Det är få leksaker som man har så roligt med men se till att du skaffar en sandlåda bäst i test med rätt format för din tomt. Vi har testat och jämfört för att säkra att du får den allra bästa sandlådan till ett pris som du har råd med.
Lyx
9
Mellan
7.6
Budget
7
Jasså ungen är sugen på gräva lite? Eller är det du som är inne på att utforska skulpturskillsen? Ja det är väl helt ljuvligt om ni gör det ihop! En plats för brinnande kreativitet och kanske en och annan sandkaka i strupen – det äro sandlådan! Sandslott och skattjakter, vilda bilrace och flerplanstårtor! Ja nog är det lattjo att ge sig in i sandriket. Så vilken sandlåda ska köpas då? Det har vi fnulat på sirru. Här har vi sandlådor med lock, sandlådor i roliga former och sandlådor för konstnärliga skapelser! Varmt välkommen till vår skriftliga skattkarta AKA årets stora Sandlåda Bäst i Test! Dags att börja gräva!
Våra experter har landat i sex sandlådor i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Du förresten! Behöver du kanske sand i sandlådan? Det hittar du till exempel här!
I vårt test blev Exit Akesent testvinnare. Detta då den ger en lyxig upplevelse med sitt inbyggda kök och funktionella design. Miljövänligt material och smart förvaringsutrymme gör den till ett vinnande val.
I jakten på den bästa sandlåda har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den sandlåda som är bäst från den som inte är det. När det gäller sandlådor är form, användarvänlighet och att den väcker skaparlust dom stora komponenterna vi tittar på! Men även storlek, hållbarhet och materialval, pris och förvaringsmöjligheter spelar in.
Med de sex sandlådor vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Att köpa en sandlåda kan låta enkelt, tills man börjar kolla runt på olika alternativ och ser det stora utbudet. Det finns verkligen många olika typer av sandlådor – små, stora, i trä, i plast, traditionella, med annorlunda utformning, med smarta egenskaper, med flera lekmöjligheter, enkla modeller och allt däremellan. Fördelen med detta enorma utbud är att det går att hitta en sandlåda – eller förmodligen flera – som passar perfekt. Det svåraste blir förmodligen att välja bara en sandlåda, när det finns flera som är väldigt roliga – och ännu flera som har smarta egenskaper som man gärna vill ha. För att göra det hela lite enklare kommer vi här att gå igenom några av alla saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa sandlåda. Vi kommer att fokusera på tre olika saker: sandlådans storlek, sandlådans utformning och materialet.
Egentligen finns det inte så mycket att säga om storleken, för vilken storlek som passar bäst beror helt på vilka behov man har. Fundera över hur många barn som kommer att leka i sandlådan, och hur gamla barnen är. När det gäller antalet barn kan det förstås även vara bra att ta med eventuella kompisar och kusiner i beräkningen, om man ofta har besök. Det kan också vara bra att tänka framåt, om barnet är litet i dagsläget. Om ett par år kanske den allra minsta sandlådan är alldeles för liten. Med det sagt kanske det bara är just nu man behöver, och vill ha, en sandlåda och då kanske den minsta räcker.
Något annat som kan vara bra att fundera över när det gäller storlek är förstås hur mycket plats man har. I en mindre trädgård, eller kanske till och med på en liten uteplats, finns det kanske inte plats för en stor sandlåda. Man bör förstås även fundera över annat som eventuellt ska få plats på ytan, och vart man har tänkt placera sandlådan. Hur mycket plats finns det just där sandlådan ska stå, och vilken storlek passar bäst där?
Utformningen är kanske det som är allra mest intressant när det gäller sandlådor, eftersom det finns så många olika modeller att välja mellan. Men det kan också vara detta som gör det så svårt att välja. Här handlar det nämligen inte bara om formen, utan om betydligt mer än så. Det finns till exempel en hel del sandlådor som är utformade som piratskepp och båtar, vilket förstås kan göra sandlåda extra rolig – speciellt om det finns en ratt och kanske även en yta där man kan stå och speja. Förutom båtar så finns det även många andra varianter, till exempel bilar, eller sandlådor med olika lektillbehör som griffeltavla eller leksakskök.
En rolig utformning kan erbjuda flera lekmöjligheter, vilket förstås kan vara ett stort plus. Om sandlådan ser ut som en båt kan man även leka pirat där, eller om det finns ett leksakskök kommer leken med stor sannolikhet att kunna pågå i många timmar. Men det finns faktiskt ännu flera saker att fundera över – nämligen praktiska detaljer i utformningen. En del sandlådor har till exempel integrerade sittbänkar, och dessa sittbänkar kan ofta fällas ned och bli ett lock när man har lekt klart. Det finns också sandlådor med tak, vilket kan vara smart om man vill ha skugga över sandlådan – eller bara vill att den ska bli lite mer ombonad och mysig.
Det vanligaste materialet på sandlådor är förstås trä, även om plast inte är helt ovanligt heller. Prismässigt är det faktiskt ingen större skillnad mellan dessa material i dag, eftersom det finns enklare modeller av trä, och tåligare modeller av plast. Kvaliteten hänger alltså inte heller helt på materialet – många sandlådor i trä kan vara tillverkade av klenare trä och hålla en lägre kvalitet, medan en del i plast faktiskt är riktigt tåliga.
En stor fördel med trä är dock att utformningen varierar väldigt mycket på dessa, och att valmöjligheterna är större. Sandlådor som ser ut som piratskepp och bilar, eller har andra roliga utformningar, är tillverkade i trä. Med det sagt finns det även en del smarta sandlådor i plast – de kan till exempel vara två delade så att de kan öppnas, och den ena delen kan användas som lock. De två olika delarna kan även användas på andra sätt, till exempel som sandlåda på ena sidan och barnpool eller plastdamm på andra – eller varför inte två sandlådor om man föredrar det. Alla sandlådor i plast har dock inte denna utformning, men de kan istället ha andra smarta eller roliga egenskaper – till exempel ha en charmig utformning, som ett djur eller liknande.
När du ska köpa en sandlåda så är det främst ett fåtal saker du behöver fundera över, till exempel sandlådans storlek och placering. Ofta ingår bara själva sandlådan i köpet, och ibland även markduken som används under sandlådan. Ingår ingen markduk kan det vara en väldigt bra idé att köpa till en sådan, eftersom den har flera fördelar – till exempel att den håller jord och ogräs borta från sanden och sandlådan.
Något annat man bör ha till sandlådan, förutom sand då förstås, är någon form av lock eller överdrag. Det kan antingen vara ett trälock eller ett mjukare överdrag, beroende på vad man föredrar och vad som finns till den modell man har valt. En del sandlådor har inbyggda lock vilket förstås är väldigt smidigt. Med ett lock håller man katter borta, som annars gärna använder sandlådor som kattlåda, bland annat.
Sedan behöver man förstås sand till sandlåda, och detta brukar vara ganska enkelt att hitta i till exempel byggvaruhus och andra butiker. Hur mycket sand som behövs beror förstås på hur stor sandlådan är, men det kan vara en bra idé att räkna på detta innan man köper sandlåda, eftersom sanden ofta blir nästan lika dyr – eller kanske till och med dyrare – än själva sandlådan. Det kan vara en bra idé att ha detta med i beräkningen när man köper en sandlåda, speciellt om man har tänkt lägga hela budgeten på själva sandlådan.
Det beror helt på hur många, och hur stora, barn som ska leka i sandlådan. De allra minsta modellerna, som ofta är i plast, passar främst för de allra minsta. De minsta sandlådorna i trä räcker för 2-3 mindre barn, eller för ett – eller möjligtvis två – lite större barn. Ska sandlådan kunna användas länge eller av många barn, och kanske även vuxna, så kan det vara en bra idé att välja en lite större sandlåda.
Hur mycket sand som behövs beror förstås på hur stor sandlådan är. Om sandlådan är 1,2 x 1,2 x 0,19 meter så behövs det cirka 12-14 stycken säckar med 20 kg sand i varje för att fylla hela sandlådan. Det är dock svårt att säga exakt hur mycket sand som kommer att behövas. En bra idé kan vara att börja med ett mindre antal säckar och fylla på med dessa först, för att sedan se om det kan behövas mer sand eller om det är tillräckligt.
Det finns sandlådor i alla prisklasser – från ett par hundralappar, och upp till många tusenlappar. De sandlådor vi har tagit med i detta test kostar allt från en femhundring och upp till närmare 3000 kronor. Priset beror till stor del på material och kvalitet, men självklart även på storlek och utformning.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡