Det krävs lite mer av solskydd för barn så vi har testat och jämfört de ledande märkena. Här finner du solskydd för barn bäst i test med tanke på allt från användarvänlighet till skyddsnivå. Läs också vår guide med tips för hur du kan välja bästa solskyddet för ditt barn.
Lyx
9.2
Mellan
8.6
Budget
8.6
Solen är framme och med den kommer givetvis behovet av att skydda det lilla barnets känsliga hy! Marknaden hopar sig av solskydd för barn av alla möjliga sorter så vi tänkte först ta en snabb föreläsning – det finns nämligen ett par olika typer av UV-filter! Vi har dom partikulära filtren (som tidigare kallades för fysikaliska) som reflekterar UV-ljuset. Dessa absorberas inte av kroppen utan lägger sig som en skyddande vit hinna ovanpå huden. Detta minskar risk för allergiska reaktioner och är den typ som rekommenderas för dom minsta barnen. Sedan har vi det kemiska UV-filtret! Det är ett organiskt ämne som omvandlar UV-ljuset till infraröd strålning och som går in i huden. Vi har även kombinationen av båda vilket är lämpligt för lite äldre barn. Det ger inte någon vit hinna, men har inte en fullt lika stor mängd kemiskt filter som absorberas av huden. Nu kör vi igång detta solskydd för barn Bäst i Test!
Men det finns så mycket mer än bara solskyddsfaktor att tänka på när man ska köpa solskydd till barn – längst ner hittar du en köpguide och lite tips! Våra experter har landat i sex riktigt bra Solskydd för barn i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Du förresten, när vi nu är inne på solstrålar så kolla in vårt Bäst i test av UV-tält när du ändå är igång!
I vårt test blev Eco Cosmetics Kids Sunspray SPF 50+ testvinnare, tack vare dess egenskaper. Det här är solkrämen som checkar alla boxar! Ekologiskt och fysikaliskt filter, utan parfym, färgämnen eller eteriska oljor, spf 50, skyddar mot både UVB och UVA och är vattenresistent!
Varje solskyddsprodukt har bedömts utifrån pris, hållbarhet/miljö, användarvänlighet, skyddseffektivitet, och vattenresistens. Denna ranking reflekterar en balans mellan pris och prestanda, med fokus på hur varje produkt skiljer sig från de andra i sitt respektive segment.
I jakten på bästa solskydd för barn har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det skydd som är bäst från den som inte är det. När det kommer till solskydd för barn är givetvis skyddsgraden a och o, tillsammans med vatten- och väderresistens, applicerbarhet och prisvänlighet.
Med de sju solskydd vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!
När du ska köpa solskydd till barn är det framför allt tre saker som är viktiga att tänka på – solskyddsfaktor, ingredienser och förpackning. Allra viktigast är solskyddsfaktorn och ingredienserna, eftersom dessa avgör hur säkert och bra solskyddet är. Även förpackningen kan vara bra att tänka på, även om det här handlar mer om hur solskyddet appliceras – och detta är förstås en smaksak. Här kommer vi att gå igenom vad du bör tänka på när du väljer solskydd till ditt barn: vilken solskyddsfaktor du ska välja, vilka ingredienser solskyddet bör ha – eller inte, och vilka förpackningar och appliceringsmetoder som finns.
Generellt kan man säga att en högre solskyddsfaktor ger ett bättre skydd, och det här gäller förstås för alla solskydd och inte bara solskydd till barn. Med det sagt är en högre solskyddsfaktor alltså att föredra, och det är extra viktigt för barn. Barnens hud är känslig och det är viktigt att ge dem det bästa tänkbara skydd, så man bör välja SPF 50 till barn.
Det finns dock solskydd till barn med olika hög solskyddsfaktor, även om 30 och 50 är vanligast. Innebär det att SPF 30 är helt onödig och värdelös? Nej, absolut inte. För det första är ett lågt skydd alltid bättre än inget skydd alls, och SPF 30 är dessutom ett högt skydd – även om det inte är lika högt som 50.
Solskydd behövs inte bara när solen är som starkast, och inte bara när man vistas direkt i solen. Det är rekommenderat att använda solskydd även i skuggan och när solen gått i moln, under varma dagar. Vid sådana tillfällen kan SPF 30 räcka gott och väl. Fördelen med SPF 50, förutom att den ger ett högre skydd, är att den kan användas när som helst – i solen, i skuggan och så vidare. Man behöver helt enkelt inte fundera över om solskyddsfaktorn är tillräcklig eller inte.
Med det sagt bör man ändå undvika att vistas i solen när den är som starkast, och speciellt barn bör skyddas från den starka solen mitt på dagen, så långt det är möjligt. Men oavsett vilken tid man är utomhus, om solen gått i moln eller om man vistas i skuggan så bör man ändå alltid komma ihåg solskydd.
Ingredienserna kan skilja sig mellan olika solskydd, och inte minst mellan solskydd för barn och solskydd för vuxna. Det viktigaste att tänka på när det gäller solskydd är att inte använda solskydd för vuxna till barn – det kan till och med göra mer skada än nytta. Även om alla solskydd för vuxna inte är dåliga för barn så finns det märken som faktiskt kan orsaka solbränna eller skada barnets känsliga hud.
Solskydd för barn är anpassade för just barn, vilket innebär att ingredienserna är anpassade för att passa barnens känsliga hud. De är nästan alltid parfymfria och innehåller ofta ingredienser som är snälla mot huden. Solskydd för barn återfuktar även huden, men även det görs med milda ingredienser.
När det gäller ingredienser så kan de variera även mellan olika sorter, och här handlar det snarare om vilka ingredienser som inte ska finnas än vilka som bör göra det. Parfym och liknande ska förstås inte finnas med i hudvårdsprodukter för barn.
Hur solskyddet är förpackad påverkar ofta hur den appliceras. Även konsistensen kan variera, och kräm är vanligast även om det också finns till exempel mousse. Solskyddet kan vara förpackad i tub eller pumpflaska, där innehållet trycks fram i handflatan och sedan appliceras. Det kan också vara förpackad på sprayflaska, och så finns det roll on.
Det här är förstås helt en smaksak och handlar om vad man föredrar. Det viktigaste är att solskyddet täcker helt, och att man tar på det regelbundet. En del föredrar tub eller pumpflaska, eftersom man känner att det är lättare att hålla koll på vart solskyddet har applicerats då man gör det med händerna. Det blir också enkelt att dosera rätt mängd.
Spray kan förstås också vara smidigt, även om man ofta måste använda händerna vid applicering. Roll on är smidigt eftersom man slipper röra krämen och det blir mindre kladdigt. Det blir också enkelt att få precis rätt mängd, eftersom solskyddet appliceras direkt på huden och inte från händerna. Vad man väljer här har dock ingen större betydelse, utan här handlar det snarare om vad man själv föredrar.
Även om solen är underbar så är den också farlig, tyvärr. Vi måste skydda oss från solens strålar när vi är ute under sommaren, och det är ännu viktigare att skydda barn och deras känsliga hud. I första hand bör man undvika att vistas i solen mitt på dagen, när den är som starkast. Solskydd är dock viktigt även om man vistas på skuggigare platser, eller om solen har gått i moln.
Man bör dock inte ta första bästa solskydd och smörja in barnet, utan det är viktigt att välja en sort som är anpassad för barn. Solskydd för vuxna är inte alltid likt det för barn, och en del av dem kan göra mer skada än nytta. Se därför till att välja ett solskydd för barn. Det går dock bra för vuxna att använda solskydd som är anpassat för barn, så om hela familjen ska kunna använda samma solskydd för man välja ett som är anpassat för barn.
Välj en så hög solskyddsfaktor som möjligt, eftersom en högre solskyddsfaktor ger ett bättre skydd. När det gäller sådant som förpackning, konsistens och övriga egenskaper så kan du utgå från vad du själv föredrar. Ett solskydd som återfuktar på djupet kan till exempel vara ett bra val, eller ett som är enkelt att applicera.
Solskydd måste smörjas på regelbundet, och rekommendationerna är att smörja in sig varannan timme och efter bad. Många solskydd är dock vattenresistenta, men för att vara på den säkra sidan kan det vara en bra idé att ta på nytt solskydd efter bad.
Små barn ska inte vara i direkt solljus, eftersom deras hud fortfarande utvecklas och är extra känslig. När de börjar krypa och senare gå behövs dock solskydd där kläderna inte täcker, och det finns många solskydd som kan användas från 6 månader.
Solskydd ska alltid användas, inte minst vid bad. Många solskydd är dessutom vattenresistenta, men trots det kan det vara en bra idé att ta på solskydd igen efter bad.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡