Bästa sandlådan blev Exit Akesent – Bäst i Test

Även om alla barn föredrar olika saker, så är sandlåda något som ofta är väldigt populärt. Just sandlådor kan också vara hyfsat billiga, även om sanden också kostar en del. Sandlådan är enkel och behöver inte ta upp särskilt mycket plats i trädgården, men kan ändå roa barnen långa stunder. En annan fördel med sandlådor är att de finns i många olika utföranden i dag, vilket gör att man kan få en sandlåda med ett charmigt utseende eller flera lekmöjligheter. Här har vi tagit fram några av de bästa sandlådorna som går att hitta, och vi kommer även att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa sandlåda.

Sandlåda Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

Här kan du hitta alla våra vinnare och utmanare i premium-, mellan- och budgetklassen. Här finns allt från billiga eller prisvärda sandlådor till högkvalitativa alternativ.

Köpguide för sandlåda

Att köpa en sandlåda kan låta enkelt, tills man börjar kolla runt på olika alternativ och ser det stora utbudet. Det finns verkligen många olika typer av sandlådor – små, stora, i trä, i plast, traditionella, med annorlunda utformning, med smarta egenskaper, med flera lekmöjligheter, enkla modeller och allt däremellan. Fördelen med detta enorma utbud är att det går att hitta en sandlåda – eller förmodligen flera – som passar perfekt. Det svåraste blir förmodligen att välja bara en sandlåda, när det finns flera som är väldigt roliga – och ännu flera som har smarta egenskaper som man gärna vill ha. För att göra det hela lite enklare kommer vi här att gå igenom några av alla saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa sandlåda. Vi kommer att fokusera på tre olika saker: sandlådans storlek, sandlådans utformning och materialet.

Storlek

Egentligen finns det inte så mycket att säga om storleken, för vilken storlek som passar bäst beror helt på vilka behov man har. Fundera över hur många barn som kommer att leka i sandlådan, och hur gamla barnen är. När det gäller antalet barn kan det förstås även vara bra att ta med eventuella kompisar och kusiner i beräkningen, om man ofta har besök. Det kan också vara bra att tänka framåt, om barnet är litet i dagsläget. Om ett par år kanske den allra minsta sandlådan är alldeles för liten. Med det sagt kanske det bara är just nu man behöver, och vill ha, en sandlåda och då kanske den minsta räcker.

Något annat som kan vara bra att fundera över när det gäller storlek är förstås hur mycket plats man har. I en mindre trädgård, eller kanske till och med på en liten uteplats, finns det kanske inte plats för en stor sandlåda. Man bör förstås även fundera över annat som eventuellt ska få plats på ytan, och vart man har tänkt placera sandlådan. Hur mycket plats finns det just där sandlådan ska stå, och vilken storlek passar bäst där?

Utformning

Utformningen är kanske det som är allra mest intressant när det gäller sandlådor, eftersom det finns så många olika modeller att välja mellan. Men det kan också vara detta som gör det så svårt att välja. Här handlar det nämligen inte bara om formen, utan om betydligt mer än så. Det finns till exempel en hel del sandlådor som är utformade som piratskepp och båtar, vilket förstås kan göra sandlåda extra rolig – speciellt om det finns en ratt och kanske även en yta där man kan stå och speja. Förutom båtar så finns det även många andra varianter, till exempel bilar, eller sandlådor med olika lektillbehör som griffeltavla eller leksakskök.

En rolig utformning kan erbjuda flera lekmöjligheter, vilket förstås kan vara ett stort plus. Om sandlådan ser ut som en båt kan man även leka pirat där, eller om det finns ett leksakskök kommer leken med stor sannolikhet att kunna pågå i många timmar. Men det finns faktiskt ännu flera saker att fundera över – nämligen praktiska detaljer i utformningen. En del sandlådor har till exempel integrerade sittbänkar, och dessa sittbänkar kan ofta fällas ned och bli ett lock när man har lekt klart. Det finns också sandlådor med tak, vilket kan vara smart om man vill ha skugga över sandlådan – eller bara vill att den ska bli lite mer ombonad och mysig.

Material

Det vanligaste materialet på sandlådor är förstås trä, även om plast inte är helt ovanligt heller. Prismässigt är det faktiskt ingen större skillnad mellan dessa material i dag, eftersom det finns enklare modeller av trä, och tåligare modeller av plast. Kvaliteten hänger alltså inte heller helt på materialet – många sandlådor i trä kan vara tillverkade av klenare trä och hålla en lägre kvalitet, medan en del i plast faktiskt är riktigt tåliga.

En stor fördel med trä är dock att utformningen varierar väldigt mycket på dessa, och att valmöjligheterna är större. Sandlådor som ser ut som piratskepp och bilar, eller har andra roliga utformningar, är tillverkade i trä. Med det sagt finns det även en del smarta sandlådor i plast – de kan till exempel vara två delade så att de kan öppnas, och den ena delen kan användas som lock. De två olika delarna kan även användas på andra sätt, till exempel som sandlåda på ena sidan och barnpool eller plastdamm på andra – eller varför inte två sandlådor om man föredrar det. Alla sandlådor i plast har dock inte denna utformning, men de kan istället ha andra smarta eller roliga egenskaper – till exempel ha en charmig utformning, som ett djur eller liknande.

Bästa sandlådan 2022 – vi listar 6 modeller

Vi har tagit fram några av de bästa sandlådorna som går att hitta. Här finns både billigare och dyrare alternativ, större och mindre sandlådor, olika utformningar och sandlådor med olika egenskaper. Oavsett vad du letar efter så kan du med stor sannolikhet hitta det här – det är åtminstone vår förhoppning. För att göra det enklare för dig att hitta rätt bland dessa har vi delat upp dem i tre olika kategorier: Premium, mellan och budget. 

Bäst i test premiumklassen: Exit Akesent – bästa sandlådan 2022

Den här sandlådan är både praktiskt, med sin bänk och sitt förvaringsutrymme, och rolig med det inbyggda köket som garanterat gör leken ännu roligare. Ca pris 2900 kr.

Exit Akesent - bästa sandlådan 2022

Den här högkvalitativa sandlådan har onekligen många fördelar, men den största fördelen är förmodligen det inbyggda köket som kommer hålla barnen sysselsatta länge. På köksbänken finns en spis med vreden som kan vridas, och ett handfat med en kran som faktiskt fungerar. Under köksbänken finns ett praktiskt förvaringsutrymme där till exempel köksutrustningen kan förvaras när man har lekt klart. En annan fördel är den inbyggda bänken där barnen kan sitta när de leker i sanden.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Inbyggt kök
 • Fungerande kran
 • Förvaringsutrymme under köksbänken
 • Inbyggd bänk

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Material: 100 procent FSC-trä
 • Mått: 200 x 140 x 29 cm

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: VidaXL Piratskepp & sandlåda

Även vår utmanare i premiumklassen är en riktigt charmig sandlåda, som är utformad som ett piratskepp. Ca pris 1900 kr.

Sandlåda Bäst i Test

Den här högkvalitativa och snygga sandlådan kommer med stor sannolikhet att roa barnen länge. Förutom att den har en rolig design, som ett piratskepp med både flagga och ratt, så erbjuder den flera lekmöjligheter. Här kan barnen leka pirater, eller leka i sanden. Eller också så fyller man sandlådan med bollar istället för sand, och använder den som ett bollhav – möjligheterna är oändliga. Här finns även sittplatser och ett hemligt gömställe i ryggstödet. En riktigt rolig sandlåda som garanterat kommer att roa länge.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Utformad som piratskepp
 • Flaggstång och ratt
 • Hemligt gömställe
 • Sittbänkar
 • Kan användas på flera sätt

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Maxvikt: 50 kg
 • Material: Furu
 • Mått: 190 x 94,5 x 101 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: Nordic Play Sandlåda Med Bänk Och Lock – prisvärd sandlåda

Vår vinnare i mellanklassen är ett prisvärt paket där allt du behöver ingår – sandlåda, sand, nät och sandleksaker. Ett perfekt set för den som vill komma igång med sandlådan snabbt. Ca pris 1400 kr.

Nordic Play Sandlåda Med Bänk Och Lock - prisvärd sandlåda

I det här smarta setet ingår inte bara en högkvalitativ och fin sandlåda utan även 240 kg sand, nät och sandleksaker. Sandleksakerna som ingår är en spann, en sil, en spade, en vattenkanna och en kratta. Med det här setet kan du snabbt och enkelt komma igång med sandlådan – allt du behöver ingår. Den smarta sandlådan har dessutom inbyggda sittbänkar, och dessa blir dessutom ett smart lock när man lekt klart.

Fördelar

 • Prisvärt set
 • Hög kvalitet
 • Sittbänkar
 • Inbyggt lock

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Vikt: 30 kg
 • Färg: Natur
 • Storlek: 27 x 120 x 120 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare mellanklassen: Oliver & Kids Picknickbord Med En Sandlåda

Även utmanaren i mellanklassen är en otroligt prisvärd sandlåda, som faktiskt egentligen är ett picknickbord – med inbyggd sandlåda. Ca pris 1200 kr.

Oliver & Kids Picknickbord Med En Sandlåda

Denna smarta sandlåda är egentligen ett picknickbord – men i bordet finns en inbyggd sandlåda. Här kan barnen sitta bekvämt på bänkarna med sanden framför sig i en behaglig höjd. Barnen kommer närmare sanden och sitter bekvämare under leken, och när de lekt klart kan man förvandla sandlådan till ett picknickbord igen och sitta där och leka eller fika till exempel. Ett riktigt smart och högkvalitativt bord med flera användningsområden, och en snygg design.

Fördelar

 • Picknickbord
 • Inbyggd sandlåda
 • Bekvämt
 • Flera användningsområden
 • Hög kvalitet
 • Snygg design
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Mått: 121 x 96 x 56 cm
 • Ålder: Från 3 år
 • Material: Trä

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: Woodlii Sandlåda Med Griffeltavla – billigaste sandlådan i vårt test

Den billigaste sandlådan i vårt test är en riktigt prisvärd och rolig sandlåda, i smidigt format. Här finns en griffeltavla som gör leken ännu roligare. Ca pris 500 kr.

Denna roliga sandlåda har en inbyggd griffeltavla där barnen kan rita, och det finns även en inbyggd bänk. Den lilla sanlådan har en smidig storlek, som kanske främst passar för yngre barn eller för ett eller max två barn som leker samtidigt. Den är dock smidig och tar inte upp mycket plats alls. Under sittbänken finns plats för förvaring av till exempel sandleksaker, och när man lekt klart kan locket där griffeltavlan sitter fällas ned för att skydda sandlådan. Väldigt smart och genomtänkt sandlåda, till ett riktigt bra pris dessutom.

Fördelar

 • Inbyggd griffeltavla
 • Inbyggd sittbänk
 • Smidig storlek
 • Förvaringsutrymme under bänken
 • Praktiskt, inbyggt lock
 • Mycket bra pris

Nackdelar

 • Möjligen lite liten

Specifikation

 • Ålder: Från 3 år
 • Material: Trä
 • Mått: 90 x 90 x 90 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare budgetklassen: Woodlii Sandlåda Bil – billig och bra sandlåda

Den här charmiga lilla sandlådan är utformad som en bil, och här finns både en rolig ratt och sittbänk samt praktiskt förvaringsutrymme. Ca pris 900 kr.

Woodlii Sandlåda Bil - billigt och bra sandlåda

Även detta är en väldigt smart och genomtänkt sandlåda, som erbjuder smarta lösningar och roliga detaljer på samma gång. Utformningen kommer garanterat att roa barnen, eftersom sandlådan ser ut som en bil, och här finns även en rolig ratt som ger flera lekmöjligheter. Det finns även en sittbänk, och framtill finns ett smart förvaringsutrymme med gott om plats för sandleksakerna. Riktigt prisvärd och rolig sandlåda.

Fördelar

 • Genomtänkt design
 • Utformad som en bil
 • Rolig ratt att leka med
 • Smart förvaring framtill
 • Inbyggd sittbänk
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Ålder: Från 3 år
 • Material: Trä, plast
 • Mått: 36,5 x 115 x 90 cm

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av sandlåda

När du ska köpa en sandlåda så är det främst ett fåtal saker du behöver fundera över, till exempel sandlådans storlek och placering. Ofta ingår bara själva sandlådan i köpet, och ibland även markduken som används under sandlådan. Ingår ingen markduk kan det vara en väldigt bra idé att köpa till en sådan, eftersom den har flera fördelar – till exempel att den håller jord och ogräs borta från sanden och sandlådan.

Något annat man bör ha till sandlådan, förutom sand då förstås, är någon form av lock eller överdrag. Det kan antingen vara ett trälock eller ett mjukare överdrag, beroende på vad man föredrar och vad som finns till den modell man har valt. En del sandlådor har inbyggda lock vilket förstås är väldigt smidigt. Med ett lock håller man katter borta, som annars gärna använder sandlådor som kattlåda, bland annat.

Sedan behöver man förstås sand till sandlåda, och detta brukar vara ganska enkelt att hitta i till exempel byggvaruhus och andra butiker. Hur mycket sand som behövs beror förstås på hur stor sandlådan är, men det kan vara en bra idé att räkna på detta innan man köper sandlåda, eftersom sanden ofta blir nästan lika dyr – eller kanske till och med dyrare – än själva sandlådan. Det kan vara en bra idé att ha detta med i beräkningen när man köper en sandlåda, speciellt om man har tänkt lägga hela budgeten på själva sandlådan.

Vanliga frågor och svar om sandlåda

Hur stor sandlåda behöver man?

Det beror helt på hur många, och hur stora, barn som ska leka i sandlådan. De allra minsta modellerna, som ofta är i plast, passar främst för de allra minsta. De minsta sandlådorna i trä räcker för 2-3 mindre barn, eller för ett – eller möjligtvis två – lite större barn. Ska sandlådan kunna användas länge eller av många barn, och kanske även vuxna, så kan det vara en bra idé att välja en lite större sandlåda.

Hur mycket sand behövs i en sandlåda?

Hur mycket sand som behövs beror förstås på hur stor sandlådan är. Om sandlådan är 1,2 x 1,2 x 0,19 meter så behövs det cirka 12-14 stycken säckar med 20 kg sand i varje för att fylla hela sandlådan. Det är dock svårt att säga exakt hur mycket sand som kommer att behövas. En bra idé kan vara att börja med ett mindre antal säckar och fylla på med dessa först, för att sedan se om det kan behövas mer sand eller om det är tillräckligt.

Vad kostar en sandlåda?

Det finns sandlådor i alla prisklasser – från ett par hundralappar, och upp till många tusenlappar. De sandlådor vi har tagit med i detta test kostar allt från en femhundring och upp till närmare 3000 kronor. Priset beror till stor del på material och kvalitet, men självklart även på storlek och utformning.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

Lämna en kommentar