1. Hem
 2. >
 3. Sport & Fritid
 4. >
 5. Bäst i test: Pannlampa – Hallå där ljushuvud!
Lumonite-Compass-basta-pannlampan-2023.jpg

Lyx

Lumonite Compass bästa pannlampan 2023

Lumonite Compass

9

Mellan

Led Lenser SEO 5 bäst i test mellan natt

Led Lenser SEO 5

8.4

Budget

Silva Trail Runner Free 550 bäst i test prisvärd

Silva Trail Runner Free

8.2

Inledning

Har du funderat på vad du skulle ta med dig om du var med i Robinson? Det har jag och svaret är pannlampa. Min pappa har med sig en vart han än beger sig och jag svär att den då alltid kommer till användning! Ska du ut och lubba i natten, kolla nattdjur i Amazonas eller leta grävlingar under huset? Pannlampor är nämligen den perfekta kompisen för dina äventyr när mörkret lagt sig. Dom är praktiska, bekväma och ger en lysande belysning precis där du behöver den! Om du är på vandring, camping, jakt eller vill kunna läsa din bok vart du än befinner dig då är pannlampan din givna plus en.

På Hemfakta är vi rörande överens om att Lumonite Compass är årets bästa pannlampa 2024! Den är makalöst multifunktionell med hög kapacitet, flera ljuslägen och riktigt lång räckvidd. Dessutom kan den göras om till en handhållen ficklampa! 

Men vilken typ av pannlampa passar just dig? Är det en pannlampa för löpning och terräng? Vilken är den bästa pannlampan? Hur länge ska den användas och hur starkt ljus behöver du? Vilka modeller är vattentäta och lämpliga för svåra förhållanden? Naturligtvis ska själva pannlampan också sitta bekvämt utan att trycka för hårt mot pannan! Ska pannlampan vara laddningsbar och slutligen, frågan vi alla ställer oss (eftersom det är anledningen till den här artikeln) – vilken pannlampa är bäst i test? Här kommer svaret! Bästa pannlampan 2024!

I sökandet efter den bästa pannlampan har vi gjort gedigen research, pratat med konsumenter, skannat labbtester och specifikationer, detta för att få en så tydlig bild som möjligt av hur pannlamporna i testet (och pannlampor som inte kvalade in i listan) skiljer sig åt. När det kommer till pannlampor är batteritid och bärbarhet, ljusstyrka och räckvidd viktiga komponenter. Och där hänger allt som oftast resultatet ihop med prislappen.

Det här är riktigt vassa nattkompisar för kvällslöparen eller friluftsknataren och om du inte redan har en, ja då kan jag garantera att du kommer inse behovet så fort du skaffat en! Om du fortfarande inte fått kläm på vilken pannlampa du ska välja kommer här en nätt liten jämförelse av testets alla pannlampor!

1

Lumonite Compass – Bästa pannlampan [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Lumonite Compass bästa pannlampan 2023

Lyx

Vinnare

8

Pris

9

Ljusbild

9

Batteritid

9

Räckvidd

10

Ljuslägen

9

Totalpoäng

Motivering: Lumonite Compass presterar mycket bra över alla fem egenskaper. Den har en rimlig prislapp, en imponerande ljusbild med flera ljuslägen samt en lång batteritid och räckvidd. Användarna uppskattar det starka och breda ljuset och den multifunktionella designen. Trots enstaka kommentarer om förväntningar på ännu bättre ljus för prisklassen, överväger de överväldigande positiva recensionerna och funktionerna hos Lumonite Compass.

Multifunktionell pannlampa med flera ljuslägen och lång räckvidd! Pris ca. 1500 kr.

Ja här har vi en riktig hejar pannlampa! Lumonite Compass är en grym multifunktionslampa som är robust och tål användning i alla väder. Med en IP69-klassificering är den damm- och vattentät och har ett starkt ljusflöde på 1250 lm och en räckvidd på upp till 110 meter. Den har en behaglig färgtemperatur på 5000 K, och kan användas både som en traditionell ficklampa och lossas lätt från pannbandet via snabbfästet. Lampan laddas enkelt med medföljande magnetisk USB-laddare eller Lumonite dockningsstation (säljes separat), och levereras med ett justerbart pannband för bekväm användning. Med den modernt utformade USB Touch-laddningstekniken är det lätt att ladda Lumonite Compass. Bara koppla den medföljande laddaren till lampan och en USB-laddare, powerbank eller billaddare. Lampans täta design garanterar både hög IP-klassificering och hållbar kvalitet. Det magnetiska bottenstycket gör det också möjligt att fästa lampan på metallytor.

 • Räckvidd: 110 m
 • Laddningstid: Ca 3h
 • Lumen: Upp till 1250
 • Batteritid: Över 8h på maxläge
 • Flera olika ljuslägen: Max: 1250 lm / 1 h 30 min / 110 meter, High: 600 lm / 3 h 35 min / 75 meter, Medium: 240 lm / 8 h 25 min / 50 meter

Fördelar 

 • Användare är överens om att den ger ett riktigt grymt ljus med bred ljusbild
 • Bra batteri
 • Väldigt liten och smidig
 • Funkar till alla slags aktiviteter

Nackdelar 

 • Enstaka användare menar att de förväntade sig ännu bättre ljus för en lampa i den här prisklassen

Sammanfattning: För att skapa en bred bild av pannlampan har vi hämtat cirka 8.000 recensioner från Lumonite1 .

2

Ledlenser H14R.2

Pannlampa Ledlenser H14R.2 bäst i test lyx

Lyx

Utmanare

7

Pris

8

Ljusbild

9

Batteritid

10

Räckvidd

9

Ljuslägen

8.6

Totalpoäng

Motivering: Ledlenser H14R.2 presterar starkt med en imponerande räckvidd och flera ljuslägen. Trots ett högre pris än vinnaren i testet, levererar den på andra egenskaper och är särskilt lämplig för utomhusaktiviteter i avancerad terräng. Ljusbilden får några kommentarer om skarpa kanter, men överlag anses den vara kraftfull och användbar.

Grym ljusstyrka för terränglöparen! Pris ca. 1900 kr.

Led Lensers pannlampa H14R.2 är en uppgradering till föregångaren H14R. Den nya modellen är en oerhört ljusstark pannlampa med högkvalitativ LED-teknik. Pannlampan är uppladdningsbar och du kan också anpassa ljuset efter ditt behov med “Advanced Focus System” genom att använda en hand. Reflektorlinsen för detta system har gjorts både större och har anpassats för den nya ljusdioden. Den här pannlampan ger upp till hela 1000 lumen, och har en räckvidd på upp till 300 meter. Vid minsta effekt (1 lumen), har den en brinntid på 35 timmar. Modellen passar framförallt dig som utför utomhusaktiviteter i mörker och i avancerad terräng. Relativt tung pannlampa vilket i och för sig är nödvändigt för att få till det starka ljuset.

 • Räckvidd: Upp till 300 m
 • Laddningstid: Ca 8h
 • Lumen: Upp till 1.000
 • Batteritid: Upp till 12h på maxläge

Fördelar 

 • Väldigt lång brinntid
 • Riktigt bra ljus

Nackdelar 

 • Vissa användare menar att ljusbilden har en väldigt skarp kant som kan ta en tid att vänja sig vid

Sammanfattning: För att skapa en bred bild av pannlampan har vi hämtat cirka 50  recensioner från Clas Ohlson2 och Pricerunner3 .

3

Led Lenser SEO 5

Led Lenser SEO 5 bäst i test mellan natt

Mellan

Vinnare

9

Pris

8

Ljusbild

8

Batteritid

8

Räckvidd

9

Ljuslägen

8.4

Totalpoäng

Motivering: Led Lenser SEO 5 erbjuder en utmärkt pris/prestanda-förhållande. Den har bra ljusbild och flera användbara funktioner, vilket gör den idealisk för olika aktiviteter.

Bekväm och med många användbara funktioner! Pris ca. 550 kr.

Vår testvinnare i mellanklassen blev LED Lenser SEO 5. Denna pannlampa bjuder på fem olika typer av ljusfunktioner. Tre av dessa är funktioner för det vita standardljuset. Utöver detta har lampan rött ljus och en nödljusfunktion som ger ifrån sig blinkande rött ljus. Vi ger stort plus för att det går att ställa in lampans fokus. Du kan till exempel välja att ha ett brett belysningsområde där du ser runt omkring dig, eller så kan du välja att fokusera lampans ljus, vilket gör att du kan se längre. På pannlampans maximala ljusläge kan man se upp till 120 meter. Vi anser att det här en mycket bra modell när du är ute och löper i skogen, cyklar eller vandrar. Kort batteritid (vid maxläge räcker den till 7 timmar)

 • Räckvidd: Upp till 120 m
 • Laddningstid: Uppgift saknas
 • Lumen: Upp till 200
 • Batteritid: Upp till 7 timmar i maxläge

Fördelar 

 • Väldigt bra pris/prestanda-förhållande enligt majoriteten av alla användare
 • Bra räckvidd
 • Väldigt bra ljusbild

Nackdelar 

 • Inga kända nackdelar

Sammanfattning: För att skapa en bred bild av pannlampan har vi hämtat cirka 100 recensioner från Valostore4 och Pricerunner5 .

4

Petzl Tikka Core

Petzl Tactikka Core 450LM

Mellan

Utmanare

9

Pris

8

Ljusbild

7

Batteritid

8

Räckvidd

8

Ljuslägen

8

Totalpoäng

Motivering: Petzl Tikka Core är en användarvänlig pannlampa med justerbar ljusstyrka. Dess relativt korta batteritid jämfört med andra i testet kan vara en nackdel för långa utomhusaktiviteter. Trots det är den ett bra val för löpare och en prisvärd produkt.

Perfekt pannlampa för löpare! Pris ca. 600 kr.

Tikka Core från Petzl är en pannlampa med justerbar ljusstyrka och ljusvaraktighet, driven av ett återuppladdningsbart litiumbatteri. Tikka Core tillhör Petzls mest populära Classic-serie och har ett deklarerat ljusflöde på 450 lumen och räckvidd på 75 meter. Pannlampan har både vitt och rött ljus och är vädertålig. Tikka Core är lämplig för både arbete och fritid och erbjuder en enkel och bekväm användning med tre effektlägen och en vikt på bara 84 gram. Pannlampan är även utrustad med en lättanvänd strömbrytare och en förvaringspåse i reflekterande material. Tikka Core finns i fyra färger: Grå, grön, blå eller gul.

 • Räckvidd: Upp till 75 m
 • Laddningstid: Uppgift saknas
 • Lumen: Upp till 450
 • Batteritid: 2h vid maxeffekt
5

Silva Trail Runner Free

Silva Trail Runner Free 550 bäst i test prisvärd

Budget

Vinnare

9

Pris

8

Ljusbild

8

Batteritid

8

Räckvidd

8

Ljuslägen

8.2

Totalpoäng

Motivering: Silva Trail Runner Free är en lätt och smidig pannlampa med bra prestanda inte minst för löpare. Den har en bra balans mellan pris och egenskaper, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som söker en pålitlig budgetlösning.

En till löparfavorit! Pris ca. 450 kr.

Vår vinnare i Budgetklassen blev Trail Runner Free som är en lätt och smidig pannlampa för löpare. Den har Free Technology som ger frihet från sladdar och har en Hybrid-battericaset och 3 AAA-batterier för lång brinntid.och en platt, men det finns även en mjuk textilförlängningssladd som inte trasslar. Batteriet kan bäras bekvämt på huvudbandet, eller tack vare förlängningssladden kan det hållas varmt i fickan för att spara batteritid. Den har en behaglig och kraftfull ljuskälla tack vare Silva Intelligent Light och optimerad vikt och ergonomi för maximal komfort. Du kan även uppgradera med ett laddningsbart hybridbatteri.

 • Räckvidd: Upp till 80 m
 • Laddningstid: Cirka 2.5h
 • Lumen: Upp till 400
 • Batteritid: Upp till 3h vid maxläge
6

Silva Terra Scout XT

Silva Terra Scout XT bästa budget

Budget

Utmanare

10

Pris

8

Ljusbild

8

Batteritid

7

Räckvidd

7

Ljuslägen

8

Totalpoäng

Motivering: Silva Terra Scout XT sticker ut med sitt låga pris och miljövänliga design. Trots en något begränsad räckvidd är den ett bra alternativ för dem som vill ha en prisvärd och klimatsmart pannlampa.

Klimatsmart pannlampa! Pris ca. 300 kr.

Silva Terra Scout XT är en pannlampa som är lätt, hållbar och miljövänlig! Med en kombination av hampafiber och återvunnet plast, som har upp till 90% lägre CO2-utsläpp, kan du ha lubba i mörker medan du hjälper till att ta hand om planeten. Lampan har två olika LED-ljus, ett som låter dig se bra vid de flesta aktiviteter och ett rött som bevarar mörkerseendet. Dessutom är den enkel att använda, med en stor av/på-knapp, batteriindikator och vattentålighet. Du kan njuta av långa turer tack vare det mjuka och breda pannbandet. Och med Hybrid Technology, som gör den kompatibel med både vanliga AAA-batterier och uppladdningsbara batterier, kan du ladda oavsett vad som händer. Så packa upp din Terra Scout XT och ha roligt på dina äventyr!

 • Räckvidd: Upp till 65 m
 • Laddningstid: Uppgift saknas
 • Lumen: Upp till 350
 • Batteritid: Upp till 5.5 h vid maxläge

Köpguide Pannlampa

Pannlampa för löpning och andra aktiviteter

En pannlampa ska fästas runt ditt huvud så att ljuskällan hamnar vid din panna, strax ovanför dina ögon. Lampan förser dig med extra belysning när du har behov för det samtidigt som dina händer är fria. Det kan således användas till ett flertal olika aktiviteter och lämpar sig särskilt bra åt dig som gillar att vara aktiv och vistas ute i naturen. Exempel på olika aktiviteter där en pannlampa med fördel kan används är: löpning, vandring,  jakt, klättring, segling, cykling, orientering, ridning eller promenader. Om du ska arbeta i mörka utrymmen eller, om elektriciteten skulle gå där hemma så är pannlampan också exemplarisk.

Tänk på detta när du väljer pannlampa

Det är viktigt att välja pannlampa utifrån dina behov och vad du tänkt använda den till.  Ha i åtanke att det är lampans ljusstyrka samt batteritid som reglerar prestandan och som styr priset. Fundera på mycket du kan tänka dig att betala för pannlampan.

Hur många lumen din pannlampa behöver beror på vad det är för typ av aktiviteter du ska använda lampan till. 200 lumen är bra vid exempelvis promenader eller när du ska läsa en bok på kvällen. 500 lumen ger ett tillräckligt ljus som räcker för skogspromenader eller jogging/träningsaktiviteter utomhus. 1000 lumen ger en en stark ljusstyrka som lämpar sig bra när du önskar löpträna eller orientera i en mer avancerad terräng vid mörker. Du kan röra dig i högt högt tempo utan att ljuset påverkas.

Steg 1

 • Vad ska du använda pannlampan till? 
 • Vilket pris är jag beredd att betala?
 • Behöver jag några tillbehör, exempelvis extra batteri, sele eller billaddare?

Steg 2

Gör din research och läs noga på om de olika varianterna, läs recensioner från konsumenter och kolla in vårt test av pannlampor.

Steg 3

Investera i en bra pannlampa som uppfyller dina behov. 

Pannlampa Bäst i Test – testvinnarna i olika tempon

För att dina kommande utomhusaktiviteter ska bli så smidiga och bra som möjligt har vi på Hemfakta undersökt de olika pannlamporna på marknaden och utsett testvinnare. För att underlätta jakten på den bästa pannlampa så har vi utsett testvinnare beroende på tempo, där klassen högt tempo är för dig som behöver en starkare pannlampa i ett högre tempo, och vid aktiviteter som till exempel längdskidåkning, löpning i terräng. Medeltempo passar bra vid aktiviteter såsom löpning, längdskidor och raska promenader. Lugnt tempo är för dig som inte behöver en fullt så avancerad pannlampa och som inte använder den frekvent. Aktiviteter som passar här är promenader, läsning och matlagning i mörker, vid exempelvis tältning i skogen.

Användningsområden

Som vi tidigare nämnt så är det inte helt enkelt att välja rätt lampa och du ska som sagt välja pannlampa utifrån ditt behov. Har du tänkt använda din pannlampa utomhus i kyla så är det bra att välja en modell där du kan ändra ljusinställningarna samt sätta på den utan att behöva avlägsna dina handskar. 

Är du i behov av en mer tekniskt pannlampa som har många inställningar så finns det flera bra pannlampor att välja mellan. Vissa pannlampor är vattentåliga och passar därmed utmärkt om du vet med dig att du kommer använda lampan vid regnfall. 

Ha i åtanke att batterikällan har en stor påverkan på lampans vikt. Trots att lampan inte känns tung till en början brukar de oftast kännas tyngre efter ett par timmars användning och då kan det vara smart att välja en variant som är ultralätt, och som samtidigt erbjuder en lång brinntid och bra ljusstyrka. Om du enbart ska använda pannlampan då och då så kan det vara tillräckligt med modell som drivs AAA-batterier. Om du däremot planerar att använda pannlampan mer frekvent så kan det vara smart att köpa en pannlampa med uppladdningsbara batterier, vilket blir mer ekonomiskt i längden.

Den pannlampa som i slutänden är den bästa modellen för dig är den som uppfyller dina önskemål och behov. Det är således ett personligt val och där egenskaperna vi nämnt här ovan är bra att ta hänsyn till. De mer kostsamma och starkaste pannlamporna erbjuder naturligtvis fler funktioner, olika ljuslägen och ljusstyrka, så fundera noga på vad ditt behov är före du investerar i en bra pannlampa. Om tänker använda lampan enbart någon timme för läsning behöver du med säkerhet inte köpa den dyraste varianten med längst drifttid.

Frågor och svar om pannlampor

Du fäster pannlampan på ditt huvud, oftast med hjälp av ett band som placeras runt ditt huvud. Den ska sitta stilla på ditt huvud när du rör på dig.

Det varierar mycket, men helst vill du ha en så låg vikt på pannlampan som möjligt. De starkaste pannlamporna väger ofta mer och hamnar på 200-300 g.

Desto större siffra lumen, desto mer och starkare ljus får du. För aktiviteter såsom promenader eller jogging lämpar det sig med 200-500 lumen.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

 1. Lumonite, 14/11-23 []
 2. Clas Ohlson, 14/11-23 []
 3. Pricerunner, 14/11-23 []
 4. Valostore, 14/11-23 []
 5. Pricerunner, 14/11-23 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser