Nespressomaskin bäst i test 2022 – Denna ger dig bästa morgonkaffet!

Att välja Nespresso-maskin kan vara en djungel. Vi har därför sammanställt en jämförelse av olika Nespresso-maskiner för att hjälpa dig att välja rätt modell av kapselmaskin. Precis som att kapselmaskinerna har utvecklats så har även utvecklingen av kaffekapslarna som erbjuds utvecklats, numer kan du få en perfekt kopp kaffe, en eldig espresso eller en utsökt caffe latte i ditt hem. Sedan den första kapselmaskinen introducerades på marknaden har utvecklingen gått framåt och numer kan många kaffemaskiner även skumma mjölk.

Nespressomaskiner, kaffe och Sverige

Enligt wikipedia§ dricker svenskarna näst mest kaffe i världen, på första plats kommer finländarna. I snitt konsumerar vi hela tre och en halv kopp kaffe per dag. Kapselmaskinen blir mer och mer populär i de svenska hemmen eftersom den är smidig, snabb och till skillnad från den vanliga espressomaskinen (oftast) utan spill.
Under 2013 utgjorde kapselmaskiner hela 85 procent av marknaden för espressomaskiner. Den mest kända kapselmaskinen är naturligtvis “Clooney-maskinen”; Nespresso som satsat på lyx och kvalitet. Många andra märken av kapselmaskiner har de senare åren kommit att konkurrera med Nespresso. Modeller som Lavazza, Tassimo, Martello och Nescafé Dolce gusto har försökt att ta marknadsandelar, men Nespresso står kvar som tydlig vinnare.

Bästa Nespresso-maskinen för dig

Här har vi samlat en guide för att hjälpa dig att hitta bästa Nespresso-maskinen för dig. Det kan först tyckas vara en djungel med alla kapselmaskiner men när du lär dig mer om de olika modellernas karaktärer, kommer du garanterat att hitta en match made in heaven.

Att tänka på när du väljer Nespresso-maskin

Vad är värt att tänka på när du ska investera i en Nespresso-maskin? Självklart vill du välja den Nespresso-maskin som brygger godast kaffe men det finns även andra saker att tänka på. Till exempel är det viktigt att kapselmaskinen inte är för krånglig att använda. Tänk även på designen, hur stor plats kapselmaskinen tar i ditt kök. Detta är extra viktigt att tänka på när du bor trångt men även annars; köksbänksyta är dyrbar.

Klassikern Nespresso Citiz 2

Nespresso Citiz 2
Nespresso Citiz 2 & Milk

Citiz design är tydligt inspirerad av 30- och 40-talens Mellanvästern-arkitektur och Chicago är avbildat i bakgrunden på de flesta av Nespressos PR-bilder. Linjerna är tydliga och definierade, färgalternativen är enkla och diskreta. Uppmärksamheten dras till detaljerna , även vattenfacket har vertikala spår så att hela nespresso-maskinen liknar en byggnad till designen.

Det finns två typer av den här kapselmaskinen – den vanliga Citiz samt “Citiz & Milk” (med mjölkskummare). Priserna nedan täcker den vanliga Citiz. Nespressos vanliga Citiz-modell är kompakt och elegant. Dess storlek är 13 x 27,8 x 37,2 cm, vilket är ganska kompakt, men inte riktigt lika liten som Nespresso Pixie.

Citiz & Milk är en variant som är precis samma som den vanliga Citiz men med en extra separat behållare för mjölkskummning. Den är försedd med en “Aeroccino” som är Nespresso egen mjölkskummare. Mjölkskummaren kan förbereda så väl varm som kall mjölk, från rykande lattes till iskaffe. Mjölkskummaren är ihopsatt i kapselmaskinens plattform vilket gör den större och mer platskrävande än den vanliga Citiz.

Varje kopp espresso du brygger med Nespresso Citiz kapselmaskin är rykande färsk och smakar förträffligt. Du har ditt val av en mängd olika kaffesorter och ursprung, och du behöver inte en separat kaffekvarn, som med alla Nespressos maskiner.

Maskinunderhållet är en lätt som en plätt och innebär endast en genomspolning av maskinen då och då – det är så enkelt att det endast innebär att trycka på en knapp. Du kan lätt göra en kopp espresso på morgonen yrvaken, medan du vaknar till liv.

Plattformen som du ställer espressokoppen på kan inte glida ner för flera storlekar, men du kan däremot fälla upp den så att även större muggar och glas får plats.

Citiz är kanske den enda espressomaskinen (i sin prisklass åtminstone ) som har ett tryck på 19 bar. De flesta kapselmaskiner ligger runt 15 bar. 19 bar innebär mer tryck att extrahera gott kaffe ur den lilla kapseln (varje kaffekapsel innehåller ca 6 gram kaffe).

– Det har rapporterats många problem hos Citiz med integrerad mjölkskummare, därför rekommenderar vi att köpa Citiz med en separat mjölkskummare.

+ Både Citiz och Citiz & Milk är extremt lätta att använda direkt ur förpackningen. Instruktionsmanualen innehåller tre punkter, vilket säger en hel del om hur lätt maskinen är att använda. De är snabba och enkla att rengöra. Den vanliga Citiz tar minimalt med plats, medan om du köper Citiz & Milk får du kompromissa om köksytan för att ge plats för mjölkskummaren. Snyggaste designen av alla Nespresso-maskiner.

DeLonghi Nespresso Lattissima Pro

DeLonghi Nespresso Lattissima Pro

Lattissima Pro är tillverkad av det italienska företaget DeLonghi och kombinerar funktionerna från de två ledande varumärkena: DeLonghi och Nespresso. Olika kaffeprogram för kaffedrycker är redan förinställda i maskinen, så att du kan skapa 6 drycker inklusive cappuccino, latte, macchiato och espresso med en enkelt knapptryck.

Lattissima Pro har en avancerad pekskärm vilket många av Nespressos modeller saknar. Vattentanken är större än de flesta modellerna och även kapaciteten hos den mjölkskummaren. Du ”bygger” drycken själv. När du ställt in nivåerna kommer Lattisima automatiskt att göra allt för dig: justera vattenvolymen, hälla i mjölken och brygga kaffet, med dina föredragna mått för varje dryck.

Mjölkskummaren och varmvattenstanken på Lattissima är bra för att göra andra drycker än kaffe. Du kan till exempel använda den varma mjölken för att göra varm choklad, och behållaren för varmt vatten gör det möjligt att snabbt bjuda på en kopp te eller till och med för snabbmat som snabbnudlar eller havregrynsgröt.

– Lattissima Pro är dyrare än exepelvis Citiz och andra modeller från Nespresso. I slutändan handlar valet på denna maskin om du har ekonomin som krävs. Lattissima kräver en del manuellt arbete till skillnad från många av Nespressos andra modeller, men det ger även möjligheten att ”skräddarsy” din kaffedryck.

+ Lattissima Pro är ett bättre val än exempelvis Citiz om du söker extra funktioner. Lattissima har de extra funktionerna som gör din Nespresso-upplevelse ännu lyxigare. Du kan göra andra drycker än kaffe, exempelvis varm choklad och te.

Nespresso Lattissima Touch

Nespresso Lattissima Touch

Lattissima Touch är en enklare variant av Lattissima Pro. Pro finns endast i rostfritt stål medan Lattissima Touch finns i olika färgvarianter. Pro har en LED display medan Touch har vanliga knappar.

Det är i detaljerna skillnaden sitter:

  • Lattissima Pro har 6 förinställda drycker: ristretto, espresso, lungo, cappuccino, latte och varm mjölk). Den innehåller också en varmvattenfunktion . Lattissima Touch har 2 kaffealternativ och 3 mjölkalternativ.
  • Lattissima Pro har en automatisk reningsfunktion för maskinen samt mjölkskummaren.
  • Den lilla lådan för använda kaffekapslar hos Pro rymmer upp till 16 kapslar, 12 kapslar för Touch.
  • Vattentankens kapacitet: 1,3 liter för Pro, 9 dl för Touch.
  • Mjölkskummarens kapacitet: 5 dl för Pro, 2,5 dl för Touch.
  • Uppvärmningstid: Lattissima Pro värmer upp i 25 sekunder medan Touch värmer i 40 sekunder.

Nespresso Pixie

Nespresso Pixie

Nespressos Pixie Clips kapselmaskin har sidopaneler som du enkelt kan byta färg på med de tillföljande färgade sidostyckena. Du kan alltså ändra utseende på din kapselmaskin utifrån inredning, smak eller de senaste designtrenderna. Uttryck din personlighet genom välja ett nytt utseende genom det breda utbudet av clip-on paneler, lek med färg i ditt kök! Nespresso Pixie Clips finns i två färgkombinationer Black-lemon och White-coral.

Pixie har en mycket kompakt storlek och är den minsta kapselmaskinen från Nespresso. Perfekt för dig som har små ytor att röra dig med i köket. Måtten för maskinen är: 111 mm x 235 mm x 326 mm (L x H x B). Trots sin lilla storlek, har Pixie samma höga tryck på 19 bar som andra kapselmaskiner från Nespresso. Trycket är viktigt för att pressa ut all arom från kaffekapseln. En bryggtid på endast 25 sekunder och sedan har du en god, rykande färsk kopp espresso eller lungo. Pixie Clips automatiska avstängningssystemet sätter igång efter 9 minuter.

– Färre valmöjligheter vad gäller kaffevarianter, Pixie är begränsad till espresso eller lungo. Om du köper en extern Aeroccino mjölkskummare kan du utöka dina valmöjligheter till latte, cappuccino och macchiato.

+ Storleken på Nespresso Pixie är mycket behändig för det lilla köket. Enkelheten i designen utan att det tummats på kvaliteten gör den här kapselmaskinen till en vinnare i storleksklassen liten. Billigare än andra Nespresso-maskiner.

Nespresso bäst i test 2022 – de bästa maskinerna

  • Klassikern Nespresso Citiz 2
  • DeLonghi Nespresso Lattissima Pro
  • Nespresso Lattissima Touch
  • Nespresso Pixie

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

Lämna en kommentar