1. Hem
 2. >
 3. Skönhet
 4. >
 5. Retinol Bäst i Test – Produkten som ger huden hela paketet!
retinol-bast-i-test.jpg

Lyx

Mantle The Glow Serum 30ml - Bästa retinol

Mantle The Glow Serum: Bästa Retinol [current_year]!

Mellan

Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Night Serum 30ml - Retinol natt

Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Night Serum

Budget

Retinoids granactive retinoid 2% emulsion, The ordinary - Billig Retinol

Retinoids granactive retinoid 2% emulsion, the ordinary

Inledning

Har du sett dig själv i spegeln och önskat att det fanns en mirakelkur för en trött, livlös hy? Som inte innebar en flytt till andra sidan jorden och en bojkott av etablissemanget. Då, kära vän, kan retinol vara svaret du letar efter! Retinol är en sån där mirakelprodukt som stimulerar kroppens produktion av kollagen, vilket minskar uppkomsten av fina linjer och rynkor. Det kan bekämpa akne, jämna ut hudton, minska porer och förbättra hudens struktur! Hela paketet helt enkelt. Dags att förvandla fejjan till en strålande, ungdomlig canvas!

Vi på Hemfakta har utsett Mantle The Glow Serum till bästa retinolprodukten i år! Ja här har vi en riktig favorit, både hos oss och alla huddyrkare där ute. The glow serum är ett oljebaserat serum som ger djup återfuktning och näring till stressad hud. Här får ansiktet en sjuhelsikes elasticitet och ett sånt omedelbart glow att det nästan är omöjligt att inte göra den till ett omedelbart och långvarigt inslag i hudvårdsrutinen!

I vårt test blev Mantle The Glow Serum testvinnare, tack vare sin allroundiga funktion och skonsamhet mot huden – utan att tumma på effektiviteten! Den ger, som önskat av ett retinolserum, hög elasticitet och ett strålande glow och funkar utmärkt även för den med känslig hy.

I jakten på den bästa retinolprodukten har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer  – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det retinol som är bäst från den som inte är det. När det gäller retinol är såklart effektivitet (och skonsamhet! retinol är faktiskt rätt starka grejer) en avgörande faktor, men sen tillkommer det såklart ingridienser, hållbarhet, konsistens, applicerbarhet och pris.

Med de sex retinolprodukter vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

Mantle The Glow Serum: Bästa Retinol [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Mantle The Glow Serum 30ml - Bästa retinol

Lyx

Vinnare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

10

Effektivitet

10

Användarvänlighet

10

Ingredienser

9.2

Totalpoäng

Strålande glow, studsig hud och utmärkt även för den känsliga huden! Pris fr. 1000 kr.

Mantle The Glow Serum har blivit utsett till årets bästa retinolprodukt av Hemfakta. Det här oljebaserade serumet ger intensiv återfuktning och näring till trött och stressad hud, vilket resulterar i ökad elasticitet och en omedelbar, strålande lyster. Ingredienserna inkluderar CBD, lakritsrot, bakuchiol och bisabolol, som ger serumet dess lugnande egenskaper och främjar kollagenproduktionen. Det är perfekt för känslig hud som vill dra nytta av retinols fördelar. Enligt Lykos Fab Lab-panelen är detta “flytande guld” som snabbt absorberas utan att lämna en fet hinna. Resultaten kan ta lite längre tid att märkas jämfört med starkare retinolprodukter, men tålamodet lönar sig och den milda formuleringen är mycket uppskattad.

Motivering: Produkten är mycket effektiv och innehåller högkvalitativa ingredienser som är milda för huden. Den är dryg och håller länge och scorar väldigt högt trots sin höga prislapp.

 • Storlek: 30ml
 • Typ av Retinol: Naturlig variant Bakuchiol
 • Speciell Egenskap: Innehåller lugnande CBD från hampaplantan
 • Användning: Oljebaserad, doseras med pipett, ca fem droppar
 • Passar för: Känslig hy som vill njuta av fördelarna med retinol, minska fina linjer och pigmenteringar bland annat

Fördelar

 • Användare med extra känslig hud som rosacea hyllar produktens mildhet och effektivitet.
 • Många framhäver den omedelbara och långvariga “glowen” produkten ger.
 • Användarna uppskattar att produkten lätt absorberas av huden utan att lämna en fet hinna.
 •  

Nackdel

 • Några användare anser att den höga prislappen kan vara ett hinder för kontinuerlig användning.

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från Hello Mantle1, Lyko2 och Bangerhead3 för att skapa en objektiv bild av produkten.

2

Verso 4 Super Facial Serum: Dagkräm med Retinol

Verso 4 Super Facial Serum 30ml

Lyx

Utmanare

6

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Effektivitet

9

Användarvänlighet

10

Ingredienser

8.2

Totalpoäng

Från retinolgurun Verso kommer detta porssammandragande, hudutjämnande och skonsamma retinolserum! Pris fr. 900 kr.

Verso, med sitt unika Retinol 8, en A-vitaminkomplex som är åtta gånger effektivare – och hälften så irriterande för huden än vanligt retinol (hur går det ens ihop? fråga oss inte, men det gör det!), har snabbt blivit en stjärnprodukt på hudvårdshimlen. Denna återfuktande dagkräm fungerar både porsammandragande och utjämnande, och dess ingredienslista bestående av retinol, niacinamid och gurkmeja gör den till en lika delar kraftfull som skonsam hudvårdsbehandling. Verso har ju blivit lite av en guru inom retinolvärlden, och dom kan verkligen sina grejer. Trots att resultat uppnås långsamt och det tar några veckor innan vi ser resultat, vägs detta upp av att den passar dom flesta hudtyper och du slipper någon obekväm invänjningsperiod. Verso 4 Super Facial Serum är inte den optimala produkten för dig som letar efter blixtsnabba resultat, men om du har tålamodet att låta den verka, kommer du att älska den här mjukgörande, hudstärkande krämen!

Motivering: Verso-serumet har också högkvalitativa ingredienser och är effektivt, men det är lite dyrare och effekten kan ta längre tid att synas än vissa andra produkter.

 • Storlek: 30 ml
 • Typ av Retinol: A-vitaminkomplex “Retinol 8”
 • Speciell Egenskap: Åtta gånger så effektiv och hälften så irriterande för huden som vanligt retinol
 • Användning: Återfuktande kräm, verkar porsammandragande och utjämnande
 • Passar för: De flesta hudtyper, särskilt för de som vill ha långvariga resultat

Fördelar

 • Många användare prisar serumets återfuktande egenskaper och menar att det inte behövs någon extra fuktkräm.
 • Användare lyfter fram att serumet är lätt att applicera och stannar kvar där det ska, vilket är särskilt viktigt när det gäller ögonområdet.

Nackdel

 • En del användare har rapporterat en kortvarig brännande känsla vid applicering, även om denna känsla snabbt går över.

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från tre olika källor för att skapa en så objektiv bild som möjligt av produkten. Dessa inkluderar Hudoteket4, Bangerhead5 och Åhlens6.

3

Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Night Serum

Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Night Serum 30ml - Retinol natt

Mellan

Vinnare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

9

Användarvänlighet

9

Ingredienser

8.4

Totalpoäng

Kraftfullt nattserum med retinol, E- och C-vitamin! Pris fr. 630 kr.

Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Night Serum är en kraftfull behandling för huden med en imponerande 1-procentig koncentration av retinol, E-vitamin och C-vitamin. Serumets vattenliknande konsistens absorberas snabbt, och doseringen är enkel med hjälp av pipetten. Cirka fem droppar räcker för hela ansiktet, vilket gör produkten ekonomisk. Trots sin höga retinolkoncentration orsakar den minimal irritation, även på känslig hud. Det är dock bäst att börja försiktigt och gradvis öka användningen om du är nybörjare med retinol. Att kombinera serumet med fuktgivande produkter ger bästa resultat. Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Night Serum är ett kraftfullt alternativ med imponerande resultat.

Motivering: Peter Thomas Roth-serumet är effektivt och innehåller också högkvalitativa ingredienser, mer kraftfull än sina utmanare i lyxklassen. Det håller väldigt länge och är trots sin kraftfullhet skonsamt mot huden.

 • Storlek: 30ml
 • Typ av Retinol: 1,5% retinol
 • Ytterligare egenskap: Innehåller E- och C-vitamin, ökar cellförnyelsen, minskar fina linjer
 • Användning: Nattserum, appliceras med pipett
 • Passar för: Dom flesta hudtyper, särskilt extra känslig hud vid försiktig användning.

Fördelar

 • Användare med olika hudtyper, inklusive feta och oljiga, har upplevt en positiv inverkan på sin hud.
 • Många användare noterar att serumet snabbt absorberas av huden, vilket gör det lätt att integrera i en nattlig hudvårdsrutin.
 • Vissa recensenter lyfter fram att produkten fungerar väl i samverkan med andra produkter från samma märke, vilket skapar en komplett hudvårdsrutin.

Nackdel

 • En del användare nämner att serumet har en vattnig konsistens, vilket gör det lite svårare att applicera jämnt över huden.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från tre olika hemsidor: Hudoteket7, Bangerhead8 och Åhléns((Åhléns, 2023-09-26)). Dessa inkluderar ett brett spektrum av användarupplevelser, vilket ger en balanserad inblick i produktens styrkor och svagheter.

4

Activ Retinol 1.0, Dermaceutic: Hyllad Retinolkräm

Activ Retinol 1.0, Dermaceutic - Prisvärd Retinol anti-age

Mellan

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

7

Användarvänlighet

9

Ingredienser

8

Totalpoäng

För den retinol-vane som vill ha lite stuns i grejerna! Pris fr. 550 kr.

Här har vi ett retinolserum för den lite mer vana retinolanvändaren! Dermaceutic Activ Retinol 1.0 är ett retinolserum med drag i. Trots sin opretentiösa förpackning, levererar detta serum en kraftig dos av retinol på 1 full procent, och den känns mer kraftfull än dom tidigare produkterna i testet. Dess krämgula konsistens är åt det tjockare hållet och enkel att applicera. Var dock försiktig – det här är inte ett serum för dom ovana eller dig som lätt blir irriterad och triggad i huden. Serumet sjunker in snabbt, men bör följas av en rikligt återfuktande kräm. För känslig hud rekommenderas försiktig användning och gradvis ökning. Resultatet? Ett omedelbart glow och en starkare hud på sikt!

Motivering: Activ Retinol 1.0 är effektiv och relativt prisvärd, men kanske inte lika användarvänlig som andra produkter på grund av dess kraftiga effekt, vilket kan vara irriterande för vissa hudtyper. För den som är van vid retinol och kan sin hud kan den dock vara ett slående alternativ.

 • Storlek: 30 ml
 • Typ av Retinol: 1% retinol
 • Konsistens: Har en tjock, krämgul konsistens
 • Användning: Applikation med inbyggd pump, följt av en riklig kräm
 • Passar för: Erfarna retinolanvändare, potentiellt irriterande för känslig hud.

Fördelar

 • Många användare hyllar serumets förmåga att mjuka upp huden och minska rynkor.
 • En del användare rapporterar även att huden blir mer strålande och jämn i tonen.

Nackdel

 • Några användare nämner en initial period av hudirritation innan huden vänjer sig vid produkten.

Sammanfattning: Vi har hämtat recensioner från flera platser för att skapa en objektiv bild av produkten. Dessa inkluderar Hudoteket9, Bangerhead10, Kronans Apotek11 och Seth+Sally12.

5

Retinoids granactive retinoid 2% emulsion, the ordinary

Retinoids granactive retinoid 2% emulsion, The ordinary - Billig Retinol

Budget

Vinnare

10

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Effektivitet

8

Användarvänlighet

9

Ingredienser

9

Totalpoäng

Klar, återfuktad och studsig hud för typ inga pengar alls! Pris fr. 150 kr.

The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion är en riktig wow-produkt som blivit hyllad av många skönhetsexperter world wide! Prisvärdhet och effektiv är ledorden här. Denna hudförvandlande lösning kombinerar retinol med nästa generations retinoid för en märkbart klarare, fastare och mer återfuktad hud. Granactive Retinoid 2% Emulsion tränger in djupt för att bekämpa tecken på åldrande, medan en skyddande kapselteknik bidrar till att minimera irritation. Den är veganvänlig, fri från alkohol, silikon, olja, nötter och gluten. Observera dock att det är särskilt viktigt att använda solskydd under dagtid när du använder produkten, och att den här produkten inte är avsedd för att behandla akne, vilket andra retinolprodukter kan passa bra för.

Motivering: Denna produkt är extremt prisvärd och innehåller högkvalitativa ingredienser. Den är effektiv, vegansk och miljövänlig och fri från alkohol och silikoner. Inte nog med det, den har även en gedigen hyllningsskara!

 • Storlek: 30ml
 • Typ av Retinol: Kombination av Granactive Retinoid och ren Retinol
 • Speciell Egenskap:Lämplig för veganer, Cruelty Free
 • Formulering: Fri från alkohol, silikon, olja, nötter och gluten
 • Användning: På kvällen efter vattenbaserat serum, men före tjockare krämer. Undvik exponering för sol och använd kompletterande solskydd.

Fördelar

 • Användarna prisar produkten för att ge tydliga och snabba resultat, med förbättringar i hudens utseende och struktur.
 • Många är överens om att serumet är skonsamt och minimerar irritation, trots sin effektivitet.
 • Ett återkommande tema i recensionerna är produkten prisvärdhet; du får mycket retinolglam för slantarna.

Nackdel

 • Vissa användare nämner att det kan ta lite tid att se märkbara resultat, särskilt om man jämför med dyrare alternativ.
 • En enstaka användare nämner att produkten inte passar för deras hudtyp och orsakade viss uttorkning.

Sammanfattning:
Vi har hämtat recensioner från ett flertal parter för att skapa en objektiv bild av produkten, dessa inkluderar Åhléns13, Kronans Apotek14, Bangerhead15, Lyko16, och Nordic Feel17. Antalet källor är således inte begränsat.

6

Retinol (Vitamin A) +Vitamin E Serum – Neutriherbs

Retinol (Vitamin A) +Vitamin E Serum - 30 ml (0.25%) - Neutriherbs - Effektiv Retinol Serum

Budget

Utmanare

9

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

7

Effektivitet

8

Användarvänlighet

8

Ingredienser

8.2

Totalpoäng

Vegansk, djurvänligt, prisvärt och fyllt av godis för ansiktet! Pris fr. 300 kr.

Sist ut i testet har vi Neutriherbs Retinol + Vitamin E Serum! En kraftfull boost för huden med endast rena, aktiva ingredienser. Detta serum, som är fyllt av A-vitamin, har i kliniska studier visat sig kunna förnya huden genom att öka kollagenproduktionen och motverka ålderstecken, samtidigt som det ger en ökad lyster – precis som retinol i sin bästa form ska! Serumet fungerar bäst när det används tillsammans med en skinroller (kolla in vårt test av skinrollers!). Detta veganska och djurvänliga serum är idealiskt för att bekämpa rynkor, akne, solskador, ärr från gamla akneutbrott och förstorade porer. Med sina växtbaserade och parabenfria ingredienser erbjuder det en effektiv anti-aging-behandling och dessutom till ett grymt bra pris!

Motivering: Denna produkt är också mycket prisvärd och innehåller bra ingredienser. Den är effektiv och multiverkande, men kan vara mindre kraftfull än vissa andra produkter på denna lista.

 • Storlek: 30 ml
 • Typ av Retinol: 0.25% retinol
 • Ytterligare egenskap: Vegansk och Cruelty-Free
 • Användning: Bäst i kombination med en skinroller
 • Passar för: Rynkor, akne, solskador, gamla akneärr och förstorade porer.

Fördelar

 • Många användare hyllar serumets effekt på ärr och ojämn hud.
 • Användare uppskattar den snabba absorptionen, som gör det enkelt att applicera makeup ovanpå serumet.
 • Serumet får beröm för att vara prisvärt i förhållande till kvaliteten.

Nackdel

 • Enstaka användare upplever torrhet eller rodnad, särskilt när produkten används för första gången.

Sammanfattning: För att ge en objektiv bild av produkten hämtar vi recensioner från ett flertal parter. I detta fall är antalet källor är begränsade till Skinroller18

Köpguide Retinol

Retinol, även känd som Vitamin A1, är en populär ingrediens inom hudvård. Dess förmåga att öka cellomsättningen och stimulera kollagenproduktionen gör det effektivt för att behandla akne, minska rynkor, förbättra hudtexturen och lystern, samt jämna ut hudtonen. Här är en sammanfattad guide för att göra det bästa köpet när du väljer retinol-produkter:

 1. Styrka och Koncentration: Retinolprodukter varierar i styrka, vanligtvis från 0,3% till 2,0%. Nybörjare bör starta med en lägre koncentration och gradvis öka för att undvika torrhet, rodnad och känslighet.
 2. Formulering: Retinol är ljus- och luftkänsligt, så produkterna bör förvaras i mörka eller opaka förpackningar för att bibehålla sin effektivitet. Let efter produkter med lugnande ingredienser som aloe vera, hyaluronsyra och niacinamid om din hud är känslig.
 3. Användningsfrekvens: Börja med en till två användningar per vecka och öka gradvis. Det ger huden tid att anpassa sig till retinolens effekter.
 4. Prisvariation: Retinolprodukter finns i olika prisklasser, från lyxprodukter till budgetalternativ. Dyrare produkter kan innehålla extra ingredienser som antioxidanter och peptider, medan prisvärda produkter fortfarande kan vara effektiva.
 5. Tålighet: Retinol är potent och passar inte alla hudtyper. Personer med känslig hud kan söka efter produkter specifikt utformade för deras behov eller överväga alternativ som bakuchiol.
 6. SPF-skydd: Retinol gör huden känsligare för solens skador. Använd alltid ett solskydd med minst SPF 30 under dagen.

Kom ihåg att testa en ny produkt på en liten hudyta innan du applicerar den i ansiktet. Resultaten från retinol tar tid, och det kan dröja flera månader innan du ser förändringar. Var tålmodig och konsekvent med din användning för bästa resultat.

Fördelar med Retinol i Hudvård

Retinol är en av de mest beundrade ingredienserna inom hudvård tack vare dess mångsidiga förmåga att förbättra hudens hälsa och skönhet. Genom att integrera retinol i din dagliga hudvårdsrutin kan du njuta av följande fördelar:

 1. Förbättrar Hudens Textur: Retinol ökar cellomsättningen i huden, vilket resulterar i en jämnare och slätare hudstruktur. Det hjälper till att minska fina linjer, rynkor och ojämnheter.
 2. Behandlar Akne: Retinol är effektivt för att bekämpa akne genom att hålla porerna rena och minska inflammation. Det hjälper också till att förebygga framtida utbrott.
 3. Minskar Hyperpigmentering: Retinol minskar synligheten av solfläckar, åldersfläckar och andra former av hyperpigmentering, vilket resulterar i en mer jämn hudton.
 4. Ökar Kollagenproduktionen: Retinol främjar kollagenproduktionen i huden, vilket leder till fastare och mer elastisk hud. Det hjälper till att förebygga förlusten av hudens elasticitet och ger en ungdomligare look.
 5. Förbättrar Hudens Lyster: Användning av retinol ger huden en strålande lyster och en frisk glöd, vilket ger ett ungdomligt utseende.
 6. Förfinar Porerna: Retinol hjälper till att minska storleken på porerna genom att ta bort överflödigt sebum och döda hudceller som kan täppa till dem.
 7. Mjukar Upp Huden: Det mjukar upp huden och gör den lenare och mer behaglig att röra vid.

Retinol är en kraftfull ingrediens, men det är viktigt att använda den med försiktighet, särskilt om du är nybörjare. Börja med lägre koncentrationer och öka gradvis för att undvika oönskade biverkningar som torrhet eller rodnad.

Frågor och svar om Retinol

Retinol är en sån där mirakelprodukt som stimulerar kroppens produktion av kollagen, vilket minskar uppkomsten av fina linjer och rynkor. Det kan bekämpa akne, jämna ut hudton, minska porer och förbättra hudens struktur. Hela paketet helt enkelt!

Det finns ingen exakt ålder för när man ska börja använda retinol, eftersom det beror på individens hudvårdsmål och hudens tillstånd. Men som ett riktmärke, från mitten till slutet av 20-årsåldern är när de första tecknen på åldrande oftast börjar visas, vilket kan vara en bra tidpunkt att introducera retinol i din hudvårdsrutin.

Ja, men det kräver försiktighet. Om du har känslig hud, börja med en lägre koncentration av retinol och använd den en eller två gånger i veckan för att se hur din hud reagerar. Leta efter retinolprodukter som är specifikt formulerade för känslig hud. Alternativt kan du prova ett retinolalternativ som bakuchiol, vilket är mindre benäget att orsaka irritation. I vårt bäst i test hittar du båda varianter!

Detta är en vanlig bieffekt av retinol, särskilt för de som är nya med produkten. Det är en del av vad som kallas “retinolisering” – huden anpassar sig till retinol. Dessa symtom bör försvinna efter några veckor när huden anpassar sig. För att minimera dessa effekter, börja med en lägre koncentration av retinol och applicera den varannan dag, eller ännu mer sällan. Öka frekvensen och koncentrationen gradvis efter behov. Om irritationen kvarstår eller om huden blir mycket röd, inflammerad, smärtsam eller utvecklar blåsor, sluta använda produkten och konsultera en hudläkare.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Hello Mantle, 2023-09-26 []
 2. Lyko, 2023-09-26 []
 3. Bangerhead, 2023-09-26 []
 4. Hudoteket, 2023-09-26 []
 5. Bangerhead, 2023-09-26 []
 6. Åhlens, 2023-09-26 []
 7. Hudoteket, 2023-09-26 []
 8. Bangerhead, 2023-09-26 []
 9. Hudoteket, 2023-09-26 []
 10. Bangerhead, 2023-09-26 []
 11. Kronans Apotek, 2023-09-26 []
 12. Seth+Sally, 2023-09-26 []
 13. Åhléns, 2023-09-27 []
 14. Kronans Apotek, 2023-09-27 []
 15. Bangerhead, 2023-09-27 []
 16. Lyko, 2023-09-26 []
 17. Nordic Feel, 2023-09-26 []
 18. Skinroller, 2023-09-27 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser