Bästa poolen 2022 blev Swim & Fun ovanmarkspool – Bäst i Test

En pool kan vara fantastisk under varma sommardagar, och förgyller tillvaron för både stora och små. Har man trädgård kan det kännas självklart att köpa en pool, men vilken man ska välja är förmodligen inte lika självklart. Det finns många olika pooler, ovanmarkspool, nedgrävd, i olika prisklasser, i olika storlekar, olika former och därtill en massa olika tillbehör. Det finns också en hel del som man behöver tänka på när man ska köpa en pool. Här kommer vi att gå igenom en del av alla dessa saker, och vi har även tagit fram några av de bästa poolerna att välja mellan.

Pool Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

Här hittar du alla våra vinnare och utmanare i de olika kategorierna – premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen. Här finns allt får stora, lyxiga och riktigt högkvalitativa ovanmarkspooler till billigare och mycket prisvärda alternativ.

Köpguide för pool

En ovanmarkspool är ett riktigt bra alternativ till en nedgrävd pool, då dessa är betydligt billigare och även kräver betydligt mindre arbete. De flesta ovanmarkspooler är enkla att montera och de kräver sällan något större underhåll. I dag finns det dock väldigt många olika pooler att välja mellan och många saker kan variera mellan dessa – allt från prisklass och kvalitet till storlek, form och material. Det här gör förstås att det finns en hel del som kan vara bra att tänka på när man ska välja pool, och här kommer vi att gå igenom några av alla dessa saker. Vi kommer att fokusera på storlek och form, material och modell samt vilka tillbehör som finns – och vilka man kan tänkas behöva.

Storlek och form

Förmodligen vet du redan att det finns många olika storlekar att välja mellan, och även en del olika former. Det är dock inte så enkelt att veta hur man ska tänka när det gäller detta. När det gäller storlek så kan man generellt säga att det ofta är bättre att välja lite större pool än vad man tror att man behöver, förutsatt att man har plats för det. En pool blir sällan för stor, men däremot kan den lätt bli för liten om man ibland är många som vill kunna bada samtidigt.

Med det sagt så bör man förstås även ta hänsyn till tomtens storlek, framför allt om man har en mindre tomt. Även på en större tomt kan det vara svårt att hitta en bra plats för en pool, och därav kan det bli just tomten som får avgöra vilken storlek som är lämplig – och ibland även vilken form som passar bäst.

De flesta pooler är runda eller avlånga, men det finns även en del avlånga med rundade hörn som blir mer åt det ovala hållet. Även höjden och djupet kan variera, från omkring en halvmeter och upp till omkring 120 centimeter. Just djupet kan vara viktigt att fundera över om man har yngre barn som kommer att bada i poolen, då de förmodligen inte bottnar om man väljer en för djupt pool.

Material och modell

Det finns även många olika modeller av ovanmarkspooler, och de kan tillverkas i olika material, och detta hänger ofta ihop. De vanligaste modellerna är förmodligen de med stålram samt de mjukare, självuppbärande poolerna som inte behöver någon ram. Därtill finns det till exempel kompositpooler, som är mer högkvalitativa och lite lyxigare.

Om man inte vill spendera allt för mycket så väljer man ofta mellan stålram och den självuppbärande poolen utan ram. Vilken av dessa som passar bäst kan förstås variera, men om man har barn är en pool med stålram ofta det bästa valet. Dessa är stabilare och sjunker inte ihop på samma sätt om barnet lutar sig över kanten. Med det sagt bör man förstås alltid vara med när barnet vistas i närheten av poolen.

Vilken modell man ska välja och vilket material som är bäst är dock väldigt individuellt, och alla modeller har sina fördelar. De självuppbärande poolerna är till exempel ofta smidiga att montera och enkla att hantera, men inte lika stabila som andra modeller. En pool med stålram är också hyfsat enkel att montera, och även stabilare. För den som vill ha riktigt hög kvalitet är en kompositpool förmodligen rätt val.

Tillbehör

Något som ofta gör att det känns krångligt att köpa pool är alla tillbehör som finns att välja mellan. Det kan kännas nästan omöjligt att veta vilka man behöver. Generellt kan man säga att det finns ett fåtal tillbehör som mer eller mindre är måsten för alla, men det beror även på hur poolen används och hur mycket. Övriga tillbehör kan vara väldigt viktiga för en del, men helt onödiga för andra. Är man osäker på om något tillbehör verkligen behövs så kan det vara en bra idé att avvakta lite, och sedan köpa till det senare om man känner att det behövs. Det kan också vara praktiskt, och prisvärt, att köpa ett paket med så mycket tillbehör som möjligt.

De tillbehör som är måsten för nästan alla är framför allt pump och klor – och gärna en klordispenser till den. Det innebär dock inte att det är något du måste ha – om poolen bara kommer användas en väldigt kort tid behövs kanske inte något av detta. Kommer poolen stå uppe hela sommaren så är det dock viktigt med dessa saker, för att hålla poolen så fräsch som möjligt. Det kan även vara en bra idé att byta ut lite vatten varje vecka. Även ett poolöverdrag är ett måste för de flesta, för att undvika att det hamnar mycket skräp i poolen när den inte används.

Det kan vara en bra idé att använda en markduk under poolen, även om det är långt ifrån alla som använder detta. En markduk är ett bra, och enkelt, sätt att skydda undersidan av poolen från slitage. Det här är alltså inget måste, men det kan vara en bra idé, speciellt om du vill att poolen ska hålla så länge som möjligt. Ett annat tillbehör som kan vara bra är förstås en stege, som kan göra det enklare att komma i och ur poolen. Huruvida man behöver en sådan beror dock på hur hög poolen är, och hur gamla de som ska använda poolen är.

Andra tillbehör som kan behövas – men inte alltid behövs – är till exempel: poolvärmepump, poolrobot för rengöring, pooldammsugare, håv, termometer och olika produkter för rengöring. Här gäller det helt enkelt att fundera över vad man vill ha och kan behöva, och är man osäker så kan det som sagt vara en bra idé att avvakta med de saker man är osäker på och komplettera med dessa senare om behovet uppstår.

Bästa poolen 2022 – vi listar 6 modeller

Vi har tagit fram några av de bästa poolerna – allt från enklare och billiga pooler som ger riktigt mycket för pengarna, till dyrare och riktigt högkvalitativa pooler för den som vill ha det allra bästa. För att göra det enklare att hitta rätt har vi delat upp dessa i tre olika kategorier utifrån prisklass: premium, mellan och budget.

Bäst i test premiumklassen: Swim & Fun Kompositpool – bästa poolen 2022

Det här är en riktigt högkvalitativ och fin kompositpool, som är ett bra val för dig som vill ha riktigt hög kvalitet och en snygg design. Ca pris 100 000 kr.

Pool bäst i test

Den här fina kompositpoolen har många fördelar: Den håller riktigt hög kvalitet, den är väldigt rymlig, den kräver minimalt med underhåll, den har en väldigt snygg design och kompositträ är motståndskraftigt mot väder samt UV- och klorresistent. Dessutom håller materialet poolvattnets värme bra. Den har ett djup på 124 centimeter som även passar perfekt för vuxna, och för lite äldre barn, och dessutom är den riktigt rymlig – hela 5,24 x 3,86 centimeter. Här ingår även en hel del tillbehör: sandfilterpump med filter, skimmerset, invändig trappa i rostfritt stål, utvändig trappa, 0.66 mm liner, returventil och bottenskydd.

Fördelar

 • Mycket hög kvalitet
 • Väldigt rymlig
 • Kräver minimalt underhåll
 • Snygg design
 • Många tillbehör

Nackdelar

 • Priset

Specifikation

 • Mått: 5,24 x 3,86 m
 • Djup: 124 cm
 • Maximal poolvolym: 16 000 liter
 • Form: Oval
 • Material: Kompositträ

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: Bestway Power Steel Poolset, ovanmarkspool

Det här är en väldigt rymlig pool som passar perfekt för dig som vill ha plats för hela familjen, eller många vänner. Den håller även en hög kvalitet. Ca pris 6500 kr – 18 000kr.

Ovanmarkspool

Det här är en väldigt rymlig stålramspool som håller en hög kvalitet, och som kommer med flera tillbehör vilket gör den till ett mycket prisvärt alternativ för dig som söker hög kvalitet och en större storlek. Här ingår i stort sett allt du behöver – poolöverdrag, stege, filterpump, ChemConnect-dispenser och en patron. Med allt detta kan du snabbt komma igång med poolen direkt. Poolen är hållbar och tålig, och hyfsat enkel att montera.

Fördelar

 • Väldigt rymlig
 • Håller hög kvalitet
 • Många tillbehör
 • Hållbar och tålig
 • Hyfsat enkel att montera

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått: 549 x 122 cm
 • Form: Rund
 • Kapacitet vid 90 procent: 23 062 liter

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: Bestway Power Steel Rektangulär Pool – prisvärd ovanmarkspool

Vår vinnare i mellanklassen är en mycket prisvärd pool som är rymlig, högkvalitativ och dessutom kommer med flera tillbehör. Ca pris 4700 kr.

 

Bestway Ovanmarkspool

 

För dig som vill ha en rektangulär och rymlig pool kan det här vara precis rätt val. Denna pool är fyra meter lång och två meter bred och har en höjd på 100 centimeter. Det gör att den passar bra även för vuxna, och här ryms förmodligen hela familjen eller kompisgänget. Metallramen är rostfri, och här ingår dessutom både sandfilterpump och poolstege så att du kan komma igång med poolen direkt. Det här är ett utmärkt val för dig som söker en riktigt prisvärd pool som samtidigt är stor och håller en hög kvalitet.

Fördelar

 • Rymlig
 • Håller hög kvalitet
 • 100 centimeter hög
 • Sandfilterpump och stege ingår
 • Rostfri metallram

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått: 4 x 2 m
 • Höjd: 100 cm
 • Vikt: 66,64 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare mellanklassen: Exit Black Leather Pool

Även vår utmanare i mellanklassen är en väldigt prisvärd pool med många fördelar. Den håller en hög kvalitet, är enkel att montera och är även hyfsat rymlig. Ca pris 6000 kr.

 

Svart pool

 

Denna snygga pool har en annorlunda design, och den är hyfsat rymlig med en diameter på 360 centimeter. Den har även ett generöst djup på 122 centimeter som gör att den passar lika bra för vuxna, och här får förmodligen hela familjen plats. Poolen har en galvaniserad, pulverlackerad stålram och en extra tjock 3-lagers vägg i polyester och PVC som gör den extra slittålig. Den kommer med en effektiv filterpump, cirkulationssystem och poolstege. Här finns alltså allt du behöver för att komma igång med poolen, och den är dessutom hyfsat enkel att montera vilket gör att du snabbt kan sätta upp den.

Fördelar

 • Snygg och annorlunda design
 • Hyfsat rymlig
 • Generöst djup på 122 cm
 • Håller hög kvalitet
 • Filterpump och poolstege ingår

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått: 360 cm
 • Djup: 122 cm
 • Vikt: 57 kg
 • Rekommenderad ålder: Från 6 år

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: Bestway Steel Pro Pool – billig och mycket bra pool

Vår vinnare i budgetklassen är en riktigt prisvärd ovanmarkspool, som trots sitt låga pris håller en hög kvalitet och har många fördelar. Den är enkel att montera, och den kommer med en filterpump. Ca pris 1450 kr.

 

 

 

 

Trots sitt låga pris är det här en riktigt bra pool med många fördelar. Den håller en hög kvalitet och är stabil. Den är hyfsat enkel att montera, och lika enkel att använda och hålla efter. Den har en hyfsat generös storlek med en omkrets på 366 centimeter, och höjden på 76 centimeter gör att den även är lämplig för barn, även om den funkar bra för vuxna också. Här får hela familjen plats, och det här kommer med stor sannolikhet att bli favoritplatsen i sommar. En filterpump ingår.

Fördelar

 • Lågt pris
 • Håller hög kvalitet
 • Stabil
 • Hyfsat generös storlek
 • Hyfsat enkel att montera

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Mått: 366 cm
 • Höjd: 76 cm
 • Material: PVC, PP, Stål
 • Volym vid 90 procent: 6473 liter

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare budgetklassen: Bestway Steel Pro Rektangulär Pool – billigaste poolen i vårt test

Utmanaren i budgetklassen är den billigaste ovanmarkspoolen i vårt test, men även denna är ett riktigt prisvärt och bra alternativ. Den håller hög kvalitet, är hyfsat rymlig och dessutom enkel att montera. Ca pris 1350 kr.

 

 

För dig som inte kan eller vill spendera allt för mycket på en pool, men som ändå vill ha en rymlig och högkvalitativ ovanmarkspool, kan det här vara helt rätt val. Denna fina pool håller en hög kvalitet och är stabil, samtidigt som den är enkel att montera men också enkel att använda och att hålla ren. Den har en generös storlek på 4×2 meter, och en höjd på 81 centimeter. Här får man alltså en rymlig pool och en hög kvalitet, till ett lågt pris.

Fördelar

 • Lågt pris
 • Rymlig
 • Håller hög kvalitet
 • Stabil
 • Enkel att montera

Nackdelar

 • Inga tillbehör ingår

Specifikation

 • Mått: 4×2 m
 • Höjd: 81 cm
 • Vikt: 32,39 kg
 • Material: PVC, Stål

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av pool

Det är ofta enkelt att ta beslutet att köpa en pool, men att sedan välja pool är sällan fullt lika enkelt. I dag finns det väldigt många olika pooler att välja mellan, och såväl utförande och storlek som kvalitet och prisklass kan variera mycket. En enkel pool kan man hitta för en femhundring, men det finns också modeller som kostar omkring 100 000 kronor – även om det är en ovanmarkspool. Därtill finns det en hel del tillbehör, och det kan vara svårt att veta såväl vad man behöver som vad man vill ha.

Egentligen behöver det inte vara så avancerat, men det är viktigt att först fundera över vad det egentligen är man söker. Varför vill man ha en pool, och vilka kommer använda den? Hur stor pool behöver man, och hur mycket plats har man? Vart ska poolen stå och ska den byggas in eller vara fristående? När man vet vad man faktiskt vill ha och vad som passar bäst, då kommer det att bli betydligt enklare att hitta det man söker.

Om man är osäker på till exempel storleken så kan det vara en bra idé att börja med att fundera över vart den ska placeras någonstans. Självklart ska det vara någonstans där en ovanmarkspool får plats, men det bör även vara ett soligt läge – om man vill ha den i solen, vill säga. Är tanken att poolen ska byggas in så behöver man förstås även fundera över detta, och se till att det finns plats för ett trädäck och en trappa upp dit.

Är tomten hyfsat stor och man tänker sig en mindre pool så är det här förmodligen inga problem, men de flesta pooler tar upp en hel del plats och det gäller att det finns en bra plats att placera den på. Tänk även på att marken ska vara jämn där poolen ska placeras.

Något annat som kan vara bra att fundera över tidigt är vilken budget man tänker sig, hur mycket man kan och vill spendera på en ovanmarkspool, helt enkelt. Om tanken är att det ska byggas till ett trädäck runt poolen så blir det hela förstås betydligt dyrare. Vill man ha en stor pool eller behöver många tillbehör, då kostar det också lite mer. Därför kan det vara en bra idé att börja med att sätta en budget, och sedan fundera över hur långt man kommer på den, och om det behövs får man fundera över vad som känns okej att välja bort.

Vanliga frågor och svar

Hur ofta ska man byta vatten i poolen?

Hur ofta vattnet behöver bytas beror på många olika saker, så som hur mycket poolen används och hur många som använder den. Vanligtvis behöver vattnet bara bytas ut någon gång per säsong, eller inte alls. Det är dock vanligare att man byter ut lite vatten då och då, och då byter man vanligtvis ut cirka 3 procent av vattnet någon gång per vecka.

Hur mycket klor ska man ha i en pool?

Kloret anpassas efter mängden vatten, och vid uppstart används en större mängd klor. Vanligtvis rekommenderas cirka 30 gram klor per 1000 liter vatten vid uppstart, och därefter halva mängden regelbundet. Hur ofta man fyller på klor, och exakt hur mycket som behövs, kan variera mellan olika sorter och märken. Vanligtvis fylls kloret på varannan dag eller varje vecka. Det är dock viktigt att följa instruktionerna på förpackningen.

Vad behöver man till en pool?

Det kan förstås variera en del vad som behövs, beroende på vilken pool man väljer och vilka behov man har. Pump och klordispenser är sådant som oftast behövs. En markduk kan vara en bra idé, och även ett poolöverdrag. Det kan även behövas en stege för att ta sig i och ur poolen, men det här beror förstås på hur hög poolen är och om även barn ska kunna ta sig i poolen på egen hand.

En pool är perfekt att ha i trädgården under varma sommardagar när man behöver svalka av sig. Här har vi jämfört olika pooler och tagit fram de bästa.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar