1. Hem
 2. >
 3. Skönhet
 4. >
 5. Bäst i Test: Plattång – Fixa frippan med årets bästa plattång!
ghd_plattang.jpg

Lyx

Bästa plattången 2023

Dyson Corrale

8.6

Mellan

Bäst i test plattång

GHD Plattång Original Professional Styler

9

Budget

Remington Wet 2 Straight - billig och bra plattång

Remington Wet 2 Straight

8.4

Inledning

Så du önskar att håret var rakt? Eller är du bara en sån som föredrar att skapa Hollywood-svallet med en plattång istället för en rund locktång? Lite hårdare look? Det är ju en smaksak! Att en snygg frisyr piffar upp en annars rätt basic look är ju givet och där kan både plattången och locktången vara lösningen! Platta håret går fort, men det är smart att tänka på vad du har för hårtyp och vilken frisyr du ska fixa. En plattång för en kort frisyr kan behöva vara lite mindre så du kommer åt områden som syns mer än när håret är långt. Har du inga smidiga uttag framför spegeln kanske det är en sladdlös plattång som ska få flytta in i hemmet. Vi går igenom årets bästa plattänger från Dyson till GHD, sladdlösa, trådlösa, för kort hårt, tjockt hår och långt hår! Dags att kora årets bästa plattång!

Här på Hemfakta är vi rörande överens om att GHD Original Styler är årets bästa plattång 2024! Det är en riktigt kraftfull plattång med skonsamt slitage som lämnar dig med ett riktigt snyggt resultat och som dessutom är otroligt populär bland användarna. Det är helt enkelt den plattång som ger dig mest för pengarna! 

Våra experter har landat i sex prima plattänger i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Men du, är det kanske en locktång du är ute efter? Då ska du kolla in vårt Bäst i Test för locktång givetvis! Och kanske spana in Bästa hårfönen när du ändå är på G?

I jakten på den bästa plattången har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den plattång som är bäst från den som inte är det. När det kommer till plattänger är det framförallt funktioner, effekt och resultat vi tittar efter.

Med de sex plattänger vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Därför blev GHD Original Professional Styler bäst i test

GHD Original Styler tar hem titeln som bäst i test med överlägsna betyg och positiva användarrecensioner. Dess uppgraderade teknik och förbättrade design kombinerat med ett glansigt och hållbart resultat gör den till en favorit bland stylister och användare. Den ergonomiska designen och snabba uppvärmningstiden understryker dess överlägsenhet. Priset anses vara rimligt med tanke på dess höga prestanda och popularitet, vilket gör GHD Original Styler till det bästa valet!

1

Dyson Corrale

hem-fakta-bast-i-test-logo
Bästa plattången 2023

Lyx

Vinnare

7

Pris

9

Användarvänlighet

9

Hållbarhet på frisyren

9

Snäll mot håret

9

Platt-tid

8.6

Totalpoäng

Motivering: Dyson Corrale får höga poäng för användarvänlighet och hållbarhet på frisyren. Dess sladdlösa design och flexibla plattor gör den mycket enkel att använda. Den är också skonsamt mot håret och ger långvariga resultat. Priset är högt, vilket drar ner totalbetyget något, men dess avancerade funktioner och prestanda motiverar kostnaden.

Det här är en riktigt högkvalitativ och mycket effektiv plattång med många fördelar. Den passar alla hårtyper, har flexibla plattor och stylar med minskat slitage. Pris ca. 5000 kr.

Här finns många fördelar: En hög kvalitet, en förbättrad styling, mindre slitage, flexibla plattor som formar sig för att samla in håret, den passar alla hårtyper och den har en banbrytande Dyson-teknik. En stor fördel med denna plattång är att den kan användas både med och utan sladd, vilket ger dig det bästa av två världar. Du kan ladda upp plattången och sedan använda den vart och när du vill i 30 minuter, utan att vara beroende av något eluttag – men om du har glömt att ladda den så kan den ändå användas med sladd. Här finns även OLED-skärm som visar sådant som batterinivå och temperatur, automatisk avstängning, säkerhetslås och en låg vikt som gör plattången enkel att hantera.

 • Vikt: 0,561 kg
 • Max. temperatur: 210 grader
 • Automatisk avstängning: Ja
 • Sladdlängd: 43.5 cm
 • Övrigt: Kan användas med eller utan sladd, OLED-skärm, 30 minuters batteritid

Fördelar 

 • Håret håller sig rakt länge
 • Förstör inte håret
 • Bekvämt att den kan användas utan sladd
 • Går snabbt att platta håret

Nackdelar 

 • Vissa användare med tjockt hår menar att batteritiden inte räcker för att platta hela deras hår
 • Vissa användare menar att plattången är lite tung och klumpig

Sammanfattning: För att få en mångsidig bild av plattången har vi hämtat cirka 3.000 recensioner från Elgiganten1 och Dyson2 .

2

GHD Platinum+ Professional Smart Styler

GHD Platinum Styler

Lyx

Utmanare

8

Pris

9

Användarvänlighet

8

Hållbarhet på frisyren

9

Snäll mot håret

9

Platt-tid

8.6

Totalpoäng

Motivering: GHD Platinum+ får höga poäng för snällhet mot håret och hållbarhet på frisyren. Dess Ultra-Zon-teknologi och övriga funktioner gör det till en pålitlig plattång. Priset är något högt, vilket påverkar totalbetyget, men den överlägsna prestandan gör den ändå till en stark kandidat.

Vår utmanare i lyxklassen är en högkvalitativ och riktigt effektiv plattång, med många fördelar – som till exempel Ultra-Zon-teknologi. Pris ca. 2500 kr.

Denna avancerade och högkvalitativa plattång har en hel del fördelar – och det är den första plattången som kan förutspå hårets behov. Här finns Ultra-Zon-teknologi som anpassar temperatur efter varje hårsektion, och säkerhetsställer den optimala temperaturen 185 grader. Värmen på plattorna kontrolleras hela 250 gånger per sekund, och med teknologin känner plattången av hårets tjocklek och vilken hastighet du stylar håret, och anpassar värmen utifrån detta. Här finns wishbone-upphängning, avancerade plattor som gör håret glansfullt och slätt, värmeresistent kåpa som skyddar underlaget mot värme efter stylingen samt gör toppen sval och sleep mode-funktion så att den stängs av automatiskt om den inte använts på 30 minuter. Dessutom är sladden lång, närmare bestämt 2,7 meter, vilket gör att du kan röra dig mer fritt under stylingen.

 • Sladdlängd: 2,7 meter
 • Max. temperatur: 185 grader
 • Automatisk avstängning: Ja
 • Övrigt: Ultra-Zon-teknologi, Wishbone-upphängning

Fördelar 

 • Blir varm snabbt
 • Håret blir rakt på första draget
 • Känns skonsam mot håret
 • Ger håret glans

Nackdelar 

 • Priset är en nackdel för vissa användare

Sammanfattning: För att få en mångsidig bild av plattången har vi hämtat cirka 3.000 recensioner från Lyko3 och GHD4 .

Duellen

Lyx

Dyson Corrale vs. GHD Platinum+ Professional Smart Styler

I lyxklassen står Dyson Corrale som vinnare och GHD Platinum+ Professional Smart Styler som utmanare. Båda produkterna erbjuder högkvalitativ prestanda och avancerad teknologi. Dyson Corrale imponerar med sin sladdlösa design och flexibla plattor som anpassar sig för att samla in håret. Dess användarvänlighet och möjlighet att användas med eller utan sladd ger den extra poäng. Å andra sidan har GHD Platinum+ en imponerande Ultra-Zon-teknologi som anpassar temperaturen efter varje hårsektion vilket ger optimala resultat. Båda produkterna har höga betyg för hållbarhet på frisyren, men Dyson Corrale sticker ut med sin banbrytande teknik och mångsidighet.

3

GHD Plattång Original Professional Styler – Bästa plattången [current_year]!

Bäst i test plattång

Mellan

Vinnare

9

Pris

9

Användarvänlighet

9

Hållbarhet på frisyren

9

Snäll mot håret

9

Platt-tid

9

Totalpoäng

Motivering: GHD Original Styler får höga poäng över hela linjen. Dess popularitet bland stylister och användarnas positiva omdömen understryker dess effektivitet och pålitlighet. Priset är rimligt med tanke på dess prestanda.

Kan det vara världens mest populära plattång? KANSKE! Pris ca. 2.000 kr.

Vill du ha en populär plattång som en stor mängd stylister rekommenderar behöver du inte leta länge till – här är den nämligen! Det är GHDs Original Styler – deras första plattång men nu med uppgraderad teknik och förbättrad design för elegant och glänsande hår. Detta är plattången som vi på Hemfakta har utsett till bäst i test 2024!

Den här plattången glider genom håret utan att förstöra det tack vara den keramiska tekniken som bibehåller en temperatur på 185 grader på båda plattorna vilket ger ett hållbart resultat utan att skada håret. Den har en snabb uppvärmningstid på 30 sekunder och stängs automatiskt av efter 30 minuters inaktivitet. Dessutom har den en ergonomisk design och en sladd som vrids i 360 grader för att underlätta plattandet. Användarna fullkomligt älskar den här plattången!

 • Sladdlängd: 2.7 m
 • Max. temperatur: 185 grader
 • Automatisk avstängning: Ja
 • Övrigt: Rekommenderad av stylister, keramisk teknik som inte skadar håret, snabb uppvärmningstid, ergonomisk design

Fördelar 

 • Ger glansigt och friskt hår
 • Väldigt hållbart resultat
 • Väldigt lätt att både platta och locka håret med
 • Glider extremt lätt genom håret

Nackdelar 

 • Inga kända nackdelar

Sammanfattning: För att få en mångsidig bild av plattången har vi hämtat cirka 1.500 recensioner från Amazon5 och Bangerhead6 .

4

Cloud Nine The C9 Touch Iron

Cloud Nine The C9 Touch Iron - prisvärd plattång

Mellan

Utmanare

9

Pris

8

Användarvänlighet

9

Hållbarhet på frisyren

9

Snäll mot håret

8

Platt-tid

8.6

Totalpoäng

Motivering: Cloud Nine C9 Touch Iron är en prisvärd plattång med snabba uppvärmningsegenskaper. Den får bra poäng överlag, men något lägre än toppmodellerna på grund av vissa mindre avancerade funktioner. Trots det är den en pålitlig och effektiv plattång.

Det här är en prisvärd och högkvalitativ plattång med keramiska och mineralberikade plattor, vridbar sladd, LED temperatur-indikator och många andra fördelar. Pris ca. 1900 kr.

Denna prisvärda och effektiva plattång har en hel del fördelar: En hög kvalitet, konstant flöde av värme, omedelbar uppvärmning, snabb-touch-system för kontroll av temperatur och mineralberikade plattor som tillför glans. Denna oslagbart snabba plattång blir varm omedelbart, och når direkt sin temperatur på 195 grader, men vill du sänka temperaturen till 165 grader så gör du det enkelt genom att trycka plattorna mot varandra tre gånger – då sänks temperaturen omedelbart. Plattången har en flytande design som minimerar risken att tången drar eller nyper i håret, vilket gör stylingen behagligare. Några av alla andra fördelar är till exempel den vridbara sladden, LED temperatur-indikator och automatisk avstängning när den inte har använts på 30 sekunder.

 • Sladdlängd: 3 m
 • Max. temperatur: 195 grader
 • Automatisk avstängning: Ja
 • Övrigt: Snabb uppvärmning, mineralberikade plattor

Fördelar 

 • Går snabbt att platta håret
 • Håret mår bra och skadas inte
 • Väldigt prisvärd
 • Enkel att använda

Nackdelar 

 • Vissa användare tycker att den stängs av lite för snabbt

Sammanfattning: För att få en mångsidig bild av plattången har vi hämtat cirka 1.300 recensioner från Pricerunner7 och Cloud Nine8 .

Duellen

Mellan

GHD Plattång Original Professional Styler – Bästa plattången 2024! vs. Cloud Nine The C9 Touch Iron

I mellanklassen jämförs GHD Plattång Original Professional Styler som vinnare med Cloud Nine The C9 Touch Iron som utmanare. Båda produkterna har keramiska plattor och erbjuder användarvänlig styling. GHD Original Styler får höga betyg över hela linjen och får dessutom högst betyg av användarna. Den levererar glansigt och hållbart resultat samt är lätt att använda för både plattning och lockning. Å andra sidan är Cloud Nine C9 Touch Iron prisvärd med snabb uppvärmning, men får något lägre betyg på grund av vissa mindre avancerade funktioner. Trots det är den en pålitlig och effektiv plattång.

5

Remington Wet 2 Straight

Remington Wet 2 Straight - billig och bra plattång

Budget

Vinnare

10

Pris

8

Användarvänlighet

8

Hållbarhet på frisyren

8

Snäll mot håret

8

Platt-tid

8.4

Totalpoäng

Motivering: Remington Wet 2 Straight får höga poäng för sitt överkomliga pris och snabba uppvärmning. Dess förmåga att även torka håret ger extra funktionalitet. Dock når den inte upp till samma resultat som vissa av de dyrare modellerna.

Trots sitt låga pris har denna plattång många fördelar, som en hög kvalitet och att den utöver att platta håret även kan torka det. Pris ca. 400 kr.

Denna prisvärda och smarta plattång har många fördelar. Förutom att den håller en hög kvalitet och har ett riktigt bra pris, så är den största fördelen att den faktiskt kan torka håret – vilket gör att den är mycket tidsbesparande. Denna plattång är framtagen för att användas på handdukstorkat hår, vilket innebär att håret inte behöver vara helt torrt när du använder denna – plattången torkar håret åt dig. Längden på 110 millimeter och de flytande plattorna gör att trycket mot håret blir jämnare och ger ett fantastiskt resultat. Den snabba uppvärmningstiden gör att plattången är redo att användas nästan direkt, och här finns en smart temperaturdisplay.

Temperaturen kan ställas in på 10 olika nivåer från 140 till 230 grader, uppvärmningstiden är 10 sekunder och plattången piper när den är redo att användas. Här finns även TurboBoost funktion, automatisk avstängning efter 60 minuter, låsfunktion för temperaturen och roterbar sladd. Dessutom ingår en praktisk väska som är värmetålig.

 • Max. temperatur: 230 grader (10 nivåer)
 • Sladdlängd: 3 m
 • Automatisk avstängning: Ja
 • Övrigt: Uppvärmning på 15 sekunder, kan torka håret, 10 olika temperaturinställningar

Fördelar 

 • Bra pris/kvalitet-förhållande
 • Väldigt lätt att använda/hantera
 • Värms upp snabbt

Nackdelar 

 • Kan ta ganska lång tid att få hela håret platt enligt vissa användare
 • Utsidan av plattången blir ganska varm när man har den på den högsta temperaturen

Sammanfattning: För att få en mångsidig bild av plattången har vi hämtat cirka 270 recensioner från Amazon9 .

6

Ga.ma GI0201

Ga.ma GI0201 - billigaste plattången

Budget

Utmanare

10

Pris

8

Användarvänlighet

8

Hållbarhet på frisyren

8

Snäll mot håret

7

Platt-tid

8.2

Totalpoäng

Motivering: Ga.ma GI0201 får överlag höga poäng, särskilt för dess snällhet mot håret och överkomliga pris. Dess användarvänlighet och prestanda gör den till en stark utmanare i budgetklassen.

Denna snygga och prisvärda plattång är mycket effektiv och har flera fördelar. Den är utformad för att användas med Arganolja och ger ett glansigt, vackert hår. Pris ca. 500 kr.

Denna prisvärda och högkvalitativa plattång är utformad för att användas tillsammans med Arganolja, och de kombinerade funktionerna hos plattången och oljan ger fantastiska resultat. Håret återställer fukt, glans och skönhet och behåller detta längre. Denna plattång har längre plattor än genomsnittet, närmare bestämt 12 centimeter, vilket sparar tid. Temperaturen ställs enkelt in med LED-displayen, och du kan välja på temperaturer från 150 till 220 grader. Plattången blir varm på bara några sekunder, och plattorna är täckta med Tourmaline som lätt glider över håret och minskar kontakten med värme då det även släpper ut negativa joner. När du är klar kan plattorna låsas ihop, för smidigare förvaring och större säkerhet, och den stängs av automatiskt efter 60 minuter. Sladdlängden är 180 centimeter med 360 graders rotation.

 • Max. temperatur: 220 grader
 • Sladdlängd: 180 cm
 • Automatisk avstängning: Ja
 • Övrigt: Används med arganolja, LED-display, snabb uppvärmning

Duellen

Budget

Remington Wet 2 Straight vs. Ga.ma GI0201

I budgetklassen tävlar Remington Wet 2 Straight mot Ga.ma GI0201. Trots lägre pris erbjuder Remington smarta funktioner så som möjligheten att torka håret och justera temperaturen. Ga.ma GI0201 imponerar med längre plattor och att den ska användas med olja för ett effektivt resultat. Båda produkterna får höga betyg för prisvärdhet och användarvänlighet. Remington står ut med sin extra funktion att torka håret, medan Ga.ma GI0201 överträffar med användning av arganolja för att ge extra fukt och glans. Valet mellan dem beror på prioriteringar som användarvänlighet och extra hårvårdsegenskaper.

Köpguide Plattång

När du ska köpa en plattång finns det flera saker som kan vara bra att tänka på, men vad som är viktigt för dig vet bara du själv. Vilken plattång som är rätt val för dig beror förstås helt på vad du söker efter, kanske är det en smidig modell eller en med många inställningar. Här kommer vi att gå igenom tre saker som kan vara bra att tänka på när du ska välja plattång: inställningar, sladd samt funktioner och egenskaper.

Inställningar

När det gäller inställningar är det förstås värmeinställningen som är bra att tänka på. Vilken värme som behövs beror på hur tjockt hår du har, och hur hög värme ditt hår klarar av beror på dess kvalitet. Värmeinställningarna kan också variera mycket mellan olika modeller: en del har bara en värme, medan andra kan ställas in på flera olika nivåer.

Sladdlängd eller sladdlöst

Sladdlängden är en sådan sak man sällan tänker på innan, men är sladden väldigt kort så kommer man med stor sannolikhet att tänka på det efteråt. Med en lång sladd blir du friare och mer rörlig, vilket kan vara en stor fördel. Det finns även modeller som är sladdlösa, vilket visserligen innebär att du måste komma ihåg att ladda plattången med jämna mellanrum, men istället kan du använda den precis vart du vill – helt oberoende av eluttag.

Funktioner och egenskaper

Det finns förstås en hel del olika funktioner och egenskaper hos olika plattänger, och vilka som är viktiga för dig vet bara du. I dag finns det till exempel många plattänger som på olika sätt skyddar håret eller är skonsammare att använda, och detta kan förstås vara en väldigt stor fördel. Andra funktioner kan vara till exempel automatisk avstängning, upphängningskrok, vridbar sladd, display eller att plattången även kan torka håret.

Avslutande ord inför ditt köp av plattång

Något som är viktigt att tänka på innan du använder en plattång, och allra helst innan du ens köper en sådan, är att värme sliter väldigt mycket på håret och även kan skada det mycket vid felaktig användning. Detta innebär förstås inte att du måste avstå från att styla håret med värmeredskap, men däremot att du bör se till att göra det på rätt sätt.

Först och främst så är det väldigt viktigt att använda värmeskydd i håret vid användning av till exempel plattång. Det här blir förstås ännu viktigare om du använder värmeredskap ofta. Tänk också på att använda plattången på rätt sätt – med rätt värme för just ditt hår, till exempel. Håll aldrig plattången länge på samma ställe, då du i värsta fall kan bränna av håret, och i bästa fall “bara” skadar håret allvarligt.

Det kan också vara en bra idé att använda värmeredskap med måtta, helst inte varje dag. Det är viktigt att håret får vila ibland och slippa den påfrestande värmen. Se till att ta hand om håret mellan stylingarna, till exempel med bra hårvårdsprodukter.

Frågor och svar om plattänger

Använd alltid värmeskydd och se till att håret är helt torrt när du ska platta det. Använd gärna klämmor så du kan platta lite i taget, för mycket hår resulterar resulterar i sämre resultat. Börja underifrån så du har uppsikt på vad som är plattat i takt med att du släpper ner mer hår från klämmorna.

Använd alltid värmeskydd och se till att håret är helt torrt när du ska locka det. Använd gärna klämmor så du kan locka lite i taget, för mycket hår resulterar både i tristare resultat och sämre hållbarhet. Spraya gärna områdena du blir färdig med allteftersom.

En plattång är ett värmeredskap, eller stylingredskap, som används för att styla håret. Plattänger används främst för att platta håret, och få det rakt, men de kan även användas för att locka håret.

Hur hög värme man behöver, och hur hög värme håret klarar av, beror på både hårets tjocklek och kvalitet. Värmen sliter på håret och man bör därför använda så låga temperaturer som möjligt, helst inte högre än 180-210 grader, även om tjockare hår kan klara av – och behöva – 230 grader.

Det enklaste sättet att rengöra en plattång är att använda en trasa som är mycket lätt fuktad, man kan använda till exempel rengöringsmedel för keramiska spishällar. Om plattången är väldigt smutsig och det är svårt att få bort beläggningen kan man skrapa väldigt försiktigt med ett rakblad.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Elgiganten, 30/11-23 []
 2. Dyson, 30/11-23 []
 3. Lyko, 30/11-23 []
 4. GHD, 30/11-23 []
 5. Amazon, 30/11-23 []
 6. Bangerhead, 30/11-23 []
 7. Pricerunner, 30/11-23 []
 8. Cloud Nine, 30/11-23 []
 9. Amazon, 30/11-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser