funktioner som kommer att motivera dig till att spendera mer tid på din spinningcykel.

Hemfaktas test av spinningcyklar – vi listar 5 modeller 

Vi har sammanställt en jämförelse och valt ut de populäraste spinningcykarna som säljs på marknaden just nu. Vårt spinningcykel test är indelat i tre prisklasser: Premium-, Mellan- och budgetklassen. Detta för att göra det enklare för dig att skaffa dig en bra översikt över både dyra och billiga spinningcyklar.

Vinnare i Premiumklassen: FitNord Spinning Bike Racer 500

Vår vinnare i premiumklassen blev FitNord Racer 500 som har en mycket smidig trampkänsla och ett utmärkt magnetiskt motstånd, pris ca 13 200 kronor.

Spinningcykel test

FitNord Racer 500 är snygg spinningcykel med ett slitstarkt magnetiskt motstånd som är manuellt justerbart. Fördelen med magnetiskt motstånd är att det inte kräver service jämfört med ett mekaniskt motstånd. Racer 500 bjuder på exakt motståndsjustering och en mycket tystlåten träning. Denna spinningcykel har ett stabilt svänghjul på hela 20 kg som ger en säker trampkänsla – också för hårda intervall träningspass. Andra fördelar med Racer 500 är dess mångsidiga grepphandtag, hållare för mobil/surfplatta samt hållare för dryckesflaska. Du kan även enkelt flytta på enheten tack vare de praktiska transporthjulen.

Fördelar

 • Magnetiskt underhållsfritt motståndssystem
 • Stabil och hållbar konstruktion
 • Väldigt smidig och bekväm trampkänsla
 • Styret har mångsidiga greppalternativ

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Drivsystem: Magnetiskt motstånd
 • Svänghjulsvikt: 20 kg
 • Max användarvikt: 135 kg

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare i Premiumklassen: Abilica Premium Pro, Spinningcykel

Vår utmanare i premiumklassen blev Abilica Premium Pro då denna spinningcykel håller hög kvalitet och är utrustad med en lättläst cykeldator, pris ca 17 000 kronor.

Bästa Spinningcykel

Abilica Premium Pro hör till varumärkets mest kraftfulla spinningcykel och du kan därför lita på att alla dess delar håller högsta kvalitet. Tack vare dess magnetiska bromsar har den en tyst drift och ett mycket tungt utbyte som möjliggör väldigt höga belastningar. Vi uppskattar även att Premium Pro är utrustad med en lättläst cykeldator där du enkelt kan läsa av parametrar som Watt-belastning, avstånd, hastighet samt kadens. Spinningcykeln har ett kraftfullt styre där du kan variera mellan bockstyre och traditionellt spinninghandtag, vilket ger dig en god variation av grepp. Abilica Premium Pro levereras dessutom med en flaskhållare och kombinationspedaler med SPD så att du enkelt kan fästa dina cykelskor. Den enda vi har att klaga på är sadeln är något hård och lätt känns obekväm efter långa stunder.

Fördelar

 • Robust och hållbar spinningcykel
 • Magnetiska bromar
 • Mycket tystgående
 • Lättläst cykeldator

Nackdelar

 • Något obekväm sadel

Specifikation

 • Drivsystem:Remdrift (Magnet)
 • Svänghjulsvikt: 15 kg
 • Max användarvikt: 150 kg

PRIS OCH INFORMATION:

 

Vinnare i Mellanklassen: InSportLine Spinningcykel Airin

Vår vinnare i mellanklassen blev Airin från inSPORTline som har en mycket tystgående remdrift och som är extremt bekväm att använda, pris ca 9 000 kronor.

InSportLine Spinningcykel Airin

Airin från inSPORTline är en mycket stabil spinningcykel som har en tystgående remdrift och ett magnetiskt bromssystem med steglös justering av motståndet. Vi sätter pris på spinningcykelns kraftiga och stabila stålkonstruktion som har blivit antirostbehandlad för extra hållbarhet. Airin har ett svänghjul som väger 20 kg vilket ger ett utmärkt motstånd. Naturligtvis kan både styre och sadel justeras lodrätt och vågrätt för att ge god komfort. Ett annat plus är att sadeln har en ergonomisk design vilket således ökar behaglighetsfaktorn till max. Styret på denna spinningcykel är också utrustad med halkfria greppytor vilket ger ett behagligt grepp. Airin har en praktisk flaskhållare och är utrustad med transporthjul för enkel förvaring när du inte använder enheten.

Fördelar

 • Mycket tystgående remdrift
 • Magnetiskt bromssystem
 • Stabil stålkonstruktion
 • Ergonomisk sadel och halkfria greppytor på styret

Nackdelar

 • Manualen finns endast på engelska

Specifikation

 • Drivsystem: Remdrift
 • Svänghjulsvikt: 20 kg

PRIS OCH INFORMATION:

Utmanare i Mellanklassen: Kettler Speed 500 spinningcykel

Vår utmanare i mellanklassen blev Kettler Speed 500 spinningcykel som är en stabil och hållbar enhet med god bekvämlighet, pris ca ca 16 900 kronor.

Kettler Speed 500 spinningcykel

Kettler Speed 500 är en bekväm spinningcykel med ett svänghjul på 18 kg vilket ger dig en smidig rörelse. Ur ett säkerhetsperspektiv så är detta en säker spinningcykel då den är utrustad med en nödbromsfunktion. Kettler Speed 500 har en robust ram, är mycket hållbar och ger det ultimata stödet du behöver när du testar dina gränser. Du kan justera höjden på både sadel och styre för att passa dina individuella preferenser. Allt detta hjälper till att säkerställa att du maximerar din träning. Det som drar ned betyget är att det inte finns någon cykeldator, vilket begränsar din användning något.

Fördelar

 • Justerbar sadel och styre
 • Nödbroms
 • Mycket bekväm att cykla på
 • Stabil design

Nackdelar

 • Vi saknar en cykeldator

Specifikation

 • Svänghjulsvikt: 18 kg
 • Max användarvikt: 130 kg

PRIS OCH INFORMATION:

 

 

Testvinnare i Budgetklassen: Dviratis treniruoklis Zipro Holo 2, Spinningcykel

Vår vinnare i budgetklassen blev Dviratis treniruoklis Zipro Holo 2 som har en ergonomiskt sadel och flera anpassningsbara funktioner, pris ca 6 800 kronor.

Billig Spinningcykel

Dviratis treniruoklis Zipro Holo 2 är en mycket prisvärd spinningcykel som lämpar sig väl för konditionststräning hemma. Ramens robusta konstruktion gör att du sitter stabilt och säkert och kan fokusera all din uppmärksamhet på dina träningsmål. Dessutom blir träningen bekväm tack vare att det ergonomiska sätet kan justeras både horisontellt och vertikalt. Naturligtvis kan du även justera styret. Zipro Holo 2 har en integrerad dator där du enkelt kan se de viktigaste träningsparametrarna – hastighet, tid, avstånd, hjärtfrekvens samt varv per minut. Något som drar ned betyget är att maskinen låter ganska högt vid användning.

Fördelar

 • Robust konstruktion som säkerställer stabilitet under träning
 • Ergonomiskt säte
 • Bekväm och smidig motståndsjustering

Nackdelar

 • Låter högt vid användning

Specifikation

 • Drivsystem: 
 • Svänghjulsvikt: 18 kg
 • Max användarvikt: 130 kg

PRIS OCH INFORMATION:

 

Vanliga frågor och svar om spinningcyklar

Hur fungerar en spinningcykel?

En spinningcykel är tillverkad för tuffare träning och där föraren bestämmer träningens intensitet genom att manövrera antingen en ratt eller en spak som styr spänningen till  svänghjulet.

Hur länge håller en spinningcykel?

En spinningcykel av bra kvalitet och robust konstruktion kommer hålla i flera år framöver, medan en av sämre kvalitet får ett kortare livspann.

Vad ska man tänka på vid köp av en spinningcykel?

Det viktigaste att tänka på är hur mycket du tänker använda din spinningcykel. Baserat på detta kan du fundera på vilket motstånd du behöver, vilka träningslägen du önskar, bekvämlighet samt vilka högteknologiska funktioner som är viktiga för dig.

Spinningcykel bäst i test 2022 – Hemfaktas lista

 • Vinnare i Premiumklassen: FitNord Spinning Bike Racer 500
 • Utmanare i Premiumklassen: Abilica Premium Pro, Spinningcykel
 • Vinnare i Mellanklassen: InSportLine Spinningcykel Airin
 • Utmanare i Mellanklassen: Kettler Speed 500 spinningcykel
 • Testvinnare i Budgetklassen: Dviratis treniruoklis Zipro Holo 2, Billig Spinningcykel
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

Lämna en kommentar