1. Hem
 2. >
 3. Hem & Hushåll
 4. >
 5. Bäst i Test: Riskokare – Från och med nu blire ris i världsklass!
Cuisinart CRC 800 Bäst i test riskokare 2023

Lyx

Cuisinart CRC 800 Bäst i test riskokare 2023

Cuisinart CRC 800

9

Mellan

Riskokare Steba Bäst i test mittemellan

Steba Riskokare RK3

8.8

Budget

Champion riskokare bästa budget 2023

Champion Riskokare

8.5

Inledning

Måndag och dags för en schysst chili con keso med ris! Du plockar upp den gamla kastrullen och börjar hacka grönsaker medan riset puttrar – och du vet hur det är, vips så har det både kokat över och bränts ner till ett vulkanartat magmalager i botten – det japanerna kallar senbei. Suck! Tänk om du bara kunde få en lugn stund? Tänk att det kan du. Tillåt mig presentera din nya vän i vardagen som levererar ris i världsklass! Här har vi årets bästa riskokare!

Men du, om du trots allt är en kastrullälskare och vill koka på det gamla hederliga sättet, då har vi såklart orienterat oss även på den marknaden! Bästa kastrullen hittar du här!

I vårt test av riskokare blev Cuisinart CRC 800 utsedd till bäst i test, tack vare sin höga kvalitet, snygga design, stora kapacitet (12 portioner) och sina många grymma funktioner! Den har maskindiskvänliga delar, är snabb och pålitlig i sin tillagning och – är faktiskt inte så pjåkig i kökskulissen! (Jag menar, riskokare är ju inte kända för att vara snyggast i köket)

I jakten på den bästa riskokaren har vi (i kombination med förtäring) gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och orienterat oss i specifikationer till ögonhålorna ploppat ut – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den maskin som är bäst från den som inte är det. När det kommer till riskokare är användarvänlighet, kapacitet, riskvalitet och funktioner utöver just riset avgörande komponenter i vårt test. Med de sju riskokare vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken. Dessutom har vi slängt in ett wildcard för dig som sitter inne på en micro!

Köpguide för riskokare

Riskokaren gör riset godare, det blir perfekt varje gång, ofta finns en praktisk värmehållningsfunktion, risken att riset fastnar minskar, det kokar inte över, du får tid för annat medan riset tillagas och behöver inte hålla koll, de är enkla att använda, de är billiga att köpa och många har dessutom flera användningsområden. Det finns dock en hel del att fundera över när man ska köpa en riskokare, och i vår utförligare köpguide som du hittar längre ned går vi igenom några saker. Där fokuserar vi på storlek/kapacitet, funktioner och rengöring.

En riskokare är väldigt praktisk, på många sätt, och kan även ha många användningsområden. Om du har bestämt dig för att köpa en sådan så finns det dock en del saker som kan vara bra att fundera över. Här kommer vi att gå igenom några av dessa saker: Storlek och kapacitet, funktioner samt rengöring.

Storlek/Kapacitet

Även om storleken och kapaciteten ofta hänger ihop, så kan det vara bra att fundera lite över båda dessa sakerna – men kanske framför allt på kapaciteten. Det finns nämligen såväl riskokare som kan koka ett par portioner ris, riskokare som kan koka 12-15 portioner, och allt däremellan. Det kan vara ganska onödigt att ha en med riktigt hög kapacitet om man är en mindre familj och sällan behöver mer än ett par portioner. Om man däremot ofta har middagar eller lagar matlådor och behöver många portioner, då kan det förstås vara smart att välja en med högre kapacitet – och även om man är en stor familj, förstås.

Storleken hänger som sagt ihop med kapaciteten, till stor del åtminstone. En riskokare som kokar många portioner är förstås ofta större än en som bara kokar ett par portioner. Dock kan storleken variera en del även mellan modeller med likvärdig kapacitet, så här kan det vara bra att fundera lite innan man gör sitt val – framför allt om man inte har allt för mycket bänkyta i köket.

Funktioner

En riskokare kan ha ganska många olika funktioner, och en del är vanligare än andra. Värmehållning är till exempel en vanlig, och även väldigt praktisk funktion, som väldigt många riskokare har. Värmehållningsfunktionen gör att riset hålls varmt när det är klart, och ofta slår riskokaren själv över till detta läget när riset är klart, för att förhindra att det bränns fast.

En annan funktion som är förekommer är ångfunktionen, som är väldigt praktisk för den som ofta äter grönsaker. Med en sådan funktion får riskokaren flera användningsområden, och kommer med stor sannolikhet att användas oftare. Det finns även många andra funktioner som kan ge flera användningsområden – till exempel uppvärmningsfunktion som kan användas när man vill värma upp färdiga rätter så som soppa, bönor och pastablandningar till exempel.

Rengöring

Det är förstås väldigt viktigt att man rengör riskokaren ordentligt och håller den hygienisk, och då är det en stor fördel om den är enkel att använda. De flesta riskokare har en uttagbar del som riset ligger i – det kan vara en påse, en bunke eller någon annan form av behållare. Detta gör att man inte behöver rengöra hela maskinen efter varje användning, utan bara de delar som faktiskt behöver rengöras.

En del riskokare har delar som kan diskas i diskmaskinen, vilket förstås kan vara ganska smidigt. Om detta inte är möjligt så är det förstås en bra idé att diska delarna så snabbt som möjligt efter användning, för att förhindra att resterna hinner fastna och bli svårare att få bort.

1

Cuisinart CRC 800 – Bästa riskokaren [current_year]

hem-fakta-bast-i-test-logo
Cuisinart CRC 800 Bäst i test riskokare 2023

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Kapacitet

9

Användarvänlighet

10

Risresultat

9

Extra funktioner

9

Totalpoäng

Motivering: Cuisinart CRC 800 får höga poäng över hela linjen. Den erbjuder en imponerande kapacitet, levererar utmärkta risresultat och har flera extra funktioner som ångkokning och sopptillagning. Priset är något högt, men prestanda och funktioner rättfärdigar kostnaden.

Riskokaren som både har the looks and the brains! Pris fr. 1100 kr.


Här har du en riskokare av grym kvalitet! Som får dig att glänsa med en rismatta till perfektion i lunchrummet. Cuisinart CRC 800 är en högkvalitativ riskokare med flera användbara funktioner. Förutom att koka ris kan den nämligen ångkoka och tillaga soppa! Den rymmer hela 800 gram ris, vilket motsvarar ungefär 12 portioner. Den har en kompakt och rostfri design och en risbytta med nonstick-funktion. I riskokaren finns en avtagbar ånginsats i rostfritt stål och flera delar kan diskas i diskmaskin: risbyttan, ångkorgen och locket. Här finns även värmehållning, och detta läge slår riskokaren automatiskt över till när riset är klart!

 • Kapacitet: 800 gram (ris för 12 portioner)
 • Höjd: 20 cm
 • Bredd: 23 cm
 • Material: Rostfritt stål
 • Maskindiskvänliga delar
 • Funktioner: Ångkokning, sopptillagning, kompakt design
2

Gastroback Design Rice Cooker Pro 42518

Design Rice Cooker Pro 42518 bäst i test utmanare lyx

Lyx

Utmanare

8

Pris

9

Kapacitet

9

Användarvänlighet

9

Risresultat

9

Extra funktioner

8.8

Totalpoäng

Motivering: Gastroback Design Rice Cooker Pro 42518 imponerar med sin användarvänlighet och prestanda. Den har också ett bra antal extra funktioner. Priset är rimligt med tanke på dess kapacitet och funktioner.

“Det bästa jag köpt sedan 2005!” – En riktig pro-kokare! Pris fr. 850 kr.

 

Lyxutmanare hittar vi i Gastrobacks riskokare! Även här tillagas riset eller grönsakerna till perfektion på så kort tid som möjligt! Bevarar näringsämnen och behandlar maten med kärlek. Med riskokaren kommer skål, sked, steamer till grönsaker och måttenhet för ris. Rengöringen blir enkel med nonstick-funktionen och värmehållning finns såklart.

 • Kapacitet: 5 liter (1800 ml ris)
 • Höjd: 31 cm
 • Bredd: 28,4 cm
 • Material: Rostfritt stål och plast
 • Maskindiskvänliga delar
 • Medföljande tillbehör: Skål, sked, steamer till grönsaker och måttenhet för ris.
 • Funktioner: Koka ris, gröt, ångkokning av grönsaker, varmhållning av soppa
3

Steba Riskokare RK3

Riskokare Steba Bäst i test mittemellan

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Kapacitet

10

Användarvänlighet

9

Risresultat

8

Extra funktioner

8.8

Totalpoäng

Motivering: Steba Riskokare RK3 erbjuder bra prestanda till ett överkomligt pris. Den har bra kapacitet och användarvänlighet, men saknar några av de extra funktionerna som finns i högre prisklasser.

Enklare blir inte en riskokare! Pris fr. 600 kr.


Denna riskokare har många fördelar och ett skonsamt pris för den höga kvaliteten! Den har en kapacitet på 3,5 liter vilket räcker både till storkok och storfamilj – och är mycket användarvänlig; slår automatiskt över till värmehållning, har en praktisk indikationslampa och den är enkel att rengöra! Den har även ett praktisk handtag, och den kommer med tillbehör för ångning av grönsaker, fisk eller andra läckerheter. Det transparenta locket är också trevligt och praktiskt, lite som att kolla in i brasa när riskornen sväller om du frågar mig!

 • Kapacitet: 3,5 liter
 • Höjd: 23 cm
 • Djup: 33 cm
 • Bredd: 28 cm
 • Material: Rostfritt stål och plast
 • Maskindiskvänliga delar
 • Medföljande tillbehör: Rissked, slevsked, måttkopp, manual
 • Koka ris, ångkokning av grönsaker, transparent lock, praktiskt handtag
4

Hamilton Beach – Digital Simplicity

Hamilton Beach riskokare utmanare mellanklass

Mellan

Utmanare

9

Pris

9

Kapacitet

8

Användarvänlighet

9

Risresultat

9

Extra funktioner

8.8

Totalpoäng

Motivering: Hamilton Beach – Digital Simplicity sticker ut med sin imponerande kapacitet och mångsidiga funktioner. Priset är rimligt med tanke på dess prestanda och extra funktioner.

Multifunktionell riskokare för det stora sällskapet! Pris fr. 600 kr.

Denna riskokare är riktigt prisvärd och har många fördelar: En hög kvalitet, en hög kapacitet och många användbara funktioner. Här finns till exempel en heat-funktion som kan användas för att värma upp färdiga rätter som soppa och liknande, du kan ångkoka grönsaker, dumplings, pasta och mycket mer. Här finns dessutom en Delay Start Timer-funktion som gör att du kan förbereda riskokaren upp till 15 timmar i förväg! Det finns även speciella funktioner för vitt ris och fullkorn, en bricka för ångning och värmehållningsfunktion som slås på automatiskt när tillagningen är klar.

 • Kapacitet: 4,75 liter
 • Höjd: 30 cm
 • Djup: 27 cm
 • Bredd: 29,5 cm
 • Material: Rostfritt stål, aluminium med non stick coating
 • Medföljande tillbehör: Rispaddel, rismått, ångkokningskorg
 • Funktioner: Snabbkokar ris, Uppvärmnings- och sjudningsfunktion, effektiv tillagning av fullkornsris eller andra korn, tillagning av dumplings, grönsaker och mycket mer
5

Champion Riskokare

Champion riskokare bästa budget 2023

Budget

Vinnare

10

Pris

7

Kapacitet

9

Användarvänlighet

9

Risresultat

7

Extra funktioner

8.5

Totalpoäng

Motivering: Champion Riskokare får höga poäng för sitt pris och användarvänlighet. Trots något lägre poäng inom kapacitet är det fortfarande en stark kandidat för dem som är prismedvetna.

Billigast i testet – men tveklöst imponerande! Pris fr. 350 kr. 

För dig som vill spara energi och slippa kladd på spisen och göra ris till perfektion – för en billig peng! Ja då har du här i en lysande kandidat. Champions riskokare levererar ris för upp till 10 personer, har en nonstick-beläggning och givetvis en värmehållningsfunktion som håller riset varmt tills det är dags att äta. Och tack vare skålen i riskokaren är den superenkel att rengöra! Den värms dessutom upp på två röda och vips har du ris klart för hela familjen eller veckans alla matlådor!

 • Kapacitet: 1,5 liter
 • Höjd: 34 cm
 • Djup: 23 cm
 • Bredd: 31 cm
 • Material: Rostfritt stål, nonstick-beläggning
 • Medföljande tillbehör: Måttkopp och palettkniv av plast
 • Funktioner: Koka ris, värmehållningsfunktion
6

Russell Hobbs Cook@Home 19750

Russell Hobbs Cook@Home 19750 bäst i test budget

Budget

Utmanare

9

Pris

7

Kapacitet

9

Användarvänlighet

8

Risresultat

8

Extra funktioner

8.2

Totalpoäng

Motivering: Russell Hobbs Cook@Home 19750 erbjuder ett bra pris och användarvänlighet Dock får den lägre poäng inom kapacitet jämfört med andra i testet.

Prima budgetval med nöjdhetsgaranti! Pris fr. 500 kr.


Russell Hobbs riskokare levererar en lite mindre mängd ris än sina riskokar-vänner i den här listan, men är helt perfekt för det mindre hushållet eller om köksutrymmet är tight! Den stängs av automatiskt när maten är klar och har även en bricka för att ånga fisk och grönsaker! Dessutom har dom en 100% nöjdhets-garanti! Så är du inte nöjd, ja då är det bara att återkalla kalaset! Ett prima budgetval helt enkelt.

 • Kapacitet: 1,8 liter
 • Höjd: 28,5 cm
 • Djup: 28,5 cm
 • Bredd: 28,5 cm
 • Material: borstat rostfritt stål
 • Medföljande tillbehör: Extra bricka för ångkokning, spatel, mätningskopp
 • Funktioner: Automatisk avstängning, värmehållning, transparent lock, Nonstick avtagbar skål, Avtagbar sladd för bordsservering
7

EXTRA – Riskokare för mikron!

Riskokare-5.jpg

10

Pris

7

Kapacitet

10

Användarvänlighet

7

Risresultat

8

Extra funktioner

8.4

Totalpoäng

Motivering: Russell Hobbs Cook@Home 19750 erbjuder ett bra pris och användarvänlighet Dock får den lägre poäng inom kapacitet jämfört med andra i testet.

Prima budgetval med nöjdhetsgaranti! Pris fr. 500 kr.


Russell Hobbs riskokare levererar en lite mindre mängd ris än sina riskokar-vänner i den här listan, men är helt perfekt för det mindre hushållet eller om köksutrymmet är tight! Den stängs av automatiskt när maten är klar och har även en bricka för att ånga fisk och grönsaker! Dessutom har dom en 100% nöjdhets-garanti! Så är du inte nöjd, ja då är det bara att återkalla kalaset! Ett prima budgetval helt enkelt.

Motivering: Den mikrovågsriskokaren får höga poäng för sitt oslagbara pris och användarvänlighet. Trots begränsad kapacitet och något lägre risresultat är den ett utmärkt budgetalternativ.

Det här är en riktigt prisvärd riskokare för mikron, som trots sitt låga pris imponerar stort. Pris fr. 200 kr.

Har du en micro och vill strunta i alla sladdar? Ja men då kan du ju göra det lätt för dig och skaffa en riskokare som du bara kastar in i micron! Superenkel att använda, snabb som blixten är den här goingen – och förbannat prisvärd! Den rymmer 1,5 liter ris och ger upp till 6 portioner. Även här blir det vita guldet tillagat till perfektion och fastnar minsann inte i botten. Den kan användas för alla typer av ris, couscous och quinoa och kommer med en mätkopp och slev!

 • Kapacitet: 1,5 liter (6 portioner)
 • Bredd: 24,5 cm (vid handtagen)
 • Diameter: 17,5 cm
 • Höjd: 13 cm
 • Material: Plast, polypropen
 • Funktioner: Kokar riset i micron, lätt att använda

Köpguide för riskokare

Riskokaren gör riset godare, det blir perfekt varje gång, ofta finns en praktisk värmehållningsfunktion, risken att riset fastnar minskar, det kokar inte över, du får tid för annat medan riset tillagas och behöver inte hålla koll, de är enkla att använda, de är billiga att köpa och många har dessutom flera användningsområden. Det finns dock en hel del att fundera över när man ska köpa en riskokare, och i vår utförligare köpguide som du hittar längre ned går vi igenom några saker. Där fokuserar vi på storlek/kapacitet, funktioner och rengöring.

En riskokare är väldigt praktisk, på många sätt, och kan även ha många användningsområden. Om du har bestämt dig för att köpa en sådan så finns det dock en del saker som kan vara bra att fundera över. Här kommer vi att gå igenom några av dessa saker: Storlek och kapacitet, funktioner samt rengöring.

Storlek/Kapacitet

Även om storleken och kapaciteten ofta hänger ihop, så kan det vara bra att fundera lite över båda dessa sakerna – men kanske framför allt på kapaciteten. Det finns nämligen såväl riskokare som kan koka ett par portioner ris, riskokare som kan koka 12-15 portioner, och allt däremellan. Det kan vara ganska onödigt att ha en med riktigt hög kapacitet om man är en mindre familj och sällan behöver mer än ett par portioner. Om man däremot ofta har middagar eller lagar matlådor och behöver många portioner, då kan det förstås vara smart att välja en med högre kapacitet – och även om man är en stor familj, förstås.

Storleken hänger som sagt ihop med kapaciteten, till stor del åtminstone. En riskokare som kokar många portioner är förstås ofta större än en som bara kokar ett par portioner. Dock kan storleken variera en del även mellan modeller med likvärdig kapacitet, så här kan det vara bra att fundera lite innan man gör sitt val – framför allt om man inte har allt för mycket bänkyta i köket.

Funktioner

En riskokare kan ha ganska många olika funktioner, och en del är vanligare än andra. Värmehållning är till exempel en vanlig, och även väldigt praktisk funktion, som väldigt många riskokare har. Värmehållningsfunktionen gör att riset hålls varmt när det är klart, och ofta slår riskokaren själv över till detta läget när riset är klart, för att förhindra att det bränns fast.

En annan funktion som är förekommer är ångfunktionen, som är väldigt praktisk för den som ofta äter grönsaker. Med en sådan funktion får riskokaren flera användningsområden, och kommer med stor sannolikhet att användas oftare. Det finns även många andra funktioner som kan ge flera användningsområden – till exempel uppvärmningsfunktion som kan användas när man vill värma upp färdiga rätter så som soppa, bönor och pastablandningar till exempel.

Rengöring

Det är förstås väldigt viktigt att man rengör riskokaren ordentligt och håller den hygienisk, och då är det en stor fördel om den är enkel att använda. De flesta riskokare har en uttagbar del som riset ligger i – det kan vara en påse, en bunke eller någon annan form av behållare. Detta gör att man inte behöver rengöra hela maskinen efter varje användning, utan bara de delar som faktiskt behöver rengöras.

En del riskokare har delar som kan diskas i diskmaskinen, vilket förstås kan vara ganska smidigt. Om detta inte är möjligt så är det förstås en bra idé att diska delarna så snabbt som möjligt efter användning, för att förhindra att resterna hinner fastna och bli svårare att få bort.

Avslutande ord inför ditt köp av riskokare

En riskokare är ett riktigt smart köksredskap som hjälper dig att koka perfekt ris, på ett enkelt sätt. Riskokaren är självgående, till skillnad från kokning i kastrull där man behöver hålla koll. Med en riskokare minskar dessutom risken att riset bränner fast, speciellt då de flesta riskokare har anti-stick beläggning som förhindrar att riset fastnar i botten.

Det finns en del olika modeller på riskokare, men det vanligaste är att sådant som funktioner och kapacitet varierar. Även om det är vanligast att riskokaren kopplas in i eluttaget så finns det även riskokare som används i mikron, och som tillagar riset på bara några minuter. Detta fungerar förstås inte på exakt samma sätt som vanliga riskokare, och här finns till exempel ingen värmehållningsfunktion som är vanlig hos riskokare som kopplas in i eluttaget.

Fördelen med en riskokare som används i mikron är kanske framför allt att de är billiga, och de är om möjligt ännu enklare att använda. De är också riktigt snabba, och riset blir klart på ett fåtal minuter. Nackdelen är förstås att de inte kan ha samma funktioner som en vanlig riskokare, det är helt enkelt enklare modeller.

Att använda en riskokare är dock alltid enkelt. Är det en modell som används i mikron så behöver man bara mäta upp rätt mängd vatten och ris, och därefter ställa in rätt tid på mikron – sen är det klart. De vanligare modellerna som kopplas in i eluttaget är inte särskilt mycket mer avancerade, de kopplas helt enkelt in och därefter mäter man upp rätt mängd vatten och ris innan man slår på den.

Vanliga frågor och svar om riskokare

I vårt test av riskokare blev Cuisinart CRC 800 utsedd till bäst i test. Hög kvalitet, snygg design, stor kapacitet (12 portioner) och många grymma funktioner!

En riskokare är ett köksredskap som används för att koka ris på ett enkelt och smidigt sätt. Riskokaren är självgående och gör perfekt ris, samtidigt som man får tid över till annat.

Hur riskokaren fungerar kan variera mellan olika modeller. De flesta kopplas dock in i ett eluttag, och därefter mäter man upp rätt mängd vatten och ris innan man slår på riskokaren. Ofta finns det värmehållningsfunktion som riskokaren själv slår över till när riset är klart.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 • Jag är väldigt nöjd med min Hamilton. det blir alltid perfekt ris. I varje fall då det ska vara enkelt vitt ris.

 • Tack Tina, den är ju löjligt billig så jag var lite orolig för om den verkligen kan ge gott ris. Såg att det var någon som skrev att det blir en skorpa i botten med Hamilton.

 • Denna webbplats använder cookies

  Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

  Hantera dina cookieinställningar

  Nödvändiga cookies

  Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

  Funktionella cookies

  Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

  Cookies för statistik

  För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

  Cookies för personlig anpassning

  För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser