Bäst i Test: Omega 3 – Håll hjärnan och hjärtat i trim med årets bästa fiskolja!

Fiskälskare och hälsoentusiaster, dags att utse årets okrönta kung eller drottning av Omega 3! Ja du vet det där supermegabra kosttillskottet som hjälper hjärnan och hjärtat och synen och minskar inflammation och en hejdundrans massa mer. Själva har vi badat i oceanen av kunskap och smaktestat oss igenom flödet av fiskolja och kosttillskott för att hitta den allra bästa Omega 3-produkten! Och det kan vi med stolthet säga att vi gjort. Bland vitaminer och näringsämnen, essentiella fettsyror, färska fiskar och alger för veganerna! Det är dags för årets stora Omega 3 Bäst-i-Test.

Våra experter har landat i sex Omega 3-tillskott i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du förresten, är du inne i kosttillskott-spåren och vill känna kroppens spänst i både hud och leder – kolla in vårt Kollagen Bäst-i-Test

Bästa Omega 3 2023

Så vilket är det bästa Omega 3-tillskottet 2023? Jo den heter Puori O3 Omega-3 2000mg 120 Kapslar och är från kategorin Lyx! Nedan presenterar vi Hemfaktas vinnare utifrån kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget. 

Bäst i test: Lyx

Puori O3 Omega-3 2000mg 120 Kapslar – Bästa Omega 3 2023!

Fri från fisksmak och hög koncentration! Pris fr. 200 kr.

                       .        puori-o3-omega-3-120-kapslar-bästa fiskolja

 

Här har vi Puori Omega O3 som är en högkoncentrerad fiskolja från ansjovis och sardiner med minst 74% koncentration! Vilket är en mycket hög koncentration. Här slipper du fiskig eftersmak och dom är dessutom väldigt enkla att svälja. Det här är en fiskolja som fått grymt höga betyg av användarna och även 5/5 stjärnor i ett oberoende kvalitetstest för renhet och färskhet utfört av International Fish Oil Standards (IFOS). Lite högre pris per kapsel, men för det får du också god kvalitet.

 • 74 % Omega-3
 • 5/5 i många tester
 • Kvalitetstestad av oberoende lab

Specifikationer

 • Kapslar per dag: 3
 • EPA : DHA: 5:2
 • Källa: Fiskolja

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

   

 

Utmanare Lyxklassen: Great Earth Omega 3 Vegan 60 Kapslar – Vegansk omega 3

Visst kan du få i dig omega 3 även som vegan! Pris fr. 200 kr.

Great Earth Omega 3 Vegan 60 Kapslar vegansk omega 3

Ja visst går det ingen nöd på den som inte käkar fisk! (Förutom att du ofta behöver just omega 3-tillskott) och där har vi Great Earth som erbjuder ett veganvänligt Omega 3-tillskott som utvinner vegetabiliska fetter från en mikroalg vid namn Schizochytrium. Denna algtyp innehåller både DHA och EPA naturligt. Schizochytrium odlas på land, vilket gör det till en hållbar källa för Omega 3 som inte påverkar haven och håller sig fri från föroreningar och tungmetaller. Det är inte bara vi som gillar Great Earth, det är en sann favorit bland dom veganska omega 3-tillskotten även bland användare och andra testpaneler!

 • Perfekta valet för veganer
 • Hållbart producerad
 • Gjord på mikroalgen Schizochytrium

Specifikationer

 • Kapslar per dag: 1
 • Källa: Alger

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Bäst i test: Mittemellan

Vinnare Mellanklassen: Pharbio Omega-3 Forte 120 Kapslar – Mest prisvärd Omega 3!

Högkoncentrerad omega 3 till riktigt bra pris! Pris fr. 130 kr.

Pharbio Omega-3 Forte 120 Kapslar bästa prisvänlig omega 3

Pharbio Omega-3 Forte är en högkoncentrerad fiskolja som innehåller både EPA och DHA. Den innehåller 70% och här behövs bara en kapsel per dag för det rekommenderade dagliga intaget av EPA och DHA (250 mg), dessa fettsyror som spelar en viktig roll för att upprätthålla en normal hjärtfunktion. Det gillar vi skarpt! En burk håller länge, kapslarna är lätta att svälja och med andra ord har du här en riktigt prisvärd och bra omega 3!

Specifikationer

 • Dagligt intag: 1-2 kapslar
 • Kapslarna sväljs hela, gärna i samband med måltid.
 • OK för gravida och ammande: Ja
 • Ingredienser: Koncentrerad fiskolja, gelatin (nötkreatur), fuktighetsbevarande medel (glycerol), arom, antioxidationsmedel (tokoferolrika extrakt).

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Utmanare Mellanklassen: Elexir Omega-3 Forte 132 Kapslar

Hög koncentration, riktigt prisvärt och väldigt uppskattat bland användarna! Pris fr. 100 kr.

Elexir Omega-3 Forte 132 Kapslar bäst i test fiskolja 70

 

Även här har vi riktigt prisvärda omega-3-kapslar med hög koncentration (70% fiskolja per kapsel) från Elexir Pharma Omega-3 Forte. Här har du ett väldigt lågt pris per kapsel och en balanserad fördelningen av EPA och DHA (omega-3-fettsyrorna) på 2:1. Dessa kapslar är något större, vilket kan vara något att ha i åtanke om du är en person som tycker det är obehagligt att svälja, men med det sagt har Elexir Pharma Omega-3 Forte fått övervägande positiva recensioner och riktigt höga betyg av användare.

 • Prisvärt tillskott
 • 70 % omega-3
 • Mycket goda kundomdömen

Specifikationer

 •  Kapslar per dag: 2
 •  EPA : DHA: 2:1
 •  Källa: Fiskolja

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Bäst i test: Budget

Vinnare Budgetklassen: Möller’s Tran Citron 250ml – Fiskolja med smak!

Möllers tran är en klassiker, billig som tusan och med god smak av citron! Pris fr. 80 kr.

                       .        Möllers tran fiskleverolja omega 3 citron billig omega 3

Möllers Omega-3 är en välkänd klassiker på marknaden och en riktigt högkvalitativ fiskleverolja. Den är känd för att inte härskna lätt och är gjord av hållbart vildfångad norsk torsk. Oljan innehåller de viktiga fettsyrorna DHA och EPA, tillsammans med vitaminerna A, D och E, vilket bidrar till bättre hjärn- och hjärtfunktion, ett starkare immunförsvar och minskad oxidativ stress. Användarupplevelserna är är genomgående riktigt bra och även om citronsmaken för vissa anses överflödig så tycker vi att den ger fräschör. En pålitlig och riktigt prisvärd produkt! Den är också labbtestad i renhet vilket givetvis är stämpel på kvalitet och trovärdighet.

 • Lätta att svälja
 • Mycket liten eftersmak av fisk
 • Hög kvalitet 

Specifikationer

 • Form: Flytande
 • Rekommenderad daglig dos för vuxna och barn från tre år: 5 ml
 • EPA : DHA: 3:2
 • Källa: Fiskleverolja

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

 

Utmanare Budgetklassen: Biosalma Omega 3 1000mg 180 Kapslar – Billig & bra Fiskolja!

Mild Omega 3 från färsk norsk lax! Pris fr. 80 kr.

           .         Biosalma Omega 3 1000mg 180 Kapslar billig omega 3

Sist ut i testet har vi BioSalmas Omega-3 Salmon Oil. En extra mild Omega 3 på laxolja som bevarar dom unika näringsämnena och naturliga antioxidanten astaxantin från norsk lax. Oljan innehåller laxens naturliga sammansättning av omega-3 fettsyror och är förädlad från färsk, norsk lax. Här har du en helt naturlig och oförändrad laxolja. Den milda processen säkerställer att oljan innehåller alla dom unika näringsämnen från laxen, inklusive naturliga fosfolipider och den vackra rödorangea färgen från astaxantin. Självklart innehåller den även fettsyrorna EPA och DHA som stärker hjärtats normala funktion. Ett riktigt bra budgetalternativ!

 • Ren och naturlig laxolja
 • Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA
 • Bidrar till hjärtats normala funktion

Specifikationer

 • Rekommenderat dagligt intag: 2-4 kapslar

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! 

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Puori O3 Omega-3 2000mg 120 Kapslar testvinnare, tack vare sin väldigt höga koncentration och sina nöjda användare. Kapseln är enkel att svälja och fri från fisksmak och den får högst betyg i renhet och färskhet.

I jakten på den bästa Fiskleveroljan har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer till ögonen ploppat ur sin hålor – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den omega 3 som är bäst från den som inte är det. När det gäller Omega 3 är såklart innehållet den stora faktorn – hur hög koncentrationen är och vad den har för effekt på din kropp. Men även smak, pris och hur enkel den är att svälja är avgörande komponenter i vårt Omega 3 test.

Med de sex Omega 3-tillskott vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

Köpguide – Välja rätt Omega-3-tillskott

Omega-3-tillskott är riktigt populära och har många hälsofördelar. Det kan vara ett riktigt värdefullt komplement till en balanserad kost (men tänk på att det är just vad det är – ett komplement, inte en ersättare). Här är några viktiga faktorer att överväga när du ska välja rätt Omega-3-produkt för dina behov:

 1. Källa: Kolla var omega-3 kommer ifrån. Vanliga källor inkluderar fiskolja, krillolja och vegetabiliska källor som alger. Välj en källa som passar dina kostpreferenser och allergier.
 2. EPA och DHA: EPA och DHA är de två viktigaste omega-3-fettsyrorna. Se till att tillskottet innehåller en balanserad mängd av båda för att maximera fördelarna. Vanligtvis rekommenderas ett dagligt intag på minst 250-500 mg EPA och DHA sammanlagt. Nedan beskriver vi mer om balansen och behovet av dessa.
 3. Renhet och kvalitet: Kontrollera att produkten är tillverkad av högkvalitativa ingredienser och att den är fri från tungmetaller, PCB och andra föroreningar. Let efter tillskott som är certifierade av oberoende tester, till exempel genom International Fish Oil Standards (IFOS) eller andra kvalitetscertifieringar.
 4. Koncentration: Kolla koncentrationen av omega-3 per portion eller kapsel. Ju högre koncentration, desto mindre portioner behöver du ta för att uppnå önskade mängder fettsyror.
 5. Form och smak: Välj en form som passar dig bäst, som kapslar, flytande olja eller tuggbara tabletter. Smaken kan vara viktig för vissa, så leta efter produkter med naturliga smaksättningar om du har känslighet för fisksmak.
 6. Tilläggsvärde: Vissa tillskott kan även innehålla andra vitaminer och mineraler som kan vara fördelaktiga för din hälsa. Kontrollera om produkten erbjuder ytterligare näringsämnen utöver omega-3.
 7. Kundrecensioner: Läs recensioner från andra kunder för att få en uppfattning om produkten. Tänk på att enskilda erfarenheter kan variera, men det kan ge dig en allmän uppfattning om kvalitet och effektivitet.
 8. Pris och värde: Jämför priset per portion eller per kapsel för att få en uppfattning om kostnaden för produkten. Tänk på att pris inte alltid speglar kvalitet, så överväg alla faktorer tillsammans för att hitta bästa balansen mellan pris och värde.

Återigen: Kom ihåg att Omega-3-tillskott inte ska ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Innan du börjar ta något nytt kosttillskott, (särskilt i kombination med särskilt hälsotillstånd eller annan medicin) är det alltid bäst att rådgöra med din läkare eller en kvalificerad hälsospecialist för att säkerställa att det är lämpligt för dig och dina individuella behov.

DHA & EPA

DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) är två essentiella fettsyror som tillhör Omega 3-familjen. DHA är en viktig komponent i hjärnan, ögonen och nervsystemet, medan EPA spelar en roll i regleringen av inflammation och hjärt-kärlhälsa. Förhållandet mellan DHA och EPA kan variera i olika Omega 3-produkter och kan ha olika hälsofördelar.

Frågor och svar om Omega 3

Varför ska man ta Omega 3?

Omega-3-tillskott är fördelaktiga eftersom de främjar hjärthälsa och kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, samtidigt som de stödjer hjärnans funktion och kan bidra till att minska inflammation i kroppen.

Vilken omega 3 är bäst?

I vårt test blev Puori O3 Omega-3 2000mg 120 Kapslar testvinnare, tack vare sin väldigt höga koncentration och sina nöjda användare. Kapseln är enkel att svälja och fri från fisksmak och den får högst betyg i renhet och färskhet.

Vad innehåller Omega 3?

Omega-3-fettsyror, såsom EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra), finns främst i fet fisk som lax, sardiner och makrill, samt i alger. Dessa fettsyror är essentiella för kroppens funktioner och kan också hittas i viss mängd i linfrö, valnötter och chiafrön.

 

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar