Att kunna ta ett bad på sin egen uteplats är något som många drömmer om. För att detta ska bli möjligt finns det tre alternativ: 1. Skaffa strandtomt, 2. Bygga pool eller 3. Skaffa ett spabad. Det tredje och sista alternativet är oftast det bästa och smidigaste alternativet.

Varför ska man köpa ett spabad?

Spabadet har många fördelar över en vanlig traditionell swimming-pool. Spabadet tar inte lika stor plats, och du behöver oftast inte gräva eller göra stora förändringar på tomten för att kunna ha en utomhusjacuzzi. Du kan dessutom bada i ett utomhusspa året om.

För den som är stressad och har svårt att slappna av kan dessutom spabadet göra underverk. Varmt vatten och bubblor kan få vem som helst att slappna av.

För många som skaffar spabad blir badet dessutom något socialt. Att bjuda över vänner och/ eller familj för att bada är en rolig aktivitet som de flesta uppskattar. I badet kan man slappna av, prata och bara ha det bra. Även barn och unga brukar uppskatta att bada i en jacuzzi utomhus.

Hemmaspa altan
Hemmaspa har blivit det nya sättet att umgås – och det är möjligt att bada året runt till skillnad från en vanlig pool!

Köpa ett spabad – detta är värt att tänka på

Innan du köper ett spabad finns det dock några olika saker att tänka på.

1. Vilket spabad passar er?

Hemmaspan för utomhusbruk finns idag i många olika modeller och varianter, så vilken ni gillar mest är upp till er. Längre ner i inlägget finns det en jämförelse mellan de populäraste varianterna av spabad.

2. Placering

Nästa sak att tänka på är vart spabadet ska placeras. Tänk på att hitta en plats där det finns sol största delen av dygnet, vilket oftast brukar vara i söderläge. Om tomten ligger placerad på ett sådant sätt att detta inte går, så väljer många att placera spabadet i kvällssol då det oftast är på kvällen man väljer att bada.

Mängden insyn är också viktig att tänka på. Kanske kan du sätta upp någon typ av insynsskydd om det inte redan finns. Växter, träd och buskar brukar vara bra som insynsskydd, men staket och uteväggar fungerar också.

Marken som du ställer spabadet på spelar också roll. Vill du ställa spabadet direkt på marken kan det vara bra att skapa någon typ av grund för att öka markens bärförmåga. Du vill inte att utebadet glider iväg när marken blir blöt på våren.

Väljer du istället att ställa utebadet på en altan eller annan typ av uteplats måste du se till att den klarar att bära vikten av spabadet. Tänk på att både själva badet och vattnet som det fylls med väger en hel del.

Om ni vill sänka ner utebadet i marken/ altanen behöver ni ta hjälp av hantverkare som kan sin sak.

3. El och vatten

Det är viktigt att se till att det finns tillgång till både el och vatten + avlopp där badet ska stå. Ta hjälp av kunniga yrkespersoner om ny el eller nya VVS system måste dras.

Tänk också på att energin som krävs för att värma upp spabadet kostar en hel del. Ett spabad som används någon gång i veckan kan dra 3000 – 6000 kWh per år, vilket kommer öka era elkostnader. Väljer ni en vedeldad badtunna måste man istället tänka på kostnad och förvaring av ved.

4. Storlek

Hur stort spabadet är spelar också stor roll. Är ni bara två som kommer använda utebaded behöver det inte alls vara lika stort som om en familj vill bjuda över grannar och vänner på bad.

De flesta bad-tillverkare anger hur många personer badet är anpassat för, följ dessa råd och tänk även på att eventuella barn kommer växa och kräva samma plats som en vuxen i framtiden.

Olika typer av hemmaspa

Utomhusbad jacuzzi ute utebad
Det är något magiskt med ett utomhusspa!

Det finns flera olika typer av spabad att välja mellan. För att veta vilken som passar just er bäst är det viktigt att man ser över de olika typernas för och nackdelar!

Vedeldad badtunna

Den kanske mest klassiska svenska varianten av ett spabad är den vedeldade badtunnan. Ofta ses dem som härliga rustika bad som finns vid sommarstugor och fjällstugor, och det känns genast mer jordnära när man själv måste elda upp värmen. Men vad är skillnaden mellan spabad och badtunna?

Jo, badtunnan behöver du oftast elda upp värmen i själv. I ett spabad sker uppvärmningen med hjälp av el. Det kan kännas mysigare att elda själv, och det är även ett bra alternativ om du inte har möjlighet till att installera el i närheten.

En badtunna är dessutom ofta enklare utrustad än ett spabad. Ett spabad kan ha massage-strålar, bubblor och liknande finesser, medan badtunnan mest är ett varmt bad. Självklart finns det varianter som inte ser ut på detta vis.

Spabad i plast/ akryl

Den mest typiska varianten av spabad som vi tänker på är kanske den jacuzzi-liknande varianten. Alltså en form av bubbelpool för utomhusbruk.

Ofta är dessa spabad utrustade med flera olika funktioner så som bubblor och massagestrålar. Dessa spabad har dessutom ofta formgjutna sittplatser för ett visst antal personer, och vissa bad har även liggande platser. Vanliga tillval till denna typ av bad är ljudanläggningar, ljussystem och även TV-apparater.

Att spabadet värms upp med el gör att du på ett enkelt sätt kan styra temperaturen själv, och att du inte behöver vänta på rätt temperatur som med vissa badtunnor.

Uppblåsbara spabad

Något som är otroligt populärt idag är uppblåsbara spabad! Badet blåser upp sig självt och du fyller det med vatten för att sedan låta badet värma upp sig själv. Ofta har dessa bad någon form av bubbel-funktion, men utrustningen beror självklart på vilken prisnivå badet ligger i.

De uppblåsbara spabaden är ofta mindre djupa än ett fast bad, och ofta sitter man på badets golv istället för på sittplatser. Fördelen med dessa bad är att du lätt kan flytta dem, vilket underlättar vid flytt eller om du känner för att göra om uteplatsen.

 

Spabad bäst i test 2021 – Hemfaktas lista

Så vilket blev då det bästa hemmaspat 2021? Vi på Hemfakta har utsett tre vinnare i olika kategorier: premium, mellan och budget. Alla dessa utomhusspan är bra köp men med olika många finesser och prisklasser.

Vinnare i Premiumklassen: Spabad Castor – utomhusspa

Vår vinnare i premiumklassen blev detta lyxiga amerikanska spabad med stor kapacitet och riktigt bra kvalitet, pris ca 70 000 kr.

Vinnare i Premiumklassen: Spabad Castor - utomhusspa
Det bästa spabadet 2021 blev Castor – ett lyxigt utomhusspa för upp till fem personer!

Vinnaren i premiumklassen och därmed Spabad bäst i test 2021 blev Castor hemmaspa. Detta utomhusspa är tillverkat i USA och är av allra högsta kvalitet. Med en kapacitet på upp till fem personer, varav fyra sittande och en liggande, är detta en relaxavdelning för hela familjen i din trädgård. Det är inkluderat ett smart Bluetooth högtalarsystem som gör att ni kan lyssna på musik medans ni njuter i spabadet.

Låt hela kroppen få slappna av efter en lång dag på jobbet, eller bjud över bästa vännerna på ett glas champagne. Kanske kan även barnen få ha ett litet mini pool-party med kompisarna? Allt är möjligt med detta lyxiga utomhusspa.

Fördelar

 • Medföljer 40 justerbara massagemunstycken i olika utföranden
 • Stor kapacitet
 • Bluetooth högtalarsystem
 • Frostvakt som skyddar mot isbildning i rörsystemet

Nackdelar

 • Inga nackdelar!

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare Premiumklassen: Hydrotix Luxury Spabad Sterling Silver

Detta lyxiga spabad från Sterling Silver blev vår utmanare i premiumklassen då det har 71 jetstrålar och ett hyperallergent reningssystem som garanterat renar vattnet från bakterier, pris ca 84 500 kronor.

Utmanare Premiumklassen: Hydrotix Luxury Spabad Sterling Silver

Det här lyxiga spabadet från Sterling Silver utlovar en härlig aromaterapi som garanterat ger lite extra njutning i vardagen. Med Hydrotix Luxury spabad har du plats för 5 sittandes personer och en liggandes. Detta spabad har en effektiv UV-C vattenrening som
är ett hyperallergent system som effektivt rengör vattnet från bakterier och övriga mikroorganismer via ett UV-ljus. Detta gör således att du slipper använda andra kemiska rengöringsmedel. Andra fördelar med Hydrotix Luxury spabad är att du får ett integrerat ljudsystem, wifi och allt kan styras via en smidig Smart Touch-funktion. Det enda som drar ned betyget är således det dyra priset.

Fördelar

 • Ett integrerat ljudsystem
 • Hela 71 kraftfulla jetstrålar
 • Fantastisk aromaterapi
 • Wifi
 • Smart Touch-funktion för enkel användning

Nackdelar

 • Prislappen är dyr

PRIS OCH INFORMATION:

 

Vinnare i Mellanklassen: Merak Spabad

Detta spabad från Merak blir vår vinnare i mellanklassen då det ger dig maximal avkoppling och lyx i tillvaron för ett bra pris på ca 45 000 kr.

Vinnare i Mellanklassen: Merak Billigt Spabad

Vill du gå ner lite i pris från testvinnaren Castor men samtidigt inte tumma på varken funktioner eller kvalitet? Då ska du välja Merak spabad. Lika många personer får plats, dvs fyra sittplatser och en liggplats.

Det som skiljer denna modell mot premiumvarianten är valet av material som är lite enklare, färre massagemunstycken samt att det inte finns något inbyggt högtalarsystem. Om du känner att bluetooth-högtalare ändå är lätt att fixa på andra sätt, kan du spara många tusenlappar på att välja Merak hemmaspa.

Fördelar

 • Lock i matchande färg som täcker badet när det inte används
 • Inbyggd frostvakt som skyddar badet mot att det bildas is i rörsystemet
 • Effektiv ozonrening
 • Totalt 28 massagemunstycken i olika former som går att justera.
 • Medföljande ishink med lock

Nackdelar

 • Inget inbyggt högtalarystem
 • Något få massagemunstycken

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare mellanklassen: Perseus Spabad med lock

Vår utmanare i mellanklassen blev Perseus spabad eftersom det kommer i en modern design med två exklusiva liggplatser, pris ca 45 000 kronor.

Utmanare mellanklassen: Perseus Spabad med lock

 

Perseus spabad kommer i en stilren design och är anpassad efter det kalla nordiska klimatet med effektiv isolering som bibehåller värmen. De inbyggda LED-ljusen säkerställer en stämningsfull stund i badet. Detta spabad har två exklusiva liggplatser, vilket är perfekt för kärleksparet eller ett mindre hushållet. Det medföljer två bekväma nackkuddar som gör det skönt att luta sig tillbaka och njuta. Perseus spabad är utrustat med två olika typer av jetstrålar, där den första är massage-jet (vatten) och den andra är air-jet (luft). Det get dig möjlighet för att anpassa styrkan i massagen beroende på ditt behov.

Fördelar

 • 2 kraftfulla pumpar
 • 17 massage-jets för extra lyxig massage
 • 10 air-jets för en något mjukare tryck
 • Modern och stilren design
 • Lock till spabadet medföljer
 • Automatisk ozonrengöring

Nackdelar

 • Det är något trångt i badet för två vuxna

PRIS OCH INFORMATION:

 

Vinnare i Budgetklassen:  MSpa Super Camaro P-069 Premium, Uppblåsbart Spabad

Detta spabad blev vår vinnare i budgetklassen då det är ett mycket bra budgetalternativ med plats för sex personer, ca pris 15 600 kronor.

Vinnare i Budgetklassen:  MSpa Super Camaro P-069 Premium, Uppblåsbart Spabad
Lite billigare blir det om du väljer ett uppblåsbart spa, men för den delen inte mindre roligt!
För dig som har en lite tightare budget kan vi rekommendera ett uppblåsbart spabad. Genom att investera i MSpa Super Camaro P-069 Premium uppblåsbara hemmaspa får du mycket bad för pengarna. Hela sex personer får plats i detta utespa (eller inomhusspa om du hellre vill det, detta är ett mobilt spa).
Monteringstiden är endast 10 minuter, med hjälp av ett vred och en knapptryckning blåser badet upp sig själv, vilket gör att ni snabbt och lätt kan komma igång att bada. En installationsvideo ingår. Vikten är endast 35 kg!
Detta spabad är säkert att använda ned till utomhustemperaturer på -30°C grader. Maximal badtemperatur är 42 grader. 1500W värmer upp badet med ca 2°C i timmen. Det går alltså att användas utomhus året runt.

 

Fördelar

 • Snabb montering
 • Lock ingår
 • Filter och ozonrening
 • Totalt 138 st bubbelstrålar med ställbar 3-stegs bubbelfunktion.
 • Fjärrkontroll med barnlås.
 • Budgetvänligt

Nackdelar

 • Tar något lång tid att värma upp badet
MER INFORMATION OCH PRIS:

Frågor och svar om spabad

Vad påverkar hur mycket ett utebad kostar?

När det gäller priset på spabad varierar det väldigt mycket. Du kan få någon typ av spa från 10 000 kr till 200 000 kr, och allt beror på vilken typ av bad det handlar om samt hur mycket utrustning som badet har. Även material, märke och utförande påverkar priset.

Vad kostar ett hemmaspa?

De billigaste varianterna är uppblåsbara span. Dessa finns självklart i olika prisklasser men kan hittas i bra kvalité från 10 000. Ett tips är dessutom att leta begagnat då du kan lyckas få en bra deal!

Badtunnor och spabad i standardmodell kostar 20 000 och uppåt, med undantag för varianter som är på rea.

Sedan finns det lyx-varianter som går loss på priser över 100 000 kr, dessa är fullutrustade och gör badet till en ordentlig upplevelse!

Hur sköter man om ett spabad?

Ett spabad behöver skötas om för att det ska hålla sig fräscht. För att förhindra bakterietillväxt och alger är det viktigt att man använder någon form av kemisk tillsats samt att man underhåller reningssystemet.

I ett spabad som används någon gång per vecka året om behöver vattnet bara bytas två till fyra gånger per år. I vattnet ska det tillsättas klor, och om vattnet är missfärgat av jordens mineraler kan man avfärga vattnet med särskilda medel. De flesta spabad har någon typ av filter som behöver bytas eller rengöras.

Vid varje tömning av spat är det bra att djuprengöra både själva badet och rören. För detta finns det speciella produkter som finns där du köper ditt bad.

Tänk på att det inte bara är badet som kostar pengar, även underhållet tar lite tid och pengar – men som belöning får du ett härligt avslappnande bad att njuta av året runt!

Spabad Bäst i Test

 • Vinnare i Premiumklassen: Spabad Castor – lyxigt amerikanskt utomhusspa
 • Utmanare i Premiumklassen: Hydrotix Luxury Spabad Sterling Silver
 • Vinnare i Mellanklassen: Merak Spabad
 • Utmanare i Mellanklassen: Perseus Spabad med lock
 • Vinnare i Budgetklassen:  MSpa Super Camaro P-069 Premium, Uppblåsbart Spa

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här