Bästa privatlånet 2022 – De billigaste lånen med lägst ränta & bäst villkor

Med ett privatlån kan du låna till i stort sett vad du vill. Kanske drömresan, en ny bil, renovering, oförutsedda utgifter eller något helt annat. Det är dock viktigt att jämföra lån innan man bestämmer sig, eftersom det finns väldigt många långivare. Ränta, avgifter, villkor, lånebelopp och återbetalningstid är bara några av alla saker som kan variera mellan olika privatlån. Genom att lägga ned lite tid på att kolla på flera olika alternativ innan man börjar ansöka kan man se till att få det allra bästa privatlånet, och det lån som passar en själv bäst. En låg ränta är förstås viktigt att fokusera på, men därtill finns det andra saker som kan vara viktiga – till exempel att du kan låna det belopp du behöver, och att återbetalningstiden passar dig. Här kommer vi därför att gå igenom allt du behöver veta om privatlån, samt presentera några av de allra bästa privatlånen.

De bästa privatlånen med låg ränta 2022:

De fem bästa långivarna och låneförmedlarna i detalj

Coop privatlån – Rabatt på räntan för Coop-medlemmar

 

 

Coop Medmera erbjuder privatlån på upp till 500 000 kronor, utan uppläggningsavgift. Vid högre belopp – över 350 000 kronor – krävs en medsökande, men lägre belopp kan man låna utan någon medsökande. En stor fördel med Coops privatlån är att medlemmar hos Coop får en lägre ränta, vilket gör det här till ett väldigt bra alternativ för dig som är Coop-medlem.

Räntan sätts individuellt, men ligger mellan 3,76 procent och 13,43 procent. Räntan baseras på de uppgifter du skickar in i din ansökan, samt kreditupplysning. Coop-medlemmar får som sagt en lägre ränta, närmare bestämt 1 procentenhet lägre.

Coops lån är så kallade annuitetslån, det vill säga att månadsbeloppet är detsamma varje månad. Det innebär även att man i början betalar mer i ränta än i amortering, men i slutet betalar mindre ränta och amorterar mer. Första månaden är dock amorteringsfri, då betalas endast ränta och eventuella avgifter.

Att ansöka om ett lån hos Coop är enkelt, du får svar direkt på skärmen och använder BankID för att indentifiera dig och signera ansökan. Om lånet beviljas så betalas det vanligtvis ut inom 1-2 bankdagar.

För att beviljas privatlån krävs det att man uppfyller följande krav:

 • Att man är minst 20 år. Detta gäller även eventuell medsökande.
 • En fast inkomst på minst 20 000 kronor i månaden.
 • Tillsvidareanställning, egen företagare i minst två år eller pensionär.
 • Inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
 • Varit folkbokförd i Sverige de senaste tre åren.

LÄS MER OCH ANSÖK:

 

Bank Norwegian – Låna 5000 till 600 000 kronor

 

Norwegian privatlån

 

Bank Norwegian lånar ut både lägre och högre belopp, från 5000 kronor och upp till hela 600 000 kronor. Räntan är individuell och ligger mellan 4,99 procent och 22,99 procent, den sätts efter kreditprövning.

Du väljer själv hur mycket du vill, och kan, betala tillbaka varje månad och återbetalningstiden kan vara upp till 15 år. Du kan även lösa hela lånet i förtid, utan någon extra kostnad.

Att ansöka om privatlån hos Bank Norwegian är enkelt, hela processen kan genomföras på mobil eller dator och man använder BankID för identifiering och signering. Du får svar direkt, och om du blir beviljad så har du koll på ditt lån i Bank Norwegians app.

För att få ett privatlån utfärdat krävs det att man uppfyller följande krav:

 • Inga betalningsanmärkningar.
 • Att man är minst 23 år.
 • Att man har varit folkbokförd i Sverige de senaste tre åren.

LÄS MER OCH ANSÖK:

 

Marginalen Bank – Förmånliga lån utan säkerhet

 

Marginalen privatlån

 

Marginalen Bank erbjuder lån mellan 25 000 kronor och 500 000 kronor, med en återbetalningstid på 2 och 12 år. Räntan är rörlig och individuell, från 3,5 procent och 18,95 procent, vilket ger en effektiv ränta på mellan 3,62 procent och 21,63 procent. Räntan bestäms efter kreditprövning.

Att ansöka om ett lån med Marginalen Bank är enkelt, du ansöker via deras hemsida och signerar med BankID. Du kan också ansöka med manuell signering, men ofta får du svar snabbare med BankID. Om du blir beviljad så signerar du med BankID för att godkänna, och därefter betalas lånet ut – vanligtvis inom tre bankdagar.

För att beviljas ett lån krävs det att man uppfyller följande krav:

 • Du ska vara minst 20 år gammal.
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige.
 • Du ska ha en fast inkomst på minst 200 000 kronor per år.
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.

LÄS MER OCH ANSÖK:

 

Zmarta – Svar från 35 långivare med endast en kreditupplysning

 

Zmarta hjälper dig att jämföra lån, och med endast en ansökan och en kreditupplysning får du svar från hela 35 olika långivare. Du kan ansöka om lån på upp till 600 000 kronor, med en återbetalningstid på upp till 20 år.

Att ansökan skickas till många olika långivare gör att flera har möjlighet att beviljas ett lån – även den som studerar eller har betalningsanmärkningar. Att skicka in en ansökan hos Zmarta är kostnadsfritt, det tar bara ett par minuter och du får svar direkt. När du fått svar från alla långivare kan du välja det lån som passar dig bäst.

Zmarta skickar som sagt din ansökan till flera olika långivare – till exempel SEB, Ikano Bank, Santander, ICA Banken, Wasa Kredit, Resurs Bank, Remember, Lendify, Marginalen Bank, Nordax Bank, MoneyGo, Swedbank och många fler.

Du kan få en effektiv ränta på 2,99 procent till 29,9 procent. För att ansöka behöver du en årsinkomst på minst 100 000 kronor och du behöver vara minst 18 år. Att ansöka är enkelt, du får svar snabbt och ansökan är inte bindande – först när alla långivare har svarat bestämmer du om du vill tacka ja till något erbjudande.

För att beviljas krävs det att man uppfyller följande krav:

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Du behöver ha en inkomst på minst 100 000 kronor.
 • Du får inte ha obetalda skulder hos Kronofogden.

LÄS MER OCH ANSÖK:

 

Lendo – Jämför lån utan kostnad med Sveriges ledande låneförmedlare

 

Lendo privatlån

 

Lendo hjälper dig att jämföra lån från flera olika långivare, med endast en ansökan och en kreditupplysning. Du får svar från upp till 35 olika långivare. Att ansöka tar bara ett par minuter, och när alla har svarat väljer du vilket lån som passar dig bäst.

Du kan ansöka om ett lån på upp till 600 000 kronor, med en återbetalningstid på upp till 15 år. Lendo jämför lån från mer än 30 olika långivare så som Ikano Bank, SEB, Swedbank, Santander, Resurs Bank, Collector Bank, Wasa Kredit, Marginalen Bank, MoneyGo, Nordax Bank, SevenDay Bank, Nystart Finans, Ferratum och många fler.

För att låna upp till 30 000 kronor behöver du uppfylla följande krav:

 • Du behöver vara minst 18 år.
 • Du behöver vara folkbokförd och skriven i Sverige sedan minst ett år.
 • Du behöver ha en inkomst på minst 100 000 kronor per år.
 • Du behöver ha en inkomst från arbete eller pension.
 • Du behöver ha varit skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader.

För att låna över 30 000 kronor behöver du uppfylla följande krav:

 • Du behöver vara minst 18 år.
 • Du behöver vara folkbokförd och skriven i Sverige sedan minst ett år.
 • Du behöver ha en inkomst från arbete eller pension.
 • Du behöver ha en inkomst på minst 110 000 kronor per år.
 • Du behöver ha varit skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader.

LÄS MER OCH ANSÖK:

 

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett blancolån, eller konsumtionslån, vilket innebär att det är ett lån utan säkerhet – du behöver alltså inte pantsätta någonting för att få lånet. Ett privatlån används ofta för konsumtion av något slag, det kan vara för att köpa en ny bil eller tvättmaskin, för en resa eller något annat du behöver pengar till.

Ett privatlån kan användas till i stort sett vad som helst, till skillnad från till exempel billån eller bolån. Ibland vill dock långivaren veta vad lånet ska användas till, men det är inte alltid du behöver berätta det i din ansökan.

Man kan även använda ett privatlån för att slå ihop flera mindre lån och krediter, eller för att ersätta ett lån med hög ränta. Man kan också ta ett nytt lån för att få bättre villkor, en lägre månadskostnad eller liknande.

Info om privatlån

Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kronor
Återbetalningstid: 1 – 20 år
Ränta: 2,95 procent – 29,9 procent
Uppläggningsavgift: 0 – 500 kronor
Kreditupplysning: Varierar, men ofta UC
Utbetalning: Vanligtvis 1-3 bankdagar

Krav för bli beviljad ett privatlån

Vilka krav som finns för att bli beviljad ett privatlån kan variera väldigt mycket mellan olika långivare. Det är också viktigt att tänka på att även om man uppfyller kraven så kan man få avslag, då alla långivare gör en individuell bedömning och även utgår från en kreditupplysning.

Om man har en låg inkomst eller betalningsanmärkningar kan det vara en bra idé att använda sig av en lånjämförelse som skickar en ansökan till flera långivare, med endast en enda kreditupplysning. Ofta blir räntan högre, men långt ifrån alla långivare beviljar lån vid låg inkomst eller betalningsanmärkningar, och därför är det bästa att söka till flera samtidigt med en ansökan.

Grundkraven för privatlån är ofta följande: 

 • Du måste vara minst 18 år gammal. Hos en del långivare än lägsta åldern 20 år, eller till och med 23 år.
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar. Det finns dock långivare som beviljar privatlån trots betalningsanmärkningar, men då främst för lägre belopp och räntan blir ofta högre.
 • Du måste ha en fast inkomst. Giltig inkomst är ofta lön från fast arbete, eget företag eller pension. Det här kan dock variera mellan olika långivare.
 • Du får inte ha någon skuld hos Kronofogden. Du ska inte ha haft några skulder hos Kronofogden de senaste 6 månaderna.
 • Du måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kr. Många långivare kräver dock en högre årsinkomst, till exempel minst 200 000 kronor.

Att ansöka om privatlån

Hur ansökningsprocessen går till varierar en del mellan olika långivare. Det beror också på om du ansöker direkt hos en långivare, eller använder en jämförelsetjänst.

Generellt brukar det dock gå till på följande sätt:

 1. Önskat lånebelopp. Först väljer du hur mycket du vill låna, och vilken återbetalningstid du önskar.
 2. ​​​​​​​Fyll i uppgifter. I nästa steg får du ofta fylla i uppgifter om din inkomst, boendekostnader, befintliga lån och så vidare. Exakt vilka frågor du får svara på varierar.
  ​​​​​​​
 3. ​​​​​​​Identifiera dig med BankID. Ibland använder du BankID redan innan du börjar svara på frågorna, och ibland görs det när du är klar med frågorna och skickar in din ansökan.
 4. Du får besked. Hur snabbt du får svar varierar, ibland kommer svaret direkt och ibland behöver långivaren gå igenom din ansökan.
 5. Acceptera erbjudandet och få utbetalning. När du får svar så får du också veta vilken ränta du får. Om du accepterar erbjudandet så signerar du ofta avtalet med BankID. Pengarna betalas ofta ut inom 1-3 bankdagar, men en del långivare har direktutbetalning.

Om du använder en jämförelsetjänst så går det till på ungefär samma sätt, men du får svar från flera olika långivare. Ofta kommer de första svaren direkt, medan andra kan ta lite lägre tid. Inom något dygn brukar samtliga långivare ha gett besked. Om flera har beviljat din ansökan så kan du jämföra ränta, villkor, beviljat belopp och återbetalningstid och välja det lån som passar dig bäst.

Ränta på privatlån

Räntan varierar väldigt mycket, såväl mellan olika långivare som för olika låntagare och även beroende på hur mycket du lånar och liknande. Först och främst så har olika långivare olika räntor, och här kan det variera väldigt mycket. Räntan är vanligtvis individuell, vilket innebär att två personer kan få olika räntor på ett lika stort lån hos samma långivare.

Om räntan är individuell, vilket den ofta är, så tar långivaren hänsyn till flera saker. Man kollar på sådant som kreditvärdighet, inkomst, förutsättningar att betala tillbaka lånet och så vidare. En kreditupplysning samt de uppgifter du själv lämnar in är det som ligger till grund för bedömningen.

Andra saker som påverkar räntan är storleken på lånet och hur lång återbetalningstiden är. Ofta finns det en tabell som kan användas innan du påbörjar din ansökan, och där kan du se en exempelränta. Använd gärna en sådan för att se hur räntan påverkas av storleken på lånet, och hur lång återbetalningstid du väljer.

Om det är svårt att få en bra ränta så finns det saker man kan göra själv, även om det tar lite tid. Kreditvärdigheten har stor betydelse när du ansöker om lån, såväl när det gäller huruvida lånet beviljas eller ej som vilken ränta du får. Kreditvärdigheten försämras om du har många kreditupplysningar.

För att få bättre kreditvärdighet kan du alltså undvika att ansöka om lån, och när du behöver göra det så kan du använda en jämförelsetjänst för att skicka din ansökan till flera långivare samtidigt, med bara en kreditupplysning. Kreditupplysningarna försvinner efter ett år, så även om du har många i dagsläget så kommer alla vara borta om ett år, förutsatt att du inte ansöker om några lån eller liknande under tiden.

Tänk dock på att kreditupplysningar inte enbart tas vid ansökan om lån, utan de kan även användas för sådant som fakturor och abonnemang. Det gäller alltså att vara försiktig med allt sådant om man vill få bort alla kreditupplysningar.

Andra saker som påverkar kreditvärdigheten är anställning och lön, samt övriga lån och krediter. Att påverka anställning och lön kan förstås vara svårt, men att försöka betala av så mycket som möjligt på övriga lån är förstås en bra idé, samt att avsluta onyttjade krediter – till exempel kreditkort som man inte använder.

Utbetalning av privatlån

Hur lång tid det tar att få ett lån utbetalt kan variera en hel del mellan olika långivare. Det är dock vanligt att det bara tar någon dag, men detta skiljer sig mellan olika långivare och ibland tar det upp till tre dagar.

Tänk dock på att du inte får ditt lån utbetalt direkt efter din ansökan, lånet måste först beviljas och du måste godkänna erbjudandet från långivaren. Det finns alltså ingen garanti för att du får ett lån bara för att du skickar in en ansökan, och du är inte heller bunden till något. Om du får en för hög ränta eller inte är nöjd med villkoren så kan du välja att tacka nej till erbjudandet.

Det kan dock vara möjligt att få ett lån hos en annan långivare, även om det blir avslag hos den första. Alla långivare har olika krav när det gäller anställningsform, lägsta inkomst, betalningsanmärkningar och så vidare. Men även räntan skiljer sig åt mellan olika långivare, vilket kan innebära att en långivare väljer att ge avslag medan en annan beviljar lånet till en högre ränta.

Det är dock viktigt att inte göra allt för många ansökningar, eftersom varje långivare kommer att göra en kreditupplysning när du skickar in din ansökan. För varje kreditupplysning försämras din kreditvärdighet, vilket gör det svårare att få lån – och det påverkar också vilkenn ränta du kommer att få.

Det bästa är alltså att använda sig av en jämförelsetjänst, en låneförmedlare, som skickar din ansökan till flera olika långivare men endast tar en enda kreditupplysning. Du kan då få svar från flera långivare, ibland fler än 30, och om flera beviljar din ansökan kan du jämföra deras erbjudanden och välja det som passar dig bäst. På så sätt slipper du att det tas flera kreditupplysningar, samtidigt som du kan få svar från flera långivare samtidigt. Du kan spara tid, energi och pengar samtidigt som din kreditvärdighet inte blir lidande.

Privatlån utan kreditupplysning

Det är viktigt att känna till att man inte kan ansöka om ett privatlån helt utan att en kreditupplysning tas. En kreditupplysning behövs för att långivaren ska kunna besluta vilken ränta de kan erbjuda, och om de överhuvudtaget kan erbjuda något lån. Kreditupplysningen kan också styrka en del av de uppgifter du har lämnat i din ansökan, och utan en sådan kan långivaren inte vara säker på att uppgifterna stämmer. Därför kommer man inte undan en kreditupplysning.

Däremot kan du ansöka om privatlån utan UC. UC står för Upplysningscentralen, men det finns flera sätt att ta en kreditupplysning. Det kan antingen göras via Upplysningscentralen, eller genom en annan aktör – till exempel Bisnode eller Creditsafe. Det här kan förstås låta lite förvirrande, eftersom en kreditupplysning alltid är en kreditupplysning. Men faktum är att de kan fungera på lite olika sätt.

En kreditupplysning via UC innebär att kreditförfrågan sparas under 12 månader, och påverkar din kreditvärdighet under hela denna tid. Det innebär att många kreditupplysningar kan göra det svårt, eller omöjligt, att få lån samt att räntan kan bli betydligt sämre om du lyckas få ett lån.

En kreditupplysning som görs genom ett alternativt upplysningsföretag fungerar inte riktigt på samma sätt – det finns nämligen inga krav på att företaget behöver spara ansökan och inte heller rapportera den. Det kan alltså vara en stor fördel att slippa kreditupplysning via UC, även om någon kreditupplysning alltid kommer göras.

Med det sagt så fungerar lånet alltid på samma sätt, oavsett om långivaren tar en kreditupplysning via UC eller någon annan aktör. Du har fortfarande samma krav på dig som låntagare, och du måste kunna bevisa att du kan betala av ditt lån enligt betalningsplan.

Det går alltså inte att ansöka om något lån helt utan kreditupplysning, men det går att slippa kreditupplysning via UC, vilket kan vara en stor fördel. Det står ofta tydligt på långivarens hemsida vilken aktör de använder för kreditupplysning, och ofta står ”ansök utan UC” eller liknande.

Privatlån trots betalningsanmärkning

Det kan vara svårt att få ett lån när du har betalningsanmärkningar, men det är faktiskt inte omöjligt. En betalningsanmärkning är kvar i tre år, vilket innebär att man kan ha en ordnad ekonomi i dagsläget även om man fick en betalningsanmärkning för ett par år sedan. Detta är något som en del långivare tar hänsyn till.

En del långivare väljer helt enkelt att kolla på helhetsbilden, och göra undantag när det gäller betalningsanmärkningar. De gör en individuell bedömning av din ekonomi i dagsläget, och bedömer utifrån det hur din betalningsförmåga ser ut.

Att ha en betalningsanmärkning kan dock innebära att du får en högre ränta än vad du hade fått utan betalningsanmärkning. Med det sagt kan din ansökan ändå godkännas, så länge dina inkomster är större än utgifterna och du har en ordnad ekonomi i dagsläget.

Vanliga frågor om privatlån

Kan man utöka privatlånet?

Ofta finns möjligheten att utöka privatlånet, men inte alltid. Det här beror ofta på hur stor lån du redan har, hur mycket mer du vill låna och hur dina förutsättningar ser ut. Det här varierar också mellan olika långivare, men generellt kan man säga att det fungerar på samma sätt som när man ansöker om lånet – långivaren tar hänsyn till din inkomst och liknande för att avgöra om du kommer ha möjlighet att betala tillbaka.

Vad kan man använda privatlånet till?

Det smarta med privatlån är att du kan låna till i stort sett vad som helst – att köpa bil, renovera, resa, köpa nya vitvaror eller vad som helst. Det brukar dock inte vara möjligt att använda privatlån för att köpa hus, det vill säga i stället för bolån. Däremot kan man låna till kontantinsats, antingen hela eller delar av kontantinsatsen. Exakt vad som gäller vid köp av hus och lån till kontantinsats kan variera, men behöver man låna till mer än kontantinsats så är det ett bolån man behöver.

Krävs det någon säkerhet för att beviljas ett privatlån?

För att få ett privatlån krävs ingen säkerhet. Det innebär att du inte behöver pantsätta någonting för att ansöka, eller bli beviljad, ett privatlån. När det gäller privatlån så kan du använda pengarna till vad du vill, utan någon säkerhet. Det som är viktigt är att du sköter avbetalningarna, det vill säga betalar tillbaka enligt avbetalningsplanen.

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar