1. Hem
 2. >
 3. Fordon & Garage
 4. >
 5. Bäst i test: Sommardäck – För en oslirig körning!
Continental-ContiPremiumContact-6-sommardäck.jpg

Lyx

Bästa Sommardäcket

Continental PremiumContact 6 – Bästa Sommardäcket [current_year]!

9

Mellan

Nokian Hakka Blue 2 sommardäck test

Nokian Hakka Blue 2

8.6

Budget

button_bythjul.jpg

8.2

Inledning

Funderar du på att investera i nya sommardäck men är osäker på vilket som är det bästa sommardäcket? Den efterlängtade säsongen för sommardäck är snart här – och när det är dags att köpa nya däck så är det viktigt att du köper rätt variant. Skillnaden mellan de olika däcken på marknaden är nämligen större än du anar! Vårt sommardäck bäst i test guidar dig till allt du behöver veta – och vilka sommardäck du bör satsa på.

1

Continental PremiumContact 6 – Bästa Sommardäcket [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bästa Sommardäcket

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Prestanda

9

Bullernivå

9

Bränsleförbrukning

10

Stabilitet

9

Totalpoäng

Motivering: Continental PremiumContact 6 är en överlägsen vinnare i premiumklassen. Det presterar utmärkt inom alla aspekter för ett sommardäck. Med en hög prestanda och stabilitet på både vått och torrt väglag, kombinerat med relativt låg bränsleförbrukning, får det höga poäng. Priset är något högt, vilket drar ned totalbetyget, men dess överlägsna prestanda och stabilitet gör det till det bästa valet.

Vår vinnare i premiumklassen blev Continental PremiumContact 6 som är ett riktigt stabilt och lättkört sommardäck med utmärkt väggrepp! Pris ca 1400 kronor per däck.

Continental PremiumContact 6 har fått mycket goda betyg i flertalet tester. Detta är ett stabilt och lättkört sommardäck med bra väggrepp. Våra tester visar att Continental PremiumContact 6 har goda köregenskaper på såväl vått och torrt väglag. Styrkänslan är mycket god med en precis respons. Jämfört med dess föregångare PremiumContact 5, så har den här uppgraderingen fått förbättrat väggrepp och bättre styregenskaper. Vi har inget att klaga på utöver att priset är något högt – men vi rekommenderar detta sommardäck till den som vill ha ett högkvalitativt och säkert däck.

Fördelar

 • Utmärkt väggrepp och goda köregenskaper på både vått och torrt väglag
 • Bra styrkänsla med precis respons
 • Bränsleförbrukningen är relativt låg

Nackdelar

 • Priset är högt
2

Michelin Pilot Sport 4

Sommardäck Bäst i Test

Lyx

Utmanare

8

Pris

9

Prestanda

9

Bullernivå

9

Bränsleförbrukning

9

Stabilitet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Michelin Pilot Sport 4 imponerar med hög prestanda och lågt buller- och rullmotstånd. Dess styrka på både torra och våta vägunderlag gör det till en stark utmanare.

Vår utmanare i premiumklassen blev Michelin Pilot Sport 4 som presterar riktigt bra på såväl torrt som vått väglag! Pris ca 1 000 kronor per däck.

Michelin Pilot sport 4 har kammat hem förstaplatserna i tester på Aftonbladet 2018 och 2020, samt knipit åt sig andraplatsen hos Auto motor & sport däcktest 2020. Detta är en uppföljare till Michelin Pilot Sport 3 och där Pilot Sport 4 har fått en rejäl uppgradering i dess köregenskaper. Michelin pilot Sport 4 har en utmärkt prestation på både vått som torrt väglag. Vi ger den även ett gott betyg på vattenplaning och en stor fördel är att både bullernivå och rullmotstånd är oerhört lågt. Sist men inte minst så har Michelin Pilot Sport 4 en lång livslängd – vilket är bra ur ett miljö och ekonomiskt perspektiv.

Fördelar

 • God prestation på vått och torrt väglag
 • Låg bullernivå och rullmotstånd
 • Mycket gott betyg på vattenplaning

Nackdelar

 • Inget att klaga på
3

Nokian Hakka Blue 2

Nokian Hakka Blue 2 sommardäck test

Mellan

Vinnare

10

Pris

9

Prestanda

6

Bullernivå

9

Bränsleförbrukning

9

Stabilitet

8.6

Totalpoäng

Motivering: Nokian Hakka Blue 2 levererar hög prestanda och utmärkt skydd mot vattenplaning till ett överkomligt pris. Det har enastående bränsleeffektivitet, men den något höga bullernivån drar ned totalbetyget. Det är ett starkt val för dem som söker bra prestanda till ett rimligt pris.

Vår vinnare i mellanklassen blev Nokian Hakka Blue 2 som är ett bra däck som har utmärkta köregenskaper och skydd mot vattenplaning! Pris ca 700 kronor.

Nokian Hakka Blue 2 är ett nyare sommardäck som är framtaget för personbilar i medelstor storlek och för sportigare familjebilar. Detta däck har en jämn balans som resulterar i mycket goda köregenskaper. Nokian Hakka Blue 2 har ett bra grepp på vått väglag och den har ett mycket gott skydd mot vattenplaning. Detta tack vare “Dry Touch Blue 2 lameller, vilka effektivt leder bort vattnet. Rullmotståndet är dessutom bra vilket således ger en lägre bränsleförbrukning. Det enda negativa vi har att klaga på är att Nokian Hakka Blue 2 låter något högt.

Fördelar

 • Bra köregenskaper på såväl torrt som vått väglag
 • Bra rullmotstånd vilket ger mindre bränsleförbrukning
 • Utmärkt skydd mot vattenplaning

Nackdelar

 • Något hög bullernivå
4

Kumho Ecsta PS71

Kumho Ecsta PS71 sommardäck

Mellan

Utmanare

9

Pris

9

Prestanda

8

Bullernivå

8

Bränsleförbrukning

7

Stabilitet

8.2

Totalpoäng

Motivering: Kumho Ecsta PS71 erbjuder pålitlig prestanda och lång livslängd, särskilt på våta vägar. Dess höga stabilitet och låga pris är dess främsta styrkor. Dock dras betyget ned av dess något instabila hantering vid högre belastning.

Kumho Ecsta PS71 blev vår utmanare i mellanklassen – detta är ett mycket lätthanterligt och hållbart däck som passar speciellt bra för våta väglag. Pris ca 800 kronor.

Kumho Ecsta PS71 är ett pålitligt sommardäck som är både robust och hållbart. Vi uppskattar att detta däck är lätthanterligt och ett plus är att det passar utmärkt på våta väglag. Spåren i däcket gör nämligen att vatten effektivt leds bort. Kumho Ecsta PS71 har också en compound-teknologi som innebär att slitaget är minimalt av däckets slitbana, detta förlänger således livslängden på däcket. Det som drar ned betyget är att Kumho Ecsta PS71 är något instabil vid en högre belastning.

Fördelar

 • Robust och hållbart sommardäck
 • Utmärkt vid våta vägar
 • Lång livslängd

Nackdelar

 • Något instabil vid belastning
5

Dunlop Sport BluResponse

button_bythjul.jpg

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Prestanda

6

Bullernivå

9

Bränsleförbrukning

8

Stabilitet

8.2

Totalpoäng

Motivering: Dunlop Sport BluResponse levererar bra prestanda till ett överkomligt pris. Dess låga rullmotstånd och utmärkta grepp på våta vägar gör det till en stark konkurrent. Men den höga bullernivån drar ned det totala betyget. Det är ett prisvärt alternativ för dem som prioriterar just pris!

Sommardäcket Dunlop Sport BluResponse lämpar sig bra för medelstora personbilar. Tack vare dess polymer gummiblandning har däcket ett utmärkt grepp på våta vägar. Däcket har stora centrala spår i dess slitbana som effektivt klarar av att evakuera bort vatten, vilket därmed minimerar risken för vattenplaning. Dunlop Sport BluResponse är utrustad med en aerodynamisk form vilket minskar rullmotståndet med hela 30% i jämförelse med dess föregångare. Det enda som drar ned betyget är att däcket har en ganska hög bullernivå.

Fördelar

 • Utmärkt grepp på vått vägar
 • Däckets spår minimerar risk för vattenplaning
 • Lågt rullmotstånd
 • Prisvänlig

Nackdelar

 • Låter mycket

Så väljer du det bästa sommardäcket – Köpguide

Genom att läsa vår guide om det bästa sommardäcket får du ett mycket bra utgångsläge inför köpet av nya sommardäck. I den här guiden delar vi med oss av expertkunskaper, tips och råd samt konsumenternas egna upplevelser. På så sätt kan du snabbt och enkelt hitta det bästa sommardäcket för just dina behov. Missa inte heller att kika in på vårt Garagetält bäst i test om du behöver någonstans att förvara bilen.

Så säger svensk lag om sommardäck

När det kommer till sommardäck så är det absolut minsta tillåtna mönsterdjup på 1,6 mm. Faktum är att det är det inte är särskilt mycket väggrepp kvar vid 1,6 mm, speciellt inte om det regnat. Det kan därmed vara dags att byta däck redan vid 3 mm, i alla fall om du vill köra säkert. Enligt rådande lag så ska dubbdäcken vara borttagna från fordonet senast den 15 april.[footnote]Transportstyrelsen: https://www.transportstyrelsen.se/vinterdack[/footnote] Friktionsdäck får däremot användas årligen, men vi rekommenderar inte detta då gummit i däcken inte har anpassats för sommarvägarna.

EU:s däckmärkning

Det finns många saker att ha i åtanke när du ska välja sommardäck. En viktig faktor är EU:s däckmärkning. Det är nämligen så att alla sommardäck som säljs i EU ska vara försedda med en specifik miljömärkning där användaren kan få information om däckets påverkan av bränsleförbrukningen, däckets våtgrepp samt hur hög bullernivå det genererar. EU:s miljömärkning ser i stort sett likadan ut som den för exempelvis vitvaror, och där resultaten anges i en A–G-skala. Däckmärkningen kallas för European Tyre Label.[footnote]European Comisssion: https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/tyres_en[/footnote]

Säkerhet är A och O när du väljer sommardäck

När du ska köpa nya sommardäck så är faktiskt inte prislappen det allra viktigaste. Visst kan du chansa lite och införskaffa ett par nya däck för ett par hundralappar, men tänk då på att du gör det med ditt liv och dina medresenärer som insats. Det är ofta bättre att lägga ett par extra hundralappar och få ett par säkra och pålitliga sommardäck.

Då ska du byta ut dina sommardäck mot nya

När är det då dags att byta ut sina gamla sommardäck? Livslängden på dina sommardäck beror på flera olika faktorer som bland annat vikten på din bil, hur långt du kör, sätter du kör på, samt vilket underlag du kör på. Av dessa anledningar är det således svårt att ge en exakt beräkning på när det är dags att byta ut dina sommardäck mot ett par nya. Som vi nämnt tidigare så bör du byta ut däcken när du har nått vid 3 mm. Det du själv kan göra för att få däcken att hålla längre är att regelbundet kontrollera lufttrycket i däcket samt din hjulinställning. Har dina däck för lite luft eller inkorrekta inställningar sliter detta på däcken helt i onödan.

Välj rätt storlek för din bil

Sommardäck går att köpa i väldigt många olika dimensioner, och du bör känna till att prislappen skiljer sig åt en hel del mellan de olika sorterna. Om du är osäker på vilka dimensioner du ska köpa så kan du således kika dina befintliga däck på bilen, eller alternativt hitta informationen i bilens registreringsbevis.

 

Frågor och svar om sommardäck

Enligt svensk lag ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm, men allt över 3 mm är tillräckligt bra.

Enligt vårt test som bland annat är baserat på kundbetyg blev Continental PremiumContact 6, vår vinnare i vårt sommardäck bäst i test.

Det är många faktorer som spelar in – men det är alltid en bra idé att kika efter egenskaper som hållbarhet, bra betyg på vattenplaning, låg bullernivå och rullmotstånd.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser