Om du vill ha en syremätare ska du se till att välja en pulsoximeter bäst i test. För att spara dig tid så har vi gått igenom de bästa modellerna för att testa och jämföra. Läs vårt omdöme och ta en titt på detaljerna innan du köper din syremätare.
Lyx
8.6
Mellan
8
Budget
8
Ja men du vet hur det är. Klockan är 03 och du borde somnat för länge sedan. Men det går inte. Ögonen tåras och handen darrar när du långsamt för den mot halsen och försiktigt lägger två fingrar mot halspulsådern… är den verkligen där, pulsen? Eller har det fasansfulla tillslut inträffat? Det du fasat för sedan dagen då du först såg solens ljus. Har du förvandlats till en… vampyr? För att du ska slippa denna vanligt förekommande oro, har vi här tagit fram årets bästa pulsoximeter – för din rätt till en god natts sömn.
Vi på Hemfakta har utsett Beurer PO 60 till årets bästa pulsoximeter 2024! Varför dårå? För att denna syremätare har fått ofantligt goda användarrecensioner. Den är väldigt pålitlig, exakt, prisvärd och har en alldeles ypperlig storlek!
Våra livs levande experter har lusläst argument, användarrecensioner och sammanställt tidigare testresultat för att tillslut landa i sex prima syremätare i olika prisklasser och för olika behov. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.
I vårt test blev Beurer PO60 testvinnare, helt enkelt då det är den pulsoximeter som ger dig absolut mest för pengarna. Den ger dig ett oerhört snabbt och precist svar på den tydliga färgdisplayen. Den har dessutom Bluetooth och kan kopplas ihop med en praktisk app som ger dig all information du behöver om din syresättning och hjärtfrekvens. En riktigt högkvalitativ syremätare till ett bra pris!
När det kommer till pulsoximeter är pris, funktioner och tydliga resultat viktiga komponenter. I jakten på den bästa syremätaren har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer med laserblick – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den mätare som är bäst från det som inte är det.
Med de fem syremätare vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Även om alla pulsoximetrar mäter syresättning, och de flesta även mäter pulsen, så kan övriga funktioner variera en del. En del pulsoximetrar mäter flera värden, en del har Bluetooth eller andra smarta funktioner. Här går vi igenom sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en pulsoximeter.
Pulsoximeterns funktioner är förstås viktigt att fokusera på, åtminstone om man vill ha en pulsoximeter som gör mer än bara mäter syresättningen. Ofta mäts även pulsen, men det finns varianter som har ännu flera funktioner – de kan mäta till exempel andningsfrekvens, pletysmogram och blodflöde.
Om pulsoximetern används med en app så kan även denna ha olika funktioner, till exempel larmfunktion och liknande. Med det sagt så är det inte alltid som pulsoximetern är kompatibel med en app, och det är inte heller ett måste att använda den med en app.
När det gäller displayen så är denna viktig på flera olika sätt: Först och främst är det förstås väldigt viktigt att den är lättläst, men det är också viktigt att den är lätt att förstå och enkel att använda. Här är alltså stor och tydlig text och en lättanvänd produkt att föredra.
Förutom att displayen ska vara tydlig så kan det vara en fördel om den är belyst, och en färgdisplay kan också vara att föredra. En del pulsoximeter har en display som visar dina värden i en grafisk vy, men här är det förstås helt och hållet en smaksak vad man föredrar.
Hur displayen ser ut och fungerar kan variera en hel del mellan olika pulsoximetrar, men det här är viktigt att kolla på innan man bestämmer sig. En snabb och exakt pulsoximeter är knappast användbar om det är svårt att se vilket värde den visar, så se till att välja en pulsoximeter med en tydlig display.
Det varierar som sagt vad pulsoximetern kan mäta, och ibland mäter den endast syresättning och puls medan andra mäter många olika värden. Men det är inte bara detta som varierar, utan även hur mätresultatet visas.
Ibland visas en grafisk vy, och ibland finns det möjlighet att spara tidigare mätresultat för att kunna jämföra dessa. Här finns det en del olika alternativ, och det är egentligen inget som är bättre än något annat – det handlar helt och hållet om vad man föredrar. Däremot kan det förstås vara en fördel om mätresultatet presenteras på ett tydligt och lättförståeligt sätt.
En pulsoximeter kan användas på många sätt, och har många fördelar. De är perfekta att använda om man har någon sjukdom som gör att det kan vara bra att hålla kolla på puls, syresättning och liknande. De kan också användas vid träning, eller för den som helt enkelt vill hålla koll på sin hälsa.
När man ska köpa en pulsoximeter bör man främst fokusera på vad man behöver, och vill ha. Funktioner, egenskaper och display kan variera en hel del mellan olika pulsoximetrar, och likaså prisklassen. Börja med att fundera över vad du letar efter, vad som är viktigt för just dig helt enkelt. Då kommer det att bli betydligt enklare att hitta det.
En pulsoximeter mäter vanligtvis syresättning och puls, men det finns modeller som mäter betydligt mer än så. Några exempel på andra saker som pulsoximetern kan mäta är till exempel andningsfrekvens och blodflöde.
En del pulsoximetrar kan användas på andra kroppsdelar, till exempel tån eller örat. Vanligast är dock att man använder den på ett finger, vilket finger har dock ingen större betydelse men långfingret eller pekfingret är vanligt.
Ja, det finns syremätare som även går att använda på barn – även fast de vanligaste syremätarna som går att köpa framförallt är till för vuxna samt lite äldre barn.
Det finns pulsoximetrar i många olika prisklasser och de kan kosta allt från ett par hundralappar och upp till så mycket som flera tusenlappar. För hemmabruk räcker det dock oftast en billigare modell, i en prisklass från några hundra kronor och upp till någon tusenlapp.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡