Hur vet du om ett silverschampo fungerar och är säkert? Läs vårt test och omdöme! Här finns silverschampo bäst i test såväl som några värdiga utmanare. Vi ger dig en smart köpguide såväl som all information du behöver för att välja det allra bästa silverschampot för dig.
Lyx
8
Mellan
9.2
Budget
8.4
Jasså håret som skulle vara kaxigt och sådär snyggt blont har gått och blivit senapsgult? Och det var inte planen? Nej, men då serru är det dags att ta in experthjälp! Och vad är väl bättre experthjälp i det här läget än ett silverschampo! Ett silverschampo som är bäst i test? Check! Som förvandlar allt gult till fränt blont? Dubbelcheck! Silverschampo fungerar även på grått och vitt hår och kan till och med förädla ett mörkt! Hör å häpna. Hur silverschampot används har förändrats med tiden och i dag finns ett stort utbud av silverschampon. Detta innebär förstås att en del är bättre än andra, men också att en del passar för ditt hår men inte för någon annans.
Vi på Hemfakta har utsett Hairlust Enriched Blonde™ Silver Shampoo till årets bästa silverschampo! Här försvinner gula och orangea toner, blekta eller gråa hår OCH SAMTIDIGT är det fritt från skadliga ingredienser som parabener, silikoner och sulfater! Dess unika kombination av ekologiska ingredienser och förmågan att inte bara förbättra hårfärgen utan även stärka och främja hälsosam hårväxt gör den till en riktig standout-produkt – Vi älskar!
Vi har i det här testet presenterat sex olika silverschampon med olika egenskaper. I jakten på bästa silverschampo har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det.
När det kommer till silverschampo är det såklart resultatet vi främst är ute efter, men även andra aspekter så som produktens naturliga och ekologiska innehåll, produktionsplats, pris och användarvänlighet. Med de sex produkter vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du kommer hitta ett silverschampo för just ditt hår och som inte kommer gör dig besviken! Dessutom har vi slängt in en grym hårinpackning för den som vill åt ett riktigt 2.0 hår!
Bäst i test vinnaren, Hairlust Enriched Blonde™ Silver Shampoo, överträffar de andra testdeltagarna med sin höga effektivitet i att neutralisera gula toner samtidigt som den erbjuder extra hårvård och miljömedvetenhet. Dess unika kombination av ekologiska ingredienser och förmågan att inte bara förbättra hårfärgen utan även stärka och främja hälsosam hårväxt gör den till en standout-produkt. Detta, tillsammans med dess användarvänlighet och prisvärdhet, gör den till det överlägsna valet i detta test.
När du ska köpa schampo finns det många saker som kan vara bra att tänka på, men när du köper silverschampo blir det ännu mer. Eftersom silverschampot är ett vanligt schampo, men med en speciell egenskap, så ska det användas istället för vanligt schampo. Det innebär att det behöver rengöra håret effektivt, och gärna göra det mjukt och glänsande samt ge lyster. Det kan också vara en fördel om produkten är dryg och räcker länge.
Därtill finns det egenskaper som är viktiga när det gäller just silverschampon, och som också är viktiga att tänka på när man väljer. Det handlar förstås om hur bra schampot är på att neutralisera de gula och orangea tonerna, samt ge en kall nyans. Det kan också handla om hur snabbt man ser resultat, samt huruvida schampot färgar av sig eller inte.
Det gäller alltså såväl att hitta ett bra schampo som rengör håret, men också ett som effektivt neutraliserar. Därtill bör schampot inte vara för djuprengörande, även om det låter som något positivt. Är det för djuprengörande kan det nämligen torka ut håret. En del hår klarar av den djuprengörande effekten, men för många innebär det ett torrt och tråkigt hår. Det gäller alltså även att hitta ett silverschampo som fungerar för just dig.
Visst kan detta låta krångligt, och det är många saker man behöver tänka på. Här kommer vi att gå igenom några av alla dessa saker, och då framför allt sådant som kan variera mycket mellan olika produkter. Vi kommer att kolla närmare på hur schampot används, förpackningstyp och mängden produkt i förpackningen samt egenskaper.
Att använda schampo är väl knappast särskilt avancerat, och de flesta vet förmodligen hur man gör det. När det gäller silverschampo är det dock lite annorlunda. Först och främst så ska silverschampot ofta verka i håret en stund innan det sköljs ur, ofta handlar det om 3-5 minuter men detta kan variera mellan olika märken. Man kan dock låta det verka längre någon gång ibland, omkring 10-15 minuter, för att få bättre effekt och resultat.
Det kan också vara bra att tänka på att silverschampo ska användas 1-2 gånger i veckan, använder du ett starkare silverschampo räcker det förmodligen med en gång i veckan. Här kan man dock behöva prova sig fram för att hitta ett intervall som är lagom.
Mycket kan dock variera mellan olika sorter, så här är det framför allt viktigt att läsa på hur produkten ska användas. Om du har använt ett märke och sedan byter till ett annat så bör du ta reda på om de ska användas på samma sätt, eller om det finns andra rekommendationer och användningsanvisningar för den nya sorten.
Det kan också finnas silverschampon som känns lite krångligare att använda, medan andra känns enklare. Om du tycker det är viktigt att det är smidigt och går snabbt att använda silverschampo, eller om du inte har använt silverschampo tidigare, så kan det vara en bra idé att välja ett som är enkelt att använda. I övrigt handlar det dock främst om att faktiskt ta reda på hur just det silverschampot du köper ska användas.
När du ska köpa silverschampo är det viktigaste förstås att det är ett bra märke – att schampot såväl är bra på att rengöra, som ger ett bra resultat när det gäller neutralisering. Det kan dock vara en fördel om det dessutom är en större förpackning, av den enkla anledningen att då du slipper tänka på att köpa nytt schampo ofta. Även om det kan vara dyrare så blir det förmodligen mer prisvärt i längden om schampot räcker länge.
Här handlar det dock egentligen inte enbart om mängden i sig, utan även om hur dryg produkten är. En stor förpackning kan ta slut ganska fort om det inte är en dryg produkt, medan en mindre förpackning kan räcka länge om den är dryg. Här kan det alltså vara en fördel att hitta ett bra silverschampo som kommer i en större förpackning och dessutom är dryg, och räcker så länge som möjligt.
När det gäller själva förpackningen så är det kanske inte heller det viktigaste, men det kan ändå vara en stor fördel med en smidig förpackning som gör schampot enklare att använda. En ganska vanlig förpackning, som också är väldigt smidig, är pumpflaskan. Den gör det enkelt att få ut produkten, men en nackdel är att det kan vara svårt att få ut allting, och ofta blir ganska mycket produkt kvar i flaskan.
Andra alternativ är till exempel skruvkork, eller den mer vanliga korken som sitter fast på flaskan. Dessa påminner förstås mycket om varandra, men fördelen med den sistnämnda är att man inte riskerar att tappa – eller tappa bort – korken. Därtill kan det förstås finnas andra förpackningstyper, och här handlar det helt om vad man själv föredrar. Det här är som sagt förmodligen inte det du helt kommer att grunda ditt beslut på, men det kan ändå vara något som är bra att tänka på.
Precis som vanliga schampon så kan silverschampon ha många olika egenskaper, även om det är lätt att tro att de bara har en. Även om det är viktigt att de gör det de ska på ett bra sätt, det vill säga neutraliserar och ger en kall ton, så kan andra egenskaper också vara väldigt viktiga – eller åtminstone en stor fördel.
Egenskaperna som finns hos silverschampon är egentligen desamma som kan finnas hos vanliga schampon, och dessa kan variera mycket mellan olika märken. Exempel på egenskaper är till exempel att det gör håret starkare, gör håret glansigare, ger ett friskare hår, att det är återfuktande, att det är färgbevarande, att det gör håret lent, att det skyddar mot värmestyling, att det gör håret mer följsamt, att det gör håret lätthanterligt, att det gör håret fylligare eller att det gör håret mjukt.
Ofta har silverschampon flera av dessa – eller andra – egenskaper. Vilka av dessa egenskaper som är viktiga är förstås svårt att säga då det är individuellt. Här kan du helt utgå från dina egna kriterier och behoven hos ditt hår. Behöver du till exempel ett schampo som skyddar mot värmestyling, eller stärker håret, så letar du efter ett silverschampo som gör just detta.
Här har vi tagit fram några riktigt bra silverschampon med olika egenskaper, olika fördelar, olika förpackningstyper, olika storlekar och i olika prisklasser. Oavsett vad du letar efter så kan du förmodligen hitta det här, och för att göra det enklare för dig att hitta rätt så har vi delat upp dessa i tre olika kategorier: premium, mellan och budget.
Även om silverschampot har ett syfte, att ta bort gula och orangea toner samt ge en kallare nyans, så är det faktiskt också ett vanligt schampo. Det fungerar helt enkelt precis som vilket schampo som helst, och ska även rengöra håret. Det här gör förstås att det finns många kriterier som behöver uppfyllas för att ett silverschampo ska vara bra. Det ska rengöra håret effektivt, men inte vara för djuprengörande eftersom det då kan torka ut håret. Det är också en fördel om det gör håret mjukt, och om det ger håret glans och lyster. Därtill är det förstås en fördel om schampot är drygt och räcker länge.
Alla dessa egenskaper ovan är dock sådana som är viktiga hos samtliga schampon, inte minst att det rengör bra och är drygt, även om sådant som mjukhet och glans är stora fördelar. Men när det gäller just silverschampo så blir det även viktigt att det är effektivt och är bra på att ta bort gula eller orangea toner i håret, och ger håret en kallare nyans. Hur lång tid det tar innan man ser resultat kan också vara viktigt, det vill säga hur många tvättar som krävs innan man kan se någon skillnad på håret. Det här kan förstås skilja ganska mycket mellan olika silverschampon – ibland syns resultatet direkt, och ibland kan det ta ganska många tvättar innan man ser någon skillnad.
Trots att silverschampot inte är någon hårfärg och inte färgar håret, så kan det ändå färga av sig ibland. Det här är förstås något man vill undvika. Framför allt bör man dock fokusera på att kombinationen av rengöring och neutralisering är så bra som möjligt. Om silverschampot endast är bra på att rengöra håret men inte neutraliserar de gula och orangea tonerna i håret så kan man förstås lika gärna använda ett vanligt schampo. Det räcker inte heller att schampot är bra på att neutralisera om det inte rengör håret effektivt. Det gäller helt enkelt att hitta ett silverschampo som är bra på båda dessa delar.
Ett silverschampo ska inte vara skadligt eller dåligt för håret på något sätt, även om man ibland kan höra att det är så. Att en del tror att det skadar håret beror förmodligen på att en del silverschampon är djuprengörande och därför kan torka ut håret. Håret blir då torrt och tråkigt, det kan även bli trassligt och upplevas slitet. Det här beror alltså inte på silverschampot i sig, utan på den djuprengörande effekten. Ett silverschampo som inte är djuprengörande gör inte detta, utan fungerar som vilket schampo som helst – plus att det neutraliserar de gula och orangea tonerna, förstås.
Det är dock viktigt att komma ihåg att alla schampon kan göra håret torrt eller få det att se slitet ut, till exempel om det har en djuprengörande effekt. Det gäller alltså att välja rätt schampo, oavsett om man använder ett vanligt schampo eller ett silverschampo. Djuprengörande schampon kan fungera för en del, men inte för alla. Det kan även vara så att man behöver prova sig fram för att hitta det schampo som fungerar bäst för ens hår.
Silverschampo neutraliserar gula och orangea toner i blont, vitt eller grått hår för att ge en kall ton. Från början användes det dock endast i grått hår för att ljusa upp håret och göra hårtonen mer enhetlig. I dag används det förmodligen främst för att neutralisera gula och orangea toner i blont hår, och för att få till den där kalla nyansen.
Nej, silverschampo är inte permanent. Det fungerar inte heller son en hårfärg som bleker håret, utan det neutraliserar endast gula och orangea toner. Vanligtvis behöver man använda silverschampo två gånger i veckan, men om man använder ett starkare silverschampo så räcker det förmodligen med en gång i veckan.
Nej, silverschampo ska fungera som vilket annat schampo som helst. En del påstår att det är skadligt för håret, och denna myt har förmodligen uppkommit för att en del märken kan vara väldigt djuprengörande, vilket kan torka ut håret. Det är alltså möjligt att håret kan kännas torrt och obehagligt av en del silverschampon, men det beror alltså inte på att silverschampo är skadligt utan på att just den sorten är djuprengörande. Var noggrann med att välja ett märke som inte är djuprengörande, och därmed inte uttorkande.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡