Robotgräsklippare bäst i test 2022 – Bästa robotgräsklippare blev Robomow RS615U

Att köpa robotgräsklippare har utan tvekan blivit populärt, i den här guiden listar vi de robotgräsklippare som blivit bäst i test. Om denna utveckling fortsätter är robotgräsklippare snart ett givet inslag i den svenska sommaridyllen. Förmodligen kommer vi att få se dem var än vi hittar grönt gräs. Men, vad är egentligen en robotgräsklippare? För att svara på detta behöver vi först ta en titt i backspegeln.

Att köpa robotgräsklippare sparar din dyrbara tid

En robotgräsklippare ser ut som en sköldpadda på hjul när den åker runt i din trädgård och sparar din tid. Att köpa robotgräsklippare har blivit allt vanligare. Idag syns den på allt fler gräsmattor och de har en marknadsandel i Sverige på nästan 60 %. Robotgräsklipparna har blivit så avancerade att de faktiskt klipper din gräsmatta snyggare än en traditionell gräsklippare.

Vi kan nog klassificera den självgående gräsklipparen och åkgräsklipparen som två föregångare till en robotgräsklippare. De möjliggjorde en mer eller mindre bekymmersfri klippupplevelse. I kontrast till klassiska handjagare utraderade de kravet på fysisk arbetsinsats. Men vad de inte lyckades göra något åt var själva tiden som faktiskt gick åt till att klippa gräset. Du minns kanske scenen i Forrest Gump där han förklarar att han tyckte så mycket om att klippa gräs, att han fortsatte med det trots att han hade blivit miljonär. Eftersom de flesta av oss har en annan inställning till att klippa gräs kom robotgräsklippare att fylla ett vanligt behov – nämligen möjligheten att få mer fritid.

När blev robotgräsklipparen smart?

De första robotgräsklipparna dök faktiskt upp redan i början på 70-talet. Dessa var däremot inte direkt jämförliga med dagens maskiner. Ofta var drifttiden extremt begränsad och effektiviteten inte så mycket att hänga i julgranen. Otymplighet och höga kostnader gjorde att de inte fick något egentligt genomslag på marknaden.

Vad har förändrats sedan dess? En stor del av hemligheten ligger i utvecklingen av effektiva strömkällor. Inte bara har batterier blivit mer hållbara utan även avsevärt mycket mer kraftfulla. När detta kombineras med lösningar så som solceller får man en i stort sett självgående maskin.

Utöver detta har avancerade positioneringssystem gjort att det är enklare än någonsin att avgränsa klippytan. Äldre robotgräsklippare krävde ofta att man manuellt upprättade en inhägnad för sin gräsmatta. Genom kontakt med enkla kablar informerades gräsklipparen om när den överträtt gränsen. Nu för tiden används istället allt ifrån GPS till triangulering för att trådlöst garantera att robotgräsklipparen inte smiter.

Vad skiljer bra robotgräsklippare från dåliga?

I skrivande stund är utbudet av robotgräsklippare väldigt stort. De gör att man kan dra stor nytta av att ha vissa förhållningssätt när man granskar utbudet. Genom att först identifiera vilka behov man har begränsar man antalet modeller att överväga.

 • Har min gräsmatta lutning? Och klarar gräsklipparen detta?
 • Krävs avgränsningskabel? Och är jag villig att använda den?
 • Har jag barn eller husdjur? Finns mycket småvilt och andra djur och är gräsklipparen säker för dessa?
 • Finns det många hinder på gräsmattan? Och hanterar gräsklipparen dessa?

Detta är bara några av många frågor som man kan ställa sig själv innan man bestämmer sig för att köpa robotgräsklippare. Vad som förmodligen är viktigast är att inte ta för givet att alla modeller är likvärdiga. Faktum är att många är särskilt anpassade för krävande ojämna gräsmattor, medan andra är mer effektiva för lättskötta och plana gräsmattor. Tiden man spenderar på att fundera kring vilken modell som är mest lämpad, ger helt klart avkastning i form av långvarig nytta och ökad fritid.

Robotgräsklippare bäst i test

Nedan presenterar vi de robotgräsklippare som presterat bäst i vårt robotgräsklippare bäst i test. I jämförelsen har vi kikat på robotgräsklipparens förmåga att:

 • Bedöma gräsmattans behov (jämnhet, utseende etc)
 • Jobba tyst
 • Mulching (maskinen klipper ner avklippet i så små bitar att de faller in i gräsmattan)
 • Jobba snabbt och effektivt
 • Klara av hinder som rabatter, träd och buskar
 • Ha en bra laddtid för batteriet
 • Klippa blött eller långt gräs
 • Hur lätthanterlig maskinen är vad gäller inställningar

Testvinnare i premiumklassen: Robomow RS615U 2022 robotgräsklippare

Vår testvinnare i premiumklassen blev denna robotgräsklippare då den jobbar snabbt och har en hög prestanda, pris ca 17 400 kronor.

Testvinnare i premiumklassen: Robomow RS615U 2020 robotgräsklippare

Robomow robotgräsklippare har ett kvalitativt klippsystem med vassa knivar  och den trimmar gräset, även när det är blött eller långt. Genom den smarta appen får du konstant uppdateringar och statusinformation om gräsklipparen. RS615u passar perfekt till de större gräsmattorna och klarar av områden på 3000 m2. Den här robotgräsklipparen kan köra i hela 55-70 minuter per uppladdningar. Själva uppladdningen tar 90-110 minuter. Vi uppskattar att den automatiskt kör tillbaka till laddningsstationen när batteriet börjar laddas ur. Att köpa robotgräsklippare är den bästa tids- och kraftinvesteringen du kan göra för sommaren. Spendera din tid med vänner och familj istället för att klippa gräset!

Fördelar

 • Vassa knivar som är extra breda
 • Klarar av gräsmattor på 3000 m2
 • Smart TurboMow-funktion
 • Jobbar mycket snabbt och effektivt
 • Lång batteritid på 55-70 minuter

Nackdelar

 • Inga nackdelar

PRIS OCH INFORMATION

Utmanare Premiumklassen: Gardena Sileno + 1600 Smart robotgräsklippare

Den här robotgräsklipparen från Gardena är vår utmanare i premiumklassen då den har en mycket tyst drift och automatiskt justerar klippningen beroende på gräsets längd, pris ca 21 000 kronor.

Utmanare Premiumklassen: Gardena Smart Sileno robotgräsklippare

Gardena Sileno + 1600 Smart är en robust och pålitlig robotgräsklippare som enkelt klarar av större gräsmattor på upp till 1600 m2. Klipphöjden är dessutom anpassningsbar från 20 till 60 mm och dess klippbredd sträcker sig till 22 cm. Utöver detta är Gardena Sileno mycket tystlåten under drift med en maximal ljudnivå på 60 dB. När det kommer till de negativa aspekterna så är Gardena väldigt dyr och den klipper inte kanterna så bra som vi hade önskat.

Fördelar

 • Jämn klippning även i ojämn terräng
 • Väldigt tyst drift
 • Kan smidigt koordineras med övriga Gardena-enheter
 • Justerar automatiskt klippningen

Nackdelar

 • Dyr
 • Klipper inte fullt så bra nära kanterna

PRIS OCH INFORMATION:

Vinnare i mellanklassen: Worx Landroid M1000 WR143E robotgräsklippare

Vår vinnare i mellanklassen blev denna robotgräsklippare från Worx eftersom den är utrustad med artificiell intelligens som hjälper den att fatta smarta beslut, pris ca 11 700 kronor.

Vinnare i mellanklassen: Worx Landroid M1000 WR143E robotgräsklippare

Worx Landroid är en intelligent robotgräsklippare som har en artificiell intelligens som hjälper den att fatta smarta beslut. Den klipper snabbt och effektivt, har en enkel installation och klarar av en yta på upp till 1000 m2. Laddningstiden ligger på runt 1,5 timmar och den arbetar effektivt i upp till 2 timmar innan det är dags för uppladdning. Installationen är dessutom enklare jämfört med andra robotgräsklippare. Det enda vi har att klaga på är att den inte är optimal för ojämn terräng och att den låter relativt högt.

Fördelar

 • Snabb och enkel installation
 • Jämn klippning nära kanterna
 • Diskret laddningsstation
 • Bra batterikapacitet och snabb uppladdning

Nackdelar

 • Klarar ojämn terräng lite sämre
 • Mer högljudd än andra robotgräsklippare

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare mellanklassen: McCulloch Robotgräsklippare S600

Vår utmanare i mellanklassen blev denna robotgräsklippare som ger en jämn klippning även i ojämn terräng samt att den kommer åt nära kanterna, pris ca 10 900 kronor.

 

Utmanare mellanklassen: McCulloch Robotgräsklippare S600 robotgräsklippare

McCulloch S600 är en relativt enkel robotgräsklippare som har alla nödvändiga funktioner en robot skall ha. Installationen väldigt enkel och snabb, vilket är fördelaktigt eftersom du får igång den på kort tid. Robotgräsklipparen är utrustad med en LCD-skärm under topplocket med tydliga kontroller. En av robotgräsklipparens bästa egenskaper är dess låga ljudnivå som maximalt når 57 dB. Utöver detta klarar den av lutningar på upp till 35% och kommer åt riktigt nära kanter och hörn. Den ger en jämn klippning och dessutom har den en Lawn Shield som beaktar gräsets tillväxt. En nackdel med McCulloch S600 är att den saknar en regnsensor.

Fördelar

 • Klipper jämnt även i ojämn terräng samt kommer åt nära hörn och kanter
 • Finner en väg i trånga passager
 • Mycket tystgående
 • Justerar klippningen automatiskt beroende på gräsets längd

Nackdelar

 • Har tyvärr ingen regnsensor
 • Fjärrstyrningen är endast begränsad till Bluetooth

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Budgetklassen: WORX Landroid S300 WR130E robotgräsklippare

Denna modell blev testvinnare i budgetklassen då det är en intelligent robotgräsklippare som är utmärkt för mindre trädgårdar, pris ca 6500 kronor.

Testvinnare Budgetklassen: WORX Landroid S300 WR130E robotgräsklippare

Denna robotklippare är ett småsyskon till vår vinnare i mellanklassen, Landroid M1000 WR143E, och har således flera av dess styrkor, men för ett bättre pris. Den här modellen har samma utmärkta artificiella intelligens som säkerställer att den hitta en väg genom trånga utrymmen och passager. Installationen är mycket enkel och görs på nolltid. Nackdelarna med WORX Landroid S300 WR130E är att den inte klarar av ojämn terräng särskilt bra och att den är något högljudd. Vi rekommenderar den här modellen för den som har en mindre gräsmatta och som vill ha en billig robotgräsklippare.

Fördelar

 • Mycket prisvärd modell
 • Snabb och smidig installation
 • Diskret laddningsstation
 • Klarar av att hitta en väg genom trånga passager

Nackdelar

 • Klarar inte av ojämn terräng så bra
 • Sämre klippresultat nära kanterna
 • Något högljudd

PRIS OCH INFORMATION:

 

Robotgräsklippare bäst i test 2022

 • Testvinnare i premiumklassen: Robomow RS615U robotgräsklippare
 • Utmanare Premiumklassen: Gardena Smart Sileno robotgräsklippare
 • Vinnare i mellanklassen: Worx Landroid M1000 WR143E robotgräsklippare
 • Utmanare mellanklassen: McCulloch Robotgräsklippare S600 robotgräsklippare
 • Testvinnare Budgetklassen: WORX Landroid S300 WR130E robotgräsklippare
Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar