Ordning och reda samt fräsch packning hela vägen. Med en resväska bäst i test så packar du lätt eller tungt utan problem. Dessutom förblir din packning säker. Vi har testat och jämfört åt dig för att presentera de bästa modellerna för olika typer av resor och behov.
Lyx
9
Mellan
8
Budget
8.6
Jag vill inte säga att väskan gör resan, nej där är sällskapet och miljöerna snäppet mer avgörande. Men! Nu när du ska iväg på cityweekend i Paris eller bila till Lofoten (there’s a world out there), så kommer du inte ifrån att resväskan är en tung spelare i sammanhanget. För ska man resa, ja då ska kanske både partyblåsan och löparskorna och bluetoothhögtalaren med! Om inte annat är det några tips vi här på redaktionen inte klarar oss utan. Så till den där resväskan då! Här i vårt sprudlande testlaboratorium har vi satt ett gäng resväskor på prov. Vi har svingat kabinväskor, vaggat resväskor för barn till sömns och gett både stora och små resväskor chansen att visa vad dom är gjorda av! Vi har granskat billiga resväskor för dom sparvänliga, gett en stor tumme upp åt dom rymliga resväskorna och en liten men kraftfull nick åt dom kompakta väskorna för mer light travelling! Och med det sagt tar vi å bränner av detta Resväskor bäst i test!
Vi på Hemfakta har utsett American Tourister Soundbox Spinner Expandable till vinnaren av detta resväsk bäst i test! Det är en stilad, expanderbar och tystgående resväska som rullar på i alla väder! Trots att den rymmer grymt mycket är den superlätt och slitstark med sin kropp av 100% polypropen.
Våra experter har landat i sex riktigt bra resväskor i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.
När det kommer till resväskor är form, utrymme, ergonomi, pris och funktioner viktiga komponenter. I jakten på dom bästa resväskorna har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer med laserblick – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer dom resväskor som är bäst från dom som inte är det.
När du ska köpa en resväska finns det en hel del saker som kan vara bra att tänka på. Vad som är viktigast beror till stor del på vad du behöver, och vad som känns viktigt för dig. Självklart finns det även sådant som ofta, om inte alltid, är viktigt. Det kan vara sådant som kvalitet, hållbarhet, egenskaper och funktioner. Med det sagt är det inte alltid en hög kvalitet och tålighet känns avgörande, det beror mycket på hur väskan ska användas och hur mycket det behöver klara av.
Andra saker som kan vara bra att fundera över är till exempel volym, mått, vikt, material och så vidare. Kanske behöver man en smidig resväska som är enkel att ta med, en rymlig resväska där allt man behöver får plats, en resväska som är smidig och enkel att använda, en låg vikt, smarta funktioner eller något helt annat. Det kan helt enkelt vara en bra idé att börja med att fundera över vad man vill ha och behöver, innan man börjar leta efter det. Här kommer vi att gå igenom några saker som kan vara bra att fundera lite extra över när man ska göra sitt val, nämligen storlek/kapacitet, funktioner/delar och insida.
Generellt kan man säga att storlek och kapacitet alltid är viktigt, men på vilket sätt varierar. För en del är det en fördel med en mindre väska – om man ändå inte ska ha med så mycket saker så kan det kännas klumpigt och onödigt att släpa runt på en stor resväska. En mindre resväska tar förstås även upp mindre plats, såväl när den förvaras som när den användas. Om man däremot behöver få med mycket saker, då behövs förstås en större resväska.
När det gäller kapacitet så räknar man flera olika saker – storleken, volymen och vikten. Självklart kan det vara svårt att veta hur stor resväska man behöver, speciellt med tanke på att detta kanske varierar mycket mellan olika resor. Ska man flyga bör man förstås ta hänsyn till restriktionerna kring väskans storlek och vikt, eftersom såväl incheckat bagage som handbagage ofta har både maxvikt och en maximal storlek.
Om man reser ofta, på olika sätt och är bortrest olika långa perioder så kan ett set med flera resväskor vara en bra idé. När man ska vara borta riktigt länge, eller ska iväg hela familjen, så kanske alla resväskor behövs. Reser man ensam över en helg kanske den minsta resväskan räcker, och för en längre resa kanske den största är ett bättre alternativ. Med ett set finns det förmodligen alltid en resväska som är lagom stor.
Det finns en hel del saker som kan variera mellan olika resväskor, och de kan bland annat ha en hel del olika funktioner, egenskaper och delar. Hjul är till exempel ganska vanligt, och även väldigt praktiskt. Finns det hjul så finns det ofta ett utdragbart handtag också, som gör det enkelt att dra med väskan. Det är även vanligt att detta kombineras med mindre bärhandtag, så att man ibland kan bära väskan, och ibland finns dessa handtag såväl på en kortsida som på en långsida.
Hur hjulen ser ut kan variera, det finns såväl stora som små hjul – och ibland fler än två. Vart de är placerade kan också variera. Oftast är hjulen ganska små, och detta passar bra för plana ytor. På ojämna underlag kan större och stabilare hjul vara ett bättre val. Det är vanligt att hjulen sitter på kortsidan och väskan dras med ett teleskophandtag, men om hjulen sitter på långsidan så dras den på ett annat sätt.
Även handtaget kan förstås variera, och det är viktigt att det är stabilt och ergonomiskt – speciellt om väskan kommer att dras ofta eller längre sträckor. Det är också viktigt att handtaget är tillräckligt långt, så att man inte råkar komma åt väskan med hälarna när man går. Ca 105 centimeter högt, mätt från golvet, brukar vara lagom.
Något annat som är väldigt praktiskt är lås. En del resväskor har integrerat lås, andra kan man komplettera med ett vanligt hänglås. Låsanordningarna är ofta kod, men det kan även vara nyckel eller hänglås. Ett integrerat lås är förstås allra mest praktiskt eftersom det inte kan tappas bort, och med kod slipper man dessutom hålla reda på en nyckel. Om man ska flyga är det bästa alternativet ett så kallat TSA-lås. Ett sådant öppnar du med en kod, men flygplatserna har huvudnycklar som gör att de kan få upp väskan utan att ta sönder låset – vilket de annars har rätt att göra för att komma in i väskan. Generellt kan man säga att ett lås är allra viktigast just under flygresor, men även under andra resor där du ibland lämnar ifrån dig resväskan. Om du däremot reser med bil och oftast har resväskan med dig där du är så är det inte fullt lika viktigt, men det kan förstås alltid kännas tryggt med ett lås.
Även hur insidan ser ut kan variera väldigt mycket. Många resväskor har olika fack, fodral eller fickor som gör att det går att dela upp packningen i olika delar. En del resväskor har även blixtlås som gör att du kan anpassa storleken efter packningen, och även dela upp resväskan i två större delar. Hur insidan ska se ut är förstås en smaksak och beror mycket på hur man reser och vad man packar, men generellt kan man säga att insidan bör göra det enkelt att packa. Det kan till exempel handla om att det är enkelt att dela upp packningen så som man önskar, att det finns mindre pack för förvaring av mindre saker och så vidare. Även packremmar kan vara väldigt praktiskt, då det håller packningen på plats och på så sätt skyddar både väskan och packningen.
Att köpa en resväska är inte alltid så enkelt som man kan tro. Förutom det mest självklara som storlek och utformning så behöver man även tänka på material, hållbarhet, egenskaper, funktioner, prisklass och mycket annat. När det gäller material och hållbarhet så hänger det ihop väldigt mycket, materialet är avgörande för hur hållbar väska är. Materialet kan också variera väldigt mycket. En mjuk resväska är ofta tillverkad i nylon eller polyester vilket är två flexibla, lätta och ganska slitstarka material. Dock skyddar dessa material inte innehållet i väskan vid hårda stötar. De mjuka resväskorna passar ofta bäst som kabinväska, eller när man inte reser med flyg, men de passar inte lika bra att checka in.
Hårda resväskor är ofta tillverkade i flexibelt polykarbonaplast eller i hårdare polypropenplast. De förstnämnda är populärast, de är lättare än väskor i hårdplast men fortfarande lika tåliga mot stötar. Hårda resväskor kan även vara tillverkade av till exempel ABS, som är ett gummisubstitut som är kombinerat mest plast, eller metall. Det finns helt enkelt en hel del olika material att välja mellan, och alla har sina för- och nackdelar. Att välja rätt material blir kanske extra viktigt när du ska flyga och checka in bagaget, då dessa väskor behöver tåla lite mer.
När du ska ut och resa, eller närmare bestämt flyga, är det förstås viktigt att hålla koll på väskans totala vikt – vikten med innehållet. Det kan bli ganska dyrt med övervikt, och hur mycket resväskan får väga varierar mycket mellan olika flygbolag och biljetter. Dubbelkolla vad som gäller, och väg din resväska när du har packat klart. Det kan också vara en bra idé att välja en lätt resväska, eftersom även väskans vikt räknas. Med en lätt resväska kan du alltså packa mer istället. Det som framför allt påverkar väskans vikt är materialet.
I vårt test av resväskor blev American Tourister Soundbox Spinner Expandable 77cm utsedd till bäst i test. Det för att du här har en väska som är slitstark och lätt som en fjäder, rymmer hela 110 liter (i smart expanderat läge) och med tystgående hjul.
Även om man egentligen kan packa i vad som helst, så blir det betydligt enklare med en resväska. En resväska kan användas vid såväl längre som kortare resor och oavsett om man reser med bil, tåg, flyg eller annat transportmedel. En stor fördel med resväskor är att de ofta har praktiska lösningar, så som hjul och utdragbart handtag eller liknande.
Hur stor resväskan behöver vara beror förstås helt på hur mycket man behöver packa. Ett set med flera resväskor i olika storlekar kan vara ett bra alternativ när man ibland behöver packa mer, och ibland mindre.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡