Skrivbordscykel bäst i test – Bästa kontorscykeln 2022 blev Jobout Office Bike 2.0

För många kan skrivbordscykeln vara det perfekta träningsredskapet för hemmaträning. Med en sådan kan du slå två flugor i en smäll och träna samtidigt som du jobbar – eller gör något annat vid skrivbordet. De flesta skrivbordscyklar är även smidigare än en vanlig motionscykel, och det finns många modeller som är väldigt kompakta. Det gör att de även passar bra om man har ont om plats, då de varken tar mycket plats att använda eller förvara. Det finns dock en del olika skrivbordscyklar att välja mellan, med olika egenskaper och olika utformningar, och därför kan det vara svårt att veta vilken man ska välja. Här kommer vi att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en kontorscykel, och vi kommer även att presentera några av de bästa cyklarna för den som vill träna vid skrivbordet.

Köpguide för skrivbordscykel

En skrivbordscykel kan definitivt vara ett bra val för den som vill kunna få in lite lättare träning under arbetstid, istället för att sitta stilla flera timmar varje dag. Att välja skrivbordscykel är dock inte det lättaste, speciellt om man inte har testat en sådan tidigare och inte vet vad man är ute efter. Det finns olika utformningar och storlekar, samt en del olika funktioner och egenskaper. Vad är egentligen skillnaden mellan olika kontorscyklar, och hur ska man tänka när man väljer? Här kommer vi att kolla närmare utformning, funktioner och egenskaper samt hur du ska tänka när det gäller dessa saker.

Utformning

En skrivbordscykel kan egentligen se ut på många olika sätt, det de har gemensamt är att de är utformade för att kunna användas när du sitter och jobbar vid ett skrivbord. Det finns framför allt två olika modeller, även om det också finns olika varianter av dessa modeller.

Många kontorscyklar ser ut nästan exakt som en motionscykel, men saknar styre att hålla i. Framdelen av cykeln är lägre, för att den delen ska kunna få plats under skrivbordet. Då används skribordscykeln helt enkelt som en stol. De kan också vara nästan raka, så att de knappt hamnar under skrivbordet, men fortfarande används som en stol.

En annan modell, som är enklare men också billigare, ser inte alls ut som en motionscykel utan består endast av trampor. Dessa placeras på golvet under bordet, och så sitter man på en vanlig stol medan man trampar. Dessa kan även användas när man sitter i till exempel soffan, men fungerar inte till högre bord och stolar där man inte når ned till golvet.

Så hur ska man då tänka när man väljer utformning? Här är det viktigt att fundera över hur och vart du ska använda skrivbordscykeln, och kanske framför allt till vilket skrivbord. Vill du kunna ersätta skrivbordsstolen, och kanske variera mellan att stå och sitta på cykeln, eller vill du hellre sitta på en stol och ha en mindre skrivbordscykel under bordet?

Kommer du att använda kontorscykeln även när du inte jobbar – och i så fall hur? Vill du kunna använda den framför tv:n är de mindre modellerna med endast trampor vara ett bra val. Vill du hellre kunna sitta på den och trampa när som helst är den andra modellen ett bättre val, då den kan användas även när man inte jobbar.

Funktioner

När det gäller funktioner på skrivbordscykeln så kan dessa variera lite. De flesta har dock en display där man kan se sådant som tid, hastighet, distans och liknande. Andra funktioner kan vara till exempel möjligheten att välja olika program och olika motståndsnivåer.

Det finns även skrivbordscyklar som har inbyggt bluetooth och kan kopplas ihop med en app i telefonen, där man kan se hur man har tränat och liknande. Den här är dock en ganska ovanlig funktion som långt ifrån alla skrivbordscyklar har, men utöver det brukar funktionerna vara ungefär samma på de flesta cyklarna.

Egenskaper

Precis som med funktioner så är det inte så stora skillnader när det gäller egenskaperna. Beroende på om man väljer en modell som är en motionscykel utan styre eller en modell som endast består av trampor så kan dessa saker dock variera en hel del.

De större modellerna som mest liknar vanliga motionscyklar kan ofta justeras, sadeln kan till exempel skjutas framåt eller bakåt för att man ska hamna rätt i förhållande till tramporna. En annan egenskap som kan vara viktig är ljudnivån, de flesta kontorscyklar är hyfsat tystgående men hur tystgående de är varierar. Om man ska använda skrivbordscykeln medan man jobbar kan det förstås vara bra om den inte låter allt för mycket.

Många skrivbordscyklar är ergonomiskt utformade, och detta är förstås väldigt viktigt då man förmodligen kommer tillbringa många timmar på cykeln. När det gäller de mindre modellerna med endast trampor så kan ett bärhandtag vara praktiskt, då det blir betydligt enklare att flytta den om det finns ett sådant.

Hemfaktas test av kontorscykel

Även om man vet vilken modell man söker och vilka egenskaper och funktioner man vill ha, så kan det vara svårt att veta vilken skrivbordscykel som bäst uppfyller kriterierna. Här har vi tagit fram några olika modeller som alla är riktigt bra, men har olika egenskaper och utformningar – och de är även i olika prisklasser. Kanske kan någon av dessa vara rätt val för just dig, och för att göra det ännu enklare att hitta rätt så har vi delat upp dem i tre olika kategorier utifrån just prisklass: premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: Jobout Office Bike 2.0 – bästa skrivbordscykeln 2022


Den här skrivbordscykeln är framtagen tillsammans med specialister på hälsa och ergonomi. Den är högkvalitativ, bekväm och riktigt bra. Ca pris 6000 kr.

bästa skrivbordscykeln 2022

För dig som vill ha en högkvalitativ och effektiv skrivbordscykel att ersätta kontorsstolen med kan det här vara helt rätt val. Denna är bekväm och ergonomisk, samtidigt som den har en perfekt utformning för att passa vid skrivbordet. De praktiska hjulen gör den dessutom enkel att flytta runt, vilket är en fördel om man vill kunna använda den på olika ställen – till exempel om flera personer ska dela på den.

Här finns en display som visar tid, distans, hastighet, RPM och kaloriförbrukning. På så sätt kan du enkelt hålla koll på hur effektiv träningen blir under en arbetsdag. Med denna skrivbordscykel kan du öka din energinivå, blodcirkulation och produktivitet samtidigt som du koncentrerar dig på ditt jobb. En liten nackdel är dock att maxvikten är lite lägre jämfört med många andra skrivbordscyklar, närmare bestämt 100 kg. Det är dock ändå en maxvikt som gör att cykeln passar för många, men inte alla.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Framtagen tillsammans med specialister på hälsa och ergonomi
 • Bekväm att sitta på
 • Effektiv
 • Praktiska transporthjul
 • Visar tid, distans, hastighet, RPM och kaloriförbrukning

Nackdelar

 • Lägre maxvikt (100 kg)
 • Möjligen något högt pris

Specifikation

 • Antal program: 1
 • Mått: 90 x 51 x 101 cm
 • Vikt: 24,5 kg
 • Maxvikt: 100 kg

INFORMATION OCH PRIS

 

Utmanare premiumklassen: Titan Life Office Bike 8

Det här är en högkvalitativ skrivbordscykel med många fördelar – till exempel flera motståndsnivåer, hög komfort och inbyggt bluetooth. Ca pris 5700 kr.

bra kontorscykel

Med denna kontorscykel får du en bra arbetsställning som kan varieras under dagen, samtidigt som du sitter bekvämt och enkelt kan fokusera på ditt arbete – och samtidigt få motion. Här finns en display som visar till exempel tid, distans, kaloriförbrukning och hastighet. På så sätt kan du enkelt hålla koll på din träning under arbetsdagen.

Här finns dessutom hela 8 olika motståndsnivåer, så att du kan anpassa den efter vad som är lagom för just dig. Det finns även inbyggt bluetooth och med FitShow-appen så kan du skapa personliga träningsprogram och lagra din träningsdata.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • 8 olika motståndsnivåer
 • Hög komfort
 • Inbyggt bluetooth
 • FitShow-appen
 • Ger en bra arbetsställning
 • Visar tid, distans, kaloriförbrukning och hastighet

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Motståndsnivåer: 8 st

INFORMATION OCH PRIS


Bäst i test mellanklassen: Gymstick Skrivbordscykel – prisvärd kontorscykel


Denna kontorscykel är tystgående, stabil, ergonomisk och högkvalitativ. Den har många fördelar, vilket får den att kännas mycket prisvärd. Ca pris 5000 kr.

prisvärd kontorscykel

Den här skrivbordscykeln gör att du enkelt kan träna upp konditionen samtidigt som du jobbar. Här finns många fördelar så som att den är tystgående, ergonomisk och stabil. Den är också enkel att flytta på tack vare svänghjulen, vilket gör att du kan ställa undan den när den inte används och sedan enkelt ta fram den igen när den behövs.

Här finns en LCD skärm som visar tid, distans, hastighet och kaloriförbrukning. Den fungerar utan ström, så du behöver inte ha något eluttag i närheten, och det är också enkelt att justera motståndet. Det finns en höj- och sänkbar sadel och maxvikten är 120 kg vilket gör att den fungerar för många. De praktiska hjulen gör det också enkelt att flytta runt skrivbordscykeln ifall man är flera som använder den.

Fördelar

 • Tystgående
 • Stabil
 • Ergonomisk
 • Hög kvalitet
 • Prisvärd
 • Enkel att flytta
 • Visar tid, distans, hastighet, kaloriförbrukning
 • Enkelt att justera motståndet
 • Höj- och sänkbar sadel
 • Hög maxvikt (120 kg)

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Batteri: 1 st AAA-batteri
 • Mått: 77 x 52 x 87 cm
 • Vikt: 15 kg
 • Motståndsnivåer: 8 st
 • Maxvikt: 120 kg

INFORMATION OCH PRIS

Utmanare mellanklassen: Gymstick Skrivbordscykel Bike IT 2.0


Den här smidiga skrivbordscykeln passar perfekt vid ett höj- och sänkbart skrivbord. Den har en justerbar sadel, en praktisk display och många andra fördelar. Ca pris 4980 kr.

Prisvärd skrivbordscykel

Denna smidiga och högkvalitativa kontorscykel gör det enkelt att aktivera dina muskler, öka blodcirkulationen och få dig att känna dig piggare – samtidigt som du jobbar. På displayen kan du se till exempel hastighet, tid och kaloriförbrukning vilket gör det enkelt att hålla koll på hur du har tränat under arbetsdagen.

Här finns även en höj- och sänkbar sadel som gör det enkelt att justera den efter din längd, och cykeln passar för alla som är mellan 155 och 195 centimeter långa. För att du ska sitta bekvämt bör skrivbordet vara minst 100 centimeter högt. Motståndet går att justera, och det görs enkelt med ett reglage. På så sätt kan du välja ett motstånd som passar just dig. Maxvikten är väldigt hög – hela 135 kg – vilket gör att denna skrivbordscykel passar för väldigt många olika personer.

Fördelar

 • Smidig
 • Justerbar sadel
 • Visar tid, hastighet, kaloriförbrukning m.m.
 • Hög kvalitet
 • Passar alla som är mellan 155 och 195 cm
 • Justerbart motstånd
 • Väldigt hög maxvikt (135 kg)

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Höjd: 79 cm (med sadeln i lägsta läget)
 • Bredd: 46 cm
 • Djup: 77 cm
 • Hjul: Ja
 • Färg: Svart

INFORMATION OCH PRIS

Bäst i test budgetklassen: Gymstick Mini Bike 2.0 – billig och bra skrivbordscykel

Det här är en väldigt smidig och mycket prisvärd skrivbordscykel som passar lika bra hemma som på kontoret. Den tar nästan ingen plats alls och har ett praktiskt bärhandtag som gör den extra enkel att flytta. Ca pris 1590 kr.

billig och bra skrivbordscykel

Denna skrivbordscykel är av en mindre modell, med endast trampor, och placeras helt enkelt på golvet. Det här är alltså ingen skrivbordscykel som man sitter på, utan använder tillsammans med en stol, men den lilla storleken gör den väldigt praktisk och smidig. Det smarta handtaget gör det dessutom enkelt att flytta runt den.

Här finns fem olika motståndsnivåer så att du kan anpassa träningen efter dig själv och din nivå. Motståndet justeras enkelt, och manuellt. Den lilla minicykeln har en robust ram och justerbara pedalremmar. På displayen kan du se tid, distans, RPM och kaloriförbrukning och på så sätt enkelt hålla koll på träningen. Maxvikten är dessutom väldigt hög – 150 kg.

Fördelar

 • Mycket smidig
 • Prisvärd
 • Tar knappt någon plats
 • Praktiskt bärhandtag
 • Fem motståndsnivåer
 • Robust ram
 • Justerbara pedalremmar
 • Visar tid, distans, RPM och kaloriförbrukning
 • Väldigt hög maxvikt (150 kg)

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Mått: 54 x 48 x 40 cm
 • Vikt: 9,6 kg
 • Maxvikt: 150 kg

INFORMATION OCH PRIS


Utmanare budgetklassen: Minicykel Pynero – billigaste skrivbordscykeln i vårt test


Det här är en väldigt billig och prisvärd skrivbordscykel, som trots sitt låga pris har många fördelar. Den är också väldigt smidig och tar knappt upp någon plats. Ca pris 950 kr.

Denna smidiga, lilla skrivbordscykel som endast består av trampor kan vara rätt val för den som har ont om plats eller för den som söker en bra skrivbordscykel till ett riktigt bra pris. Denna lilla cykel kan du enkelt placera under bordet när du jobbar, eller framför soffan när du ser på tv. Det här är en väldigt praktisk skrivbordscykel som är mycket enkel att använda.

På displayen kan du se tid, distans och kaloriförbrukning. Motståndet är steglöst justerbart, du vrider bara på en ratt och kan på så sätt få precis rätt motstånd för just dig. Här finns också ett praktiskt handtag som gör det enkelt att flytta runt den lilla cykeln, vilket är perfekt om du vill kunna använda den på olika ställen eller ställa undan den när den inte används. Den har också ergonomiska pedaler, och du kan även trampa bakåt på dem för att variera träningen. Placerar du skrivbordscykeln på bordet kan du även använda den för att träna armarna och axlarna. En väldigt mångsidig kontorscykel, helt enkelt!

Fördelar

 • Väldigt billig
 • Mycket prisvärd
 • Smidig
 • Tar knappt någon plats
 • Enkel att använda
 • Visar tid, distans och kaloriförbrukning
 • Steglöst justerbart motstånd
 • Praktiskt handtag
 • Enkel att flytta runt
 • Ergonomiska pedaler
 • Kan trampas bakåt
 • Kan även användas för att träna armar och axlar

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

Specifikation

 • Mått: 40 x 35 x 30 cm
 • Vikt: 5 kg

INFORMATION OCH PRIS

Avslutande ord inför ditt köp av skrivbordscykel

En skrivbordscykel kan vara ett perfekt sätt att kombinera jobb och motion, och att undvika att vara stillasittande allt för länge. Kontorscykeln bör dock inte helt bli ett alternativ till annan träning, utan snarare ett kompliment. När man samtidigt jobbar så kommer man förmodligen inte att trampa på särskilt fort, och tanken är inte heller att det ska bli ett hårt träningspass, utan snarare rörelse och motion. Därför kan det vara en bra idé att komplettera med annan träning – men med det sagt är det förstås betydligt bättre att cykla under långa arbetspass än att sitta helt stilla i flera timmar.

Precis som när du använder en vanlig motionscykel så hjälper skrivbordscykeln dig att träna upp konditionen, öka blodcirkulationen och bli piggare. Även om man tror att det kan bli svårt att koncentrera sig på jobbet när man cyklar samtidigt så tycker många precis tvärtom, att det faktiskt blir lättare att tänka och jobba när man samtidigt rör sig, och därför jobbar många effektivare när de använder en skrivbordscykel samtidigt.

För den som jobbar mycket vid skrivbord är det bästa att variera mellan att jobba stående, och att använda en skrivbordscykel. På så sätt blir man inte stillsittande utan varierar position, men också stillhet med rörelse. En annan bra idé när man står upp och jobbar är att småträna lite emellanåt, genom att till exempel stå på tå eller lyfta ett ben i taget. Det är också viktigt att ta pauser regelbundet, gärna en kort paus varje timme, och röra på sig. Antingen kan man gå omkring några minuter och sträcka på sig, stretcha eller göra några enklare övningar för att få röra på kroppen innan man fortsätter jobba.

Med en kontorscykel blir det dock mycket enklare att undvika att bli för stillasittande, förstås. Det bästa är att trampa på i ett ganska lugnt tempo, så att man får upp pulsen lite lätt men inte blir andfådd eller svettig. Det ska alltså inte vara något hårt träningspass, utan främst lättare motion. Om man spenderar många timmar vid skrivbordet varje dag så kommer den lätta motionen ändå göra mycket för konditionen och hälsan.

Vanliga frågor och svar om kontorscykel

Vad är skillnaden mellan skrivbordscykel och motionscykel?

En skrivbordscykel är egentligen en motionscykel, men de har en annan utformning. Exakt hur de är utformade varierar, ofta saknar de bara handtag men ibland är det bara pedaler som finns i princip, och dessa är då väldigt låga. Syftet med skrivbordscykeln är att man ska kunna träna medan man sitter vid en skrivbord och jobbar, eller gör något annat.

Vad är skillnaden mellan skrivbordscykel och kontorscykel?

Skrivbordscykeln kallas ibland för kontorscykel, men det är samma sak. Att man använder benämningen kontorscykel beror helt enkelt på att de passar bra att använda även på kontor, där man ofta sitter och jobbar vid en skrivbord.

Vem behöver en skrivbordscykel?

En skrivbordscykel passar väl kanske framför allt för den som ofta jobbar vid skrivbord, och vill kunna spara tid och träna samtidigt. Många skrivbordscyklar är även väldigt smidiga, vilket gör att de passar bra för den som inte har så mycket plats hemma och söker ett smidigare alternativ till en vanlig motionscykel.

Skrivbordscykel bäst i test – bästa kontorscykeln 2022

 • Bäst i test premiumklassen: Jobout Office Bike 2.0 – bästa skrivbordscykeln
 • Utmanare premiumklassen: Titan Life Office Bike 8
 • Bäst i test mellanklassen: Gymstick Skrivbordscykel – prisvärd kontorscykel
 • Utmanare mellanklassen: Gymstick Skrivbordscykel Bike IT 2.0
 • Bäst i test budgetklassen: Gymstick Mini Bike 2.0 – billig och bra skrivbordscykel
 • Utmanare budgetklassen: Minicykel Pynero – billigaste skrivbordscykeln i vårt test
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

Lämna en kommentar