Bäst i test – bästa silverschampot 2022 blev GK Hair Miami Bombshell Silvershampoo

Silverschampo är ett enkelt sätt att på egen hand behandla håret och få bort gula och orange toner, samt få till en kall nyans, i det blonda håret. Det fungerar även på grått och vitt hår, och ibland kan det även användas på mörkt hår. Hur silverschampot används har förändrats med tiden, och i dag finns även ett stort utbud av silverschampon. Detta innebär förstås att en del är bättre än andra, men också att en del passar för ditt hår men inte för någon annans. Det gäller alltså såväl att hitta ett bra silverschampo, som att hitta ett som passar för just dig. Här kommer vi att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa silverschampo, och vi har även tagit fram några riktigt bra alternativ. 

Köpguide för silverschampo

När du ska köpa schampo finns det många saker som kan vara bra att tänka på, men när du köper silverschampo blir det ännu mer. Eftersom silverschampot är ett vanligt schampo, men med en speciell egenskap, så ska det användas istället för vanligt schampo. Det innebär att det behöver rengöra håret effektivt, och gärna göra det mjukt och glänsande samt ge lyster. Det kan också vara en fördel om produkten är dryg och räcker länge.

Därtill finns det egenskaper som är viktiga när det gäller just silverschampon, och som också är viktiga att tänka på när man väljer. Det handlar förstås om hur bra schampot är på att neutralisera de gula och orangea tonerna, samt ge en kall nyans. Det kan också handla om hur snabbt man ser resultat, samt huruvida schampot färgar av sig eller inte.

Det gäller alltså såväl att hitta ett bra schampo som rengör håret, men också ett som effektivt neutraliserar. Därtill bör schampot inte vara för djuprengörande, även om det låter som något positivt. Är det för djuprengörande kan det nämligen torka ut håret. En del hår klarar av den djuprengörande effekten, men för många innebär det ett torrt och tråkigt hår. Det gäller alltså även att hitta ett silverschampo som fungerar för just dig.

Visst kan detta låta krångligt, och det är många saker man behöver tänka på. Här kommer vi att gå igenom några av alla dessa saker, och då framför allt sådant som kan variera mycket mellan olika produkter. Vi kommer att kolla närmare på hur schampot används, förpackningstyp och mängden produkt i förpackningen samt egenskaper.

Användning

Att använda schampo är väl knappast särskilt avancerat, och de flesta vet förmodligen hur man gör det. När det gäller silverschampo är det dock lite annorlunda. Först och främst så ska silverschampot ofta verka i håret en stund innan det sköljs ur, ofta handlar det om 3-5 minuter men detta kan variera mellan olika märken. Man kan dock låta det verka längre någon gång ibland, omkring 10-15 minuter, för att få bättre effekt och resultat.

Det kan också vara bra att tänka på att silverschampo ska användas 1-2 gånger i veckan, använder du ett starkare silverschampo räcker det förmodligen med en gång i veckan. Här kan man dock behöva prova sig fram för att hitta ett intervall som är lagom.

Mycket kan dock variera mellan olika sorter, så här är det framför allt viktigt att läsa på hur produkten ska användas. Om du har använt ett märke och sedan byter till ett annat så bör du ta reda på om de ska användas på samma sätt, eller om det finns andra rekommendationer och användningsanvisningar för den nya sorten.

Det kan också finnas silverschampon som känns lite krångligare att använda, medan andra känns enklare. Om du tycker det är viktigt att det är smidigt och går snabbt att använda silverschampo, eller om du inte har använt silverschampo tidigare, så kan det vara en bra idé att välja ett som är enkelt att använda. I övrigt handlar det dock främst om att faktiskt ta reda på hur just det silverschampot du köper ska användas.

Mängd och förpackning

När du ska köpa silverschampo är det viktigaste förstås att det är ett bra märke – att schampot såväl är bra på att rengöra, som ger ett bra resultat när det gäller neutralisering. Det kan dock vara en fördel om det dessutom är en större förpackning, av den enkla anledningen att då du slipper tänka på att köpa nytt schampo ofta. Även om det kan vara dyrare så blir det förmodligen mer prisvärt i längden om schampot räcker länge.

Här handlar det dock egentligen inte enbart om mängden i sig, utan även om hur dryg produkten är. En stor förpackning kan ta slut ganska fort om det inte är en dryg produkt, medan en mindre förpackning kan räcka länge om den är dryg. Här kan det alltså vara en fördel att hitta ett bra silverschampo som kommer i en större förpackning och dessutom är dryg, och räcker så länge som möjligt.

När det gäller själva förpackningen så är det kanske inte heller det viktigaste, men det kan ändå vara en stor fördel med en smidig förpackning som gör schampot enklare att använda. En ganska vanlig förpackning, som också är väldigt smidig, är pumpflaskan. Den gör det enkelt att få ut produkten, men en nackdel är att det kan vara svårt att få ut allting, och ofta blir ganska mycket produkt kvar i flaskan.

Andra alternativ är till exempel skruvkork, eller den mer vanliga korken som sitter fast på flaskan. Dessa påminner förstås mycket om varandra, men fördelen med den sistnämnda är att man inte riskerar att tappa – eller tappa bort – korken. Därtill kan det förstås finnas andra förpackningstyper, och här handlar det helt om vad man själv föredrar. Det här är som sagt förmodligen inte det du helt kommer att grunda ditt beslut på, men det kan ändå vara något som är bra att tänka på.

Egenskaper

Precis som vanliga schampon så kan silverschampon ha många olika egenskaper, även om det är lätt att tro att de bara har en. Även om det är viktigt att de gör det de ska på ett bra sätt, det vill säga neutraliserar och ger en kall ton, så kan andra egenskaper också vara väldigt viktiga – eller åtminstone en stor fördel.

Egenskaperna som finns hos silverschampon är egentligen desamma som kan finnas hos vanliga schampon, och dessa kan variera mycket mellan olika märken. Exempel på egenskaper är till exempel att det gör håret starkare, gör håret glansigare, ger ett friskare hår, att det är återfuktande, att det är färgbevarande, att det gör håret lent, att det skyddar mot värmestyling, att det gör håret mer följsamt, att det gör håret lätthanterligt, att det gör håret fylligare eller att det gör håret mjukt.

Ofta har silverschampon flera av dessa – eller andra – egenskaper. Vilka av dessa egenskaper som är viktiga är förstås svårt att säga då det är individuellt. Här kan du helt utgå från dina egna kriterier och behoven hos ditt hår. Behöver du till exempel ett schampo som skyddar mot värmestyling, eller stärker håret, så letar du efter ett silverschampo som gör just detta.

Hemfaktas test av silverschampo – vi listar 6 produkter

Här har vi tagit fram några riktigt bra silverschampon med olika egenskaper, olika fördelar, olika förpackningstyper, olika storlekar och i olika prisklasser. Oavsett vad du letar efter så kan du förmodligen hitta det här, och för att göra det enklare för dig att hitta rätt så har vi delat upp dessa i tre olika kategorier: premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: GK Hair Miami Bombshell Silvershampoo – bästa silverschampot 2022

Det här är ett högkvalitativt och riktigt högkvalitativt silverschampo som effektivt neutraliserar gula toner och som dessutom kommer i en stor förpackning. Ca pris 800 kr.

Bäst i test premiumklassen: GK Hair Miami Bombshell Silvershampoo - bästa silverschampot 2022

Det här kan vara ett av de bästa silverschampon som finns att köpa. Det torkar inte ut håret men tar effektivt bort gula/röda toner, och lämnar håret mjukt och följsamt. Det här silverschampot neutraliserar gula/röda toner som uppkommer efter till exempel olika kemiska behandlingar, eller av andra anledningar. Det innehåller bland annat Juvexin Anti aging proteiner, och har många goda egenskaper.

Ett stort plus med detta schampo är att det kommer i en stor förpackning – hela 710 ml. Detta gör att produkten räcker länge, och även känns prisvärt trots ett högt pris. Det går dock även att köpa mindre förpackning för den som skulle vilja det, till exempel om man använder den för första gången och är osäker på om det är rätt val. En annan fördel är att det är en praktisk och smidig pumpflaska som gör det enkelt att få ut produkt.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Torkar inte ut håret
 • Effektivt
 • Gör håret mjukt och följsamt
 • Innehåller Juvexin Anti aging proteiner
 • Stor förpackning (710 ml)
 • Praktisk pumpflaska

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Mängd: 710 ml

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: Fudge Clean Blonde Damage Rewind

Detta effektiva silverschampo har många fördelar, däribland den riktigt stora förpackningen som räcker länge. Det har även många positiva egenskaper. Ca pris 600 kr.

Utmanare premiumklassen: Fudge Clean Blonde Damage Rewind

Detta högkvalitativa silverschampo kommer i en riktigt stor förpackning med hela 1000 ml, vilket gör att det känns prisvärt trots ett högt pris. Dessutom är det ett väldigt bra och effektivt silverschampo med många goda egenskaper – det gör håret starkare och mer motståndskraftigt, det är berikat med vegetabiliskt protein som stärker samt jämnar ut hårets fjällskikt och ger ett friskare och glansigare hår. Dessutom är det återfuktande och färgbevarande, och skyddar även mot värmestyling.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Riktigt stor förpackning (1000 ml)
 • Effektivt
 • Gör håret starkare
 • Gör håret mer motståndskraftigt
 • Berikat med vegetabiliskt protein
 • Ger friskare och glansigare hår
 • Återfuktande
 • Färgbevarande
 • Skyddar mot värmestyling

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mängd: 1000 ml
 • Effekt: Färgskyddande, stärkande
 • Hårtyp: Blont hår

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: REF Cool Silver – prisvärt silverschampo

Det här är ett mycket prisvärt silverschampo av hög kvalitet, och med många goda egenskaper. Ca pris 230 kr.

Bäst i test mellanklassen: REF Cool Silver - prisvärt silverschampo

Detta silverschampo har många fördelar: det skyddar och stärker håret, det är återfuktande, det gör håret mjukt och följsamt, det ger ett mer lätthanterligt hår med lyster och intensitet, det innehåller stärkande proteiner och naturliga extrakt som gör håret mjukt och silkeslent samt ger det glans och färgskydd. Det här är helt enkelt ett högkvalitativt silverschampo med många fördelar, som ger ett fantastiskt resultat.

Fördelar

 • Skyddar och stärker håret
 • Återfuktande
 • Högkvalitativt
 • Gör håret mjukt och följsamt
 • Gör håret lätthanterligt hår
 • Ger lyster och intensitet
 • Innehåller stärkande proteiner och naturliga extrakt
 • Gör håret mjukt och silkeslent
 • Ger glans och färgskydd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mängd: 285 ml
 • Effekt: Färgskyddande, återfuktande, stärkande
 • Hårtyp: Alla hårtyper, färgat hår, blont hår

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare mellanklassen: Joico Blonde Life Violet Shampoo

Även detta är ett mycket prisvärt silverschampo med många positiva egenskaper och stora fördelar. Ca pris 290 kr.

Utmanare mellanklassen: Joico Blonde Life Violet Shampoo

Även här finns många fördelar: schampot är sulfatfritt, ger en omedelbar effekt, rengör håret skonsamt, har ett lätt förhöjt pH-värde som gör att färgpigmenten lättare tränger in i håret och det är enkelt att använda. Schampot är löddrande och appliceras i vått hår, därefter ska det verka i 1-3 minuter innan man sköljer ur det. Resultatet blir ett rent, friskt hår med kalla ton – och inga gula eller orangea toner.

Fördelar

 • Sulfatfritt
 • Ger omedelbar effekt
 • Rengör skonsamt
 • Lätt förhöjt pH-värde
 • Enkelt att använda

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mängd: 300 ml

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: Bruns Products Schampo 25 Blond – billigt och bra silverschampo

Vår vinnare i budgetklassen är ett silverschampo som trots sitt låga pris har många fördelar, och som dessutom är handgjort och ekologiskt. Ca pris 170 kr.

Bäst i test budgetklassen: Bruns Products Schampo 25 Blond - billigt och bra silverschampo

Det här silverschampot är handgjort och ekologiskt, men samtidigt effektivt och ger även håret lyster och glans. Det dämpar och neutraliserar gula toner i håret, samt skapar fyllighet och form. En stor fördel är att det även lugnar irriterad hårbotten, och det är så milt att det kan användas varje dag. Det är helt enkelt ett milt och skonsamt schampo, som samtidigt är mycket effektivt. Med detta silverschampo ska du schamponera håret två gånger på rad, eftersom den riktiga lödder- och pigmenteffekten uppstår andra gången.

Fördelar

 • Handgjort
 • Ekologiskt
 • Effektivt
 • Ger håret lyster och glans
 • Dämpar och neutraliserar gula toner
 • Skapar fyllighet och form
 • Lugnar irriterad hårbotten
 • Så milt att det kan användas dagligen

Nackdelar

 • Måste användas två gånger på rad
 • Ingen större mängd

Specifikation

 • Mängd: 100 ml

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare budgetklassen: ANTONIO AXU Silver Shampoo Cool Purple – billigaste silverschampot i vårt test

Detta prisvärda silverschampo har trots sitt låga pris många fördelar, däribland att det är milt och sulfatfritt. Ca pris 150 kr.

Utmanare budgetklassen: ANTONIO AXU Silver Shampoo Cool Purple - billigaste silverschampot i vårt test

Det här är ett mycket prisvärt schampo, med lågt pris och hög kvalitet. Här finns även många fördelar: Det ger lyster, det är mycket milt, det är sulfatfritt och det torkar inte ut håret. Och detta är bara några av alla fördelar med detta prisvärda och effektiva silverschampo, som ger ett fantastiskt resultat. Dessutom är det enkelt att använda, det masseras in i blött hår och ska sedan verka i 5-10 minuter innan det sköljs ur.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Hög kvalitet
 • Ger lyster
 • Mycket milt
 • Sulfatfritt
 • Effektivt
 • Enkelt att använda

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mängd: 300 ml

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av silverschampo

Även om silverschampot har ett syfte, att ta bort gula och orangea toner samt ge en kallare nyans, så är det faktiskt också ett vanligt schampo. Det fungerar helt enkelt precis som vilket schampo som helst, och ska även rengöra håret. Det här gör förstås att det finns många kriterier som behöver uppfyllas för att ett silverschampo ska vara bra. Det ska rengöra håret effektivt, men inte vara för djuprengörande eftersom det då kan torka ut håret. Det är också en fördel om det gör håret mjukt, och om det ger håret glans och lyster. Därtill är det förstås en fördel om schampot är drygt och räcker länge.

Alla dessa egenskaper ovan är dock sådana som är viktiga hos samtliga schampon, inte minst att det rengör bra och är drygt, även om sådant som mjukhet och glans är stora fördelar. Men när det gäller just silverschampo så blir det även viktigt att det är effektivt och är bra på att ta bort gula eller orangea toner i håret, och ger håret en kallare nyans. Hur lång tid det tar innan man ser resultat kan också vara viktigt, det vill säga hur många tvättar som krävs innan man kan se någon skillnad på håret. Det här kan förstås skilja ganska mycket mellan olika silverschampon – ibland syns resultatet direkt, och ibland kan det ta ganska många tvättar innan man ser någon skillnad.

Trots att silverschampot inte är någon hårfärg och inte färgar håret, så kan det ändå färga av sig ibland. Det här är förstås något man vill undvika. Framför allt bör man dock fokusera på att kombinationen av rengöring och neutralisering är så bra som möjligt. Om silverschampot endast är bra på att rengöra håret men inte neutraliserar de gula och orangea tonerna i håret så kan man förstås lika gärna använda ett vanligt schampo. Det räcker inte heller att schampot är bra på att neutralisera om det inte rengör håret effektivt. Det gäller helt enkelt att hitta ett silverschampo som är bra på båda dessa delar.

Ett silverschampo ska inte vara skadligt eller dåligt för håret på något sätt, även om man ibland kan höra att det är så. Att en del tror att det skadar håret beror förmodligen på att en del silverschampon är djuprengörande och därför kan torka ut håret. Håret blir då torrt och tråkigt, det kan även bli trassligt och upplevas slitet. Det här beror alltså inte på silverschampot i sig, utan på den djuprengörande effekten. Ett silverschampo som inte är djuprengörande gör inte detta, utan fungerar som vilket schampo som helst – plus att det neutraliserar de gula och orangea tonerna, förstås.

Det är dock viktigt att komma ihåg att alla schampon kan göra håret torrt eller få det att se slitet ut, till exempel om det har en djuprengörande effekt. Det gäller alltså att välja rätt schampo, oavsett om man använder ett vanligt schampo eller ett silverschampo. Djuprengörande schampon kan fungera för en del, men inte för alla. Det kan även vara så att man behöver prova sig fram för att hitta det schampo som fungerar bäst för ens hår.

Vanliga frågor och svar om silverschampo

Vad är silverschampo bra för?

Silverschampo neutraliserar gula och orangea toner i blont, vitt eller grått hår för att ge en kall ton. Från början användes det dock endast i grått hår för att ljusa upp håret och göra hårtonen mer enhetlig. I dag används det förmodligen främst för att neutralisera gula och orangea toner i blont hår, och för att få till den där kalla nyansen.

Är silverschampo permanent?

Nej, silverschampo är inte permanent. Det fungerar inte heller son en hårfärg som bleker håret, utan det neutraliserar endast gula och orangea toner. Vanligtvis behöver man använda silverschampo två gånger i veckan, men om man använder ett starkare silverschampo så räcker det förmodligen med en gång i veckan.

Är silverschampo skadligt?

Nej, silverschampo ska fungera som vilket annat schampo som helst. En del påstår att det är skadligt för håret, och denna myt har förmodligen uppkommit för att en del märken kan vara väldigt djuprengörande, vilket kan torka ut håret. Det är alltså möjligt att håret kan kännas torrt och obehagligt av en del silverschampon, men det beror alltså inte på att silverschampo är skadligt utan på att just den sorten är djuprengörande. Var noggrann med att välja ett märke som inte är djuprengörande, och därmed inte uttorkande.

Ett silverschampo används för att neutralisera gula toner i blont, vitt och grått hår och det ger dig en kall ton. Här jämför vi olika silverschampon.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar