1. Hem
 2. >
 3. Träning & Hälsa
 4. >
 5. Bäst i test: Selen – Selentillskott gör livet flott!
Healthwell-Selen-200-Veganstark.se_-1024×1024-1.jpg

Lyx

Bäst i test selen

Silicea Original Selen + Zink

8

Mellan

holistic-selen-90-kapslar-324828-1200x.jpg-819×1024-1-720×900

Holistic Selentillskott 90 Kapslar

8.6

Budget

Bästa selentillskottet

Healthwell Selen 200 – Bästa selentillskottet [current_year]!

9.6

Inledning

Nä, det finns väl inte så himla många kosttillskott som kan göra dig till en faktisk superhjälte men Selen – kroppens kryptonit – är då inte långt ifrån! Selen kan nämligen ge dig flera explosiva hälsofördelar som mindre stress, finare hår och naglar och massa annat som vi värderar högt här i livet. Om du inte pallar käka skaldjur och paranötter dagarna i ända kanske du fått upp ögonen för selentillskottet. Och var hittar du det bästa tillskottet? Det gör du här! Det har blivit dags att kora årets bästa selen – för din rätt till ett flott kosttillskott! 

Våra experter har sammanställt specifikationer, recensioner och tidigare testresultat för att tillslut landa i sex selentillskott i olika prisklasser och med olika funktioner. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du, vill du kanske fylla på förrådet med fler kosttillskott? Kolla in vårt bäst i test magnesium för en trevlig hjärnhälsa eller vårt bäst i test D-vitamin för ett starkare skelett.

PS.

Innan du läser vidare vill vi bara höja ett säkerhetsfinger! Dagsintaget av selen bör enligt Livsmedelsverket inte överskriva 300 mikrogram. Ett för högt selenintag kan påverka tarmkanaler och dessutom försämra tillväxten av hår och naglar. En del av tillskotten i det här testet innehåller så mycket som 200 mikrogram per tablett. Dessa kan med fördel delas om du vill hålla intaget på en lägre nivå. Glöm inte bort att du alltid bör rådfråga en läkare om du är osäker på om du verkligen behöver ta selentillskott!

I vårt test blev Healthwell Selentillskott 200 testvinnare, tack vare sin väldigt höga koncentration och upptagningsförmåga samt sina många nöjda användare  – allt till ett riktigt lågt pris. Tabletten är dessutom enkel att svälja! Detta tillskott erbjuder den bästa balansen mellan pris, kvalitet och effektivitet, vilket gör det till det bästa valet för dem som söker ett högkvalitativt selentillskott 2023.

I jakten på det bästa selentillskottet har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer tills ögonen ploppat ur sin hålor – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det selen som är bäst från den som inte är det. När det gäller selentillskott är såklart innehållet den stora faktorn – hur hög koncentrationen är och vad den har för effekt på din kropp. Men även smak, pris och hur enkel den är att svälja är avgörande komponenter i vårt Selentest.

Med de sex Selentillskott vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Silicea Original Selen + Zink

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bäst i test selen

Lyx

Vinnare

7

Pris

9

Användaromdömen

9

Naturliga ingredienser

6

Selen per kapsel

9

Effekt och kvalitet

8

Totalpoäng

Motivering: Ett omtyckt, mångsidigt tillskott med flera nyttiga ingredienser, men selenhalten är inte den högsta i testet.

Ett mångsidigt selentillskott med selen, zink och diverse vitaminer! Pris ca. 270 kr.

Original Silicea sägs vara en stjärna på scenen när det kommer till att stärka hår, hud och naglar inifrån. Med sin speciella blandning av kisel, zink, biotin, mangan och selen levererar tillskottet elastisk hy, tjockt friskt hår och starka naglar som står emot skivning. Selenens styrka för naglarna och biotinets och zinkens magi för hud och hår arbetar i perfekt harmoni. Det är ingen överraskning att den är en av Sveriges mest sålda produkter inom sitt område. Tillverkat av läkemedelsföretaget Anton Hübner GmbH kan man förvänta sig bra kvalitet och pålitlighet. Glöm dock inte bort att tålamod är nyckeln; det kan ta några månader att märka full effekt. Och ja, kapslarna är fria från socker, gluten och konserveringsmedel! Tidigare användare säger att de märkt av effekt på hår, hud och naglar efter några veckor.

Förbättringsmöjlighet: Vissa användare anser att kapslarna hade kunnat vara lite mindre.

 • Huvudingredienser: Kisel, zink, biotin, mangan, selen
 • Användningstid för optimalt resultat: 8-12 veckor
 • Allergivänlig: Ja
 • Fri från socker, gluten och konserveringsmedel
 • Selen per tablett: 55 µg
 • RDI: 100%
2

Närokällan Q10 + Selen + E 60 Kapslar

Bästa selen

Lyx

Utmanare

5

Pris

8

Användaromdömen

8

Naturliga ingredienser

10

Selen per kapsel

9

Effekt och kvalitet

8

Totalpoäng

Motivering: Effektivt och högdoserat tillskott men med ett högt pris.

Ett högdoserat och effektivt kombinationstillskott med selen, Q10 och vitamin E! Pris ca. 400 kr.

Q10+Selen+E från Närokällan är den lilla boosten kroppen behöver, särskilt när åren går och Q10-produktionen minskar. Q10, är essentiellt för våra viktigaste organ – hjärtat och hjärnan. Vitamin E går hand i hand med Q10 och motverkar oxidativ stress. Lägg till selen – ett viktigt ämne som tyvärr är rätt lågkoncentrerat i svensk jord – samt kokosolja för optimalt upptag – och du har en topprodukt. Detta är vegetabiliska kapslar utan bindemedel som du tar när du äter. Här hittar vi i princip enbart positiva omdömen – och de få negativa recensionerna handlar om det höga priset.

Förbättringsmöjlighet: Rätt högt pris vilket minskar målgruppen.

 • Huvudingredienser: Q10, Selen, Vitamin E
 • Tillskottsförstärkare: Kokosolja
 • Kapseltyp: Vegetabilisk
 • Daglig dos: 1 kapsel
 • Selen per tablett: 200 µg
 • DRI: 364%
3

Holistic Selentillskott 90 Kapslar

holistic-selen-90-kapslar-324828-1200x.jpg-819×1024-1-720×900

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Användaromdömen

9

Naturliga ingredienser

10

Selen per kapsel

7

Effekt och kvalitet

8.6

Totalpoäng

Motivering: Högdoserat och prisvärt tillskott, men kan ha en särskild smak.

Prisvänligt och högdoserat selentillskott med två typer av selen! Pris ca. 120 kr.

Nä, Holistics selentillskott verkar inte bara vara en i mängden. De har smart nog kombinerat två olika mineralföreningar vilket säkerställer bättre upptag – så du behöver faktiskt inte ta lika mycket. Selen spelar en vital roll i vårt system och är närvarande i varje cell. Dessutom fungerar det som en naturlig antioxidant. I vårt avlånga land är jorden tyvärr selenfattig, så det kan vara klokt att komplettera med lite extra. Och kapslarna? De är högkoncentrerade och rent vegetabiliska – framställda från tallcellulosa. Här menar användarna att de märkt skillnad efter bara några veckor.

Förbättringsmöjlighet: Enligt vissa användare kan kapslarna ha en distinkt smak och lukt, vilket inte passar alla smaklökar.

 • Selen per kapsel: 200 µg
 • 364% av DRI
 • Kapselmaterial: Vegetabilisk (från tallcellulosa)
 • Antal mineralföreningar: 2
 • Funktion: Naturlig antioxidant
 • Fria från gluten och laktos
4

Pharma Nord Bio-Selen+Zink 90 Tabletter

selen

Mellan

Utmanare

7

Pris

9

Användaromdömen

8

Naturliga ingredienser

8

Selen per kapsel

9

Effekt och kvalitet

8.2

Totalpoäng

Motivering: Effektivt tillskott med många tilläggsingredienser, men medelhög selenhalt.

Selentillskott med zink+selen! Pris ca. 200 kr.

När det kommer till kosttillskott vill vi ha effektivitet, och Pharma Nord Bio-Selen+Zink verkar ha knäckt den koden (Vi vet alla att det kan vara en djungel att hitta rätt tillskott.) En tablett här ger dig 100 mikrogram av biotillgängligt selen – ett steg framåt för att förebygga selenbrist. För oss som älskar vetenskap använder de sin patenterade selenjäst, SelenoPrecise®, vilket säkerställer optimalt upptag. Är du orolig över kvaliteten? Pharma Nords organiska selentillskott har bevisligen högre biologisk aktivitet än oorganiskt. Dessutom får man selen och zink i en och samma tablett – vem älskar inte det? Användare har bara gott att säga om effekten av detta tillskott!

 • Selen per tablett: 100 µg
 • 182% av DRI
 • Ytterligare innehåll: Zink, samt vitaminerna A, B6, C och E
 • Unikt selenjäst: SelenoPrecise®
5

Healthwell Selen 200 – Bästa selentillskottet [current_year]!

Bästa selentillskottet

Budget

Vinnare

10

Pris

9

Användaromdömen

10

Naturliga ingredienser

10

Selen per kapsel

9

Effekt och kvalitet

9.6

Totalpoäng

Motivering: Det mest prisvärda tillskottet med hög selenhalt, naturliga ingredienser och enbart positiva användaromdömen.

Högdoserat selentillskott till ett lågt pris! Pris ca. 100 kr.

Högdoserat selentillskott är en skönhetens hemlighet, och Healthwell Selen 200 levererar exakt det (vi känner alla till antioxidanternas betydelse, eller hur?). Att Healthwell erbjuder en rejäl dos om 200 mikrogram selen per kapsel säger en hel del om effektiviteten. Selen som antioxidant kan vara just den hjälpen din hud, naglar och hår behöver för att behålla sin lyster – för ja, när du ser dina naglar bli starkare och ditt hår få tillbaka sin glans, då är det selen som är i arbete. Och om du orolig för tillsatser kan det vara skönt att veta att det här selentillskottet är jästfritt och organiskt. Recensionerna är dessutom enbart positiva!

 • Selen per kapsel: 200 µg
 • Funktion: Antioxidant
 • Innehåll: Jästfri och organisk selen
 • 364% av DRI
6

Core Selenium Caps

Bäst i test selen tillskott

Budget

Utmanare

10

Pris

9

Användaromdömen

9

Naturliga ingredienser

10

Selen per kapsel

8

Effekt och kvalitet

9.2

Totalpoäng

Motivering: Ett mycket prisvärt och högdoserat tillskott med flera positiva användaromdömen.

Högdoserat selentillskott med hög biotillgänglighet! Pris ca. 100 kr.

Core Selenium Caps, ja, det är namnet att komma ihåg när vi pratar hög biotillgänglighet (och vem vill inte ha selen som faktiskt absorberas effektivt av kroppen?). Med en styrka på 200 mikrogram per kapsel i selenmetionin-form, är det sannerligen ett tillskott som kan göra skillnad. Flera användare har nämnt hur det hjälpt dem med diverse hälsobesvär som återkommande förkylningar och ”restless legs”. Kapslarna är mjuka och lätta att svälja och dessutom riktigt prisvärda.

 • Selen per kapsel: 200 µg
 • 364% av DRI
 • Form: Selenmetionin med hög biotillgänglighet
 • Funktion: Antioxidant, stärker immunförsvaret och stöder sköldkörtelfunktionen

Köpguide Selentillskott 

När du letar efter ett selentillskott finns det några viktiga aspekter att tänka på. Här är en kort guide som hjälper dig att göra ett välgrundat val:

 1. Form av selen: Det finns olika former av selen, varav selenmetionin är den mest biotillgängliga och lättupptagliga. Andra former kan inkludera selenit eller selenat. Leta efter produkter som innehåller selenmetionin om du vill ha bäst upptag.
 2. Dosering: Rekommenderad daglig dos av selen varierar beroende på ålder och kön, men för vuxna ligger det generellt runt 50-70 mikrogram. Många tillskott erbjuder högre doser, vilket kan vara fördelaktigt för de som har ett särskilt behov, men det är alltid bra att rådgöra med en läkare innan man tar högre doser.
 3. Tillsatsämnen: Kontrollera ingredienslistan för eventuella tillsatser eller fyllnadsmedel. Om du har specifika allergier eller kostbegränsningar, se till att produkten är fri från dessa ämnen.
 4. Certifieringar: Försäkra dig om att produkten är kvalitetssäkrad. Detta kan inkludera GMP (Good Manufacturing Practice) certifiering eller andra kvalitetsstämplar.
 5. Pris och varumärke: Precis som med alla kosttillskott kan pris och varumärkesrykte vara indikatorer på produktens kvalitet. Det kan vara värt att betala lite mer för en produkt från ett välrenommerat varumärke.

Vad är Selen och vad är det bra för?

Selen skulle kunna benämnas som ett av naturens underverk i mineralform då det bidrar till en rad viktiga kroppsfunktioner. Tänk på det som din interna säkerhetsvakt; det fungerar som en antioxidant och skyddar cellerna mot fria radikaler och oxidativ stress. Det assisterar även vårt immunsystem och ser till att sköldkörteln producerar hormoner som den ska. Dessutom är det väsentligt för hårets och naglarnas välbefinnande. Kort sagt sägs det att selen är den hemliga ingrediensen för att du ska känna dig på topp – inifrån och ut.

Frågor och svar om Selen

I vårt test blev Healthwell Selen 200 testvinnare, tack vare sin väldigt höga koncentration och upptagningsförmåga samt sina många nöjda användare  – allt till ett riktigt lågt pris. Tabletten är dessutom enkel att svälja!

För vuxna rekommenderas ett dagligt intag av selen på cirka 55 mikrogram. Dock kan behovet variera beroende på faktorer som ålder, kön, och livsstil. Det är viktigt att inte överkonsumera, då stora mängder selen kan vara skadligt. Som alltid bör man rådfråga en läkare eller näringsfysiolog innan man tar kosttillskott.

Selen finns i livsmedel som fisk, skaldjur, nötter (särskilt paranötter), kött, ägg och fullkornsprodukter.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser