Bäst i Test: Router – Spindeln i (inter)nätet!

Så det är dags att skaffa sig router! En sån där livsförenklande plastpryl och ser till att du kan dra nytta av din snabba uppkoppling och förser dig med Wi-Fi (eftersom det för stunden måste anses vara rätt svårt att leva utan). Vill du få bättre grepp om vad routern gör på ett djupare plan? Ja men då tar du och skrollar ner i testet så förklarar vi! Stannar du istället här då blire åka av på direkten – ja vi ska ju ta reda på vad det är för slags router du ska köpa! Vi kan väl börja med att titta på din situation. Ska routern täcka en stor yta? Bor du i villa eller lägenhet? Är du en seriös gamer eller fredagsfilms-streamare – eller behöver du bara då och då trippa in på internet och betala räkningar? Ja oavsett vad så ska vi luska ut vilken router som passar just dig!

Sen svarar vi såklart på lite kluriga frågor också! Av typen: Vilken router är bäst? Vad är en Router vs ett modem? Hur ligger det egentligen till med router och mobilt bredband? Och Router och fiber? Kan det vara så att man behöver Wi-Fi 6? Ska det vara en trådlös router? Vad betyder mesh nätverk? Vilket märke ska det vara på routern? SÅ många frågar! Våra egna favoriter är Asus routrar men i testet hittar du även Tplink, Huawei  och Netgear Orbi!

Jaja nu får det vara slutsnackat i den här teknikingressen, nu tar vi en titt på vilken router som är bäst i test! Våra experter har landat i sex prima routrar i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Men du, är det kanske en mobil router du är ute efter? Då ska du kolla in vårt 4g-router test här!

Bästa Routern 2023

Så vilken är den bästa Routern? Ja i det här fallet beror det faktiskt verkligen på behov, men den som är bäst är Asus RT-AX89X WiFi 6 Gaming Router från kategorin Lyx! Det ska dock sägas att det är är en router för den som verkligen vill speeda hastigheten. Bor du i lägenhet och vardagssurfar kan du poppa ner några steg i testet för ett enklare alternativ! Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Asus RT-AX89X WiFi 6 Gaming Router – Bästa Routern 2023!

Detta är vinnaren i Lyxklassen, då routern har stark täckningen, snabbhastigheter och aktuella funktioner för ett pris som är tillgänglig i konsumentklassen. Pris fr. 4500 kr.

Bästa routern asus

Detta enastående testvinnaren klarar exempelvis trådlös 8K streaming eller över ett 20-tal uppkopplade enheter samtidigt. Den senaste standarden inom Wi-Fi kallas för AX, och är i ett tidigt stadium sedan AC-standarden har funnits i några år. Den har dubbla band och en uppskattad trådlös hastighet på upp till hela 6000 Mb/s, vilket får anses vara i allra högsta grad klassledande på konsumentmarknaden. Den är för övrigt också kompatibel med Asus mesh-lösningar och den har en inbyggd premium-säkerhetslösning från Trend Micro som eliminerar potentiella hot och förebygger attacker. Det innovativa gränssnittet är densamma, liksom andra Asus routrar de senaste åren. Du har breda anpassningsmöjligheter i gränssnittet, där du kan ställa in allt från vidarebefordringar av portar till integration av VPN-tjänster, IPTV samt manuell uppgradering av routerns mjukvara.

Router har inte mindre än 10 portar varav 2 är på hela 10 Gb/s. Höghastighetsportarna kan vara användbart för dig som till exempel har en webbserver eller NAS inkopplad direkt i routern. Sedan har routern ett flertal antenner som bidrar till den utmärkta bandbredden, goda täckningen och den snabba överföringshastigheten. Detta är inte bara testvinnaren i premiumsegmentet, det är också den bästa routern du kan köpa för pengar just nu, med undantag från specialroutrar för datacenter och dylikt.

 • Många portar på 1 Gb/s och 10 Gb/s
 • Klarar många uppkopplade enheter
 • Stöd för nästa generations WPA3-kryptering
 • Bra för stora hushåll med gaming, streaming, övervakning osv.

Specifikation

 • Längd: 343,64 mm
 • Bredd: 343,64 mm
 • Djup: 80.02 mm
 • Vikt: 1,28 kg
 • Portar: 12 st

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Lyxklassen är Netgear Orbi WiFi 6 System (RBK753) 2-pack

Detta är ett utmärkt alternativ för stora hem och krävande användare som har höga krav på både prestanda och design. Pris fr. 5500 kr.

 

Netgear Orbi RBK852 Kit snygg stilren router gamer

 

Netgears nya Wi-Fi 6 mesh-system har stöd för den senaste AX-tekniken, och låter dig surfa med en trådlös hastighet på uppemot 4.2 Gb/s. Här har vi ett robust WiFi med ovanligt bra teckning, på över 600 kvm. Du kan koppla många enheter såsom smarta TV-apparater, mobiltelefoner, spelkonsoler och övervakningskameror utan att uppleva minsta lagg. Det här är ett, för många estetiskt tilltalande alternativ med en router och ett par accesspunkter. Meshsystemet är designat för att hantera 20 krävande strömmar samtidigt. Detta passar både teknikentusiasten, med många krävande enheter såsom filservrar eller NAS-enheter till större barnfamiljer eller den som helt enkelt vill ha ett mer framtidssäkert alternativ.

Netgear erbjuder även tilläggstjänsten “NetGear Armor™” som skyddar dig och ditt hem från hot på internet. Genom routern får du då, skydd till alla enheter som är uppkopplade automatiskt. Få varningar eller information om något har blockats, direkt i din mobil eller dator. Du kan skydda alla uppkopplade trådlösa eller trådbundna enheter med “NetGear Armor™”, inte enbart mobiltelefoner eller datorer.

 • Täcker uppemot 697m²
 • Hög prestanda
 • Användarvänlig app
 • Modern design

Specifikation

 • Längd: 183 mm
 • Bredd: 231 mm
 • Djup: 711 mm
 • Vikt: 0,862 kg/st
 • Portar: 8 st

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare Mellanklassen: Asus RT-AX58U

Denna testvinnare är ett kraftpaket med moderna funktioner och bra teckning, utan att kosta som en toppmodell. Pris fr. 1500 kr.

Bäst i test i mellanklassen är Asus RT-AX58U
Asus RT-AX58U är en router med den senaste Wifi 6-teknologin, precis som många andra routrar i detta test. Den här modellen har stöd för uppemot 3000 Mb/s i överföringshastighet, vilket är snudden på klassledande för det här priset. Den har AsusWRT, Asus populära gränssnitt för konfiguration. Den är inte bara testvinnare i vårt test, den blev utsedd som årets bästa router 2020 av tidningen PC för Alla.

Routern har inbyggt stöd för stöd för antivirus, som till skillnad från vissa andra modeller (hos andra tillverkare) är kostnadsfritt. Koppla ihop din router ännu enklare med en WPS knapp, så att du slipper gå in manuellt och sammankoppla dina enheter. Du har även stöd för aktuella och äldre krypteringstekniker såsom WPS, WPS2, WPS2-enterprise och nya WPS3. Liksom många andra nya routrar inom det här prissegmentet finns mu-mimo som gör att dina enheter kommunicerar med routern samtidigt, istället för bara en och en. Detta är en kraftfull router med den senaste tekniken för en överkomlig peng. Den har fullgod teckning för en större lägenhet.

 • Snabb överföringshastighet
 • Mycket prisvärd testvinnare
 • Bra teckning för lägenheter
 • Senaste teknologin

Specifikation

 • Längd: 154 mm
 • Bredd: 154 mm
 • Djup: 149 mm
 • Vikt: 0,538 kg
 • Portar: 5 st

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Mellanklassen: Asus RT-AX86U – Bästa Routern för gaming!

Kundernas favorit och topprestanda med WiFi 6!  Pris fr. 2500 kr.

Asus RT-AX86U Bästa router gamer 2023
Här kommer lite köttig info, men orkar man inte ta in alla termer kan man luta sig tillbaka och vara trygg ändå – för det här är en prima router! Asus RT-AX86U är en trådlös router med AX5700 som är utvecklad för gaming. Router har Nvidia Geforce Now-optimeringar för bästa anslutning till gamingtjänsten och Mobile Game Mode som prioriterar anslutningen till mobilen för minimalt lagg! Routern har även en fördelaktig port för bästa möjliga anslutning till en gaming-dator. Dessutom kan alla inställningar och funktioner styras enkelt med den tillhörande appen för iOS och Android. Med Wan-länkaggregering kan routern uppnå en anslutning upp till 2 Gb/s och stöder anslutningar upp till 2500 Mb/s. Dessutom använder den Wifi 6-standarden (802.11ax) för att ge upp till 4804 Mbps över 5 GHz-bandet med hjälp av tekniken OFDMA. Routern har även stöd för Mu-mimo för att fördela tillgänglig databandbredd effektivare. Asus RT-AX86U har hög säkerhet i hemmet med AiProtection Pro utvecklat av Trend Micro, en enkel app för föräldrakontroll, enhetsprioritering och gäståtkomst samt säkra anslutningar med WPA, WPA2, WPA2-Enterprise och WPA3-kryptering. Routern har fyra externa antenner med beamforming, en 5-portswitch och två USB 3.1 Gen 1-portar samt en quad-core processor (1,8 GHz) med 1 GB arbetsminne.

Routern kan även dela ut multifunktionsskrivare och USB-hårddisk, har en inbyggd Open-VPN-klient och Open-VPN-server samt stöd för IPTV och gästnätverk. Routern kan konfigureras via webbgränssnitt eller den tillhörande appen och levereras med en strömadapter och nätverkskabel.

Kundomdöme från Kjell & Compani: “Topprestanda med WI-FI 6, många finesser och ASUS klockrena gränssnitt. Har haft flera andra ASUS, Netgear och Linksys routers tidigare, men denna är klart den bästa jag testat hittills. Mycket positivt överraskad och för den stolta ASUS-router traditionen vidare. Pris och prestanda i bra harmoni.” – Daniel

 • Wifi 6 gaming router med Mu-mimo
 • AiProtection Pro utvecklat av Trend Micro som ger ökad säkerhet och kontinuerliga säkerhetsuppdateringar
 • Trend Micro, en enkel app för föräldrakontroll, enhetsprioritering och gäståtkomst samt säkra anslutningar
 • Utmärkt räckvidd
 • Hög hastighet

Specifikation

 • Längd: 242 mm
 • Bredd: 325 mm
 • Djup: 100 mm
 • Vikt: 814 gram
 • Portar: 4 st

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Bäst i test: Budget

Vinnare Budgetklassen: TP-link Archer AX1500

Denna nya modell från TP-link har snabba hastigheter, Alexa-stöd och de senaste teknikerna för ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Pris fr. 899 kr.

Billig router bäst i test

Den här routern från TP-link har den mest aktuella Wifi 6-teniken och stöd för upp till 1500 Mb/s i överföringshastighet, vilket borgar för att du kommer att få ut den mesta ur dina nya teknikprylar under många år framöver. Wifi 6-standarden som också kallas för “802.11ax”, har en hastighet på uppemot 1201 Mb/s på 5 GHz-bandet. Denna router har också stöd för tekniken OFDMA, som innebär kortare fördröjningar och snabbare respons. Den har också Mu-Mimo stöd, en teknik som finns hos de senaste routrarna och som innebär att data överförs till flera enheter samtidigt, istället för en och en.

Amazon Alexa, är en konkurrent till också omåttligt populära “Google Home” där routern kan vara en del av det smarta hemmet med funktioner som app- och röststyrning. Det finns också ett inbyggt VPN-stöd, som i det här fallet innebär att du kan styra dina enheter på distans, utanför hemmet.

 • Höga hastigheter till lågt pris
 • Senaste tekniken
 • Stöd för smarta hem

Specifikation

 • Längd: 38.6 mm
 • Bredd: 260,2 mm
 • Djup: 135 mm
 • Vikt: 0,863 kg
 • Portar: 5 st

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare budgetklassen: Huawei WiFi AX3 QC WS7200-20 – WiFi 6 router billigast i testet!

Grymt prisvärd Router med WiFi 6 och bandbredd upp till 3 Gbit/s! Pris fr. 750 kr.

Huawei-WS7200-20-AX3-WiFi-6-Quad-Core-Router-billigaste-router
Idag är det allt fler tillverkare som släpper nya routrar med wifi 6-teknologi. Huawei, som har breddat sin verksamhet utanför sitt ursprung inom mobilteknik, har redan haft routrar i sitt sortiment. De gjorde sin debut med wifi 6-teknologin med en router som kallas Wifi AX3, som finns i två versioner, DC och QC, som står för dual core och quad core och syftar på routerns processor. I det här fallet har vi testat den mer kraftfulla QC-versionen. Med Wifi AX3 QC får du tillräckligt med bandbredd för många enheter att surfa och strömma snabbt, den har ett enkelt och snyggt gränssnitt och smart anslutningsfunktion, och den är kompakt och diskret.

Baktill finns en gigabit ethernet-port för anslutning till internet och tre för intern lan. Detta är färre än vad som annars är standard för hemmaroutrar, men då de flesta hem inte längre använder fasta nätverk så är det inte en stor nackdel. De flesta moderna mesh-routrar har ännu färre. Dessutom har Huaweis router stöd för en proprietär standard kallad Wifi 56+ som kan ge förbättrad prestanda, men det är beroende av mottagare som stödjer det, och det finns enbart en begränsad mängd Huawei-produkter som stödjer den. Huawei AX3 stödjer WiFi 6 men stödjer även WiFi 5 för kompatibiliteten med äldre enheter. Den har en enkel och praktisk gäståtkomst, Huawei Share, som låter dig ge ut Internet till dina kompisar bara genom att nudda routern, utan att behöva skriva in nätverksnamn eller lösenord! Routern saknar dock möjligheter till väggmontering, den förväntas stå på en plan yta.

Röst från kund: “Bästa routern under 1500kr? Maxar ut min 250Mbit lina oavsett var i lägenheten jag befinner mig med telefonen, detta trots 2 betongväggar emellan. Fantastiskt bra och överskådligt UI”

 • Enkel gäståtkomst genom att bara vara nära routern
 • Föräldrakontroll
 • Vpn-server
 • Nfc för anslutning

Specifikation

 • Dataöverföringshastighet: 3000 Mbps
 • WiFi-frekvensband: 2.4 GHz, 5 GHz
 • Färg: Vit
 • Höjd: 3.97 cm
 • Bredd: 22.5 cm
 • Djup: 15.92 cm
 • WAN-portar: 1
  Switchportar: 3-ports-switch

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Asus RT-AX89X WiFi 6 Gaming Router testvinnare, tack vare sin starka täckning, snabba hastighet och alla aktuella funktioner – för ett pris som inte får en att ställa in sommarsemestern! Det ska dock poängteras att när det kommer till routrar är det inte en för alla, nej det här är en lyxrouter för den med stora behov! Inte helt nödvändig för den som skrollar på tiktok eller läser mailen några gånger om dagen.

I jakten på den bästa Routern har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den router som är bäst från den som inte är det. När det kommer till routrar är användarvänlighet, utseende och hastighet avgörande komponenter i vårt test.

Med de sex routrar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

Köpguide för routrar

En router är en hårdvara, en liten enhet som man brukar koppla i fiberuttaget. Med den kan du etablera ditt eget hemmanätverk i form av en egen trådlös Wi-Fi uppkoppling.

Utöver routerfunktionaliteten kan routrar ofta fungera som brandvägg NAT-server (som gör att flera enheter kan dela på samma IP-adress) och DHCP-server (som gör att enheter som kopplar upp sig får en egen ledig IP-adress automatiskt). Trådlösa routrar har i regel både portar för att sammankoppla enheter med nätverkskablar och en eller flera antenner för att upprätta trådlös kommunikation.

Uppgradera din router

Många underskattar behovet av en router, då man ofta får en router med när man beställer bredband. Dessvärre räcker inte alltid den routern till för allas behov. Vissa bredbandsoperatörer väljer dessutom att skicka med routrar med utdaterad teknik. Äldre routrar kan dessutom vara undermåliga eftersom att de inte har har den senaste tekniken.

Man ska vara medveten om att teknik, såsom kryptering som finns på moderna datorer idag (WPA2), inte ens fanns då. Sådana saker kan göra det knepigt att använda på moderna enheter, ibland fungerar det inte ens. Det kan dessutom vara en säkerhetsrisk, som gör att någorlunda datorkunniga individer lätt kan ta sig in på ditt nätverk och läsa av trafiken. Dessutom är gamla routrar inte anpassade för att klara av kraven på den hastighet och kapacitet som modern teknik har idag. Du bör alltså köpa en ny router med iallafall 5 års mellanrum, beroende på hur långt det du har räcker.

Rätt prestanda för dina behov

Många enheter eller många användare ställer högre krav på prestanda. Streamar man till exempel film i hög upplösning, är en familj som spelar datorspel eller om man har övervakningskameror i hemmet, brukar sådant också ställa högre krav på hårdvaran.

Om man vill vara någorlunda framtidssäker, kan det vara bra att köpa en lite bättre router än vad man egentligen behöver. Då klarar man sig förhoppningsvis flera år framöver oavsett om man får tillskott i familjen eller köper någon ny teknologi till hemmet. Mer och mer produkter, som aldrig varit inkopplade på nätverket har blivit det. Till exempel mobila högtalare och robotdammsugare.

Teknologier

Det finns en uppsjö tekniska termer och finesser när det kommer till routrar. Vi kan inte gå igenom allt, men här går vi igenom några av de absolut vanligaste.

Mu-Mimo – Tekniken som heter mu-mimo (multi user mimo) innebär att din router skickar data till flera enheter samtidigt genom flera antenner. Detta kan öka hastigheten på routern flera gånger om.

WPA – WPA finns som WPA, WPA2 och WPA3 idag. Det fanns även en tidigare variant som heter WEP. WPA3 är på ingång, men än så länge är WPA2 den mest populära teknologin. Detta är krypteringsstandarder, som skyddar förbindelsen mellan dina enheter och routern. Du loggar in med ett användarnamn och lösenord, sedan omkodas (krypteras) din trafik så att den blir betydligt svårare att spåra.

VPN – VPN (Virtual Private Network) kan innebära att man tunnlar sin trafik genom en server, för att exempelvis eftersträva anonymitet. Moderna routrar har ofta inbyggda VPN-klienter.

Överföringshastighet – Den hastighet som datan skickas med, mellan dina enheter. Överföringshastigheten anges oftast i Mb/s eller Gb/s. Trådbundna uppkopplingar brukar ha mycket snabbare hastighet än trådlöst Wi-Fi. Fördelen med trådlösa nätverk är flexibiliteten för framförallt trådlösa enheter och friheten att slipa kablar. Fördelen med trådbundna enheter är överlägen ned- och uppladdningshastighet, utmärkt bandbredd och stabilitet. Hemmaservrar och NAS-enheter drivs med fördel av trådbundna uppkopplingar. Surfplattor och bärbara datorer har ofta inte ens ett nätverksuttag.

Hemfaktas test av routrar – vi listar 6 modeller 

Här presenteras inte bara en, utan flera routrar. Vinnarna är uppdelade i olika prisklasser. Det är premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen. Sedan tillkommer en utmanare i varje klass också. Utmanaren är kanske inte fullt så kapabel som vinnaren, men har ofta alternativa fördelar som kanske passar andra köpare.

Som ett bra exempel i det här testet, så rör det sig om en router för fiberuttag och en annan router i motsvarande prisklass för en ADSL-uppkoppling. Beroende på hur din bredbandsuppkoppling ser ut, och vad du du är för person, så försöker vi hitta en testvinnare för alla. Sedan försöker vi i stor mån hitta de bästa produkterna för pengarna. Vi inriktar oss till privatpersoner i första hand, inte IT-bolag.

Vanliga frågor och svar kring routrar

Hur fungerar en router?

En router kopplar du in i ditt ADSL- eller fiberuttag för att sedan koppla dina egna enheter till den, antingen genom nätverkskablar eller trådlöst.

Hur mycket kostar en router?

Priserna för konsumentmarknaden varierar med allt från några hundralappar till närmare cirka 7000-8000 kr för toppmodellerna.

Vad behövs till en router?

Du behöver förutom själva routern en internetuppkoppling och trådlösa eller trådbundna enheter för att kunna använda den.

 

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar