Polermaskin bäst i test – Bästa polermaskinen 2022 blev Dewalt DWP849X

Roterande eller oscillerande polermaskin, vilken modell ska man egentligen välja? Det finns massor av bra prisvärda alternativ på marknaden om du bara planerar att polera ett par gånger om året. Sen finns det dyrare modeller som passar bättre om du tänkt använda polermaskinen mer ofta. 

Välj en polermaskin av hög kvalitet

För bara ett par år sedan var det relativt ovanligt att själva utföra en lackpolering hemma i garaget, såvida man inte var beredd att punga ut flera tusenlappar för en proffsmaskin. Det var nämligen mycket billigare att låta bilrekondarna göra jobbet. Idag ser marknaden annorlunda ut och ur en ekonomiskt synvinkel så behöver priset inte sätta käppar i hjulet, eftersom du numera kan hitta en bra polermaskin för hobbybruk för en prislapp på runt 300–400 kronor. Så om du känner dig manad att ge din bil eller båt lite förkärlek och nytt liv, så ska du investera i en effektiv polermaskin av hög kvalitet.

Polering av din bil kan bidra med ett ett lyxigt utseende men även många andra positiva fördelar som vi skriver om längre ned i artikeln. På marknaden idag finns det många olika polermaskiner i olika prisklasser att välja mellan. En viktig sak som skiljer polermaskinerna åt är just hur den polerande rörelsen alstras. På vissa maskiner snurrar själva polerhuvudet och andra modeller har oscillerande polerplattor. Primärt är det maskinens motorkapacitet som särskiljer dem –  en generell regel är att dyrare maskiner oftast kan har förmåga att snurra polerskivan snabbare jämfört med billigare varianter.

Tänk på detta innan du köper en polermaskin

För du köper en polermaskin så är det bra att följa våra fyra steg: identifiera ditt behov, fastlägg din budget, jämför olika märken och modeller på marknaden och sist men inte minst; köp rätt modell!

1. Identifiera ditt behov

Det är en god idé att starta med att identifiera varför du har behov av en polermaskin. Behöver du en polermaskin inför stora, tunga arbeten? Då kommer du med största sannolikhet också behöva en starkare motor. Om du tänker använda polermaskinen som hobby till mindre småjobb i hemmet så är förmodligen en mindre modell ett bättre val.

2. Fastlägg din budget

Något som kan göra beslutsprocessen enklare är om du redan från början har satt en specifik budget inför köpet. Detta kommer med största sannolikhet begränsa vilka märken och modeller som är relevanta, samt göra det enklare för dig att avgöra vilka olika funktionaliteter som är viktiga och belysa vilka som inte är det.

3. Jämför utbud på marknaden

Inte helt oväntat så kan du räkna med att ju bättre varumärket är, desto högre blir prislappen. Vanligtvis så betyder ett högre pris också bättre kvalitet, men så är inte alltid fallet. Genom att noga läsa igenom vårt detaljerade Polermaskin test och våra omfattande tips, kommer beslutsprocessen förhoppningsvis bli enklare och smidigare. Vi har även samlat ett par välkända nätbutiker så att du kan jämföra priser och således få fram det bästa möjliga erbjudandet.

4. Köp rätt modell!

När du äntligen har tagit beslut angående vilken modell du ska köpa så bör du också kontrollera vilken slags typ av garanti polermaskinen har. Tänk också på att kontrollera om produkten säljs med eller utan tillbehör. Sist men inte minst så är det en god idé att grundligt läsa säkerhetsanvisningen för att säkerställa att det inte finns specifika säkerhetsproblem när du köper en viss modell.

Vi hjälper dig hitta den bästa polermaskinen

Att välja rätt polermaskin kan kännas svårt och kan många gånger vara en utmaning, speciellt om du är ny på området. Vi på Hemfakta har listat de mest populära polermaskinerna för att hjälpa dig på traven och för att göra beslutsprocessen lite enklare. Utöver detta hittar du vår omfattande köpguide med många goda tips inför ditt köp. 

Testvinnare Premiumklassen: Dewalt DWP849X polermaskin

Dewalt DWP849X Polermaskin bäst i test

 

Dewalt DWP849X är en polermaskin som är specifikt utvecklad för proffs såväl som båt och bil-entusiaster. Den här modellen bjuder på en mycket kraftfull 12 amp-motor med hela 1250W. Den har också en stor skivdiameter på hela 180mm. Vi ger Dewalt DWP849X  pluspoäng då den har en ergonomiskt design och är enkel att hantera och där den relativt låga vikten spelar en stor roll. Dewalt DWP849X lever väl upp till sitt rykte och vi har inget att klaga på.

Fördelar

 • Effektfull motor på 1250W
 • Ergonomiskt handtag och gummiklätt växelhus 
 • Variabel hastighet 
 • Relativt låg vikt

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Information

 • Watt: 1250

 

 

 

Utmanare Premiumklassen: Bosch GPO 14 CE

Polermaskin test Bosch GPO 14 CE

Bosch GPO 14 CE är en kraftfull polermaskin som bjuder på hela 1400 W. Den här modellen har ett ergonomiskt D-handtag och Softgrip vilket ger en bra greppväxling vid olika arbetsställningar. Den här polermaskinenen har en låg vikt på endast 2,5 kg, vilket underlättar jobbet. Den kommer med en varvtalsinställning med 6-lägen för bearbetning av olika material. Bosch GPO 14 CE är mycket enkel att hantera. Vi gillar att hastigheten kan justeras med ett finger under arbetets gång, vilket också ger en konsekvent arbetsupplevelse. Den här modellen känns dessutom väl balanserad när du håller den i handen. Dock är sidhandtaget inte av en mjuk gummiliknande typ så detta drar ned betyget något. 

Fördelar

 • Kompakt polermaskin med en låg vikt på 2,5 kg
 • 6-läges varvtalsinställning
 • Kraftig motor på 1400 W

Nackdelar

 • Sidhandtaget är något hårt att hålla i

Information

 • Watt: 1400

PRIS OCH INFORMATION

 

Testvinnare Mellanklassen: Tectake Excenter K7250 – 16 delar

Bästa polermaskinen Tectake Excenter

Excenter K7250 är en excenterroterande polermaskin som passar utmärkt vare sig det rör sig om polering, vaxning, borttagning av repor eller högglansförsegling. Vi gillar att Excenter K7250 har en skonsam mjukstart och maskinens excenterroterande rörelser bidrar till att minska riskerna vid lacköverhettning. Polermaskinen är hyfsat lättviktig på 3,1 kg samt kommer med ett påskruvbart ergonomiskt båg- /stånghandtag som ger en bra viktfördelning. Du kan fästa på både svampar och skinn snabbt med hjälp av kardborrbandsystemet, men tyvärr visar det sig att detta inte fäster detta så bra som vi hade önskat. Tectake Excenter K7250 har en rotationshastighet med sex olika steg, vilket således ger dig ett stort intervall att välja på.

Fördelar

 • Lätt och kompakt polermaskin 
 • Utmärkt viktfördelning
 • Mjukstart – skonsam användning
 • Stort hastighetsintervall med 6 steg

Nackdelar

 • Tyvärr fäster inte kardborrbandsystemet så bra

Information

 • Watt: 810
 • Medföljer 16 olika och inklusive universell polervätska

PRIS OCH INFORMATION

 

Utmanare Mellanklasssen: Proxxon WP/E, 2500 rpm

Oscillerande polermaskin Proxxon WP/E

Vinkelpolermaskin WP/E från Proxxon är speciellt utformad för polering av trånga ytor där en vanlig polermaskin inte kommer åt. Den här modellen lämpar sig bra för ympning av blanka ytor, rostborttagning, rengöring samt för finputsning efter en ytlackering. WP/E  kommer med en balanserad specialmotor som är både kraftfull, tystgående och väldigt långvarig. Polermaskinens hölje är av glasfiberförstärkt polyamid samt mjuka komponenter. Ett stort plus är att polermaskinen endast väger 720 gram vilket gör maskinen smidig. Den enda nackdelen är att designen inte är särskilt ergonomiskt och efter en lång stunds användning kommer du känna av detta, trots att den inte väger så mycket. På köpet medföljer en förvaringsväska av högkvalitativ polypropylen vilket således gör att du förvarar polermaskinen tryggt och säkert när du inte använder den. 

Fördelar

 • Perfekt för användning på trånga ytor
 • Många olika användningsområden
 • Glasfiberförstärkt polyamid-hölje
 • Låg vikt för smidig användning

Nackdelar

 • Tyvärr är designen inte ergonomisk

Information

 • Watt: 100

PRIS OCH INFORMATION

Testvinnare Budgetklassen: Einhell CC-PO 90

Einhell CC-PO 90 roterande polermaskin

Einhell CC-PO 90 är en praktisk polermaskin för enkel och smidig polering. Den har 3700 vibrationer per minut och en poleringsskiva på Ø 240 mm. Poleringsmedel kan smidigt appliceras med hjälp av textilpoleringshuven. Denna polerhuva skapar en otrolig högglans vid polering. Maskinen har en låg vikt på endast 1,91 kg vilket gör att den är enkel och smidig att hantera. En nackdel är dock att ljudnivån är något hög på 71,1 dB. Utöver ljudnivån så är Einhell CC-PO 90 en mycket bra och prisvärd modell som gör jobbet.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Smidig att använda 
 • Låg vikt

Nackdelar

 • Ljudnivån ligger på 71,1 dB vilket är något högt

Information

 • Watt: 90

PRIS OCH INFORMATION

Nybörjare på polering? Välj en oscillerande polermaskin

Om du aldrig har polerat förut så rekommenderar vi att du startar med en oscillerande§ polermaskin. Den här maskinen är det svårare att göra misstag jämfört med den excentriska§ varianten som ofta kräver lite mer erfarenhet. 

Det kan verka svårt och krångligt att polera för dig som är nybörjare, men det är det nödvändigtvis inte. Tänk också på att de mindre maskinerna ofta är speciellt framtagna för polering av mindre detaljer om små ytor, medan de större maskinerna lämpar sig bättre för stora ytor. Det är skillnad på olika modellers kvalitét, vibrationer samt hållbarhet, vilket med stor sannolikhet kommer påverka slutresultatet på lacken, men även på dig som användare. Det finns också massor av olika tillbehör till polermaskiner vilka lämpar sig för olika material, repor och underlag. Vi rekommenderar att du börjar använda de mildaste kombinationerna när du är nybörjare och att de sedan arbetar dig uppåt till de grövre trissorna och polermedeln. Ofta går det snabbt att lära sig grunderna, och många gånger kan det underlätta att se på ett par videos på YouTube för att skaffa sig en bra uppfattning.

Välj rätt polermaskin för bilen

Med hjälp av en bra och effektiv polermaskin blir din bil, motorcykel, båt eller dina golv i hemmet som nya igen. Polermaskiner används på många olika slags ytor och material och kan med fördel användas tillsammans med tillbehör som t.ex. vax för att uppnå en så hög glans på bilen som möjligt. Det finns många fler fördelar med att använda en polermaskin. Att noggrant polera in vax i bilens lackering kommer göra att bilen skyddas vilket således kan minska risken för olika skador. Det är dock viktigt att du väljer rätt polermaskin för bilen.

Vi rekommenderar att du väljer en polermaskin av hög kvalitét, detta är framförallt smart om du tänker använda maskinen ofta. Välj gärna en modell med ergonomisk design – din kropp och bil kommer att tacka dig. Ofta är det så att billigare polermaskiner som är av lägre kvalitét inte är lika effektiva som de dyrare varianterna. Som regel skapar billiga polermaskiner också mycket mer vibrationer, vilket inte är bra i längden för din kropp och du kommer garanterat känna av det efter ett par timmar i garaget. 

Vanliga frågor och svar om Polermaskiner

Polermaskin – vad är det?

En polermaskin är en maskin som kan användas för att ta bort repor från exempelvis lack. Polermaskiner finns i ett flertal olika storlekar, priser och med varierande funktionaliteter.

Vad är en oscillerande polermaskin?

En oscillerande polermaskin roterar i en cirkulerande rörelse, där själva polerhuvudet rör sig från sida till sida simultant som den roterar. Det kan jämföras med jordklotets omloppsbana kring solen.

Vad är en excentrisk polermaskin?

En excentriskt polermaskin roterar enbart centrerad runt dess egna axel.

Polermaskin test 2022 – Hemfaktas lista

 • Testvinnare Premiumklassen: Dewalt DWP849X polermaskin
 • Utmanare Premiumklassen: Bosch GPO 14 CE
 • Testvinnare Mellanklassen: Tectake Excenter K7250 – 16 delar
 • Utmanare Mellanklasssen: Proxxon WP/E, 2500 rpm
 • Testvinnare Budgetklassen: Einhell CC-PO 90
Anna Svensson

Anna Svensson heter jag och älskar att dyka ned i tekniska specifikationer, jämföra och hitta den optimala produkten innan köp. Kommentera gärna min inlägg!

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar