Vi förlitar oss på god täckning för alla uppkopplade apparater när vi är hemma. Här hittar du router bäst i test så att du kan välja bästa modellen för ditt hem. Vi presenterar flera möjligheter och har också tagit fram viktiga tips att tänka på för att köpa bästa routern.
Lyx
9.2
Mellan
8.8
Budget
8.4
Så det är dags att skaffa sig router! En sån där livsförenklande plastpryl och ser till att du kan dra nytta av din snabba uppkoppling och förser dig med Wi-Fi (eftersom det för stunden måste anses vara rätt svårt att leva utan). Vill du få bättre grepp om vad routern gör på ett djupare plan? Ja men då tar du och skrollar ner i testet så förklarar vi! Stannar du istället här då blire åka av på direkten – ja vi ska ju ta reda på vad det är för slags router du ska köpa! Vi kan väl börja med att titta på din situation. Ska routern täcka en stor yta? Bor du i villa eller lägenhet? Är du en seriös gamer eller fredagsfilms-streamare – eller behöver du bara då och då trippa in på internet och betala räkningar? Ja oavsett vad så ska vi luska ut vilken router som passar just dig!
Här på Hemfakta har vi utsett Asus RT-AX89X WiFi 6 till årets bästa router 2024! Den har en stark täckning, snabb hastighet och en mängd aktuella funktioner – allt för ett pris som inte får en att ställa in sommarsemestern!
Här i testet svara vi såklart på lite kluriga frågor också! Av typen: Vilken router är bäst? Vad är en Router vs ett modem? Hur ligger det egentligen till med router och mobilt bredband? Och Router och fiber? Kan det vara så att man behöver Wi-Fi 6? Ska det vara en trådlös router? Vad betyder mesh nätverk? Vilket märke ska det vara på routern? SÅ många frågar! Våra egna favoriter är Asus routrar men i testet hittar du även Tplink, Huawei och Netgear Orbi!
Jaja nu får det vara slutsnackat i den här teknikingressen, nu tar vi en titt på vilken router som är bäst i test! Våra experter har landat i sex prima routrar i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Men du, är det kanske en mobil router du är ute efter? Då ska du kolla in vårt 4g-router test här!
I jakten på den bästa Routern har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den router som är bäst från den som inte är det. När det kommer till routrar är användarvänlighet, utseende och hastighet avgörande komponenter i vårt test. Med de sex routrar vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!
Om du fortfarande inte riktigt fått kläm på vilken router du ska välja kommer här en nätt liten jämförelse av testets 6 routers!
En router är en hårdvara, en liten enhet som man brukar koppla i fiberuttaget. Med den kan du etablera ditt eget hemmanätverk i form av en egen trådlös Wi-Fi uppkoppling.
Utöver routerfunktionaliteten kan routrar ofta fungera som brandvägg NAT-server (som gör att flera enheter kan dela på samma IP-adress) och DHCP-server (som gör att enheter som kopplar upp sig får en egen ledig IP-adress automatiskt). Trådlösa routrar har i regel både portar för att sammankoppla enheter med nätverkskablar och en eller flera antenner för att upprätta trådlös kommunikation.
Många underskattar behovet av en router, då man ofta får en router med när man beställer bredband. Dessvärre räcker inte alltid den routern till för allas behov. Vissa bredbandsoperatörer väljer dessutom att skicka med routrar med utdaterad teknik. Äldre routrar kan dessutom vara undermåliga eftersom att de inte har har den senaste tekniken.
Man ska vara medveten om att teknik, såsom kryptering som finns på moderna datorer idag (WPA2), inte ens fanns då. Sådana saker kan göra det knepigt att använda på moderna enheter, ibland fungerar det inte ens. Det kan dessutom vara en säkerhetsrisk, som gör att någorlunda datorkunniga individer lätt kan ta sig in på ditt nätverk och läsa av trafiken. Dessutom är gamla routrar inte anpassade för att klara av kraven på den hastighet och kapacitet som modern teknik har idag. Du bör alltså köpa en ny router med iallafall 5 års mellanrum, beroende på hur långt det du har räcker.
Många enheter eller många användare ställer högre krav på prestanda. Streamar man till exempel film i hög upplösning, är en familj som spelar datorspel eller om man har övervakningskameror i hemmet, brukar sådant också ställa högre krav på hårdvaran.
Om man vill vara någorlunda framtidssäker, kan det vara bra att köpa en lite bättre router än vad man egentligen behöver. Då klarar man sig förhoppningsvis flera år framöver oavsett om man får tillskott i familjen eller köper någon ny teknologi till hemmet. Mer och mer produkter, som aldrig varit inkopplade på nätverket har blivit det. Till exempel mobila högtalare och robotdammsugare.
Det finns en uppsjö tekniska termer och finesser när det kommer till routrar. Vi kan inte gå igenom allt, men här går vi igenom några av de absolut vanligaste.
Mu-Mimo – Tekniken som heter mu-mimo (multi user mimo) innebär att din router skickar data till flera enheter samtidigt genom flera antenner. Detta kan öka hastigheten på routern flera gånger om.
WPA – WPA finns som WPA, WPA2 och WPA3 idag. Det fanns även en tidigare variant som heter WEP. WPA3 är på ingång, men än så länge är WPA2 den mest populära teknologin. Detta är krypteringsstandarder, som skyddar förbindelsen mellan dina enheter och routern. Du loggar in med ett användarnamn och lösenord, sedan omkodas (krypteras) din trafik så att den blir betydligt svårare att spåra.
VPN – VPN (Virtual Private Network) kan innebära att man tunnlar sin trafik genom en server, för att exempelvis eftersträva anonymitet. Moderna routrar har ofta inbyggda VPN-klienter.
Överföringshastighet – Den hastighet som datan skickas med, mellan dina enheter. Överföringshastigheten anges oftast i Mb/s eller Gb/s. Trådbundna uppkopplingar brukar ha mycket snabbare hastighet än trådlöst Wi-Fi. Fördelen med trådlösa nätverk är flexibiliteten för framförallt trådlösa enheter och friheten att slipa kablar. Fördelen med trådbundna enheter är överlägen ned- och uppladdningshastighet, utmärkt bandbredd och stabilitet. Hemmaservrar och NAS-enheter drivs med fördel av trådbundna uppkopplingar. Surfplattor och bärbara datorer har ofta inte ens ett nätverksuttag.
En router kopplar du in i ditt ADSL- eller fiberuttag för att sedan koppla dina egna enheter till den, antingen genom nätverkskablar eller trådlöst.
Priserna för konsumentmarknaden varierar med allt från några hundralappar till närmare cirka 7000-8000 kr för toppmodellerna.
Du behöver förutom själva routern en internetuppkoppling och trådlösa eller trådbundna enheter för att kunna använda den.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡