Robotdammsugare bäst i test – Bästa robotdammsugare 2022 blev Xiaomi Roborock S6

Bästa robotdammsugaren avslöjas här i en liten jämförelse av olika modeller på marknaden. Robotdammsugaren blev utsedd till årets julklapp 2015 och har funnits på marknaden i snart två decennier. Det var det svenska företaget Elektrolux som i slutet på 90-talet debuterade med sin första modell, Trilobite. Robotdammsugarna har utvecklats och i början av millenniet började de bli tillräckligt bra. Sedan dess har mycket hänt och numer är vissa modeller av robotdammsugare så bra att de i princip kan ersätta din egen tid av dammsugning.  Vi presenterar i det här testet den bästa robotdammsugaren och andra väl värda ett köp.

Köp en robotdammsugare och spara tid

Spara din dyrbara tid och köp en robotdammsugare, det är en investering som du inte kommer att ångra. Inte nog med att dammsugning är fruktansvärt tråkigt, det slukar även upp din fritid. Dessa små städhjälpare kommer inte ersätta din dammsugare och mopp helt och hållet, men de kan hjälpa dig att behålla ett renare hem så att du inte behöver städa så ofta.

Automatiserade robotdammsugare använder en mängd olika sensorer för att spåra smuts, djurhår och annat skräp på golv och mattor. De har olika roterande borstar som hjälper till att plocka upp bitar längs kanterna på socklar och mattor. De bästa robotdammsugarna använder HEPA-filter som kan lindra allergier genom att plocka upp husdjurs-mjäll och hår, pollen och kvalster.

Robotdammsugaren är tillräckligt bra på att plocka upp smuts och skräp från ditt golv och sedan styra sig själv tillbaka till sin laddstation. Det finns dock några saker som robotdammsugaren behöver din hjälp med. Till exempel; om du inte vill att den kommer in ett visst rum måste du antingen stänga dörren eller använda virtuell vägg (finns endast på vissa modeller). Du måste också tömma robotdammsugaren på skräp och rengöra dess filter regelbundet annars kommer dess prestanda bli lidande.

Robotdammsugarna introducerades redan i början av 2000-talet på marknaden men var då undermåliga i prestanda och för dyr för konsumentmarknaden. Efter det har utvecklingen gått framåt och robotdammsugarna har både blivit bättre och mycket billigare. Nu för tiden kan en robotdammsugare ta sig in under möbler utan att skada dem eftersom de är försedda med kantskydd och sensorer. De nya robotdammsugarna är mer avancerade teknologiskt och är utrustade med arbetsscheman och städtider. Dagens robotdammsugare kan dessutom ta sig till sin laddningsstation av sig själv för att ladda batteriet.

Vi blir mer och mer upptagna i våra liv av jobb och annat, därför efterfrågar vi produkter som underlättar vardagen. Robotdammsugaren städar av sig själv när du gör annat.

Robotdammsugarens funktioner och användning

Den bästa robotdammsugaren har en smartphone eller surfplatte app, vilken används genom att ansluta din robotdammsugare till ditt Wi-Fi. Du kan sedan ställa upp tidtabeller och styra din robot från din telefon eller surfplatta (iOS och Android) – när du inte är hemma! Detta kan vara särskilt användbart om du till exempel är på jobbet och får reda på att du kommer få oväntat besök. Du kan “prata” med din lilla maskin och få den att ta en städrunda hemma innan du kommer hem.

Flera robotdammsugare i vårt test inkluderar en fjärrkontroll, vilket innebär att du inte behöver jaga ditt lilla ”husdjur” under tiden den arbetar om du vill ändra schemat eller styra din robot manuellt.

Vissa robotdammsugare har magnetremsor som du kan placera i dörröppningar eller områden du inte vill att din robot ska dammsuga. Andra använder mer teknologi och inkluderar virtuella väggar som du kan ställa upp för att förhindra robotdammsugaren att ta sig till ett visst rum eller område. Virtuella väggar kan tvinga din robotdammsugare att avsluta dammsugningen i ett rum och gå vidare till ett annat.

Den bästa robotdammsugaren – så väljer du rätt modell

Den bästa robotdammsugaren ger tillbaka lite av din lediga tid, så att du kan göra annat. När du är redo att köpa en robotdammsugare är det viktigt att välja modell genom att gå igenom vilka funktioner som är viktiga för dig. Om du har mestadels hårda golv i ditt hem och mattor ska du se till att kontrollera robotdammsugarens förmåga att klättra på höjden. Kontrollera även storleken på robotdammsugaren så att den får plats att dammsuga under möbler och kan ta sig runt i rummet.

Vinnare Premiumklassen: Xiaomi Roborock S6 robotdammsugare

Vår vinnare i premiumklassen blev denna robotdammsugare som är mycket användarvänlig och fullspäckad med smarta funktioner, pris ca 4700 kronor.

Vinnare Premiumklassen: Xiaomi Roborock S6 robotdammsugare

Roborock S6 är en kraftfull robotdammsugare som är mycket effektiv mot damm, hår och pälshår, smulor och annan smuts. Xiaomi har satsat mycket på designen av den här robotdammsugaren och den är som ett smycke i ditt hem. Kanterna är täckta av en gummiyta vilket göra att du skyddar dina möbler och väggar mot fula repmärken. Roborock S6  har två gummirullar som roterar mot varanda och däremellan sugs smutsen upp, en mycket praktiskt konstruktion som gör den här robotdammsugaren unik i jämförelse mot de andra produkterna på marknaden. Roborock S6  är utrustad med HEPA-filter vilket gör den till ett mycket bra val för allergiker. Våra tester visar att det här är en robotdammsugare som är bra på att ta sig ur sladdtrassel.

På maskinens högra sida finns en borste som används längs med möbler och golvlister, Roborock S6 kör därför alltid med höger sida mot hindren. Om sensorerna uppfattar att ett område är extra smutsigt så kör robotdammsugaren stötvis flera gånger över området, precis som om du skulle dammsuga manuellt. I jämförelse med andra robotdammsugare tar därför Roborock S6 längre tid på sig. Tack vare den långa batteritiden är detta inget problem. När du vill dammsuga flera rum under samma städning ska du placera den medföljande infraröda “light house”- enheten placeras vid dörröppningarna. Den fungerar som en avgränsning, en ”virtual wall”, och Roborock S6  dammsuger ett rum i taget innan den tar nästa. Den kan också skydda känsliga möbler eller områden där den inte får dammsuga.

Fördelar

 • Kombinationen av både dammsugning och moppning gör att det blir skinande rent
 • Städar effektivt och snabbt
 • Välfungerande sensorer

Nackdelar

 • Något sämre på att städa rent i hörn
 • Svårt att ta sig upp på högre mattor och nivåskillnader
 • Saknar bärhandtag.

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Utmanare Premiumklassen: Neato Botvac D6 robotdammsugare

Den här robotdammsugaren blev vår utmanare i premiumklassen då den har ett kraftfullt sug och praktisk design, pris ca 4500 kronor.Utmanare Premiumklassen: Neato Botvac D6 robotdammsugare

Neato Botvac D6 kombinerar alla funktioner du kan önska dig hos en robotdammsugare.  Smartphone och tablet-appen gör att du kan styra städschemat – även när du inte är hemma. LaserSmart-tekniken innebär att du kan säga till din robotdammsugare från Neato att hålla sig borta från vissa områden i ditt hem.

Det första vi märkte av Neato Botvac D6  är hur den rörde sig i rummet. Den här robotdammsugaren förflyttar sig metodiskt längs med väggarna i vårt testrum och dammsuger sedan mitten rummet. Vi märkte också att roboten närmade varje hinder (bord, soffa och väggar) långsamt och sällan stötte in i objekt, samtidigt som den dammsög närmare hindren än alla robotdammsugare i testet.

Batteriet som Neato Botvac D6  har är litium-jon, som håller längre än sina föregångare. När du använder Eco-läget, och beroende på ytan som ska dammsugas så kan den här robotdammsugaren vara igång i upp till två timmar åt gången. När din robot återgår till sin dockningsstation, kan laddningstiden ta upp till tre timmar.  Neato Botvac D6  gör rent upp till 420 kvadratmeter på en städsession (vilket inkluderar två laddningar).

Precis som tidigare modeller av Neato robotdammsugare, dammsuger denna modell mycket bra på mattor och hårda ytor och suger upp det mesta skräpet i sin väg. Dess unika D-formade design gör det möjligt att komma närmare väggar och kanter av möbler än andra robotdammsugare.

Fördelar 

 • Dammsuger nära kanter och runt möbler utan anmärkning
 • Tar sig över trösklar utan problem
 • Kraftfullt sug

Nackdelar

 • Hår och pälshår fastnar ganska lätt i borstarna
 • Rengöringen är något tidskrävande

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Vinnare Mellanklassen: Trifo Max robotdammsugare

Vår vinnare i Mellanklassen blev denna robotdammsugare från Trifo eftersom den har en inbyggd kamera och är mycket enkel att installera, pris ca 3700 kronor.

Vinnare Mellanklassen: Trifo Max robotdammsugare

Trifo Max är spännande robotdammsugare med en unik kombination av olika funktioner. Den har en inbyggd övervakningskamera på ovansidan, vilket gör att du kan hålla koll på vad som pågår i ditt hem när du befinner dig på språng. Trifo Max är en användarvänlig robotdammsugare som är enkel att installera. Instruktionerna är klasklara och processen mycket tidseffektiv. Appen går dock ännu inte att få på svenska. En nackdel med den här modellen är den inte har en jättebra problemlösningsförmåga och att den inte alltid hittar rätt. Av dessa anledningarna passar den här robotdammsugaren bäst i hem med en enkel planlösning.

Fördelar

 • Bra prestanda
 • Inbyggd överbevakningskamera
 • Mycket enkel att installera

Nackdelar

 • Inte fullt så bra problemlösningsförmåga som vi önskat
 • Hittar inte alltid rätt
 • Appen finns ej på svenska

MER INFORMATION OCH PRIS:

Utmanare Mellanklassen: Roborock E4 robotdammsugare

Den här robotdammsugaren blev vår utmanare i mellanklassen eftersom den både dammsuger och moppar hemmet, pris ca 2500 kronor.

Utmanare Mellanklassen: Roborock E4 robotdammsugare

 

Roborock E4 är en smart robotdammsugare kan både dammsuga och moppa. Dessutom är den enkel att använda och lätt att underhålla. Städresultatet på hårda och öppna ytor är optimalt. En nackdel är att den tyvärr inte ritar upp någon karta över hemmet i appen, vilket betyder att du inte kan sända den till olika rum. Vi ger pluspoäng för den långa batteritiden på hela 150 minuter.

Fördelar

 • Hög driftsäkerhet
 • Kan både dammsuga och moppa
 • Fantastisk batteritid på 150 minuter
 • Utmärkt på hårda ytor

Nackdelar

 • Ingen kartfunktionalitet
 • Städresultat blir sämre vid nivåer och trösklar

MER INFORMATION OCH PRIS:

Testvinnare Budgetklassen: Severin Chill 7025 robotdammsugare

Vår budgetvinnare blev den här robotdammsugaren från Severin eftersom den har lång batteritid och är ett mycket prisvärt alternativ, pris ca 1200 kronor.

Testvinnare Budgetklassen: Severin Chill 7025 robotdammsugare

Severin Chill 7025 är en tystlåten robotdammsugare med en ljudnivå på 65 dB. Den här modellen lämpar sig bäst för stora golvytor, men kan förflytta sig överallt. Dock vill vi påpeka att den Severin Chill klarar nivåer som trösklar och mattkanter något sämre än andra dammsugare. Robotdammsugaren kan arbeta i hela 90 minuter innan det är nödvändigt för laddning vilket är mycket bra. Laddningen tar dock ganska lång tid och du får räkna med 390 minuter för en fulladdning.

Fördelar

 • Tystlåten
 • Bra batterikapacitet
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Laddningen tar lång tid
 • Något sämre på mattor och trösklar

MER INFORMATION OCH PRIS:

Robotdammsugare bäst i test 2022

 • Vinnare Premiumklassen: Xiaomi Roborock S6 robotdammsugare
 • Utmanare Premiumklassen: Neato Botvac D6 robotdammsugare
 • Vinnare Mellanklassen: Trifo Max robotdammsugare
 • Utmanare Mellanklassen: Roborock E4 robotdammsugare
 • Testvinnare Budgetklassen: Severin Chill 7025 robotdammsugare
Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar