Bäst i test: Solceller – Årets 6 bästa Solpaneler!

Solceller, säger du? Dessa fantastiska små mackapärer som omvandlar solens energi till el – makalöst, faktiskt. För ja, solen är ju mer än bara en gratis källa till D-vitamin – den kan ju vara din alldeles egna energisnurra! Men hur blir man en energiproducerande solgud då? Hur vet man vilken typ av solpanel man ska köpa? Finns det några som är bättre än andra? Det – min vän, behöver du inte fundera på längre. Det har nämligen blivit dags att kora årets 6 bästa solceller – för din rätt till solkraft!

Bästa Solcellerna 2023

Våra experter har landat i sex solceller i olika prisklasser och för olika behov. Och vilken solcell är den bästa? Det är SunPower M-series AC! Nedan presenterar vi alla testdeltagare!

Bäst i test: Solceller

1. Bäst i test: SunPower M-series AC – Bästa Solceller 2023!

Bäst i test solceller

Här har vi dom: Årets bästa solpaneler! SunPower M-seriens solpaneler har en hög konverteringseffektivitet, låg effektförsämring, toppmodern teknik designad av Maxeon Solar, en överlägsen estetisk design och en enastående garanti som garanterar att cellerna bibehåller åtminstone 92% effekt efter 25 år. 

Maxeon Gen 6 solceller som används för M-serien är designade för att hålla längre och prestera bättre – vilket ger mer kraft under hela dess livstid. Med en förbättrad teknologi har de en ledande effektivitet på upp till 22,8%, en toppeffektivitet på 440 watt och en utmärkt prestanda även i svagare ljusmiljöer. Dessa celler är byggda med en solid kopparbas vilket gör att de motstår både brott och korrosion. Är du beredd att punga ut lite extra för ett par riktigt bra solceller är det dessa du vill ha! 

Specifikationer: 

 • Effektgaranti (procent/år): 92/25 
 • Toppeffekt: 440 watt
 • Verkningsgrad: 22.8 %

HÄR HITTAR DU MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

2. Bäst i test: FuturaSun ZebraPro BC 132 Solceller

Bästa solceller

ZEBRA Pro är en ny serie solpaneler som kan generera upp till 430 Wp. Dessa paneler använder sig av 132 högeffektiva N-typ IBC-celler (166 mm – M6) som är placerade med en smart design för att minimera mellanrummet mellan cellerna. Det som gör dessa högeffektiva solpaneler speciella är deras IBC-teknologi (Interdigitated Back Contact) där de elektriska kontakterna sitter på baksidan av panelerna. Detta gör att solcellerna inte skuggas av kontakter eller band, vilket ger maximalt ljusupptag.

ZEBRA Pro passar särskilt bra för både bostads- och kommersiella solsystem. Den är perfekt för byggnader med högt arkitektoniskt värde. Dessutom har produkten utmärkt teknik och levererar hög prestanda och bra avkastning under lång tid. ZEBRA Pro är det bästa valet för stora markmonterade och takmonterade solsystem då det ger maximal energiutvinning. Dessa solpaneler har även marknadens bästa effektgaranti på 25 år – vilket fungerar som en garanti för att solcellen ska bibehålla åtminstone 93 procent av sin effekt efter garantitidens slut.

Specifikationer: 

 • Effektgaranti (procent/år): 93/25
 • Toppeffekt: 430 watt
 • Verkningsgrad: 21,8 %

HÄR HITTAR DU MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

3. Bäst i test: Eurener MEPV Doubleglass Solpaneler

Bäst i test solceller

Dessa solpaneler är inte bara snygga och stilfulla, de levererar också imponerande prestanda. Med en imponerande effekt på 380 watt och en verkningsgrad på hela 20,84 procent är de redo att generera en betydande mängd solenergi för ditt hem eller företag. För att optimera ljusabsorptionen och förbättra prestandan har dessa solpaneler utrustats med tunnare och avrundade kopplingslistor. Denna designfunktion säkerställer att mer solljus fångas upp och omvandlas till elektricitet. Dessutom har panelerna genomgått förstärkningar för att förbättra den mekaniska motståndskraften. Därmed kan de klara av olika påfrestningar och ge en pålitlig och långvarig lösning för dina solenergibehov.

Inte bara är dessa solpaneler tekniskt imponerande, de är också mycket hållbara. Med en ökad motståndskraft mot rost och nötning kan du vara trygg med att de kommer att prestera på toppnivå under lång tid framöver. Dessutom består de av dubbla glas, vilket minskar risken för nedbrytning och förlänger deras livslängd. Denna kombination av hållbarhet och prestanda gör dessa solpaneler till en investering som verkligen lönar sig.

För att ge dig ännu mer sinnesro kommer dessa solpaneler med en generös 30-årig produkt- och prestandagaranti.

Specifikationer: 

 • Effektgaranti (procent/år): 80/30
 • Toppeffekt: 380 watt
 • Verkningsgrad: 20.84 %

HÄR HITTAR DU MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

4. Bäst i test: Q-Cells Q.Tron BLK – Helsvarta solceller

Bäst i test solceller

Qcells levererar högpresterande N-typ solceller som tar solenergiteknologin till nya höjder. Med sin banbrytande Q.ANTUM NEO-teknologi och en celluppställning utan mellanrum kan dessa solceller uppnå en imponerande moduleffektivitet på upp till 22,0 %. Med en inkluderad produktgaranti på 25 år och en linjär prestandagaranti på 25 år får du långvarigt skydd och försäkring om kvaliteten hos dina solpaneler.

Qcells N-typ solceller är utrustade med innovativ teknologi som säkerställer en hög och konsekvent prestanda över tiden. Med Anti LeTID-teknologi, Anti PID-teknologi och Hot-Spot Protect kan du vara säker på att dina solpaneler kommer att fortsätta leverera en pålitlig och hög effektivitet även under långsiktiga driftsförhållanden. Dessa solpaneler är också extremt väderbeständiga och konstruerade för att klara av krävande förhållanden. Med sitt högteknologiska aluminiumlegerade ramverk är de certifierade för att motstå höga snölastar på upp till 8100 Pa och vindbelastningar upp till 4000 Pa. Du kan vara trygg med att dina solpaneler kommer att klara av även de mest extrema väderförhållandena.

Oavsett om du vill använda solenergi för ditt hem eller ditt företag, kan du lita på Qcells för att leverera enastående kvalitet, pålitlighet och prestanda under lång tid framöver.

Specifikationer: 

 • Effektgaranti (procent/år): 90,58/25
 • Toppeffekt: 395 watt
 • Verkningsgrad: 22.0 %

HÄR HITTAR DU MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

5. Bäst i test: Luxor EcoLine Glass-Glass Half Cell Bifacial – Miljövänliga solceller

Bästa solcellerna

Den högeffektiva heterojunction-teknologin i kombination med glas-glas-arkitekturen, banar väg för en ny generation av högklassiga solpaneler. Dessa paneler erbjuder enastående prestanda, en effekt på 405 w och överträffar förväntningarna hos både kunder och branschexperter. Tack vare sin symmetriska struktur och extremt låga effektförlust ger bifacial-solceller en betydande extra avkastning. Dessa solceller är utformade för att dra nytta av solens strålar från både framsidan och baksidan, vilket ökar den totala energiproduktionen och ger ännu mer värde för investeringen.

För de miljömedvetna kunderna som värdesätter utmärkt kvalitet, säkerhet och prestanda är dessa högpresterande solceller det självklara valet. Genom att välja dessa kan man vara trygg med att man bidrar till en renare och mer hållbar framtid samtidigt som man maximerar avkastningen på sin investering.

Den transparenta Eco Line GG HJT Bifacial-solmodulen är särskilt anpassad för applikationer där genomskinlighet och estetik är av högsta vikt. Dessa solceller passar perfekt för byggnader och strukturer där visuell integritet och ljusgenomsläpp är avgörande, som till exempel fasader, tak och väggar.

Specifikationer: 

 • Effektgaranti (procent/år): 80/30
 • Toppeffekt: 405 watt
 • Verkningsgrad: 22.61 %

HÄR HITTAR DU MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

6. Bäst i test: Panasonic EVPV410H Solpaneler

Bäst i test solpaneler

Dessa kraftfulla paneler, med en effekt på antingen 400 eller 410 watt, är utformade för att producera mer ren energi under lång tid. Med enastående modulverkningsgrad på 21,6 % och 22,2 %, kan de maximera kraftproduktionen även på mindre takytor. Dessutom har de en imponerande temperaturkoefficient på endast 0,26 %/°C, vilket innebär högre energiutbyte även vid höga temperaturer.

Med en omfattande 25-årig garanti som täcker produkt, prestanda och arbetskraft, erbjuder EVERVOLT®-serien långsiktig pålitlighet och trygghet. Dessa solpaneler bär med sig Panasonics över 45-åriga erfarenhet av solenergiinnovation, vilket garanterar hållbarhet och hög kvalitet.

Specifikationer: 

 • Toppeffekt: 410 w
 • Verkningsgrad: 22.2 %

HÄR HITTAR DU MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Köpguide Solceller

Hej där! Om du överväger att investera i solceller för att dra nytta av solenergi och minska din klimatpåverkan, har du kommit till rätt ställe. Här är en kort köpguide för solceller som hjälper dig komma igång:

 1. Utvärdera dina energibehov: Innan du börjar, ta en titt på din elförbrukning och bedöm dina energibehov. Detta hjälper dig att bestämma storleken på solcellsanläggningen du behöver och vilken typ av paneler som är mest lämpliga.
 2. Utforska olika typer av solceller: Det finns olika typer av solceller tillgängliga på marknaden, inklusive monokristallina, polykristallina och tunnfilmsceller. Ta reda på vilken typ som passar bäst för dina behov och budget. Monokristallina paneler är vanligtvis mer effektiva, medan polykristallina paneler är mer kostnadseffektiva.
 3. Kontrollera garantier och prestanda: När du väljer solceller, se till att kontrollera garantier och prestanda. Garantier kan variera mellan tillverkare och kan omfatta produktgarantier, effektgarantier och prestandagarantier. Ju längre garantier desto bättre.
 4. Hitta en pålitlig installatör: Att hitta en pålitlig installatör är avgörande för att få en väl fungerande solcellsanläggning. Be om rekommendationer från vänner eller familj, eller leta efter certifierade installatörer i ditt område. Se till att jämföra offerter och be om referenser innan du tar ett beslut.
 5. Kolla på kostnader och bidrag: Ta reda på kostnaderna för solceller och jämför priser från olika leverantörer och installatörer.
 6. Njut av dina solceller: När allt är installerat är det dags att njuta av fördelarna med dina solceller! Du kommer att kunna producera din egen förnybara energi och spara pengar på elräkningen samtidigt som du minskar din miljöpåverkan.

Hur fungerar solpaneler?

Solceller, även kända som fotovoltaiska (PV) celler, omvandlar solenergi direkt till elektrisk energi. Genom att utnyttja fotovoltaisk effekt absorberar solcellspanelerna solens ljus och genererar en elektrisk spänning. När ljuset träffar solcellen frigörs elektroner, vilket skapar en rörelse av elektrisk ström. Denna ström kan sedan användas för att driva elektriska apparater eller lagras i batterier för senare användning. Solceller kan anslutas till elnätet för att mata in överskottsel och ta emot el vid behov. Det är en enkel och ren teknik som möjliggör förnybar energiproduktion

 

Vanliga frågor och svar om solpaneler

Vilket pris har solceller?

Priset på solceller kan variera beroende på flera faktorer, inklusive storlek på solcellsanläggningen, typ av solceller, installationskostnader och eventuella tillägg som krävs för anslutning till elnätet. Generellt sett har kostnaderna för solceller minskat över åren och fortsätter att minska.

Installerar man alltid solceller på tak?

Nej, solceller behöver inte alltid installeras på taket. Taket är en vanlig plats för solceller eftersom det ofta erbjuder en bra exponering mot solen och tillräckligt med yta för att rymma solcellspaneler. Men solceller kan också installeras på mark eller helt fristående.

Vad ger solceller på vintern?

Solceller fortsätter att producera el under vintermånaderna, men mängden energi de genererar kan vara något lägre jämfört med sommaren. Det beror på faktorer som dagsljusets längd, solens position och temperatur.

 

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar