1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i Test: Robotdammsugare – Rent hem utan att lyfta en fena!
Dreame-L10s-Ultra-robotdammsugare-bast-i-test-e1681827341595.jpg

Lyx

Dreame L10s Ultra robotdammsugare bäst i test

Dreame L10s Ultra

9.6

Mellan

Cleverio Smarthome T-800 bäst i test prisvärd robotdammsugare

Cleverio Smarthome T-800

8.4

Budget

Neato Robotics Botvac D8 bäst i test billig robotdammsugare

Neato Robotics Botvac D8

7.2

Inledning

DAGS FÖR ÅRETS STORA ROBOTDAMMSUGARE BÄST I TEST! Ja det var väl på tiden. Den blev ju faktiskt utsedd till årets julklapp redan 2015 och är en ljuv uppfinning för alla oss som gillar att spendera tiden på annat än städning! Men mycket har hänt sen dess och nu kan en robotdammsugare nästan helt ersätta en vanlig dammsugare på dom flesta områden. Så vad ska man tänka på när man ska köpa sig en robotdammsugare? Vad finns det för olika modeller? Ska det vara en robotdammsugare med moppfunktion månne? Ja då undrar man givetvis vilken dammsugare med våtmoppning som är bäst i test! Vi har sugit i oss infon och vaskat fram årets bästa robotdammsugare! Och resten, ja det tar vi i testet som kommer här. Tillåt mig presentera 2023’s bästa självgående dammsugare!

Våra experter har landat i sex prima Robotdammsugare i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Men du, är du kanske ändå inne på en gammal hederlig dammsugare? Vi har givetvis testat även dom! Kolla in vårt Bäst i Test Dammsugare här!

I vårt test blev Dreame L10s Ultra NY från kategorin Lyx testvinnare, tack vare sin spektakulära rengöringsförmåga i kombination med att den är totalt självgående – du behöver inte lyfta ett finger. Dessutom är den snygg och det är ju faktiskt lite viktigt när den ska snurra runt där på golvet!

I jakten på den bästa Robotdammsugare har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den robotdammsugare som är bäst från den som inte är det. När det kommer till robotdammsugare är givetvis sugkraften mycket viktig, men även flexibilitet med våtrengöring, laddningstid och smarta funktioner så som självrengöring är komponenter vi tittar noga på.

Med de sex Robotdammsugare vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken!

1

Dreame L10s Ultra – Bästa dammsugare 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Dreame L10s Ultra robotdammsugare bäst i test

Lyx

Vinnare

8

Pris

10

Funktionalitet

10

Sugkraft

10

Användarvänlighet

10

Tilläggstjänster (app, kamera etc.)

9.6

Totalpoäng

Motivering: Dreame L10s Ultra är som en Ferrari bland dammsugare. Den gör allt och lite till. Högsta poängen i funktionalitet och sugkraft gör den till testets klara vinnare. Plus, med sin inbyggda kamera är den en dröm för dig som vill stalka ditt husdjur på distans.

Bändande rent utan att lyfta ett finger – här har du en dammsugare som basically dukar bordet! Pris fr. 11500 kr.

Ja här har vi Robotdammsugarnas Aragon. Helautomatiska Dreame L10s Ultra tömmer och rengör sig själv – som en människa som känner av när det är läge att gå på toa! Den våtmoppar supereffektivt och fyller därefter på sig själv med rent vatten och rengöringsmedel hemma på stationen där den givetvis rengör och torkar sina moppar grundligt. Du ansluter enkelt din L10s Ultra till hemmanätverket och via mobilappen Dreame Home (iOS/Android). I appen ser du sedan allt som rör dammsugaren och dess tillbehör! Här kan du ställa in scheman, områden dammsugaren ska undvika, tider och fippla med inställningar för sugkraft, rengöring av mattor med mera. Sen har vi pricken över i: Kameran. Med den inbyggda kameran kan du ha koll när du inte är hemma, prima om vill ha koll på husdjur eller annat i hemmet. Du kan styra dammsugaren och plåta på. Ja, vem vill inte ha helautomatisk städning när valet finns? Den här robotdammsugaren gör jobbet lätt (dvs du slipper jobbet!)

 • Automatisk tömning och påfyllnad av vatten
 • Rengör och torkar sina moppar i stationen
 • Kraftfull sugkraft på 5300 Pa
 • Effektivt LDS Lidar-system för kartläggning
 • Undviker automatiskt hinder
 • Inbyggd kamera för uppdateringar på distans
 • Mopparna roterar och applicerar tryck för mer effektiv våtmoppning
 • Vid detektion av hinder höjs automatisk borstarna för att inte fastna
 • Stöd för No-go zoner för att avgränsa robotdammsugaren från vissa ytor
 • Klarar trösklar på upp till 2 cm
 • Ökar automatiskt sugkraften vid detektion av mattor
 • Styr dammsugaren med rösten via Siri, Alexa och Google Assistant
2

Roborock S7 Robotdammsugare

OBOTDAMMSUGARE RoboRock S7 Black bäst i test

Lyx

Utmanare

9

Pris

8

Funktionalitet

9

Sugkraft

8

Användarvänlighet

8

Tilläggstjänster (app, kamera etc.)

8.4

Totalpoäng

Motivering: En utmanare i ordets rätta bemärkelse, Roborock S7 levererar men når inte hela vägen fram. Högt betyg på pris och sugkraft, men utan de extra finesserna som Dreame L10s erbjuder.

Vår utmanare i lyxklassen blev denna robotdammsugare från Roborock – fullspäckad med smarta funktioner! Pris fr 5300 kr.

Ja Roborock är kända för sitt kraftfulla sugsystem, som gjort dom till världsledande inom robotdammsugare! Nu blir enkelt att städa hemmet! S7 har en sonisk hoppteknik som råder bot även på intorkad smuts. Borsten är flytande och i gummi för att undvika trassel och en automatisk lyftfunktion när den rör sig mellan olika ytor och mattor. Det här är en kraftfull och pålitlig robotdammsugare, här behöver du inte gå tillbaka och med någon blöt trasa och skrubba bort någon intorkad smuts, och detta gör den utan att lämna några vattenränder. Ett resultat av innovativ tech, det är vad Roborock s7 är! Den känner av och läser in alla ytor och lägger in i sin karta. Därtill använder den adaptiva algoritmer för att upptäcka alla möjliga hinder på upp till fyra våningar! Du kan även lägga in förbjudna zoner och osynliga väggar, anpassa sugstyrkan, vibrationsstyrka och vattenflöde för varje rum. S7 kan synkroniseras fullständigt med röstassistenter som Amazon Alexa, Google Home och Siri Shortcuts, så att du kan säga åt den var den ska städa och sedan göra något annat med din tid. Det finns även ett barnlås som förhindrar att barn startar roboten eller ändrar inställningarna utan din vetskap.

 • Sonisk moppteknik
 • Skrubbar golv upp till 3000 gånger/minut
 • Mattdetektor med ultraljud
 • Ny borste helt i gummi
 • Ny multivinkelbar borste
 • Med en sugkraft på 2500 PA
 • Batteritid på 180 min
 • Dammbehållare på 470 ml
 • Stor vattentank på 300 ml
3

Cleverio Smarthome T-800

Cleverio Smarthome T-800 bäst i test prisvärd robotdammsugare

Mellan

Vinnare

10

Pris

8

Funktionalitet

9

Sugkraft

8

Användarvänlighet

7

Tilläggstjänster (app, kamera etc.)

8.4

Totalpoäng

Motivering: Med en oslagbar prislapp och en sugkraft som går över Roborock S7, är detta en dammsugare för den medvetna konsumenten. Ett bra val för den som vill ha mycket för pengarna.

Riktigt prisvärd användarfavorit! Pris fr. 2500 kr.

3000 Pa, vilket betyder att den suger upp hår och damm från golv och ytor utan problem. Den här självgående dammsugaren har ett HEPA-filter som fångar upp damm och allergener, så att du kan andas lättare. Här finns även våtmoppningsfunktion, kartläggning av hemmet i realtid och du kan enkelt sköta schemaläggningen via app. Den laddar sig själv efter en stund och återvänder sedan där den slutade. Cleverio T-800 är utrustad med 38 sensorer som hjälper till att undvika hinder och fastna, den anpassa sig till golvtyper och sugytor med ett intelligent navigerinssystem och har funktion för No-go zoner. Du ansluter den enkelt till hemmets wifi och styr med den anslutande appen. Här finns en vattentank på 100 ml och en kapacitet på 600 ml.Super. Mycket bättre än jag hoppats på. Ritar upp huset med radar, och lär sig var den ska gå. Ritar även upp var den har gått. Perfekt med avgränsning. Rent hus på 50min. Tog vår gamla flera timmar, och då missade den massor.

 • Smart igenkänning av rum
 • Avancerat realtidsmappning
 • Våtmoppning
 • 360° LDS och SLAM-algoritmer med realtidsmappning
 • Stark sugkraft på upp till 3000 Pa
 • Ökar automatiskt sugkraften över mattor
 • Klarar trösklar på upp till 2 cm
 • Våtmoppningsfunktion med tank på 100 ml
 • Stöd för No-go zoner för att avgränsa robotdammsugaren från vissa ytor och platser.
 • Lång batteritid på ca 2 h
 • Laddar sig själv och återupptar sedan städningen i större hem
 • Schemalägg via app för iOS och Android – i och utanför hemmet
 • Kan även styras via Google Assistant och Alexa
 • Kan även styras med medföljande fjärrkontroll och knappar på robotdammsugaren
4

Roborock E5 robotdammsugare

Roborock E5 bäst i test robotdammsugare billig

Mellan

Utmanare

9

Pris

7

Funktionalitet

8

Sugkraft

7

Användarvänlighet

6

Tilläggstjänster (app, kamera etc.)

7.4

Totalpoäng

Motivering: Inte lika mycket bang for your buck som Cleverio, men fortfarande en gedigen maskin. E5:an är för dig som inte behöver alla finesser men vill ha något pålitligt.

Lillsyrran till Lyxutmanaren har vi här – grym drift och riktigt prisvärd! Pris fr 2900 kr.

Här kommer en lite lightare Roborock-variant, nämligen Roborock E5! Roborock E5 är en smart robotdammsugare som både kan dammsuga och moppa – och det till ett förmånligt pris! Dessutom är den enkel att använda och lätt att underhålla. Städresultatet på hårda och öppna ytor är optimalt! Den har någon mindre täckyta än storsyrran s7an, på 150 kvm mot s7an 200 kvm. Den har däremot en större behållare än s7an, men den stora skillnaden är att Roborock E5 inte har någon bas för självrengöring (s7an återvänder ju “hem” när den är för smutsig eller full och rengör sig själv innan den återvänder till dagens uppgifter). Men utöver det är E5 en riktigt bra robotdammsugare med riklig sugkraft, rörelsespårning, intern precisionskartläggning och återvänder på egen hand för att laddas vid behov för att sedan återuppta processen. Dessutom är den liksom s7an höj och sänkbar för att enkelt komma över trösklar!

 • Hög driftsäkerhet
 • Utan påse
 • Kan både dammsuga och moppa
 • Optic Eye™: dubbla gyroskop och inbyggd precisionskartläggning för att exakt veta vilka ytor den har städat
 • 38% mer sugkraft än sin föregångare och längre batteritid på max 200 minuter
 • Fjärrkontroll MagBase
 • Går själv automatiskt till laddning vid behov
 • Fjärrstyrbar, kompatibel med Google Home, Kompatibel med Amazon Alexa, Röststyrd
5

Neato Robotics Botvac D8

Neato Robotics Botvac D8 bäst i test billig robotdammsugare

Budget

Vinnare

10

Pris

7

Funktionalitet

7

Sugkraft

7

Användarvänlighet

5

Tilläggstjänster (app, kamera etc.)

7.2

Totalpoäng

Motivering: Neato Botvac D8 är en prisvärd arbetsmyra som inte nöjer sig med att bara putsa ytan.

Neato D8 är mycket robotdammsugare för stålarna och har en genial design! Pris fr. 2200 kr.

Neato D8 Intelligent Robotdammsugare har lite av sloganen ”man kan inte använda cirklar för att städa hörn” och det ligger ju nåt i det? Därför tog dom fram den här smäckra pjäsen i D-form för 15 år sen! Dom sitter inne på marknadens bredaste borste och största dammbehållare, så här kan det städas på för fulla muggar. Neato D8 har en LaserSmart-teknik som är ordet för den bekanta kartläggningen av hemmet, så dammsugaren kan navigera fint igenom sina städsessioner med millimeterprecision! Även i mörker. (Ja den använder ju laser). Med en gångtid på 90 minuter och ett högpresterande filter som fångar upp 99,5% av allergener och fina dammpartiklar är det här en riktigt bra budgetvariant. Den har dessutom ett energisparande eko-läge när turbon inte behövs. Även Neato D8 känner själv när den behöver laddas och tar då en paus i städandet och piper hem innan den återgår med full gas. Här finns en smidig app och dessutom är Neato snabba med att skicka ut nya mjukvaruuppdateringar med nya funktioner i kapp med att tekniken utvecklas – så det här är en investering som håller! Vi gillar!

 • D-formen kommer åt i hörn och längs kanter för en mer komplett städning
 • Drifttid på upp till 90 minuter
 • Den senaste lasertekniken ger ultra-prestanda för optimal städning
 • Dammsuger nära kanter och runt möbler utan anmärkning
 • Tar sig över trösklar utan problem
 • Kraftfullt sug
6

Severin Chill 7025 robotdammsugare

Testvinnare Budgetklassen: Severin Chill 7025 robotdammsugare

Budget

Utmanare

10

Pris

6

Funktionalitet

6

Sugkraft

6

Användarvänlighet

4

Tilläggstjänster (app, kamera etc.)

6.4

Totalpoäng

Motivering: Trots sin förmåga att suga upp damm, suger den i jämförelse med de andra deltagarna. Men för priset är det en bra nstegsmodell!

Vår budgetutmanare blev den här robotdammsugaren från Severin eftersom den har lång batteritid och är ett mycket prisvärt alternativ! Pris fr. 1500 kr.

Severin Chill 7025 är en tystlåten robotdammsugare med en ljudnivå på 65 dB. Den här modellen lämpar sig bäst för stora golvytor, men kan förflytta sig överallt. Dock vill vi påpeka att den Severin Chill klarar nivåer som trösklar och mattkanter något sämre än andra dammsugare. Robotdammsugaren kan arbeta i hela 90 minuter innan det är nödvändigt för laddning vilket är mycket bra. Laddningen tar dock ganska lång tid och du får räkna med 390 minuter för en fulladdning.

 • Tystlåten med ljudnivå på 65 dB
 • Lämpar sig för stora ytor
 • Arbetstid: 90 minuter
 • Full laddning: ca 390 minuter
 • Bra batterikapacitet
 • Mycket prisvärd

Köpguide Robotdammsugare

Den bästa robotdammsugaren – så väljer du rätt modell

Den bästa robotdammsugaren ger tillbaka lite av din lediga tid, så att du kan göra annat. När du är redo att köpa en robotdammsugare är det viktigt att välja modell genom att gå igenom vilka funktioner som är viktiga för dig. Om du har mestadels hårda golv i ditt hem och mattor ska du se till att kontrollera robotdammsugarens förmåga att klättra på höjden. Kontrollera även storleken på robotdammsugaren så att den får plats att dammsuga under möbler och kan ta sig runt i rummet.

Köp en robotdammsugare och spara tid

Spara din dyrbara tid och köp en robotdammsugare, det är en investering som du inte kommer att ångra. Inte nog med att dammsugning är fruktansvärt tråkigt, det slukar även upp din fritid. Dessa små städhjälpare kommer inte ersätta din dammsugare och mopp helt och hållet, men de kan hjälpa dig att behålla ett renare hem så att du inte behöver städa så ofta.

Automatiserade robotdammsugare använder en mängd olika sensorer för att spåra smuts, djurhår och annat skräp på golv och mattor. De har olika roterande borstar som hjälper till att plocka upp bitar längs kanterna på socklar och mattor. De bästa robotdammsugarna använder HEPA-filter som kan lindra allergier genom att plocka upp husdjurs-mjäll och hår, pollen och kvalster.

Robotdammsugaren är tillräckligt bra på att plocka upp smuts och skräp från ditt golv och sedan styra sig själv tillbaka till sin laddstation. Det finns dock några saker som robotdammsugaren behöver din hjälp med. Till exempel; om du inte vill att den kommer in ett visst rum måste du antingen stänga dörren eller använda virtuell vägg (finns endast på vissa modeller). Du måste också tömma robotdammsugaren på skräp och rengöra dess filter regelbundet annars kommer dess prestanda bli lidande.

Robotdammsugarna introducerades redan i början av 2000-talet på marknaden men var då undermåliga i prestanda och för dyr för konsumentmarknaden. Efter det har utvecklingen gått framåt och robotdammsugarna har både blivit bättre och mycket billigare. Nu för tiden kan en robotdammsugare ta sig in under möbler utan att skada dem eftersom de är försedda med kantskydd och sensorer. De nya robotdammsugarna är mer avancerade teknologiskt och är utrustade med arbetsscheman och städtider. Dagens robotdammsugare kan dessutom ta sig till sin laddningsstation av sig själv för att ladda batteriet.

Vi blir mer och mer upptagna i våra liv av jobb och annat, därför efterfrågar vi produkter som underlättar vardagen. Robotdammsugaren städar av sig själv när du gör annat.

Robotdammsugarens funktioner och användning

Den bästa robotdammsugaren har en smartphone eller surfplatte app, vilken används genom att ansluta din robotdammsugare till ditt Wi-Fi. Du kan sedan ställa upp tidtabeller och styra din robot från din telefon eller surfplatta (iOS och Android) – när du inte är hemma! Detta kan vara särskilt användbart om du till exempel är på jobbet och får reda på att du kommer få oväntat besök. Du kan “prata” med din lilla maskin och få den att ta en städrunda hemma innan du kommer hem.

Flera robotdammsugare i vårt test inkluderar en fjärrkontroll, vilket innebär att du inte behöver jaga ditt lilla ”husdjur” under tiden den arbetar om du vill ändra schemat eller styra din robot manuellt.

Vissa robotdammsugare har magnetremsor som du kan placera i dörröppningar eller områden du inte vill att din robot ska dammsuga. Andra använder mer teknologi och inkluderar virtuella väggar som du kan ställa upp för att förhindra robotdammsugaren att ta sig till ett visst rum eller område. Virtuella väggar kan tvinga din robotdammsugare att avsluta dammsugningen i ett rum och gå vidare till ett annat.

Frågor om Robotdammsugare

Det beror givetvis på vad du är beredd att lägga för stålar. Men i vårt Robotdammsugar Bäst-i-Test hittar du grymma varianter i alla prisklasser!

Robotdammsugaren har många fördelar, men det kan se lite olika ut beroende på modell. Dom flesta är självgående och åker själva tillbaka till laddningsstationen när det är dags för att sedan återvända till städsessionen. Många känner av och kartlägger rum så du kan själv kan styra vart och hur kraftigt robotdammsugaren ska köra. I vårt test går vi igenom 6 riktigt bra Robotdammsugare i olika prisklasser.

Det varierar på modell, men utvecklingen har gått snabbt och idag är många robotdammsugare jämförbara med vanliga dammsugare vad gäller sugkraft och smidighet. Dessutom har många robotdammsugare moppfunktion och kan även våt torka.

Det varierar givetvis, men allt från 1000-lappen till 15000kr beroende på kvalitet och behov.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser