Bästa rutschkanan för barn 2022 blev Plum Discovery lekställning med rutschkana – Bäst i Test

Många barn älskar rutschkanor, och en sådan kan definitivt göra trädgården eller uteplatsen roligare att leka på. Det finns även mindre rutschkanor, för yngre barn, som fungerar minst lika bra inomhus. Att välja rutschkana är dock inte alltid det enklaste, och det finns många att välja mellan. Här har vi tagit fram några av de bästa, och vi kommer även att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en rutschkana.

Rutschkana Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

Här hittar du alla våra vinnare och utmanare i premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen. Här finns allt från större lekställningar med rutschkana, till enklare och mindre rutschkanor som passar perfekt för yngre barn.

Köpguide för rutschkana

Att köpa rutschkana är inte alltid så enkelt som man kan tro. Det finns många olika modeller att välja mellan, det finns mindre och större och det finns både fristående och rutschkanor som är integrerade i lekställningar och liknande. Innan man köper en rutschkana bör man fundera över vad det är man söker. Självklart bör man utgå från barnets ålder, men det finns även många andra saker att tänka på. Här kommer vi kolla närmare på sådant som modell och utformning, storleken och längden på rutschkanan samt maxvikten.

Modell och utformning

Det finns som sagt en del olika modeller när det gäller rutschkanor. För att göra det enkelt kan vi dela upp dem i fyra olika kategorier: Mindre rutschkanor för yngre barn, fristående rutschkanor med stege, fristående rutschkanor utan stege och ställningar med integrerad rutschkana. Här ska vi dock nämna att de fristående rutschkanorna utan stege oftast är exakt samma rutschkanor som finns på klätterställningar och gungställningar, enda skillnaden är att de köps fristående och att man behöver en stege och ställning till dem.

De mindre rutschkanorna för yngre barn är oftast helt i plast, till skillnad från de större som antingen har en stege i annat material eller någon form av lekställning i trä. Små rutschkanor är förstås smidiga, och ofta även hopfällbara vilket gör dem enkla att ställa undan när de inte används. De är även lätta och kan enkelt flyttas runt, de tar inte upp mycket plats och de fungerar minst lika bra att använda inomhus. Dessa är dock endast anpassade för mindre barn, då de är väldigt låga och korta.

Fristående rutschkanor med stege har oftast en enkel stege i metall eller liknande, och dessa är ofta ett prisvärt alternativ om man vill ha en lite större rutschkana men inte vill ha någon större klätterställning eller liknande till. Dessa är dock ofta kortare än rutschkanor utan stege, även om de är längre än de mindre rutschkanorna helt i plast.

Fristående rutschkanor utan stege är som sagt samma modell som används på klätterställningar och gungställningar, men med skillnaden att de kommer utan någon ställning. Dessa kan man använda på olika sätt, antingen genom att köpa till någon form av ställning där rutschkana inte ingår eller genom att bygga någonting själv. Vill man bara ha en stege och ingen ställning kan det här vara ett bra alternativ. Dessa kan ofta även användas i sluttningar och liknande, liggandes på marken, men då ska man förstås även sätta fast rutschkanan på något sätt vilket innebär att man ändå behöver bygga något.

Ett smidigt, men dyrare, alternativ är att köpa en klätterställning eller gungställning med rutschkana. Dessa är förstås ännu roligare då de erbjuder flera lekmöjligheter, men istället kostar de betydligt mer. Dessa behöver förstås även monteras, men de är enklare på så sätt att allting ingår om man köper ett komplett paket.

Storlek och längd

Rutschkanans storlek och längd hänger ihop med modellen, som vi var inne på tidigare. De mindre rutschkanorna för yngre barn är förstås kortast, ofta omkring 125 centimeter. De lite större rutschkanorna som är fristående och har stege kan vara omkring två meter, medan fristående rutschkanor utan stege – eller de som är integrerade i ställningar – ofta är omkring tre meter.

Här finns det sällan särskilt mycket att fundera på, eftersom man utgår från barnets ålder och längd. De minsta rutschkanorna rekommenderas ofta från två år, men används sedan sällan längre än något år. En del av dessa rekommenderas dock från ett år och får då en något längre användningstid. Alla större modeller rekommenderas ofta från tre år, och har sedan en lång användningstid. Det är dock viktigt att tänka på att åldern kan variera om man köper en klätterställning, då större ställningar kan vara lämpliga först vid en senare ålder än tre år.

Maxvikt

Även om maxvikten till stor del hänger ihop med modellen, så kan den också variera mellan olika märken även om modellen är densamma. Fristående rutschkanor med stege har ofta en maxvikt på 35 kg, medan de större rutschkanorna och olika typer av ställningarna oftast har en något högre maxvikt, omkring 50 kg. Det här varierar dock som sagt, så det kan vara en bra idé att kolla på detta redan innan man köper.

Maxvikten är ofta väl tilltagen för de olika modellerna, men för till exempel klätterställningar och gungställningar kan det vara bra att ha koll om flera barn leker samtidigt, och framför allt om det är lite äldre barn.

Bästa rutschkanan 2022 – vi listar 6 modeller

Vi har tagit fram några riktigt bra rutschkanor i olika prisklasser. Här finns stora lekställningar och gungställningar med rutschkana, men även fristående rutschkanor, och mindre rutschkanor för de minsta barnen. 

Bäst i test premiumklassen: Plum Discovery lekställning med rutschkana – bästa rutschkanan 2022

Det här är en riktigt fin och högkvalitativ lekställning med rutschkana, och även en del annat roligt att leka med. Ca pris 6500 kr.

Rutschkana bäst i test

Det här är en väldigt fin lekställning med flera lekmöjligheter. Här kan man klättra, åka rutschkana, hissa en hink upp och ned och plantera någonting i krukan. Här finns även ett fint vindspel i bambu och en genomskinlig skiva som man kan måla på och sedan torka av. Denna lekställning har en väldigt snygg design, samtidigt som den är väldigt rolig. Den håller också en hög kvalitet, och är tillverkad av hållbart FSC-certifierat trä som gör den stabil och stadig. En riktigt fin lekställning som är ett perfekt val för dig som söker en fin rutschkana, men också vill ha mer än så.

Fördelar

 • Flera lekmöjligheter
 • Lång rutschkana
 • Genomskinlig skiva att måla på
 • Håller hög kvalitet
 • Stabil och stadig

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Maxvikt: 50 kg
 • Mått: 193 x 240 x 270 cm
 • Vikt: 119,5 kg

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: Castle Jungle Gym

Även vår utmanare i premiumklassen är ett riktigt fint lektorn med flera lekmöjligheter. Här finns till exempel stege upp till tornet, en lång rutschkana och en sandlåda undertill. Ca pris 4000 kr.

Jungle Rutschkana

Detta lektorn tar inte upp överdrivet mycket plats, men erbjuder ändå många olika lekmöjligheter. Här kan man klättra upp i det fina tornet med tak, åka den långa rutschkanan ned och även leka i sandlådan som är placerad undertill. Detta lektorn är tillverkad av tryckimpregnerat trä och håller en mycket hög kvalitet. Det här är ett väldigt roligt lektorn som kan vara ett bra val för dig som vill ha en komplett rutschkana med ställning, och dessutom flera lekmöjligheter, till ett bra pris.

Fördelar

 • Tar inte upp överdrivet mycket plats
 • Flera olika lekmöjligheter
 • Lång rutschkana
 • Sandlåda undertill
 • Håller hög kvalitet

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått: 150 x 300 x 290 cm
 • Vikt: 105 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: Nordic Play gungställning med rutschkana – prisvärd rutschkana

Den här prisvärda rutschkanan kommer inte bara med en stege, utan även med en gungställning, en gunga och en trapetsgunga. Ca pris 2850 kr.

Rutschkana och gunga

Det här kompletta setet med rutschkana, stege, gungställning, gunga och trapetsgunga är ett mycket prisvärt val för den som vill ha både gungställning och rutschkana. Ställningen är stabil och högkvalitativ, och den kommer med anvisningar och allt som behövs för montering. Här ingår en lång, mörkgrön rutschkana, en svart gunga och en svart trapetsgunga samt fyra gungbeslag. Ett riktigt fint och prisvärt paket som passar utmärkt om man vill ha en fin rutschkana, och även gungor.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Med gungställning och gungor
 • Stabil och stadig
 • Kommer med allt som behövs
 • Mycket prisvärt

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material: Tryckimpregnerad furu
 • Mått ställning: 208,5 x 331 x 182 cm
 • Vikt: 80,5 kg
 • Färg rutschkana: Mörkgrön

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare mellanklassen: Palmako Rutschkana

Även utmanaren i mellanklassen är en mycket prisvärd rutschkana. Den kommer fristående och kan användas som man själv önskar. Ca pris 2000 kr.

Billig rutschkana

Den här högkvalitativa rutschkanan kommer fristående utan stege. Det gör att den kan användas så som man själv önskar – tillsammans med någon passande lekställning från Palmako, eller med en stege eller ställning som man bygger själv. Rutschkanan är 2,9 meter lång och den är både CE- och TÜV-certifierad. Det här är ett bra val för dig som vill köpa en lekställning utan rutschkana och komplettera med denna, eller som hellre vill bygga en ställning eller stege själv.

Fördelar

 • Vacker, äppelgrön färg
 • Lång
 • Håller hög kvalitet
 • CE- och TÜV-certifierad

Nackdelar

 • Inga tillbehör/ingen stege

Specifikation

 • Längd: 2,9 m
 • Färg: Äppelgrön

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: Hörby Bruk Rutschkana Mini – billig och bra rutschkana

Vår vinnare i budgetklassen är en mycket prisvärd rutschkana som är ett perfekt val för dig som söker en mellanlång och fristående rutschkana med stege. Ca pris 1000 kr.

Rutschkana med stege

Den här fina och prisvärda rutschkanan är fristående men kommer med stege. Den är högkvalitativ, och mellanlång – närmare två meter. Det gör den längre än de minsta rutschkanorna, men kortare än rutschkanor utan stege och rutschkanor till lekställningar. Denna rutschkana har en vacker blå färg, och den känns stabil och stadig. Den är också hyfsat lätt med sina 9 kg och känna smidig, vilket gör att det inte är några större problem att flytta den vid behov. Den rekommenderas från 3 år och maxvikten på 35 kg gör att den med stor sannolikhet kommer att kunna användas så länge som barnet uppskattar den.

Fördelar

 • Prisvärd rutschkana
 • Hög kvalitet
 • Vacker blå färg
 • Känns stabil
 • Maxvikt 35 kg

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Färg: Blå
 • Maxvikt: 35 kg
 • Ålder: Från 3 år
 • Längd: 1,8 m
 • Vikt rutschkana: 9 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare budgetklassen: Smoby Rutschkana – billigaste rutschkanan i vårt test

Den här smidiga lilla rutschkanan är ett perfekt val för mindre barn. Den kan användas både inomhus och utomhus, den har en låg vikt och den kan anslutas till trädgårdsslangen för att användas som vattenrutschkana. Ca pris 450 kr.

Liten Rutschkana

Det här är en väldigt prisvärd liten rutschkana som passar perfekt för yngre barn, och som har många fördelar. Den är lätt och smidig, vilket gör den enkel att flytta runt vid behov – perfekt om man vill använda den både inomhus och utomhus. Den är säker och ergonomisk utformad, och den har antihalk-trappsteg. Det går även att koppla in vattenslangen för att använda rutschkanan som en vattenrutschkana, perfekt för varma sommardagar och dessutom ännu roligare. Rutschkanan är 90 centimeter lång och den rekommenderas från två år.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Lätt och smidig
 • Ergonomiskt utformad
 • Antihalk-trappsteg
 • Kan användas som vattenruschkana

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått: 125 x 50 x 75 cm
 • Ålder: Från 2 år

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av rutschkana

När du ska köpa en rutschkana bör du först och främst fundera över vilken typ av rutschkana du vill ha. Till yngre barn är mindre rutschkanor helt i plast oftast rätt val. Dessa är betydligt billigare att köpa än större rutschkanor, och de är även smidigare. De kan användas inomhus och de är enkla att flytta runt. Ofta går det även att fälla ihop dem, vilket kan vara smidigt om man behöver ställa undan rutschkanan.

Att köpa en större rutschkana till ett lite äldre barn kan vara svårare. Dessa säljs nämligen både fristående och integrerade med klätterställningar, gungställningar och liknande. Fristående rutschkanor har ibland stege, men de största modellerna kommer ofta utan stege och behöver alltså någon form av ställning till. Då kan man antingen köpa en klätterställning utan rutschkana, men där det finns plats för rutschkana, eller så bygger man någon form av stege eller ställning till rutschkanan.

Är det en större rutschkana man är på jakt efter så kan det alltså vara en bra idé att först fundera över hur den ska användas, och hur man vill köpa den. Det enklaste är förstås att köpa ett komplett paket med klätterställning eller gungställning där rutschkanan ingår. Att bygga en stege eller liknande till kan vara krångligare, men det är också billigare. Det kan dock vara bra att tänka på att även om man köper ett komplett paket så krävs det montering. En komplett ställning med rutschkana är alltså enklare för att allting ingår, men det kräver förmodligen ungefär lika mycket arbete och tid – om inte mer – än att själv bygga en stege eller liknande till rutschkanan.

Fundera även över vart rutschkanan ska placeras. Det ska förstås finnas gott om plats, inte bara för själva rutschkanan eller ställningen utan även runtomkring. Bygger man stege själv så bör man även tänka på att den bör kunna sitta fast i någonting för att bli stabilare och säkrare. Att börja med att fundera över vart rutschkanan kan placeras och vilka alternativ som passar bäst kan alltså vara en bra idé, men fundera även över vad som passar bäst för just dig och ditt barn.

Vanliga frågor och svar om rutschkana

Hur mycket kostar en rutschkana?

En rutschkana kan kosta allt från några hundralappar och upp till många tusenlappar. Priset beror på många olika saker som kvalitet, längd, material och utformning. Många rutschkanor är integrerade i lekställningar eller gungställningar, vilket gör priset högre. Enklare, mindre modeller helt i plast som är anpassade för mindre barn är billigare.

Varför ska man ha en rutschkana?

Anledningen till att man ska ha en rutschkana är förstås att det är roligt! Ännu roligare blir det förstås om rutschkanan utgår från en lekställning eller liknande, men även fristående rutschkanor är väldigt roliga.

Vart köper man rutschkana?

Rutschkanor säljs i olika butiker, främst diverse byggvarubutiker och leksaksaffärer. De mindre modellerna för yngre barn hittas främst i leksaksbutiker, medan större rutschkanor även finns i byggvarubutiker. Det enklaste är oftast att hitta dem online, och beställa, men en del rutschkanor kan även gå att hitta i butik.

Med en rutschkana i trädgården blir det ännu roligare att leka utomhus, men det finns många att välja mellan. Här har vi tagit fram bästa rutschkanan.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

Lämna en kommentar