Palmolja – är även du skyldig till skövlingen av regnskogen?

Palmolja är en råvara som finns i mycket av det vi använder oss av i vårt vardagliga liv. Oljan används flitigt i många olika produkter och är väldigt skadlig för miljön. Många företag och privatpersoner går ut och uppmanar till bojkott av produkter och företag som använder sig av palmoljan, men varför då? Vad är palmolja och vad är det som gör det så miljöfarligt? Det tänkte jag reda ut i dagens inlägg.

Vad är palmolja och varför ska du bry dig?

Palmolja är farligt för miljön och bör undvikas i den mån det går.

Palmolja är kort beskrivet en vegetabilisk olja som kommer från oljepalmen. Låter helt okej va? Ja om man bara läser den meningen. Denna olja har dock en hel del nackdelar som drabbar miljön hårt, och det är till stor del tack vare att oljepalmen är en del av den viktiga regnskogen. Regnskogen har ett stort ansvar i att ge oss det syre vi behöver, och den är också bostadsplats åt väldigt många speciella djur och växter. Därför får odlingen av dessa palmer stora konsekvenser.

Indonesien är det land som tillverkar mest palmolja i världen, hela 50% av all världens palmolja kommer härifrån. Att exportera palmoljan ger företagen som odlar oljepalmerna enorma intäkter och massor av människor arbetar med att odla oljepalmerna och det är väl bra? Om man inte vill se till konsekvenserna så javisst.

Allvarliga miljökonsekvenser

Det man måste förstå är vad som krävs för att odla palmoljan. Oljepalmerna vill växa i regnskog, men det är extremt svårt att ta sig fram i riktig regnskog och alltså ej lönsamt att odla där. Så, istället hugger man ner den befintliga regnskogen och tar bort alla växter som ska växa där, för att sedan kunna skapa prydliga rader av oljepalm som är lätta att skörda. Detta skapar såklart stora miljöförändringar, vilket inte bara ser konstigt ut utan också drabbar växt och djurlivet.

På dessa odlingar så växer endast oljepalmen, inget annat ges plats att berika miljön då det skulle ta näring från den dyrbara oljepalmen. Alltså tar man bort det som ska växa på platsen för att själv styra miljön till sin egen vinning. Att göra så förstör hela ekosystemet och regnskogen blir ett minne blott. Ett minne blott blir också alla speciella arter som endast trivs i regnskogen, vilka inte bara är viktiga för att kunna studera och lära sig av, utan också för att omvandla våra koldioxidutsläpp till syre. Ett minne blott blir också orangutangernas hem.

Orangutangerna får ingenstans att bo

Se klippet om vilka skador palmolja orsakar

Just orangutangerna är något som ofta diskuteras i debatten om palmolja. Orangutangerna som är den enda arten av människoapor som lever i Asien trivs just i regnskogen. Här kan de leva i träden skyddade från andra djur och finna mycket mat i form av frukt och insekter. När deras miljö förstörs och tas bort så har de inte längre någonstans att leva. Ja de skulle kunna bo i en annan regnskog, men det är väldigt sällan de hinner fly dit eller hittar en bra plats där. Orangutangerna stryker med under själva skövlingen eller så brinner de levande när man eldar områden för att rensa marken.

Just att elda marken är ett vanligt sätt att göra plats åt oljepalmen. Man kan bränna ner regnskogar eller göra torvmark bra för oljepalmerna genom just anlagda bränder. Då dör extremt många viktiga djur och organismer som inte ens får en chans att fly. Dessa bränder frigör också enorma mängder kol från alla växter i form av koldioxid som bidrar till växthuseffekten och därefter den globala uppvärmningen.

Slaveri på plantagen

Palmoljeplantagen är även en farlig plats för människor. Många människor som jobbar i denna industri är offer för trafficking. Dessutom utsätts de för starka bekämpningsmedel och saknar oftast helt anställnings-rättigheter.

Vad du kan göra som konsument

Nu har du fått bättre koll på vad palmoljan är och vad den orsakar, vad kan man då göra själv? Jo, vara mer ansvarsfull i sitt konsumerande. EU införde år 2014 en lag som kräver att alla livsmedelsproducenter anger vilket vegetabiliskt fett som används, så det blir lättare för oss konsumenter att välja vilka industrier vi vill stötta. Kolla på några produkter där hemma så som kakor, godis, tvål och smink för att se om du har palmolja hemma.

Leta efter palmolja i produkter

Palmolja benämns ofta med följande termer i innehållsförteckningen:

Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmolein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hyrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol

Certifierad palmolja

För palmolja finns också en certifiering, RSPO – Roundtable on Sustainable Palm Oil som tyvärr inte håller måttet. Denna certifiering är världens mest använda och den är framtagen av producenterna och ska skydda miljön, men att skydda miljön verkar de inte ha lyckats särskilt bra med.

Certifieringen är frivillig och alltså inget krav, vilket gör att företagen som producerar oljan inte behöver ta något som helst ansvar om de inte vill. När utomstående företag granskat de företag som är RSPO märkta så har det också kommit fram att de företagen också förstör och skövlar regnskog, trots att det inte är tillåtet inom den certifieringen.

Så utan en säker certifiering, hur ska vi göra då?

Ansvarsfull konsumtion

Självklart kan man helt utesluta allt med palmolja. Det kommer kräva många omvägar i vardagen, men en del anser att det är värt det. Sen är det upp till en själv om man vill helt bojkotta de företag som använder palmolja eller endast enstaka produkter. Man kan också försöka påverka och pressa dessa företag genom att ifrågasätta användningen av palmolja, samt lägga fram sina argument mot den.

Lagförändringar och pålitliga certifieringar är antagligen vad som behövs för att helt stoppa den ohållbara skövlingen av regnskogen.

Palmolja i produkter lista

Här nedan kommer några exempel på produkter som innehåller palmolja.

Kakor och kex

Kakor är den värsta kategorin vad gäller produkter med palmolja.

  • Oreo (Oreo)
  • Brownies (Karen Volf)
  • Bondkakor (Gille)
  • Cookies (Eldorado)
  • Delicatoboll (Delicato)
  • Cookies Mjölkchoklad (Marabou)
  • Skorpor Cantucci Mandel (Colussi)
  • Syltkakor (Garant)
  • Gifflar kanel (Pågen)
  • Digestive (Mcvities)
  • Moomin kexfigurer (Fazer)

Barnmat med palmolja

  • Baby Semp (Semper)
  • Välling (Nestlé)

Glass och godis

  • Marabou premium Dark Mint 70% (Marabou)
  • Sandwich (Gb Glace)
  • Daimstrut (Gb Glace)
  • Toffifee (Storck)
  • Nötcreme nutella (Nutella)

Buljong

  • Buljongtärningar (Knorr)
  • Buljong (Bong)

Övriga matprodukter

  • Chokladsås (O’hoj)
  • Vaniljsås (Oatly)
  • Jordnötssmör (Skippy)

Slutsats

Så, jag hoppas att du nu själv kan fundera vidare kring detta. Självklart finns det massor av fler sidor till palmoljan – det är svårt att ta upp allt – men det jag tagit upp här är de största och kanske mest akuta konsekvenserna till palmoljeindustrin. Det är synd att vi behöver leva i en tid där så vackra miljöer förstörs utan riktiga regelverk, och jag hoppas verkligen att regnskogarna får vara i fred.

Har du något mer att tillägga så gör det i en kommentar så kan vi fortsätta diskussionen om palmoljan, berätta också för de du känner så utbildar vi fler och kan fortsätta diskussionen på så sätt.

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter. Kommentera gärna och dela mina inlägg! E-post - Frida Engström

Lämna en kommentar