Bäst i Test: Råsaftcentrifug – Bevara näringsämnena och Juica dig till lycka!

Att “juica sig genom dagen” är ju ett gammalt uttryck man hör folk slänga sig med lite då och då. Ena veckan är det sellerijuice, veckan därpå är det rödbetsjuice eller granatäpplejuice eller nån spejsad rambutanvariant! Ja vid närmare eftertanke, hur ofta har man inte trillat in på ett mingel och ordet “juicepress” vilat på precis allas läppar!? Jasså du känner inte igen dig… Ett tag var jag till och med inne på att bojkotta alla idéer om juicekurer och detox och råsaftcentrifuger för, ja ibland vill man liksom bara inte falla för trenden! Men så kom dagen när jag unwrappa den där råsaftcentrifugen och placerade den på gräddhyllan i köket och vips – no turning back! Nu juicar jag för fulla muggar och det är både intermittent fasta och collagepulver och spirulina rätt in i garaget. Ja jag är faktiskt helt övertygad om att en juicemaskin är lite av en game changer vad gäller välmående. Fånga fallfrukten i trädgården! Tryck in vitaminerna i grönsaksstrejkarna genom en juiceblandning av frukt och grönt! Ingen blev väl förvånad när råsaftcentrifugen blev årets julklapp! Du vet vad livsmedelsverket säger: minst 500 gram frukt och grönt om dagen! Och det blir inte enklare  att tillgodose än med en juice!

All ära till juicen, men även smoothies har sin plats på hälsohimlen! Kika gärna in på vårt bäst i test för blenders! Eller är det månne en stavmixer du är ute efter? Bäst i test stavmixer har du här! Men nu har våra experter landat i sex prima råjuicecentrifuger i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Bästa Råsaftcentrifug 2023

Så vilken är den bästa Råsaftcentrifugen? Philips HR1921/20 råsaftcentrifug från kategorin Mittemellan blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Sage Appliances The 3X Bluicer Pro

Allt i ett – säg adjö knivar och hallå Bluicer! Pris fr. 4000 kr.

Sage Appliances The 3X Bluicer Pro bäst i test råsaftcentrifug

Ja här har vi en ruggig vapendragare i köket! En råsaftcentrifug med blenderfunktion! Allt i ett. Med ‘The 3X Bluicer Pro’ från Sage kan du göra alla möjlig uppgifter och på smarta och näringsbevarande sätt. Den har features som Cold Spin Technology, Kinetix-blad och skål, och på det 10 olika hastighetsinställningar! Du kan färskpressa juice, göra smoothies, cocktails eller vad du nu är sugen på! Maskinen är även utrustad med 5 smidiga one-touch-program: Green smoothie, Smoothie, Pulse ice crush, Auto clean och Fresh cocktail. Så är du på jakt efter en blender eller en juicer eller en råsaftcentrifug – men inte kan välja! Då har du svaret hos Sage – En bluicer! Den klarar effektiv båda uppgifterna och har flera högteknologiska egenskaper och funktioner.

Specifikationer

 • Blender, juicer – bluicer
 • Goda smoothies och juicer
 • 5 one-touch-program
 • 10 olika hastigheter

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Utmanare Lyxklassen: Magimix Juice Expert 3

Smidig, snygg och energieffektiv! Pris fr. 2700 kr.

Magimix Juice Expert 3, Svart bäst i test råsaftcentrifug

Magimix Juice expert 3 är en lightare variant än vår vinnare, vilket ju är lite skönare för fickan! Men här får du det en råsaftcentrifug gör bäst: njuta av kall, färkpressad juice på ett kick. Den är otroligt energieffektiv (vilket är ett plus om du gillar miljön – går ju lite hand i hand med att dricka juice tänker jag!), har en gratis app för massor av inspo och en härlig receptbok med över 100 idéer på vad du kan skapa med den här härliga maskinen medföljer. Allt från smoothies till desserter. Magimix Juice expert 3 har en XL filtercentrifug som klarar hårda frukter och grönsaker som morötter och äpplen och en extra XL saftpress om är specialdesignad för mjuka eller kokta frukter och grönsaker som hallon och tomat. Citruspressen drar ur saften utan kärnor ut alla citrusfrukter och det stora påfyllnadshålet gör den väldigt enkelt att använda vilka frukter och grönsaker du än planerar att stoppa i!

 • Otroligt energieffektiv
 • Designad till mjuka ingredienser
 • Extra stort påfyllningshål

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare i Mellanklassen: Philips HR1921/20 råsaftcentrifug – Bästa Råsaftcentrifugen 2023!

Vår vinnare i Mellanklassen blev denna råsaftcentrifug från Philips som har ett mycket dovt arbetsljud och bäst juiceutvinning! Pris fr. 2000 kr.

Vinnare i Premiumklassen: Philips HR1922/20 råsaftcentrifug

Philips HR1921/20 råsaftcentrifug har ett dovt arbetsljudet vilket är en av den här juicemaskinens största fördelar och gjorde den till vår favorit. Philips råsaftcentrifug har stora inmatningsrör, den här juicepressen har en diameter på 80 mm, vilket gör att du slipper jobbet med att hacka frukt, grönsaker och rotfrukter i delar. Hela äpplen får plats i röret, vilket resulterar i en snabb och god äppeljuice (kom ihåg att lägga äpplena i kylen några timmar innan för en iskall äppeljuice). Motorn är med sina 1100 watt riktigt kraftfull och klarar av även de hårdaste frukterna och grönsakerna, till och med rotfrukter utan att protestera det minsta. Ett extra plus för FiberBoost-funktionen som gör att du kan välja 50 procent mer fibrer genom att låta mer fruktkött gå igenom silen. Färskpressad juice är ett enkelt och fantastiskt sätt att tillsätta mer vitaminer och fibrer i kosten. Juicebehållaren rymmer upp till 1 liter och fruktköttsbehållaren har en kapacitet på hela 2,1 liter vilket betyder ungefär 3 liter juice utan att tömma slask-behållaren.

 • Tystaste juicepressen i testet
 • Riktigt kraftfull motor på 1100 watt
 • Bäst juiceutvinning av alla maskinerna, ett plus för FiberBoost-funktionen
 • Mycket kraftfull motor som klarar alla frukter och grönsaker galant, utan några som helst problem

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

 

Utmanare mellanklassen: Severin ES 3570, Råsaftcentrifug

Den här råsaftscentrifugen från Severin klarar av hela grönsaker och frukter utan svårigheter! Pris fr. 850 kr.

Severin råsaftcentrifug bäst i test 2023 stor juicepress

Här jobbar vi enkelt och gott för skonsam summa! Den här råsaftcentrifugen från Severin langar vitaminrik juice med bara ett knapptryck! Inmatningsröret är i storleken XXL vilket gör att du knappt behöver dela på frukterna eller grönsakerna innan du trycker ner dom. Dessutom har juicehållaren en kapacitet på 1,1 liter och är i BPA-fri plast! Så ska du göra juice även till en vän, ja men så gör det! Resthållaren har en kapacitet upp till 2,5 liter så många frukter hinner gå genom röret innan det är dags för tömning.

 • BPA-fri plast
 • Rostfri ståldesign
 • 2 hastighetsfunktioner
 • Extra stor öppning för frukt och grönt

Specifikationer: 

 • Effekt: 800 W.
 • Tystgående luftkyld motor.
 • 2 Hastighetslägen.
 • 19 000 varv/min vid maxläge.
 • Löstagbar restbehållare.
 • Enkel att rengöra.
 • Sil och rivinsats i rostfritt stål.
 • Gummi i botten så maskinen inte glider.

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

    

 

Bäst i test: Budget

Vinnare Budgetklassen: Severin 3566 Råsaftcentrifug

En till från juiceexperterna Severin – men här i bästa budgetform! Pris fr. 600 kr.

Severin 3566 Råsaftcentrifug billig juicepress

Här har vi lillsyrran till utmanaren i mellanklassen från Severin! Den sitter inne på att goda egenskaper som sitt storasyskon; har samma luftkylande motor, bevarar vitaminer, har en juicebehållare i BPA-fri plast och stor frukt och grönsaksöppning. Men i övrigt är den mindre! Juicebehållaren har en kapacitet på 500 ml och fruktköttsbehållaren på 1500 ml.  Juicemaskinen har 2 hastighetsfunktioner med 19000 varv/ min vid maximal hastighet. Alla delar är avtagbara för en lätt, smidig rengöring och maskinen har glidsäkra fötter!

Specifikationer

 • Design i rostfritt stål
 • Kraftig luftkylande motor
 • BPA-fri plast
 • 2 hastighetsfunktioner

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Utmanare Budgetklassen: Princess Master 201851 – Billigaste råsaftcentrifugen i vårt test!

Här gör du prima juice för en billig peng! Dessutom är maskinen liten och smidig, perfekt för det trånga köket! Pris fr. 500 kr.

Princess Master 201851 billig juicepress

Är det ett snabbt glas färskpressad juice till frullen som lockar, men sen vill du enkelt kunna stoppa undan maskinen och inte plocka fram den förrän morgonen därpå? Är du dessutom inte sugen på att lägga en månadshyra på inköpet? Ja men då tror jag vi har en kandidat i denna smarta juicer från Princess! Den här goingen är utrustad med en kraftig motor som arbetar snabbt och levereras med ett smart anti-dropp-system. Behållaren är avtagbar vilket gör maskinen enkel att rengöra. Dessutom är den tyst – perfekt om du är uppe med tuppen och inte vill väcka nån annan. För en säker användning är pressen utrustad gummifötter som inte glider på köksbänken.

Specifikationer

 • Juicer i rostfritt stål
 • Kraftfull och tyst motor
 • Enkel att rengöra

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Philips HR1921/20 råsaftcentrifug från kategorin Mittemellan utsedd till bäst i test. Detta tack vara dess egenskaper i kombo med det schyssta priset! Här har vi en smidig råsaftcentrifug av hög kvalitet, som är enkel att använda och kraftfull som tusan! Den är lätt att rengöra, har smarta program och funktioner, rymmer en stor mängd och har låsspärrsteknik! Dessutom är det väldigt tyst.

I sökandet efter den bästa råsaftcentrifugen har vi gjort gedigen research, pratat med konsumenter, skannat labbtester och specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den maskin som är bäst från den som inte är det. När det kommer till råsaftcentrifuger finns det en grej som är viktigare än allt annat; kvalitén på resultatet! blir juicen slät och fin och bevarar maskinen alla dess nyttiga näringsämnen trots att den kör på med ordentlig kraft? Ja där hänger allt som oftast resultatet ihop med prislappen.

Med de sex maskiner vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken. Det här är riktigt vassa kökskompisar och om du inte redan har en, ja då kan jag garantera att du kommer inse behovet så fort du skaffat en!

Köpguide Råsaftcentrifug

Så väljer du rätt råsaftcentrifug

Att veta vilken råsaftcentrifug som är den bästa och mest prisvärda kan vara svårt. Därför har vi hjälpt dig att sammanställa några olika kriterier som kan vara värda att avväga i jakten på en billig och bra råsaftcentrifug. Det lönar sig att läsa på lite innan du köper din juicemaskin. Tänk på följande:

 1. Användarvänlighet – det viktigaste kriteriet är att din råsaftcentrifug är lätt att använda. Vi rekommenderar ett bredare hål för frukten. På så sätt slipper du att småhacka frukt och grönsaker för att få plats, det är extra och onödigt jobb.
 2. Juicebehållare – din råsaftcentrifug bör ha så stor juicebehållare som möjligt, så att du kan göra mycket juice på samma gång. En billig och bra råsaftcentrifug ger riktigt mycket juice och lite spill.
 3. Rengöring – det är verkligen a och o hur lätt en råsaftcentrifug är att rengöra. En juicemaskin består av flera olika delar, och framförallt silen kan vara svår att rengöra. Har du diskmaskin i hemmet är det bekvämt att leta efter en råsaftcentrifug som klarar att diskas i maskin.
 4. Råsaftcentrifugens storlek – en maskin som tar upp för mycket plats kan vara ett irritationsmoment. Råsaftcentrifuger har en tendens att vara skrymmande, så det är viktigt att den går att plocka isär i mindre delar för bättre förvaring.
 5. Motorn – din råsaftcentrifug bör ha en stark motor för att klara av att pressa även hårdare frukt och grönsaker, samt rotfrukter. En svag motor kan bränna och ha svårt att klara av till exempel rödbetor och morötter. Fundera inte ens på en maskin med mindre än 700 watt.
 6. Pris –  billig och bra råsaftcentrifug är en juicer som är av bra kvalitet utan att den kostar skjortan.

Tips göra juice med råsaftcentrifug

Om du föredrar din juice kall, kan du lägga in frukterna och grönsakerna i kylskåpet några timmar innan du ska använda din råsaftcentrifug. Nypressad juice har relativt kort hållbarhet, hållbarheten kan utökas med till exempel saftsocker. Ett annat tips är att frysa in juicen, så kan den användas som bas i smoothies senare. Du kan även skapa grytbaser, såser och soppor med hjälp av en råsaftcentrifug. Juicen kan med fördel användas till att göra sorbet, glass eller som ingrediens i cocktails.

 

Recept på juice med råsaftcentrifug

Juice med råsaftcentrifug kan göras med så många olika frukter, grönsaker och bär!

Juicer har druckits av människor i tusentals år för dess hälsofrämjande egenskaper. Med introduceringen av nya mer effektiva råsaftcentrifuger, juicemaskiner och juicepressar har det blivit lättare än någonsin att behandla alla typer av problem med juice. Juicen hjälper till självläkning och snabbare återhämtning. Här nedan hittar du hälsosamma recept med råsaftcentrifug.

Juicerecept för olika ändamål

Juice vid förkylning

Om du blivit förkyld och vill bli frisk snabbare är juice från råsaftcentrifug en mycket bra idé. Kroppen mår bra att berikas med vitaminer och mineraler samt sköljas igenom med vattnet som frukterna till stor del består av.

Förslag på ingredienser i juice för att förstärka immunförsvaret: morot, bladselleri, rädisor, persilja, vitlök. Dessa ingredienser innehåller bra med antioxidanter: morot, persilja, spenat, vitlök, rosmarin, mangostan, granatäpple, gojibär, blåbär. En vinnande kombination som även är god är: morot, citron, rädisor, ingefära, vitlök

Juice vid baksmälla

Blev det några drinkar för mycket igår? Bakfylla beror till största delen på uttorkning, därför är det viktigt att fylla på med ordentlig med vätska. Vid uttorkning blir även saltbalansen dålig, det är därför vi blir sugna på skräpmat med mycket fett och salt. Välj den sunda vägen istället.

Förslag på ingredienser för att avgifta sig efter en baksmälla. Bra för levern: morot, gurka, rödbetor, ingefära. Bra för njurarna: morot, äpple, granatäpple, tranbär, cayennepeppar. Bra för tarmarna: morot, vetegräs, persilja, vitlök

Juice vid stress

Mycket stress i livet gör att kroppen förbrukar mycket mer av dina resurser. Om du dessutom ätit dåligt, eller inte alls, ställer kroppen i sig på svält. Det kan vara svårt att äta när man är stressad och då kan en juice funka bra för att få i sig åtminstone vitaminerna som behövs. Du kan med fördel blanda juicen i en blender/mixer med hungerdämpande havregryn.

Här är förslag på ingredienser som hjälper dig att stressa ner och återfå balansen: morot, bladselleri, grönkål, persilja, tomat, broccoli. Dessa ingredienser är uppiggande: morot, vetegräs, cayennepeppar.

Juice efter träningen

Juice kan minska träningsvärken och förbättra återhämtningsförmågan. Ett hårt träningspass, där du svettats mycket, kan göra dig uttorkad och matt. Se till att fylla på ordentligt med vätska och vitaminer. Mineraler är även väldigt viktiga för återuppbyggnaden av muskler.

Förslag på ingredienser som stärker och piggar upp dig efter träningen. Bladselleri är jättebra för att återställa elektrolytbalansen i kroppen, likaså kokosvatten. För att minska risken för inflammation kan du juica: ananas, gurkmeja, ingefära, vitlök. Träningsvärken minskas med: körsbär, tranbär.

Juice och träning är en bra kombination

Juice vid värk

Även värk kan minskas med juicernas helande ingredienser. Huvudvärk kan exempelvis bero på uttorkning eller dålig kost. Vid mensvärk är det viktigt att fylla på med vitaminer och mineraler (framförallt magnesium) som hjälper till med hormonbalansen.

Här är förslag på ingredienser som hjälper till vid olika typer av värk. Vid huvudvärk: morot, bladselleri, persilja, spenat. Förslag på ingredienser vid mensvärk för hormonbalansen: morot, broccoli. Smärtlindrande: morot, ingefära, cayennepeppar.

Juice vid matsmältningsproblem

Matsmältningsproblem kan innebära så väl förstoppning som laxeringsproblem. I alla tider har frukt, grönt, örter, kryddor och rotsaker används för att hjälpa magens matsmältningsprocess.

Förslag på ingredienser som hjälper till vid magproblem. Då du behöver hjälp med laxeringen: plommon, fikon. Ett annat knep är att ta pressad citron i ett glas vatten på morgonen. För att bättra på och hjälpa matsmältningen: ananas, papaya.

Frågor och svar om Råsaftcentrifuger

Vad gör en råsaftcentrifug?

En råsaftcentrifug river frukt, bär eller grönsaker i minimala delar. Den kastar sedan ut det rivna i en behållare och ut kommer ren juice. Överst i råsaftcentrifugen finns det hål i vilket man stoppar frukterna eller grönsakerna. Tänk på att du kan använda behållaren med slaggprodukter och exempelvis göra vegobiffar!

Är juice bra vid förkylning?

Om du blivit förkyld och vill bli frisk snabbare är juice från råsaftcentrifug en mycket bra idé. Kroppen mår bra att berikas med vitaminer och mineraler samt sköljas igenom med vattnet som frukterna till stor del består av. Förslag på ingredienser i juice för att förstärka immunförsvaret: morot, bladselleri, rädisor, persilja, vitlök. Dessa ingredienser innehåller bra med antioxidanter: morot, persilja, spenat, vitlök, rosmarin, mangostan, granatäpple, gojibär, blåbär. En vinnande kombination som även är god är: morot, citron, rädisor, ingefära, vitlök

Är juice bra vid baksmälla?

Blev det några drinkar för mycket igår? Bakfylla beror till största delen på uttorkning, därför är det viktigt att fylla på med ordentlig med vätska. Vid uttorkning blir även saltbalansen dålig, det är därför vi blir sugna på skräpmat med mycket fett och salt. Välj den sunda vägen istället.

Förslag på ingredienser för att avgifta sig efter en baksmälla. Bra för levern: morot, gurka, rödbetor, ingefära. Bra för njurarna: morot, äpple, granatäpple, tranbär, cayennepeppar. Bra för tarmarna: morot, vetegräs, persilja, vitlök

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar