Router Bäst i Test – bästa routern 2022 blev Asus RT-AX89X

Vi tipsar om den bästa routern för dig och dina behov, oavsett om du är seriös gamer, streamar film eller bara gör de viktigaste ärendena vid en dator. Läs vidare, för här finns de bästa routrarna för de allra flesta om du är privat konsument. Söker du en mobil router? Läs vårt 4g-router test här!

Köpguide för routrar

En router är en hårdvara, en liten enhet som man brukar koppla i fiberuttaget. Med den kan du etablera ditt eget hemmanätverk i form av en egen trådlös Wi-Fi uppkoppling.

Utöver routerfunktionaliteten kan routrar ofta fungera som brandvägg NAT-server (som gör att flera enheter kan dela på samma IP-adress) och DHCP-server (som gör att enheter som kopplar upp sig får en egen ledig IP-adress automatiskt). Trådlösa routrar har i regel både portar för att sammankoppla enheter med nätverkskablar och en eller flera antenner för att upprätta trådlös kommunikation.

Uppgradera din router

Många underskattar behovet av en router, då man ofta får en router med när man beställer bredband. Dessvärre räcker inte alltid den routern till för allas behov. Vissa bredbandsoperatörer väljer dessutom att skicka med routrar med utdaterad teknik. Äldre routrar kan dessutom vara undermåliga eftersom att de inte har har den senaste tekniken.

Man ska vara medveten om att teknik, såsom kryptering som finns på moderna datorer idag (WPA2), inte ens fanns då. Sådana saker kan göra det knepigt att använda på moderna enheter, ibland fungerar det inte ens. Det kan dessutom vara en säkerhetsrisk, som gör att någorlunda datorkunniga individer lätt kan ta sig in på ditt nätverk och läsa av trafiken. Dessutom är gamla routrar inte anpassade för att klara av kraven på den hastighet och kapacitet som modern teknik har idag. Du bör alltså köpa en ny router med iallafall 5 års mellanrum, beroende på hur långt det du har räcker.

Rätt prestanda för dina behov

Många enheter eller många användare ställer högre krav på prestanda. Streamar man till exempel film i hög upplösning, är en familj som spelar datorspel eller om man har övervakningskameror i hemmet, brukar sådant också ställa högre krav på hårdvaran.

Om man vill vara någorlunda framtidssäker, kan det vara bra att köpa en lite bättre router än vad man egentligen behöver. Då klarar man sig förhoppningsvis flera år framöver oavsett om man får tillskott i familjen eller köper någon ny teknologi till hemmet. Mer och mer produkter, som aldrig varit inkopplade på nätverket har blivit det. Till exempel mobila högtalare och robotdammsugare.

Teknologier

Det finns en uppsjö tekniska termer och finesser när det kommer till routrar. Vi kan inte gå igenom allt, men här går vi igenom några av de absolut vanligaste.

Mu-Mimo – Tekniken som heter mu-mimo (multi user mimo) innebär att din router skickar data till flera enheter samtidigt genom flera antenner. Detta kan öka hastigheten på routern flera gånger om.

WPA – WPA finns som WPA, WPA2 och WPA3 idag. Det fanns även en tidigare variant som heter WEP. WPA3 är på ingång, men än så länge är WPA2 den mest populära teknologin. Detta är krypteringsstandarder, som skyddar förbindelsen mellan dina enheter och routern. Du loggar in med ett användarnamn och lösenord, sedan omkodas (krypteras) din trafik så att den blir betydligt svårare att spåra.

VPN – VPN (Virtual Private Network) kan innebära att man tunnlar sin trafik genom en server, för att exempelvis eftersträva anonymitet. Moderna routrar har ofta inbyggda VPN-klienter.

Överföringshastighet – Den hastighet som datan skickas med, mellan dina enheter. Överföringshastigheten anges oftast i Mb/s eller Gb/s. Trådbundna uppkopplingar brukar ha mycket snabbare hastighet än trådlöst Wi-Fi. Fördelen med trådlösa nätverk är flexibiliteten för framförallt trådlösa enheter och friheten att slipa kablar. Fördelen med trådbundna enheter är överlägen ned- och uppladdningshastighet, utmärkt bandbredd och stabilitet. Hemmaservrar och NAS-enheter drivs med fördel av trådbundna uppkopplingar. Surfplattor och bärbara datorer har ofta inte ens ett nätverksuttag.

Hemfaktas test av routrar – vi listar 6 modeller 

Här presenteras inte bara en, utan flera routrar. Vinnarna är uppdelade i olika prisklasser. Det är premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen. Sedan tillkommer en utmanare i varje klass också. Utmanaren är kanske inte fullt så kapabel som vinnaren, men har ofta alternativa fördelar som kanske passar andra köpare.

Som ett bra exempel i det här testet, så rör det sig om en router för fiberuttag och en annan router i motsvarande prisklass för en ADSL-uppkoppling. Beroende på hur din bredbandsuppkoppling ser ut, och vad du du är för person, så försöker vi hitta en testvinnare för alla. Sedan försöker vi i stor mån hitta de bästa produkterna för pengarna. Vi inriktar oss till privatpersoner i första hand, inte IT-bolag.

Bäst i test i premiumklassen är Asus RT-AX89X WiFi 6 Gaming Router

Detta är vinnaren i premiumklassen, då routern har stark täckningen, snabbhastigheter och aktuella funktioner för ett pris som är tillgänglig i konsumentklassen.   

Bästa routern

Detta enastående testvinnaren klarar exempelvis trådlös 8K streaming eller över ett 20-tal uppkopplade enheter samtidigt. Den senaste standarden inom Wi-Fi kallas för AX, och är i ett tidigt stadium sedan AC-standarden har funnits i några år. Den har dubbla band och en uppskattad trådlös hastighet på upp till hela 6000 Mb/s, vilket får anses vara i allra högsta grad klassledande på konsumentmarknaden.

Den är för övrigt också kompatibel med Asus mesh-lösningar och den har en inbyggd premium-säkerhetslösning från Trend Micro som eliminerar potentiella hot och förebygger attacker. Det innovativa gränssnittet är densamma, liksom andra Asus routrar de senaste åren. Du har breda anpassningsmöjligheter i gränssnittet, där du kan ställa in allt från vidarebefordringar av portar till integration av VPN-tjänster, IPTV samt manuell uppgradering av routerns mjukvara.

Router har inte mindre än 10 portar varav 2 är på hela 10 Gb/s. Höghastighetsportarna kan vara användbart för dig som till exempel har en webbserver eller NAS inkopplad direkt i routern. Sedan har routern ett flertal antenner som bidrar till den utmärkta bandbredden, goda täckningen och den snabba överföringshastigheten. Detta är inte bara testvinnaren i premiumsegmentet, det är också den bästa routern du kan köpa för pengar just nu, med undantag från specialroutrar för datacenter och dylikt.

Fördelar

 • Många portar på 1 Gb/s och 10 Gb/s
 • Klarar många uppkopplade enheter
 • Stöd för nästa generations WPA3-kryptering
 • Bra för stora hushåll med gaming, streaming, övervakning osv.

Nackdelar

 • Förhållandevis dyr
 • WPA3 har än så länge buggar

Specifikation

Längd: 343,64 mm
Bredd: 343,64 mm
Djup: 80.02 mm
Vikt: 1,28 kg
Portar: 12 st

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Utmanare i premiumklassen är Netgear Orbi WiFi 6 System (RBK753)

Detta är ett utmärkt alternativ för stora hem och krävande användare som har höga krav på både prestanda och design. Pris ca 6990 kr.

Router test

Netgears nya Wi-Fi 6 mesh-system har stöd för den senaste AX-tekniken, och låter dig surfa med en trådlös hastighet på uppemot 4.2 Gb/s. Här har vi ett robust WiFi med ovanligt bra teckning, på över 600 kvm.

Du kan koppla många enheter såsom smarta TV-apparater, mobiltelefoner, spelkonsoler och övervakningskameror utan att uppleva minsta lagg. Det här är ett, för många estetiskt tilltalande alternativ med en router och ett par accesspunkter. Meshsystemet är designat för att hantera 20 krävande strömmar samtidigt. Detta passar både teknikentusiasten, med många krävande enheter såsom filservrar eller NAS-enheter till större barnfamiljer eller den som helt enkelt vill ha ett mer framtidssäkert alternativ.

Netgear erbjuder även tilläggstjänsten ”NetGear Armor™” som skyddar dig och ditt hem från hot på internet. Genom routern får du då, skydd till alla enheter som är uppkopplade automatiskt. Få varningar eller information om något har blockats, direkt i din mobil eller dator. Du kan skydda alla uppkopplade trådlösa eller trådbundna enheter med ”NetGear Armor™”, inte enbart mobiltelefoner eller datorer.

Fördelar

 • Täcker uppemot 697m²
 • Hög prestanda
 • Användarvänlig app
 • Modern design

Nackdelar

 • Inte klassledande hastigheter
 • Ganska dyrt

Specifikation

Längd: 183 mm
Bredd: 231 mm
Djup: 711 mm
Vikt: 0,862 kg/st
Portar: 8 st

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Bäst i test i mellanklassen är Asus RT-AX58U

Denna testvinnare är ett kraftpaket med moderna funktioner och bra teckning, utan att kosta som en toppmodell. Pris ca 2149 kr.

Bäst i test i mellanklassen är Asus RT-AX58U

Asus RT-AX58U är en router med den senaste Wifi 6-teknologin, precis som många andra routrar i detta test. Den här modellen har stöd för uppemot 3000 Mb/s i överföringshastighet, vilket är snudden på klassledande för det här priset. Den har AsusWRT, Asus populära gränssnitt för konfiguration. Den är inte bara testvinnare i vårt test, den blev utsedd som årets bästa router 2020 av tidningen PC för Alla.

Routern har inbyggt stöd för stöd för antivirus, som till skillnad från vissa andra modeller (hos andra tillverkare) är kostnadsfritt. Koppla ihop din router ännu enklare med en WPS knapp, så att du slipper gå in manuellt och sammankoppla dina enheter. Du har även stöd för aktuella och äldre krypteringstekniker såsom WPS, WPS2, WPS2-enterprise och nya WPS3. Liksom många andra nya routrar inom det här prissegmentet finns mu-mimo som gör att dina enheter kommunicerar med routern samtidigt, istället för bara en och en. Detta är en kraftfull router med den senaste tekniken för en överkomlig peng. Den har fullgod teckning för en större lägenhet.

Fördelar

 • Snabb överföringshastighet
 • Mycket prisvärd testvinnare
 • Bra teckning för lägenheter
 • Senaste teknologin

Nackdelar

 • Lite stor och klumpig
 • Avskräckande med flera antenner (ofarligt)

Specifikation

Längd: 154 mm
Bredd: 154 mm
Djup: 149 mm
Vikt: 0,538 kg
Portar: 5 st

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Utmanare i mellanklassen är ASUS 4G-AC68U

Detta är ett bra alternativ eftersom att det är en av de bästa och mest prisvärda routrarna, för dig som har en lokal utan tillgång till fast bredband. Pris ca 2649 kr.

Utmanare i mellanklassen är ASUS 4G-AC68U

ASUS 4G-AC68U är en kraftfull router som är en ombyggd version av den omåttligt populära ASUS RT-AC68U. För några år sedan var det en av de absolut bästa routrarna på marknaden. Denna nyare version, är motsvarande router men med inbyggt stöd för 4G. Den har stöd för bland annat LTE Category 6 som är en modern teknik för mobilt bredband.

Här finns också dubbla frekvensband för att ge höga trådlösa hastigheter på upp till 300 mb/s vilket är sju gånger så snabbt som 3G. Den här routern klarar att streama 4K-material genom appar som Netflix eller ha många enheter uppkopplade samtidigt utan några som helst problem. Den har även

Asus gränssnitt AsusWRT med stora möjlighet att konfigurera eller till och med modda routern för den hängivne entusiasten. I det senare fallet kan vi inte garantera att garantin återstår, men det här är en utmärkt router för nybörjaren, såväl som experten. Den fungerar även (liksom många andra routrar) utmärkt out of the box.

Fördelar

 • Utmärkt Wi-Fi räckvid
 • Höga Wi-Fi hastigheter
 • Trådbundet Gigabit LAN
 • Prisvärt alternativ

Nackdelar

 • Mobilt bredband har sällan fast kostnad

Specifikation

Längd: 168 mm
Bredd: 247 mm
Djup: 76 mm
Vikt: 0,795 kg
Portar: 5 st

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Bäst i test i budgetklassen är TP-link Archer AX1500 – den billigaste routern i vårt test

Denna nya modell från TP-link har snabba hastigheter, Alexa-stöd och de senaste teknikerna för ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Pris ca 899 kr.

Billig router

Den här routern från TP-link har den mest aktuella Wifi 6-teniken och stöd för upp till 1500 Mb/s i överföringshastighet, vilket borgar för att du kommer att få ut den mesta ur dina nya teknikprylar under många år framöver. Wifi 6-standarden som också kallas för ”802.11ax”, har en hastighet på uppemot 1201 Mb/s på 5 GHz-bandet. Denna router har också stöd för tekniken OFDMA, som innebär kortare fördröjningar och snabbare respons. Den har också Mu-Mimo stöd, en teknik som finns hos de senaste routrarna och som innebär att data överförs till flera enheter samtidigt, istället för en och en.

Amazon Alexa, är en konkurrent till också omåttligt populära ”Google Home” där routern kan vara en del av det smarta hemmet med funktioner som app- och röststyrning. Det finns också ett inbyggt VPN-stöd, som i det här fallet innebär att du kan styra dina enheter på distans, utanför hemmet.

Fördelar

 • Höga hastigheter till lågt pris
 • Senaste tekniken
 • Stöd för smarta hem

Nackdelar

 • Modern men plastig och billig design
 • Relativt få nätverksportar

Specifikation

Längd: 38.6 mm
Bredd: 260,2 mm
Djup: 135 mm
Vikt: 0,863 kg
Portar: 5 st

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Utmanare i budgetklassen är Asus RT-AC66U

Något äldre men välbeprövad, fortfarande aktuell och mycket populär router med många användbara funktioner. Pris ca 1290 kr.

Budget router

Denna router har ett populärt gränssnitt som kallas för Asuswrt. Här har man möjlighet till många inställningar som manuella uppdateringar, VPN-inställningar och QoS där man kan prioritera att vissa enhet gå före i kön, om all bandbredd är ockuperad. Det kan vara användbart om man man till exempel vill se streamad film eller spela datorspel, samtidigt som man laddar ner stora filer på en annan enhet. Prioritera exempelvis TV:en så att du inte får upplevelsen förstörd, samtidigt som du laddar ner de stora filerna.

Detta är en enastående router med stöd för att sätta upp dubbla nätverk, man kan alltså ha ett gästnätverk. Detta är särskilt användbart om man inte vill lämna ut inloggningsuppgifterna till vilka gäster som helst, men ändå låta dem ta del av internet när de är på besök.

Detta är en AC-router, den har inte den senaste AX-tekniken. Däremot är det en något äldre modell som har varit desto dyrare, men gått ner i pris. Det innebär också att modellen har genomgått en rad uppdateringar, vilket gör att gränssnittet är betydligt stabilare än vad de flesta nya routrar är. Detta är utan tvekan en bra router, och med sin höga hastighet på upp till 1750 Mb/s och stöd för många enheter, så är frågan om många användare verkligen ännu behöver ta steget upp till den nya AX-standarden.

Den är något dyrare än vinnaren i budgetklassen och den är något långsammare, men den har ett bättre gränssnitt, är stabilare och har många användbara funktioner som till exempel ett gästnätverk.

Fördelar

 • Stabil programvara
 • Teckning för stor bostad
 • Populärt gränssnitt
 • Extra gästnätverk

Nackdelar

 • Saknar mu-mimo och AX-stöd
 • Inget inbyggt stöd för smarta hem

Specifikation

Längd: 207 mm
Bredd: 149 mm
Djup: 36 mm
Vikt: 0,450 kg
Portar: 5 st

PRIS OCH MER INFORMATION:

 

Vanliga frågor och svar kring routrar

Hur fungerar en router?

En router kopplar du in i ditt ADSL- eller fiberuttag för att sedan koppla dina egna enheter till den, antingen genom nätverkskablar eller trådlöst.

Hur mycket kostar en router?

Priserna för konsumentmarknaden varierar med allt från några hundralappar till närmare cirka 7000-8000 kr för toppmodellerna.

Vad behövs till en router?

Du behöver förutom själva routern en internetuppkoppling och trådlösa eller trådbundna enheter för att kunna använda den.

 

Router bäst i test 2022 – Hemfaktas lista

 • Bäst i test i premiumklassen är Asus RT-AX89X WiFi 6 Gaming Router
 • Utmanare i premiumklassen är Netgear Orbi WiFi 6 System (RBK753)
 • Bäst i test i mellanklassen är Asus RT-AX58U
 • Utmanare i mellanklassen är ASUS 4G-AC68U
 • Bäst i test i budgetklassen är TP-link Archer AX1500 – den billigaste routern i vårt test
 • Utmanare i budgetklassen är Asus RT-AC66U

 

Daniel Cederqvist

Daniel är en erfaren bloggare och skribent med en bakgrund som systemvetare. Han har en bred erfarenhet av IT och internetmarknadsföring. Webbdesign och SEO har han pysslat med sedan tidigt 2000-tal. På fritiden gillar han att pyssla med Hi-Fi, datorer och matlagning bland mycket annat.

Lämna en kommentar