Sandaler för barn bäst i test – Bästa sandalerna 2022 blev Ancient Greek Sandals Little Olympia

Sandaler är oslagbara för barn under sommaren. De kan användas på stranden, under promenaden, vid lek, till vardags, under utflykter – ja, i princip när som helst. Det finns dock ett stort antal olika sandaler, i olika material, olika utföranden och med olika fördelar. Olika sandaler kan passa olika bra för olika aktiviteter, men oavsett vilken sandal man väljer så får man en praktisk sko för många olika tillfällen. Här har vi tagit fram de sandaler för barn som är bäst i test.

Köpguide för sandaler för barn

Det finns som sagt många olika sandaler för barn, och framför allt kan materialet och utformningen skilja sig åt. En del är öppna i bak, andra helt stängda. En del har justerbara remmar både baktill och på framsidan, och ibland även en tredje rem. Andra sandaler har bara en rem. Kardborrespännen är vanligt, men det finns även andra alternativ. Många sandaler är öppna vid tårna, medan andra är stängda. Materialet på utsidan är ofta mesh, PU eller läder men en del sandaler har andra material, som till exempel plast.

När du ska köpa sandaler till ditt barn kan det vara en bra idé att börja med att fundera över vilken typ av sandal du letar efter. Det enklaste sättet att ta reda på det brukar vara att fundera över när och vart sandalerna ska användas, och vilka egenskaper som är viktiga. Ska skorna användas på stranden behövs förmodligen ett annat material och en annan utformning än om skorna främst ska användas i skogen, till exempel. 

Material

På utsidan har sandaler ofta material som mesh, PU eller läder men även olika typer av plast och liknande förekommer. Materialet är förstås viktigt att ta hänsyn till, eftersom olika material passar bäst för olika tillfällen. Generellt kan man säga att sandaler är svala skor som är tillverkade för att kunna användas under varma sommardagar, men självklart kan en del material ändå upplevas som varmare än andra. Det är dock viktigt att tänka på att materialet på insidan ofta är ett annat, och att insidan har större betydelse för komfort och svalka.

Det kan vara en fördel att välja sandaler i endast ett yttermaterial, och gärna släta material, för att de ska vara enkla att torka av och hålla rena. I övrigt är materialet dock främst en smaksak. Dock kan rejälare material vara att föredra vid skogspromenader och aktiviteter, medan lätta material passar bra på stranden till exempel.

Utformning 

Sandaler finns i väldigt många olika utformningar – helt stängda, väldigt öppna, med öppen eller stängd tå, justerbara och så vidare. Det är vanligt att sandaler går att justera på ett, två eller tre ställen. De justeras då ofta med kardborre, men ibland finns ett spänne som dras åt och/eller knapp.

Även utformningen och spännet är en smaksak, men ofta är kardborre att föredra och då gärna på flera ställen. Kan sandalen justeras på tre ställen, både baktill och framme på foten, så finns det stora möjligheter att se till att skorna alltid sitter perfekt på foten.

När det gäller utformningen i övrigt så är det en bra idé att utgå från när och vart sandalen ska användas. För skogsutflykter, långpromenader och liknande är en helt eller delvis stängd modell att föredra, eller åtminstone en med stängd då. Detsamma gäller förstås vid lek, medan en mer öppen modell ofta passar bättre vid andra tillfällen.

Med det sagt så fungerar dock alla modeller vid de flesta tillfällen. En sandal är väldigt mångsidig och kan användas på stranden, vid promenader, till vardags och vid lek. En stor fördel är att de är enkla att ta på och av.

Storlek

Oavsett vilken typ av sko man köper är förstås storleken viktig att ta hänsyn till. En sko som är för stor eller för liten kan orsaka skavsår och vara väldigt obekväm att använda. När man köper skor till barn bör man lägga till 1,5 centimeter på storleken, gummistövlar och kängor bör dock vara 2 centimeter större.

Något annat som är viktigt att tänka på när det gäller storleken är att den kan skilja sig åt mellan olika skor, och då inte enbart mellan olika modeller utan även mellan olika sandaler till exempel. Det går alltså inte att utgå från de sandaler man redan har hemma eller kolla på en tabell för en annan sandal, eftersom det inte alltid stämmer. Finns det en tabell för just de sandaler du ska köpa – vilket det oftast gör – så bör du kolla på den innan du väljer storlek.

Hemfaktas test av sandaler för barn – vi listar 6 modeller 

I vårt test av sandaler för barn har vi valt ut totalt sex olika sandaler. Dessa är uppdelade i tre olika kategorier – premium, mellan och budget. För varje kategori finns en vinnare och en utmanare. I premiumklassen hittar vi riktigt högkvalitativa sandaler med goda egenskaper, vår mellanklassvinnare är en rejäl sandal från ett välkänt märke och i budgetklassen hittar vi samma välkända märke men en prisvärd modell som är säker och stabil.


Bäst i test premiumklassen: Ancient Greek Sandals Little Olympia Sandaler – bästa barnsandalen

Vår testvinnare är en handgjord och riktigt högkvalitativ sandal. Det här är bekväma men samtidigt pålitliga sandaler med många fördelar. Ca pris 1760 kronor.

Sandaler barn bäst i test

Det här är en sandal i en högre prisklass, och det som framför allt motiverar priset är den höga kvaliteten. Det här är helt enkelt riktigt högkvalitativa sandaler, som dessutom är handgjorda i Grekland. Modellen är charmig och får onekligen tankarna till såväl olympiader som ett gammalt Grekland, med charmiga detaljer som vingar på spännet.

Sandalerna stängs med två kardborreband på foten, och har även ett justbart spänne baktill som gör det enkelt att justera passformen för optimal komfort. Här finns också en flexibel gummisula, och sandalerna är tillverkade av naturligt garvat läder och fritt från kemikalier.

Sandalernas läderremmar blir mjukare efter varje användning, vilket gör dem ännu bekvämare med tiden, och med tanke på den höga kvaliteten kommer de förmodligen kunna hänga med länge också. 

Fördelar

 • Charmig och annorlunda design
 • Riktigt hög kvalitet
 • Justerbara baktill

Nackdelar

 • Högt pris

Specifikation

 • Sula: Gummi
 • Material: Naturligt garvat läder

PRIS OCH MER INFORMATION:

 
Utmanare premiumklassen: Moschino Kid-Teen Branded Velcro Leather Sandaler


Utmanaren i premiumklassen håller en riktigt hög kvalitet och har ett flertal stora fördelar. Det här är ett bra val för den som söker hög kvalitet och snygg design. Ca pris 1730 kronor.

Dessa sandaler är perfekta till, från och på stranden. De passar även perfekt för sommarpromenader och lek ute. Modellen är lätt och väldigt öppen, vilket gör det till en luftig och skön sandal. De är också väldigt bekväma, och väldigt enkla att ta på och av.

Här finns ett kardborreband på ankeln, men i övrigt kan passformen inte justeras. Modellen har en väldigt snygg design, och en stor fördel är den vadderade och bekväma hälremmen. Det finns en dämpande innersula i läder, och yttersulan är halksäker med sitt grova mönster och väldigt praktisk. Dessa snygga sandaler är tillverkade i Italien.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Öppen och luftig modell
 • Mycket hög komfort
 • Vadderad hälrem
 • Snygg design
 • Halksäker yttersula

Nackdelar

 • Högt pris
 • Inga större möjligheter att justera passformen

Specifikation

 • Sula: Halksäker, grovmönstrad
 • Innersula: Läder, dämpande

PRIS OCH MER INFORMATION:

 
Bäst i test mellanklassen: PAX Holk Sandaler – prisvärd barnsandal


Vinnaren i mellanklassen kommer från välkända PAX, och sandalen har ett stort antal fördelar så som hög kvalitet och rejäl design. Ca pris 500 kronor.

PAX HOLK BARNSANDALER

PAX är kända för att göra bra och rejäla barnskor, och denna sandal är inget undantag. Det här är en stängd modell som passar perfekt när man behöver en rejälare sko – till exempel på skogspromenader och andra utflykter. Ovandelen är i mjuk och slitstark PU och mesh. Sandalen är fodrad med meshtextil och har en dämpande EVA innersula klädd i textil.

Den övre kardborreremmen och ett elastiskt band ger en perfekt passform och gör att sandalen är enkel att ta på och av. Den yttre sulan är i slitstarkt TPR gummi och har en förhöjning som skyddar barnets tår. Dessa sandaler är även fria från PVC, teflon, PTFE, sexvärt krom och andra fluorerande kolväten. 

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Mjukt och slitstarkt material
 • Dämpande EVA innersula
 • Justerbar
 • Enkla att ta på och av
 • Förhöjning som skyddar tårna

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Ovandel: PU, mesh
 • Foder: Textil
 • Innersula: EVA, textil
 • Sula: TPR

PRIS OCH MER INFORMATION:

 
Utmanare mellanklassen: Superfit Scorpius Sandaler


Utmanaren i mellanklassen är en sandal som är rejäl men samtidigt bekväm. De är enkla att ta på och av, sitter bra på foten och håller en hög kvalitet. Ca pris 600 kronor.

SCORPIUS BARNSANDAL

Dessa snygga sandaler i läder har kardborreband såväl över fötterna som vid vristen, och de dubbla kardborrespännena gör det möjligt att justera sandalerna för perfekt passform. Här finns en dämpande innersula, samt en mönstrad yttersula för bättre grepp.

Den övre delen av sandalen är av läder och insidan är i textil. Det här är en väldigt bekväm sandal, som håller en väldigt hög kvalitet. Sandalerna har en snygg design och de är väldigt enkla att ta på och av, och sitter bra på foten.

Fördelar

 • Rejäl sandal
 • Enkla att ta på och av
 • Sitter bra på foten
 • Håller hög kvalitet
 • Dubbla justerbara kardborreband
 • Mönstrat yttersula med bra grepp
 • Dämpande innersula

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Överdel: Läder
 • Insida: Textiler

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Bäst i test budgetklassen: PAX Pepper Sandaler – bästa barnsandalen i budgetklassen

Att detta blev vinnaren i budgetklassen beror på att det är en väldigt prisvärd sandal, som trots ett lägre pris håller en riktigt hög kvalitet. Ca pris 350 kronor.

Pax pepper sandaler

Dessa snygga och sportiga sandaler från PAX har ett överraskande lågt pris, med tanke på att det dels är ett välkänt märke och de dessutom håller en väldigt hög kvalitet. Sandalerna har en täckt tå och täckta sidor, vilket gör dem till ett utmärkt val för många olika aktiviteter – skogsutflykter, långpromenader och lek ute.

Sandalerna har en justerbar konstruktion, vilket ger en perfekt passform. Här finns en mjukt vadderad innersula som är täckt med mikrofiber, och en yttersula med bra grepp och tåskydd. Ovandelen av skon är av PU, fodret av textil, innersulan av mikrofiber och yttersulan av TPR. Skorna är fria från flourerande kolväten så som till exempel PVC, teflon och sexvärt krom.

Fördelar

 • Mycket prisvärda
 • Hög kvalitet
 • Justerbar konstruktion
 • Mjukt vadderad innersula
 • Yttersula med bra grepp och tåskydd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Ovandel: PU
 • Foder: Textil
 • Innersula: Mikrofiber
 • Yttersula: TPR

PRIS OCH MER INFORMATION:

 
Utmanare budgetklassen: En Fant Castor Sandal – billigaste barnsandalen i vårt test

Utmanaren i budgetklassen är den billigaste sandalen i vårt test. Det här är en billig med samtidigt bra sandal, i ett lätt material. Ca pris 240 kronor.

Det här är en lätt sandal, och en så kallad ”badsandal”. Det här är alltså ett utmärkt val för till exempel stranden, men också andra tillfällen och platser då en lättare sandal är att föredra. Dessa sandaler är tillverkade i Megol, vilket är ett hållbart och robust material som samtidigt är lätt. Materialet är även mjukt och bekvämt, vilket ger en hög komfort.

Sandalerna är i en sluten men samtidigt ganska öppen och luftig modell, vilket gör att de sitter bra på foten men utan att bli för varm eller instängd. Sandalerna har ett spänne och en knapp runt vristen, som gör det möjligt att justera passformen något.

På insidan av sandalen finns en mjuk och avtagbar sula, och botten av sandalen har ett randigt mönster som ger ett bra grepp. Sandalerna är väldigt snygga och har en snygg färg, och de är även bekväma att använda. 

Fördelar

 • Lätt sandal
 • Mjuka och bekväma
 • Hållbart och robust material
 • Hög komfort
 • Sitter bra på foten
 • Öppen och luftig
 • Går att justerbara passformen något
 • Mjuk och avtagbar sula
 • Randigt mönster som ger bra grepp
 • Snygg design och färg

Nackdelar

 • Kan bara justeras på ett ställe
 • Något svårare att ta på än andra sandaler

Specifikation

 • Material: Megol
 • Yttersula: Mönstrad

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Avslutande ord inför ditt köp av barnsandal


Det finns som sagt ett väldigt stort utbud av sandaler för barn – allt från rejälare och stängda modeller som mer liknar vanliga skor, till öppna modeller i så kallad ”slip in-modell”. Det går förstås inte att säga vilken modell som är bäst, eftersom det beror på vad man behöver.

Generellt kan man dock säga att desto längre man ska gå, desto rejälare behöver skon vara. En väldigt öppen modell passar ofta bra på stranden och liknande, medan en stängd modell – eller en med stängd tå – passar bättre i skogen eller vid långa promenader.

Det kan också vara bra att välja en rejälare modell som sitter stadigt till yngre barn, som behöver ett bättre stöd. Äldre barn kan ofta använda alla modeller, och då är det bättre att utgå från när och vart sandalen ska användas.

Vanliga frågor och svar om sandaler för barn

Hur stora ska sandaler vara?

När du köper skor till barn bör du alltid lägga till 1,5 centimeter när du mäter barnets fot, eller 2 centimeter om du köper stövlar eller kängor. Storleken kan variera mellan olika modeller så utgå alltid från en tabell för just den sandal du ska köpa.

Hur rengör man sandaler?

De flesta sandaler rengörs enkelt, och kan torkas av med en fuktig trasa till exempel. En del modeller kan även tvättas i tvättmaskinen. Hur sandalerna ska rengöras kan dock variera mellan olika modeller och beroende på material, så det är viktigt att kolla upp vad som gäller för just de sandaler man ska köpa.

Vad kostar sandaler till barn?

Barnsandaler finns i väldigt många olika prisklasser – från någon hundralapp och upp till flera tusenlappar. Priset beror på många olika saker, men framför allt märke och kvalitet. Med det sagt så finns det dock många sandaler av hög kvalitet även i lägre prisklasser.

Sandaler bäst i test – de bästa barnsandalerna 2022

 • Bäst i test premiumklassen: Ancient Greek Sandals Little Olympia Sandaler – bästa barnsandalen
 • Utmanare premiumklassen: Moschino Kid-Teen Branded Velcro Leather Sandaler
 • Bäst i test mellanklassen: PAX Holk Sandaler – prisvärd barnsandal
 • Utmanare mellanklassen: Superfit Scorpius Sandaler
 • Bäst i test budgetklassen: PAX Pepper Sandaler – bästa barnsandalen i budgetklassen
 • Utmanare budgetklassen: En Fant Castor Sandal – billigaste barnsandalen i vårt test
Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar