Köp inte en rutschkana förrän du har läst vår guide med rutschkana bäst i test. Vi har testat och jämfört för att finna den perfekta rutschkanan som garanterar fjärilar i magen. Läs vår guide och ta del av våra tips för att hitta rätt modell för bästa leken utomhus!
Lyx
9
Mellan
8.6
Budget
7.8
Ja det är sol och dags att ta med ungarna ut i trädgården. Men väl där får du total idéhäfta, här finns ju bara gräs! Du föreslår att ni ska lära er vissla på grässtrån, men upptäcker snabbt att du varken kan det själv eller kan lära barnen. Då kommer tanken, likt en blixt från klar himmel: ACK, vad livet vore enklare om jag haft en rutschkana! Så innan den tanken hinner bli sådär nedrans dramatisk tar vi och sonderar terrängen. Ja men så det blir bra när du ska köpa rutschkana! Vare sig det gäller en rutschkana inomhus för regniga dagar eller en majestätisk lekställning utomhus, en adrenalinfylld vattenrutschkana eller en mindre rutschkana för yngre barn – här har du allt som går att veta när det är dags att välja rutschkana! Dags för årets stora Rutschkana Bäst i Test!
Våra experter har landat i sex rutschkanor i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Men du, var det kanske en barnpool du var på jakt efter? Nemas problemas, klart vi hjälper dig även med det! Bästa barnpoolen 2024, den hittar du HÄR!
I vårt test blev Hörby Bruk Rutschbana Fun testvinnare, tack vare att den erbjuder en robust och säker konstruktion som uppfyller dom flesta behov. Möjligheten att även använda den som vattenrutschbana ger den även en extra dimension av lek.
I jakten på den bästa rutschkana har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den rutschkana som är bäst från den som inte är det. När det gäller rutschkanor är såklart lekglädjen nummer ett – den ska väcka leklusten! Men säkerheten är givetvis också a och o och därefter tittar vi på hållbarhet, funktioner, pris och design.
Med de sex rutschkanor vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Att köpa rutschkana är inte alltid så enkelt som man kan tro. Det finns många olika modeller att välja mellan, det finns mindre och större och det finns både fristående och rutschkanor som är integrerade i lekställningar och liknande. Innan man köper en rutschkana bör man fundera över vad det är man söker. Självklart bör man utgå från barnets ålder, men det finns även många andra saker att tänka på. Här kommer vi kolla närmare på sådant som modell och utformning, storleken och längden på rutschkanan samt maxvikten.
Det finns som sagt en del olika modeller när det gäller rutschkanor. För att göra det enkelt kan vi dela upp dem i fyra olika kategorier: Mindre rutschkanor för yngre barn, fristående rutschkanor med stege, fristående rutschkanor utan stege och ställningar med integrerad rutschkana. Här ska vi dock nämna att de fristående rutschkanorna utan stege oftast är exakt samma rutschkanor som finns på klätterställningar och gungställningar, enda skillnaden är att de köps fristående och att man behöver en stege och ställning till dem.
De mindre rutschkanorna för yngre barn är oftast helt i plast, till skillnad från de större som antingen har en stege i annat material eller någon form av lekställning i trä. Små rutschkanor är förstås smidiga, och ofta även hopfällbara vilket gör dem enkla att ställa undan när de inte används. De är även lätta och kan enkelt flyttas runt, de tar inte upp mycket plats och de fungerar minst lika bra att använda inomhus. Dessa är dock endast anpassade för mindre barn, då de är väldigt låga och korta.
Fristående rutschkanor med stege har oftast en enkel stege i metall eller liknande, och dessa är ofta ett prisvärt alternativ om man vill ha en lite större rutschkana men inte vill ha någon större klätterställning eller liknande till. Dessa är dock ofta kortare än rutschkanor utan stege, även om de är längre än de mindre rutschkanorna helt i plast.
Fristående rutschkanor utan stege är som sagt samma modell som används på klätterställningar och gungställningar, men med skillnaden att de kommer utan någon ställning. Dessa kan man använda på olika sätt, antingen genom att köpa till någon form av ställning där rutschkana inte ingår eller genom att bygga någonting själv. Vill man bara ha en stege och ingen ställning kan det här vara ett bra alternativ. Dessa kan ofta även användas i sluttningar och liknande, liggandes på marken, men då ska man förstås även sätta fast rutschkanan på något sätt vilket innebär att man ändå behöver bygga något.
Ett smidigt, men dyrare, alternativ är att köpa en klätterställning eller gungställning med rutschkana. Dessa är förstås ännu roligare då de erbjuder flera lekmöjligheter, men istället kostar de betydligt mer. Dessa behöver förstås även monteras, men de är enklare på så sätt att allting ingår om man köper ett komplett paket.
Rutschkanans storlek och längd hänger ihop med modellen, som vi var inne på tidigare. De mindre rutschkanorna för yngre barn är förstås kortast, ofta omkring 125 centimeter. De lite större rutschkanorna som är fristående och har stege kan vara omkring två meter, medan fristående rutschkanor utan stege – eller de som är integrerade i ställningar – ofta är omkring tre meter.
Här finns det sällan särskilt mycket att fundera på, eftersom man utgår från barnets ålder och längd. De minsta rutschkanorna rekommenderas ofta från två år, men används sedan sällan längre än något år. En del av dessa rekommenderas dock från ett år och får då en något längre användningstid. Alla större modeller rekommenderas ofta från tre år, och har sedan en lång användningstid. Det är dock viktigt att tänka på att åldern kan variera om man köper en klätterställning, då större ställningar kan vara lämpliga först vid en senare ålder än tre år.
Även om maxvikten till stor del hänger ihop med modellen, så kan den också variera mellan olika märken även om modellen är densamma. Fristående rutschkanor med stege har ofta en maxvikt på 35 kg, medan de större rutschkanorna och olika typer av ställningarna oftast har en något högre maxvikt, omkring 50 kg. Det här varierar dock som sagt, så det kan vara en bra idé att kolla på detta redan innan man köper.
Maxvikten är ofta väl tilltagen för de olika modellerna, men för till exempel klätterställningar och gungställningar kan det vara bra att ha koll om flera barn leker samtidigt, och framför allt om det är lite äldre barn.
När du ska köpa en rutschkana bör du först och främst fundera över vilken typ av rutschkana du vill ha. Till yngre barn är mindre rutschkanor helt i plast oftast rätt val. Dessa är betydligt billigare att köpa än större rutschkanor, och de är även smidigare. De kan användas inomhus och de är enkla att flytta runt. Ofta går det även att fälla ihop dem, vilket kan vara smidigt om man behöver ställa undan rutschkanan.
Att köpa en större rutschkana till ett lite äldre barn kan vara svårare. Dessa säljs nämligen både fristående och integrerade med klätterställningar, gungställningar och liknande. Fristående rutschkanor har ibland stege, men de största modellerna kommer ofta utan stege och behöver alltså någon form av ställning till. Då kan man antingen köpa en klätterställning utan rutschkana, men där det finns plats för rutschkana, eller så bygger man någon form av stege eller ställning till rutschkanan.
Är det en större rutschkana man är på jakt efter så kan det alltså vara en bra idé att först fundera över hur den ska användas, och hur man vill köpa den. Det enklaste är förstås att köpa ett komplett paket med klätterställning eller gungställning där rutschkanan ingår. Att bygga en stege eller liknande till kan vara krångligare, men det är också billigare. Det kan dock vara bra att tänka på att även om man köper ett komplett paket så krävs det montering. En komplett ställning med rutschkana är alltså enklare för att allting ingår, men det kräver förmodligen ungefär lika mycket arbete och tid – om inte mer – än att själv bygga en stege eller liknande till rutschkanan.
Fundera även över vart rutschkanan ska placeras. Det ska förstås finnas gott om plats, inte bara för själva rutschkanan eller ställningen utan även runtomkring. Bygger man stege själv så bör man även tänka på att den bör kunna sitta fast i någonting för att bli stabilare och säkrare. Att börja med att fundera över vart rutschkanan kan placeras och vilka alternativ som passar bäst kan alltså vara en bra idé, men fundera även över vad som passar bäst för just dig och ditt barn.
En rutschkana kan kosta allt från några hundralappar och upp till många tusenlappar. Priset beror på många olika saker som kvalitet, längd, material och utformning. Många rutschkanor är integrerade i lekställningar eller gungställningar, vilket gör priset högre. Enklare, mindre modeller helt i plast som är anpassade för mindre barn är billigare.
Anledningen till att man ska ha en rutschkana är förstås att det är roligt! Ännu roligare blir det förstås om rutschkanan utgår från en lekställning eller liknande, men även fristående rutschkanor är väldigt roliga.
Rutschkanor säljs i olika butiker, främst diverse byggvarubutiker och leksaksaffärer. De mindre modellerna för yngre barn hittas främst i leksaksbutiker, medan större rutschkanor även finns i byggvarubutiker. Det enklaste är oftast att hitta dem online, och beställa, men en del rutschkanor kan även gå att hitta i butik.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡