1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i Test: Sparkcykel – Kicka igång livet med en kickbike!
ae6a326328a0693675e772d0c67a7bbc.jpg

Lyx

sportig och bra sparkcykel

STR Air Scooter 16″

9

Mellan

prisvärd sparkcykel

STIGA Route 200-S

8

Budget

Billig och bra sparkcykel

STIGA Mini Kick Supreme+

8.4

Inledning

Jasså du ska bege dig in till city, men orkar inte dra fram cykeln ur förrådet. Nej du är ju sugen på att ta din smidiga kickbike, som dessutom kan följa med in i hallen så du slipper noja över uppklippta lås och stulna däck! Ja för att fara fram med vinden i håret det är ju rätt oslagbart, och visst är det skönt när det går fort! En kickbike, en sparkcykel är liksom det optimala substitutet för påkarna när du inte har springet i benen. Så smidigt och samtidigt fartfyllt och kul! Men världen av sparkcyklar vänner, den är stor. Sparkcyklar finns i många olika utförande, för olika åldrar och med olika funktioner. Så därför har vi skannat marknaden och landat i några riktigt vassa lirare! Även om vi har med en elsparkcykel i detta test är det fokuserat på sparkcyklar ur den analoga världen! Är det däremot en elscooter du är på jakt efter, ja då har vi självklart orienterat oss i marknaden även där! Kolla in vårt Bäst i Test av Elscooters! Men här och nu tar vi reda på vilken som är årets bästa sparkcykel!

Vi på Hemfakta har utsett STIGA Air Scooter 16″ till årets bästa sparkcykel som med sin storslagna ram i stål, tar sparkcykelåkningen till nya höjder! Den stora nyheten här är de imponerande lufthjulen, där framhjulet stoltserar med sina 16 tum, medan bakre följer efter med 12 tum.

Våra experter har landat i sex sparkcyklar i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

När vi sammanställt vårt test har vi jämfört de bästa sparkcyklarna på marknaden. Vi har gjort grundlig research, gått igenom labbtester, konsumentupplevelser, användarrecensioner och rannsakat specifikationer. I vår bedömning har vi främst tittat på kapacitet, kraft, hastighet, säkerhet och funktioner. Vi har granskat och jämfört de bästa sparkcyklarna i tre olika prisklasser: Lyx, Mellan och Budget. Häng med när vi går igenom vad som skiljer dom åt!

1

STR Air Scooter 16″ – Bästa kickbike 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
sportig och bra sparkcykel

Lyx

Vinnare

9

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Prestanda

9

Användarvänlighet

9

Extra funktioner

9

Totalpoäng

Motivering: STR Air Scooter 16″ erbjuder en stabil och säker åkupplevelse med sin robusta konstruktion. Ett grymt bra val för den som söker en pålitlig och högpresterande sparkcykel.

Här har vi en sportig sparkcykel med stora, kraftfulla hjul och säkra bromsar så du kan flyga fram på vägarna! Pris ca. 2300 kr.

Vi på Hemfakta har utsett STIGA Air Scooter 16″ till årets bästa sparkcykel som med sin storslagna ram i stål, tar sparkcykelåkningen till nya höjder! Den stora nyheten här är de imponerande lufthjulen, där framhjulet stoltserar med sina 16 tum, medan bakre följer efter med 12 tum – en kombination som skapar en mjuk, följsam känsla oavsett underlag. Det är som att kryssa fram på moln, vare sig du befinner dig på asfalt eller grus.

Denna robusta pjäs, designad för både fart och stabilitet, erbjuder en åktur som liknar en sportbil på två hjul.  Ett annat ess i rockärmen är handbromssystemet, som sätter stopp för både fram- och bakhjul. Det ger dig full kontroll, särskilt i högre hastigheter, vilket är guld värt för den som söker lite extra spänning i åkningen. Och när du väl stannar, ser det solida cykelstödet till att din Air Scooter står stadigt och väntar på nästa äventyr. Höjden är justerbar mellan 102 och 110 cm, vilket betyder att denna sportiga sparkcykel kan anpassas efter olika kroppslängder – en flexibilitet som uppskattas av användare i olika åldrar. Med en maxvikt på 100 kg är den inte bara för barn utan också för ungdomar och vuxna som vill addera lite lekfullhet i deras dagliga pendling. STIGA Air Scooter 16″ är inte bara en sparkcykel, det är en upplevelse – för alla över 7 år.

 • Maxvikt: 100 kg
 • Styre: Justerbart, 102 – 110 cm
 • Hjul: 16 tum i fram, 12 tum i bak
 • Ihopfällbar: Nej
 • Stöd: Ja
 • Övrigt: Från 7 år. Dämpar ojämnheter, Stor, bekväm och halkfri plattform, Stöd för parkering, Vadderat styre, Greppvänlig handtag, Passar för både barn och vuxna, Justerbart styre

Fördelar

 • Stabil Konstruktion: Användare framhäver sparkcykelns stabilitet och hållbarhet, vilket gör den till en pålitlig produkt för varierande användning.
 • Rolig: Flera användare hyllar dom stora däcken som ger cykeln härlig fart.
 • Anpassningsbar och Lätt att Montera: Många upplever att sparkcykeln är relativt enkel att montera och uppskattar dess justerbara egenskaper, vilket gör den lämplig för olika användare.
 • Lämplig för Varierad Terräng: Den anses fungera bra i olika terränger, vilket inkluderar användning under vintertid och med draghund, vilket indikerar god mångsidighet.
 • Prisvärd: Flera användare anser att sparkcykeln erbjuder bra värde för pengarna, vilket gör den till ett attraktivt köp för prismedvetna kunder.

Nackdelar

 • Några användare upplever att bromsarna kan kräva modifiering eller justering för att fungera effektivt.

Sammanfattning: Dessa användaråsikter har samlats från Stigas egen hemsida((Stigasports, 2023-11-15)), Amazon((Amazon, 2023-11-15)) och Jollyroom((Jollyroom, 2023-11-15)), där sammanlagt cirka 400 recensioner har analyserats. Recensionerna ger en bred bild av användarnas erfarenheter med STR Air Scooter 16″, där fördelarna som stabil konstruktion och mångsidighet framhävs, medan nackdelarna främst rör problem med bromsarna.

2

E-WHEELS E2S V2 2023

bästa elsparkcykel

Lyx

Utmanare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Prestanda

9

Användarvänlighet

10

Extra funktioner (Bluetooth, LED-belysning)

9

Totalpoäng

Motivering: E-WHEELS E2S V2 2023 är en topprankad elsparkcykel som erbjuder en utmärkt kombination av kraft, hållbarhet och användarvänlighet. Dess extra funktioner som Bluetooth och LED-belysning skiljer den från konkurrenterna. Ett utmärkt val för den som vill ha en högpresterande och tekniskt avancerad elsparkcykel.

Skandinaviens mest sålda elsparkcykel! Kraftfull, lättnavigerad, IP56-certifiering och med Bluetooth-app! Pris ca. 4000 kr.

E-Wheels E2S V2 står ut i mängden som Skandinaviens mest sålda elsparkcykel, och det är inte svårt att förstå varför. Med sin kraftfulla 250 W motor (nominell effekt) och IP56-certifiering, är denna modell en pålitlig följeslagare i stadstrafiken. Det är en modell som inte bara är praktisk och lätthanterlig, men också laglig att använda på offentliga vägar. Jag har märkt att dess popularitet speglas i dess frekventa förekomst i bäst i test-listor, inklusive utmärkelser från elsparkcykel.com och Nettavisen.no. Även om jag inte äger en själv, är jag imponerad av dess prestanda i backar och dess förmåga att hantera ojämnt underlag, vilket är tack vare dess stora luftfyllda däck.

 • Maxvikt: 125 kg
 • Styre: Aluminiumlegering
 • Hjul: 8.5″ punkteringsfria däck
 • Ihopfällbar: Ja
 • Stöd: Ja
 • Övrigt: Bluetooth-app, LED-belysning fram och bak, klocka, farthållare, IP56-certifierad, 250 W nominell motoreffekt, 700W Max-effekt.

Fördelar

 • Pålitlig Prestanda: Många användare är nöjda med elsparkcykelns prestanda, särskilt dess förmåga att hålla bra i olika terränger och vid regelbunden användning.
 • Lång Räckvidd och Stark Motor: Användarna uppskattar den långa räckvidden och den kraftfulla motorn som gör att elsparkcykeln fungerar effektivt även i backar.
 • Lätt att Montera och Använda: Recensenter lyfter fram att E2S V2 är lätt att montera och använda, vilket gör den användarvänlig för olika åldrar.
 • Hög Kvalitetskänsla: Användarna känner att de får god kvalitet för pengarna, med en robust konstruktion som ger en hållbar känsla.

Nackdelar

 • Problem med Bromsarna: En del användare har problem med att bromsarna är svåra att justera och att bromssträckan kan vara för lång.
 • Batteriproblem och Ojämn Kvalitet: Vissa recensenter upplever problem med batteriets hållbarhet och kvalitet, vilket inkluderar kort batteritid och behovet av frekventa laddningar.

Sammanfattning: Denna sammanställning av användaråsikter baseras på recensioner från E-Wheels egen hemsida((E-Wheels, 2023-11-15)), där tusentals recensioner har analyserats för att ge en övergripande bild av E-WHEELS E2S V2 2023. Majoriteten av användarna är nöjda med elsparkcykelns prestanda och kvalitet, men det finns också rapporter om problem med bromsarna och batteriet. Dessa recensioner ger en bred överblick av användarnas erfarenheter och uppfattningar om produkten.

Duellen

Lyx

STR Air Scooter 16″ – Bästa kickbike 2024! vs. E-WHEELS E2S V2 2023

I lyxklassen står STR Air Scooter 16″ som vinnare i detta sparkcykel test men egentligen är lyxklassen här inte en sann jämförelse eftersom vi har valt att ha en eldriven och en analog kickbike. Detta är helt enkelt skilda saker!  Medan E2S V2 2023 imponerar med sin kraftfulla 250 W motor och IP56-certifiering, erbjuder STR Air Scooter 16″ en mer traditionell sparkcykelupplevelse med större lufthjul och fokus på komfort. E-WHEELS modellen står ut för sin förmåga att hantera ojämnt underlag och backar, tack vare dess stora luftfyllda däck och kraftfulla motor, vilket ingen traditionell kickbike kan matcha. Däremot är STR Air Scooter 16″ riktigt vass på sitt område och mer prisvärd och erbjuder en stabil och säker åkupplevelse, särskilt lämplig för barn och ungdomar, men den når inte samma tekniska höjder som E-WHEELS E2S V2 2023.

3

STIGA Sparkcykel Route 200-S

prisvärd sparkcykel

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Prestanda

8

Användarvänlighet

7

Extra funktioner

8

Totalpoäng

Motivering: STIGA Route 200-S kombinerar ett attraktivt pris med god hållbarhet och prestanda. Med sin justerbarhet och användarvänlighet är den ett utmärkt val för både barn och vuxna.

Det här är en högkvalitativ och mycket prisvärd sparkcykel, som trots ett hyfsat lågt pris har många fördelar. Den är snygg, vikbar och enkel att använda. Pris ca. 900 kr.

Det här är en sparkcykel med en modern, och snygg, design. Den är utrustad med STIGAs specialutvecklade Stabilitetssystem och med stora hjul som ger en hög fart. Denna sparkcykel passar alltså perfekt för barn som gillar när det går lite fortare. Sparkcykeln är tillverkad i aluminium, har ett justerbart styre och en maxvikt på 100 kg. Det här är ett bra val för dig som vill ha en lite bättre sparkcykel, till ett bra pris.

 • Maxvikt: 100 kg
 • Styre: Justerbart mellan 86 och 101 cm
 • Hjul: Ej specificerat mer än att cykeln har ett stabilitetssystem samt stora hjul som ger hög fart
 • Ihopfällbar: Ja
 • Stöd: Ja
 • Övrigt: Från 7 år, Vikbar, Stabilitetssystem, Stora hjul, Justerbart styre

Fördelar

 • Stadig och lätthanterlig: Användare uppskattar sparkcykelns stabilitet och användarvänlighet, vilket framhävs som en av dess främsta fördelar.
 • Anpassningsbar och flexibel: Med justerbar höjd och förmåga att fällas ihop för enkel transport, betonas dess flexibilitet som en stor pluspunkt.
 • Hög kvalitet: Många recensenter lyfter fram den höga kvaliteten på sparkcykeln, vilket indikerar att den är byggd för att hålla.
 • Passande för alla åldrar: Den beskrivs som lämplig för såväl barn som vuxna, vilket gör den till ett mångsidigt transportmedel för familjen.
 • Bra för stadsmiljöer: Sparkcykelns design och stora hjul gör den idealisk för snabba transporter i stadsområden, speciellt på hårda ytor.

Nackdelar

 • Rangligt styre: En användare rapporterar om ett rangligt styre och problem med att bromsen kan bli överhettad.

Sammanfattning: Denna sammanställning av användaråsikter baseras på recensioner från Jollyroom((Jollyroom, 2023-11-15)) och Prisjakt((Prisjakt, 2023-11-15)). Totalt har vi analyserat cirka 30 recensioner för att ge en bred och mångsidig bild av användarupplevelserna. Antalet recensioner är tillräckligt för att ge en övergripande inblick i produkten, även om det alltid är värdefullt med fler åsikter för en ännu mer nyanserad bild.

4

STIGA Sparkcykel Trick Scooter Hood

Stiga_Sparkcykel_Trick_Scooter_bäst_i_test

Mellan

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Prestanda

8

Användarvänlighet

6

Extra funktioner

7.4

Totalpoäng

Motivering: STIGA Trick Scooter Hood är ett utmärkt val för barn som vill utföra tricks. Den är robust, användarvänlig och prisvärd, även om den inte erbjuder lika många extra funktioner som Route 200-S.

För dig som åkt ett litet tag och vill uppgradera för att kunna göra lite fräna trix här vi här en toppenkandidat! Pris ca. 1000 kr.

För den nya åkaren som vill ta sina färdigheter till nästa nivå, är STIGA Sparkcykel Trick Scooter Hood inte bara ett redskap – det är en förlängning av åkarens ambitioner. Denna robusta sportsparkcykel, med sin skarpa grön färg och coola design(OBS finns även i bland annat svart), lockar till äventyr och utmaningar. Med en förstärkt aluminium-/stålram och Flexi Steel-broms kombinerar den säkerhet med prestanda, vilket ger åkaren nödvändigt förtroende för att utforska nya tricks. Dessutom, tack vare handtagen i High-End TPE, erbjuder den en bekväm och stadig grepp under de mest krävande manövrarna.

Kvaliteten på kromkullagren (ABEC 9) och PU-hjulen på 100 mm kan inte nog betonas – de säkerställer en slät och responsiv åkupplevelse. Den här sparkcykeln är inte bara för lek och rörelse; den är en trogen partner i att skapa och bemästra nya färdigheter. En idealisk modell för barn över 7 år, som vågar möta utmaningar och utveckla sin talang. Säkerheten är viktig, och med denna sparkcykel känns det tryggt att utforska sina gränser, även om det alltid är viktigt att komma ihåg skyddsutrustning och försiktighet, speciellt i närheten av trafik.

 • Maxvikt: 100 kg
 • Styre: Förstärkt aluminium-/stålram
 • Hjul: PU, 100 mm
 • Ihopfällbar: Nej
 • Stöd: Flexi Steel-broms
 • Övrigt: High-End TPE-grepp, ABEC 9-kromkullager, Rekommenderad ålder 7+

Fördelar

 • Attraktiv Design: Användarna är enhälligt nöjda med sparkcykelns coola och snygga design, vilket gör den till en favorit bland barnen.
 • Lätt att Manövrera: Oavsett om det är sexåringar eller vuxna som använder den, upplever användarna att sparkcykeln är lättmanövrerad och smidig att åka med.
 • Hög Kvalitet och Hållbarhet: Många recensioner lyfter fram den höga kvaliteten och robustheten, vilket indikerar att sparkcykeln tål hårdare användning och har en lång livslängd.
 • Prisvärd: Användare uppskattar att de får bra värde för pengarna, vilket gör sparkcykeln till ett prisvärt köp.

Nackdelar

 • Inga specifika nackdelar har nämnts i de tillgängliga recensionerna.

Sammanfattning: Denna sammanfattning av användaråsikter baseras på recensioner från Jollyroom((Jollyroom, 2023-11-15)) och STIGA Sports egen hemsida((STIGA Sports, 2023-11-15)). Totalt har drygt 10 recensioner analyserats för att ge en mångfacetterad bild av STIGA Sparkcykel Trick Scooter Hood. Dessa recensioner ger en övergripande positiv inblick i användarnas upplevelser och åsikter om produkten. Antalet källor och recensioner är begränsade, men tillräckliga för att ge en generell förståelse för produktens popularitet och kvalitet.

Duellen

Mellan

STIGA Sparkcykel Route 200-S vs. STIGA Sparkcykel Trick Scooter Hood

I mellanklassen jämför vi STIGA Sparkcykel Route 200-S med STIGA Sparkcykel Trick Scooter Hood. Medan Route 200-S erbjuder en modern design och användarvänlighet med dess justerbara styre och stora hjul, är Trick Scooter Hood inriktad på mer sportiga äventyr och trickåkning. Route 200-S passar för snabba transporter i stadsområden och är lämplig för både barn och vuxna, medan Trick Scooter Hood med sin robusta konstruktion och specialiserade handtag är mer lämpad för åkare som vill utveckla sina färdigheter och utföra tricks. Även om båda sparkcyklarna är av hög kvalitet och erbjuder bra värde för pengarna, skiljer de sig i deras användningsområden och målgrupp.

5

STIGA Mini Kick Supreme+

Billig och bra sparkcykel

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Prestanda

9

Användarvänlighet

7

Extra funktioner

8.4

Totalpoäng

Motivering: STIGA Mini Kick Supreme+ är en idealisk sparkcykel för mindre barn. Den är prisvärd, hållbar och mycket användarvänlig. Dess extra funktioner som en avtagbar korg adderar till dess charm och användbarhet.

Denna trehjuliga sparkcykel passar perfekt för mindre barn, från 3 år. Den är stadig och enkel att använda, och har både praktiska och roliga detaljer. Pris ca. 450 kr.

På denna sparkcykel finns två hjul i fram, vilket ger en bra balans. Sparkcykeln är stadig och enkel att använda även för lite mindre barn, den är enkel att styra och har bra svängradie. Här finns också en ståbräda med anti-slip-yta och en säker broms. Styret är avtagbart för att sparkcykeln enkelt ska kunna förvaras och bäras, och det går även att justera styret i tre nivåer från 52 till 66 centimeter. Handtaget har bra grepp, och dessutom finns en praktisk och avtagbar korg där saker som ska med kan förvaras.

 • Maxvikt: 50 kg
 • Styre: Justerbart i tre nivåer, 52 – 66 cm
 • Hjul: PU, ABEC 5 karbonkullager
 • Ihopfällbar: Avtagbart styre
 • Stöd: Står stabilt utan extra stöd
 • Övrigt: Bra svängradie, Anti-slip-yta, Avtagbart styre, Justerbart styre, Handtag med bra grepp, Praktisk, avtagbar korg

Fördelar

 • Användarvänlig för Små Barn: Användare betonar att sparkcykeln är mycket lämplig för små barn, med flera nämner hur snabbt deras barn lärde sig att hantera den.
 • Stabilitet: Flera recensioner lyfter fram sparkcykelns stabilitet, vilket gör den till en säker och pålitlig leksak för de yngre användarna.
 • Robust Konstruktion: Recensenterna uppskattar att sparkcykeln är rejäl och välbyggd, vilket antyder en hög hållbarhet och lång livslängd.
 • Attraktiv Design: En del recensenter uttrycker sin tillfredsställelse med sparkcykelns estetiska utseende, vilket gör den tilltalande för barnen.

Nackdelar

 • Tendens att Rosta: En recensent rapporterar att sparkcykeln började visa tecken på rost efter exponering för regn.

Sammanfattning: Dessa användaråsikter har samlats från Stor&Liten((Stor&Liten, 2023-11-15)) och Babyland((Babyland, 2023-11-15)), där sammanlagt cirka 10 recensioner har analyserats. Genom dessa recensioner får vi en insikt i både fördelarna och några av de utmaningar som användarna har upplevt med STIGA Mini Kick Supreme+. Även om antalet recensioner är begränsat, ger de en övergripande positiv bild av produkten, med särskild betoning på dess användarvänlighet för små barn och dess robusthet.

6

Smoby Disney Cars 3 Hopfällbar

billigaste sparkcykeln i vårt test

Budget

Utmanare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Prestanda

8

Användarvänlighet

6

Extra funktioner

7.4

Totalpoäng

Motivering: Smoby Disney Cars 3 är en attraktiv och prisvärd sparkcykel som passar yngre barn. Den är lätt att använda och transportera, även om den inte matchar Mini Kick Supreme+ i hållbarhet och extra funktioner.

Denna snygga och mycket prisvärda sparkcykel har ett motiv som många barn lär uppskatta, men också många andra fördelar som gör den till ett riktigt bra budgetval. Pris ca. 350 kr.

Trots sitt låga pris har denna sparkcykel en hel del fördelar. Den har motiv från filmen ”Bilar”, och det är en riktigt snygg sparkcykel. Men det finns även många andra fördelar – till exempel att den är vikbar, har ett justerbart styre, tysta hjul, antiglid-behandlat deck, broms på bakhjulen och mjuka handtag. Sparkcykeln passar från 5 år och har en maxvikt på 50 kg.

 • Maxvikt: 50 kg
 • Styre: Höjdlägen styre: 73, 78, 83 cm, justerbart
 • Hjul: Tysta hjul, Antiglid-behandlat deck, Broms på bakhjulen
 • Ihopfällbar: Ja
 • Stöd: Ej specificerat
 • Övrigt: Från 5 år, Motiv från filmen ”Bilar”, Vikbar, Justerbart styre, Mjuka handtag

Fördelar

 • Barnvänlig Design: Användarna uppskattar sparkcykelns attraktiva och barnvänliga design, särskilt dess Disney Cars-tema, vilket gör den populär bland barnen.
 • Lätt att Använda: Många föräldrar och vårdnadshavare framhäver att sparkcykeln är lätt för barnen att hantera och manövrera.
 • Hopfällbar och Lätt att Transportera: Sparkcykelns hopfällbara funktion uppskattas för dess bekvämlighet och gör den lätt att förvara och transportera.
 • Lämplig för Unga Barn: Den anses vara väl anpassad för yngre barn, med en åldersgräns som rekommenderas från tre år och uppåt.
 • Hållbarhet: Trots vissa bekymmer, nämner vissa användare att sparkcykeln är tillräckligt robust för regelbunden användning.

Nackdelar

 • Ljudnivå och Komfort: En del recensioner nämner att sparkcykeln kan vara bullrig och obekväm, särskilt på grund av dess icke-gummihjul.

Sammanfattning: Denna sammanställning av användaråsikter baseras på recensioner från Amazon((Amazon, 2023-11-15)), där ungefär 400 recensioner har analyserats för att ge en bred överblick över användarnas erfarenheter med Smoby Disney Cars 3 Hopfällbar Sparkcykel.

Duellen

Budget

STIGA Mini Kick Supreme+ vs. Smoby Disney Cars 3 Hopfällbar

I budgetklassen jämför vi STIGA Mini Kick Supreme+ med Smoby Disney Cars 3 Hopfällbar Sparkcykel. Mini Kick Supreme+ är en trestjuling designad för de yngsta användarna och erbjuder en säker och stabil åkupplevelse, medan Disney Cars 3-modellen är en traditionell tvåhjuling som riktar sig till något äldre barn. Mini Kick Supreme+ står ut med sin robusta konstruktion och extra funktioner som en avtagbar korg, medan Smoby-modellen lockar med sitt Disney Cars-tema och är mer portabel tack vare sin hopfällbara funktion. Medan Mini Kick Supreme+ är ett bättre val för de yngsta åkarna, erbjuder Disney Cars 3-modellen ett mer tillgängligt pris och attraktiv design för barn som är fans av filmserien.

Varför STR Air Scooter 16″ Sticker Ut

Bland alla deltagare i testet står STR Air Scooter 16″ ut som den överlägsna vinnaren i detta sparkcykel-text tack vare sin balans av prestanda och användarvänlighet. Med sina kraftfulla hjul och sitt stabila bromssystem, överträffar den konkurrenterna på flera områden. Dess förmåga att smidigt hantera både stadsmiljöer och ojämnt underlag, tillsammans med dess robusta konstruktion, gör den till det bästa valet för den som söker en högkvalitativ och mångsidig sparkcykel.

Köpguide Sparkcykel

Att köpa sparkcykel kanske inte alltid är det enklaste, eftersom utbudet är stort och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Det finns sparkcyklar med både två och tre hjul, med olika funktioner och inte minst i olika prisklasser. Vad bör man egentligen fokusera på när man väljer sparkcykel? Här går vi igenom några saker som kan vara bra att tänka på.

Modell

Även om man kanske tänker på modellen med två hjul när man tänker på en sparkcykel, så finns det också många som har tre hjul. Anledningen till detta är förstås att sparkcykeln ska bli stabilare, och passa för lite yngre barn. En sparkcykel med tre hjul kan antingen ha två hjul i bak och ett i fram, eller ett hjul i bak och två i fram.

Modellen med tre hjul är ofta anpassad från tre år, medan tvåhjuliga sparkcyklar passar från antingen fem eller sju år. Om barnet är yngre än fem bör man alltså i första hand välja en trehjulig sparkcykel, även om det kanske innebär att den bara kommer användas ett par år. Det är ofta en bra idé att ha testat en sådan innan man börjar med en tvåhjulig.

Utformning

De flesta sparkcyklar ser ungefär likadana ut även om det finns sådant som kan skilja sig åt – en del modeller har till exempel ett större framhjul, många har broms vid bakhjulet men det finns även de som har handbroms och så vidare.

Nästan alla sparkcyklar är hopfällbara, och ofta även enkla att fälla ihop. Detta är förstås väldigt smidigt, av flera anledningar. Om barnet tröttnar på sparkcykeln efter halva promenaden så blir det betydligt enklare att bära den hopfälld, men det gör också att den blir enklare att förvara.

Styret är ofta justerbart, vilket också är en stor fördel, speciellt till barn som växer eller om sparkcykeln används av flera personer.

Maxvikt

Tvåhjuliga sparkcyklar för barn har ofta en hög maxvikt, där 100 kg är vanligt, vilket gör att de passar för barn i alla åldrar och kan användas under en lång tid. Det finns dock undantag, och en del tvåhjuliga sparkcyklar kan ha en maxvikt på 50 kg. Behöver man en högre maxvikt bör man alltså hålla koll på detta.

Trehjuliga sparkcyklar har ofta en maxvikt på 50 kg, även om det kan variera här också. Även här kan det vara bra att kolla så att maxvikten inte är väldigt låg, och tänk på att en hög maxvikt aldrig är en nackdel – tvärtom. Välj hellre en lite för hög maxvikt än lite för låg.

Avslutande ord inför ditt köp av sparkcykel

Det viktigaste att tänka på när du ska köpa en sparkcykel är att den ska passa ditt barn – välj sparkcykel utifrån barnets ålder, viktklass och hur sparkcykeln ska användas. Det viktigaste att tänka på när barnet använder sparkcykeln är säkerheten – barnet bör alltid använda hjälm, och det är också viktigt att kontrollera sparkcykeln regelbundet så den är säker, till exempel att bromsarna fungerar som de ska.

Svårare än så är det egentligen inte att köpa, eller använda, en sparkcykel. Men med det sagt kan det förstås kännas svårt, när utbudet är stort och man inte alls vet vad man ska välja. Vilka funktioner behöver man, och vilka är onödiga? Generellt kan man säga att inga funktioner är måste, och att säkerhet och kvalitet är det man bör fokusera på.

Börja med att fundera över vad du söker, och vilken typ av sparkcykel som passar ditt barn. Utgå först och främst från barnets ålder, och välj den modell som passar bäst. Maxvikten är ofta väl tilltagen, men det finns undantag så kolla gärna det en extra gång så att du får en sparkcykel som kan användas länge – och välj hellre en extra hög maxvikt, än en för låg.

Frågor och svar om sparkcyklar

Hur många hjul som sparkcykeln ska ha handlar helt om hur gammalt barnet är. Sparkcyklar med tre hjul är ofta anpassade för barn från tre år och har ofta en maxvikt på 50 kg. En sparkcykel med två hjul är oftast anpassad för barn från fem eller sju år, och maxvikten är vanligtvis 100 kg men den kan också vara 50 kg.

Trehjuliga sparkcyklar används vanligtvis från tre år och upp till ungefär fem år. En tvåhjulig sparkcykel kan ofta användas från fem eller sju år. Hur länge den används är individuellt, men även vuxna kan använda sparkcyklar, och maxvikten är ofta hög – omkring 100 kg.

En trick sparkcykel är helt enkelt en sparkcykel som man använder för att göra trick med. Det är alltså ingenting för nybörjaren som aldrig har stått på en sparkcykel innan, utan något som används av en mer van sparkcykelåkare. Även om en sådan sparkcykel kan användas som en vanlig sparkcykel också, så kan det vara en bra idé att börja med en vanlig.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser