Att kunna ta ett bad på sin egen uteplats är något som många drömmer om. För att detta ska bli möjligt finns det tre alternativ: 1. Skaffa strandtomt, 2. Bygga pool eller 3. Skaffa ett spabad. Det tredje och sista alternativet är oftast det bästa och smidigaste alternativet.

Varför köpa ett spabad?

Spabadet har många fördelar över en vanlig traditionell swimming-pool. Spabadet tar inte lika stor plats, och du behöver oftast inte gräva eller göra stora förändringar på tomten för att kunna ha en utomhusjacuzzi. Du kan dessutom bada i ett utomhusspa året om.

För den som är stressad och har svårt att slappna av kan dessutom spabadet göra underverk. Varmt vatten och bubblor kan få vem som helst att slappna av.

För många som skaffar spabad blir badet dessutom något socialt. Att bjuda över vänner och/ eller familj för att bada är en rolig aktivitet som de flesta uppskattar. I badet kan man slappna av, prata och bara ha det bra. Även barn och unga brukar uppskatta att bada i en jacuzzi utomhus.

Hemmaspa altan
Hemmaspa har blivit det nya sättet att umgås – och det är möjligt att bada året runt till skillnad från en vanlig pool!

Köpa spabad – värt att tänka på

Innan du köper ett spabad finns det dock några olika saker att tänka på.

1. Vilket spabad passar er?

Hemmaspan för utomhusbruk finns idag i många olika modeller och varianter, så vilken ni gillar mest är upp till er. Längre ner i inlägget finns det en jämförelse mellan de populäraste varianterna av spabad.

2. Placering

Nästa sak att tänka på är vart spabadet ska placeras. Tänk på att hitta en plats där det finns sol största delen av dygnet, vilket oftast brukar vara i söderläge. Om tomten ligger placerad på ett sådant sätt att detta inte går, så väljer många att placera spabadet i kvällssol då det oftast är på kvällen man väljer att bada.

Mängden insyn är också viktig att tänka på. Kanske kan du sätta upp någon typ av insynsskydd om det inte redan finns. Växter, träd och buskar brukar vara bra som insynsskydd, men staket och uteväggar fungerar också.

Marken som du ställer spabadet på spelar också roll. Vill du ställa spabadet direkt på marken kan det vara bra att skapa någon typ av grund för att öka markens bärförmåga. Du vill inte att utebadet glider iväg när marken blir blöt på våren.

Väljer du istället att ställa utebadet på en altan eller annan typ av uteplats måste du se till att den klarar att bära vikten av spabadet. Tänk på att både själva badet och vattnet som det fylls med väger en hel del.

Om ni vill sänka ner utebadet i marken/ altanen behöver ni ta hjälp av hantverkare som kan sin sak.

3. El och vatten

Det är viktigt att se till att det finns tillgång till både el och vatten + avlopp där badet ska stå. Ta hjälp av kunniga yrkespersoner om ny el eller nya VVS system måste dras.

Tänk också på att energin som krävs för att värma upp spabadet kostar en hel del. Ett spabad som används någon gång i veckan kan dra 3000 – 6000 kWh per år, vilket kommer öka era elkostnader. Väljer ni en vedeldad badtunna måste man istället tänka på kostnad och förvaring av ved.

4. Storlek

Hur stort spabadet är spelar också stor roll. Är ni bara två som kommer använda utebaded behöver det inte alls vara lika stort som om en familj vill bjuda över grannar och vänner på bad.

De flesta bad-tillverkare anger hur många personer badet är anpassat för, följ dessa råd och tänk även på att eventuella barn kommer växa och kräva samma plats som en vuxen i framtiden.

Olika typer av hemmaspa

Utomhusbad jacuzzi ute utebad
Det är något magiskt med ett utomhusspa!

Det finns flera olika typer av spabad att välja mellan. För att veta vilken som passar just er bäst är det viktigt att man ser över de olika typernas för och nackdelar!

Vedeldad badtunna

Den kanske mest klassiska svenska varianten av ett spabad är den vedeldade badtunnan. Ofta ses dem som härliga rustika bad som finns vid sommarstugor och fjällstugor, och det känns genast mer jordnära när man själv måste elda upp värmen. Men vad är skillnaden mellan spabad och badtunna?

Jo, badtunnan behöver du oftast elda upp värmen i själv. I ett spabad sker uppvärmningen med hjälp av el. Det kan kännas mysigare att elda själv, och det är även ett bra alternativ om du inte har möjlighet till att installera el i närheten.

En badtunna är dessutom ofta enklare utrustad än ett spabad. Ett spabad kan ha massage-strålar, bubblor och liknande finesser, medan badtunnan mest är ett varmt bad. Självklart finns det varianter som inte ser ut på detta vis.

Spabad i plast/ akryl

Den mest typiska varianten av spabad som vi tänker på är kanske den jacuzzi-liknande varianten. Alltså en form av bubbelpool för utomhusbruk.

Ofta är dessa spabad utrustade med flera olika funktioner så som bubblor och massagestrålar. Dessa spabad har dessutom ofta formgjutna sittplatser för ett visst antal personer, och vissa bad har även liggande platser. Vanliga tillval till denna typ av bad är ljudanläggningar, ljussystem och även TV-apparater.

Att spabadet värms upp med el gör att du på ett enkelt sätt kan styra temperaturen själv, och att du inte behöver vänta på rätt temperatur som med vissa badtunnor.

Uppblåsbara spabad

Något som är otroligt populärt idag är uppblåsbara spabad! Badet blåser upp sig självt och du fyller det med vatten för att sedan låta badet värma upp sig själv. Ofta har dessa bad någon form av bubbel-funktion, men utrustningen beror självklart på vilken prisnivå badet ligger i.

De uppblåsbara spabaden är ofta mindre djupa än ett fast bad, och ofta sitter man på badets golv istället för på sittplatser. Fördelen med dessa bad är att du lätt kan flytta dem, vilket underlättar vid flytt eller om du känner för att göra om uteplatsen.

Spabad bäst i test 2020

Så vilket blev då det bästa hemmaspat 2020? Vi på Hemfakta har utsett tre vinnare i olika kategorier: premium, mellan och budget. Alla dessa utomhusspan är bra köp men med olika många finesser och prisklasser.

Premiumklassen: Spabad Castor – lyxigt amerikanskt utomhusspa

spabad bäst i test castor
Det bästa spabadet 2020 blev Castor – ett lyxigt utomhusspa för upp till fem personer!

Vinnaren i premiumklassen och därmed Spabad bäst i test 2020 blev Castor hemmaspa. Detta utomhusspa är tillverkat i USA och är av allra högsta kvalitet. Med en kapacitet på upp till fem personer, varav fyra sittande och en liggande, är detta en relaxavdelning för hela familjen i din trädgård.

Låt hela kroppen få slappna av efter en lång dag på jobbet, eller bjud över bästa vännerna på ett glas champagne. Kanske kan även barnen få ha ett litet mini pool-party med kompisarna? Allt är möjligt med detta lyxiga utomhusspa.

Specifikationer Castor hemmaspa:

 • CE-märkt spabad för fem personer.
 • Bredd: 185,4 x 185,4 cm. Höjd: 87,6 cm
 • Volym på 1135 liter
 • Ytterpaneler i imiterat trä (plast) samt EPS paneler som isolerar badkaret i akryl.
 • Lock som täcker badet när det inte används ingår.
 • Inbyggd frostvakt som skyddar badet mot is i rörsystemet.
 • Filter.
 • Ozonrening.
 • Totalt 40 massagemunstycken i olika former som går att justera.
 • Panelbelysning på sidan (8 st)
 • LED undervattensbelysning (1 st)
 • Högtalarsystem med Bluetooth.
 • Ishink med lock som har LED belysning.
 • Garanti fem år för skalet och tre år för rör- och elsystem.

Elanslutning:3~ 400VAC, N, PE, 16A (3 faser + nolla + jord 16A).

Ca pris: 70 000 kr

 

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Mellanklassen: Merak Spabad

merak spabad billigt
Merak är ett utomhus jacuzzi som är väl värd investeringen.

Vill du gå ner lite i pris från testvinnaren Castor men samtidigt inte tumma på varken funktioner eller kvalitet? Då ska du välja Merak spabad. Lika många personer får plats, dvs fyra sittplatser och en liggplats.

Det som skiljer denna modell mot premiumvarianten är valet av material som är lite enklare, färre massagemunstycken samt att det inte finns något inbyggt högtalarsystem. Om du känner att bluetooth-högtalare ändå är lätt att fixa på andra sätt, kan du spara många tusenlappar på att välja Merak hemmaspa.

Specifikationer Merak utomhusspa:

 • CE-märkt spabad med fyra sittplatser och en liggplats.
 • Bredd: 186,7 x 186,7 cm. Höjd: 80 cm
 • Volym på 1135 liter
 • Ytterpaneler i imiterat mörkbrunt trä (plast) samt Fortiflex skal HDPE (Hög Densitets Poly Etylene). Ytterpanelerna och botten är fyllda med polyuretanskum ytterpanelerför att isolera spabadet.
 • Grå insida.
 • Lock i matchande färg som täcker badet när det inte används.
 • Inbyggd frostvakt som skyddar badet mot att det bildas is i rörsystemet.
 • Filter.
 • Ozonrening.
 • Totalt 28 massagemunstycken i olika former som går att justera.
 • Kantbelysning (8 st)
 • LED undervattensbelysning (2 st)
 • Ishink med lock
 • Garanti tre år för rör- och elsystem samt fem år för skalet.

Elanslutning:3~ 400VAC, N, PE, 16A (3 faser + nolla + jord 16A).

Ca pris: 45 000 kr

 

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

 

Budgetklassen: Uppblåsbart Spa – MSpa Super Camaro P-069 Premium

Uppblåsbart spabad
Lite billigare blir det om du väljer ett uppblåsbart spa, men för den delen inte mindre roligt!
För dig som har en lite tightare budget kan vi rekommendera ett uppblåsbart spabad. Genom att investera i MSpa Super Camaro P-069 Premium uppblåsbara hemmaspa får du mycket bad för pengarna. Hela sex personer får plats i detta utespa (eller inomhusspa om du hellre vill det, detta är ett mobilt spa).
Monteringstiden är endast 10 minuter, med hjälp av ett vred och en knapptryckning blåser badet upp sig själv, vilket gör att ni snabbt och lätt kan komma igång att bada. En installationsvideo ingår. Vikten är endast 35 kg!
Detta spabad är säkert att använda ned till utomhustemperaturer på -30°C grader. Maximal badtemperatur är 42 grader. 1500W värmer upp badet med ca 2°C i timmen. Det går alltså att användas utomhus året runt.

Specifikationer Super Camaro uppblåsbart utomhusspa:

 • CE-märkt spabad med fyra sittplatser och en liggplats.
 • Yttermått: 204 cm i diameter. Innerdiameter: 160 cm.
 • Volym på 1200 liter
 • Material av syntetiskt läder i PVC samt skyddande sidoläder.
 • Lock ingår.
 • Filter och ozonrening (integrerad ozongenerator, 30-50 mg ozon/timme).
 • Totalt 138 st bubbelstrålar med ställbar 3-stegs bubbelfunktion.
 • Jordfelsbrytare.
 • 720W luftkompressor
 • Fjärrkontroll med barnlås.
 • Går att komplettera med LED-belysning.

5 meter anslutningskabel, 220-240V, 50Hz.

Ca pris: 15 000 kr

 

MER INFORMATION OCH PRIS:

Frågor och svar om spabad

Vad påverkar hur mycket ett utebad kostar?

När det gäller priset på spabad varierar det väldigt mycket. Du kan få någon typ av spa från 10 000 kr till 200 000 kr, och allt beror på vilken typ av bad det handlar om samt hur mycket utrustning som badet har. Även material, märke och utförande påverkar priset.

Vad kostar ett hemmaspa?

De billigaste varianterna är uppblåsbara span. Dessa finns självklart i olika prisklasser men kan hittas i bra kvalité från 10 000. Ett tips är dessutom att leta begagnat då du kan lyckas få en bra deal!

Badtunnor och spabad i standardmodell kostar 20 000 och uppåt, med undantag för varianter som är på rea.

Sedan finns det lyx-varianter som går loss på priser över 100 000 kr, dessa är fullutrustade och gör badet till en ordentlig upplevelse!

Hur sköter man om ett spabad?

Ett spabad behöver skötas om för att det ska hålla sig fräscht. För att förhindra bakterietillväxt och alger är det viktigt att man använder någon form av kemisk tillsats samt att man underhåller reningssystemet.

I ett spabad som används någon gång per vecka året om behöver vattnet bara bytas två till fyra gånger per år. I vattnet ska det tillsättas klor, och om vattnet är missfärgat av jordens mineraler kan man avfärga vattnet med särskilda medel. De flesta spabad har någon typ av filter som behöver bytas eller rengöras.

Vid varje tömning av spat är det bra att djuprengöra både själva badet och rören. För detta finns det speciella produkter som finns där du köper ditt bad.

Tänk på att det inte bara är badet som kostar pengar, även underhållet tar lite tid och pengar – men som belöning får du ett härligt avslappnande bad att njuta av året runt!

 

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här