Var smart och välj en smart TV bäst i test! Här finns de allra bästa modellerna som har genomgått vårt test och jämförelse. Vi går igenom alla detaljer och ser på fördelar och nackdelar i enlighet med olika behov. Allt så att du kan finna bästa smart TV för dig!
Lyx
8.4
Mellan
7.6
Budget
7.6
Du gjorde dig just av med din gamla TV? Den var ful och du vill leva mer skärmfritt? Och du har ju ändå en dator du kan kolla på? Ja men då kan du ju ta och poppa iväg från det här testet. Men om det ändå är en liten del av dig som svajar, ja men då kan jag tala om att det inte finns nånting mysigare än när alla är samlade där med popcornskålen och lösgodiset i den insuttna soffan framför en schysst fredagsfilm! Du hör ju själv, oslagbart är ordet. Men ska man ha en TV, då kan den ju faktiskt få vara både slimmad, snygg och ge den optimala bioupplevelsen! Du kanske vill ha en schysst QLED i 8K när du ska plöja dom bästa filmerna på Netflix? Kanske är det en kristallklar upplösning och megasurround i en 85 tummare som är din grej när du ska kolla dom bästa serierna, fotbollsmatcherna eller gibba CS? Ja men då så. Nu lyfter vi den här skärmfesten till nya höjder, låt oss presentera Årets Bästa Smart-TV 2024!
Här på Hemfakta är vi rörande överens om att Samsung Neo QLED 8K Smart TV är årets bästa Smart TV 2024! Detta är marknadens hetaste och mest innovativa TV som har QLED, 8K upplösning (4 ggr skarpare än klassiska 4K) och en massa knivskarpa funktioner!
Våra experter har landat i 18 högkvalitativa TV-apparater, från 32 tum upp till 85 tum, i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du! Var du egentligen ute efter en bra skärm till spelandet? Då kan du kika in vårt bäst i test gamingskärm!
I jakten på den bästa Smart-TV:n har vi gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den TV som är bäst från den som inte är det. När det gäller TV-apparater är bild- och ljudkvalitet, användarvänlighet, funktioner, prestanda och look huvudkomponenterna vi tittar extra noga på och TV-apparaterna vi presenterar ovan är samtliga pålitliga lirare som lever upp till kraven!
Om du fortfarande inte riktigt fått kläm på vilken TV du ska välja kommer här en snabb liten jämförelse som kan hjälpa dig på traven:
Bäst i test vinnaren, Samsung 65″ QN900C Neo QLED 8K Smart TV, utmärker sig genom att erbjuda enastående bild- och ljudkvalitet. Med dess Quantum HDR 4000, Dolby Atmos-ljud och starka anslutningsmöjligheter har den fått höga betyg av användare och recensenter. Samsungs Neo QLED-serie imponerar med sin kvalitet, användarvänlighet och imponerande bildprestanda, vilket gör den till det överlägsna valet i vårt test.
Det finns flera olika operativsystem för dagens Smart TV. Det som gör en TV “smart”, alltså att det som gör att det är en SMART TV och inte en traditionell TV är att de har stöd för appar. Det är alltså lite samma sak som mobiltelefoner, då traditionella telefoner inte heller hade något operativsystem. Sedan kan det tillkomma andra saker också. Det kan till exempel vara röststyrning med till exempel Google Home eller Alexa, men i grund och botten var det apparna som revolutionerade marknaden.
De tre vanligaste operativsystemen:
Dessa hör till de absolut vanligaste operativsystemen för smart TV idag. Android är enastående till mobiltelefoner men inte fullt så uppskattat för smart TV. Varje uppdatering gör TV:en bättre. Vår personliga favorit, om vi testat enbart operativsystemen, hade nog varit Tizen. Nu kanske det låter som att Google inte är bra alls, och så är det givetvis inte heller. Det är i mångt och mycket en smaksak. Sedan skiljer sig Android beroende på vilken version det är och huruvida tillverkarna har implementerat det i en viss modell. Många gånger gör tillverkarna egna modifikationer, förbättringar och så vidare. Så Android kan definitivt vara ett utmärkt val också.
Har du en gammal TV och vill göra den smart? I så fall kan man köpa externa enheter. Det finns Android boxar från till exempel Xiaomi, eller Google’s “Chromecast” som är en mycket prisvärd “puck” som du kopplar in ditt HDMI intag. Du kan givetvis köpa en sådan om du inte är nöjd med den befintliga TV:ens operativsystem.
Väldigt tidigt under eran för platt TV (och tjockTV) så fanns det inte HD. Då var det 480p som var den aktuella standarden. När platt TV kom, så skedde det en drastisk teknologisk utveckling. Bättre och bättre bildskärmar producerades med bättre bild och högre upplösning.
HD kvalitet brukar innebära att du har antingen 720 pixlar på höjden och 480 pixlar på bredden eller 1080 pixlar på höjden och 720 pixlar på bredden. Detta brukar också kallas för 720p eller 1080p. 4K är 4 gånger 1080p och 8K är 8 gånger 4K.
En pixel är en kvadratformad ruta som målar upp bilden som representerats. Pixlar genereras i till exempel systemkameror när du tar en bild genom en kamera lins eller i ett datorprogram när du gör en animering.
Genom åren har också antalet tum på en platt TV för gemene man ökat, då priserna har pressats och upplösningen blivit så pass bra att det inte har blivit synbart på mindre TV apparater. En genomsnittlig medelklassfamilj har ungefär en 55″ SmartTV idag, men bara för några år sedan var 40″ standard.
För att se bildpunkterna för 4K på en bildskärm med blotta ögat måste du antingen sitta väldigt nära eller ha en TV på kanske 60-70″ eller större. Tekniker som 8K är främst gynnsamt på extremt stora TV apparater och projektorer.
Det finns flera olika sorters paneler också. Det finns OLED som är den senaste och kanske hittills bästa kommersiellt gångbara tekniken, vad bekommer bildkvalitet. OLED-paneler har exceptionellt bra bildkvalitet. De har ett stort färgomfång, riktigt bra skärpa och bra betraktningsvinklar. Framförallt har OLED-skärmarna klassledande svärta och är dessutom de tunnaste på marknaden. Det stora problemet med OLED är att de än så länge är dyra och kräver ganska mycket energi.
QLED där Q:et står för “Quantum Dot”, som är Samsungs teknik. Den konkurrerar med OLED som från början var en teknik från LG. QLED TV, är klart billigare än OLED och har framförallt mycket bättre ljusstyrka än OLED som mäts med “lumens”. Både väldigt hög ljusstyrka och riktigt bra svärta, resulterar i en mer tillfredsställande bild för tittaren.
LED har funnits i många år och är idag en billig teknik. LED finns på de allra billigaste nyproducerade TV-apparaterna. Detta är en förbättring av LCD-displayen som var en av de första “platta” teknikerna under tidigt 2000-tal. I praktiken hade vanliga LCD skärmar traditionell bakgrundsbelysning medans LED egentligen är LED-bakgrundsbelysta LCD-skärmar. Därav, kallas de också för “LED-skärmar”.
Dolby Vision eller HDR10/HDR10+ är teknologier för att förbättra bilden. Det gör bilden bättre och mer naturlig. På Samsungs webbplats skriver man att “HDR står för High Dynamic Range och syftar på en teknik som uttrycker detaljer i innehållet i både väldigt ljusa och väldigt mörka scener. Det erbjuder mer naturliga och realistiska bilder även vid ett utökat kontrastintervall.”.
När det kommer till TVapparater så har varje generation ofta erbjudit högre upplösning. För ungefär 15 år sedan var det HD kvalitet, som var den stora grejen. Sedan för några år sedan kom 4K och nu har plötsligt 8K kommit på tapeten. Då har det rört sig om högre upplösning, det vill säga förbättrad skärpa. I samband med att 4K lanserades, så kom HDR också. HDR finns som format på UHD skivor också, som är uppföljaren till blu-ray.
Ett tag efter lanseringen av vanlig HDR kom Dolby Vision som är en kommersiell version av HDR eller HDR10. Det betyder att jättarna som producerar Smart TV, också får betala en licens för att använda teknologin medan vanlig HDR är open source. Dolby Vision har stöd för ett större spektrum färger, vilket gör tekniken mer framtidssäker. HDR10+ är det senare svaret på Dolby Vision.
Dolby Vision IQ finns bara med på årets allra bästa modeller, och är en förbättrad version av Dolby Vision. Många upplevde färgsättningen i Dolby Vision och HDR som för ljus, något som kan ha att göra med ljussättningen i vardagsrummet. Den nya tekniken “Dolby Vision IQ” förbättrar Dolby Vision genom anpassa färgerna även till vardagsrummets ljussättning, med hjälp av sensorer som sitter på TV:en.
Flera företag som producerar Smart TV har börjat licensiera sin TV-apparater med Dolby Vision IQ, bland annat Panasonic och LG. Skillnaden mellan HDR10+ och Dolby’s varianter är att HDR10+ är gratis (open source) medan Dolby har en kommersiell licens. Dolby’s teknik har visat sig vara mer kraftfull, vilket framförallt gör tekniken mer framtidssäker. Man kan konstatera att licensen och extra produktionskostnader med t.ex. sensor, kan bidra till att vi inte kommer se mycket av Dolby Vision IQ i budget segmentet, inte i år i alla fall.
Detta är ett par av senare års ljudformat. Dessa ljudformat stöds på till exempel fysiska format, spelkonsoler eller hos streamingtjänster, liksom andra bildformat gör. Just dessa ljudformat har förlustfri komprimering, vilket innebär att de är komprimerade (precis som ZIP-filer exempelvis) utan att vara på bekostnad på ljudkvalitén.
Dolby TrueHD är ett vanligt format på till exempel Netflix och på blu-ray skivor. Dolby Atmos är däremot ett nyare format. Det stödjer så kallat objekt-baserat ljud. I praktiken innebär det att du kan köpa ett hemmabiosystem med många olika högtalare. Det kan vara en subwoofer, center-högtalare och surroundhögtalare. Det som är nytt med Dolby Atmos är att du kan placera högtalare också till exempel i taket eller i golvet. Det gör ljudet mer reallistiskt och närvarande.
För den som vill satsa stort på sin filmupplevelse kanske bör överväga en TV med stöd för Dolby Atmos. Dolby Atmos kräver också en hemmabioreciever, med ett stöd för den tekniken. Är man entusiast så brukar det inbyggda ljudet i Smart TV vara otillräckligt.
Istället för att anpassa inställningarna själv så kan man få hjälp av ett proffs. Då kommer de med specialutrustning och ställer in inställningarna på plats hos dig, utifrån den miljö där. Det är en tilläggstjänst som inte följer med. Överlag blir bilden bättre men det är flera faktorer som spelar in.
Kalibrerar man en TV eller projektor så blir bilden inte alltid bättre. Beroende vilken panel en TV har, så blir skillnaden olika stor. För vissa Smart TV blir förbättringen påtaglig. På andra Smart TV blir den inte så stor alls. Olika panelen har olika tekniker med olika förmåga att få en bättre bild.
Det har delvis med prisklass att göra. Du som har en TV för 30 000 – 40 000 kr kanske bör överväga att kalibrera den. Du som har en TV för 3000 kanske inte borde göra det. Kostnaden ligger ofta på någon tusenlapp, vilket gör att det är bara värt det om man verkligen är intresserad av det. För den som tittar på nyheterna någon gång varje vecka kanske det inte riktigt är värt det. För den som är hemmabio och filmfantast har det kanske definitivt värt det.
Sedan får man också komma ihåg att det är väldigt mycket smak och tycke. Precis som musik, konst och andra saker så kan bild vara en subjektiv upplevelse. Många föredrar en mer naturlig bild (som kalibrering ofta resulterar i) men det finns också människor som föredrar fler färger och en mer effektfull bild.
Sedan är inställningarna i butiken ofta ganska färgstark. De flesta nya TV-apparaterna har idag något som kallas för “butiksläge” som just är lämpliga för att ha i en butik. Det betyder inte att det läget är särskilt bra när du sitter hemma en mörk novemberkväll. Olika lägen och inställningar (och paneler) tilltalar olika människor, på olika platser och i olika situationer.
Ambilight är en mycket populär och patenterat teknik från Philips. I praktiken är det LED-lampor som sitter på baksidan av TV:en. Dessa LED-lampor skiftar färg vilket gör att det blir ett färgmoln på baksidan av TV:en. När det är mörkt i rummet bidrar färgerna till att det blir ett mycket större djup och en mer intensiv upplevelse.
Då tekniken är patenterad av Philips, så finns den bara hos Philips TV-apparater. Däremot har det kommit ut produkter på marknaden från tredje part, som inte är inbyggd i någon TV. Det vill säga separata enheter som man kopplar in TV:en genom ett HDMI-uttag eller liknande. Dessa har sällan visat sig hålla samma klass som Ambilight, i vissa fall har man kunnat köpa från lågprisbutiker på nätet eller av sämre kvalitet från china.
Ambilight är förvisso en populär teknik, men det finns absolut en del människor som inte uppskattar tekniken. Det är många gånger en smaksak helt enkelt, liksom många andra tekniker kan vara. Nackdelen med att se massa färger i bakgrunden är att du inte uppfattar färgerna på panelen lika naturliga. Det blir en slags synstörning, som ändrar uppfattningen av färger helt enkelt. Många människor föredrar en så naturlig och realistisk bild som möjligt, andra föredrar en mer intensiv upplevelse. Du kan givetvis stänga av Ambilight funktionen i din Philips TV, om det inte skulle passa dig.
Vi hoppas att vårt Smart TV bäst i test har gett dig svar på alla dina frågor inför köpet. Förhoppningvis har du nu en bättre översikt av det stora utbudet på marknaden. Lycka till med köpet!
Först och främst är det din plånbok och dina behov som styr. Använder du inte TV:en så mycket, så kanske det är bortkastade pengar. Du som har familj och barn som kanske spelar TV-spel kanske bör överväga att köpa en lite bättre TV. Det kan vara en bra investering, då det bidrar med familjeunderhållning. Det andra alternativet är att köpa en TV till barnens rum, och då är det plånbok och värderingar som bestämmer vilken prisklass just den TV:en ska vara i. Man ska alltid komma ihåg att en bättre TV är mer framtidssäker, så köper du till exempel en OLED TV så kommer den att stå sig mycket längre än om du köper en billig LED TV.
Det finns massa häftiga saker att köpa till sin TV. Du som spelar kan till exempel köpa en Playstation 5 eller en Xbox One X. Du som gillar gamla obskyra filmer, kanske kan överväga en VHS-spelare. Den som älskar att fotografera kan visa släkt och vänner familjebilderna genom att plugga in en systemkamera direkt in i TV:en, om det finns rätt sorts uttag. Sedan finns det tillbehör som motsvarar Philips “Ambilight” utan att ha en TV från Philips.
Precis som nämnt tidigare så har vissa märken sina egna fördelar och patenterade tekniker. Philips har till exempel Ambilight, LG har sitt fina operativsystem, Panasonoic har sitt unika Hollywood samarbete och Samsung producerar de ljus- och färgstarka QLED skärmarna. Sedan är olika modeller från olika tillverkare olika uppskattade. Det är mycket smak och tycke, samtidigt som att om du bara köper en TV utan att ha koll så finns det risk att du köper en modell som har flera baksidor.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡