Att kunna ta ett bad på sin egen uteplats är något som många drömmer om. För att detta ska bli möjligt finns det tre alternativ: 1. Skaffa strandtomt, 2. Bygga pool eller 3. Skaffa ett spabad. Det tredje och sista alternativet är oftast det bästa och smidigaste alternativet.

Köpguide för spabad

Spabadet har många fördelar över en vanlig traditionell swimming-pool. Spabadet tar inte lika stor plats, och du behöver oftast inte gräva eller göra stora förändringar på tomten för att kunna ha en utomhusjacuzzi. Du kan dessutom bada i ett utomhusspa året om. För den som är stressad och har svårt att slappna av kan dessutom spabadet göra underverk. Varmt vatten och bubblor kan få vem som helst att slappna av.

För många som skaffar spabad blir badet dessutom något socialt. Att bjuda över vänner och/ eller familj för att bada är en rolig aktivitet som de flesta uppskattar. I badet kan man slappna av, prata och bara ha det bra. Även barn och unga brukar uppskatta att bada i en jacuzzi utomhus.

Innan du köper ett spabad finns det dock några olika saker att tänka på.

1. Vilket spabad passar er?

Hemmaspan för utomhusbruk finns idag i många olika modeller och varianter, så vilken ni gillar mest är upp till er. Längre ner i inlägget finns det en jämförelse mellan de populäraste varianterna av spabad.

2. Placering

Nästa sak att tänka på är vart spabadet ska placeras. Tänk på att hitta en plats där det finns sol största delen av dygnet, vilket oftast brukar vara i söderläge. Om tomten ligger placerad på ett sådant sätt att detta inte går, så väljer många att placera spabadet i kvällssol då det oftast är på kvällen man väljer att bada.

Mängden insyn är också viktig att tänka på. Kanske kan du sätta upp någon typ av insynsskydd om det inte redan finns. Växter, träd och buskar brukar vara bra som insynsskydd, men staket och uteväggar fungerar också.

Marken som du ställer spabadet på spelar också roll. Vill du ställa spabadet direkt på marken kan det vara bra att skapa någon typ av grund för att öka markens bärförmåga. Du vill inte att utebadet glider iväg när marken blir blöt på våren.

Väljer du istället att ställa utebadet på en altan eller annan typ av uteplats måste du se till att den klarar att bära vikten av spabadet. Tänk på att både själva badet och vattnet som det fylls med väger en hel del.

Om ni vill sänka ner utebadet i marken/ altanen behöver ni ta hjälp av hantverkare som kan sin sak.

3. El och vatten

Det är viktigt att se till att det finns tillgång till både el och vatten + avlopp där badet ska stå. Ta hjälp av kunniga yrkespersoner om ny el eller nya VVS system måste dras.

Tänk också på att energin som krävs för att värma upp spabadet kostar en hel del. Ett spabad som används någon gång i veckan kan dra 3000 – 6000 kWh per år, vilket kommer öka era elkostnader. Väljer ni en vedeldad badtunna måste man istället tänka på kostnad och förvaring av ved.

4. Storlek

Hur stort spabadet är spelar också stor roll. Är ni bara två som kommer använda utebaded behöver det inte alls vara lika stort som om en familj vill bjuda över grannar och vänner på bad.

De flesta bad-tillverkare anger hur många personer badet är anpassat för, följ dessa råd och tänk även på att eventuella barn kommer växa och kräva samma plats som en vuxen i framtiden.

Olika typer av hemmaspa

Det finns flera olika typer av spabad att välja mellan. För att veta vilken som passar just er bäst är det viktigt att man ser över de olika typernas för och nackdelar!

Vedeldad badtunna

Den kanske mest klassiska svenska varianten av ett spabad är den vedeldade badtunnan. Ofta ses dem som härliga rustika bad som finns vid sommarstugor och fjällstugor, och det känns genast mer jordnära när man själv måste elda upp värmen. Men vad är skillnaden mellan spabad och badtunna?

Jo, badtunnan behöver du oftast elda upp värmen i själv. I ett spabad sker uppvärmningen med hjälp av el. Det kan kännas mysigare att elda själv, och det är även ett bra alternativ om du inte har möjlighet till att installera el i närheten.

En badtunna är dessutom ofta enklare utrustad än ett spabad. Ett spabad kan ha massage-strålar, bubblor och liknande finesser, medan badtunnan mest är ett varmt bad. Självklart finns det varianter som inte ser ut på detta vis.

Spabad i plast/ akryl

Den mest typiska varianten av spabad som vi tänker på är kanske den jacuzzi-liknande varianten. Alltså en form av bubbelpool för utomhusbruk.

Ofta är dessa spabad utrustade med flera olika funktioner så som bubblor och massagestrålar. Dessa spabad har dessutom ofta formgjutna sittplatser för ett visst antal personer, och vissa bad har även liggande platser. Vanliga tillval till denna typ av bad är ljudanläggningar, ljussystem och även TV-apparater.

Att spabadet värms upp med el gör att du på ett enkelt sätt kan styra temperaturen själv, och att du inte behöver vänta på rätt temperatur som med vissa badtunnor.

Uppblåsbara spabad

Något som är otroligt populärt idag är uppblåsbara spabad! Badet blåser upp sig självt och du fyller det med vatten för att sedan låta badet värma upp sig själv. Ofta har dessa bad någon form av bubbel-funktion, men utrustningen beror självklart på vilken prisnivå badet ligger i.

De uppblåsbara spabaden är ofta mindre djupa än ett fast bad, och ofta sitter man på badets golv istället för på sittplatser. Fördelen med dessa bad är att du lätt kan flytta dem, vilket underlättar vid flytt eller om du känner för att göra om uteplatsen.

Spabad bäst i test 2021 – Hemfaktas lista

Så vilket blev då det bästa hemmaspat 2021? Vi på Hemfakta har utsett vinnare i olika kategorier: premium, mellan och budget. Vi vill även vara noga med att påpeka att vi på Hemfakta inte utför några produkttester själva, utan vi har gjort valet av testvinnare efter research och jämförelser av produktens specifikationer. Detta så att du kan skapa dig en god överblick över de bästa spabaden på marknaden. Nedan kan du läsa vilka spabad som presterat bäst i test 2021.

Bäst i test premiumklassen: Spabad Polaris – bästa utomhusspaet 2021

Vår vinnare i premiumklassen blev detta lyxiga amerikanska spabad med stor kapacitet och riktigt bra kvalitet, pris ca 85 000 kr.

bästa utomhusspaet 2021

Vinnaren i premiumklassen och därmed Spabad bäst i test 2021 blev Polaris hemmaspa. Detta utomhusspa är tillverkat i USA och är av allra högsta kvalitet. Med en kapacitet på upp till fem personer, varav fyra sittande och en liggande, är detta en relaxavdelning för hela familjen i din trädgård. Spabadet har LED undervattensbelysning, vilket tar upplevelsen till nästa nivå. Du har dessutom hela 28 justerbara massagemunstycken i olika utföranden.

Låt hela kroppen få slappna av efter en lång dag på jobbet, eller bjud över bästa vännerna på ett glas champagne. Kanske kan även barnen få ha ett litet mini pool-party med kompisarna? Allt är möjligt med detta lyxiga utomhusspa.

Fördelar

 • Medföljer 28 justerbara massagemunstycken
 • Stor kapacitet
 • Frostvakt som skyddar mot isbildning i rörsystemet

Nackdelar

 • Inga nackdelar!

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare premiumklassen: Spabadkar Spica

Detta lyxiga spabad blev vår utmanare i premiumklassen då det har hela 36 st justerbara massagemunstycken och plats för 5 personer, pris ca 75 000 kronor.

Lyxigt spabad

Det här lyxiga spabadet utlovar en härlig spabadupplevelse som garanterat ger lite extra njutning i vardagen. Du har plats för 4 sittandes personer och 1 liggandes. Detta spabad har en effektiv Ozonrening som effektivt rengör vattnet från bakterier och övriga mikroorganismer. Detta gör således att du slipper använda andra kemiska rengöringsmedel. Andra fördelar med Spica spabad är att den har en frostvakt, vilket skyddar mot isbildning i dess rörsystem. Det enda som drar ned betyget är således det dyra priset.

Fördelar

 • Hela 36 justerbara massagemunstycken
 • Gott om plats – utrymme för 4 sittandes och 1 liggandes
 • LED-belysning
 • Ozonrening

Nackdelar

 • Prislappen är dyr

PRIS OCH INFORMATION:

 

Bäst i test mellanklassen: Merak Spabad – prisvärt spabad

Detta spabad från Merak blir vår vinnare i mellanklassen då det ger dig maximal avkoppling och lyx i tillvaron för ett bra pris på ca 69 900 kr.

Prisvärt spabad

Vill du gå ner lite i pris från testvinnaren Castor men samtidigt inte tumma på varken funktioner eller kvalitet? Då ska du välja Merak spabad. Lika många personer får plats, dvs fyra sittplatser och en liggplats.

Det som skiljer denna modell mot premiumvarianten är valet av material som är lite enklare, färre massagemunstycken samt att det inte finns något inbyggt högtalarsystem. Om du känner att bluetooth-högtalare ändå är lätt att fixa på andra sätt, kan du spara många tusenlappar på att välja Merak hemmaspa.

Fördelar

 • Lock i matchande färg som täcker badet när det inte används
 • Inbyggd frostvakt som skyddar badet mot att det bildas is i rörsystemet
 • Effektiv ozonrening
 • Totalt 28 massagemunstycken i olika former som går att justera.
 • Medföljande ishink med lock

Nackdelar

 • Något få massagemunstycken

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare mellanklassen: Perseus Spabad med lock

Vår utmanare i mellanklassen blev Perseus spabad eftersom det kommer i en modern design med två exklusiva liggplatser, pris ca 79 000 kronor.

Bra och prisvärt spabad

 

Perseus spabad kommer i en stilren design och är anpassad efter det kalla nordiska klimatet med effektiv isolering som bibehåller värmen. De inbyggda LED-ljusen säkerställer en stämningsfull stund i badet. Detta spabad har två exklusiva liggplatser, vilket är perfekt för kärleksparet eller ett mindre hushållet. Det medföljer två bekväma nackkuddar som gör det skönt att luta sig tillbaka och njuta. Perseus spabad är utrustat med två olika typer av jetstrålar, där den första är massage-jet (vatten) och den andra är air-jet (luft). Det get dig möjlighet för att anpassa styrkan i massagen beroende på ditt behov.

Fördelar

 • 2 kraftfulla pumpar
 • 17 massage-jets för extra lyxig massage
 • 10 air-jets för en något mjukare tryck
 • Modern och stilren design
 • Lock till spabadet medföljer
 • Automatisk ozonrengöring

Nackdelar

 • Det är något trångt i badet för två vuxna

PRIS OCH INFORMATION:

 

Bäst i test budgetklassen: MSpa Super Camaro P-069 Premium, billigaste spabadet i vårt test

Detta spabad blev vår vinnare i budgetklassen då det är ett mycket bra budgetalternativ med plats för sex personer, ca pris 11 000 kronor.

billigaste spabadet i vårt test

För dig som har en lite tightare budget kan vi rekommendera ett uppblåsbart spabad. Genom att investera i MSpa Super Camaro P-069 Premium uppblåsbara hemmaspa får du mycket bad för pengarna. Hela sex personer får plats i detta utespa (eller inomhusspa om du hellre vill det, detta är ett mobilt spa).
Monteringstiden är endast 10 minuter, med hjälp av ett vred och en knapptryckning blåser badet upp sig själv, vilket gör att ni snabbt och lätt kan komma igång att bada. En installationsvideo ingår. Vikten är endast 35 kg!
Detta spabad är säkert att använda ned till utomhustemperaturer på -30°C grader. Maximal badtemperatur är 42 grader. 1500W värmer upp badet med ca 2°C i timmen. Det går alltså att användas utomhus året runt.

 

Fördelar

 • Snabb montering
 • Lock ingår
 • Filter och ozonrening
 • Totalt 138 st bubbelstrålar med ställbar 3-stegs bubbelfunktion.
 • Fjärrkontroll med barnlås.
 • Budgetvänligt

Nackdelar

 • Tar något lång tid att värma upp badet
MER INFORMATION OCH PRIS:

Avslutande ord inför ditt köp av spabad

Det viktigaste att tänka fundera på innan köpet av ett spabad är att fundera på hur stor kapacitet du behöver, samt om du föredrar ett spabad i plast/akryl eller en uppblåsbar variant. En annan viktig faktor är således priset. Vi hoppas att vårt test ska hjälpa dig att hitta det bästa spabadet för dina behov.

Frågor och svar om spabad

Vad påverkar hur mycket ett utebad kostar?

När det gäller priset på spabad varierar det väldigt mycket. Du kan få någon typ av spa från 10 000 kr till 200 000 kr, och allt beror på vilken typ av bad det handlar om samt hur mycket utrustning som badet har. Även material, märke och utförande påverkar priset.

Vad kostar ett hemmaspa?

De billigaste varianterna är uppblåsbara span. Dessa finns självklart i olika prisklasser men kan hittas i bra kvalité från 10 000 kr. Sedan finns det lyx-varianter som går loss på priser över 100 000 kr, dessa är fullutrustade och gör badet till en ordentlig upplevelse!

Hur sköter man om ett spabad?

Ett spabad behöver skötas om för att det ska hålla sig fräscht. För att förhindra bakterietillväxt och alger är det viktigt att man använder någon form av kemisk tillsats samt att man underhåller reningssystemet.

Spabad bäst i test – de bästa spabaden 2021

 • Bäst i test premiumklassen – Spabad Polaris – bästa utomhusspaet 2021
 • Utmanare premiumklassen: Spabadkar Spica
 • Bäst i test mellanklassen: Merak Spabad – prisvärt spabad
 • Utmanare mellanklassen: Perseus Spabad med lock
 • Bäst i test budgetklassen: MSpa Super Camaro P-069 Premium, billigaste spabadet i vårt test

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här