Bäst i test: Smörgåsgrill – Ge mackan en solbränna!

Har du någonsin betraktat en ostsmörgås och tänkt “du där, du behöver en solsemester”? Nä det är väl klart att du inte har, det låter ju som en helt befängd tanke. MEN, något du däremot har tänkt på är hur fantastiskt gott det är med varma mackor. Och jag menar, ugnar i all ära – men för att få till den där krispiga ytan finns det en och bara en sak du faktiskt måste ha: En smörgåsgrill. För att du ska slippa krångla in dig bland tekniska specifikationer och osköna recensioner har vi gjort det åt dig – allt för att få reda på vilka smörgåsgrillar som faktiskt är de absolut bästa. Så här kommer dom. Årets bästa smörgåsgrillar! 

Våra experter har landat i sex prima smörgåsgrillar i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa Smörgåsgrillen 2023

Så vilken är den bästa smörgåsgrillen? Krups Smörgåsgrill Grcic FDK4 från kategorin Budget blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Bäst i test Lyxklassen: Sage Appliances Smart Grill Pro

För dig som vill grilla mer än smörgåsar! Pris fr. 4.300.

Bäst i test smörgåsgrill

Nej, Sage Appliances Smart Grill är inte ens smörgåsgrill per se – det är en bordsgrill. Här kan du utöver smarriga smörgåsar tillaga alltifrån kött till grönsaker och omeletter – perfekt för dig som vill slå två flugor i en smäll. Här finns det förprogrammerade val beroende på vad du ska tillaga och du får själv välja den kombination av inställningar du tycker passar dig bäst. Stekytan har en non-stick-beläggning och går dessutom att vika ut till det dubbla – vilket är användbart när du vill steka jättemånga smörgåsar samtidigt.

Den har en smidig LCD-skärm där du utöver inställningar kan se när grillen är klar för tillagning samt när maten är färdiggrillad. Sist men inte minst kommer den med en avtagbar droppbricka som samlar upp fett och annat smått och gått som faller mellan raderna. En perfekt grill för dig som inte nöjer dig med smörgåsar, helt enkelt!

 • Bordsgrill
 • Non-stick-beläggning
 • Går att förstora grillytan
 • LCD-skärm

Specifikationer: 

 • Effekt: 2200 watt
 • Justerbar termostat: Ja

Hemfaktas betyg:

 1. Pris: 3/10
 2. Användarvänlighet: 9/10
 3. Design: 8/10
 4. Rengöring: 8/10
 5. Prestanda: 9/10

Total: 7.4

Motivering: Smart Grill Pro erbjuder många funktioner men är väldigt dyr jämfört med andra modeller. Lockar en snävare målgrupp.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

  

 

Utmanare Lyxklassen: OBH Nordica OptiGrill+ XL GO722D

Ännu en mångsysslare! Pris fr. 3.000 kr.

Bästa smörgåsgrillen

Okej förlåt – detta är inte heller ENBART en smörgåsgrill – men vem älskar inte en mångsysslare? OBH Nordica OptiGrill+ är en större bordsgrill med en grillyta på hela 800 cm2 – det innebär MÅNGA smörgåsar (eller ja, vad du nu vill grilla). Den är både mångsidig och användarvänlig med hela 9 automatiska program och 4 manuella temperaturinställningar.

Oavsett om du grillar smörgåsar eller kött känner grillen av tjockleken på det du grillar och anpassar grillningen automatiskt efter detta – allt samtidigt som du på indikatorn ser hur långt i grillningen du har kommit. Det finns en stor droppskål undertill som samlar upp fett och annat spill, och grillplattorna kan även tas loss och rengöras i diskmaskinen. En otrolig grill, helt enkelt!

 • Stor bordsgrill
 • Grillplattor kan diskas i maskin
 • 9 automatiska program
 • 4 temperaturinställningar
 • Anpassar grillningen automatiskt
 • Non-stick-beläggning

Specifikationer: 

 • Effekt: 2180 watt
 • Justerbar termostat: Ja

Hemfaktas betyg:

 1. Pris: 4/10
 2. Användarvänlighet: 9/10
 3. Design: 8/10
 4. Rengöring: 9/10 (grillplattor kan diskas i maskin)
 5. Prestanda: 9/10

Total: 7.8

Motivering: OBH Nordica OptiGrill+ är en mångsidig grill, men priset kan vara en avskräckande faktor.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

  

 

Bäst i test: Mittemellan

Bäst i test Mellanklassen: Tefal Smörgåsgrill Snack Collection SW852D

Enkelt multijärn! Pris fr. 900 kr.

Bäst i test smörgåsgrill

Tefal Snack Collection är ett mångsidigt multijärn som levererar på alla fronter. Här kan du köpa till 12 olika plattor (den leveraras ofta med två), vilket öppnar upp en värld av möjligheter för kreativa matlagare. Oavsett om du är sugen på smörgåsar, våfflor, panini, bagels, pannkakor eller donuts, har detta järn dig covered!

Tefal Snack Collection har en väldigt enkelt och användarvänlig design. Den har en på/av-knapp och en indikator för när grillen är färdig att använda samt när grillningen är klar. Plattorna är dessutom lätta att byta ut och tål maskindisk. Den här grillen har fått mycket goda recensioner av tidigare användare!

 • Multijärn
 • Utbytbara plattor (12 st)
 • Användarvänlig
 • Plattorna tål maskindisk

Specifikationer: 

 • Effekt: 700 watt
 • Non-stick-beläggning: Ja
 • Justerbar termostat: Nej

Hemfaktas betyg:

 1. Pris: 7/10
 2. Användarvänlighet: 8/10
 3. Design: 8/10 (mångsidigt multijärn)
 4. Rengöring: 9/10 (plattor kan diskas i maskin)
 5. Prestanda: 6/10

Total: 7.6

Motivering: Tefal Smörgåsgrill Snack Collection erbjuder flexibilitet med utbytbara plattor, men prestandan kan vara något bättre.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

 

Utmanare Mellanklassen: Cloer Smörgåsgrill 6235

Enkelt smörgåsjärn, helt enkelt! Pris fr. 800 kr.

Bästa smörgåsgrillen

Cloer smörgåsgrill är testets första grill som faktiskt enbart är till för just smörgåsar (även fast du säkert kan grilla annat här också, om du känner för det). Här kan du grilla två toasts åt gången – eller fyra trekantiga toasts om du skär dom diagonalt – på en grillplatts med non-stick-beläggning som enkelt går att ta av och rengöra. Cloer har en indikator för när grillen är klar att användas, och en ljudsignal när mackorna är klara – lätt som en plätt! Handtaget har också en låsfunktionin i två steg som garanterar att järnet faktiskt är stängt.

 • Enkel rengöring
 • Ljudsignal när grillningen är klar
 • Non-stick-beläggning
 • Två toasts

Specifikationer: 

 • Effekt: 900 watt

Hemfaktas betyg:

 1. Pris: 8/10
 2. Användarvänlighet: 7/10
 3. Design: 7/10 (enkel design, två toasts)
 4. Rengöring: 8/10
 5. Prestanda: 7/10

Total: 7.4

Motivering: Cloer Smörgåsgrill är en enkel och billig smörgåsgrill som gör jobbet bra men saknar några avancerade funktioner.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Bäst i test: Budget

Bäst i test Budgetklassen: Krups Smörgåsgrill Grcic FDK4 – Bästa smörgåsgrillen 2023!

Så mycket grill för så lite pengar! Pris fr. 450 kr.

Bäst i test smörgåsgrill

Här har vi den – årets bästa smörgåsgrill! Denna apparat är en riktig bästsäljare och det med rätta! Här kan du tillaga både stora och små mackor tack vare de extra djupa smörgåsplattorna. Den smarta designen gör den också mycket enkel att använda. När den röda lampan lyser är grillen igång, och när den gröna lampan lyser har den optimala temperaturen uppnåtts och du är good to go! Rengöringen är superenkel tack vare teflonet – du behöver bara torka av dom med lite hushållspapper så är det skinande rena! Slutresultatet då? Smörgåsarna tillagas snabbt och jämnt och får en väldigt jämn stekyta, oavsett hur höga och stora de är!

 • Användarvänlig
 • Riktigt bra slutresultat
 • Bästsäljare
 • Klarar både stora och små smörgåsar

Specifikationer: 

 • Non-stick-beläggning: Ja
 • Effekt: 850 watt

Hemfaktas betyg:

 1. Pris: 9/10
 2. Användarvänlighet: 9/10
 3. Design: 8/10
 4. Rengöring: 9/10
 5. Prestanda: 8/10

Total: 8.6

Motivering: Krups Smörgåsgrill Grcic erbjuder en kombination av lågt pris, bra användarvänlighet och bra prestanda.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

 

Utmanare Budgetklassen: OBH Nordica 6889 Paninigrill / Smörgåsgrill

Billig smörgåsgrill som gör fantastiska varma mackor! Pris fr. 400 kr.

Bästa smörgåsgrillen

OBH Nordicas Onyx Sandwich Maker är en fantastisk apparat för att tillaga perfekta smörgåsar. Den blir varm otroligt snabbt och är enkel att använda. Dessutom ger den riktigt trevliga resultat varje gång med bröd som är både varma och krispiga. Den flytande non-stick grillplattorna gör att du kan använda bröd av olika tjocklekar utan problem. Dessutom är rengöringen enkel tack vare det smuluppsamlingsfack som minimerar rök och lukt. När du inte använder den kan du låsa den vertikalt vilket gör att den tar minimalt med plats i skåpet. Här kan du fixa varma och frasiga smörgåsar på ett effektivt och bekvämt sätt!

 • Klarar bröd i olika tjocklekar
 • Enkel att rengöra
 • Tråg som samlar upp smulor

Specifikationer: 

 • Effekt: 1000 watt
 • Non-stick-beläggning: Ja

Hemfaktas betyg:

 1. Pris: 10/10
 2. Användarvänlighet: 8/10
 3. Design: 7/10 (enkel design)
 4. Rengöring: 8/10
 5. Prestanda: 9/10

Total: 8.4

Motivering: OBH Nordica 6889 Paninigrill är en billig och effektiv grill, men saknar några funktioner som erbjuds av mer avancerade modeller.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA: 

    

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test har vi framförallt kollat på kombinationen bra pris och slutresultat. Bäst slutresultat för vänligast pris får du utan tvekan från Krups Smörgåsgrill Grcic. Det är en förbannat bra grill som levererar stadiga resultat vid varje användning. Den är både enkel och snabb att använda och rengörs lekande lätt.

I jakten på den bästa smörgåsgrillen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den grill som är bäst från den som inte är det. När det kommer till smörgåsgrillar är det en del att tänka på, men nummer ett är såklart att den tillagar riktigt bra smörgåsar! Sen är pris, användarvänlighet, kapacitet, grilleffekt, förvaring, hållbarhet och design givetvis avgörande komponenter i vårt test.

Med dom sex smörgåsgrillar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide för toastjärn – Hitta den bästa smörgåsgrillen!

 • Typ av grill: Det finns två huvudtyper av smörgåsgrillar: Panini-pressar och sandwich-makers. Panini-pressar har platta plattor och pressar ner maten utan att försegla kanterna, vilket gör att du kan göra olika typer av mat som paninis, quesadillas, kött och mer. Sandwich-makers, å andra sidan, skär och förseglar smörgåsar för att skapa perfekta triangel-smörgåsar.
 • Storlek och kapacitet: Hur många smörgåsar vill du göra åt gången? Några smörgåsgrillar tillåter dig att göra en eller två smörgåsar samtidigt, medan andra större modeller kan göra fyra eller mer. Kom också ihåg att en större grill tar upp mer utrymme i köket.
 • Justering av temperaturen: Några av de mer avancerade smörgåsgrillarna låter dig justera temperaturen. Detta kan vara bra om du vill ha mer kontroll över matlagningsprocessen.
 • Lätt att rengöra: Vissa smörgåsgrillar har non-stick-beläggning och avtagbara plattor, vilket gör dem lätta att rengöra. Dessa modeller kan vara lite dyrare, men det kan vara värt den extra kostnaden för bekvämligheten.
 • Pris: Smörgåsgrillar kan variera ganska mycket i pris beroende på märke, funktioner och kvalitet. Sätt en budget för dig själv och kom ihåg att du får vad du betalar för.

 

Vanliga frågor och svar om Smörgåsgrill

Vilken smörgåsgrill är bäst i test?

Bäst slutresultat för vänligast pris får du utan tvekan från Krups Smörgåsgrill Grcic. Det är en förbannat bra grill som levererar stadiga resultat vid varje användning. Den är både enkel och snabb att använda och rengörs lekande lätt.

Hur rengör man en smörgåsgrill?

I vissa fall går grillplattorna att diska i diskmaskinen. Annars ser förloppet ungefär ut såhär:

 1. Koppla ur grillen.
 2. Låt den svalna.
 3. Använd en mjuk, fuktig trasa för att rengöra ytan.
 4. Använd en diskborste för att ta bort envisa rester.
 5. Torka av grillen.
 6. Använd inte starka rengöringsmedel eller slipande verktyg.

Hur använder man en smörgåsgrill?

Användandet går till på lite olika sätt beroende på hur avancerad smörgåsgrill du har. Men grundtanken är densamma: du förbereder helt enkelt en smörgås och placerar den i grillen, sedan stänger du locket och låter smörgåsen grilla tills den är gyllenbrun (i många fall säger toastjärnet till när mackan är klar) och sen tar du ut smörgåsen och äter den!

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar