Roliga saker att göra inomhus med barn

Regniga dagar, vabbdagar, trötta eftermiddagar eller långa helger. Ibland måste, eller vill, man spendera tiden inomhus men att aktivera busiga barn är inte alltid så enkelt. När man redan har lekt med leksaksbilarna, barbiedockorna och tågbanan flera gånger om så kan det behövas lite omväxling. Här har vi tagit fram några tips på riktigt roliga saker att göra inomhus med barn.

Möblera om i rummet

De flesta barn älskar att göra om och förnya, och allra helst i deras eget rum. Passa på att göra en storstädning i rummet och låt barnet bestämma hur det ska möbleras. Som en bonus kommer rummet med stor sannolikhet att bli roligare att leka i när det är omgjort, och barnet själv har bestämt hur det ska se ut.

Om det är möjligt kan ni passa på att skaffa en ny förvaringsmöbel till barnets rum, för att få ordentlig ordning på leksakerna. Eller kanske finns det någon förvaringsmöbel, eller annan möbel, hemma som kan ställas in i rummet. Gör en liten förändring och en stor städning, eller en ordentlig förändring.

Bygg en hinderbana eller koja

Finns det någonting roligare än hinderbanor och kojor? Kanske, men förmodligen inte så mycket. Och framför allt hinderbanor kan vara minst lika roliga för vuxna. Bygg en spännande bana tillsammans, och sedan kan ni utmana varandra om och om igen – och försöka slå nya tidrekord.

När ni inte orkar göra hinderbanan längre kan ni istället bygga en mysig koja, med filtar och kuddar i, och vila därinne. När ni har fått ny energi och det är dags att leka igen så finns det många andra roliga saker att bygga – varför inte en bil, båt, ett hus med flera rum eller något annat roligt.

Leka affär

Att leka affär är både roligt och kan vara lärorikt, eftersom man kan räkna pengar och lära sig mer om olika livmedel. Säkerligen finns det någonting hemma som kan användas som affär – en liten byrå eller en bänk till exempel. Egentligen fungerar i stort sett vad som helst – en gammal kartong, eller också så lägger man bara upp varorna på ett bord och börjar sälja.

Vill man göra det ännu roligare så kan man köpa en leksaksaffär (https://hemfakta.se/leksaksaffar/), kassaapparat, leksakspengar eller kort och kanske en kundvagn eller korgar till butiken. När man tröttnat på leka affär så kan man istället öppna en restaurang eller ett café.

Har man inga leksakspengar och bankkort så kan man förstås tillverka det själv, leksakspengar är enkelt att göra med vanliga papper och bankkorten kan göras i kartong. Egentligen kan faktiskt det mesta skapas själv, och då får man två roliga saker att göra – först pyssla tillsammans för att få ihop allt som behövs, och sedan leker man affär (eller restaurang/café).

Testa en pedagogisk app

Om man behöver en lugn stund kan man passa på att ladda ned någon lärorik app, till exempel en matteapp (https://hemfakta.se/matteapp/) som låter barnet träna på matte eller andra ämnen. Skärmtid är väl något man egentligen vill undvika, men med pedagogiska appar blir det en meningsfull skärmtid samtidigt som barnet tycker att det är roligt. Sitt gärna tillsammans, hjälp barnet med kluriga uppgifter, uppmuntra och ge beröm.

Ha en inomhuspicknick

Att picknick är något som man bara kan ha utomhus, och endast på sommaren, stämmer inte alls. Det fungerar både utomhus och inomhus, och under alla årstider. Passa på när det är dags för mellanmål, eller varför inte servera lunchen eller middagen under inomhuspicknicken.

För att göra det extra roligt kan ni plocka ned allting i en korg: en filt, dricka, mat och annat som behövs under picknicken. Låt barnen eller barnet hjälpa till att välja picknickmat och göra ordning den, och välj sedan en plats i hemmet där ni breder ut filten och plockar upp picknicken.

20 andra roliga saker att göra hemma

 • Planera växter: Så några fina blommor, eller varför inte tomater eller någonting annat gott, sedan kan barnet se dem växa och fascineras över hur någonting som började som ett litet frö kan bli en vacker blomma eller en god tomat.
 • Spela brädspel: Ta fram några roliga spel och ha en mysig spelstund tillsammans.
 • Lägg pussel: Välj ett lagom utmanande pussel och bygg det tillsammans. Eller varför inte välja ett riktigt stort och svårt, och ha det som ett längre projekt?
 • Baka tillsammans: Att baka är roligt, och dessutom blir det en god fika efteråt!
 • Skriv brev eller pyssla: Skriv brev till mormor och morfar, farmor och farfar, kusinerna eller en vän. Eller plocka fram massa roligt pyssel och ha en pysselstund.
 • Kör ett gympapass: Sätt på bra musik och träna tillsammans. Behöver ni inspiration finns gympapass för barn på YouTube.
 • Gör en trolldeg: Att göra en trolldeg är enkelt, och att tillverka saker i trolldeg är väldigt roligt.
 • Läs böcker: Låt barnet välja favoritboken och ha en mysig lässtund.
 • Sjung eller spela instrument: Sjung favoritsångerna tillsammans, eller plocka fram instrument om ni har sådana, för att ha en rolig musikstund.
 • Dansa tillsammans: Att dansa är roligt, och det är väldigt bra att röra på sig. Sätt på musik ni gillar och dansa loss!
 • Klä ut er: Låt barnet gå loss i garderoberna hemma och klä ut sig, och ännu roligare blir det förstås om du gör detsamma.
 • Lek kurragömma: Underskatta inte gamla hederliga lekar. Kurragömma är en klassiker som alltid fungerar.
 • Bygg någonting av en kartong: Om ni har en kartong som ligger och skräpar så kan ni skapa någonting av den – barnet har garanterat idéer på vad den kan bli.
 • Lek fotografer och ta coola bilder: Även om ni inte har någon avancerad kamera så kan ni ta häftiga bilder, en mobilkamera räcker långt och är dessutom enkel för barnet att använda.
 • Laga mat tillsammans: Ni kommer förmodligen behöva äta någon gång, så låt barnet vara med och laga maten.
 • Gör en egen inomhuslekplats: Bygg en lekplats hemma i vardagsrummet eller i barnets rum.
 • Ha ett disco hemma: Släck ned i rummet och tänd bara ett fåtal lampor – gärna en blinkande lampa – och välj ut bra musik. Klä upp er, eller klä ut er, och plocka fram lite popcorn eller annat gott. Sedan är det dags för disco!
 • Gör en egen cirkus: Lär er göra häftiga cirkuskonster, klä ut er till clowner, dressera mjukdjuren och gå på lina… även om linan ligger på golvet.
 • Lek postkontor: Plocka fram kuvert, papper, pennor, klistermärken och stämplar. Gör gärna en brevlåda av en gammal kartong eller låda, och lek postkontor.
 • Ha en talangtävling: Alla har någon talang, låt barnen visa sina. Turas om att uppträda, applådera åt varandra och utse sedan alla till vinnare och ha prisutdelning.

Sammanfattning

Att leka inomhus behöver inte innebära att man gör samma saker som man alltid gör – till exempel leker med duplo eller lego, ritar eller ser på film. Det finns oändligt många saker att göra inne, och väldigt mycket roligt man kan hitta på. När energin eller tiden inte räcker till kan man pyssla, spela ett spel eller sjunga tillsammans. Om man däremot har gott om tid och hyfsat mycket energi så kan man istället bygga en hinderbana, göra om i rummet eller göra en egen cirkus eller talangjakt.

Det kan vara svårt att komma på roliga, nya idéer när man behöver dem som mest, men här har vi tipsat om några riktigt roliga saker som ni kan hitta på när ni har en dag inomhus. Vi hoppas att detta kan hjälpa dig när du behöver roliga lekar och aktiviteter att roa barnen med hemma.

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter. Kommentera gärna och dela mina inlägg! E-post - Frida Engström

Lämna en kommentar