Det kan vara svårt att hitta en billig och bra råsaftcentrifug i djungeln av alla produkter där ute, därför har vi sammanställt den här artikeln. Allt fler människor upptäcker hur enkelt och gott det är att göra juice med en råsaftcentrifug. Du kan göra fantastisk äppeljuice av trädgårdens fallfrukt eller göra nyttiga grönsaks-smoothies på resterna i kylskåpet. Blandar du grönsaker med frukt, kan du få även den mest kräsna salladsmotståndaren att få i sig sina vitaminer. Råsaftcentrifugen blev årets julklapp 2013. Livsmedelsverket rekommenderar att såväl vuxna som barn över tio år, äter 500 gram frukt och grönt per dag, där cirka hälften är frukt och hälften är grönsaker.

Så väljer du rätt råsaftcentrifug

Att veta vilken råsaftcentrifug som är den bästa och mest prisvärda kan vara svårt. Därför har vi hjälpt dig att sammanställa några olika kriterier som kan vara värda att avväga i jakten på en billig och bra råsaftcentrifug. Det lönar sig att läsa på lite innan du köper din juicemaskin. Tänk på följande:

  1. Användarvänlighet – det viktigaste kriteriet är att din råsaftcentrifug är lätt att använda. Vi rekommenderar ett bredare hål för frukten. På så sätt slipper du att småhacka frukt och grönsaker för att få plats, det är extra och onödigt jobb.
  2. Juicebehållare – din råsaftcentrifug bör ha så stor juicebehållare som möjligt, så att du kan göra mycket juice på samma gång. En billig och bra råsaftcentrifug ger riktigt mycket juice och lite spill.
  3. Rengöring – det är verkligen a och o hur lätt en råsaftcentrifug är att rengöra. En juicemaskin består av flera olika delar, och framförallt silen kan vara svår att rengöra. Har du diskmaskin i hemmet är det bekvämt att leta efter en råsaftcentrifug som klarar att diskas i maskin.
  4. Råsaftcentrifugens storlek – en maskin som tar upp för mycket plats kan vara ett irritationsmoment. Råsaftcentrifuger har en tendens att vara skrymmande, så det är viktigt att den går att plocka isär i mindre delar för bättre förvaring.
  5. Motorn – din råsaftcentrifug bör ha en stark motor för att klara av att pressa även hårdare frukt och grönsaker, samt rotfrukter. En svag motor kan bränna och ha svårt att klara av till exempel rödbetor och morötter. Fundera inte ens på en maskin med mindre än 700 watt.
  6. Pris –  billig och bra råsaftcentrifug är en juicer som är av bra kvalitet utan att den kostar skjortan.

Tips göra juice med råsaftcentrifug

Om du föredrar din juice kall, kan du lägga in frukterna och grönsakerna i kylskåpet några timmar innan du ska använda din råsaftcentrifug. Nypressad juice har relativt kort hållbarhet, hållbarheten kan utökas med till exempel saftsocker. Ett annat tips är att frysa in juicen, så kan den användas som bas i smoothies senare. Du kan även skapa grytbaser, såser och soppor med hjälp av en råsaftcentrifug. Juicen kan med fördel användas till att göra sorbet, glass eller som ingrediens i cocktails.

Bäst i test: Philips HR1922/20 råsaftcentrifug

Philips HR1922/20 råsaftcentrifug Test-ettan bland råsaftcentrifuger blev billig och bra råsaftcentrifug modellen Philips HR1921/20. Det dova arbetsljudet är en av den här juicemaskinens största fördelar och gjorde den till vår favorit. Philips råsaftcentrifuger har stora inmatningsrör, den här juicepressen har en diameter på 80 mm, vilket gör att du slipper jobbet med att hacka frukt, grönsaker och rotfrukter i delar. Hela äpplen får plats i röret, vilket resulterar i en snabb och god äppeljuice (kom ihåg att lägga äpplena i kylen några timmar innan för en iskall äppeljuice).

Motorn är med sina 1200 watt riktigt kraftfull och klarar av även de hårdaste frukterna och grönsakerna, till och med rotfrukter utan att protestera det minsta. Ett extra plus för FiberBoost-funktionen som gör att du kan välja 50 procent mer fibrer genom att låta mer fruktkött gå igenom silen. Färskpressad juice är ett enkelt och fantastiskt sätt att tillsätta mer vitaminer och fibrer i kosten.

Juicebehållaren rymmer upp till 1 liter och fruktköttsbehållaren har en kapacitet på hela 2,1 liter vilket betyder ungefär 3 liter juice utan att tömma slask-behållaren.

– Lite jobbigare att rengöra än testtvåan från Bosch men bättre än övriga, går att diska i maskin men det krävs ibland handdisk för att få rent silen. Snabbrengöringen QuickClean som kan användas mellan ingredienserna för en snabbrengöring fungerar ok, men inte mer. Lite trögt spärrhandtag, men det är en petitess.

+ Tystaste juicepressen i testet. Bäst juiceutvinning av alla maskinerna, ett plus för FiberBoost-funktionen. Mycket kraftfull motor som klarar alla frukter och grönsaker galant, utan några som helst problem. Det är en fröjd att använda den här juicemaskinen och priset är mycket förmånligt för kvaliten och prestandan.

 

Test tvåa råsaftcentrifug: Bosch MES4000

Med en stark motor på hela 1000 watt – gör Bosch MES4000 Råsaftcentrifug till en vinnare. Juicemaskinens 2 hastigheter gör att du kan anpassa hastigheten efter typ av frukt, grönsak eller rotfrukt. Du gör snabbt en läskande juice på vad du har i kylskåpet eller fallfrukten från trädgården. Bosch MES4000 är den första juicepressen med keramisk kniv. Den keramiska kniven, tillsammans med den högglanspolerade silen i rostfritt stål, gör att du kan utvinna mer juice ur din frukt och att rengöringen blir mycket lättare. Ett stort inmatningsrör med diametern 84 mm gör att du slipper skära frukten i småbitar. Juicemaskinen har ett praktiskt drop-stop för att slippa onödigt spill och kladd. Du kan göra upp till 1,5 liter juice per gång och juicekannan har en skumavskiljare. Avfallsbehållaren är extra stor och rymmer upp till 3 liter rester. Samtliga löstagbara delar går att diska i maskin.

– Lite sämre juiceutvinning än exempelvis testvinnaren. Högre ljudnivå än flera av de andra råsaftcentrifugerna.

+ Råsaftcentrifugens höga effekt gör att du lätt och snabbt kan pressa ner hårda frukter, grönsaker och rotfrukter till juice. Mycket prisvärd råsaftcentrifug.

Budgetvarianten: OBH Nordica Prestige Råsaftcentrifug

juicemaskin-obh-nordica-prestige

OBH Nordica Prestige Råsaftcentrifug

OBH Nordica Prestige har en mediumstark motor på 800 watt, precis vad som krävs för att klara av hårdare frukter och grönsaker. Juicekannan rymmer 1,2 liter och slaskbehållaren för fruktkött rymmer 2 liter. Två olika hastigheter för att anpassa kraften utifrån ingredienserna. Låsanordningen gör att råsaftcentrifugen känns säker och inte går igång av misstag. Inmatningsröret är tillräckligt stort för exempelvis äpplen. OBH Nordica Prestige är en helt ok råsaftcentrifug till ett bra pris.

– Inga större minus, den här maskinen gör vad den ska men funktionerna är mycket enkla. Det kan verkligen vara värt att betala några hundralappar till för att få en råsaftcentrifug som har bättre prestanda.

+ OBH Nordica Prestige är en hyfsat billig och bra råsaftcentrifug om man jämför med andra juicers av välkända märken.

Recept på juice med råsaftcentrifug

Juice med råsaftcentrifug kan göras med så många olika frukter, grönsaker och bär!

Juicer har druckits av människor i tusentals år för dess hälsofrämjande egenskaper. Med introduceringen av nya mer effektiva råsaftcentrifuger, juicemaskiner och juicepressar har det blivit lättare än någonsin att behandla alla typer av problem med juice. Juicen hjälper till självläkning och snabbare återhämtning. Här nedan hittar du hälsosamma recept med råsaftcentrifug.

Juicerecept för olika ändamål

Juice vid förkylning

Om du blivit förkyld och vill bli frisk snabbare är juice från råsaftcentrifug en mycket bra idé. Kroppen mår bra att berikas med vitaminer och mineraler samt sköljas igenom med vattnet som frukterna till stor del består av.

Förslag på ingredienser i juice för att förstärka immunförsvaret: morot, bladselleri, rädisor, persilja, vitlök. Dessa ingredienser innehåller bra med antioxidanter: morot, persilja, spenat, vitlök, rosmarin, mangostan, granatäpple, gojibär, blåbär. En vinnande kombination som även är god är: morot, citron, rädisor, ingefära, vitlök

Juice vid baksmälla

Blev det några drinkar för mycket igår? Bakfylla beror till största delen på uttorkning, därför är det viktigt att fylla på med ordentlig med vätska. Vid uttorkning blir även saltbalansen dålig, det är därför vi blir sugna på skräpmat med mycket fett och salt. Välj den sunda vägen istället.

Förslag på ingredienser för att avgifta sig efter en baksmälla. Bra för levern: morot, gurka, rödbetor, ingefära. Bra för njurarna: morot, äpple, granatäpple, tranbär, cayennepeppar. Bra för tarmarna: morot, vetegräs, persilja, vitlök

Juice vid stress

Mycket stress i livet gör att kroppen förbrukar mycket mer av dina resurser. Om du dessutom ätit dåligt, eller inte alls, ställer kroppen i sig på svält. Det kan vara svårt att äta när man är stressad och då kan en juice funka bra för att få i sig åtminstone vitaminerna som behövs. Du kan med fördel blanda juicen i en blender/mixer med hungerdämpande havregryn.

Förslag på ingredienser som hjälper dig att stressa ner och återfå balansen: morot, bladselleri, grönkål, persilja, tomat, broccoli. Dessa ingredienser är uppiggande: morot, vetegräs, cayennepeppar.

Juice efter träningen

Juice kan minska träningsvärken och förbättra återhämtningsförmågan. Ett hårt träningspass, där du svettats mycket, kan göra dig uttorkad och matt. Se till att fylla på ordentligt med vätska och vitaminer. Mineraler är även väldigt viktiga för återuppbyggnaden av muskler.

Förslag på ingredienser som stärker och piggar upp dig efter träningen. Bladselleri är jättebra för att återställa elektrolytbalansen i kroppen, likaså kokosvatten. För att minska risken för inflammation kan du juica: ananas, gurkmeja, ingefära, vitlök. Träningsvärken minskas med: körsbär, tranbär.

Juice och träning är en bra kombination

Juice vid värk

Även värk kan minskas med juicernas helande ingredienser. Huvudvärk kan exempelvis bero på uttorkning eller dålig kost. Vid mensvärk är det viktigt att fylla på med vitaminer och mineraler (framförallt magnesium) som hjälper till med hormonbalansen.

Förslag på ingredienser som hjälper till vid olika typer av värk. Vid huvudvärk: morot, bladselleri, persilja, spenat. Vid mensvärk för hormonbalansen: morot, broccoli. Smärtlindrande: morot, ingefära, cayennepeppar.

Juice vid matsmältningsproblem

Matsmältningsproblem kan innebära så väl förstoppning som laxeringsproblem. I alla tider har frukt, grönt, örter, kryddor och rotsaker används för att hjälpa magens matsmältningsprocess.

Förslag på ingredienser som hjälper till vid magproblem. Då du behöver hjälp med laxeringen: plommon, fikon. Ett annat knep är att ta pressad citron i ett glas vatten på morgonen. För att bättra på och hjälpa matsmältningen: ananas, papaya.

 

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här