Bästa robotdammsugaren avslöjas här i en liten jämförelse av olika modeller på marknaden. Robotdammsugaren blev utsedd till årets julklapp 2015 och har funnits på marknaden i snart två decennier. Det var det svenska företaget Elektrolux som i slutet på 90-talet debuterade med sin första modell, Trilobite. Robotdammsugarna har utvecklats och i början av millenniet började de bli tillräckligt bra. Sedan dess har mycket hänt och numer är vissa modeller av robotdammsugare så bra att de i princip kan ersätta din egen tid av dammsugning.  Vi presenterar i det här testet den bästa robotdammsugaren och andra väl värda ett köp. En sammanfattning av olika tester.

Köp robotdammsugare och spara tid

Spara din dyrbara tid och köp en robotdammsugare, det är en investering som du inte kommer att ångra. Inte nog med att dammsugning är fruktansvärt tråkigt, det slukar även upp din fritid. Dessa små städhjälpare kommer inte ersätta din dammsugare och mopp helt och hållet, men de kan hjälpa dig att behålla ett renare hem så att du inte behöver städa så ofta.

Automatiserade robotdammsugare använder en mängd olika sensorer för att spåra smuts, djurhår och annat skräp på golv och mattor. De har olika roterande borstar som hjälper till att plocka upp bitar längs kanterna på socklar och mattor. De bästa robotdammsugarna använder HEPA-filter som kan lindra allergier genom att plocka upp husdjurs-mjäll och hår, pollen och kvalster.

Robotdammsugaren är tillräckligt bra på att plocka upp smuts och skräp från ditt golv och sedan styra sig själv tillbaka till sin laddstation. Det finns dock några saker som robotdammsugaren behöver din hjälp med. Till exempel; om du inte vill att den kommer in ett visst rum måste du antingen stänga dörren eller använda virtuell vägg (finns endast på vissa modeller). Du måste också tömma robotdammsugaren på skräp och rengöra dess filter regelbundet annars kommer dess prestanda bli lidande.

Blev årets julklapp 2015

HUI Research utser varje år årets julklapp och 2015 blev det en robotdammsugare. Årets julklapp utses utifrån följande kriterier.

  • 1. Produkten ska vara en nyhet för marknaden eller åter ha väckt särskilt intresse under året.
  • 2. Produkten ska vara populär och säljas i stor kvantitet eller till ett högt totalt försäljningsvärde.
  • 3. Produkten ska vara aktuell och representera tiden vi lever i.

En robotdammsugare uppfyllde alla tre kriterier och var därför en självklar vinnare.

Robotdammsugarna introducerades redan i början av 2000-talet på marknaden men var då undermåliga i prestanda och för dyr för konsumentmarknaden. Efter det har utvecklingen gått framåt och robotdammsugarna har både blivit bättre och mycket billigare. Nu för tiden kan en robotdammsugare ta sig in under möbler utan att skada dem eftersom de är försedda med kantskydd och sensorer. De nya robotdammsugarna är mer avancerade teknologiskt och är utrustade med arbetsscheman och städtider. Dagens robotdammsugare kan dessutom ta sig till sin laddningsstation av sig själv för att ladda batteriet.

Vi blir mer och mer upptagna i våra liv av jobb och annat, därför efterfrågar vi produkter som underlättar vardagen. Robotdammsugaren städar av sig själv när du gör annat.

Robotdammsugare, funktioner och användning

Den bästa robotdammsugaren har en smartphone eller surfplatte-app, vilken används genom att ansluta din robotdammsugare till ditt Wi-Fi. Du kan sedan ställa upp tidtabeller och styra din robot från din telefon eller surfplatta (iOS och Android) – när du inte är hemma! Detta kan vara särskilt användbart om du till exempel är på jobbet och får reda på att du kommer få oväntat besök. Du kan “prata” med din lilla maskin och få den att ta en städrunda hemma innan du kommer hem.

Flera robotdammsugare i vårt test inkluderar en fjärrkontroll, vilket innebär att du inte behöver jaga ditt lilla ”husdjur” under tiden den arbetar om du vill ändra schemat eller styra din robot manuellt.

Vissa robotdammsugare har magnetremsor som du kan placera i dörröppningar eller områden du inte vill att din robot ska dammsuga. Andra använder mer teknologi och inkluderar virtuella väggar som du kan ställa upp för att förhindra robotdammsugaren att ta sig till ett visst rum eller område. Virtuella väggar kan tvinga din robotdammsugare att avsluta dammsugningen i ett rum och gå vidare till ett annat.

Den bästa robotdammsugaren – så väljer du modell

Den bästa robotdammsugaren ger tillbaka lite av din lediga tid, så att du kan göra annat. När du är redo att köpa en robotdammsugare är det viktigt att välja modell genom att gå igenom vilka funktioner som är viktiga för dig. Om du har mestadels hårda golv i ditt hem och mattor ska du se till att kontrollera robotdammsugarens förmåga att klättra på höjden. Kontrollera även storleken på robotdammsugaren så att den får plats att dammsuga under möbler och kan ta sig runt i rummet.

Robotdammsugaren som blev Bäst i Test 2020: Roborock S6

Robotdammsugaren som blev Bäst i Test 2020: Roborock S6

 

Roborock S6 är en kraftfull robotdammsugare som är mycket effektiv mot damm, hår och pälshår, smulor och annan smuts. iRobot har satsat mycket på designen av den här robotdammsugaren och den är som ett smycke i ditt hem. Kanterna är täckta av en gummiyta vilket göra att du skyddar dina möbler och väggar mot fula repmärken. Roborock S6  har två gummirullar som roterar mot varanda och däremellan sugs smutsen upp, en mycket praktiskt konstruktion som gör den här robotdammsugaren unik i jämförelse mot de andra produkterna på marknaden. Roborock S6  är utrustad med HEPA-filter vilket gör den till ett mycket bra val för allergiker. Våra tester visar att det här är en robotdammsugare som är bra på att ta sig ur sladdtrassel.

På maskinens högra sida finns en borste som används längs med möbler och golvlister, Roborock S6 kör därför alltid med höger sida mot hindren. Om sensorerna uppfattar att ett område är extra smutsigt så kör robotdammsugaren stötvis flera gånger över området, precis som om du skulle dammsuga manuellt. I jämförelse med andra robotdammsugare tar därför Roborock S6 längre tid på sig. Tack vare den långa batteritiden är detta inget problem.

När du vill dammsuga flera rum under samma städning ska du placera den medföljande infraröda “light house”- enheten placeras vid dörröppningarna. Den fungerar som en avgränsning, en ”virtual wall”, och Roborock S6  dammsuger ett rum i taget innan den tar nästa. Den kan också skydda känsliga möbler eller områden där den inte får dammsuga.

Roborock S6 är utan tvekan en av de bästa robotdammsugarna på marknaden.

–Roborock S6 är duktig på att röra sig runt i rummet men kan ha lite svårt att ta sig upp på höga mattor (lugghöjd över 30 mm). Den snygga högglansiga ytan kan få smårepor med tiden. Saknar bärhandtag.

+ Roborock S6 rör sig till synes oorganiserat och vi tänkte först att den skulle missa ytor men programvaran och sensorerna är välfungerande och resultatet blev utmärkt.

 

PRIS TRETTI

Bra Köp: Neato Botvac D6

Bästa robotdammsugaren är Neato Botvac D6  som kombinerar alla funktioner du kan önska dig hos en robotdammsugare. Neato Botvac D6  är överlägset testets bästa robotdammsugare med kraftfullt sug och praktisk design som gör det möjligt att komma nära väggar. Smartphone och tablet-appen gör att du kan styra städschemat – även när du inte är hemma. LaserSmart-tekniken innebär att du kan säga till din robotdammsugare från Neato att hålla sig borta från vissa områden i ditt hem.

Det första vi märkte av Neato Botvac D6  är hur den rörde sig i rummet. Den här robotdammsugaren förflyttar sig metodiskt längs med väggarna i vårt testrum och dammsuger sedan mitten rummet. Vi märkte också att roboten närmade varje hinder (bord, soffa och väggar) långsamt och sällan stötte in i objekt, samtidigt som den dammsög närmare hindren än alla robotdammsugare i testet.

Batteriet som Neato Botvac D6  har är litium-jon, som håller längre än sina föregångare. När du använder Eco-läget, och beroende på ytan som ska dammsugas så kan den här robotdammsugaren vara igång i upp till två timmar åt gången. När din robot återgår till sin dockningsstation, kan laddningstiden ta upp till tre timmar.  Neato Botvac D6  gör rent upp till 420 kvadratmeter på en städsession (vilket inkluderar två laddningar).

Precis som tidigare modeller av Neato robotdammsugare, dammsuger denna modell mycket bra på mattor och hårda ytor och suger upp det mesta skräpet i sin väg. Dess unika D-formade design gör det möjligt att komma närmare väggar och kanter av möbler än andra robotdammsugare.

– Hår och pälshår fastnar ganska lätt i borstarna, vilket gör rengöringen av din lite mer tidskrävande än andra robotar i vårt test. Detta är dock en liten anmärkning och påverkar inte vårt utlåtande att Neato Botvac D6  är den bästa robotdammsugaren.

+ Neato Botvac D6  dammsuger nära kanter och runt möbler utan anmärkning. Vi var beredda att hjälpa den här robotdammsugaren över den höga tröskeln mellan mattan och linoleumgolvet, men Neato Botvac D6  körde rätt över tröskeln utan några som helst problem.

 

Test 3:A: Miele Scout RX2

Mieles Scout RX2 är en av de mest grundliga robotdammsugarna för städning av mattor och hårda ytor. Om du är trött på tunga gammaldags dammsugare som skadar din rygg, då är denna robotdammsugare ett av de bästa sätten att ta nästa steg till ett mer bekvämt sätt att rengöra ditt hus.

Scout RX2 är utrustad med en tak-kamera och sju stycken infraröda sidosensorer samt tre stycken fallsensorer som hjälper robotdammsugaren att orientera sig i rummet. Den här robotdammsugaren rör sig zick-zack över rummet och skulle den stöta in i något så roterar den ett halvt varv och och fortsätter sedan på andra sidan. Tyvärr medför det att robotdammsugaren kan fastna i mönster, särskilt vid större ytor. Den kan i värsta fall köra tio gånger fram och tillbaka mellan möbler. Den mycket låga designen gör att Mieles Scout RX1, till skillnad från många produkter på marknaden, tar sig under soffor. Dammsugningen sker genom två sidoborstar samt en bred borste undertill.

– Det kan fastna rätt mycket hårstrån i dammsugarborsten vilket gör att den måste rengöras kontinuerligt. Bärhandtag saknas. Det som kan vara irriterande med den här robotdammsugaren är att du behöver manualen för att tolka felkoder. När den fastnar behöver du fjärrkontrollen för att styra om den.

+ Den här robotdammsugaren är en av de tystare i testen. Scout RX2 är också en av testets bättre produkter på att klättra över höga trösklar. Scout RX2 är kvalitativ robotdammsugare samtidigt som den är testets allra lättaste dammsugare. De ynka tre kilona i vikt är en stor fördel om du vill förflytta robotdammsugaren mellan våningsplan etc.

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här