Bäst i test – bästa primern 2022 blev Dermalogica SkinPerfect Primer

En primer kan vara perfekt vid många tillfällen, och inte minst när du vill få makeupen att sitta bättre. Den kan även användas när du inte ska sminka dig, men vill ge huden en fräsch lyster. Primers kan ha många olika egenskaper, och dessa kan variera mycket mellan olika märken. Det kan göra det svårt att veta vilken primer man ska välja, inte minst när det finns så många olika märken att välja mellan. Här kommer vi därför att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa primer, och vi har även tagit fram några riktigt bra alternativ för dig som letar efter en sådan.

Bästa primern 2022 – bäst i test

Här hittar du våra vinnare och utmanare i tre olika kategorier – premium, mellan och budget. Bland dessa hittar du allt från primers som ger en riktigt bra grund till din makeup, till primers med solskyddsfaktor och många andra bra egenskaper.

Köpguide för primer

När du ska köpa en primer så finns det förstås flera saker som kan vara bra att tänka på. En del primers kan vara anpassade för speciella hudtyper, till exempel endast för normal hud, medan andra passar alla hudtyper. Självklart bör primern passa din hudtyp, alternativt alla hudtyper. Att hitta en som passar brukar dock sällan vara särskilt svårt.

Något som däremot kan kännas svårt är att veta vilken av alla olika märken man bör välja, och vilka egenskaper man behöver. Generellt kan man säga att i stort sett alla primers gör två saker: ger lyster och får makeupen att sitta bättre. Hur bra de gör det kan förstås variera, men dessa egenskaper har ändå de flesta primers. Därtill kan det finnas många andra egenskaper – allt från solskyddsfaktor och utjämnande egenskaper, till att de är återfuktande eller minskar ålderstecken.

Här kommer vi att kolla lite närmare på detta med egenskaper och hur man bör tänka när det gäller just detta, vilka egenskaper man kan behöva och så vidare. Vi kommer även att kolla lite närmare på två andra saker, som kanske inte känns fullt lika viktiga som egenskaper men som ändå kan vara bra att tänka på, nämligen innehåll och förpackningstyp.

Egenskaper

En primer kan som sagt ha många olika egenskaper, utöver de två vanliga – att den ger lyster och att den får makeupen att hålla bättre. Exakt vilka egenskaper en primer har kan variera mycket, ibland finns ingen annan egenskap än dessa två vanliga, och ibland finns det många olika egenskaper.

Det här gör förstås att egenskaper kan vara bra att fundera lite extra över när man ska köpa primer, eftersom du kan hitta en som passar just dig perfekt. Ta dig gärna tid att kolla runt på olika alternativ redan innan du ska köpa, för att ta reda på vilka egenskaper som finns. Fundera sedan över vilka egenskaper som känns viktiga för just dig.

En egenskap som kan vara väldigt praktisk är solskyddsfaktor, eftersom det helt enkelt gör att din hud är skyddad mot solens starka strålar. På så sätt behöver du kanske ingen annan solskyddsfaktor i ansiktet, och det kan vara väldigt skönt att slippa många olika krämer, inte minst med tanke på att för många krämer kan förstöra sminket.

Utöver det kan det förstås vara bra om primern är återfuktande. Med det sagt är det förstås inte alla som är i behov av extra återfuktning, men då kan det kanske istället innebära att man kan plocka bort fuktkrämen eller någon annan kräm som används främst för att återfukta.

Det här handlar som sagt främst om vilka egenskaper du och din hud behöver, och vill ha. Kanske vill du minska ålderstecken, kanske vill du jämna ut hudtonen eller kanske behöver huden extra näring. Det här kan också bero på hur du ska använda din primer, om du till exempel även tänkt använda den när du inte ska ha smink så kan det förstås vara en fördel om den jämnar ut hudtonen, till exempel.

Att välja en primer med flera egenskaper är ett enkelt sätt att få ut mer av din primer. Du har du inte enbart en produkt som ser till att sminket sitter bra, utan kanske även en som skyddar mot solen eller återfuktar huden. I bästa fall kan det till och med innebära att primern kan ersätta en annan produkt, som fuktkräm eller liknande.

Innehåll

Hur viktigt innehållet är kan förstås variera, en del tycker att det är helt avgörande medan andra inte bryr sig särskilt mycket. Generellt kan man säga att primers ofta har ett bra innehåll, men det här kan förstås variera en del. Framför allt så har en del primers extra bra innehåll – till exempel helt naturliga ingredienser, eller också så innehåller de sådant som mjukgörande Aloe Vera eller närande C-vitamin, till exempel.

Det här kan alltså vara en bra idé att fundera över, om innehållet känns viktigt för dig. Det här hänger även till viss del ihop med föregående punkt, det vill säga egenskaper, eftersom det är innehållet som ger de olika egenskaperna. Aloe Vera kan till exempel göra en produkt mjukgörande, närande, skyddande och lugnande.

Andra bra ingredienser som kan finnas i en primer är till exempel pärlpuder, naturliga mineralfärger, probiotika, koffein, kokosjuice, vitaminer, antioxidanter, linfrö, hyaluronsyra, hydraliserat kollagen, ginseng-komplex och mycket annat. Det här är ingredienser som ofta ger bra egenskaper, och kan vara ett bra val. Med det sagt kan det också variera mellan olika personer – det beror mycket på vad huden behöver.

Förpackning

Något som ofta kanske känns mindre viktigt när man köper en produkt är förpackningen, men när man väl använder produkten kan man inse att det faktiskt är viktigare än vad man kan tro. Säkerligen har du någon gång blivit frustrerad över en förpackning som är svår att använda, ett lock som försvinner eller att förpackningen gör det svårt att få ur all produkt, vilket gör att det känns som om man slänger en stor del av innehållet.

Förpackningen är alltså viktigare än vad man kan tro, men vad man föredrar kan vara en smaksak. När det gäller primers så kan de komma i många olika förpackningar – pumpflaskor, tuber, burkar eller flaskor till exempel. Vanligast är förmodligen pumpflaskor och tuber.

Pumpflaskor är smidiga eftersom de är enkla att använda, men en nackdel kan vara att man inte får ut all produkt ur en sådan förpackning. Många pumpflaskor är också nästintill omöjliga att öppna, vilket gör att man får slänga den när det inte går att få ut mer, även om det ofta finns mycket kvar på sidorna.

Det bästa alternativet för att få ut så mycket som möjligt, faktiskt allting, är burkar. Nackdelen med dessa är dock att man behöver skruva av locket, komma ihåg att skruva på det igen, och en del tycker att det känns ofräscht att man gång på gång stoppar ned fingrarna i burken.

När det gäller tuber så är de ofta smidiga att använda, men även här blir det ofta svårt att få ut all produkt, och mot slutet blir de ofta allt svårare att använda. Dessa har även lock som man ska komma ihåg att skruva tillbaka efter varje användning.

När det gäller lock så har de flesta förpackningar ett sådant – ofta även pumpflaskor. Skillnaden är att man ofta kan glömma locket på dessa ganska länge innan produkten torkar ut, då de är konstruerade på ett annat sätt. När det gäller till exempel tuber eller burkar så kan man glömma locket ett tag, men i dessa förpackningar så torkar produkten ofta ut snabbare, och därför blir det viktigare att komma ihåg locket.

Det här är som sagt främst en smaksak, och en del föredrar pumpflaskor eller tuber medan andra föredrar burkar. Det här kan alltså vara värt att fundera över, även om det förmodligen inte blir detta som helt avgör vilken primer du köper.

Bästa primern 2022 – vi listar 6 märken

Här har vi tagit fram några riktigt bra primers, med olika egenskaper. Oavsett vad du letar efter så kan du med stor sannolikhet hitta det bland dessa alternativ. För att göra det ännu enklare att hitta rätt så har vi delat upp dessa i tre olika kategorier utifrån prisklass: premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: Dermalogicaa SkinPerfect Primer  – bästa primern 2022

Den här primern har många fördelar – den innehåller solskyddsfaktor, den jämnar ut huden, den balanserar hudtonen och den verkar pigmenthämmande. Ca pris 600 kr.

Bästa primernDet här är en primer som gör mycket mer än bara ger lyster och får makeupen att sitta bättre – även om det också gör detta, och den gör det väldigt bra dessutom. Den har solskyddsfaktor 30 vilket ger ett bra skydd mot solen, och den innehåller silikoner som jämnar ut huden och direkt ger en slät och sammetslen yta. Den innehåller även pärlpuder och naturliga mineralfärger som balanserar hudtonen och ger en fin lyster.

I denna primer finns även en avancerad ingrediensteknologi som förebygger uppkomsten av fina linjer och rynkor, och det finns även ett modernt solskydd som ger ett brett UVA- och UVB-skydd. Denna primer är lika bra om du använder den innan foundation, eller när du inte ska ha någon makeup.

Fördelar

 • Solskyddsfaktor 30
 • Jämnar ut huden
 • Balanserar hudtonen
 • Ger fin lyster
 • Avancerad ingrediensteknologi
 • Förebygger uppkomsten av rynkor och fina linjer

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Mängd: 22 ml
 • Solskyddsfaktor: 30

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: PÜR 4 in 1 Correcting Primer Probiotics

Det här är en riktigt bra primer som fungerar lika bra innan smink som utan smink, och lika bra på dagen som till natten. Detta är en 4 i 1 primer med många bra egenskaper. Ca pris 500 kr.

PÜR 4 in 1 Correcting Primer ProbioticsDenna primer har många fördelar: Den passar alla hudtyper, den ger en perfekt grund innan makeup och den innehåller ingredienser som är bra för huden. Den här primern fungerar precis lika bra innan smink som när du inte använder smink, och du kan använda den på dagen eller till natten, för att hjälpa huden att återhämta sig.

Den här primern är närande och energigivande och den innehåller ingredienser som probiotika, Aloe Vera, kokosvatten och koffein. Ceretin Complex jämnar ut fina linjer och rynkor, probiotika bidrar till att återställa balansen till hudens naturliga mikrobiom för att ge en friskare hud och koffein bidrar till att stimulera hudens naturliga ämnesomsättning samt minskar påsar under ögonen.

Här finns även så kallade ”brightening-ingredienser” som reducerar synligheten av hyperpigmentering och missfärgningar, och Aloe Vera som är lugnande och minskar rodnaden på huden. Denna primer är även återfuktande, och enkel att använda – du applicerar bara ett tunt lager och låter det absorberas. Sedan kan du applicera foundation om du vill, eller så använder du bara primern. Det här är helt enkelt mycket mer än en primer – det är en produkt som är fantastisk för huden, och har många positiva egenskaper.

Fördelar

 • Passar alla hudtyper
 • Närande och energigivande
 • Jämnar ut fina linjer och rynkor
 • Återställer balansen till hudens naturliga mikrobiom
 • Ger friskare hud
 • Stimulerar hudens naturliga ämnesomsättning
 • Minskar påsar under ögonen
 • Reducerar synligheten av hyperpigmentering och missfärgningar
 • Lugnande och minskar rodnader
 • Återfuktande
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Möjligen priset

Specifikation

 • Mängd: 30 ml
 • Hudtyp: Alla
 • Ingredienser: Aloe Vera, probiotika, kokosvatten m.m.

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: BareMinerals Prime Time – prisvärd primer

Den här primern har många fördelar, så som solskyddsfaktor och att den jämnar ut hudtonen, bland mycket annat. Ca pris 400 kr.

Bäst i test mellanklassen: BareMinerals Prime Time - prisvärd primerDenna primer har en allt-i-ett formula och många goda egenskaper. Den minskar synligheten av ojämn hudton, den har solskyddsfaktor 30 och den förbereder huden för en felfri applicering av foundation.

Andra fördelar är till exempel att den motverkar flagnande torrhet, fina linjer och blank hud samt minimerar förekomsten av förstorade porer. Den förebygger även skador, och har en lätt färgad formula som gör att huden ser jämnare och finare ut.

Denna primer kan användas som den är, eller innan makeup. Om den används som solskydd bör man applicera två lager, vilket man även kan göra vid behov. Detta är en primer som egentligen är mycket mer än en primer, en perfekt vårdande produkt för huden.

Fördelar

 • Minskar synligheten av ojämn hudton
 • Solskyddsfaktor 30
 • Motverkar flagnande torrhet, fina linjer och blank hud
 • Minimerar förekomsten av förstorade porer
 • Förebygger skador
 • Lätt färgad formula

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Solskyddsfaktor: 30

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare mellanklassen: Clarins SOS Primer

Den här primern kommer i olika nyanser, för att kunna ge dig precis det du behöver – till exempel lyster, minimerade trötthetstecken eller mindre rodnader. Ca pris 350 kr.

Clarins SOS PrimerDet här är en lite annorlunda primer, som låter dig välja vilka egenskaper du önskar. Den ger en bra grund till makeup och får makeupen att sitta bättre, men utöver det kan du själv avgöra vilka egenskaper du önskar och utifrån det välja nyans. På så sätt får du en målinriktad färgkorrigering för specifika hudvårdsproblem.

Här finns sex olika sorter att välja mellan. En är lystergivande och ljusreflekterande, en annan minimerar trötthetstecken. Den tredje jämnar ut och korrigerar hudtonen, och den fjärde minimerar pigmenteringar. Slutligen finns en femte som dämpar rodnader, och en sjätte som fyller trött hud med ny energi och ljusar upp huden. Utifrån detta kan du välja den sort som passar dig bäst.

Denna primer har en uppfräschande textur och ”utsuddande” effekter, och den förbereder huden för den kommande makeupen. Samtidigt låter den huden andas, och ger makeupen en bättre hållbarhet. Här finns egentligen hur många fördelar som helst, men sammanfattningsvis är det en mycket prisvärd primer som gör mycket, på ett enkelt sätt.

Fördelar

 • Olika sorter med olika egenskaper
 • Inriktar sig på olika hudvårdsproblem
 • Uppfräschande textur
 • Utsuddande effekt
 • Förbereder huden för kommande makeup
 • Låter huden andas
 • Ger makeupen bättre hållbarhet
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mängd: 30 ml
 • Varianter: Universal light, rose, peach, coral, green, lavender

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: HOLIKA HOLIKA Naked Face Balancing Primer – billig och bra primer

Det här är en primer som trots sitt låga pris har många fantastiska egenskaper – den är uppljusande, utjämnande, fuktgivande och den neutraliserar ojämnheter i hudtonen – bland mycket annat. Ca pris 250 kr.

Bäst i test budgetklassen: HOLIKA HOLIKA Naked Face Balancing Primer - billig och bra primerDet här är en multifärgad primer, med en balanserad formula, som gör hudtonen jämn och strålande. Den verkar uppljusande, och ger massvis med fukt till huden. Med pärlformade pigment i nyanserna grön, persika och violett neutraliserar den ojämnheter hos alla. Denna primer innehåller bland annat niacinamide, linfrö, hydraliserat kollagen och hyaluroncyra.

Denna primer är riktigt bra, och har trots sitt låga pris många fantastiska egenskaper. Den ger en bra grund till makeup och får makeupen att sitta bättre, samtidigt som den har många andra positiva egenskaper.

Fördelar

 • Multifärgad primer
 • Balanserad formula
 • Gör hudtonen jämn och strålande
 • Verkar uppljusande
 • Ger huden mycket fukt
 • Neutraliserar ojämnheter hos alla
 • Lågt pris

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mängd: 35 g

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare budgetklassen: Max Factor Mir Prep 3 In 1 Beauty Protect Primer – billigaste primern i vårt test

Trots sitt låga pris är denna primer riktigt bra, den har bland annat solskyddsfaktor 30 och hjälper till att bevara huden ungdomlig. Ca pris 170 kr.

Utmanare budgetklassen: Max Factor Mir Prep 3 In 1 Beauty Protect Primer - billigaste primern i vårt testDenna primer har en stor fördel, att den skyddar huden på olika sätt: Den har solskyddsfaktor 30 och skyddar mot UVA och UVB, men även mot föroreningar och blått ljus. Denna primer förbereder huden och hjälper till att skapa en bra grund innan makeup, samtidigt som den hjälper till att bevara en ljus och ungdomlig hud.

I denna primer finns bland annat Ginseng-komplex och Gingko Biloba-komplex som skyddar mot föroreningar och får huden att se perfekt ut. Den är utan doft, olja och silikon samt dermatologiskt testad. Dessutom passar den för alla hudtyper, även känslig hud.

Fördelar

 • Solskyddsfaktor 30
 • Skyddar mot föroreningar och blått ljus
 • Förbereder huden
 • Hjälper till att bevara en ljus och ungdomlig hud
 • Innehåller Ginseng-komplex och Gingko Biloba-komplex
 • Utan doft, olja och silkon
 • Dermatologiskt testad
 • Passar alla hudtyper
 • Lågt pris

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Solskyddsfaktor: 30
 • Hudtyper: Alla

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av primer

En primer är en väldigt smart produkt som ofta har flera olika användningsområden, även om egenskaperna kan variera ganska mycket mellan olika märken. Det vanligaste är förmodligen att den används innan foundation för att skapa en bra grund, och för att få sminket att sitta bättre. De flesta primers kan dock även användas när man inte ska sminka sig, och då är det främst för att ge huden lyster.

Ofta finns dock många andra egenskaper och anledningar att använda primer, även om dessa som sagt kan variera mycket mellan olika primers. En del innehåller till exempel solskydd vilket gör att de även skyddar huden mot solens skadliga strålar, och ibland även mot föroreningar och annat som kan vara dåligt för huden. Det finns även primers som jämnar ut hudtonen, återfuktar, minskar ålderstecken eller ger näring – till exempel. Detta gör att primern kan vara en perfekt produkt även när man inte ska ha något smink.

Primern förväxlas ofta med två andra produkter, nämligen serum och setting spray. För att förstå vad primer är och för att veta vilken produkt det är som man behöver, så kan det vara bra att känna till skillnaderna mellan dessa. Alla dessa produkter har en del likheter, men även skillnader, och det är alltså tre olika produkter.

Skillnaden mellan primer och serum är kanske framför allt att serum är en hudvårdsprodukt, precis som till exempel ansiktsrengöring eller fuktkräm. Den påminner dock mest om olika krämer, men har sina egna egenskaper och kan därför ofta kombineras med krämer. Primer är alltså ingen hudvårdsprodukt, utan kanske snarare en blandning mellan makeup och hudvård. Dess främsta egenskap är att skapa en bra grund och göra så att makeupen håller längre, även om den ofta har andra egenskaper.

För att förstå skillnaden mellan dessa så kan man säga att primerns funktioner ofta försvinner när man tvättar ansiktet, den tvättas helt enkelt bort precis som makeupen. Den är främst till för att förbättra makeupen, och ibland även hudtonen, eller för att skydda huden. Oavsett vilka egenskaper den har så är dessa oftast tillfälliga, hos de flesta primers åtminstone, och primern verkar främst när den används, till skillnad från serum som snarare verkar på lång sikt. Det kan dock finnas många liknande egenskaper hos primer och serum, men skillnaderna är förmodligen både fler och större. Det går alltså att använda både primer och serum, men på olika sätt och för olika saker.

När det gäller primer och setting spray så kan det vara ännu svårare att förstå skillnaderna, eftersom båda dessa används i samband med makeup. Den stora skillnaden är dock att primer används innan makeup, och setting spray används efteråt. Primern skapar en bra grund för att makeupen ska hålla bättre, och setting sprayen ”låser” makeupen för att det ska hålla bättre. Dessa har alltså något gemensamt, att de är till för att förbättra sminket och få det att hålla bättre, men den ena används innan och den andra efteråt.

Ibland kan dock setting spray även användas innan foundation, en del setting spray kan alltså användas som en primer. Ofta skiljer sig dock övriga egenskaper åt ganska mycket, och en primer har ofta flera egenskaper. Med det sagt finns det förstås även olika setting spray och även dessa kan ha olika egenskaper. Generellt kan man dock säga att primer och setting spray har samma syfte från början, men att den ena används innan makeup och den andra används efter.

Vanliga frågor och svar om primer

Vad gör primer?

Primern har ofta flera funktioner, men ofta används den innan man tar på foundation för att makeupen ska sitta bättre. Den ger även lyster, och kan användas själv, utan smink. Egenskaperna kan variera mycket mellan olika märken – en del innehåller till exempel solskydd, andra är återfuktande eller jämnar ut hudtonen till exempel.

Hur länge ska primer torka innan foundation?

Ofta tar det bara någon minut innan primern torkar. Se till att den har torkat helt innan du applicerar foundation. Om du använder någon annan kräm, till exempel dagkräm eller fuktkräm, innan primern så ska du även låta den torka ordentligt innan du applicerar primern. Primern kan appliceras över hela ansiktet, eller där det behövs.

Hur mycket primer går åt?

Det behövs sällan särskilt mycket primer, och du bör vara försiktig och inte använda för mycket. Blir det för mycket primer så kan du få ett dåligt resultat när du sedan applicerar foundation. Börja med en mindre klick, ungefär som ett litet mynt, och applicera den från mitten av ansiktet och sedan ut mot käklinje och hårfäste. Tänk på att olika märken kan vara olika dryga, så prova dig fram hur mycket produkt du behöver.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

Lämna en kommentar