1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i Test: Skrivbord – 7 snygga & praktiska skrivbord för hemmet
Skarmavbild-2023-09-21-kl.-17.41.00.jpg

Lyx

Falsterbo-vitt-skrivbord–e1695290681893.jpg

Falsterbo skrivbord/datorbord, Mavis

8.8

Mellan

b-4.jpg

SKÅNE väggskåp/skrivbord

7.8

Budget

8387044ed44cc0fce99234024fd835fdb6.jpg

Wash skrivbord – Ek

7.6

Inledning

Jasså du är på jakt efter ett nytt skrivbord? En oas för idéer och tankar att sätta på pränt, ett eget rum för kärleksfyllda excelark eller en kopp te och lite brevpapper tillägnade någon nära men långt borta? Ja här vid skrivbordet väcks alla möjliga tankar till liv! Du kanske ska skissa dig fram till en ny Vermeer, sammanfoga orden till en ny Narnia-sequel eller bara lasta av gammalt bröte som inte får plats nån annanstans! Här döms ingen, vi tycker du ska ha ett fräsigt skrivbord oavsett vad. Men frågan är, vad ska det vara för ett skrivbord? Ett höj- och sänkbart skrivbord, ett gamingbord eller kanske ett sånt där hyllskrivbord med massa inbygd förvaring? Det valet lämnar vi till dig kompis, vi har bara tagit fram 7 riktigt skarpa kandidater och dom kommer här!

Vi på Hemfakta har utnämnt Falsterbo till det bästa skrivbordet 2024! Glöm dom klumpiga gamla arbetsborden som tar upp halva rummet. Det här är form och funktion i ren harmoni; designat av Martina Elgemark, helt i linje med Mavis’ estetiska ethos. Här kan du enkelt fälla upp och stänga ned din arbetsstation, som förvandlas till ett nätt, golvstående skåp när det inte används. Vi älskar det!

Våra experter har landat i 7 skrivbord i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

I vårt test blev Falsterbo från Mavis testvinnare, tack vare dess form och funktion i harmoni. Här kan du enkelt fälla upp och stänga ned din arbetsstation, som förvandlas till ett nätt, golvstående skåp när det inte används. 

I jakten på den bästa skrivbord har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer till ögonen ploppat ur sin hålor – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det skrivbord som är bäst från den som inte är det. När det gäller skrivbord är såklart utseende, kvalitet och form avgörande faktorer, men sen tillkommer det såklart pris, material, storlek och funktionsbredd! 

Med de sex skrivbord vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Falsterbo skrivbord/datorbord, Mavis – Bästa skrivbordet [current_year]

hem-fakta-bast-i-test-logo
Falsterbo-vitt-skrivbord–e1695290681893.jpg

Lyx

Vinnare

6

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

10

Design

9

Funktionalitet

10

Materialkvalitet

8.8

Totalpoäng

Motivering: Falsterbo gör inte bara entré – det tar över scenen (men så där smygande, som en skönsjungande jazzsångerska). Med sin golvstående skåpmodell trollar det bort arbetsplatsen snabbare än du kan säga “ledig dag”. Det är dyrare än många andra, men du får vad du betalar för. En ren vinnare när det kommer till lyx.

För dig med trångbodda förhållanden men krav på stil – Falsterbo skrivbord är din platsbesparande livräddare med en touch av svensk design! Pris ca. 6000 kr.

Vi på Hemfakta har utnämnt Falsterbo till den bästa skrivbordet 2024! Glöm dom klumpiga gamla skrivborden som tar upp halva rummet. Det här är form och funktion i harmoni; designat av Martina Elgemark, helt i linje med Mavis’ estetiska ethos. Här kan du enkelt fälla upp och stänga ned din arbetsstation, som förvandlas till ett nätt, golvstående skåp när det inte används. Vi älskar det! Tillverkat i massiv björk och vitlackerad MDF, levererar det på kvalitetsfronten. Det är inte bara jag som tycker det; användarrecensioner och bäst-i-test sidor är eniga om dess höga standard. Det smarta med Falsterbo är dess undre del med dörrar och hyllor, som ger dig mer än tillräckligt med förvaringsutrymme. Förutom det, har du yta ovanpå skåpet att utnyttja. Så, arbetsdagen är slut och du vill få tillbaka ditt vardagsrum? Inga problem, fäll ihop och förvandla din arbetsplats till en snygg möbel. Här finns helt enkelt gott om plats för förvaring, samtidigt som man får en praktisk och smidig arbetsplats – som snabbt kan trollas bort när arbetsdagen är slut.

 • Material: MDF/ Massivträ. Ben i massiv björk, stomme i MDF.
 • Kulör: Vit – NCS-S 0500-N.
 • Mått (b x d x h): 75 x 15 x 120 cm. Innermått då luckan är stängd : 72 x 48 x 12 cm (B x H x D). Arbetsyta då luckan är nedfälld: bredd 72 cm, djup 61 cm.
 • Egenskaper: Skåp med hyllplan nedtill och praktisk förvaring

Fördelar

 • Svensktillverkat, funktionellt och snyggt
 • Smidig förvaring och nätt i sin form

Nackdelar

 • Kan skava i plånboken för vissa
2

PRINCETON skrivbord – Litet skrivbord!

b-3.jpg

Lyx

Utmanare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Design

8

Funktionalitet

9

Materialkvalitet

8.2

Totalpoäng

Motivering: PRINCETON kan vara din bästa kandidat om du gillar snygg design och massivt mangoträ. Mindre i storlek men stor på stil som vi brukar säga! Ett utmärkt val om du vill kombinera lyx och prisvärdhet.

Vackert, snidat skrivbord med skön tyngd! Pris ca. 4600 kr.

Det här vackra skrivbordet har många fördelar: Det har en snygg och lyxig design, det håller hög kvalitet och det är litet och smidigt. Bordet tar knappt upp någon plats, men kommer ändå att fånga blickarna och bli en vacker detalj i hemmet. Det är tillverkat i mangoträ och har en matt finish. Att det är tillverkat i massivt trä ger det en tyngd och en rustik känsla, och framtill finns en praktisk skrivbordslåda för förvaring. Det här är ett bra val för dig som inte har allt för mycket plats hemma, men som vill ha en vacker arbetsplats och ett skrivbord där storverken kan skapas!

 • Material: Mangoträ
 • Kulör: Mangoträ, matt finish
 • Mått: Höjd 75 cm, bordsskiva 40×115 cm. Frihöjd under möbel: 65 cm. Lådans bredd 36 cm
 • Skötselråd: Torkas av med torr trasa.
 • Egenskaper: Litet, smidigt med praktisk skrivbordslåda

Fördelar

 • Användare älskar bordet stabilitet och enkla montering
 • Den lilla formen som är perfekt för skärm och tangentbord uppskattas

Nackdelar

 • Inga nackdelar omnämnda
3

SKÅNE väggskåp/skrivbord – Vägghängt skrivbord!

b-4.jpg

Mellan

Vinnare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Design

9

Funktionalitet

7

Materialkvalitet

7.8

Totalpoäng

Motivering: SKÅNE är praktiskt, snyggt och svensktillverkat. Med pushfunktionen får du en snabb start på arbetsdagen. Enkelt och inget tjafs!

Ett smart, snyggt boxskrivbord du enkelt fäller ut från väggen! Pris ca. 4200 kr.

Det här smarta skrivbordet är av vägghängd skåpmodell, och kan enkelt öppnas upp när det är dags att jobba. När arbetsdagen är slut kan man förvara saker inne i skåpet, men stänga luckan för att få bort arbetsplatsen. Ovanpå skåpet finns ytterligare plats för förvaring, där det blir som en hylla. Skåpet är svensktillverkat i spånskiva och har en mattlackad yta. Pushfunktionen gör att du enkelt öppnar skåpet med en lätt knuff, och du väljer själv vilken höjd du vill montera skåpet i. Dessutom håller det hög kvalitet och finns i tre olika färger.

 • Material: Spånskiva
 • Kulör: gråblå
 • Mått: Höjd 40 cm, bredd 100 cm, djup 36 cm.
 • Maxvikt: 30 kg.
 • Skötselråd: Torkas av med lätt fuktad trasa.
 • Egenskaper: Svensktillverkat, förvaringsmöjligheter, pushfunktion

Fördelar

 • Användare älskar det snygga utseendet
 • Den praktiska funktionen som gör att du enkelt kan stänga in och gömma arbetsstationen vid dagens slut uppskattas av användarna

Nackdelar

 • Vissa användare upplever att skivan kan repa sig lite för lätt
4

KIMPTON skrivbord – Stilrent & klassiskt skrivbord!

b.jpg

Mellan

Utmanare

6

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Design

8

Funktionalitet

9

Materialkvalitet

7.8

Totalpoäng

Motivering: KIMPTON är en elegant pjäs som får dig att se proffsig ut även i mjukisbyxor. Men med ett pris på 3000 kr är det inte ett kap för varje plånbok.

Klassiskt och stilrent skrivbord som lyfter arbetsrummet! Pris ca. 3000 kr.

Det här är ett enkelt och smidigt skrivbord, som samtidigt är väldigt praktiskt. Det tar inte upp så mycket plats, och det finns en praktisk låda med mässinghandtag. Det finns en låg skärm runt om skrivbordet som gör att det känns lite avskärmat, och även förhindrar att saker ramlar ned från bordet. Skrivbordet är även enkelt att rengöra, och tar knappt upp någon plats i hemmet, och dessutom har det en snygg, klassik design.

 • Material: Trä och rotting
 • Kulör: Mörkt trä, rotting
 • Mått: Höjd 101 cm, bordsskiva 42×116 cm
 • Skötselråd: Torkas av med lätt fuktad trasa.
 • Egenskaper: Praktisk låda med mässingshandtag

Fördelar

 • Snyggt och klassiskt
 • Lätt att hålla rent

Nackdelar

 • Inga omnämnda nackdelar
5

Wash skrivbord – Ek

8387044ed44cc0fce99234024fd835fdb6.jpg

Budget

Vinnare

8

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

8

Design

9

Funktionalitet

7

Materialkvalitet

7.6

Totalpoäng

Motivering: Wash är som den där kompisen som alltid ställer upp. Den har allt du behöver utan lägga hela månadslönen. En vinnare i budgetklassen, helt klart.

Rejält ekskrivbord i rockig stil! Pris ca. 2500 kr.

Det här är ett prisvärt skrivbord som känns rejält och högkvalitativt, samtidigt som det är ganska litet och smidigt. Det finns en låda och ett skåp med dekorativa handtag. Här finns en tangentsbordshylla, och i lådan och skåpet finns plats för förvaring så att man slipper ha allting uppe på skrivbordet. Skrivbordet har en snygg design, och det är litet och smidigt men kan kombineras med möbler i samma serie om man behöver mer förvaring.

 • Material: Spånskiva
 • Kulör: Ek-imitation
 • Mått: Längd: 120 cm, Bredd: 65 cm, Höjd: 77,5 cm
 • Egenskaper: Skåp och låda, Tangentbordshylla

Fördelar

 • Användare älskar looken och den rejäla känslan i wash

Nackdelar

 • Inga omnämnda nackdelar
6

Kullaberg Skrivbord/Bord

b-1.jpg

Budget

Utmanare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

7

Design

6

Funktionalitet

8

Materialkvalitet

7.6

Totalpoäng

Motivering: Kullaberg är som en schweizisk armékniv, gör sitt jobb och tar minimalt med plats. Men lite för simpelt om du frågar mig.

Slimmat, litet skrivbord på väggen! Pris ca. 1900 kr.

Det här är ett väldigt enkelt, smidigt och prisvärt skrivbord som passar bra för den som inte har allt för mycket plats hemma. Skrivbordet monteras på väggen i valfri höjd, vilket gör att det passar lika bra om du vill sitta ned eller stå att jobba, alternativt sitta på en högre stol. Den stilrena och avskalade designen gör att bordet smälter in lätt, och de förborrade hålen gör det enkelt att sätta upp. Skrivbordet är tillverkat i ek och går enkelt att torka av. Dessutom! Även om det inte är höj och sänkbart är det enkelt att justera höjden med ett såpass lätt skivplan!

 • Material: Ek
 • Kulör: Mörkt trä
 • Mått: Höjd 53,5 cm, bordsskiva 40×120 cm.
 • Skötselråd: Torkas av med lätt fuktad trasa.
 • Egenskaper: Monteras på väggen, Förborrade hål för enkel montering, Enkelt att torka av

Snyggt! Köpte den här för ett tag sedan och blev riktigt nöjd! Ett nätt och snyggt skrivbord.

Sprucken lack på hela skivan!!

Fördelar

 • Användare tycker att Kullaberg är nätt och snyggt i sin stilrena och avskalade design

Nackdelar

 • Inga nackdelar omnämnda
7

Perlie skrivbord – Sonoma ek/svart

Perlie billig skrivbordshylla

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Design

8

Funktionalitet

7

Materialkvalitet

7.6

Totalpoäng

Motivering: Perlie är som en Jack-of-all-trades. Prisvärt, snyggt, och rymligt!

En användarfavorit! Pris ca. 1900 kr.

Det här är ett riktigt prisvärt skrivbord som trots sitt låga pris har många fördelar: hög kvalitet, smidighet, stilren design och gott om förvaring. Skrivbordet har en modern design och är väldigt praktiskt, på sidan av skrivbordet finns en integrerad hylla med tre hyllplan som ger gott om plats för förvaring. Det här är helt enkelt en två-i-en produkt som ger dig ett smidigt men samtidigt rymligt skrivbord och en hylla med förvaringsmöjligheter. Det här är alltså ett bra val för den som behöver ha många saker nära till hands, men samtidigt vill ha ett smidigt skrivbord som inte tar upp allt för mycket plats.

 • Material: MFP (premium träskiva)/fanér/metall
 • Kulör: Sonoma ek/svart
 • Mått: Bredd: 46 cm, Längd: 84 cm, Höjd: 142 cm
 • Egenskaper: Integrerad hylla med flera hyllplan

Fördelar

 • Perlie uppskattas mycket för sitt snygga utseende och sin nätta form
 • Användare tycker om avlastningsytan ovan
 • Användare upplever Perlie otroligt lättmonterat

Nackdelar

 • Inga omnämnda nackdelar

Köpguide Skrivbord

Att köpa skrivbord låter visserligen enkelt, men det är inte alltid så lätt att veta vilket man ska välja. Det finns väldigt många olika bord – stora och rymliga, mindre och smidiga, vägghängda, hörnskrivbord och bord som är integrerade i ett skåp till exempel. Fördelen är att det går att hitta ett som är perfekt för just dig, ditt hem och dina behov – men nackdelen är förstås att det kan vara svårt att hitta rätt i det stora utbudet. Här går vi igenom några av alla saker som kan vara bra att tänka på innan du bestämmer dig.

Material

Det finns skrivbord i nästan alla material – valnöt, ek, laminat, metall och plast till exempel. Här handlar det förstås till störst del om vad man föredrar, kanske vill du ha ett snyggt skrivbord i ett vackert träslag, eller så vill du ha ett skrivbord som är så hållbart och högkvalitativt som möjligt.

Utöver detta kan det vara en fördel om bordet är enkelt att rengöra, ifall du skulle spilla ut något till exempel. Framför allt skrivbord till barn bör förstås vara enkla att rengöra, då sannolikheten är stor att det blir en hel del olika fläckar på det – från både vattenfärg, tuschpennor och lera som torkar fast och lämnar spår.

Skrivborden med lådor

En sak som kan göra skrivbordet väldigt praktiskt är lådor eller hyllor, det vill säga att det finns gott om förvaring. Förmodligen finns det en del saker man gärna förvarar i närheten av skrivbordet, och finns det till exempel lådor så behövs kanske ingen hylla ovanför eller skåp intill skrivbordet. Fundera över hur mycket plats du behöver – räcker det med någon mindre låda eller behöver du gott om förvaring vid skrivbordet?

Höj- och sänkbart skrivbord

En väldigt bra idé för de flesta är ett höj- och sänkbart skrivbord. Fördelen med dessa är förstås att du kan välja hur du vill arbeta, och du kan variera mellan att sitta vid skrivbordet och att stå upp. Att stå upp är väldigt bra för hälsan och gör också att du enkelt kan röra på dig emellanåt, men om man tröttnar på att stå så kan det vara bra om bordet kan sänkas.

Det finns dock ett alternativ till detta, nämligen att välja ett högre skrivbord och en högre stol till bordet. Då kan man också variera mellan att stå upp och sitta ned, men behöver inte ändra höjden på skrivbordet när man vill sitta ned. En annan bra idé kan vara att variera med en skrivbordscykel (https://hemfakta.se/skrivbordscykel/) för att få rörelse framför skrivbordet.

Skrivbord barn

När man väljer skrivbord till barn tänker man förstås lite annorlunda. Även här kan det förstås vara bra med gott om förvaring – till papper, pennor, pysselmaterial och alla färdiga konstverk. Det kan dock vara praktiskt om själva skrivbordet är smidigt och inte tar upp allt för mycket plats i barnrummet, om det inte är två barn som delar rum förstås, då kan det istället vara en fördel om båda barnen kan sitta vid skrivbordet samtidigt.

Förutom förvaring så är det förstås viktigt att skrivbordet är enkelt att torka av, eftersom det med stor sannolikhet kommer att utsättas för allt från vattenfärg och lera till intensivt målande med tuschpennor – och pennorna håller sig sällan kvar på pappret hela tiden.’

Vägghängt skrivbord

För den som har ont om plats hemma kan ett vägghängt skrivbord vara perfekt, eftersom de är väldigt smidiga och inte tar upp så mycket plats. Här finns dock en del olika modeller, de kan till exempel se ut som en vägghängd hylla, men de kan också vara fällbara vilket gör att man enkelt kan fälla upp bordet när man är klar – och då tar de nästan ingen plats alls.

En fördel med ett vägghängt bord, förutom att de är platsbesparande, är att du kan välja själv vilken höjd du vill hänga skrivbordet på. Om du vill stå upp och jobba, eller använda en högre stol till bordet, så hänger du bara bordet på en lite högre höjd.

Det finns en del alternativ till vägghängt, till exempel smidiga hörnbord som också kan kännas platsbesparande när de är i mindre storlek. Det finns även skrivbord i skåpmodell som går att stänga när de inte används, och då tar upp mindre plats.

Billiga skrivbord

Det finns skrivbord i alla tänkbara prisklasser, från några hundralappar för enklare modeller till många tusenlappar för de mest exklusiva. Generellt kan man säga att ett högre pris innebär en högre kvalitet och snyggare design, men med det sagt så finns det många snygga skrivbord av hög kvalitet även i lite lägre prisklasser.

Avslutande ord inför ditt köp av skrivbord

När du ska köpa ett skrivbord bör du börja med att fundera över vad du behöver, och vad du vill ha. Hur stort bord behöver du? Behöver du mycket förvaring? Har du gott om plats hemma, eller behöver skrivbordet vara smart och plastbesparande? Vilket material föredrar du? Och är det någon speciell modell du vill ha?

Det finns som sagt många olika skrivbord att välja mellan: höj- och sänkbara, hörnskrivbord, vägghängda och så vidare. Därtill finns många olika material, med och utan förvaring, barnskrivbord och skrivbord med olika egenskaper och funktioner. Även om det kan kännas förvirrande, så gör det även att du kan hitta precis rätt bord för just dig.

Ta gärna god tid på dig att fundera över vad du behöver, och vill ha. Kolla runt på olika modeller för att bilda dig en uppfattning om vad som finns att välja mellan, och fokusera sedan på det som känns viktigt för dig när du ska välja.

Frågor och svar om skrivbord

Det beror givetvis på behov och möjlighet. Hur ser rummet ut där skrivbordet ska stå? Behöver du ett stort eller litet skrivbord och vill du ha utrymme för förvaring? Det är saker att tänka på inför ditt skrivbordsköp.

Det beror på, skrivborden vi tagit fram i vårt bäst i test kostar upp till 6000 kronor. Det är en fråga om material och tillverkning, självklart kan du hitta betydligt billigare skrivbord om det är vad du är ute efter.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser