Bästa regnjackan för Dam, Herr & Barn 2022 – Bäst i Test

En regnjacka är ett plagg som de flesta behöver, eftersom man med stor sannolikhet kommer att behöva gå ut i regnet vid något tillfälle. Barn tycker ofta om att leka i regnet, och som förälder är sannolikheten stor att man kommer att följa med ut och plaska ibland. Även den som helst undviker regn kan ibland bli tvungen att gå ut i regnet ibland, till exempel för att springa till affären eller rasta hunden, till exempel. Men vilken regnjacka ska man egentligen välja, och vad ska man tänka på när man köper en sådan? Här kommer vi att gå igenom sådant som kan vara bra att fundera över innan man köper en regnjacka. Vi har även tagit fram några av de bästa regnjackorna för dam, barn och herr.

Regnjacka Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

Nedan hittar du de bästa regnjackorna för dam, barn och herr. Här finns regnjackor i tre olika kategorier för varje grupp: premium, mellan och budget.

Köpguide för regnjacka

Att köpa regnjacka kan verka enkelt, men när man väl börjar kolla runt på olika alternativ så är det sällan fullt så enkelt. Det finns ett stort utbud och en hel del att fundera över. Vad innebär vattenpelare, och vilka egenskaper bör en regnjacka ha? Det finns även regnjackor i många olika prisklasser, och en hel del annat som skiljer olika märken och modeller åt.

Det kan även vara bra att fundera över funktionalitet och att jackan har det man behöver. Om man är ute när det är mörkt kan reflexer vara väldigt praktiskt, och även fickor kan vara en stor fördel. Det finns helt enkelt en hel del som kan vara bra att fundera över innan man bestämmer sig för vilken regnjacka man ska köpa. Här kommer vi att gå igenom några av alla dessa saker, närmare bestämt vattentäthet, passform och kvalitet.

Vattentäthet

En regnjackas syfte är förstås att hålla dig torr när det regnar ute, och därför är vattentätheten förstås väldigt viktig för regnjackor. Denna mäts i vattenpelare, och en regnjacka som har 2000 vattenpelare räknas som vattenavvisande. Det här säger dock inte jättemycket, eftersom det ofta behövs betydligt mer än så.

4000 mm innebär att jackan passar bra för kortare promenader i lätt regn, medan 6000 mm kan användas en kortare stund i kraftigt regn eller en längre stund i lätt regn. Om vattenpelaren ligger på mellan 8000 och 12 000 mm så kan du vara ute ett fåtal timmar i kraftigt regn, eller väldigt länge i lätt regn. För att kunna vara ute väldigt länge i kraftigt regn krävs alltså mer än 12 000 mm.

Det här med vattenpelare är dock inte alltid så enkelt att använda. För det första så används det främst för regnkläder för barn, och sällan står det något om vattenpelare när det gäller regnkläder för vuxna. Men även om du köper regnkläder till barn är det inte alltid det står något om vattenpelare.

Även om det ofta rekommenderas att man utgår från vattenpelare när man väljer regnkläder så är detta inte alltid nödvändigt. Regnjackor bör alltid klara av regn, eftersom det är syftet med dem, men sedan kan det förstås variera hur mycket de klarar av. Om du främst ska vara ute i regnet kortare stunder, eller främst gå ut när det regnar lätt, så kommer de flesta regnkläder med stor sannolikhet att klara det.

Passform

Självklart är passformen viktig, inte minst eftersom en bra passform inte bara är snygg utan även gör jackan bekvämare att bära. Förutom en bra passform och en hög komfort är det även viktigt att jackan och dess passform erbjuder en hög rörlighet.

Om du ofta är ute och vandrar, går långa promenader eller ägnar dig åt friluftsliv på något sätt och köper en regnjacka för detta så blir rörligheten extra viktig. Du måste förstås kunna röra dig fritt i jackan.

Det kan vara en väldigt bra idé att prova regnjackan i butik innan du köper en, även om du har tänkt beställa den. Alternativt kan du beställa en, testa hemma och returnera ifall passformen eller komforten inte är bra. Tänk då på att röra dig i jackan när du testar den, prova att gå omkring, böja dig ned och så vidare och se till så att jackan sitter bra och är bekväm oavsett hur du rör dig.

Kvalitet

Självklart är kvaliteten alltid viktig, även om den kan kännas mindre viktig när det gäller plagg som man använder mer sällan – som regnjackor. Eftersom regnjackan är ett plagg som kommer användas i lite hårdare klimat, som regn och vind och ibland kraftigt sådant, så bör kvaliteten vara hög. Att man använder regnjacka lite mer sällan gör också att man inte gärna vill köpa ny allt för ofta, och med en hög kvalitet kommer samma regnjacka med stor sannolikhet att kunna hänga med riktigt länge.

Även sådant som slitstyrka och tålighet är viktigt, just eftersom regnjackan utsätts för mer än andra jackor. Om du köper en regnjacka till barn blir sådant som slitstyrka och tålighet förstås ännu viktigare, eftersom barn ofta är aktiva och leker utomhus även när det regnar, och deras kläder ska klara en hel del. Så fokusera gärna på hög kvalitet, tålighet och slitstyrka när du köper en regnjacka.

Bästa regnjackan 2022 – vi listar 9 modeller

Vi har tagit fram några av de bästa regnjackorna för dam, barn och herr. Här finns allt från billiga men ändå riktigt bra regnjackor, till riktigt högkvalitativa och praktiska alternativ. För att göra det enklare att hitta rätt bland dessa är de uppdelade i tre olika kategorier utifrån prisklass: Premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen.

Regnjacka Dam bäst i test premiumklassen: Patagonia W´S Torrentshell 3L City Coat – bästa regnjackan 2022

Vår vinnare i premiumklassen av regnjackor för dam är denna högkvalitativa och snygga regnjacka i 3 lager som skyddar mot både regn och vind. Ca pris 2400 kr.

Regnjacka Dam bäst i test premiumklassen: Patagonia W´S Torrentshell 3L City Coat - bästa regnjackan

Denna regnjacka har inte bara en snygg design och håller en hög kvalitet, utan här finns även många andra fördelar. Jackan är inspirerad av trenchcoaten och därför är den lite längre, och den har 3 lager samt ett H2No Performance Standard-skydd som varar i flera år. Här finns även delvis elastiska manschetter som håller regn och vind borta från ärmarna.

På jackan finns en fast huva som har en tvåvägs-justering samt en kant som skyddar mot regn. I bak och fram finns prinsess sömmar som ger en feminim silhuett, och det finns två fickor med blixtlås som är fodrade med polyester för en ökad värme och säkerhet. Denna jacka är mycket bekväm, samtidigt som den håller en hög kvalitet och är riktigt snygg.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Snygg design
 • Skyddar mot regn och vind
 • Lite längre modell
 • H2No Performance Standard-skydd
 • Fast huva
 • Fickor med blixtlås och polyesterfoder

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Vikt: 403 gram

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Bäst i test mellanklassen: The North Face Women´s Antora Jacket – prisvärd regnjacka

Det här är en mycket snygg och funktionell regnjacka som håller en hög kvalitet. Ca pris 1200 kr.

prisvärd regnjacka dam

Den här snygga regnjackan har många fördelar: Den håller en hög kvalitet, den skyddar mot vind och regn, den är av 100 procent vindtätt tyg, den har dragkedjeförsedda fickor i alpinmodell och en fast, tredelad huva med justerbart snörstopp. Här finns även ett vattentätt, ventilerande och sömnförsluten DryVent-skal i 2L med en PFC-fri DWR-behandling som ser till att du förblir torr. Det finns också en vindslå med kardborrestängning över dragkedjan mitt fram, resårband i muddarna och justering i sidiofåll. DryVent-materialet är i två och tre lager och är designat för att vara vattentätt, vindtätt och ventilerande. Denna jacka är av 100 procent nylon med ett foder av 100 procent polyester.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Snygg
 • Skyddar mot vind och regn
 • Dragkedjeförsedda fickor
 • DryVent-skal

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Materialvikt: 88 g/m2
 • Svetsade sömmar: Ja
 • Foder: Polyester
 • Membran: DryVent
 • Huvudmaterial: Nylon

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: Swedenmount Väderöarna Coat W Regnjacka – billig och bra regnjacka

Den billigaste regnjackan för damer i vårt test är en mycket prisvärd regnjacka som trots sitt låga pris har många fördelar, håller en hög kvalitet och har en snygg design. Ca pris 500 kr.

Swedenmount Väderöarna Coat W Regnjacka - billig och bra regnjacka dam

Även här finns många fördelar: Det är en lätt och smidig jacka, den håller en hög kvalitet, den är av 100 procent polyester, den erbjuder en hög komfort, den har en hög krage, en justerbar huva och en hellång dragkedja med knappstängning. Här finns även reflekterande detaljer för ökad synlighet, knappar vid ärmsluten, två handfickor och en justerbar nederkant. Ventilationspaneler ger jackan andningsförmåga, och den normala passformen ger en hög komfort. Det här är en riktigt prisvärd, högkvalitativ och snygg regnjacka till ett bra pris.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Hög kvalitet
 • Snygg design
 • Lätt och smidig
 • Hög komfort
 • Justerbar huva

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material: 100 procent polyester
 • Tvättråd: Maskintvätt, 40 grader

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Regnjacka Barn Bäst i test premiumklassen: Helly Hansen JR Salt Port 2.0 Regnjacka – bästa regnjackan 2022

Vår vinnare i premiumklassen för barn är denna snygga regnjacka från Helly Hansen, som håller en hög kvalitet och har många fördelar. Ca pris 1400 kr.

Helly Hansen JR Salt Port 2.0 Regnjacka - bästa regnjackan barn

Denna fina regnjacka håller inte bara hög kvalitet, utan har även många andra fördelar. Den är vind- och vattentät, har förseglade sömmar och ger ett riktigt bra skydd mot regn och vind. Jackans material har en hög andningsförmåga som ger en skön komfort, och här finns YKK-dragkedjor framtill med två praktiska fickor för förvaring. Det finns även praktiska reflexer för en ökad synlighet, och en avtagbar huva. Jackan är av 100 procent polyamid med ett foder av 100 procent polyester.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Snygg design
 • Vind- och vattentät
 • Förseglade sömmar
 • Hög andningsförmåga
 • Skön komfort
 • Reflexer för synlighet

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material: 100 procent polyamid
 • Foder: 100 procent polyester

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Bäst i test mellanklassen: Didriksons Norma Kids JKT – prisvärd regnjacka

Denna fina och högkvalitativa regnjacka från Didriksons har en riktigt snygg design, och många positiva egenskaper. Ca pris 650 kr.

Didriksons Norma Kids JKT - prisvärd regnjacka barn

Här finns en hel del fördelar: En hög kvalitet, en snygg design, avtagbar och elastisk huva, en mjuk krage, hellång dragkedja med hakskydd, reflekterande detaljer för en ökad synlighet och namnetikett inuti. Denna vattentäta regnjacka har praktiska fickor, och den erbjuder en hög komfort. Här finns helt enkelt allt man kan önska av en regnjacka för barn – ett gott skydd mot regn och vind, en hög kvalitet, tålighet och en hög komfort. Denna snygga jacka håller barnet varmt och torrt under regniga och lite kalla dagar utomhus.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Snygg design
 • Avtagbar, elastisk huva
 • Mjuk krage
 • Dragkedja med hakskydd
 • Reflekterande detaljer

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material: 100 procent polyester
 • Tvättråd: Skontvätt 40 grader

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: FIX Regnjacka – billigaste regnjackan i vårt test

Det här är en riktigt prisvärd regnjacka för barn som trots sitt låga pris har många fördelar. Den håller en hög kvalitet, har en riktigt snygg design och fina mönster. Ca pris 350 kr.

FIX Regnjacka - billigaste regnjackan i vårt test barn

Förutom att hålla en hög kvalitet har denna fina regnjacka för barn även många andra fördelar. Den har en riktigt snygg design med härliga färger och fina mönster, vilket är ett stort plus. Även det låga priset är förstås en stor fördel. Denna jacka är vind- och vattentät, har svetsade sömmar, dragkedja med tryckknappar i fram, en avtagbar huva med tryckknappar, resår i ärmsluten och reflekterande detaljer runt ärmarna och baktill. En riktigt fin och bra regnjacka, till ett ännu bättre pris.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Lågt pris
 • Snygg design
 • Håller hög kvalitet
 • Vind- och vattentät

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material: 100 procent polyuretan
 • Tvättråd: Maskintvätt 40 grader

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Regnjacka Herr Bäst i test premiumklassen: Marmot Precip Eco Jacket – bästa regnjackan 2022

Den här fina regnjackan är ett riktigt bra val för män. Den har en låg vikt, håller en hög kvalitet och är tillverkad i ett miljövänligt material. Ca pris 1200 kr.

Marmot Precip Eco Jacket - bästa regnjackan herr

Den här regnjackan har många fördelar: En hög kvalitet, en snygg design, erbjuder en hög komfort, god rörlighet, en låg vikt och en smidig storlek. Det gör att den enkelt kan läggas i väskan utan att ta upp allt för mycket plats. Den är även miljövänlig med ett material av 100 procent återvunnen nylon ripstop. Denna regnjacka är även högpresterande och tillverkad i ett andningsbart material, vilket i sin tur ger en hög komfort. Sömmarna är tejpade och jackan är mycket hållbar, den har ventilationsdragkedjor under ärmarna och många andra praktiska egenskaper. Dessutom har den en patenterad dry-touch-finish som gör att den enkelt kan packas ned i sin egen ficka. En riktigt smart och högkvalitativ regnjacka.

Fördelar

 • Håller hög kvalitet
 • Låg vikt
 • Miljövänligt material
 • Kan packas i sin egen ficka
 • Snygg design
 • Hög komfort

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material: NanoPro Eco 100 procent återvunnen nylon ripstop
 • Vikt: Ca 293 gram
 • Passform: Normal

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Bäst i test mellanklassen: Rains Long Jacket – prisvärd regnjacka

Vår vinnare i mellanklassen för herr är en riktigt högkvalitativ och fin regnjacka med många fördelar. Den är i en längre modell, har en tidlös design och finns i många snygga färger. Ca pris 900 kr.

Rains Long Jacket - prisvärd regnjacka herr

Här finns många fördelar: En hög kvalitet, en tidlös design, längre modell, många snygga färger att välja mellan, mångsidig funktionalitet, minimal silhuett, dubbelförseglade diagonala fickflikar, justerbara manschetter och fishtailfåll. Här finns även tryckknappsknäppning, öljetter i armhålan och ett bakok med dolda ventilationshål. Den vattentäta jackan är tillverkad i stark och hållbar PU-signaturtyg med ultraförseglade sömmar. Jackan har en lättviktsfinish med mjuk yta och ett snyggt fall.

Fördelar

 • Mycket hög kvalitet
 • Längre modell
 • Tidlös design
 • Finns i många snygga färger
 • Mångsidig funktionalitet

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Tvättråd: Maskintvätt 30 grader
 • Material: PU-signaturtryck

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: Blåkläder Regnjacka – billig och bra regnjacka

Det här är en mycket prisvärd regnjacka som trots sitt låga pris har många fördelar. Den håller en hög kvalitet, har en snygg design och en god andningsfunktion. Ca pris 600 kr.

Blåkläder Regnjacka - billig och bra regnjacka herr

Det här är en riktigt fin regnjacka som håller en hög kvalitet och har en mycket snygg design. Den är både vind- och vattentät, har tejpade sömmar, en avtagbar huva, foder i mesh som ger en bra ventilation och en god andningsfunktion. Denna jacka har 5000 mm vattenpelare, en fleecefodrad krage, en luva med meshfoder, dolt envägsblixtlås i plast och frontslå med kardborre. Här finns även bröstficka och framficka, båda med blixtlås, ett förlängt ryggslut som är justerbar med dragsko i nederkant samt justerbara ärmavslut med kardborre. En riktigt snygg och prisvärd regnjacka som samtidigt håller en hög kvalitet.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Håller en hög kvalitet
 • Snygg design
 • Vind- och vattentät
 • Bra ventilation
 • God andningsförmåga

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Material: 100 procent polyester
 • Foder: Mesh

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av regnjacka

Det finns en hel del egenskaper som är viktiga hos regnjackor – självklart är vattentätheten väldigt viktig, men även sådant som passform, komfort, rörlighet, vikt, storlek, funktionalitet och en hel del annat kan vara viktigt. För att göra det enklare när det är dags att köpa en regnjacka kan det vara en bra idé att börja med att fundera, innan man börjar leta.

Fundera över hur, vart och när du ska använda regnjackan. Behöver du kanske en fodrad regnjacka? En låg vikt kan vara viktigt, inte minst för att det ökar komforten men också för att jackan blir enklare att ta med. Av samma anledning kan en smidig storlek vara bra, så att jackan inte tar upp mycket plats när du packar med den.

Om du har möjlighet kan det vara en bra idé att testa regnjackor innan du köper en. Det behöver inte innebära att du köper jackan i en fysisk butik, men du kan prova i en butik innan du bestämmer dig. Tänk på att röra dig när du provar jackan, eftersom du med stor sannolikhet kommer att röra på dig när du använder den. Sällan går man bara ut och står i regnet, utan troligen kommer du att använda regnjacka under promenader och liknande. Prova därför att gå omkring i butiken med jackan, böj dig ned, vrid på dig och så vidare.

Använder du ryggsäck, och kommer att använda ryggsäck även när du har regnjacka, så kan det förstås vara en bra idé att även prova jackan med ryggsäck. Känn efter så att inga fickor blir dolda när ryggsäcken sitter på ryggen, och så att inga dragkedjor eller någonting annat skaver. Jackan ska helt enkelt vara bekväm även med ryggsäcken på ryggen.

Andra saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa regnjacka är till exempel vad som finns på jackan – fickor, huva och reflexer till exempel. Fickor kan vara väldigt praktiskt såväl för förvaring som för att kunna värma händerna någonstans när det börjar kännas kyligt i regnet. Huva kan förstås också vara en fördel, och lika så så reflexer som gör dig synlig i mörkret. Tänk även på att det kan vara bra att få plats med en tröja eller tunnare jacka under regnjackan, något nummer större kan ofta vara en bra idé.

När du har köpt en regnjacka så är det förstås även viktigt att ta hand om den. Följ tvättråden för just den regnjacka du har köpt och ta hand om den på rätt sätt. Det rekommenderas även att regnkläder impregneras efter omkring fyra till fem tvättar. Om du tar hand om regnjackan på rätt sätt så kan du öka livslängden en hel del, och med stor sannolikhet ha användning av den under många år framöver.

Vanliga frågor och svar om regnjacka

Vad är regnjacka?

En regnjacka är helt enkelt en vattentät eller vattenavvisande jacka som används som skydd mot regn. Till skillnad från vanliga jackor stöter regnjackan bort regnet och blir inte blöt, vilket förhindrar att regnet går genom kläderna så att du själv blir blöt och kall.

Hur tvättar man regnkläder?

Regnkläder kan tvättas i tvättmaskinen, på 30 grader. För att upprätthålla sin funktion bör regnkläder tvättas regelbundet. Efter tvätt bör regnkläder torkas i torkskåp på lågvärme för att den vattenavvisande ytbehandlingen ska aktiveras, alternativt kan de lufttorka i rumstemperatur. Exakt vilka tvättråd som gäller kan variera mellan olika regnjackor, så kolla alltid om det finns specifika instruktioner för märke och modell först.

Hur impregnerar man regnkläder?

Om du behöver impregnera regnjackan så börjar du med att rengöra den, och tvättar den sedan i tvättmaskinen med flytande impregneringsmedel. Följ instruktionerna på förpackningen. Hur ofta en regnjacka behöver impregneras kan variera, men generellt brukar man säga att det behövs efter ungefär fyra till fem tvättar i tvättmaskin.

En regnjacka är ett måste för de flesta, och allra mest om man gärna är utomhus oavsett väder. Här har vi jämfört och tagit fram bästa regnjackorna.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar