En pulsoximeter mäter både syresättningen i blodet och pulsen, och ibland mer än så. Det är bra för den som lider av hjärtsjukdomar, astma eller andra sjukdomar. Men självklart kan en pulsoximeter användas om man bara vill ha koll på sin hälsa i allmänhet, och då syresättning och puls i synnerhet. En pulsoximeter kan också vara ett bra val för den som tränar. Här får du veta vilken pulsoximeter som är bäst i test.

Köpguide för pulsoximeter

Även om alla pulsoximetrar mäter syresättning, och de flesta även mäter pulsen, så kan övriga funktioner variera en del. En del pulsoximetrar mäter flera värden, en del har Bluetooth eller andra smarta funktioner. Här går vi igenom sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en pulsoximeter.

Funktioner

Pulsoximeterns funktioner är förstås viktigt att fokusera på, åtminstone om man vill ha en pulsoximeter som gör mer än bara mäter syresättningen. Ofta mäts även pulsen, men det finns varianter som har ännu flera funktioner – de kan mäta till exempel andningsfrekvens, pletysmogram och blodflöde.

Om pulsoximetern används med en app så kan även denna ha olika funktioner, till exempel larmfunktion och liknande. Med det sagt så är det inte alltid som pulsoximetern är kompatibel med en app, och det är inte heller ett måste att använda den med en app.

Display 

När det gäller displayen så är denna viktig på flera olika sätt: Först och främst är det förstås väldigt viktigt att den är lättläst, men det är också viktigt att den är lätt att förstå och enkel att använda. Här är alltså stor och tydlig text och en lättanvänd produkt att föredra.

Förutom att displayen ska vara tydlig så kan det vara en fördel om den är belyst, och en färgdisplay kan också vara att föredra. En del pulsoximeter har en display som visar dina värden i en grafisk vy, men här är det förstås helt och hållet en smaksak vad man föredrar.

Hur displayen ser ut och fungerar kan variera en hel del mellan olika pulsoximetrar, men det här är viktigt att kolla på innan man bestämmer sig. En snabb och exakt pulsoximeter är knappast användbar om det är svårt att se vilket värde den visar, så se till att välja en pulsoximeter med en tydlig display.

Mätresultat

Det varierar som sagt vad pulsoximetern kan mäta, och ibland mäter den endast syresättning och puls medan andra mäter många olika värden. Men det är inte bara detta som varierar, utan även hur mätresultatet visas.

Ibland visas en grafisk vy, och ibland finns det möjlighet att spara tidigare mätresultat för att kunna jämföra dessa. Här finns det en del olika alternativ, och det är egentligen inget som är bättre än något annat – det handlar helt och hållet om vad man föredrar. Däremot kan det förstås vara en fördel om mätresultatet presenteras på ett tydligt och lättförståeligt sätt.

Hemfaktas test av pulsoximeter – vi testar 6 modeller 

Här hittar du vinnarna i vårt test av bästa pulsoximetrar. Här finns vinnare i olika prisklasser: premium, mellan och budget, vilket gör att du kan hitta en pulsoximeter som passar dig perfekt oavsett vad du letar efter. Dessa pulsoximetrar har olika egenskaper, funktioner och fördelar och du kan med stor sannolikhet hitta en som passar dig perfekt. Om du mot förmodan inte hittar rätt pulsoximeter för dig bland våra vinnare så kanske någon av utmanarna i de olika klasserna istället är rätt val för just dig.

Bäst i test premiumklassen: Beurer PO60 – bästa pulsoximetern 2021

Testvinnaren i premiumklassen blev Beurer PO60 eftersom det är en högkvalitativ och pålitlig pulsoximeter som ger ett snabbt och exakt resultat, som presenteras på ett tydligt och lättförståeligt sätt. Beurer PO60 har även Bluetooth och många smarta funktioner. Ca pris 850 kr.

Bästa pulsoximeter

 

Den här praktiska och högkvalitativa pulsoximetern mäter både syresättningen i blodet och hjärtfrekvensen/pulsen. Här finns en tydlig display i färg, denna är en stor fördel eftersom den gör det enkelt att använda pulsoximetern. Displayen har 6 tillgängliga vyer, justerbar ljusstyrka och grafisk visning av pulsen.

En annan stor fördel är att denna pulsoximeter har Bluetooth och en praktisk app, Beurer HealthManager, som gör att du enkelt kan överföra dina mätresultat eller maila dem till din läkare med hjälp av en mailfunktion som finns i appen. Andra smarta funktioner i appen är till exempel larmfunktion, möjlighet att ställa in individuella gränsvärden samt 100 minnesplatser.

Här finns även batteristatusindikator och automatisk avstängning. Dessutom ingår flera tillbehör: två 1,5 volts AAA batterier, hållarrem och bältesspänne. Den här pulsoximetern har alltså många fördelar och den är enkel att använda men har samtidigt flera användbara funktioner, vilket gör att den passar perfekt för de flesta.

 

Fördelar

 • Bluetooth och praktisk app
 • Tydlig färgdisplay
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Möjligen ett något högt pris

Specifikation

 • Mäter syresättning och hjärtfrekvens
 • Överföring med Bluetooth
 • Kompatibel med appen Beurer HealthManager
 • Drivs med två 1,5 volts AAA batterier

Pris och mer information:

 

Utmanare premiumklassen: Firstar Pulsoximeter CMS50D

Utmanare i premiumklassen är denna smarta pulsoximeter Firstar, eftersom den är enkel att använda och ger en exakt mätning. Ca pris 940 kronor.

Pulsoximeter test

Den här pulsoximetern mäter syremättnad och puls. Den håller hög kvalitet, är enkel att använda och ger ett snabbt resultat som visas tydligt på displayen. Här är noggrannheten 80 – 99 procent, med en felmarginal på +/- 2 procent respektive 70 – 79 procent med en felmarginal på +/- 3 procent. Genomsnittstiden för en mätning är åtta sekunder.

Pulsoximetern har en smidig storlek som gör den enkel att ta med när du åker bort. Den är också mycket enkel att använda, vilket gör att du snabbt och lätt kan ta reda på syremättnad och puls. 

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Enkel att använda
 • Tydlig display

Nackdelar

 • Högt pris

Specifikation

 • Display: OLED
 • Noggrannhet: 80 – 99 procent respektive 70 – 79 procent
 • Felmarginal +/- 2 procent respektive +/- 3 procent
 • Genomsnittstid: 8 sekunder

Pris och mer information:

 

Bäst i test mellanklassen: Beurer PO45 – prisvärd pulsoximeter

Vinnaren i mellanklassen blev Beurer PO45 eftersom detta är en högkvalitativ, snabb och säker pulsoximeter med många smarta egenskaper och funktioner. Den är enkel att använda och har en tydlig display. Ca pris 500 kr.

Beurer pulsoximeter

Denna pulsoximeter mäter syresättningen i blodet och hjärtfrekvens/puls. En smart detalj är att denna indikerar med en symbol vid felaktig mätning, vilket gör att du vet direkt när mätningen inte har blivit korrekt.

Med denna pulsoximeter blir mätningen enkel och smärtfri, och tack vare att den är liten och har en mycket låg vikt blir den enkel att ta med på resan eller förvara hemma.

Här finns en tydlig färgdisplay med sju tillgängliga vyer, grafisk visning av puls, justerbar ljusstyrka och PI som mäter pulsens styrka och gör det möjligt att mäta vid dålig blodcirkulation.

Denna pulsoximeter har även batteriindikator och automatisk avstängning. Två AAA batterier, hållarrem och bältespåse ingår.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Snabb och säker mätning
 • Tydlig färgdisplay

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Funktioner: Mäter syresättning och hjärtfrekvens (puls)
 • Display: Tydlig färgdisplay, justerbar ljusstyrka
 • Drivs med två AAA batterier

Pris och mer information:

 

Utmanare mellanklassen: Medisana PM 100  

Medisana PM 100 är utmanaren i mellanklassen eftersom det är en pulsoximeter som är enkel att använda, som dessutom har en tydlig och riktigt praktisk display. Ca pris 550 kr.

syresättningsmätare bäst i test

 

Denna pulsoximeter mäter syresättningen av blodet, och indikerar hur mycket av hemoglobinet som är lastat med syre. Den mäter även hjärtfrekvensen/pulsen. Det här är en pulsoximeter som är mycket enkel att använda, du använder den med endast en knapp och mätresultatet presenteras snabbt på den tydliga displayen.

Mätresultaten kan visas antingen som staplar eller som vågor, displayen kan visas på sex olika sätt och den har tio olika nivåer på ljusstyrkan. Pulsoximetern drivs med två AAA batterier, den stängs av automatiskt efter åtta sekunder och en praktisk bärrem ingår.

Fördelar

 • Mycket enkel att använda
 • Tydlig och praktisk display
 • Flera alternativ för mätresultat (staplar, vågor)

Nackdelar

 • Ingen nackdel

Specifikation

 • Funktioner: Mäter syresättning, hjärtfrekvens (puls)
 • Display: OLED
 • Drivs med: två AAA batterier

Pris och mer information:

 

Bäst i test budgetklassen: MSO Pulsoximeter P09 – billig pulsoximeter

Denna pulsoximeter är bäst i test i budgetklassen eftersom det är en prisvärd pulsoximeter som trots sitt låga pris har många fördelar. Den håller hög kvalitet, är enkel att använda och har en tydlig display. Ca pris 330 kr.

billig syresättningsmätare

Här får du mycket pulsoximeter för pengarna. Denna pulsoximeter mäter syresättningen i blodet, hjärtfrekvens/puls och blodflöde. Den är mycket smidig och enkel att använda, och den tvåfärgade OLED-displayen har sex olika layouter.

Några andra fördelar är batteriindikatorn, automatisk avstängning samt möjligheten att spela in syresättning och puls i upp till åtta timmar. Därefter kan inspelningen analyseras som grafik och statistik, direkt på pulsoximetern. Detta är en perfekt funktion för sömnanalys, eller för idrottare på hög nivå. 

Fördelar

 • Prisvärd
 • Smarta funktioner
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Funktioner: Mäter syresättning i blodet, hjärtfrekvens (puls) och blodflöde.
 • Display: OLED, tvåfärgad, sex olika layouter
 • Drivs med: Två AAA batterier

Pris och mer information:

 

Utmanare budgetklassen: Syresättningsmätare INF vit/silver – billigaste pulsoximetern i vårt test

Den här enkla men användbara pulsoximetern utmanar i budgetklassen eftersom den är prisvärd, exakt och enkel att använda. Ca pris 290 kr. 

billig syresättningsmätare

Den här pulsoximetern är mycket enkel i sitt utförande, men det innebär även att den är enkel att använda. Trots det låga priset har den även många fördelar. Den mäter till exempel, förutom syresättning och puls, även andningsfrekvens, blodflöde och pletysmogram.

Denna pulsoximeter ger också en väldigt exakt mätning, och den är batterisnål och har lång drifttid. Att den har en liten storlek och en låg vikt gör även att den är enkel att ta med när du ska åka bort, eller att förvara hemma när den inte används.

Här finns en digital skärm i blå-gult med fem olika nivåer av ljusstyrka att välja mellan. På den lättlästa displayen kan du tydligt se mätresultat. Denna pulsoximeter känns mycket prisvärd, och har användbara funktioner och hög noggrannhet trots sitt låga pris.

Fördelar

 • Många funktioner
 • Hög noggrannhet
 • Batterisnål

Nackdelar

 • Ingen välkänd tillverkare

Specifikation

 • Funktioner: Mäter syresättning, puls, andningsfrekvens, blodflöde och pletysmogram.
 • Display: Digital, justerbar ljusstyrka i fem nivåer
 • Drivs med: Två AAA batterier
 • Storlek: 6,5 x 3,5 x 3,5 centimeter
 • Vikt: 40 gram

Pris och mer information:

 

Avslutande ord inför ditt köp av pulsoximeter

En pulsoximeter kan användas på många sätt, och har många fördelar. De är perfekta att använda om man har någon sjukdom som gör att det kan vara bra att hålla kolla på puls, syresättning och liknande. De kan också användas vid träning, eller för den som helt enkelt vill hålla koll på sin hälsa.

När man ska köpa en pulsoximeter bör man främst fokusera på vad man behöver, och vill ha. Funktioner, egenskaper och display kan variera en hel del mellan olika pulsoximetrar, och likaså prisklassen. Börja med att fundera över vad du letar efter, vad som är viktigt för just dig helt enkelt. Då kommer det att bli betydligt enklare att hitta det.

Vanliga frågor och svar om syresättningsmätare

Vad mäter pulsoximetern?

En pulsoximeter mäter vanligtvis syresättning och puls, men det finns modeller som mäter betydligt mer än så. Några exempel på andra saker som pulsoximetern kan mäta är till exempel andningsfrekvens och blodflöde.

Vilket finger använder man pulsoximetern på?

En del pulsoximetrar kan användas på andra kroppsdelar, till exempel tån eller örat. Vanligast är dock att man använder den på ett finger, vilket finger har dock ingen större betydelse men långfingret eller pekfingret är vanligt.

Vad kostar en pulsoximeter?

Det finns pulsoximetrar i många olika prisklasser och de kan kosta allt från ett par hundralappar och upp till så mycket som flera tusenlappar. För hemmabruk räcker det dock oftast en billigare modell, i en prisklass från några hundra kronor och upp till någon tusenlapp.

En pulsoximeter hjälper dig att hålla koll på hälsan, och inte minst puls och syresättning. Här har vi jämfört olika pulsoximetrar och tagit fram de som är bäst i test.

Pulsoximeter bäst i test – bästa syresättningsmätaren 2021

 • Bäst i test premiumklassen: Beurer PO60 – bästa pulsoximetern 2021
 • Utmanare premiumklassen: Firstar Pulsoximeter CMS50D
 • Bäst i test mellanklassen: Beurer PO45 – prisvärd pulsoximeter
 • Utmanare mellanklassen: Medisana PM 100  
 • Bäst i test budgetklassen: MSO Pulsoximeter P09 – billig pulsoximeter
 • Utmanare budgetklassen: Syresättningsmätare INF vit/silver – billigaste pulsoximetern i vårt test

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här