Snabblån – de bästa snabblånen 2022 – fem av marknadens bästa alternativ

Ibland behöver låntagare låna pengar för något brådskande ärende. Då måste pengarna skickas till kontot så snabbt som möjligt. Med ett passande snabblån kan låntagare få möjlighet att betala en oväntad faktura när det passar dem själva. Detta medför mer flexibilitet i såväl lånandet som den personliga ekonomin i allmänhet. Denna form av lån kan dock innebära högre räntor än vanligt, varför det är viktigt att låntagare förstår sig på marknaden innan kontraktet signeras. I syfte att underlätta för svenska låntagare har vi undersökt de möjliga alternativen för att hitta de bästa snabblånen idag. De faktorer som Hemfakta har tagit hänsyn till är bland annat räntesats, utbetalningshastighet och kundservice. Alternativen i listan nedan har utmärkt sig av olika skäl och erbjuder distinkta för- och nackdelar till sina kunder. Företaget som vi valt ut som bäst på marknaden idag är SMSpengar, eftersom de erbjuder en förhållandevis låg ränta.

OBS! Du bör alltid i första hand välja ett privatlån / blancolån istället för sms-lån när du ska låna pengar.

Bästa snabblånen just nu:        

Vad som utmärker det bästa snabblånet varierar beroende på låntagaren ifråga, men de viktigaste faktorerna för majoriteten av låntagare är utbetalningshastighet samt räntesats. Alternativen i listan nedan erbjuder förmånliga räntor och villkor till sina kunder, samt snabba utbetalningar. Utöver detta har de dessutom unika säljfördelar som attraherar olika sorters låntagare.

SMSPengar – Bästa snabblånet med högre kredit

För låntagaren som behöver mer pengar, men vill undvika en onödig UC, är SMSPengar ett lämpligt alternativ. Detta eftersom långivaren erbjuder upp till 30,000 kronor i lån utan någon UC. Det är en siffra som de flesta övriga alternativ på marknaden inte kan mäta sig med. Man får inte låna till mindre än 1000 kronor, vilket är ett rimligt minimumbelopp som inte utgör ett hinder för majoriteten av låntagare.

SMSPengar är ett generöst företag vad gäller återbetalningen. Kunder hos detta företaget får nämligen mer inflytande över betalningen genom SMSPengars digitala tjänster. På så vis kan låntagare enklare få kontroll på budgeten och därmed bibehålla kreditvärdigheten.

I nischen snabblån är detta en något äldre tjänst, då den lanserades på marknaden i 2007. På den tiden var det så kallade SMS-lånet väldigt vanligt, därav namnet SMSPengar, men nuförtiden väljer de flesta låntagare att ansöka om snabblånet via internet.

Eftersom detta är en redan etablerad tjänst kan SMSPengar erbjuda sina kunder en lägre rörlig ränta på strax under 40%. Med avgifter inräknade blir den effektiva räntan närmare 60%. Detta är i linje med övriga alternativ på listan.

Loanstep – Kostnadsfria lån med återbetalningstid på 2 veckor

Långivaren Loanstep har valt att utmärka sig bland konkurrenterna genom att erbjuda sina kunder möjlighet till kostnadsfria lån. Låntagaren måste dock betala tillbaka på lånet inom ett par veckor för att kunna ta del av detta erbjudande. Loanstep kan i viss utsträckning jämföras med ett kreditkort, i och med att låntagare ej behöver betala ränta förutsatt att de betalar tillbaka lånet så fort det blir löning.

Låntagaren som söker det bästa snabblånet just nu behöver en långivare som kan erbjuda lägre ränta än konkurrensen. Lägre än 0% kan det inte bli, varför detta alternativ lämpar sig väl till dem som redan innan vet om att de har möjlighet att betala tillbaka lånet inom 14 dagar.

Kostnadsfria lån tenderar ofta att medföra dolda avgifter och dylikt, men med Loanstep slipper kunderna oroa sig över det finstilta. Företagets vision är nämligen att vara en hjälpande hand för deras kunder under perioder då ekonomin brister.

Kunder hos Loanstep får dessutom möjlighet till direkta utbetalningar, vilket innebär ett flexibelt alternativ som passar bra för låntagaren som behöver pengar snabbt och smidigt.

Flexkontot – Snabblån utan UC

Som låntagare är prioritet nummer ett vanligtvis återbetalningen, eftersom det är återbetalningstakten som blir avgörande för den personliga ekonomin varje månad. Flexkontot är en långivare som erbjuder kunder en ökad flexibilitet vad gäller återbetalningen. Kunder kan själva välja den takt som passar dem bäst – något som de flesta långivare inte erbjuder.

Mobilapplikationen för denna långivare är i linje med det låntagare kan förvänta sig med konkurrerande tjänster. Låntagaren som vill sköta allt digitalt får således inga problem med Flexkontot.

Nackdelen med Flexkontot blir det faktum att de kräver UC även för mindre belopp. För den som värnar om kreditvärdigheten, och redan har ansökt om lån med UC tidigare samma år, kan detta utgöra ett problem. Det är dock inte ofta som låntagare behöver låna till flera mindre summor under en kortare period.

Lumify – Flexibelt snabblån med direkt utbetalning

För låntagaren som behöver möjlighet till lån närsomhelst och varsomhelst finns endast ett alternativ på marknaden i dagsläget. Långivaren är Lumify. Företaget erbjuder nämligen sina kunder utbetalning 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Det innebär att Lumifys kunder kan ansöka om ett lån samma tillfälle som behovet dyker upp och därefter få pengarna utbetalda inom endast några minuters tid.

Lumify är en ny aktör som erbjuder tjänster som inga andra företag gör just nu. Än idag finns det inga andra alternativ för låntagaren som behöver låna pengar mitt i natten eller sent på helgen.

Något ytterligare som utmärker detta alternativ är det faktum att uppläggningsavgiften skrivs av för nya kunder. För lägre lånebelopp kan detta ha en markant effekt på den effektiva räntan, vilket gör detta alternativ attraktivt för låntagaren som ansöker om det första lånet.

För att få möjlighet till de bästa snabblånen behöver låntagare ha bankkonto hos en lämplig bank. Vilken bank som används varierar utifrån långivaren ifråga. I Lumifys fall behöver låntagare ha ett konto hos SEB för möjlighet till direkt utbetalning dygnet runt.

Everyday+ – Utbetalning inom en kvart

Långivaren Everyday+ strävar efter att erbjuda sina kunder snabba utbetalningar och rimliga räntor. För låntagaren som behöver snabblån är Everyday+ därmed ett av de mest lämpliga alternativen. Everyday+ utgör dessutom en av de mest populära långivarna på marknaden i dagsläget.

Som allra mest kan kunder låna 25,000 kronor hos Everyday+. Det maximala lånebeloppet är i linje med liknande alternativ och räcker för de allra flesta behov. Räntan är relativt låg inom nischen snabblån, och inga dolda kostnader gömmer sig bakom det finstilta. Transparenta långivare attraherar lojala kunder, vilket är fallet med Everyday+.

Mobilapplikationen är ytterligare en unik fördel med Everyday+. Applikationen erbjuder fullständig kontroll över låntagandet direkt ur den egna fickan. För moderna långivare är en bra och funktionell mobilapplikation rentav ett måste.

Övergripande guide till de bästa snabblånen – frågor och svar

Hemfakta har undersökt marknaden och tagit reda på vad de allra vanligaste problemen är för låntagare som söker snabblån. Svar på vanliga frågor, samt allmän information kring snabblån, går att hitta i guiden nedan.

Finns det snabblån utan UC?

Alla alternativ i Hemfaktas undersökning, utom Flexkontot, erbjuder snabblån utan UC. Med snabblån utan UC slipper låntagare att dra ner på kreditvärdigheten med flera kreditupplysningar via företaget.

Vad är ett snabblån?

Snabblån kan heta SMS-lån, mikrolån, kreditlån eller internetlån, bland annat. Denna typ av lån betalas ut väldigt snabbt, precis som namnet antyder, och är mindre lån som låntagare snabbt kan betala tillbaka. Återbetalningstiden är vanligtvis kort relativt till andra låneformer.

Vad har snabblån för ränta?

Räntan för ett snabblån varierar kraftigt mellan olika långivare. I Sverige är det lag på att den nominella räntan ej får överskrida 40% för konsumentkrediter. Den effektiva räntan, med avgifter och dylikt inräknad, kan dock bli långt högre än så, upp till flera hundra procent. Alternativen på listan ovan har effektiva räntor på 60% eller lägre.

Så ansöker låntagare om snabblån

Snabblån är lån med snabb utbetalningshastighet, men låntagare måste bekanta sig med ansökningsprocessen.

  • Val av långivare kommer först. De fem alternativen ovan lämpar sig väl till nya låntagare och kan erbjuda olika fördelar till blivande kunder.
  • Ansökan godkänns med mobilt bankID
  • Därefter betalas pengarna ut av långivaren – vanligtvis inom en kvart

För- och nackdelar med snabblån

Alla alternativ i listan ovan har egna för- och nackdelar. Detsamma gäller för låneformen i allmänhet.

Fördelar med snabblån

  • Snabba utbetalningar för pengar på begäran
  • Flexibel återbetalning
  • Ansökan via mobilen

Nackdelar med snabblån

  • Högre ränta
  • Sämre lånevillkor

Skillnaden mellan snabblån och vanliga lån

Vanliga lån kräver ofta någon form av säkerhet. Exempel inkluderar bil- eller bostadslån. För snabblån krävs det ingen säkerhet, vilket innebär att långivaren ej får samma garanti på att lånet betalas tillbaka. Denna form av lån är således mer riskabel för långivaren, varför räntorna vanligtvis är högre relativt till vanliga lån.

Är det möjligt att ansöka om snabblån trots betalningsanmärkning?

Eftersom snabblån vanligtvis ej kräver UC är det möjligt att ansöka om snabblån trots betalningsanmärkning. Låntagare som inte kan betala tillbaka snabblånet riskerar dock ytterligare betalningsanmärkningar, samt eskalering till Kronofogden.

Är snabblån ett lån utan säkerhet?

Snabblån är lån utan säkerhet. Det innebär vanligtvis lägre maximalt lånebelopp.

Vilket snabblån har lägst ränta?

För låntagaren som söker snabblån med lägst ränta är SMSpengar ett passande alternativ. SMSpengar erbjuder sina kunder låg ränta samt utbetalning alla dagar i veckan och alla timmar om dygnet. 

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar