1. Hem
 2. >
 3. Barn & Familj
 4. >
 5. Bäst i Test: Rutschkana – Här är rutschkanorna som förtrollar trädgården!
Horby-Bruk-Rutschbana-Fun-basta-rutchkanan-2023.jpg

Lyx

Hörby Bruk Rutschbana Fun

Hörby Bruk Fun– Bästa Rutschkanan [current_year]!

9

Mellan

Rutschkana och gunga

Nordic Play gungställning med rutschkana

8.6

Budget

Billig rutschkana

Palmako Rutschkana

7.8

Inledning

Ja det är sol och dags att ta med ungarna ut i trädgården. Men väl där får du total idéhäfta, här finns ju bara gräs! Du föreslår att ni ska lära er vissla på grässtrån, men upptäcker snabbt att du varken kan det själv eller kan lära barnen. Då kommer tanken, likt en blixt från klar himmel: ACK, vad livet vore enklare om jag haft en rutschkana! Så innan den tanken hinner bli sådär nedrans dramatisk tar vi och sonderar terrängen. Ja men så det blir bra när du ska köpa rutschkana! Vare sig det gäller en rutschkana inomhus för regniga dagar eller en majestätisk lekställning utomhus, en adrenalinfylld vattenrutschkana eller en mindre rutschkana för yngre barn – här har du allt som går att veta när det är dags att välja rutschkana! Dags för årets stora Rutschkana Bäst i Test!

Våra experter har landat i sex rutschkanor i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Men du, var det kanske en barnpool du var på jakt efter? Nemas problemas, klart vi hjälper dig även med det! Bästa barnpoolen 2024, den hittar du HÄR!

I vårt test blev Hörby Bruk Rutschbana Fun testvinnare, tack vare att den erbjuder en robust och säker konstruktion som uppfyller dom flesta behov. Möjligheten att även använda den som vattenrutschbana ger den även en extra dimension av lek.

I jakten på den bästa rutschkana har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den rutschkana som är bäst från den som inte är det. När det gäller rutschkanor är såklart lekglädjen nummer ett – den ska väcka leklusten! Men säkerheten är givetvis också a och o och därefter tittar vi på hållbarhet, funktioner, pris och design.

Med de sex rutschkanor vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Hörby Bruk Fun– Bästa Rutschkanan [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Hörby Bruk Rutschbana Fun

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Funktioner

10

Säkerhet

9

Design/Estetik

9

Totalpoäng

Motivering: Hörby Bruk Rutschbana Fun erbjuder en robust och säker konstruktion som uppfyller dom flesta behov. Möjligheten att även använda den som vattenrutschbana ger den en extra dimension av lek.

Allt en rutchkana ska ha! Pris fr. 3600 kr.

Här har vi en rutschkana som är precis vad man vill ha om man är ute efter just – en rutschkana! Den är inte en del av ett fort eller en större lekställning, men vill man ha en fristående rutschkana har den här allt som krävs och den har det bra! Stabil, fin, smidig, säker och väcker till lek i sin härliga färg! Dessutom går den utmärkt att använda även som vattenrutschbana! Ja Hörby Bruk Rutschbana Fun ger mig definitivt sommarkänslor! Soliga dagar fäster du bara på den fiffiga slangen. Stabiliteten? Med sin robusta stege, breda fot och stabiliseringsstag, kan man känna sig trygg även när barnen rusar upp och ner. Handtagen på toppen är dessutom en smart detalj som hjälper till när man vill sätta sig. Formen och funktionen går hand i hand, vilket ger både säkerhet och skoj. Ja visst verkar den hålla för mycket lek utan problem? Helt hundra!

 • Storlek: 245 x 120 cm (Banhöjd: 120 cm, Banlängd: 228 cm)
 • Typ av rutschkana: Vanlig & Vattenrutschbana (genom att fästa en slang)
 • Vikt och belastning: 17,5 kg med en Max belastningsvikt av 50 kg
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år
 • Säkerhetsgodkännanden: CE- och TÜV-godkänd för privat trädgårdsbruk
2

KidKraft Ainsley lekställning i trä

KidKraft Ainsley Lekställning I Trä bästa rutschkana 2023

Lyx

Utmanare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Funktioner

9

Säkerhet

9

Design/Estetik

8.6

Totalpoäng

Motivering: KidKraft Ainsley är mer än bara en rutschkana – det är en fullständig lekplats. Den erbjuder en mängd olika lekfunktioner för barn och har en elegant design.

Det här är en riktigt fin och högkvalitativ lekställning med rutschkana, och även en del annat roligt att leka med. Pris fr. 3600 kr.

Här har vi en spänningsfylld lekställning som faktiskt passar perfekt även i dom mindre trädgårdarna. Ainsley Play/Swing Set är en underhållande samlingsplats för upp till 6 barn, och tror mig, här finns det å göra! Här klättrar dom små på den kluriga stenväggen, eller kanske tar en tur nedför rutschkanan. Och högst upp? Ett skuggat klubbhus där fantasin får flöda och planer smidas! Och vi får inte glömma sandlådan nedan, där små händer kan gräva fram stora sandstäder. Den robusta gunguppsättningen med sina ljusgula svingar är pricken över i! Här kan minsann många timmar spenderas – för många barn dessutom.

 • Maxvikt: 300 kg
 • Mått: 312.42 x 274.32 x 236.22 cm
 • Vikt: 58,97 kg
3

Nordic Play gungställning med rutschkana

Rutschkana och gunga

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Funktioner

9

Säkerhet

8

Design/Estetik

8.6

Totalpoäng

Motivering: Nordic Play erbjuder en allt-i-ett-lösning för barnens utomhuslek. Den är prisvärd, stabil och tillverkad i hållbart material.

Den här prisvärda rutschkanan kommer inte bara med en stege, utan även med en gungställning, en gunga och en trapetsgunga! Pris fr. 2500 kr.

Det här kompletta setet med rutschkana, stege, gungställning, gunga och trapetsgunga är ett mycket prisvärt val för den som vill ha både gungställning och rutschkana. Ställningen är stabil och högkvalitativ, och den kommer med anvisningar och allt som behövs för montering. Här ingår en lång, mörkgrön rutschkana, en svart gunga och en svart trapetsgunga samt fyra gungbeslag. Ett riktigt fint och prisvärt paket som passar utmärkt om man vill ha en fin rutschkana, och även gungor.

 • Hög kvalitet
 • Med gungställning och gungor
 • Stabil och stadig
 • Kommer med allt som behövs
 • Mycket prisvärt
 • Material: Tryckimpregnerad furu
 • Mått ställning: 208,5 x 331 x 182 cm
 • Vikt: 80,5 kg
 • Färg rutschkana: Mörkgrön
4

Hörby Bruk Rutschkana Mini

Rutschkana med stege

Mellan

Utmanare

9

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

7

Funktioner

10

Säkerhet

8

Design/Estetik

8.6

Totalpoäng

Motivering: Hörby Bruk Mini är ett perfekt val för dig som söker en enkel, stabil och prisvärd rutschkana.

Lillsyskonet till testvinnaren, Hörbys Rutschkana Fun! Perfekt val för dig som söker en mellanlång och fristående rutschkana med stege! Pris fr. 1100 kr.

Den här fina och prisvärda rutschkanan är fristående men kommer med stege (det är lillasyskonet till det här testets vinnare faktiskt!). Den är högkvalitativ, och mellanlång, närmare två meter. Det gör den längre än de minsta rutschkanorna, men kortare än rutschkanor utan stege och rutschkanor till lekställningar. Denna rutschkana har en vacker blå färg, och den känns stabil och stadig. Den är också hyfsat lätt med sina 9 kg och känna smidig, vilket gör att det inte är några större problem att flytta den vid behov. Den rekommenderas från 3 år och maxvikten på 35 kg gör att den med stor sannolikhet kommer att kunna användas så länge som barnet uppskattar den.

 • Prisvärd rutschkana
 • Hög kvalitet
 • Vacker blå färg
 • Känns stabil
 • Maxvikt 35 kg
 • Färg: Blå
 • Maxvikt: 35 kg
 • Ålder: Från 3 år
 • Längd: 1,8 m
 • Vikt rutschkana: 9 kg
5

Palmako Rutschkana

Billig rutschkana

Budget

Vinnare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Funktioner

8

Säkerhet

7

Design/Estetik

7.8

Totalpoäng

Motivering: Palmako Rutschkana är en prisvärd och flexibel lösning för dig som vill ha en rutschkana och komplettera med egna lösningar.

Vinnaren i budgetklassen är en mycket prisvärd rutschkana. Den kommer fristående och kan hängas på där man själv önskar! Pris fr. 1000 kr.

Den här högkvalitativa rutschkanan kommer fristående utan stege. Det gör att den kan användas så som man själv önskar – tillsammans med någon passande lekställning från Palmako, eller med en stege eller ställning som man bygger själv. Rutschkanan är 2,9 meter lång och den är både CE- och TÜV-certifierad. Det här är ett bra val för dig som vill köpa en lekställning utan rutschkana och komplettera med denna, eller som hellre vill bygga en ställning eller stege själv.

 • Vacker, gul eller äppelgrön färg
 • Lång
 • Håller hög kvalitet
 • CE- och TÜV-certifierad
 • Längd: 2,2 m
 • Färg: Gul (finns även i grön)
6

Smoby XS Slide Rutschkana

Liten Rutschkana

Budget

Utmanare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Funktioner

9

Säkerhet

8

Design/Estetik

8.4

Totalpoäng

Motivering: Smoby XS Slide är ett utmärkt val för yngre barn. Den är smidig, säker och kan även användas som vattenrutschkana.

Den här smidiga lilla rutschkanan är ett perfekt val för mindre barn. Funkar både inomhus och utomhus, har en låg vikt och kan anslutas till trädgårdsslangen för att användas som vattenrutschkana! Pris fr. 400 kr.

Det här är en väldigt prisvärd liten rutschkana som passar perfekt för yngre barn, och som har många fördelar. Den är lätt och smidig, vilket gör den enkel att flytta runt vid behov – perfekt om man vill använda den både inomhus och utomhus. Den är säker och ergonomisk utformad, och den har antihalk-trappsteg. Det går även att koppla in vattenslangen för att använda rutschkanan som en vattenrutschkana, perfekt för varma sommardagar och dessutom ännu roligare. Rutschkanan är 90 centimeter lång och den rekommenderas från två år.

 • Mycket prisvärd
 • Lätt och smidig
 • Ergonomiskt utformad
 • Antihalk-trappsteg
 • Kan användas som vattenruschkana
 • Mått: 125 x 50 x 75 cm
 • Ålder: Från 2 år

Köpguide Rutschkana

Att köpa rutschkana är inte alltid så enkelt som man kan tro. Det finns många olika modeller att välja mellan, det finns mindre och större och det finns både fristående och rutschkanor som är integrerade i lekställningar och liknande. Innan man köper en rutschkana bör man fundera över vad det är man söker. Självklart bör man utgå från barnets ålder, men det finns även många andra saker att tänka på. Här kommer vi kolla närmare på sådant som modell och utformning, storleken och längden på rutschkanan samt maxvikten.

Modell och utformning

Det finns som sagt en del olika modeller när det gäller rutschkanor. För att göra det enkelt kan vi dela upp dem i fyra olika kategorier: Mindre rutschkanor för yngre barn, fristående rutschkanor med stege, fristående rutschkanor utan stege och ställningar med integrerad rutschkana. Här ska vi dock nämna att de fristående rutschkanorna utan stege oftast är exakt samma rutschkanor som finns på klätterställningar och gungställningar, enda skillnaden är att de köps fristående och att man behöver en stege och ställning till dem.

De mindre rutschkanorna för yngre barn är oftast helt i plast, till skillnad från de större som antingen har en stege i annat material eller någon form av lekställning i trä. Små rutschkanor är förstås smidiga, och ofta även hopfällbara vilket gör dem enkla att ställa undan när de inte används. De är även lätta och kan enkelt flyttas runt, de tar inte upp mycket plats och de fungerar minst lika bra att använda inomhus. Dessa är dock endast anpassade för mindre barn, då de är väldigt låga och korta.

Fristående rutschkanor med stege har oftast en enkel stege i metall eller liknande, och dessa är ofta ett prisvärt alternativ om man vill ha en lite större rutschkana men inte vill ha någon större klätterställning eller liknande till. Dessa är dock ofta kortare än rutschkanor utan stege, även om de är längre än de mindre rutschkanorna helt i plast.

Fristående rutschkanor utan stege är som sagt samma modell som används på klätterställningar och gungställningar, men med skillnaden att de kommer utan någon ställning. Dessa kan man använda på olika sätt, antingen genom att köpa till någon form av ställning där rutschkana inte ingår eller genom att bygga någonting själv. Vill man bara ha en stege och ingen ställning kan det här vara ett bra alternativ. Dessa kan ofta även användas i sluttningar och liknande, liggandes på marken, men då ska man förstås även sätta fast rutschkanan på något sätt vilket innebär att man ändå behöver bygga något.

Ett smidigt, men dyrare, alternativ är att köpa en klätterställning eller gungställning med rutschkana. Dessa är förstås ännu roligare då de erbjuder flera lekmöjligheter, men istället kostar de betydligt mer. Dessa behöver förstås även monteras, men de är enklare på så sätt att allting ingår om man köper ett komplett paket.

Storlek och längd

Rutschkanans storlek och längd hänger ihop med modellen, som vi var inne på tidigare. De mindre rutschkanorna för yngre barn är förstås kortast, ofta omkring 125 centimeter. De lite större rutschkanorna som är fristående och har stege kan vara omkring två meter, medan fristående rutschkanor utan stege – eller de som är integrerade i ställningar – ofta är omkring tre meter.

Här finns det sällan särskilt mycket att fundera på, eftersom man utgår från barnets ålder och längd. De minsta rutschkanorna rekommenderas ofta från två år, men används sedan sällan längre än något år. En del av dessa rekommenderas dock från ett år och får då en något längre användningstid. Alla större modeller rekommenderas ofta från tre år, och har sedan en lång användningstid. Det är dock viktigt att tänka på att åldern kan variera om man köper en klätterställning, då större ställningar kan vara lämpliga först vid en senare ålder än tre år.

Maxvikt

Även om maxvikten till stor del hänger ihop med modellen, så kan den också variera mellan olika märken även om modellen är densamma. Fristående rutschkanor med stege har ofta en maxvikt på 35 kg, medan de större rutschkanorna och olika typer av ställningarna oftast har en något högre maxvikt, omkring 50 kg. Det här varierar dock som sagt, så det kan vara en bra idé att kolla på detta redan innan man köper.

Maxvikten är ofta väl tilltagen för de olika modellerna, men för till exempel klätterställningar och gungställningar kan det vara bra att ha koll om flera barn leker samtidigt, och framför allt om det är lite äldre barn.

Avslutande ord inför ditt köp av rutschkana

När du ska köpa en rutschkana bör du först och främst fundera över vilken typ av rutschkana du vill ha. Till yngre barn är mindre rutschkanor helt i plast oftast rätt val. Dessa är betydligt billigare att köpa än större rutschkanor, och de är även smidigare. De kan användas inomhus och de är enkla att flytta runt. Ofta går det även att fälla ihop dem, vilket kan vara smidigt om man behöver ställa undan rutschkanan.

Att köpa en större rutschkana till ett lite äldre barn kan vara svårare. Dessa säljs nämligen både fristående och integrerade med klätterställningar, gungställningar och liknande. Fristående rutschkanor har ibland stege, men de största modellerna kommer ofta utan stege och behöver alltså någon form av ställning till. Då kan man antingen köpa en klätterställning utan rutschkana, men där det finns plats för rutschkana, eller så bygger man någon form av stege eller ställning till rutschkanan.

Är det en större rutschkana man är på jakt efter så kan det alltså vara en bra idé att först fundera över hur den ska användas, och hur man vill köpa den. Det enklaste är förstås att köpa ett komplett paket med klätterställning eller gungställning där rutschkanan ingår. Att bygga en stege eller liknande till kan vara krångligare, men det är också billigare. Det kan dock vara bra att tänka på att även om man köper ett komplett paket så krävs det montering. En komplett ställning med rutschkana är alltså enklare för att allting ingår, men det kräver förmodligen ungefär lika mycket arbete och tid – om inte mer – än att själv bygga en stege eller liknande till rutschkanan.

Fundera även över vart rutschkanan ska placeras. Det ska förstås finnas gott om plats, inte bara för själva rutschkanan eller ställningen utan även runtomkring. Bygger man stege själv så bör man även tänka på att den bör kunna sitta fast i någonting för att bli stabilare och säkrare. Att börja med att fundera över vart rutschkanan kan placeras och vilka alternativ som passar bäst kan alltså vara en bra idé, men fundera även över vad som passar bäst för just dig och ditt barn.

Frågor och svar om rutschkana

En rutschkana kan kosta allt från några hundralappar och upp till många tusenlappar. Priset beror på många olika saker som kvalitet, längd, material och utformning. Många rutschkanor är integrerade i lekställningar eller gungställningar, vilket gör priset högre. Enklare, mindre modeller helt i plast som är anpassade för mindre barn är billigare.

Anledningen till att man ska ha en rutschkana är förstås att det är roligt! Ännu roligare blir det förstås om rutschkanan utgår från en lekställning eller liknande, men även fristående rutschkanor är väldigt roliga.

Rutschkanor säljs i olika butiker, främst diverse byggvarubutiker och leksaksaffärer. De mindre modellerna för yngre barn hittas främst i leksaksbutiker, medan större rutschkanor även finns i byggvarubutiker. Det enklaste är oftast att hitta dem online, och beställa, men en del rutschkanor kan även gå att hitta i butik.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser