Innehållsförteckning
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar

I detta stora Smart TV test har vi sammanställt en jämförelse av ett flertal olika TV apparater och utsett vinnare i olika storlekar och prisklasser. Mest TV för pengarna får du om du om du väljer en som ger bra bild för pengarna, är prisvärd och smart. Vad är då en “Smart” TV? Det är en TV som har någon form av operativsystem med appstöd. Nästan alla TV-apparater idag är smarta. Vill du ha bäst TV för pengarna så är det definitivt en smart TV som gäller 2021.

Köpguide om Smart TV

Teknologier

Idag finns det en rad olika teknologier. Jag går igenom de nu ganska kortfattat. Det finns ännu fler standarder också, varav de flesta är betydligt ovanligare. Jag går igenom några av de vanligaste och viktigaste.

Operativsystem

Det finns flera olika operativsystem för dagens Smart TV. Det som gör en TV “smart”, alltså att det som gör att det är en SMART TV och inte en traditionell TV är att de har stöd för appar. Det är alltså lite samma sak som mobiltelefoner, då traditionella telefoner inte heller hade något operativsystem. Sedan kan det tillkomma andra saker också. Det kan till exempel vara röststyrning med till exempel Google Home eller Alexa, men i grund och botten var det apparna som revolutionerade marknaden.

Här är 3 av de vanligaste:

 • Android (Många)
 • Tizen (Samsung)
 • WebOS (LG)

Dessa hör till de absolut vanligaste operativsystemen för smart TV idag. Android är enastående till mobiltelefoner men inte fullt så uppskattat för smart TV. Varje uppdatering gör TV:en bättre. Vår personliga favorit, om vi testat enbart operativsystemen, hade nog varit Tizen. Nu kanske det låter som att Google inte är bra alls, och så är det givetvis inte heller. Det är i mångt och mycket en smaksak. Sedan skiljer sig Android beroende på vilken version det är och huruvida tillverkarna har implementerat det i en viss modell. Många gånger gör tillverkarna egna modifikationer, förbättringar och så vidare. Så Android kan definitivt vara ett utmärkt val också.

Har du en gammal TV och vill göra den smart? I så fall kan man köpa externa enheter. Det finns Android boxar från till exempel Xiaomi, eller Google’s “Chromecast” som är en mycket prisvärd “puck” som du kopplar in ditt HDMI intag. Du kan givetvis köpa en sådan om du inte är nöjd med den befintliga TV:ens operativsystem.

HD, 4K och 8K

Väldigt tidigt under eran för platt TV (och tjock TV) så fanns det inte HD. Då var det 480p som var den aktuella standarden. När platt TV kom, så skedde det en drastisk teknologisk utveckling. Bättre och bättre bildskärmar producerades med bättre bild och högre upplösning.

HD kvalitet brukar innebära att du har antingen 720 pixlar på höjden och 480 pixlar på bredden eller 1080 pixlar på höjden och 720 pixlar på bredden. Detta brukar också kallas för 720p eller 1080p. 4K är 4 gånger 1080p och 8K är 8 gånger 4K.

En pixel är en kvadratformad ruta som målar upp bilden som representerats. Pixlar genereras i till exempel systemkameror när du tar en bild genom en kamera lins eller i ett datorprogram när du gör en animering.

 

Hemfaktas test av Smart TV 32-75 tum – vi listar flera modeller

Många TV-apparater finns det på marknaden just nu men vinnarna har det där lilla extra. Vi har utnämnt 3 vinnare för 5 olika storlekar. Storleken på en TV mäts i antal tum. Storlekarna är 32″, 40″, 50″, 65″ och 75″. Dessutom listar vi TV-apparater inom “lyx”-, “medel”- och “budget”-klassen. Vi har korat våra vinnare i samtliga kategorier. Du kan läsa här nedan och välja den TV som passar din budget, smak och storleksklass bäst. Vi hänvisar också vidare till en (eller flera) seriösa och prisvärda butiker, där du enkelt kan få beställa hem din TV.

32 tums TV bäst i test 2021

Lyxklassen: Sony Bravia KDL-32RE403, 32 tums TV bäst i test 2021

Detta är vinnaren i lyxklassen för 32″ TV eftersom att den har unika funktioner, är en av få i lyxklassen bland 32″ TV och för att den har en mycket tilltalande design, som passar de allra flesta. Aktuellt dagspris, ca 3 100 kr.

32 tums TV bäst i test 2021

Denna TV har en TV har en utmärkt bildkvalitet för dig som vill uppleva de mörka scenerna när du spelar Playstation 4 (eller 5) eller kollar på Netflix. Denna TV är nämligen en av få 32″ TV som har stöd för HDR (“High Dynamic Range”). Det är en teknik som helt enkelt är till för att få bättre och mer naturtrogna färger. Detta är en enastående teknik som höjer ditt filmtittande, så om du vill ha en liten smart TV med bra bild, bra bildkvalitet och dessutom HDR så är det här definitivt en TV för dig. Den har dessutom ett bra bildbehandlingsprocessor som stödjer ordentlig uppskalning, den har några välkända appar och den har inspelningsmöjligheter.

Fördelar:

 • Utmärkt bild
 • En av få 32″ TV med HDR
 • Bra bildbehandlingsprocessor
 • Spela in TV-program

Nackdelar:

 • Litet utbud av appar

PRIS OCH INFORMATION

Budgetklassen: Philips 32PHS5505 Smart TV

Detta är en riktigt billig ny TV som “bara fungerar”. Den har också många användningsområden till exempel för barn, i sommarstugan osv. Den kan ha vissa funktioner som äldre begagnade TV inte nödvändigtvis har, vilket gör att det blir en välförtjänt testvinnare. Aktuellt dagspris, ca 2490 kr.

Budgetklassen: Philips 32PHS5505 Smart TV

När det kommer till 32 tums TV så finns det inte riktigt samma utbud. Prissättningen är mycket lägre än större modeller och tekniker är inte den senaste. Därför blir denna budgetmodell väldigt basal. Samtidigt har den vissa fördelar i jämförelse med äldre TV-apparater bortsett från garanti och det faktumet att den faktiskt är nyproducerad. Till exempel, så har den en CI+ port, vilket gör att du kan plugga in ditt programkort direkt i denna TV. Du behöver alltså inte nödvändigtvis ha en extern digitalbox.

Denna TV är perfekt för dig som inte bryr dig om (eller vill betala för) häftig bildkvalitet, avancerade finesser eller lull-lull. Den fungerar exemplariskt för TV-spel till små barn, att ha i husbilen eller för kanske dig som har stora skulder hos kronofogden, som oroar dig för utmätning men som ändå vill ha en basal TV.

Detta är också utmärkt för dig som inte är intresserad av teknik och inte vill lägga några pengar på TV men vill ha en som “bara funkar”. Det här är den billigaste TV:en i en liten storlek. Hade det varit på 90-talet så hade den inte varit liten alls! Då hade den varit vassare än vilken tjock TV som helst!

Fördelar:

 • Extremt billig ny TV
 • Digitalbox behövs sällan
 • HD-upplösning
 • Bildförbättringsteknik
 • USB-utgång

Nackdelar:

 • Bild och ljudkvalitet
 • Inga nya teknologier
 • Bara 2 HDMI utgångar
 • Smäckig och plastig

PRIS OCH INFORMATION

43 tums TV bäst i test 2021

Lyxklassen: Panasonic TX-43HX900E Smart TV

Denna Smart TV från Panasonic har ett näst intill unikt samröre med Hollywood, vars expertis onekligen kan förgylla varje filmfantasts filmstund, trots att det inte är en OLED skärm. De unika egenskaper som just den här TV:en kan erbjuda och det faktumet att det är en enastående LED-TV i den här panelstorleken gör att detta är årets testvinnare i lyxklassen för 43″ TV. Aktuellt dagspris, ca 9900 kr.

43 tum Smart TV bäst i test 2020

När det gäller 43″ TV så finns det ännu inte några OLED-modeller på marknaden. Den här TV:en är bland det bästa du kan få under år 2021. Det är en av Panasonics bästa 43″ TV, och den får nog anses bättre än modellerna i budget- och medelklassen.

Det som är så fint med Panasonics modeller, är att det är skapade tillsammans med regisörer, stjärnor och branschexperter i Hollywood. Man har försökt skapa en bild som filmskaparna själva tänkt sig att det ska se ut.

Man kan nog se det som Panasonics ess i rockärmen. Många tillverkare har sina egna ess. Till exempel TCL, har väldigt prisvärda TV (som inte finns representerade i det här testet), Samsung har sin QLED-teknik som ger väldigt fin ljusstyrka och färger, Philips har sin patenterade Ambilight och Panasonic har sitt Hollywood samarbete, i alla fall sedan förra året. Panasonic är ett bra märke för dig som är filmfantast och vill lägga lite extra på en TV, för deras modeller är lite mer påkostade än vissa andra modeller. Samtidigt får du en kvalitets TV då också.

Fördelar:

 • Dolby Vision™ och HDR10+
 • Hollywood-samarbete
 • Bra 4K uppskalning
 • Dolby Atmos

Nackdelar:

 • Inte optimal svärta
 • Inte bäst för gaming

PRIS OCH INFORMATION

 

Medelklassen: Samsung QE43Q60 Smart TV

Denna TV har Samsungs QLED teknik, en teknik som står sig mycket bra mot LG’s OLED teknik men som är mycket billigare. Med fantastiska färger och skyhögt kundbetyg, blir denna “medelklass”-TV ett premium val och årets stora vinnare inom den här klassen och panelstorleken. Aktuellt dagspris, ca 5490 kr.

Medelklassen: Samsung QE43Q60 Smart TV

Detta är just den TV med högst kundbetyg på NetOnNet av samtliga modeller på mellan 39″ – 43″. Man kan konstatera att det är en bra TV i medelklassen. Det är inte en enastående lyxmodell, samtidigt är den definitivt bättre än en budget TV. Samsungs Q60-serie är faktiskt en av de bättre och mest populära Smart TV i den här prisklassen oavsett panelstorlek. Det här är en TV som funkar för dig som vill ha den senaste tekniken utan att kompromissa för mycket på bildkvaliteten.

Köp eller överväg den här om du vill ha en bra TV utan att lägga en stor summa. Just idag kostar den 5490 kr hos NetOnNet, vilket är vad till exempel vad många mindre bemedlade barnfamiljer är ungefär beredda att betala som mest för en ny TV, under förutsättning att man har den i flera år.

Fördelar:

 • Mycket bra färgomfång
 • Bra responstid
 • Skapligt prisvärd

Nackdelar:

 • Dåliga betraktningsvinklar
 • Bristande svärta
 • Burkigt ljud

PRIS OCH INFORMATION

Budgetklassen: Xiaomi Mi LED-TV 4S 43 EU Smart TV

Denna TV är utmärkt för dig som vill ha en bra 43″ TV till ett riktigt bra pris. Det faktumet att du betalar klart mindre för märket, och mer för prestandan när du väljer Xiaomi gjorde att detta blev årets testvinnare. Denna TV står sig mer än väl när det gäller “mest TV för pengarna”, och kan rimligtvis ta över tronen efter den annars mycket prisvärda tillverkaren TCL. Aktuellt dagspris, 3990 kr.

Budgetklassen: Xiaomi Mi LED-TV 4S 43 EU Smart TV

Denna TV från det kinesiska märket Xiaomi är prisvärd. Med bra bild, bra teknisk prestanda och många användbara finesser till ett lågt pris, så anser vi att det är den stora vinnaren i budgetklassen för 43″ TV. Vill du gärna ha moderna finesser som ofta finns på klart dyrare modeller, till exempel röststyrning, så är detta en TV för dig. Den har också Bluetooth 4.2 och Wifi, vilket kan vara väldigt smidigt om man vill slippa en massa kablar.

Fördelar:

 • Inbyggd Chromecast
 • Stöd för röststyrning
 • 4K upplösning
 • Bra bild och ljud
 • Mycket prisvärd

Nackdelar:

 • Liten och plottrig fjärrkontroll
 • Ingen “mute”-knapp
 • Ej utbytbar fjärrkontroll
 • Defekta exemplar förekommer

PRIS OCH INFORMATION

55 tums TV bäst i test 2021

Lyxklassen: Philips 55OLED865 55″ Smart 4K Ambilight OLED

Denna TV från Philips erbjuder en unik upplevelse med Ambilight. Vi ville ha minst 1 testvinnare med Amiblight, då vissa anser att det är fantastisk upplevelse. Utöver det är det en utmärkt TV som på alla sätt kan upplevas som premium. Därför är detta testvinnare inom lyxsegmentet för 55″ TV. Aktuellt dagspris, cirka 16 000 kr.

55 tum TV bäst i test 2020

Denna fantastiska TV från Philip är en riktigt lyxig TV, som är 1 av 3 Smart TV i det här testet som också är årets prisvinnare enligt EISA (Expert Imaging and Sound Association). EISA är en mycket respekterad organisation inom HiFi- och hemmabiobranschen, så därför kan man räkna med att deras vinnare är ett säkert kort.

Denna TV har likt alla andra Philips modeller, Ambilight. Det är en mycket populär teknik som jag förklarar lite utförligare kring, längre fram i testet. Här finns givetvis stöd för Dolby Vision och Dolby Atmos, vilket finns på de flesta modeller i lyxklassen. Sedan har modellen också en bra bilbehandlingsprocessor. Philips har bra och naturliga färger på sina TV-apparater, tillsammans med deras Ambilight, vilket har visat sig vara ett vinnande koncept. Detta är dessutom en av Philips bättre modeller, vilket också innebär att bilden är bra. Till skillnad från många andra platt TV, så är ljudet exceptionellt bra på denna modell. Vill du ha en riktigt bra upplevelse “out of the box” utan önskan att köpa externa högtalare så är denna TV ett bra köp. Detta är framförallt en riktigt bra TV för pengarna när det gäller att titta på TV-serier eller film. För sport eller gaming är den inte lika lämplig.

Fördelar:

 • Bättre upplevelse med Ambilight
 • Utmärkt ljud
 • Bra LED display

Nackdelar:

 • Ingen HDMI 2.1
 • Sämre responstid

PRIS OCH INFORMATION

 

Medelklassen: SONY KE-55XH9005

Detta är en enastående TV med verklighetstrogen bild och som är utrustad med Full Backlight LED-bakgrundsbelysning. Aktuellt dagspris, 15 000 kr.

 

Bäst i test 55-tum tv

KE-55XH9005 är en 55-tums 4K LED-TV med fantastisk bildkvalitet från Sonys Triluminos LED-panel. Den här TVn är bestyckad med Full Backlight LED-bakgrundsbelysning som via Local Dimming ger möjlighet till en extremt exakt styrning av ljuset överallt på skärmen. Här får du både hög ljusstyrka och en kontraståtergivning som utmanar även OLED-modeller.

Naturligtvis kan du också styra TV:n med rösten genom Google-assistenten samt den inbyggda mikrofonen i fjärrkontrollen.

Fördelar:

 • Full Backlight 4K LED med Local Dimming
 • X-tended Dynamic Range PRO / X1-bildbehandling
 • Mycket bra bild för pengarna
 • Möjlighet till röststyrning (Google-assistenten)
 • Utmärkt fjärrkontroll

Nackdelar:

 • Inte fullt så bra bild som OLED
 • Ny och outvecklad röststyrning

PRIS OCH INFORMATION

 

Budgetklassen: Samsung QE55Q70T Smart TV

Denna TV är kanske inte fullt så bra som den från Sony ovan, tekniskt sett men det är fortfarande mycket bra TV för pengarna. Den som föredrar en mer intensiv upplevelse med levande färger och bättre ljusstyrka kan välja den här istället. Dessutom har den mycket bättre HDR än modellen från Sony och framförallt är den någon tusenlapp billigare. Just därför är detta årets 55″ i budgetklassen. Aktuellt dagspris, 9 490 kr.

Budgetklassen: Samsung QE55Q70T Smart TV

Denna TV är ingen OLED, utan har en så kallad QLED panel. QLED är Samsungs konkurrent till OLED. Jag går igenom QLED mer grundligt, senare i det här testet. Detta är en enastående TV som har fantastisk bild för priset, men som ändå inte kostar multum. Det är ett utmärkt val för dig som vill ha en bild med mycket liv i. Det gäller framförallt färger, ljusstyrka och kontrast. Svärtan är inte fullt så bra som OLED-modellerna, men den är ändå bra i jämförelse med vanliga LED-modeller. Det är en bättre variant av LED som kallas för edge-LED. Vill man däremot ha “Full-array Local Dimming” så får man gå upp till medelklassen och köpa Sony KD55XH9005 som kostar bara lite mer.

Det som framförallt saknades här var stöd för Dolby Vision och Dolby Atmos. Det var något vi kunde se hos andra tillverkare och modeller i samma prisklass. Årets modell av denna TV har däremot Dolby Vision och Dolby Atmos, så det är ett plus i boken.

Den är också utmärkt för gaming och sport då den har snabb responstid. Snabb responstid är väldigt viktigt för både gamers (framförallt de som är lite hardcore) och vissa sporter, som till exempel fotboll. Detta är definitivt en bra allround TV för en överkomlig peng, även om nära 10 000 kr fortfarande är lite väl mycket för vissa hushåll.

Fördelar:

 • Mycket lumens
 • Fina Färger
 • Påkostad panel
 • Utmärkt HDR

Nackdelar:

 • Dåliga betraktningsvinklar
 • Ingen “Full-array Local Dimming”

PRIS OCH INFORMATION

65 tums TV bäst i test 2021

Lyxklassen: LG OLED65GX Smart TV

Detta är en fantastisk TV som har blivit prisad på flera ställen, inte minst av EISA där många branschledande experter och entusiaster har valt ut det bästa av det bästa. Den kan göra vilken kräsen filmnörd som helst nöjd. Den är dyr men inte lika dyr som de dyraste på marknaden, utan att vara påtagligt sämre. Detta är vinnaren i lyxklassen för 65″ TV. Aktuellt dagspris, 37 990 kr.
65 tum TV bäst i test 2020
Detta är en av årets stora vinnare! Det är en fantastisk “Bäst i Test TV” som har allt du kan önska och lite till. Det är enligt vår uppfattning, årets bästa TV. Den är inte billig men den har fantastisk bildkvalitet, design och funktion. Det är definitivt en av årets bästa TV, inte bara enligt oss utan också §.
Här ingår ett mycket bra väggfäste, som gör att den sitter tätt intill väggen. Den har en mycket stark bildprocessor. Den har webOS som är LG’s gränssnitt (eller operativsystem) för deras Smart TV. Operativsystemet anses av många var en av de bästa, mindre klutrigt än till exempel Android. Sedan har den inte minst Dolby Vision IQ. Bilden är givetvis enastående med allt man kan önska.
Den som bryr sig om design i sitt hem är den också ett utmärkt val, då den har “galleridesign”, alltså den liknar mer en tavla på ett konstgalleri än en tjock klumpig TV. Tack vare att det är en OLED skärm, så är den enastående tunn, vilket gör att den passar bättre in i det moderna hemmet, oavsett om du eftersträvar minimalism eller ett prylmecka.

PRIS OCH INFORMATION

 

Budgetklassen: Sony A87 Smart TV

Denna TV är också väldigt bra. Den har riktigt vass bildbehandlingsprocessor och den är liksom också testvinnare i flera andra test. Denna TV är en lyx TV som är prissatt för budgetklassen. Därför är det årets testvinnare här också. Aktuellt dagspris, 19 900 kr.

Medelklassen: Sony A87 Smart TV

Denna 4K TV från Sony med fina naturliga färger och ett stor utbud av funktioner är jättebra. Mediamarkt själva skriver att det är en “Testvinnande 4K Smart TV med OLED-skärm och Android. Apple airplay och inbyggd Google Chromecast gör det enkelt att dela innehåll från t ex din telefon”. Den har alltså de viktigaste funktionerna på marknaden idag och en stor och bra OLED panel. Den har en “4K X-Reality™ PRO” bildbehandlingsprocessor som är en processor med patent i premiumsegmentet. Man kan räkna med att den har bra uppskalning med andra ord.

Här finns andra mer eller mindre vitala funktioner också. Till exempel inspelningsmöjligheter, fjärrkontroll med smart-knappar, inbyggd digitalbox, röststyrning med mera. Den har liksom de flesta TV-apparater ett medföljande bordsstativ. Hos Mediamarkt har den fått 4.8 av 5.0 i omdöme, av 29 recensenter, vilket får anses vara mycket bra. Man kan konstatera att de allra flesta som har köpt den här TV:en har varit nöjda om inte mycket nöjda, trots den ändå ganska höga prisgruppen.

Fördelar:

 • Väldigt fin bild
 • Flerfaldig testvinnare
 • Snygg design

Nackdelar:

 • Inte bästa Android-lösningen
 • Saknar HDR10+
 • Finns TV med bättre ljusstyrka

PRIS OCH INFORMATION

75 tums TV bäst i test 2021

Lyxklassen: Samsung QE75Q950 Smart TV

Denna TV har den största panelstorleken, den fetaste tekniska prestandan och kanske den bästa bilden av någon TV bland alla prisvinnare här. Den har också den dyraste prislappen. Men ärligt talat, om du köper en 75″ TV kanske du också har utrymme och en del pengar. Detta är en money-no-object TV. Den här TV:en i lyxklassen är för dig som söker något av det absolut bästa på den Svenska marknaden, samtidigt som din fru kanske inte tillåter ett dedikerat biorum. TV:en är en given testvinnare i den största kategorin för den är helt bara är bäst på i stort sett alla punkter. Aktuellt dagspris, 79 990 kr.

75 tum TV bäst i test 2020

Det här är Samsungs bästa 75″ TV som säljs i Sverige. Det är den häftigaste och mest påkostade modellen bland samtliga Smart TV i det här testet. Den har precis allt, en “high end”-modell ska ha. Den är dessutom riktigt snygg, byggd i fina material. Den har en uppsamlingsdosa, så att man slipper kablar överallt. Den har riktigt bra svärta och ändå riktigt bra ljusstyrka med många lumens. Den har äkta glas, anti-reflex glas för övrigt och den har äkta 8K upplösning. Den är givetvis snabb i menyerna, med Samsungs relativt nyutvecklade operativsystem “Tizen” som av många anses bättre för Smart TV än t.ex. Android. Fjärrkontrollen är bakgrundsbelyst och bra designad. Med sin enastående bild och hela 33 miljoner pixlar, bräcker denna 75″ TV, det mesta på marknaden. Det här är en TV som för den vill ha det allra bästa (en av de absolut bästa modellerna i år) utan att vilja investera i ett dedikerat biorum.

Fördelar:

 • Enastående bild trots 75″
 • 8K upplösning
 • Bra fjärrkontroll
 • Bra, objekt-orienterat ljud

Nackdelar:

 • Saftigt pris
 • Dolby Vision saknas

PRIS OCH INFORMATION

 

Budgetklassen: LG 75UN7070 75 Smart TV

Det här är en TV i budgetklassen som har hela 10″ större bild än testvinnaren för 65″. Man kompromissar inte heller lika mycket vad bekommer bildkvalitet, ljudkvalitet eller operativsystemet. Här får du prestanda som motsvarar medelklassen för andra panelstorlekar men till ett budgetpris för att vara en 75″ panel. Därför är detta vår prisvinnare. Aktuellt dagspris, 9 990 kr.

Budgetklassen: LG 75" UN71 Smart TV

Här har vi en riktigt stor men 75″ TV med godtycklig bild och överkomligt pris. Du kanske är den typen som tycker att riktigt dyra högtalare ska man kunna spela högt och med bra tryck! Du kanske är den typen som tycker att bild- eller ljudsnobbar (så kallade “audiofiler” eller “cineaster”) som bara betalar för ljud- eller bildkvalitet är töntiga? Du kanske inte heller märker någon skillnad på bilden på en 55″ TV för 50 000 kr eller en för 20 000 kr. Eller så tycker du att prisskillnaden helt enkelt inte är motiverad.

Du kanske till exempel kollar mycket på fotboll eller Ishockey och vill ha en riktigt stor bild för att känna närvaron. Du vill ändå inte ha en gammal TV för 90-talet eller en begagnad. Då skulle till exempel detta kunna vara en perfekt TV för dig.

Fördelar:

 • Mycket för pengarna
 • Slimmat och modernt OS
 • Många bra appar
 • Ganska bra ljud

Nackdelar:

 • Inte för den kräsna
 • Bristande HDR
 • Dålig ljusstyrka

PRIS OCH INFORMATION

Fördjupad information om Smart TV

Upplösningar och panelstorlek

Genom åren har också antalet tum på en platt TV för gemene man ökat, då priserna har pressats och upplösningen blivit så pass bra att det inte har blivit synbart på mindre TV apparater. En genomsnittlig medelklassfamilj har ungefär en 55″ Smart TV idag, men bara för några år sedan var 40″ standard.

För att se bildpunkterna för 4K på en bildskärm med blotta ögat måste du antingen sitta väldigt nära eller ha en TV på kanske 60-70″ eller större. Tekniker som 8K är främst gynnsamt på extremt stora TV apparater och projektorer.

OLED, QLED och LED

Det finns flera olika sorters paneler också. Det finns OLED som är den senaste och kanske hittills bästa kommersiellt gångbara tekniken, vad bekommer bildkvalitet. OLED-paneler har exceptionellt bra bildkvalitet. De har ett stort färgomfång, riktigt bra skärpa och bra betraktningsvinklar. Framförallt har OLED-skärmarna klassledande svärta och är dessutom de tunnaste på marknaden. Det stora problemet med OLED är att de än så länge är dyra och kräver ganska mycket energi.

QLED där Q:et står för “Quantum Dot”, som är Samsungs teknik. Den konkurrerar med OLED som från början var en teknik från LG. QLED TV, är klart billigare än OLED och har framförallt mycket bättre ljusstyrka än OLED som mäts med “lumens”. Både väldigt hög ljusstyrka och riktigt bra svärta, resulterar i en mer tillfredsställande bild för tittaren.

LED har funnits i många år och är idag en billig teknik. LED finns på de allra billigaste nyproducerade TV-apparaterna. Detta är en förbättring av LCD-displayen som var en av de första “platta” teknikerna under tidigt 2000-tal. I praktiken hade vanliga LCD skärmar traditionell bakgrundsbelysning medans LED egentligen är LED-bakgrundsbelysta LCD-skärmar. Därav, kallas de också för “LED-skärmar”.

Dolby Vision och HDR

Dolby Vision eller HDR10/HDR10+ är teknologier för att förbättra bilden. Det gör bilden bättre och mer naturlig. På Samsungs webbplats skriver man att “HDR står för High Dynamic Range och syftar på en teknik som uttrycker detaljer i innehållet i både väldigt ljusa och väldigt mörka scener. Det erbjuder mer naturliga och realistiska bilder även vid ett utökat kontrastintervall.”.

När det kommer till TV apparater så har varje generation ofta erbjudit högre upplösning. För ungefär 15 år sedan var det HD kvalitet, som var den stora grejen. Sedan för några år sedan kom 4K och nu har plötsligt 8K kommit på tapeten. Då har det rört sig om högre upplösning, det vill säga förbättrad skärpa. I samband med att 4K lanserades, så kom HDR också. HDR finns som format på UHD skivor också, som är uppföljaren till blu-ray.

Ett tag efter lanseringen av vanlig HDR kom Dolby Vision som är en kommersiell version av HDR eller HDR10. Det betyder att jättarna som producerar Smart TV, också får betala en licens för att använda teknologin medan vanlig HDR är open source. Dolby Vision har stöd för ett större spektrum färger, vilket gör tekniken mer framtidssäker. HDR10+ är det senare svaret på Dolby Vision.

Dolby Vision IQ

Dolby Vision IQ finns bara med på årets allra bästa modeller, och är en förbättrad version av Dolby Vision. Många upplevde färgsättningen i Dolby Vision och HDR som för ljus, något som kan ha att göra med ljussättningen i vardagsrummet. Den nya tekniken “Dolby Vision IQ” förbättrar Dolby Vision genom anpassa färgerna även till vardagsrummets ljussättning, med hjälp av sensorer som sitter på TV:en.

Flera företag som producerar Smart TV har börjat licensiera sin TV-apparater med Dolby Vision IQ, bland annat Panasonic och LG. Skillnaden mellan HDR10+ och Dolby’s varianter är att HDR10+ är gratis (open source) medan Dolby har en kommersiell licens. Dolby’s teknik har visat sig vara mer kraftfull, vilket framförallt gör tekniken mer framtidssäker. Man kan konstatera att licensen och extra produktionskostnader med t.ex. sensor, kan bidra till att vi inte kommer se mycket av Dolby Vision IQ i budget segmentet, inte i år i alla fall.

Dolby True HD och Dolby Atmos

Detta är ett par av senare års ljudformat. Dessa ljudformat stöds på till exempel fysiska format, spelkonsoler eller hos streamingtjänster, liksom andra bildformat gör. Just dessa ljudformat har förlustfri komprimering, vilket innebär att de är komprimerade (precis som ZIP-filer exempelvis) utan att vara på bekostnad på ljudkvalitén.

Dolby TrueHD är ett vanligt format på till exempel Netflix och på blu-ray skivor. Dolby Atmos är däremot ett nyare format. Det stödjer så kallat objekt-baserat ljud. I praktiken innebär det att du kan köpa ett hemmabiosystem med många olika högtalare. Det kan vara en subwoofer, center-högtalare och surroundhögtalare. Det som är nytt med Dolby Atmos är att du kan placera högtalare också till exempel i taket eller i golvet. Det gör ljudet mer reallistiskt och närvarande.

För den som vill satsa stort på sin filmupplevelse kanske bör överväga en TV med stöd för Dolby Atmos. Dolby Atmos kräver också en hemmabioreciever, med ett stöd för den tekniken. Är man entusiast så brukar det inbyggda ljudet i Smart TV vara otillräckligt.

Bildkalibrering

Istället för att anpassa inställningarna själv så kan man få hjälp av ett proffs. Då kommer de med specialutrustning och ställer in inställningarna på plats hos dig, utifrån den miljö där. Det är en tilläggstjänst som inte följer med. Överlag blir bilden bättre men det är flera faktorer som spelar in.

Kalibrerar man en TV eller projektor så blir bilden inte alltid bättre. Beroende vilken panel en TV har, så blir skillnaden olika stor. För vissa Smart TV blir förbättringen påtaglig. På andra Smart TV blir den inte så stor alls. Olika panelen har olika tekniker med olika förmåga att få en bättre bild.

Det har delvis med prisklass att göra. Du som har en TV för 30 000 – 40 000 kr kanske bör överväga att kalibrera den. Du som har en TV för 3000 kanske inte borde göra det. Kostnaden ligger ofta på någon tusenlapp, vilket gör att det är bara värt det om man verkligen är intresserad av det. För den som tittar på nyheterna någon gång varje vecka kanske det inte riktigt är värt det. För den som är hemmabio och filmfantast har det kanske definitivt värt det.

Sedan får man också komma ihåg att det är väldigt mycket smak och tycke. Precis som musik, konst och andra saker så kan bild vara en subjektiv upplevelse. Många föredrar en mer naturlig bild (som kalibrering ofta resulterar i) men det finns också människor som föredrar fler färger och en mer effektfull bild.

Sedan är inställningarna i butiken ofta ganska färgstark. De flesta nya TV-apparaterna har idag något som kallas för “butiksläge” som just är lämpliga för att ha i en butik. Det betyder inte att det läget är särskilt bra när du sitter hemma en mörk novemberkväll. Olika lägen och inställningar (och paneler) tilltalar olika människor, på olika platser och i olika situationer.

Philips Ambilight

Ambilight är en mycket populär och patenterat teknik från Philips. I praktiken är det LED-lampor som sitter på baksidan av TV:en. Dessa LED-lampor skiftar färg vilket gör att det blir ett färgmoln på baksidan av TV:en. När det är mörkt i rummet bidrar färgerna till att det blir ett mycket större djup och en mer intensiv upplevelse.

Då tekniken är patenterad av Philips, så finns den bara hos Philips TV-apparater. Däremot har det kommit ut produkter på marknaden från tredje part, som inte är inbyggd i någon TV. Det vill säga separata enheter som man kopplar in TV:en genom ett HDMI-uttag eller liknande. Dessa har sällan visat sig hålla samma klass som Ambilight, i vissa fall har man kunnat köpa från lågprisbutiker på nätet eller av sämre kvalitet från china.

Ambilight är förvisso en populär teknik, men det finns absolut en del människor som inte uppskattar tekniken. Det är många gånger en smaksak helt enkelt, liksom många andra tekniker kan vara. Nackdelen med att se massa färger i bakgrunden är att du inte uppfattar färgerna på panelen lika naturliga. Det blir en slags synstörning, som ändrar uppfattningen av färger helt enkelt. Många människor föredrar en så naturlig och realistisk bild som möjligt, andra föredrar en mer intensiv upplevelse. Du kan givetvis stänga av Ambilight funktionen i din Philips TV, om det inte skulle passa dig.

Avslutande ord inför ditt köp av Smart TV

Vi hoppas att vårt Smart TV bäst i test har gett dig svar på alla dina frågor inför köpet. Förhoppningvis har du nu en bättre översikt av det stora utbudet på marknaden. Lycka till med köpet!

Frågor och svar om Smart TV

Ska jag köpa en billig eller dyr TV?

Först och främst är det din plånbok och dina behov som styr. Använder du inte TV:en så mycket, så kanske det är bortkastade pengar. Du som har familj och barn som kanske spelar TV-spel kanske bör överväga att köpa en lite bättre TV. Det kan vara en bra investering, då det bidrar med familjeunderhållning. Det andra alternativet är att köpa en TV till barnens rum, och då är det plånbok och värderingar som bestämmer vilken prisklass just den TV:en ska vara i. Man ska alltid komma ihåg att en bättre TV är mer framtidssäker, så köper du till exempel en OLED TV så kommer den att stå sig mycket längre än om du köper en billig LED TV.

Vad kan jag köpa till min TV?

Det finns massa häftiga saker att köpa till sin TV. Du som spelar TV-spel, kan till exempel köpa en Playstation 5 eller en Xbox One X. Du som gillar gamla obskyra filmer, kanske kan överväga en VHS-spelare. Den som älskar att fotografera kan visa släkt och vänner familjebilderna genom att plugga in en systemkamera direkt in i TV:en, om det finns rätt sorts uttag. Sedan finns det tillbehör som motsvarar Philips “Ambilight” utan att ha en TV från Philips.

Du kan också koppla in ett hemmabiosystem med surround om du köper högtalare, en center, subwoofer och flerkanalig förstärkare. Har du en gammal TV kan du köpa en Chromecast eller någon form av Android-spelare så att den blir “smart”, det vill säga får appstöd. Det har nämnts tidigare. Du kan också kolla på film i fysiskt format. Allt från laserdisk till DVD, Blu-ray eller 4K UHD skivor. Du kan också koppla in en mediaserver (dator) med massa lagrad film för att spela upp direkt på din TV. Det finns MASSOR av saker du kan koppla in till din TV.

Vilket märke är bäst?

Precis som nämnt tidigare så har vissa märken sina egna fördelar och patenterade tekniker. Philips har till exempel Ambilight, LG har sitt fina operativsystem, Panasonoic har sitt unika Hollywood samarbete och Samsung producerar de ljus- och färgstarka QLED skärmarna. Sedan är olika modeller från olika tillverkare olika uppskattade. Det är mycket smak och tycke, samtidigt som att om du bara köper en TV utan att ha koll så finns det risk att du köper en modell som har flera baksidor.

Det finns också TV-apparater från inte så kända märken, till exempel Luxor som är ett uppköpt märke. Förr i tiden var Luxor ett bra märke som stod för hyffsad kvalitet. Det blev uppköpt av ett asiatiskt företag som idag producerar skärp TV, och drar nytta av varumärket. Det finns andra TV från tillverkare som man inte har talats om som inte är bra eller ens säkra. Var särskilt försiktig om du tänkt importera ett okänt märke från till exempel Ebay. Dessutom är TV tillverkare som är baserade på den Svenska marknaden anpassade för vårt svenska elnät. Köp en TV från ett välkänt märke passar din smak. Det är vår rekommendation.

 

Tv Bäst i Test 2021 – Hemfaktas lista

32 tums TV bäst i test 2021

 • Lyxklassen: Sony Bravia KDL-32RE403
 • Budgetklassen: Philips 32PHS5505 Smart TV

43 tums TV bäst i test 2021

 • Lyxklassen: Panasonic TX-43HX900E Smart TV
 • Medelklassen: Samsung QE43Q60 Smart TV
 • Budgetklassen: Xiaomi Mi LED-TV 4S 43 EU Smart TV

55 tums TV bäst i test 2021

 • Lyxklassen: Philips 55OLED865 55″ Smart 4K Ambilight OLED
 • Medelklassen: SONY KE-55XH9005
 • Budgetklassen: Samsung QE55Q70T Smart TV

65 tums TV bäst i test 2021

 • Lyxklassen: LG OLED65GX Smart TV
 • Budgetklassen: Sony A87 Smart TV

75 tums TV bäst i test 2021

 • Lyxklassen: Samsung QE75Q950 Smart TV
 • Budgetklassen: LG 75UN7070 75 Smart TV

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här