Sök lägenhet – tänk på detta!

Svårt att hitta en bostad? Du är inte ensam. Dels så är hyresrätter en bristvara i många städer men dessutom är hyrorna på nybyggda bostäder är ofta mycket dyrare än vad många har råd med. Att få ett förstahandskontrakt kan kännas omöjligt och andrahandsmarknaden är som en djungel, detta kan betyda att man kan behöva kompromissa mer när man ska hyra lägenhet än vad man först tänkt. Så vad kan man göra för att hitta sitt perfekta nästa hem att hyra? Här kommer lite tips på vägen.

Hur börjar man leta?

Först och främst så är det viktigt att du tänker igenom hur mycket du har råd med i månadskostnad. Detta innefattar inte bara hyran utan även eventuella avgifter för el, vatten och gas. Även bredband och tv-abonnemang räknas in här. Detta gör du genom att göra en budget så att du vet exakt hur mycket pengar du har tillgängligt varje månad.

När du vet hur mycket du har att spendera på en ny lägenhet så är det dags att börja skapa ett kravspecifikation. Detta innebär att du listar ut vad som är viktigt för dig och din hyresvärd. Vill du ha ett hus med trädgård? Eller kanske en lägenhet nära city? Du bör även tänka på storleken på lägenheten och hur många rum du behöver. Det är viktigt att göra detta innan du börjar söka eftersom det underlättar processen oerhört mycket.

Vilka vägar man kan gå

Det första du ska göra, efter att du bestämt dig för stad, område, storlek etc. är att se vilka hyresvärdar som finns, både kommunala och privata.  Kommunala hyresvärdar har ofta lägre hyror än privata, men det finns också en aning längre kötid. Detta beror på att det är först till kvarn som gäller när man söker kommunala bostäder och kötid kan ibland vara extremt lång. Nackdelen med privata hyresvärdar är att man oftast måste teckna ett längre kontrakt, minst ett år och ofta två. Men fördelarna är att det är lättare och snabbare att få tag i en bostad och hyresvärdarna är ofta flexibla med tider.

Om man behöver ha något relativt snabbt så är andrahandsmarknaden vägen till ett boende. Leta bland annonser på Blocket och liknande sidor där privatpersoner kan lägga upp sina lägenheter. Se bara till att inte betala något på förhand innan du fått bekräftat med ett hyreskontrakt och ett skriftligt godkännande från hyresvärden.

Få tips genom ditt nätverk

En annan väg man kan gå när man söker ny lägenhet är via Facebook-grupper. Där finns det ofta personer som behöver hyra ut sin lägenhet under en kortare period eller hitta någon som vill hyra in sig till deras redan befintliga lägenhet. Detta är en perfekt lösning för den som är studerande eller bara behöver en tillfällig lösning.

Sista tipset är att faktiskt kolla bland egna vänner och bekanta, många är de som sitter med tips och idéer på boenden som hyrs ut. Efter det är mest att ha turen på sin sida och att vara aktiv i sitt sökande.

 

Läs gärna även vår guide om lägenhetsbyte.

Innehållsförteckning
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar
Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter. Kommentera gärna och dela mina inlägg! E-post - Frida Engström

Lämna en kommentar