Med den bästa riskokaren blir det alltid bra ris men är alla kokare likvärdiga? Vi kan efter vårt test säga att det är skillnad på riskokare bäst i test och andra modeller. Men vi har flera fina alternativ så att du finner kokaren som passar dina behov och din budget!
Lyx
9
Mellan
8.8
Budget
8.5
Måndag och dags för en schysst chili con keso med ris! Du plockar upp den gamla kastrullen och börjar hacka grönsaker medan riset puttrar – och du vet hur det är, vips så har det både kokat över och bränts ner till ett vulkanartat magmalager i botten – det japanerna kallar senbei. Suck! Tänk om du bara kunde få en lugn stund? Tänk att det kan du. Tillåt mig presentera din nya vän i vardagen som levererar ris i världsklass! Här har vi årets bästa riskokare!
Men du, om du trots allt är en kastrullälskare och vill koka på det gamla hederliga sättet, då har vi såklart orienterat oss även på den marknaden! Bästa kastrullen hittar du här!
I vårt test av riskokare blev Cuisinart CRC 800 utsedd till bäst i test, tack vare sin höga kvalitet, snygga design, stora kapacitet (12 portioner) och sina många grymma funktioner! Den har maskindiskvänliga delar, är snabb och pålitlig i sin tillagning och – är faktiskt inte så pjåkig i kökskulissen! (Jag menar, riskokare är ju inte kända för att vara snyggast i köket)
I jakten på den bästa riskokaren har vi (i kombination med förtäring) gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och orienterat oss i specifikationer till ögonhålorna ploppat ut – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den maskin som är bäst från den som inte är det. När det kommer till riskokare är användarvänlighet, kapacitet, riskvalitet och funktioner utöver just riset avgörande komponenter i vårt test. Med de sju riskokare vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken. Dessutom har vi slängt in ett wildcard för dig som sitter inne på en micro!
Riskokaren gör riset godare, det blir perfekt varje gång, ofta finns en praktisk värmehållningsfunktion, risken att riset fastnar minskar, det kokar inte över, du får tid för annat medan riset tillagas och behöver inte hålla koll, de är enkla att använda, de är billiga att köpa och många har dessutom flera användningsområden. Det finns dock en hel del att fundera över när man ska köpa en riskokare, och i vår utförligare köpguide som du hittar längre ned går vi igenom några saker. Där fokuserar vi på storlek/kapacitet, funktioner och rengöring.
En riskokare är väldigt praktisk, på många sätt, och kan även ha många användningsområden. Om du har bestämt dig för att köpa en sådan så finns det dock en del saker som kan vara bra att fundera över. Här kommer vi att gå igenom några av dessa saker: Storlek och kapacitet, funktioner samt rengöring.
Även om storleken och kapaciteten ofta hänger ihop, så kan det vara bra att fundera lite över båda dessa sakerna – men kanske framför allt på kapaciteten. Det finns nämligen såväl riskokare som kan koka ett par portioner ris, riskokare som kan koka 12-15 portioner, och allt däremellan. Det kan vara ganska onödigt att ha en med riktigt hög kapacitet om man är en mindre familj och sällan behöver mer än ett par portioner. Om man däremot ofta har middagar eller lagar matlådor och behöver många portioner, då kan det förstås vara smart att välja en med högre kapacitet – och även om man är en stor familj, förstås.
Storleken hänger som sagt ihop med kapaciteten, till stor del åtminstone. En riskokare som kokar många portioner är förstås ofta större än en som bara kokar ett par portioner. Dock kan storleken variera en del även mellan modeller med likvärdig kapacitet, så här kan det vara bra att fundera lite innan man gör sitt val – framför allt om man inte har allt för mycket bänkyta i köket.
En riskokare kan ha ganska många olika funktioner, och en del är vanligare än andra. Värmehållning är till exempel en vanlig, och även väldigt praktisk funktion, som väldigt många riskokare har. Värmehållningsfunktionen gör att riset hålls varmt när det är klart, och ofta slår riskokaren själv över till detta läget när riset är klart, för att förhindra att det bränns fast.
En annan funktion som är förekommer är ångfunktionen, som är väldigt praktisk för den som ofta äter grönsaker. Med en sådan funktion får riskokaren flera användningsområden, och kommer med stor sannolikhet att användas oftare. Det finns även många andra funktioner som kan ge flera användningsområden – till exempel uppvärmningsfunktion som kan användas när man vill värma upp färdiga rätter så som soppa, bönor och pastablandningar till exempel.
Det är förstås väldigt viktigt att man rengör riskokaren ordentligt och håller den hygienisk, och då är det en stor fördel om den är enkel att använda. De flesta riskokare har en uttagbar del som riset ligger i – det kan vara en påse, en bunke eller någon annan form av behållare. Detta gör att man inte behöver rengöra hela maskinen efter varje användning, utan bara de delar som faktiskt behöver rengöras.
En del riskokare har delar som kan diskas i diskmaskinen, vilket förstås kan vara ganska smidigt. Om detta inte är möjligt så är det förstås en bra idé att diska delarna så snabbt som möjligt efter användning, för att förhindra att resterna hinner fastna och bli svårare att få bort.
Riskokaren gör riset godare, det blir perfekt varje gång, ofta finns en praktisk värmehållningsfunktion, risken att riset fastnar minskar, det kokar inte över, du får tid för annat medan riset tillagas och behöver inte hålla koll, de är enkla att använda, de är billiga att köpa och många har dessutom flera användningsområden. Det finns dock en hel del att fundera över när man ska köpa en riskokare, och i vår utförligare köpguide som du hittar längre ned går vi igenom några saker. Där fokuserar vi på storlek/kapacitet, funktioner och rengöring.
En riskokare är väldigt praktisk, på många sätt, och kan även ha många användningsområden. Om du har bestämt dig för att köpa en sådan så finns det dock en del saker som kan vara bra att fundera över. Här kommer vi att gå igenom några av dessa saker: Storlek och kapacitet, funktioner samt rengöring.
Även om storleken och kapaciteten ofta hänger ihop, så kan det vara bra att fundera lite över båda dessa sakerna – men kanske framför allt på kapaciteten. Det finns nämligen såväl riskokare som kan koka ett par portioner ris, riskokare som kan koka 12-15 portioner, och allt däremellan. Det kan vara ganska onödigt att ha en med riktigt hög kapacitet om man är en mindre familj och sällan behöver mer än ett par portioner. Om man däremot ofta har middagar eller lagar matlådor och behöver många portioner, då kan det förstås vara smart att välja en med högre kapacitet – och även om man är en stor familj, förstås.
Storleken hänger som sagt ihop med kapaciteten, till stor del åtminstone. En riskokare som kokar många portioner är förstås ofta större än en som bara kokar ett par portioner. Dock kan storleken variera en del även mellan modeller med likvärdig kapacitet, så här kan det vara bra att fundera lite innan man gör sitt val – framför allt om man inte har allt för mycket bänkyta i köket.
En riskokare kan ha ganska många olika funktioner, och en del är vanligare än andra. Värmehållning är till exempel en vanlig, och även väldigt praktisk funktion, som väldigt många riskokare har. Värmehållningsfunktionen gör att riset hålls varmt när det är klart, och ofta slår riskokaren själv över till detta läget när riset är klart, för att förhindra att det bränns fast.
En annan funktion som är förekommer är ångfunktionen, som är väldigt praktisk för den som ofta äter grönsaker. Med en sådan funktion får riskokaren flera användningsområden, och kommer med stor sannolikhet att användas oftare. Det finns även många andra funktioner som kan ge flera användningsområden – till exempel uppvärmningsfunktion som kan användas när man vill värma upp färdiga rätter så som soppa, bönor och pastablandningar till exempel.
Det är förstås väldigt viktigt att man rengör riskokaren ordentligt och håller den hygienisk, och då är det en stor fördel om den är enkel att använda. De flesta riskokare har en uttagbar del som riset ligger i – det kan vara en påse, en bunke eller någon annan form av behållare. Detta gör att man inte behöver rengöra hela maskinen efter varje användning, utan bara de delar som faktiskt behöver rengöras.
En del riskokare har delar som kan diskas i diskmaskinen, vilket förstås kan vara ganska smidigt. Om detta inte är möjligt så är det förstås en bra idé att diska delarna så snabbt som möjligt efter användning, för att förhindra att resterna hinner fastna och bli svårare att få bort.
En riskokare är ett riktigt smart köksredskap som hjälper dig att koka perfekt ris, på ett enkelt sätt. Riskokaren är självgående, till skillnad från kokning i kastrull där man behöver hålla koll. Med en riskokare minskar dessutom risken att riset bränner fast, speciellt då de flesta riskokare har anti-stick beläggning som förhindrar att riset fastnar i botten.
Det finns en del olika modeller på riskokare, men det vanligaste är att sådant som funktioner och kapacitet varierar. Även om det är vanligast att riskokaren kopplas in i eluttaget så finns det även riskokare som används i mikron, och som tillagar riset på bara några minuter. Detta fungerar förstås inte på exakt samma sätt som vanliga riskokare, och här finns till exempel ingen värmehållningsfunktion som är vanlig hos riskokare som kopplas in i eluttaget.
Fördelen med en riskokare som används i mikron är kanske framför allt att de är billiga, och de är om möjligt ännu enklare att använda. De är också riktigt snabba, och riset blir klart på ett fåtal minuter. Nackdelen är förstås att de inte kan ha samma funktioner som en vanlig riskokare, det är helt enkelt enklare modeller.
Att använda en riskokare är dock alltid enkelt. Är det en modell som används i mikron så behöver man bara mäta upp rätt mängd vatten och ris, och därefter ställa in rätt tid på mikron – sen är det klart. De vanligare modellerna som kopplas in i eluttaget är inte särskilt mycket mer avancerade, de kopplas helt enkelt in och därefter mäter man upp rätt mängd vatten och ris innan man slår på den.
I vårt test av riskokare blev Cuisinart CRC 800 utsedd till bäst i test. Hög kvalitet, snygg design, stor kapacitet (12 portioner) och många grymma funktioner!
En riskokare är ett köksredskap som används för att koka ris på ett enkelt och smidigt sätt. Riskokaren är självgående och gör perfekt ris, samtidigt som man får tid över till annat.
Hur riskokaren fungerar kan variera mellan olika modeller. De flesta kopplas dock in i ett eluttag, och därefter mäter man upp rätt mängd vatten och ris innan man slår på riskokaren. Ofta finns det värmehållningsfunktion som riskokaren själv slår över till när riset är klart.
Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡
Jag är väldigt nöjd med min Hamilton. det blir alltid perfekt ris. I varje fall då det ska vara enkelt vitt ris.
Tack Tina, den är ju löjligt billig så jag var lite orolig för om den verkligen kan ge gott ris. Såg att det var någon som skrev att det blir en skorpa i botten med Hamilton.