Att köpa robotgräsklippare har utan tvekan blivit populärt, i den här guiden listar vi de robotgräsklippare som blivit bäst i test. Enligt färska siffror har försäljningen mer än fördubblats årligen sedan 2010. Om denna utveckling fortsätter är robotgräsklippare snart ett givet inslag i den svenska sommaridyllen. Förmodligen kommer vi att få se dem var än vi hittar grönt gräs. Men, vad är egentligen en robotgräsklippare? För att svara på detta behöver vi först ta en titt i backspegeln.

Att köpa robotgräsklippare sparar din dyrbara tid

En robotgräsklippare ser ut som en sköldpadda på hjul när den åker runt i din trädgård och sparar din tid. Att köpa robotgräsklippare har blivit allt vanligare. Idag syns den på allt fler gräsmattor och de har en marknadsandel i Sverige på nästan 60 %. Robotgräsklipparna har blivit så avancerade att de faktiskt klipper din gräsmatta snyggare än en traditionell gräsklippare.

Vi kan nog klassificera den självgående gräsklipparen och åkgräsklipparen som två föregångare till en robotgräsklippare. De möjliggjorde en mer eller mindre bekymmersfri klippupplevelse. I kontrast till klassiska handjagare utraderade de kravet på fysisk arbetsinsats. Men vad de inte lyckades göra något åt var själva tiden som faktiskt gick åt till att klippa gräset. Du minns kanske scenen i Forrest Gump där han förklarar att han tyckte så mycket om att klippa gräs, att han fortsatte med det trots att han hade blivit miljonär. Eftersom de flesta av oss har en annan inställning till att klippa gräs kom robotgräsklippare att fylla ett vanligt behov – nämligen möjligheten att få mer fritid.

När blev robotgräsklipparen smart?

De första robotgräsklipparna dök faktiskt upp redan i början på 70-talet. Dessa var däremot inte direkt jämförliga med dagens maskiner. Ofta var drifttiden extremt begränsad och effektiviteten inte så mycket att hänga i julgranen. Otymplighet och höga kostnader gjorde att de inte fick något egentligt genomslag på marknaden.

Vad har förändrats sedan dess? En stor del av hemligheten ligger i utvecklingen av effektiva strömkällor. Inte bara har batterier blivit mer hållbara utan även avsevärt mycket mer kraftfulla. När detta kombineras med lösningar så som solceller får man en i stort sett självgående maskin.

Utöver detta har avancerade positioneringssystem gjort att det är enklare än någonsin att avgränsa klippytan. Äldre robotgräsklippare krävde ofta att man manuellt upprättade en inhägnad för sin gräsmatta. Genom kontakt med enkla kablar informerades gräsklipparen om när den överträtt gränsen. Nu för tiden används istället allt ifrån GPS till triangulering för att trådlöst garantera att robotgräsklipparen inte smiter.

Vad skiljer bra robotgräsklippare från dåliga?

I skrivande stund är utbudet av robotgräsklippare väldigt stort. De gör att man kan dra stor nytta av att ha vissa förhållningssätt när man granskar utbudet. Genom att först identifiera vilka behov man har begränsar man antalet modeller att överväga.

 • Har min gräsmatta lutning? Och klarar gräsklipparen detta?
 • Krävs avgränsningskabel? Och är jag villig att använda den?
 • Har jag barn eller husdjur? Finns mycket småvilt och andra djur och är gräsklipparen säker för dessa?
 • Finns det många hinder på gräsmattan? Och hanterar gräsklipparen dessa?

Detta är bara några av många frågor som man kan ställa sig själv innan man bestämmer sig för att köpa robotgräsklippare. Vad som förmodligen är viktigast är att inte ta för givet att alla modeller är likvärdiga. Faktum är att många är särskilt anpassade för krävande ojämna gräsmattor, medan andra är mer effektiva för lättskötta och plana gräsmattor. Tiden man spenderar på att fundera kring vilken modell som är mest lämpad, ger helt klart avkastning i form av långvarig nytta och ökad fritid.

Robotgräsklippare bäst i test

Nedan presenterar vi de robotgräsklippare som presterat bäst i test i olika tester. Produkterna som presenteras utgår från Råd & Röns test av robotgräsklippare 2017-03-22 och sammanfattningar av tester från andra källor.

I Råd & röns test jämfördes hela 22 vanliga robotgräsklippare avsedda för villatomter. De flesta produkter presterade riktigt bra, skillnaden mellan dem som fick godkänt och de som fick mycket väl godkänt var deras förmåga att klippa i blött och i långt gräs. De mindre bra robotgräsklipparna i testet hade svårt att klippa snyggt vid ojämna ytor. I testet jämfördes robotgräsklipparens förmåga att:

 • Bedöma gräsmattans behov (jämnhet, utseende etc)
 • Jobba tyst
 • Mulching (maskinen klipper ner avklippet i så små bitar att de faller in i gräsmattan)
 • Jobba snabbt och effektivt
 • Klara av hinder som rabatter, träd och buskar
 • Ha en bra laddtid för batteriet
 • Klippa blött eller långt gräs
 • Hur lätthanterlig maskinen är vad gäller inställningar

Bäst i test robotgräsklippare: Robomow RS 615 U

Bäst i test robotgräsklippare blev Robomow RS 615 U

Robomow robotgräsklippare modell RS 615 fick bäst i test av Råd & Rön med 78 av 100 poäng. Robomow RS 615 har även testats av tidskriften M3 (2016-10-26). M3s omdöme var att Robomow är en prisvärd robotgräsklippare med utmärkt prestation. De testade gräsklipparen i 5 veckor och rapporterade endast ett avbrott. Betyget från M3 blev 7 av 10 poäng. Enligt dem är endast en Husqvarna robotgräsklippare bättre, men betydligt dyrare.

Robomow robotgräsklippare har ett kvalitativt klippsystem med vassa knivar. Genom en app får du ständigt uppdateringar och statusinformation om din gräsklippare. Robomow RS 615 U trimmat gräset, även när det är blött eller långt. En regnsensor gör att robotgräsklipparen inte kör i regn och förstörs. Det finns även ett larmsystem som gör att din robotgräsklippare inte blir stulen.

Att köpa robotgräsklippare är den bästa tids- och kraftinvesteringen du kan göra för sommaren. Spendera din tid med vänner och familj istället för att klippa gräset!

Mer information om Robomow här.

Worx 800 billig robotgräsklippare

Worx M 800 billig robotgräsklippare bäst i test

Worx M 800 är en billig robotgräsklippare som presterat utmärkt i test. Om du vill testa på hur det är att ha en robotgräsklippare men inte är sugen på att lägga ner en förmögenhet, är Worx robotgräsklippare ett bra val. När Aftonbladet testade robotgräsklippare för några år sedan (2014-05-12) blev Worx robotgräsklippare bäst i test med 5 av 5 i betyg. Deras utlåtande var bland annat att Worx robotgräsklippare är kraftfull maskin med hög säkerhet och mycket god användarvänlighet. Märket Worx presterade även bra i Råd & Röns senaste robotgräsklippare test.

Worx har ett helt automatiserat klippsystem som sparar din tid och den kompakta storleken gör att den kommer åt överallt. Det här är en robotgräsklippare för lite mindre gräsmattor, på upp till 800 kvm. Denna klippare har en regnsensor som avbryter klippning vid regn, för att skydda maskinen. Robotgräsklipparen styrs med pinkod vilket förhindrar stöld.

Mer information om Worx här.

Viking robotgräsklippare modell MI 632

Viking robotgräsklippare var näst bäst i test hos Råd & Rön

Med 76 av 100 hamnade Viking robotgräsklippare MI 632 på god andraplats i Råd & Röns senaste test. Det höga priset kan kanske avskräcka men detta är en riktigt bra investering. Rent tidsmässigt har du sparat in den här robotgräsklipparen på några somrar. Viking MI 632 passar dig som är en riktig perfektionist. Det dynamiska klippschemat och smarta laddningssytemet gör att denna robotgräsklippare gör ett fint jobb på kortast möjliga tid. Denna maskin passar för gräsmattor upp till 3000 kvm. Det intelligenta systemet gör att den efter ett avbrott för exempelvis regn eller laddning, återupptar klippningen av sig självt enligt schemat.

Mer information om Viking här.

Gardena robotgräsklippare test

Gardena Robotgräsklippare presterade inte lika bra i test

Märket Gardena robotgräsklippare presterade sämre i testerna. I Råd & Rön fick modellerna från Gardena som högst 64 av 100, mot toppresterande Robomow ovan med 78/100. Gardena robotgräsklippare är egentligen ingen dålig investering men ska du köpa robotgräsklippare finns bättre alternativ på marknaden, i alla fall just nu.

Mer information om Gardena här.

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här