Om du ska använda andningsskydd vill du kunna lita på att det fungerar. Vi har testat och jämfört och presenterar här munskydd bäst i test både med tanke på funktion och komfort. Läs också vår guide för att förstå mer om hur bästa munskydden fungerar och ska användas.
Lyx
8.8
Mellan
8.4
Budget
8.2
Oavsett om det är pandemi eller ej har vi alla blivit lite mer måna om att skydda oss mot dom yttre farorna! Nysningarna på bussen, förkylningskramar eller bara storstadens avgaser! Ett prima sätt att hålla hälsotjuvarna borta är ett munskydd! Eller det lite mer avancerade andningsskyddet. Andningsmasker har vi ju alla blivit kompisar med under åren som passerat, men när det kommer till andningsskydd och skyddsmasker överlag så kan dom variera rätt mycket i kvalitet. En skyddsmask ska vara enkel att andas ur, lätt att använda och får ju gärna se helt okej ut! Folkhälsomyndigheten rekommenderar CE-märkta ansiktsmasker och dom finns både som engångsvarianter eller för längre användning. Så vi kastar väl oss in i testet! Här kommer bästa ansiktsmasken 2024!
Vi på Hemfakta har utsett Add Pharma Care Typ IIR och Urban Air Mask 2.0 Airinum till årets bästa munskydd respektive andningsskydd! Add Pharma Care Typ IIR dominerar bland munskydden tack vare dess höga effektivitet, komfort, och miljövänlighet. Urban Air Mask 2.0 Airinum å andra sidan, erbjuder en kombination av hög funktionalitet, personlig anpassning, och återanvändbarhet som gör den till det bästa valet inom andningsskydd. Dess stilfulla utformning och användarvänlighet placerar den över konkurrenterna, trots det högre priset. Dessa två produkter skiljer sig från resten genom en balans mellan skydd, komfort och design, vilket gör dem till de mest fördelaktiga alternativen i sina respektive kategorier!
Våra experter har landat i sex prima ansiktsskydd i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Munskydd och ansiktsmasker och vi djupdyker i skillnaderna mellan dessa längre ner på sidan!
Vi har i det här testet presenterat sex olika mun- och andningsskydd med olika egenskaper. I jakten på bästa munskydd har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det.
När det kommer till munskydd är det givetvis bortstötandet av partiklar som är nummer ett. Men vi tittar även på hållbarhet, bekvämlighet, pris och användarvänlighet. Vissa skydd håller främst omgivningen fria från användarens bakterier men har en sämre verkan åt andra hållet. Med de sex produkter vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du kommer hitta ett skydd som håller både avgaser och förkylningar borta!
Add Pharma Care Typ IIR och Urban Air Mask 2.0 Airinum sticker ut som vinnarna i sina respektive kategorier. Add Pharma Care Typ IIR dominerar bland munskydden tack vare dess höga effektivitet, komfort, och estetiskt tilltalande design. Urban Air Mask 2.0 Airinum å andra sidan, erbjuder en kombination av hög funktionalitet, personlig anpassning, och återanvändbarhet som gör den till det bästa valet inom andningsskydd. Dess stilfulla utformning och användarvänlighet placerar den över konkurrenterna, trots det högre priset. Dessa två produkter skiljer sig från resten genom en balans mellan skydd, komfort och design, vilket gör dem till de mest fördelaktiga alternativen i sina respektive kategorier.
Det finns en hel djungel av olika munskydd och andningsskydd där ute. I den här köpguiden kommer vi först att kika närmare på vilka riktlinjer som gäller för användning av andningsskydd och munskydd. Därefter kommer vi ta en titt på vilka aspekter du ska ha i åtanke när du väljer typ av ansiktsmask.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att individer som är födda 2004 och tidigare ska bära munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. I vissa län, bland annat i Stockholms län så rekommenderas det att individer bär munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken, men även i inomhusmiljöer där det vistas mycket personer och där man befinner sig under längre stunder, t. ex. på arbetsplatsen, i mataffärer och på frisörsalonger osv.
I Sverige rekommenderar folkhälsomyndigheten CE-märkta engångsmunskydd.[footnote]Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/smittspridning/munskydd/[/footnote]
Det finns för närvarande många olika typer av munskydd och andningsskydd på marknaden. Nedan går vi igenom de väsentliga skillnaderna mellan de vanligaste typerna:
Ett munskydd är speciellt framtaget för att fånga upp mikroorganismer i utandningsluften från bäraren av munskyddet samt att skydda omgivningen från infektioner. De munskydd som klassas som typ II har en förmåga att filtrera 98% av bakterierna. Munskydd av typ IIR har en förmåga att filtrera 98% av bakterierna samt att de också skyddar användaren från synliga stänk och droppar.
Andningsskydd eller ansiktsmask är avsedda att skydda användaren från partiklar i luften. Det här skyddet delas in i följande tre kategorier: FFP1, FFP2 och FFP3. Kort sagt så handlar det om andningsskyddets förmåga att stoppa små partiklar. Ju tätare skydd, desto mindre partiklar kan fångas upp. De vanliga “läkarmaskerna” faller utanför ovanstående klassningar.
De andningsskydd som har märkningen FFP2 har en förmåga att filtrera minst 80% av de luftburna partiklarna i storlek upp till 0,6 μm. Andningsskydd av typen FFP3 är det mest effektiva skyddet då dessa filtrerar 99% av partiklarna. Andningsskydd finns i olika material och vissa av dem har också specifika ventiler som filtrerar luften.
När du väljer vilken typ av skydd så ska du först och främst utgå från dina behov. Om du är i riskgruppen så är det allra bäst och säkrast att du väljer ett andningsskydd av typen FFP3. Det är viktigt att du är medveten om att ett munskydd eller kirurgiskt munskydd är inte tillräckligt täta för att skydda dig som bärare, men minskar däremot spridningen av luftburna partiklar till omgivningen.
När du väl har valt vilket typ av skydd du ska köpa, så är det en god idé att säkerställa att munskyddet eller andningsskyddet har rätt passform och passform. Ett munskydd skall täcka din mun, näsa och haka medan ett andningsskydd sluter tätt mot ditt ansikte. Vanligtvis så är de kupade och utrustade med dubbla band som du fäster runt huvudet. Både munskydd och ansiktsmasker finns i en rad olika färger. Med hänsyn till kirurgiska munskydd så är det vanligast med blå, vit eller svart. När det kommer till andningsskydd så har du ofta fler färger och mönster att välja mellan om du väljer en i tygmaterial.
Det finns dock begränsad dokumentation med hänsyn till skyddseffekten av tygmasker. Än finns inte någon särskild lagstiftning gällande tygmasker och det är således svårt att utvärdera maskens effektivitet och säkerhet.
En annan punkt som är viktig att ha i åtanke när du ska köpa munskydd eller andningsskydd är dess andningsförmåga. Det sista du vill vara med om är att varm och fuktig luften samlas bakom masken. Generellt sätt så är det enklare att andas genom andningsskydd med utandningsventiler då dessa ser till att luften passerar smidigt. Andra saker som spelar roll är naturligtvis maskens material. Välj därför gärna ett material med en god andningsförmåga.
Vi hoppas att den här köpguiden och att vårt munskydd bäst i test har hjälpt dig att navigera bland det stora utbudet. Att välja rätt typ av skydd är viktigt för både din egen säkerhet och hälsa del men också för omgivningens skull. Tänk också på att det finns många andra rekommendationer att följa för att begränsa smittan och att det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för att skydda de mest utsatta i vårt samhälle.
För de senaste riktlinjerna och råden från WHO gällande munskydd och ansiktsskydd, läs mer här!
Ett CE-märkt medicinteknisk munskydd/andningsskydd uppfyller de fastställda krav på säkerhet som finns och är lämplig för sin användning.
Är det ett engångsmunskydd skall det endast användas en gång och därefter kastas. Har du ett tvättbart andningsskydd så kan du återanvända skyddet genom att tvätta det efter varje användning.
Det första du ska göra är att noga tvätta händerna innan du rör vid skyddet. Därefter ska du leta efter den sida som ska vara uppåt, alltså på näsan. Du fäster munskyddets snören runt öronen och det är viktigt att du säkerställer att munskyddet täcker både näsa, mun och haka.
Knappa in din adress så skickar vi dig de senaste uppdateringarna ⚡