Bäst i Test: Munskydd – Mun- & Andningsskydden som håller bacillerna borta!

Oavsett om det är pandemi eller ej har vi alla blivit lite mer måna om att skydda oss mot dom yttre farorna! Nysningarna på bussen, förkylningskramar eller bara storstadens avgaser! Ett prima sätt att hålla hälsotjuvarna borta är ett munskydd! Eller det lite mer avancerade andningsskyddet. Andningsmasker har vi ju alla blivit kompisar med under åren som passerat, men när det kommer till andningsskydd och skyddsmasker överlag så kan dom variera rätt mycket i kvalitet. En skyddsmask ska vara enkel att andas ur, lätt att använda och får ju gärna se helt okej ut! Folkhälsomyndigheten rekommenderar CE-märkta ansiktsmasker och dom finns både som engångsvarianter eller för längre användning. Så vi kastar väl oss in i testet! Här kommer 2023s bästa ansiktsmask!

Våra experter har landat i sex prima ansiktsskydd i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Munskydd och ansiktsmasker och vi djupdyker i skillnaderna mellan dessa längre ner på sidan!

Bästa Munskydd & Andningsskydd 2023

Så vilken är det bästa Munskyddet respektive Andningsskyddet? Provita Medical Engångsmunskydd, 50-pack vann båda vår och folkets röst! Och Urban Air Mask 2.0 Airinum Andningsskydd vann för den som vill investera i ett riktigt bra andningsskydd. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i båda kategorier.

Bäst i test: Munskydd

Bäst i test: Provita Medical Engångsmunskydd 50-pack – Bästa munskyddet 2023!

Vår testvinnare blev Provita Medical IIR som är CE-certifierat och dessutom svensktillverkat! Effektivt och lätt som en fjäder! Pris fr. 60 kr.

Bästa munskyddet

 

Provita Medical munskydd IIR är ett svensktillverkat munskydd som skyddar användaren mot synliga droppar och stänk samt ser till att omgivningen är skyddad från mikroorganismer från användarens utandningsluft. Detta munskyddet är i typ IIR och har en förmåga att filtrera på minst 98%. Den största fördelen med Provita Medical munskydd IIR är att det har ett märkbart lågt andningsmotstånd vilket gör att det känns behagligt att andas genom. Du slipper även att det blir för varmt eller fuktigt bakom munskyddet då luften ventileras ut genom masken. Du kan även känna dig trygg med att dessa munskydd är latexfritt, PVC-fritt och glasfiberfritt. 

 • Lågt andningsmotstånd
 • CE-märkta
 • Filtreringsförmåga på ca 98%

Specifikationer

 • Elastiska öronband 
 • 3-lager
 • Typ IIR
 • Latexfritt, PVC-fritt och glasfiberfritt

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Munskydd utmanare:  Add Pharma Care Typ IIR, 50-pack

 Också en vass kandidat med utmärkt andningsförmåga! Pris fr. 90 kr.

Munskydd Covid-19 bästa

Add Pharma CARE är ett engångsmunskydd som med fördel kan användas för privat bruk men även i vården. Detta munskyddet är speciellt framtaget för att fånga upp mikroorganismer i utandningsluften från bäraren för att ge skydd åt omgivningen och begränsa smittan. Add Pharma CARE skyddar även bäraren från droppar och stänk från tex. kroppsvätskor. Munskyddet är avsett för engångsbruk. Vi uppskattar framför allt att de  är CE-certifierade samt godkända enligt Europastandarden EN 14683:2019.  Munskyddet är godkänt för klass IIR vilket betyder att det filtrerar ca 98 % av de luftburna bakterierna. Vi anser att dessa engångsmunskydd är bekväma att använda, de har en bra passform tack vare vecken på masken. Munskyddet känns även ventilerande och det blir alltså inte för varmt eller fuktigt bakom masken.

 • CE-certifieradeoch godkända enligt Europastandarden EN 14683:2019
 • Klass IIR (filtrerar ca 98 % av luftburna bakterier)
 • Bekväm passform och har en ventilerande känsla

Specifikationer

 • Paketet innehåller 50 st munskydd
 • Färg: blå

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Munskydd För Barn: Add Pharma Care Barnmunskydd IIR Blå 20-pack

Skydda småttingarna! Pris fr. 60 kr. (20 st)

Add Pharma Care Barnmunskydd Typ IIR Blå 20-pack bäst i test

Ja såklart även barnen ska skydda sig från bacillerna och avgaserna där ute! Och eftersom barnhuvuden är lite mindre – ja då bör ju såklart munskyddet vara lite mindre! Add Pharma Care munskydd klass IIR är ett munskydd för engångsbruk och gjorda för barn 4-12 år. Dom här munskydden fångar upp mikroorganismer i utandningsluften från den som bär det och skyddar omgivningen. Detsamma gäller såklart åt andra håller – barnet blir mindre smittosamt och blir svårare själv smittat. Munskyddet har materal i tre lager och är ett kirurgiskt munskydd med bakteriefiltereffektivitet klass IIR.

 • Filtreringsförmåga på minst 98%
 • CE-certifierade enligt standard EN 14683:2019

Specifikationer

 • Färg: Blå
 • Klass IIIR

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Bäst i test: Andningsskydd

Bäst i Test: Urban Air Mask 2.0 Airinum – Bästa andningsskyddet 2023!

Urban Air Mask 2.0 ett är grymt återanvändbar andningsskydd du kan leva med länge! Pris fr. 750 kr.

Andningsskydd bäst i test

Urban Air Mask 2.0 från svenska varumärket Airinum ger ett mycket bra skydd mot olika luftburna partiklar. Den har en snygg och tidlös design samt finns i 4 storlekar från XS-L för att fungera bra på samtliga ansiktsformer. Ett stort plus är att du kan tvätta masken och återanvända den. Den har en mycket behaglig passform och vi ger pluspoäng för dess vadderingar som smidigt anpassar sig efter din näsrygg för maximal komfort. Vi anser att Urban Air Mask 2.0 är det mest avancerade andningsskyddet på marknaden då det har genomgått noggrann testning på RISE R&D center i Sverige. Urban Air Mask 2.0 har certifierats för GB 2626-2006 KN95. KN95 är den kinesisk standarden som motsvarar den europeiska FFP2-standarden.

Andningsskyddet filtrerar ut både luftföroreningar (PM 2.5) samt mindre partiklar på 0.3 micrometer, vilket betyder att den ger skydd mot följande; PM 0.3-10, damm, luftföroreningar, pollen, diverse allergier samt olika bakterier och virus. En annan fördel är att den har dubbla utandningsventiler där både varm, fuktig samt CO2-fylld luft ventileras ut. Det medföljer även två “Valve Stoppers” som gör det möjligt för att blockera utandningsventilerna om behov finns.

 • Återanvändbar, tvättbar och finns i flera storlekar
 • Dubbla utandningsventiler
 • God komfort och snygg design
 • Utbytbara filter

Specifikationer

 • Storlek: från XS-L
 • Finns i flera olika färger

Följande ingår i paketet

 • 1x Urban Air Mask Skin 
 • 2x utbytbara Urban Air Filters
 • 1 par Urban Air Valves 
 • 1x Reseskydd 
 • 1x par Valve Stoppers

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Andningsskydd utmanare: KN95 Face Mask 20-pack – Prisvärt Andningsskydd!

KN95 Face Mask filtrerar bort 95% av de orenheter och partiklar som finns i luften! Pris fr. 300 kr. (20 st)

Bästa andningsskyddet

KN95 Face Mask 20-pack är ett bra ansiktsskydd som har kapacitet att filtrera bort 95% av alla luftburna orenheter och partiklar i storlek upp till ca 0,6 μm. Som namnet antyder så är den här masken godkänd för den kinesiska standarden KN95, vilket motsvarar Europastandarden FFP2. Utöver detta följer detta andningsskydd standard GB 2626-2006 samt är godkända enligt den europeiska standarden EN14683:2019. Andra fördelar med KN95 Face Mask är att den kommer i en standardstorlek som passar de flesta ansiktstyper. Vi anser att andningsskyddet sitter bekvämt på plats på ansiktet. En nackdel är dock att det lätt blir varmt och fuktigt bakom masken om den sitter på under långa stunder. 

 • Filtrerar bort hela 95% av de luftburna partiklarna
 • Bra passform och sitter bekvämt på plats
 • Standardstorlek – passar de flesta ansiktsformer

Specifikationer

 • 20 st andningsskydd per paket
 • Engångsanvändning
 • Färg: Vit

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

Andningsskydd Utmanare: Airnatech FFP2 10-pack – Billigaste andningsskyddet i vårt test!

Riktigt prisvärt andningsskydd! Bekvämt att bära med 5 lager för ett optimalt skydd! Pris fr. 120 kr.

   .                 Andningsskydd Corona

FFP2 andningsskydd från Airnatech är ett ergonomiskt utformat andningsskydd som har en mycket hög komfort. Vi anser att skyddet är smidigt att bära och uppskattar framförallt att det anpassar sig till varje ansikte och sitter bra på plats över både näsa och mun. Det har även elastiska sidoband som säkerställer en god passform. Andningsskyddet har hela 5 lager och är speciellt framtaget för att användas i syfte att begränsa covid19-smittan. Airnatech FFP2  filtrerar bort drygt 95% av orenheter och partiklar i luften samt att det också som det skyddar mot aerosoler. Detta andningsskydd är avsedd för engångsbruk och skall högst bäras under 8 timmar. 

 • CE-märkt
 • Andningsskyddet har elastiska sidoband för optimal passform
 • Vikbart munskydd – bekvämt att bära
 • 5 lager – filtrerar bort 95% av de luftburna partiklarna

Specifikationer

 • Dimensioner: 160*105 mm
 • Färg: vit

HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!

 

 

Så här utsåg vi testvinnarna:

Vi har i det här testet presenterat sex olika mun- och andningsskydd med olika egenskaper. I jakten på bästa munskydd har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det.

När det kommer till munskydd är det givetvis bortstötandet av partiklar som är nummer ett. Men vi tittar även på hållbarhet, bekvämlighet, pris och användarvänlighet. Vissa skydd håller främst omgivningen fria från användarens bakterier men har en sämre verkan åt andra hållet. Med de sex produkter vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du kommer hitta ett skydd som håller både avgaser och förkylningar borta!

Köpguide för munskydd

Det finns en hel djungel av olika munskydd och andningsskydd där ute. I den här köpguiden kommer vi först att kika närmare på vilka riktlinjer som gäller för användning av andningsskydd och munskydd. Därefter kommer vi ta en titt på vilka aspekter du ska ha i åtanke när du väljer typ av ansiktsmask.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att individer som är födda 2004 och tidigare ska bära munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. I vissa län, bland annat i Stockholms län så rekommenderas det att individer bär munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken, men även i inomhusmiljöer där det vistas mycket personer och där man befinner sig under längre stunder, t. ex. på arbetsplatsen, i mataffärer och på frisörsalonger osv.

I Sverige rekommenderar folkhälsomyndigheten CE-märkta engångsmunskydd.[footnote]Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/smittspridning/munskydd/[/footnote]

Skillnader mellan munskydd, andningsskydd och olika typer

Det finns för närvarande många olika typer av munskydd och andningsskydd på marknaden. Nedan går vi igenom de väsentliga skillnaderna mellan de vanligaste typerna:

Munskydd

Ett munskydd är speciellt framtaget för att fånga upp mikroorganismer i utandningsluften från bäraren av munskyddet samt att skydda omgivningen från infektioner. De munskydd som klassas som typ II har en förmåga att filtrera 98% av bakterierna. Munskydd av typ IIR har en förmåga att filtrera 98% av bakterierna samt att de också skyddar användaren från synliga stänk och droppar.

Andningsskydd – märkning FFP1, FFP2 och FFP3

Andningsskydd eller ansiktsmask är avsedda att skydda användaren från partiklar i luften. Det här skyddet delas in i följande tre kategorier: FFP1, FFP2 och FFP3. Kort sagt så handlar det om andningsskyddets förmåga att stoppa små partiklar. Ju tätare skydd, desto mindre partiklar kan fångas upp. De vanliga “läkarmaskerna” faller utanför ovanstående klassningar.

De andningsskydd som har märkningen FFP2 har en förmåga att filtrera minst 80% av de luftburna partiklarna i storlek upp till 0,6 μm. Andningsskydd av typen FFP3 är det mest effektiva skyddet då dessa filtrerar 99% av partiklarna. Andningsskydd finns i olika material och vissa av dem har också specifika ventiler som filtrerar luften.

Så väljer du rätt skydd

När du väljer vilken typ av skydd så ska du först och främst utgå från dina behov. Om du är i riskgruppen så är det allra bäst och säkrast att du väljer ett andningsskydd av typen FFP3. Det är viktigt att du är medveten om att ett munskydd eller kirurgiskt munskydd är inte tillräckligt täta för att skydda dig som bärare, men minskar däremot spridningen av luftburna partiklar till omgivningen.

Passform, storlek och färg

När du väl har valt vilket typ av skydd du ska köpa, så är det en god idé att säkerställa att munskyddet eller andningsskyddet har rätt passform och passform. Ett munskydd skall täcka din mun, näsa och haka medan ett andningsskydd sluter tätt mot ditt ansikte. Vanligtvis så är de kupade och utrustade med dubbla band som du fäster runt huvudet. Både munskydd och ansiktsmasker finns i en rad olika färger. Med hänsyn till kirurgiska munskydd så är det vanligast med blå, vit eller svart. När det kommer till andningsskydd så har du ofta fler färger och mönster att välja mellan om du väljer en i tygmaterial.

Det finns dock begränsad dokumentation med hänsyn till skyddseffekten av tygmasker. Än finns inte någon särskild lagstiftning gällande tygmasker och det är således svårt att utvärdera maskens effektivitet och säkerhet.

Andningsförmåga

En annan punkt som är viktig att ha i åtanke när du ska köpa munskydd eller andningsskydd är dess andningsförmåga. Det sista du vill vara med om är att varm och fuktig luften samlas bakom masken. Generellt sätt så är det enklare att andas genom andningsskydd med utandningsventiler då dessa ser till att luften passerar smidigt. Andra saker som spelar roll är naturligtvis maskens material. Välj därför gärna ett material med en god andningsförmåga.

Hemfaktas test av munskydd och andningsskydd

Vi har delat in testet i två kategorier där ena delen är speciellt för munskydd och den andra delen är speciellt för andningsskydd. Vidare har vi också delat in testet i olika prisklasser för att det ska bli enklare att välja rätt typ av skydd till ett pris som känns rätt för din plånbok. Upptäck våra testvinnare i vårt munskydd bäst i test nedan!

Avslutande ord inför ditt köp av munskydd/andningsskydd

Vi hoppas att den här köpguiden och att vårt munskydd bäst i test har hjälpt dig att navigera bland det stora utbudet. Att välja rätt typ av skydd är viktigt för både din egen säkerhet och hälsa del men också för omgivningens skull. Tänk också på att det finns många andra rekommendationer att följa för att begränsa smittan och att det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för att skydda de mest utsatta i vårt samhälle.

För de senaste riktlinjerna och råden från WHO gällande munskydd och ansiktsskydd, läs mer här!

Vanliga frågor och svar om munskydd/andningsskydd

Vad innebär det att munskyddet/andningsskyddet är CE-märkt?

Ett CE-märkt medicinteknisk munskydd/andningsskydd uppfyller de fastställda krav på säkerhet som finns och är lämplig för sin användning. 

Hur många gånger kan man använda ett munskydd/andningsskydd?

Är det ett engångsmunskydd skall det endast användas en gång och därefter kastas. Har du ett tvättbart andningsskydd så kan du återanvända skyddet genom att tvätta det efter varje användning.

Hur använder man munskyddet på bäst sätt?

Det första du ska göra är att noga tvätta händerna innan du rör vid skyddet. Därefter ska du leta efter den sida som ska vara uppåt, alltså på näsan. Du fäster munskyddets snören runt öronen och det är viktigt att du säkerställer att munskyddet täcker både näsa, mun och haka. 

Anna Sjöö

Jag är utbildad journalist och en av ledsagarna här på Hemfakta! Mitt mission är att vägleda dig i pryldjungeln och jag tror vi är en bra match för jag är en sucker för bäst-i-test – med ett extra öga för coola köksmaskiner. E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar