Bäst i test: Pannlampa – Hallå där ljushuvud!

Har du funderat på vad du skulle ta med dig om du var med i Robinson? Det har jag och svaret är pannlampa. Min pappa har med sig en vart han än beger sig och jag svär att den då alltid kommer till användning! Ska du ut och lubba i natten, kolla nattdjur i Amazonas eller leta grävlingar under huset? Pannlampor är nämligen den perfekta kompisen för dina äventyr när mörkret lagt sig. Dom är praktiska, bekväma och ger en lysande belysning precis där du behöver den! Om du är på vandring, camping, jakt eller vill kunna läsa din bok vart du än befinner dig då är pannlampan din givna plus en.

Men vilken typ av pannlampa passar just dig? Är det en pannlampa för löpning och terräng? Vilken är den bästa pannlampan? Hur länge ska den användas och hur starkt ljus behöver du? Vilka modeller är vattentäta och lämpliga för svåra förhållanden? Naturligtvis ska själva pannlampan också sitta bekvämt utan att trycka för hårt mot pannan! Ska pannlampan vara laddningsbar och slutligen, frågan vi alla ställer oss (eftersom det är anledningen till den här artikeln) – vilken pannlampa är bäst i test? Här kommer svaret! Bästa pannlampan 2023!

Bästa Pannlampan 2023

Så vilken är den bästa Pannlampan? Lumonite Compass från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.

Bäst i test: Lyx

Testvinnare Lyxklassen: Lumonite Compass – Bästa pannlampan 2023!

Multifunktionell pannlampa med flera ljuslägen och lång räckvidd! Pris fr. 1500 kr.

Lumonite Compass bästa pannlampan 2023
Ja här har vi en riktig hejar pannlampa! Lumonite Compass är en grym multifunktionslampa som är robust och tål användning i alla väder. Med en IP69-klassificering är den damm- och vattentät och har ett starkt ljusflöde på 1250 lm och en räckvidd på upp till 110 meter. Den har en behaglig färgtemperatur på 5000 K, och kan användas både som en traditionell ficklampa och lossas lätt från pannbandet via snabbfästet. Lampan laddas enkelt med medföljande magnetisk USB-laddare eller Lumonite dockningsstation (säljes separat), och levereras med ett justerbart pannband för bekväm användning. Med den modernt utformade USB Touch-laddningstekniken är det lätt att ladda Lumonite Compass. Bara koppla den medföljande laddaren till lampan och en USB-laddare, powerbank eller billaddare. Lampans täta design garanterar både hög IP-klassificering och hållbar kvalitet. Det magnetiska bottenstycket gör det också möjligt att fästa lampan på metallytor.

 • Flera olika ljuslägen: Max: 1250 lm / 1 h 30 min / 110 meter, High: 600 lm / 3 h 35 min / 75 meter, Medium: 240 lm / 8 h 25 min / 50 meter
 • Räckvidd: 110 m
 • Laddningstid: ca 3 timmar
 • Upp till 1250 lumen

Här är dom billigaste återförsäljarna:

 

Utmanare Lyxklassen: Ledlenser H14R.2

Grym ljusstyrka för terränglöparen! Pris fr. 1700 kr.

Pannlampa Ledlenser H14R.2 bäst i test lyx

Led Lensers pannlampa H14R.2 är en uppgradering till föregångaren H14R. Den nya modellen är en oerhört ljusstark pannlampa med högkvalitativ LED-teknik. Pannlampan är uppladdningsbar och du kan också anpassa ljuset efter ditt behov med “Advanced Focus System” genom att använda en hand. Reflektorlinsen för detta system har gjorts både större och har anpassats för den nya ljusdioden. Den här pannlampan ger upp till hela 1000 lumen, och har en räckvidd på upp till 300 meter. Vid minsta effekt (1 lumen), har den en brinntid på 35 timmar. Modellen passar framförallt dig som utför utomhusaktiviteter i mörker och i avancerad terräng. Relativt tung pannlampa vilket i och för sig är nödvändigt för att få till det starka ljuset.

 • Ljusbilden är enkel att justera
 • USB-anslutning som smidigt laddar upp batteriet 
 • Brett belysningsområde
 • Sitter bekvämt och stadigt på plats på huvudet
 • Upp till 1000 lumen

Här är dom billigaste återförsäljarna:

 

Bäst i test: Mittemellan

Testvinnare mellanklassen: Led Lenser SEO 5

Bekväm och med många användbara funktioner! Pris fr. 550 kr.

Led Lenser SEO 5 bäst i test mellan natt
Vår testvinnare i mellanklassen blev LED Lenser SEO 5. Denna pannlampa bjuder på fem olika typer av ljusfunktioner. Tre av dessa är funktioner för det vita standardljuset. Utöver detta har lampan rött ljus och en nödljusfunktion som ger ifrån sig blinkande rött ljus. Vi ger stort plus för att det går att ställa in lampans fokus. Du kan till exempel välja att ha ett brett belysningsområde där du ser runt omkring dig, eller så kan du välja att fokusera lampans ljus, vilket gör att du kan se längre. På pannlampans maximala ljusläge kan man se upp till 120 meter. Vi anser att det här en mycket bra modell när du är ute och löper i skogen, cyklar eller vandrar. Kort batteritid (vid maxläge räcker den till 7 timmar)

 • Innovativ fokusfunktion
 • Mycket kraftigt ljus
 • Lång batteritid
 • Upp till 200 lumen

Här är dom billigaste återförsäljarna:

 

Utmanare mellanklassen: Petzl Tikka Core Pannlampa

Perfekt pannlampa för löpare! Pris fr. 600 kr.

Petzl Tactikka Core 450LM
Tikka Core från Petzl är en pannlampa med justerbar ljusstyrka och ljusvaraktighet, driven av ett återuppladdningsbart litiumbatteri. Tikka Core tillhör Petzls mest populära Classic-serie och har ett deklarerat ljusflöde på 450 lumen och räckvidd på 75 meter. Pannlampan har både vitt och rött ljus och är vädertålig. Tikka Core är lämplig för både arbete och fritid och erbjuder en enkel och bekväm användning med tre effektlägen och en vikt på bara 84 gram. Pannlampan är även utrustad med en lättanvänd strömbrytare och en förvaringspåse i reflekterande material. Tikka Core finns i fyra färger: Grå, grön, blå eller gul.

 • Prisvärd modell
 • Konstant ljusteknik
 • Flera ljuslägen
 • Upp till 450 lumen

Här är dom billigaste återförsäljarna:

https://adtr.co/UYxZXH

 

Testvinnare Budgetklassen: Silva Trail Runner Free

En till löparfavorit! Pris fr. 550 kr.

Silva Trail Runner Free 550 bäst i test prisvärd
Vår utmanare i mellanklassen blev Trail Runner Free som är en lätt och smidig pannlampa för löpare. Den har Free Technology som ger frihet från sladdar och har en Hybrid-battericaset och 3 AAA-batterier för lång brinntid.och en platt, men det finns även en mjuk textilförlängningssladd som inte trasslar. Batteriet kan bäras bekvämt på huvudbandet, eller tack vare förlängningssladden kan det hållas varmt i fickan för att spara batteritid. Den har en behaglig och kraftfull ljuskälla tack vare Silva Intelligent Light och optimerad vikt och ergonomi för maximal komfort. Du kan även uppgradera med ett laddningsbart hybridbatteri.

 • Lättviktig modell
 • Bekväm att springa med
 • Flyttbart batteri
 • Upp till 400 lumen

Här är dom billigaste återförsäljarna:

https://adtr.co/UYxZXH

 

Utmanare Budget: Silva Terra Scout XT

Klimatsmart pannlampa! Pris fr. 300 kr.

Silva Terra Scout XT bästa budget

Silva Terra Scout XT är en pannlampa som är lätt, hållbar och miljövänlig! Med en kombination av hampafiber och återvunnet plast, som har upp till 90% lägre CO2-utsläpp, kan du ha lubba i mörker medan du hjälper till att ta hand om planeten. Lampan har två olika LED-ljus, ett som låter dig se bra vid de flesta aktiviteter och ett rött som bevarar mörkerseendet. Dessutom är den enkel att använda, med en stor av/på-knapp, batteriindikator och vattentålighet. Du kan njuta av långa turer tack vare det mjuka och breda pannbandet. Och med Hybrid Technology, som gör den kompatibel med både vanliga AAA-batterier och uppladdningsbara batterier, kan du ladda oavsett vad som händer. Så packa upp din Terra Scout XT och ha roligt på dina äventyr!

 • Sitter bra på huvudet, också vid snabb terränglöpning
 • Fantastiska ljusegenskaper
 • Regntålig
 • Tydlig användarmanual
 • Går att ändra passformen på pannbandet
 • Upp till 350 lumen

Här är dom billigaste återförsäljarna:

https://adtr.co/UYxZXH

 

Så här utsåg vi testvinnarna

I vårt test blev Lumonite Compass kategorin Lyx utsedd till bäst i test. Detta är en multifunktionell pannlampa med hög kapacitet, flera ljuslägen och lång räckvidd. Dessutom kan du enkelt göra om pannlampan till en handhållen ficklampa!

I sökandet efter den bästa pannlampan har vi gjort gedigen research, pratat med konsumenter, skannat labbtester och specifikationer, detta för att få en så tydlig bild som möjligt av hur pannlamporna i testet (och pannlampor som inte kvalade in i listan) skiljer sig åt. När det kommer till pannlampor är batteritid och bärbarhet, ljusstyrka och räckvidd viktiga komponenter. Och där hänger allt som oftast resultatet ihop med prislappen.

Med de sex pannlampor vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken. Det här är riktigt vassa nattkompisar för kvällslöparen eller friluftsknataren och om du inte redan har en, ja då kan jag garantera att du kommer inse behovet så fort du skaffat en!

Pannlampa för löpning och andra aktiviteter

En pannlampa ska fästas runt ditt huvud så att ljuskällan hamnar vid din panna, strax ovanför dina ögon. Lampan förser dig med extra belysning när du har behov för det samtidigt som dina händer är fria. Det kan således användas till ett flertal olika aktiviteter och lämpar sig särskilt bra åt dig som gillar att vara aktiv och vistas ute i naturen. Exempel på olika aktiviteter där en pannlampa med fördel kan används är: löpning, vandring,  jakt, klättring, segling, cykling, orientering, ridning eller promenader. Om du ska arbeta i mörka utrymmen eller, om elektriciteten skulle gå där hemma så är pannlampan också exemplarisk.

Tänk på detta när du väljer pannlampa

Det är viktigt att välja pannlampa utifrån dina behov och vad du tänkt använda den till.  Ha i åtanke att det är lampans ljusstyrka samt batteritid som reglerar prestandan och som styr priset. Fundera på mycket du kan tänka dig att betala för pannlampan.

Hur många lumen din pannlampa behöver beror på vad det är för typ av aktiviteter du ska använda lampan till. 200 lumen är bra vid exempelvis promenader eller när du ska läsa en bok på kvällen. 500 lumen ger ett tillräckligt ljus som räcker för skogspromenader eller jogging/träningsaktiviteter utomhus. 1000 lumen ger en en stark ljusstyrka som lämpar sig bra när du önskar löpträna eller orientera i en mer avancerad terräng vid mörker. Du kan röra dig i högt högt tempo utan att ljuset påverkas.

Steg 1

 • Vad ska du använda pannlampan till? 
 • Vilket pris är jag beredd att betala?
 • Behöver jag några tillbehör, exempelvis extra batteri, sele eller billaddare?

Steg 2

Gör din research och läs noga på om de olika varianterna, läs recensioner från konsumenter och kolla in vårt test av pannlampor.

Steg 3

Investera i en bra pannlampa som uppfyller dina behov. 

Pannlampa Bäst i Test – testvinnarna i olika tempon

För att dina kommande utomhusaktiviteter ska bli så smidiga och bra som möjligt har vi på Hemfakta undersökt de olika pannlamporna på marknaden och utsett testvinnare. För att underlätta jakten på den bästa pannlampa så har vi utsett testvinnare beroende på tempo, där klassen högt tempo är för dig som behöver en starkare pannlampa i ett högre tempo, och vid aktiviteter som till exempel längdskidåkning, löpning i terräng. Medeltempo passar bra vid aktiviteter såsom löpning, längdskidor och raska promenader. Lugnt tempo är för dig som inte behöver en fullt så avancerad pannlampa och som inte använder den frekvent. Aktiviteter som passar här är promenader, läsning och matlagning i mörker, vid exempelvis tältning i skogen.

Pannlampan har många användningsområden

Som vi tidigare nämnt så är det inte helt enkelt att välja rätt lampa och du ska som sagt välja pannlampa utifrån ditt behov. Har du tänkt använda din pannlampa utomhus i kyla så är det bra att välja en modell där du kan ändra ljusinställningarna samt sätta på den utan att behöva avlägsna dina handskar. 

Är du i behov av en mer tekniskt pannlampa som har många inställningar så finns det flera bra pannlampor att välja mellan. Vissa pannlampor är vattentåliga och passar därmed utmärkt om du vet med dig att du kommer använda lampan vid regnfall. 

Ha i åtanke att batterikällan har en stor påverkan på lampans vikt. Trots att lampan inte känns tung till en början brukar de oftast kännas tyngre efter ett par timmars användning och då kan det vara smart att välja en variant som är ultralätt, och som samtidigt erbjuder en lång brinntid och bra ljusstyrka. Om du enbart ska använda pannlampan då och då så kan det vara tillräckligt med modell som drivs AAA-batterier. Om du däremot planerar att använda pannlampan mer frekvent så kan det vara smart att köpa en pannlampa med uppladdningsbara batterier, vilket blir mer ekonomiskt i längden.

Den pannlampa som i slutänden är den bästa modellen för dig är den som uppfyller dina önskemål och behov. Det är således ett personligt val och där egenskaperna vi nämnt här ovan är bra att ta hänsyn till. De mer kostsamma och starkaste pannlamporna erbjuder naturligtvis fler funktioner, olika ljuslägen och ljusstyrka, så fundera noga på vad ditt behov är före du investerar i en bra pannlampa. Om tänker använda lampan enbart någon timme för läsning behöver du med säkerhet inte köpa den dyraste varianten med längst drifttid.

Vanliga frågor och svar om pannlampor

Hur ska pannlampan sitta?

Du fäster pannlampan på ditt huvud, oftast med hjälp av ett band som placeras runt ditt huvud. Den ska sitta stilla på ditt huvud när du rör på dig.

Hur mycket väger en pannlampa?

Det varierar mycket, men helst vill du ha en så låg vikt på pannlampan som möjligt. De starkaste pannlamporna väger ofta mer och hamnar på 200-300 g.

Hur många lumen ska en pannlampa ha?

Desto större siffra lumen, desto mer och starkare ljus får du. För aktiviteter såsom promenader eller jogging lämpar det sig med 200-500 lumen.

 

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar