Skydda din hud med solskydd bäst i test. Här får du vårt val som bygger på test och jämförelse. Vi visar dig vägen till den bästa solkrämen som är säker att använda och som fungerar fint när du solbadar, seglar åker skidor eller sportar utomhus och vill undvika solbränna.
Lyx
8.6
Mellan
8.4
Budget
8.5
Solen är framme och med den kommer behovet av att skydda din dyrbara hud! Och det gör du givetvis lättast med någon typ av solkräm. Är du ljus är du känsligare, men alla behöver solskydd oavsett hudton – så är det bara! Du vill ha en solkräm med hög SPF som skyddar både mot UVA och UVB, men sen finns det en del att välja på. Det finns mousse och solkrämer, spraysolskydd och soldroppar – smaken sätter gränserna! Det fina med evolutionen är att alla varianter idag har lätta och absorberande egenskaper, till skillnad från back in the day när det kändes som man smörjde in sig med cement. Så nu tar vi och gassar fram årets bästa solkräm! Här är dom allihopa: Bästa solskydden 2024!
Vi på Hemfakta har utsett Beachkind Natural Sunscreen SPF50 till årets bästa solkräm. Denna naturliga solkräm är idealisk för hela familjen och ger effektivt skydd mot farliga solstrålar med sitt mineralfilter baserat på icke-nano zinkoxid. Dess vattenresistenta och “Reef Safe” formula innehåller inga skadliga ämnen och har en behaglig doft av vanilj, freesia och apelsinblomma.
Våra experter har landat i sex riktigt bra Solskydd i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Du förresten, är det en solkräm för barn du är ute efter? Då poppar du över till det här testet! Och när vi nu är inne på solstrålar kan du ju kolla in vårt Bäst i test av UV-tält när du ändå är igång!
I vårt test blev Beachkind Natural Sunscreen SPF50 testvinnare, tack vare dess egenskaper. Det är ett prisvinnande, naturligt solskydd som är lika effektivt som snällt mot huden. Och det är inte bara huden det är snällt mot, även korallreven och livet i haven!
I jakten på bästa solskydd har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det skydd som är bäst från den som inte är det. När det kommer till solskydd är givetvis skyddsgraden a och o, tillsammans med vatten- och väderresistens, applicerbarhet och prisvänlighet.
Med de sju solskydd vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!
När du ska köpa solskydd är det framför allt tre saker som är viktiga att tänka på – solskyddsfaktor, ingredienser och förpackning. Allra viktigast är solskyddsfaktorn och ingredienserna, eftersom dessa avgör hur säkert och bra solskyddet är. Även förpackningen kan vara bra att tänka på, även om det här handlar mer om hur solskyddet appliceras – och detta är förstås en smaksak. Här kommer vi att gå igenom vad du bör tänka på när du väljer solskydd: vilken solskyddsfaktor du ska välja, vilka ingredienser solskyddet bör ha – eller inte, och vilka förpackningar och appliceringsmetoder som finns.
Generellt kan man säga att en högre solskyddsfaktor ger ett bättre skydd, och det här gäller förstås för alla solskydd. Med det sagt är en högre solskyddsfaktor alltså att föredra.
Det finns dock solskydd med olika hög solskyddsfaktor, även om 30 och 50 är vanligast. Innebär det att SPF 30 är helt onödig och värdelös? Nej, absolut inte. För det första är ett lågt skydd alltid bättre än inget skydd alls, och SPF 30 är dessutom ett högt skydd – även om det inte är lika högt som 50.
Solskydd behövs inte bara när solen är som starkast, och inte bara när man vistas direkt i solen. Det är rekommenderat att använda solskydd även i skuggan och när solen gått i moln, under varma dagar. Vid sådana tillfällen kan SPF 30 räcka gott och väl. Fördelen med SPF 50, förutom att den ger ett högre skydd, är att den kan användas när som helst – i solen, i skuggan och så vidare. Man behöver helt enkelt inte fundera över om solskyddsfaktorn är tillräcklig eller inte.
Med det sagt bör man ändå undvika att vistas i solen när den är som starkast, och speciellt barn bör skyddas från den starka solen mitt på dagen, så långt det är möjligt. Men oavsett vilken tid man är utomhus, om solen gått i moln eller om man vistas i skuggan så bör man ändå alltid komma ihåg solskydd.
Ingredienserna kan skilja sig mellan olika solskydd. I vårt test skiljer det sig ganska mycket beroende på mängden naturliga ingredienser, SPF-grad, doft och effekt. Dom flesta solkrämer är hypoallergena och riktade även till dig med känslig hud, men detta har vi givetvis skrivit ut under testets olika produkter.
Hur solskyddet är förpackad påverkar ofta hur den appliceras. Även konsistensen kan variera, och kräm är vanligast även om det också finns till exempel mousse. Solskyddet kan vara förpackad i tub eller pumpflaska, där innehållet trycks fram i handflatan och sedan appliceras. Det kan också vara förpackad på sprayflaska, och så finns det roll on.
Det här är förstås helt en smaksak och handlar om vad man föredrar. Det viktigaste är att solskyddet täcker helt, och att man tar på det regelbundet. En del föredrar tub eller pumpflaska, eftersom man känner att det är lättare att hålla koll på vart solskyddet har applicerats då man gör det med händerna. Det blir också enkelt att dosera rätt mängd.
Spray kan förstås också vara smidigt, även om man ofta måste använda händerna vid applicering. Roll on är smidigt eftersom man slipper röra krämen och det blir mindre kladdigt. Det blir också enkelt att få precis rätt mängd, eftersom solskyddet appliceras direkt på huden och inte från händerna. Vad man väljer här har dock ingen större betydelse, utan här handlar det snarare om vad man själv föredrar.
Även om solen är underbar så är den också farlig, tyvärr. Vi måste skydda oss från solens strålar när vi är ute under sommaren. I första hand bör man undvika att vistas i solen mitt på dagen, när den är som starkast. Solskydd är dock viktigt även om man vistas på skuggigare platser, eller om solen har gått i moln.
Solskydd för vuxna är inte alltid likt det för barn, och en del av dem kan göra mer skada än nytta. Se därför till att ha koll på vilket solskydd du väljer, särskilt om du tänk använda solkrämen även på barn. Det går dock bra för vuxna att använda solskydd som är anpassat för barn, så om hela familjen ska kunna använda samma solskydd för man välja ett som är anpassat för barn/som funkar för båda.
Välj en så hög solskyddsfaktor som möjligt, eftersom en högre solskyddsfaktor ger ett bättre skydd. När det gäller sådant som förpackning, konsistens och övriga egenskaper så kan du utgå från vad du själv föredrar. Ett solskydd som återfuktar på djupet kan till exempel vara ett bra val, eller ett som är enkelt att applicera.
Solskydd måste smörjas på regelbundet, och rekommendationerna är att smörja in sig varannan timme och efter bad. Många solskydd är dock vattenresistenta, men för att vara på den säkra sidan kan det vara en bra idé att ta på nytt solskydd efter bad.
Det finns många olika solskydd, men vanligast är solkräm. I vårt test blev Beachkind Natural Sunscreen SPF50 testvinnare, tack vare dess egenskaper. Det är ett prisvinnande, naturligt solskydd som är lika effektivt som snällt mot huden. Och det är inte bara huden det är snällt mot, även korallreven och livet i haven! Sen har du såklart solskydd i kläder och parasoll, en solhatt är alltid toppen!
Solskydd ska alltid användas, inte minst vid bad. Många solskydd är dessutom vattenresistenta, men trots det kan det vara en bra idé att ta på solskydd igen efter bad.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡