1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i Test: Solskydd för barn – Här är Bästa solkrämen för barnets känsliga hy!
Eco-Cosmetics-Kids-Sunspray-SPF-50.jpg

Lyx

Bra solskydd för barn

Eco Cosmetics Kids Sunspray SPF 50+ – Bästa solskydd för barn [current_year]!

9.2

Mellan

La Roche Posay Anthelios Baby Lotion SPF50 50ml bäst i test

La Roche Posay Anthelios Baby Lotion SPF50 50ml

8.6

Budget

Bra och prisvärt solskydd för barn

EVY Kids SPF 50

8.6

Inledning

Solen är framme och med den kommer givetvis behovet av att skydda det lilla barnets känsliga hy! Marknaden hopar sig av solskydd för barn av alla möjliga sorter så vi tänkte först ta en snabb föreläsning – det finns nämligen ett par olika typer av UV-filter! Vi har dom partikulära filtren (som tidigare kallades för fysikaliska) som reflekterar UV-ljuset. Dessa absorberas inte av kroppen utan lägger sig som en skyddande vit hinna ovanpå huden. Detta minskar risk för allergiska reaktioner och är den typ som rekommenderas för dom minsta barnen. Sedan har vi det kemiska UV-filtret! Det är ett organiskt ämne som omvandlar UV-ljuset till infraröd strålning och som går in i huden. Vi har även kombinationen av båda vilket är lämpligt för lite äldre barn. Det ger inte någon vit hinna, men har inte en fullt lika stor mängd kemiskt filter som absorberas av huden. Nu kör vi igång detta solskydd för barn Bäst i Test!

Men det finns så mycket mer än bara solskyddsfaktor att tänka på när man ska köpa solskydd till barn – längst ner hittar du en köpguide och lite tips! Våra experter har landat i sex riktigt bra Solskydd för barn i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Du förresten, när vi nu är inne på solstrålar så kolla in vårt Bäst i test av UV-tält när du ändå är igång!

I vårt test blev Eco Cosmetics Kids Sunspray SPF 50+ testvinnare, tack vare dess egenskaper. Det här är solkrämen som checkar alla boxar! Ekologiskt och fysikaliskt filter, utan parfym, färgämnen eller eteriska oljor, spf 50, skyddar mot både UVB och UVA och är vattenresistent!

Varje solskyddsprodukt har bedömts utifrån pris, hållbarhet/miljö, användarvänlighet, skyddseffektivitet, och vattenresistens. Denna ranking reflekterar en balans mellan pris och prestanda, med fokus på hur varje produkt skiljer sig från de andra i sitt respektive segment.

I jakten på bästa solskydd för barn har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det skydd som är bäst från den som inte är det. När det kommer till solskydd för barn är givetvis skyddsgraden a och o, tillsammans med vatten- och väderresistens, applicerbarhet och prisvänlighet.

Med de sju solskydd vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

1

Eco Cosmetics Kids Sunspray SPF 50+ – Bästa solskydd för barn [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bra solskydd för barn

Lyx

Vinnare

8

Pris

10

Hållbarhet/Miljö

9

Användarvänlighet

10

Skyddseffektivitet

9

Vattenresistens

9.2

Totalpoäng

Motivering: Eco Cosmetics Kids Sunspray står ut med sin ekologiska och veganska formel. Den innovativa spraytuben underlättar applicering, och dess effektiva UVA/UVB-skydd kombinerat med vattenfasthet gör den till det bästa valet för miljömedvetna föräldrar.

Solkrämen som checkar alla boxar! Ekologiskt och fysikaliskt filter, utan parfym, färgämnen eller eteriska oljor, spf 50, skyddar mot både UVB och UVA och är vattenresistent! Pris fr. 250 kr.

Detta solskydd har en smart förpackning. Det är en tub, men den har ett spraymunstycke. Detta gör att solskyddet är enkelt att applicera, och det blir enkelt att dosera rätt mängd. Förutom att solskyddet är vårdande så skyddar det även effektivt mot UVA- och UVB-strålar. Solskyddet är vattenfast, och passar alltså även när man badar. Det är certifierat som ekologiskt och veganskt, och det kan användas både till kroppen och ansiktet. Konsistensen är lätt och smälter snabbt in i huden.

 • Mängd: 100 ml
 • SPF: 50+
 • Förpackning: Spraytub
2

Beachkind Natural Sunscreen SPF50

beachkind-ekologiskt-solskydd-50ml-spf-50 Bäst i test solskydd för barn

Lyx

Utmanare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

8

Användarvänlighet

9

Skyddseffektivitet

9

Vattenresistens

8.6

Totalpoäng

Motivering: Beachkind Natural Sunscreen imponerar med sin naturliga och “Reef Safe” formula. Dess förmåga att skydda utan att lämna en vit hinna, samt dess återfuktande egenskaper, gör den till ett starkt alternativ.

Vinnare av “Bästa SPF” på STHLM Beauty Week Awards 2022! Ett naturligt solskydd snällt mot huden, korallreven och livet i haven! Pris fr. 250 kr.

Här har vi ett solskydd som både är superbra för huden (både för förälder och barn) och som håller dom farliga strålarna borta. Beachkind Natural Sunscreen är en naturlig solkräm med ett mineralfilter baserat på icke-nano zinkoxid. Här får du ingen vit hinna och den är full av naturliga milda oljor, smör och vaxer, vilket gör solkrämen både lättapplicerad och återfuktande. Bland annat används hallonfröolja, safflorolja, jojobaolja och glasörtsextrakt som har en förmåga att öka fukten i huden. Här används torrolja utav kokos som bas som har ett lågt komedogent index för att undvika att porerna täpps igen. Vilket gör krämen perfekt för både ansikte och kropp. Till skillnad från syntetiska solskyddsmedel som absorberar solens UV-strålar, använder Beachkind naturligt framställd zinkoxid för att skapa ett skyddande lager på ytan av din hud som reflekterar både UVA- och UVB-strålar. Den är även klassad som en så kallad ”Reef Safe” solkräm. Fri från ingredienser som Oxybenzone/Benzophone-3, Octinoxate, Avobenzone och Octocrylene som är förbjudna i solskydd på t ex Hawaii och i marina reservat på flera plaster i världen, men även mikroplaster och nanopartiklar. Dessutom är formulan vattenresistent så att så lite solkräm som möjligt hamnar i vattnet. Doftar ljuvligt gör den också av vanilj, freesia och apelsinblom. Det är doftblandning med naturliga oljor som är testad för att se till att inga allergi-framkallande restprodukter finns kvar.

Applicering barn: Applicera mycket med solskyddskräm innan ditt barn går ut i solen. Och glöm inte att du även behöver applicera solskydd i skuggan. Applicera solskyddet varannan timme på kroppen och ansiktet för optimalt skydd. Undvik kontakt med ögonen. Håll spädbarn och små barn borta från solen under de varmaste timmarna mitt på dagen. Kom ihåg att applicera solkräm på läppar, öron, tår och nästippen då dessa områden lätt glöms bort!

 • Naturlig solskyddskräm med icke-nano mineralfilter
 • Skydd mot UVA/UVB
 • 100% naturlig varav 12,5% ekologiska ingredienser
 • Passar hela familjen, milda beprövade ingredienser
 • Återfuktar och ger näring till huden utan att kännas kladdig på
 • ”Invisible Zinc” – lämnar inte en vit hinna på huden
 • Vattenresistent
 • Reef Safe: icke-nano, utan oxybenzon & mikroplaster – skadar ej korallrev/liv i havet
 • Ej testad på djur. Endast människor!
 • Utvecklad i Sverige och tillverkad på GMP och eko-certifierad anläggning inom EU
 • Härlig solig & naturlig doft av vanilj, freesia och apelsinblomma
 • Finns i tre storlekar – 15ml, 50ml och 100ml
 • Förpackningen är tillverkad av återvunnen plast – återvinn när solkrämen är slut
 • Innehåller inte: silikoner, mineraloljor, nano-partiklar, mikro-plast, propylene glykol, PEG/PPG och fri från syntetiska ämnen som Oxybenzone/Benzophone-3, Octinoxate, Avobenzone och Octocrylene som är förbjudna i solskydd på t ex Hawaii och i marina reservat på flera plaster i världen.
3

La Roche Posay Anthelios Baby Lotion SPF50 50ml

La Roche Posay Anthelios Baby Lotion SPF50 50ml bäst i test

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Användarvänlighet

9

Skyddseffektivitet

8

Vattenresistens

8.6

Totalpoäng

Motivering: La Roche Posay Anthelios är idealisk för känslig barnhud. Dess extra vattenresistens och stärkt UVA-skydd, i kombination med hypoallergena och parfymfria egenskaper, gör den till en favorit för medvetna föräldrar.

Solskyddskräm med högt UV-skydd till spädbarn och riktigt små för användning vid indirekt solexponering Pris fr. 140 kr.

   .

Det här är ett solskydd som passar för känslig hud, och som kan användas både i ansiktet och på kroppen. Dessutom är den extra vattenresistent, vilket är perfekt under dagar på stranden eller när barnet badar i uppblåsbar pool hemma, till exempel. Solkrämen är lätt att applicera, och den känns inte fet på huden. Den har ett stärkt skydd mot UVA-strålar, som till och med är högre än det EU-kommissionen rekommenderar. Dessutom är den testad under dermatologisk och pediatrisk kontroll, hypoallergen och parfymfri.

 • Mängd: 50 ml
 • SPF: 50+
 • Förpackning: Pump
4

ACO Kids Active Sun spray SPF 50+

Effektivt solskydd för barn

Mellan

Utmanare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Användarvänlighet

8

Skyddseffektivitet

9

Vattenresistens

8.4

Totalpoäng

Motivering: ACO Kids Active Sun spray erbjuder utmärkt valuta för pengarna. Dess smarta munstycke och effektivitet även på våt hud, kombinerat med lämplighet för känslig hud, gör den till en utmärkt allroundprodukt.

Riktigt prisvärt solskydd! Effektivt, omedelbart skydd som både är sand- och vattenresistent! Pris fr. 130 kr.

.

Detta solskydd ger ett omedelbart skydd mot UVA- och UVB-strålar. Det smarta munstycket gör det möjligt att spraya från alla vinklar, vilket gör appliceringen enklare. Solkrämen appliceras snabbt, kladdar inte och kan även appliceras på våt hud. Här finns som sagt många fördelar. Den är fri från alkohol, färgämnen och parfym och den är anpassad för känslig hud. Dessutom innehåller den ACOs Triple Moist Complex som omedelbart ger en intensiv och långvarig återfuktning djupt in i huden.

 • Mängd: 175 ml
 • SPF: 50+
 • Förpackning: Sprayflaska med smart munstycke
5

EVY Kids SPF 50

Bra och prisvärt solskydd för barn

Budget

Vinnare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Användarvänlighet

8

Skyddseffektivitet

9

Vattenresistens

8.6

Totalpoäng

Motivering: EVY Kids SPF 50 mousse är en prisvärd och innovativ produkt. Dess unika mousseformel och långvariga skydd, särskilt på känslig hud, gör den till ett utmärkt val för budgetmedvetna föräldrar.

Skonsamt och skyddande solskyddsmousse för känslig hud. Kan användas även på små barn och är enkel att applicera! Pris fr. 130 kr.

Det här är ett riktigt prisvärt solskydd, i en lite annorlunda form – nämligen mousse. Den passar för alla hudtyper, men är anpassad för känslig och överkänslig hud. I stället för att bara lägga sig på hudytan så lägger sig denna mousse på hela det översta hudlagret, vilket gör att det inte försvinner lika lätt vid till exempel bad eller handdukstorkning. Denna mousse ger ett mycket effektivt skydd mot både UVA- och UVB-strålar, genom att bilda en skyddsbarriär som förstärker det egna försvaret hos huden. Denna mousse är enkel att applicera, går snabbt in i huden och är dessutom vattenresistent. Den är kladdfri, bildar ingen hinna och kan användas från sex månader. Dessutom kan den användas i både ansiktet och till kroppen.

 • Mängd: 150 ml
 • UVA: 50
 • Förpackning: Flaska med munstycke
6

ACO Sun Kids Active Roll-on SPF 50+

Billigaste solskyddet för barn i vårt test

Budget

Utmanare

10

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

9

Användarvänlighet

7

Skyddseffektivitet

8

Vattenresistens

8

Totalpoäng

Motivering: ACO Sun Kids Active Roll-on erbjuder praktisk applicering och är mycket prisvärd. Dess roll-on format gör den användarvänlig för barn, och den är effektiv även på våt hud.

Lättapplicerad sollotion i smart förpackning – och för en riktigt schysst peng! Pris fr. 70 kr.

Trots att denna sollotion endast innehåller 50 ml känns den riktigt prisvärd. Till stor del för att den smarta förpackningen gör det enkelt att använda precis rätt mängd lotion varje gång. Förpackningen är ett stort plus – det är en roll on som gör appliceringen väldigt enkel och smidig, du behöver inte ens använda händerna. Avancerade fotostabila UV-filter ger omedelbart bredspektrumskydd mot både UVA- och UVB-strålar. Denna sollotion kan även appliceras på våt hud, och den är såväl sand- som vattenresistent. Perfekt på stranden, med andra ord. Denna sollotion är anpassad för känslig hud och dermatologisk testad. Den innehåller dessutom ACOs Triple Moist Complex som direkt ger en intensiv och långvarig återfuktning djupt in i huden.

 • Mängd: 50 ml
 • SPF: 50+
 • Förpackning: Roll on

Köpguide för solskydd till barn

När du ska köpa solskydd till barn är det framför allt tre saker som är viktiga att tänka på – solskyddsfaktor, ingredienser och förpackning. Allra viktigast är solskyddsfaktorn och ingredienserna, eftersom dessa avgör hur säkert och bra solskyddet är. Även förpackningen kan vara bra att tänka på, även om det här handlar mer om hur solskyddet appliceras – och detta är förstås en smaksak. Här kommer vi att gå igenom vad du bör tänka på när du väljer solskydd till ditt barn: vilken solskyddsfaktor du ska välja, vilka ingredienser solskyddet bör ha – eller inte, och vilka förpackningar och appliceringsmetoder som finns.

Solskyddsfaktor

Generellt kan man säga att en högre solskyddsfaktor ger ett bättre skydd, och det här gäller förstås för alla solskydd och inte bara solskydd till barn. Med det sagt är en högre solskyddsfaktor alltså att föredra, och det är extra viktigt för barn. Barnens hud är känslig och det är viktigt att ge dem det bästa tänkbara skydd, så man bör välja SPF 50 till barn.

Det finns dock solskydd till barn med olika hög solskyddsfaktor, även om 30 och 50 är vanligast. Innebär det att SPF 30 är helt onödig och värdelös? Nej, absolut inte. För det första är ett lågt skydd alltid bättre än inget skydd alls, och SPF 30 är dessutom ett högt skydd – även om det inte är lika högt som 50.

Solskydd behövs inte bara när solen är som starkast, och inte bara när man vistas direkt i solen. Det är rekommenderat att använda solskydd även i skuggan och när solen gått i moln, under varma dagar. Vid sådana tillfällen kan SPF 30 räcka gott och väl. Fördelen med SPF 50, förutom att den ger ett högre skydd, är att den kan användas när som helst – i solen, i skuggan och så vidare. Man behöver helt enkelt inte fundera över om solskyddsfaktorn är tillräcklig eller inte.

Med det sagt bör man ändå undvika att vistas i solen när den är som starkast, och speciellt barn bör skyddas från den starka solen mitt på dagen, så långt det är möjligt. Men oavsett vilken tid man är utomhus, om solen gått i moln eller om man vistas i skuggan så bör man ändå alltid komma ihåg solskydd.

Ingredienser

Ingredienserna kan skilja sig mellan olika solskydd, och inte minst mellan solskydd för barn och solskydd för vuxna. Det viktigaste att tänka på när det gäller solskydd är att inte använda solskydd för vuxna till barn – det kan till och med göra mer skada än nytta. Även om alla solskydd för vuxna inte är dåliga för barn så finns det märken som faktiskt kan orsaka solbränna eller skada barnets känsliga hud.

Solskydd för barn är anpassade för just barn, vilket innebär att ingredienserna är anpassade för att passa barnens känsliga hud. De är nästan alltid parfymfria och innehåller ofta ingredienser som är snälla mot huden. Solskydd för barn återfuktar även huden, men även det görs med milda ingredienser.

När det gäller ingredienser så kan de variera även mellan olika sorter, och här handlar det snarare om vilka ingredienser som inte ska finnas än vilka som bör göra det. Parfym och liknande ska förstås inte finnas med i hudvårdsprodukter för barn.

Förpackning

Hur solskyddet är förpackad påverkar ofta hur den appliceras. Även konsistensen kan variera, och kräm är vanligast även om det också finns till exempel mousse. Solskyddet kan vara förpackad i tub eller pumpflaska, där innehållet trycks fram i handflatan och sedan appliceras. Det kan också vara förpackad på sprayflaska, och så finns det roll on.

Det här är förstås helt en smaksak och handlar om vad man föredrar. Det viktigaste är att solskyddet täcker helt, och att man tar på det regelbundet. En del föredrar tub eller pumpflaska, eftersom man känner att det är lättare att hålla koll på vart solskyddet har applicerats då man gör det med händerna. Det blir också enkelt att dosera rätt mängd.

Spray kan förstås också vara smidigt, även om man ofta måste använda händerna vid applicering. Roll on är smidigt eftersom man slipper röra krämen och det blir mindre kladdigt. Det blir också enkelt att få precis rätt mängd, eftersom solskyddet appliceras direkt på huden och inte från händerna. Vad man väljer här har dock ingen större betydelse, utan här handlar det snarare om vad man själv föredrar.

Avslutande ord inför ditt köp av solskydd till barn

Även om solen är underbar så är den också farlig, tyvärr. Vi måste skydda oss från solens strålar när vi är ute under sommaren, och det är ännu viktigare att skydda barn och deras känsliga hud. I första hand bör man undvika att vistas i solen mitt på dagen, när den är som starkast. Solskydd är dock viktigt även om man vistas på skuggigare platser, eller om solen har gått i moln.

Man bör dock inte ta första bästa solskydd och smörja in barnet, utan det är viktigt att välja en sort som är anpassad för barn. Solskydd för vuxna är inte alltid likt det för barn, och en del av dem kan göra mer skada än nytta. Se därför till att välja ett solskydd för barn. Det går dock bra för vuxna att använda solskydd som är anpassat för barn, så om hela familjen ska kunna använda samma solskydd för man välja ett som är anpassat för barn.

Välj en så hög solskyddsfaktor som möjligt, eftersom en högre solskyddsfaktor ger ett bättre skydd. När det gäller sådant som förpackning, konsistens och övriga egenskaper så kan du utgå från vad du själv föredrar. Ett solskydd som återfuktar på djupet kan till exempel vara ett bra val, eller ett som är enkelt att applicera.

Vanliga frågor och svar om solskydd till barn

Solskydd måste smörjas på regelbundet, och rekommendationerna är att smörja in sig varannan timme och efter bad. Många solskydd är dock vattenresistenta, men för att vara på den säkra sidan kan det vara en bra idé att ta på nytt solskydd efter bad.

Små barn ska inte vara i direkt solljus, eftersom deras hud fortfarande utvecklas och är extra känslig. När de börjar krypa och senare gå behövs dock solskydd där kläderna inte täcker, och det finns många solskydd som kan användas från 6 månader.

Solskydd ska alltid användas, inte minst vid bad. Många solskydd är dessutom vattenresistenta, men trots det kan det vara en bra idé att ta på solskydd igen efter bad.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser