1. Hem
 2. >
 3. Träning & Hälsa
 4. >
 5. Bäst i Test: Munskydd – Mun- & Andningsskydden som håller bacillerna borta!
munskydd-bäst-i-test.jpg

Lyx

Munskydd Covid-19 bästa

Add Pharma Care Typ IIR, 50-pack

8.8

Mellan

Add Pharma Care Barnmunskydd Typ IIR Blå 20-pack bäst i test

Add Pharma Care Barnmunskydd IIR

8.4

Budget

Gibson Medical Filtrerande halvmask FFP3, 10 st för engångsbruk

Gibson Medical Filtrerande halvmask FFP3  

8.2

Inledning

Oavsett om det är pandemi eller ej har vi alla blivit lite mer måna om att skydda oss mot dom yttre farorna! Nysningarna på bussen, förkylningskramar eller bara storstadens avgaser! Ett prima sätt att hålla hälsotjuvarna borta är ett munskydd! Eller det lite mer avancerade andningsskyddet. Andningsmasker har vi ju alla blivit kompisar med under åren som passerat, men när det kommer till andningsskydd och skyddsmasker överlag så kan dom variera rätt mycket i kvalitet. En skyddsmask ska vara enkel att andas ur, lätt att använda och får ju gärna se helt okej ut! Folkhälsomyndigheten rekommenderar CE-märkta ansiktsmasker och dom finns både som engångsvarianter eller för längre användning. Så vi kastar väl oss in i testet! Här kommer bästa ansiktsmasken 2024!

Vi på Hemfakta har utsett Add Pharma Care Typ IIR och Urban Air Mask 2.0 Airinum till årets bästa munskydd respektive andningsskydd! Add Pharma Care Typ IIR dominerar bland munskydden tack vare dess höga effektivitet, komfort, och miljövänlighet. Urban Air Mask 2.0 Airinum å andra sidan, erbjuder en kombination av hög funktionalitet, personlig anpassning, och återanvändbarhet som gör den till det bästa valet inom andningsskydd. Dess stilfulla utformning och användarvänlighet placerar den över konkurrenterna, trots det högre priset. Dessa två produkter skiljer sig från resten genom en balans mellan skydd, komfort och design, vilket gör dem till de mest fördelaktiga alternativen i sina respektive kategorier!

Våra experter har landat i sex prima ansiktsskydd i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Munskydd och ansiktsmasker och vi djupdyker i skillnaderna mellan dessa längre ner på sidan!

Vi har i det här testet presenterat sex olika mun- och andningsskydd med olika egenskaper. I jakten på bästa munskydd har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den produkt som är bäst från den som inte är det.

När det kommer till munskydd är det givetvis bortstötandet av partiklar som är nummer ett. Men vi tittar även på hållbarhet, bekvämlighet, pris och användarvänlighet. Vissa skydd håller främst omgivningen fria från användarens bakterier men har en sämre verkan åt andra hållet. Med de sex produkter vi handplockat ovan känner vi oss trygga i att du kommer hitta ett skydd som håller både avgaser och förkylningar borta!

Bäst i Test Vinnarna: Add Pharma Care Typ IIR och Urban Air Mask 2.0 Airinum

Add Pharma Care Typ IIR och Urban Air Mask 2.0 Airinum sticker ut som vinnarna i sina respektive kategorier. Add Pharma Care Typ IIR dominerar bland munskydden tack vare dess höga effektivitet, komfort, och estetiskt tilltalande design. Urban Air Mask 2.0 Airinum å andra sidan, erbjuder en kombination av hög funktionalitet, personlig anpassning, och återanvändbarhet som gör den till det bästa valet inom andningsskydd. Dess stilfulla utformning och användarvänlighet placerar den över konkurrenterna, trots det högre priset. Dessa två produkter skiljer sig från resten genom en balans mellan skydd, komfort och design, vilket gör dem till de mest fördelaktiga alternativen i sina respektive kategorier.

 

1

Add Pharma Care Typ IIR, 50-pack – Bästa munskyddet 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Munskydd Covid-19 bästa

Lyx

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Komfort

9

Effektivitet

9

Design

8.8

Totalpoäng

Motivering: Add Pharma Care Typ IIR utmärker sig med sin höga effektivitet och användarvänlighet. Den svarta designen och komforten gör det till ett populärt val, men vissa kvalitetsbrister i passform noteras.

Ventilerande, CE-certifierat munskydd med utmärkt andningsförmåga! Pris ca. 90 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Add Pharma CARE till årets bästa munskydd! Här har vi ett engångsmunskydd som med fördel kan användas för privat bruk men även i vården. Detta munskyddet är speciellt framtaget för att fånga upp mikroorganismer i utandningsluften från bäraren för att ge skydd åt omgivningen och begränsa smittan. Add Pharma CARE skyddar även bäraren från droppar och stänk från tex. kroppsvätskor. Munskyddet är avsett för engångsbruk. Vi uppskattar framför allt att de är CE-certifierade samt godkända enligt Europastandarden EN 14683:2019.  Munskyddet är godkänt för klass IIR vilket betyder att det filtrerar ca 98 % av de luftburna bakterierna. Vi anser att dessa engångsmunskydd är bekväma att använda, de har en bra passform tack vare vecken på masken. Munskyddet känns även ventilerande och det blir alltså inte för varmt eller fuktigt bakom masken.

 • Storlek: 50 stycken
 • Antal lager: 3
 • Typ: Klass IIR (filtrerar ca 98 % av luftburna bakterier)
 • Övriga egenskaper: CE-certifierade och godkända enligt Europastandarden EN 14683:2019, Bekväm passform och har en ventilerande känsla

Fördelar

 • Många användare uppskattar munskyddets design, speciellt dess svarta färg som ger ett mer estetiskt tilltalande alternativ jämfört med de traditionella blå munskydden.
 • Användare har noterat att munskydden sitter bekvämt och sluter tätt, vilket ger en ökad känsla av säkerhet, särskilt i offentliga miljöer som kollektivtrafiken.
 • En del recensenter framhåller att munskydden är lätta att andas igenom, vilket gör dem mer bekväma att använda under längre perioder.
 • Vissa användare upplever att snörena på munskydden är av lagom längd, vilket bidrar till en bättre passform.

Nackdelar

 • Ett fåtal recensioner nämner att resårbanden kan vara för korta, vilket kan leda till obehag bakom öronen efter längre tids användning.
 • Några användare har rapporterat om att man ofta måste trycka på klämman vid näsan, vilket kan påverka passformen av munskyddet.

Sammanfattning: Denna produktjämförelse baseras på över 50 användarrecensioner från Apotek Hjärtat1. Add Pharma Care Typ IIR Munskydd 50-pack Svart får blandade omdömen från användare. Fördelarna inkluderar dess estetiska design, bekvämlighet och goda passform, medan nackdelar som korta resårband och kvalitetsbrister i färg och passform framhävs. Antalet recensioner ger en bred överblick över användarnas erfarenheter, men är begränsade till de tillgängliga källorna.

2

Gibson Medical Munskydd typ IIR, 50 st, För engångsbruk

Gibson munskydd engångsskydd bästa

Lyx

Utmanare

10

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Komfort

9

Effektivitet

8

Design

8.6

Totalpoäng

Motivering: Gibson Medical Munskydd erbjuder utmärkt skydd till ett konkurrenskraftigt pris. Även om det saknas användarfeedback, indikerar dess specifikationer en solid prestanda.

Vår testvinnare blev Gibson Medical Munskydd IIR som är fria från latex, PVC och nickel. Effektivt och lätt som en fjäder! Pris ca. 50 kr.

Kirurgiska Munskydd Typ IIR från Gibson Medical erbjuder överlägsen skyddskvalitet för medicinskt bruk. Dessa munskydd är utformade för att skapa en fysisk barriär mellan bärarens mun och näsa samt omgivningen, vilket är avgörande i vårdmiljöer. De har konstruerats för att förebygga spridningen av infektioner genom att effektivt fånga upp patogener. Skyddet mot potentiellt kontaminerad vätska är en annan viktig fördel. Munskydden är bekväma att använda, med elastiska öronband och en anpassningsbar näsklämma som gör att de passar bra på de flesta ansiktsformer.

 • Storlek: 17.5 x 9.5cm
 • Antal lager: 3
 • Typ: Kirurgiskt Munskydd Typ IIR
 • Övriga egenskaper: Vätskeresistent, fri från latex, PVC och nickel

Fördelar

 • Inga användarrecensioner tillgängliga, men produktens design och materialval tyder på hög kvalitet och effektivitet.

Nackdelar

 • Saknar användarfeedback, vilket begränsar insikter om användarupplevelser.

Sammanfattning: Det saknas användarrecensioner för Kirurgiska Munskydd Typ IIR från Gibson Medical. Detta gör det svårt att ge en heltäckande bild av produkten från användarperspektiv. Munskydden uppfyller dock EN 14683:2019 + AC:2019 Typ IIR-standard, vilket indikerar en hög skyddsnivå. De är lämpliga för användning i medicinska sammanhang och erbjuder både skydd mot patogener och komfort för användaren.

Duellen

Lyx

Add Pharma Care Typ IIR, 50-pack – Bästa munskyddet 2024! vs. Gibson Medical Munskydd typ IIR, 50 st, För engångsbruk

Bland munskydden i testet framträder Add Pharma Care Typ IIR som den främsta vinnaren, framför allt för dess utmärkta andningsförmåga och effektivitet i att filtrera 98 % av luftburna bakterier. Dess bekväma design ger det en fördel jämfört med Gibson Medical Munskydd Typ IIR, trots att båda delar liknande funktionella specifikationer och är avsedda för engångsbruk. Gibson Medicals munskydd, som är prisvärt och erbjuder hög skyddsnivå, saknar dock användarfeedback, vilket begränsar en fullständig jämförelse. Add Pharma Care Barnmunskydd IIR Blå särskiljer sig genom sin barnanpassade storlek och design, vilket gör den idealisk för yngre användare, men den lider av samma brist på användarfeedback.

3

Add Pharma Care Barnmunskydd IIR 20-pack

Add Pharma Care Barnmunskydd Typ IIR Blå 20-pack bäst i test

Mellan

Vinnare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Komfort

9

Effektivitet

9

Design

8.4

Totalpoäng

Motivering: Add Pharma Care Barnmunskydd är särskilt anpassade för barn och får beröm för sin passform och barnvänliga design. Begränsad användarfeedback påverkar dock den totala betygsättningen.

Skydda småttingarna! Pris ca. 60 kr. (20 st)

Ja såklart även barnen ska skydda sig från bacillerna och avgaserna där ute! Och eftersom barnhuvuden är lite mindre – ja då bör ju såklart munskyddet vara lite mindre! Add Pharma Care munskydd klass IIR är ett munskydd för engångsbruk och gjorda för barn 4-12 år. Dom här munskydden fångar upp mikroorganismer i utandningsluften från den som bär det och skyddar omgivningen. Detsamma gäller såklart åt andra håller – barnet blir mindre smittosamt och blir svårare själv smittat. Munskyddet har materal i tre lager och är ett kirurgiskt munskydd med bakteriefiltereffektivitet klass IIR.

 • Storlek: 20-pack
 • Antal lager:
 • Typ: Klass IIIR
 • Övriga egenskaper: Filtreringsförmåga på minst 98%, CE-certifierade enligt standard EN 14683:2019

Fördelar

 • Användare framhäver att munskydden har en bra passform för barn, vilket är viktigt för komfort och funktion.
 • Flera recensenter upplever att storleken på munskydden är lämplig för barn i olika åldrar, vilket inkluderar barn så unga som 4 år och upp till 10 år.
 • En positiv aspekt som nämns är att barnen tycker om att använda munskydden, vilket kan underlätta för föräldrar att uppmuntra barnen att bära dem, särskilt i offentliga miljöer.

Nackdelar

 • Med endast några få recensioner tillgängliga är det svårt att identifiera specifika nackdelar med produkten.
 • Begränsat antal recensioner kan innebära att alla potentiella problem eller nackdelar inte har kommit fram.

Sammanfattning: Denna sammanställning baseras på cirka 10 användarrecensioner från Apotek Hjärtat2. Add Pharma Care Typ IIR Munskydd barn blå 20-pack har fått övervägande positiva recensioner, med fokus på bra passform och barnvänlighet. Då antalet recensioner är begränsat, kan detta påverka bredden av användarfeedback. Dock ger de tillgängliga recensionerna en positiv bild av produkten som ett bekvämt och barnvänligt alternativ för munskydd.

4

Urban Air Mask 2.0 Airinum – Bästa andningsskyddet 2024!

Andningsskydd bäst i test

Mellan

Utmanare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Komfort

10

Effektivitet

10

Design

9

Totalpoäng

Motivering: Urban Air Mask 2.0 från Airinum imponerar med sin höga effektivitet, komfort och stil. Priset är högt, men kvaliteten och designen uppväger detta för många användare.

Urban Air Mask 2.0 ett är grymt återanvändbar andningsskydd du kan leva med länge! Pris ca. 750 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Urban Air Mask 2.0 från svenska varumärket Airinum till årets bästa andningsskydd! Här har vi ett helt otroligt skydd mot olika luftburna partiklar. Den har en snygg och tidlös design samt finns i 4 storlekar från XS-L för att fungera bra på samtliga ansiktsformer. Ett stort plus är att du kan tvätta masken och återanvända den. Den har en mycket behaglig passform och vi ger pluspoäng för dess vadderingar som smidigt anpassar sig efter din näsrygg för maximal komfort. Vi anser att Urban Air Mask 2.0 är det mest avancerade andningsskyddet på marknaden då det har genomgått noggrann testning på RISE R&D center i Sverige. Urban Air Mask 2.0 har certifierats för GB 2626-2006 KN95. KN95 är den kinesisk standarden som motsvarar den europeiska FFP2-standarden.

Andningsskyddet filtrerar ut både luftföroreningar (PM 2.5) samt mindre partiklar på 0.3 micrometer, vilket betyder att den ger skydd mot följande; PM 0.3-10, damm, luftföroreningar, pollen, diverse allergier samt olika bakterier och virus. En annan fördel är att den har dubbla utandningsventiler där både varm, fuktig samt CO2-fylld luft ventileras ut. Det medföljer även två “Valve Stoppers” som gör det möjligt för att blockera utandningsventilerna om behov finns.

 • Storlek: från XS-L
 • Filter: Utbytbara filter
 • Övriga egenskaper: Återanvändbar, tvättbar, Dubbla utandningsventiler, God komfort och snygg design, Finns i flera olika färger
 • Följande ingår i paketet: 1x Urban Air Mask Skin, 2x utbytbara Urban Air Filters, 1 par Urban Air Valves, 1x Reseskydd, 1x par Valve Stoppers

Fördelar

 • Många användare upplever att masken har en justerbar passform som är bekväm och säkerställer bra täckning, vilket är viktigt för effektiviteten.
 • Användarna betonar maskens goda andningsförmåga, vilket gör den mer bekväm att använda under längre perioder jämfört med andra masker.
 • Flertalet recensioner lyfter fram att masken är stilfull och har en estetisk design, vilket gör den till ett populärt val för användare som värdesätter utseendet.
 • Maskens filter är utbytbara, vilket anses vara en praktisk funktion som bidrar till långsiktig användning och hållbarhet.

Nackdelar

 • En vanlig nackdel som nämns är maskens höga pris, vilket gör den mindre tillgänglig för vissa konsumenter.
 • Vissa användare upplever problem med storleken och passformen, särskilt att masken kan vara för liten för personer med större ansikten eller huvuden.

Sammanfattning: Denna översikt baseras på över 100 användarrecensioner från Amazon3. Urban Air Mask 2.0 Airinum får övervägande positiva omdömen för sin komfort, design och utbytbara filter. Dess justerbarhet och bra passform gör den till en favorit bland många användare. Dock noterar en del användare nackdelar såsom det höga priset och vissa passformsproblem. Dessa recensioner ger en helhetsbild av maskens fördelar och nackdelar, medan en bredare användarbas skulle kunna ge en mer nyanserad bild av produktens prestanda och värde.

Duellen

Mellan

Add Pharma Care Barnmunskydd IIR 20-pack vs. Urban Air Mask 2.0 Airinum – Bästa andningsskyddet 2024!

Urban Air Mask 2.0 Airinum står ut som den överlägsna produkten inom kategorin andningsskydd, med dess avancerade funktioner som utbytbara filter, justerbar passform och stilsäker design. Det är en återanvändbar mask, vilket ger den en hållbarhetsfördel jämfört med engångsalternativen. Gibson Medicals FFP3-mask erbjuder visserligen hög skyddsnivå och är särskilt utformad för medicinsk personal, men saknar användarfeedback. Airnatech FFP2, å andra sidan, är ett prisvärt alternativ som erbjuder effektivitet och komfort men har rapporterats ha vissa brister gällande passform och komfort vid längre användning.

5

Gibson Medical Filtrerande halvmask FFP3  

Gibson Medical Filtrerande halvmask FFP3, 10 st för engångsbruk

Budget

Vinnare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Komfort

9

Effektivitet

8

Design

8.2

Totalpoäng

Motivering: Gibson Medicals FFP3-mask erbjuder hög skyddsnivå och hållbarhet, men brist på användarfeedback begränsar insikten i dess komfort och design.

Gibsons FFP3 andningsskygg filtrerar bort 99% av de orenheter och partiklar som finns i luften ihop med hög användarvänlighet! Pris ca. 200 kr. (10 st)

Gibson Medical Filtrerande halvmask FFP3 erbjuder ett av marknadens högsta skyddsnivåer, särskilt avsett för medicinsk personal. Detta andningsskydd är framtaget för att effektivt minska risken att andas in eller sprida skadliga partiklar och smittämnen. Dess unika design kombinerar skydd och komfort, vilket gör det till ett utmärkt val för de som arbetar i miljöer med hög infektionsrisk. Med FFP3-klassificeringen garanteras en filtreringsförmåga på över 99% av partiklar, vilket säkerställer maximalt skydd mot virus och andra mikroskopiska hot. Maskens stänk- och vätsketålighet, tillsammans med det låga andningsmotståndet, ökar användarvänligheten avsevärt.

 • Storlek: Standardstorlek
 • Filter/Antal lager: FFP3, flera lager
 • Typ: Halvmask
 • Övriga egenskaper: Hypoallergen, stänk- och vätsketålig
 • Följande ingår i paketet: Andningsskydd FFP3

Fördelar

 • Ingen användarfeedback tillgänglig, men baserat på dess specifikationer ger masken maximalt skydd och är bekväm att använda.

Nackdelar

 • Ingen användarfeedback, så svårt att bedöma eventuella brister.

Sammanfattning: Med brist på användarrecensioner är det svårt att ge en heltäckande bild av Gibson Medicals Filtrerande halvmask FFP3 från användarnas perspektiv. Det som dock står klart är att masken uppfyller och överträffar europeiska standards för andningsskydd, vilket gör den till ett tryggt och pålitligt val för medicinsk personal.

6

Airnatech FFP2 10-pack 

Andningsskydd Corona

Budget

Utmanare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

7

Komfort

9

Effektivitet

7

Design

8

Totalpoäng

Motivering: Airnatech FFP2 andningsskydd är prisvärt och effektivt, men upplevs av vissa användare som något obekvämt på grund av tajta gummiband.

Riktigt prisvärt andningsskydd! Bekvämt att bära med 5 lager för ett optimalt skydd! Pris ca. 120 kr.

FFP2 andningsskydd från Airnatech är ett ergonomiskt utformat andningsskydd som har en mycket hög komfort. Vi anser att skyddet är smidigt att bära och uppskattar framförallt att det anpassar sig till varje ansikte och sitter bra på plats över både näsa och mun. Det har även elastiska sidoband som säkerställer en god passform. Andningsskyddet har hela 5 lager och är speciellt framtaget för att användas i syfte att begränsa covid19-smittan. Airnatech FFP2  filtrerar bort drygt 95% av orenheter och partiklar i luften samt att det också som det skyddar mot aerosoler. Detta andningsskydd är avsedd för engångsbruk och skall högst bäras under 8 timmar. 

 • Storlek: Dimensioner: 160*105 mm
 • Antal lager: 5 lager – filtrerar bort 95% av de luftburna partiklarna
 • Typ: FFP2
 • Övriga egenskaper: CE-märkt, Andningsskyddet har elastiska sidoband för optimal passform, Vikbart munskydd – bekvämt att bära

Fördelar

 • Användare upplever att masken i sig är bra, vilket indikerar en god kvalitet på materialet och designen.
 • Enkelt att använda, vilket uppskattas av kunder som söker enkla och effektiva lösningar för andningsskydd.
 • Känsla av säkerhet när masken används, vilket är viktigt för produkter inom personligt skydd.

Nackdelar

 • En nackdel som framkommer är att gummibandet på masken kan vara ganska tajt, vilket kan leda till obehag, särskilt vid längre användning.

Sammanfattning: Denna produktöversikt baseras på ca 10 användarrecensioner från Kronans Apotek((Kronans Apotek, 2023-12-04)) och andra källor. Airnatech FFP2 10-pack får generellt positiva omdömen för sin grundläggande kvalitet och enkelhet i användning, samt för att de ger en känsla av säkerhet. Emellertid rapporterar vissa användare om problem med gummibandens passform, vilket kan påverka komforten. Dessa recensioner ger en insikt i både de positiva aspekterna och de potentiella förbättringsområdena för denna produkt. Antalet tillgängliga recensioner är dock begränsat, vilket kan påverka bredden i feedbacken.

Köpguide Munskydd

Det finns en hel djungel av olika munskydd och andningsskydd där ute. I den här köpguiden kommer vi först att kika närmare på vilka riktlinjer som gäller för användning av andningsskydd och munskydd. Därefter kommer vi ta en titt på vilka aspekter du ska ha i åtanke när du väljer typ av ansiktsmask.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att individer som är födda 2004 och tidigare ska bära munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. I vissa län, bland annat i Stockholms län så rekommenderas det att individer bär munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken, men även i inomhusmiljöer där det vistas mycket personer och där man befinner sig under längre stunder, t. ex. på arbetsplatsen, i mataffärer och på frisörsalonger osv.

I Sverige rekommenderar folkhälsomyndigheten CE-märkta engångsmunskydd.[footnote]Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/smittspridning/munskydd/[/footnote]

Skillnader mellan munskydd, andningsskydd och olika typer

Det finns för närvarande många olika typer av munskydd och andningsskydd på marknaden. Nedan går vi igenom de väsentliga skillnaderna mellan de vanligaste typerna:

Munskydd

Ett munskydd är speciellt framtaget för att fånga upp mikroorganismer i utandningsluften från bäraren av munskyddet samt att skydda omgivningen från infektioner. De munskydd som klassas som typ II har en förmåga att filtrera 98% av bakterierna. Munskydd av typ IIR har en förmåga att filtrera 98% av bakterierna samt att de också skyddar användaren från synliga stänk och droppar.

Andningsskydd – märkning FFP1, FFP2 och FFP3

Andningsskydd eller ansiktsmask är avsedda att skydda användaren från partiklar i luften. Det här skyddet delas in i följande tre kategorier: FFP1, FFP2 och FFP3. Kort sagt så handlar det om andningsskyddets förmåga att stoppa små partiklar. Ju tätare skydd, desto mindre partiklar kan fångas upp. De vanliga “läkarmaskerna” faller utanför ovanstående klassningar.

De andningsskydd som har märkningen FFP2 har en förmåga att filtrera minst 80% av de luftburna partiklarna i storlek upp till 0,6 μm. Andningsskydd av typen FFP3 är det mest effektiva skyddet då dessa filtrerar 99% av partiklarna. Andningsskydd finns i olika material och vissa av dem har också specifika ventiler som filtrerar luften.

Så väljer du rätt skydd

När du väljer vilken typ av skydd så ska du först och främst utgå från dina behov. Om du är i riskgruppen så är det allra bäst och säkrast att du väljer ett andningsskydd av typen FFP3. Det är viktigt att du är medveten om att ett munskydd eller kirurgiskt munskydd är inte tillräckligt täta för att skydda dig som bärare, men minskar däremot spridningen av luftburna partiklar till omgivningen.

Passform, storlek och färg

När du väl har valt vilket typ av skydd du ska köpa, så är det en god idé att säkerställa att munskyddet eller andningsskyddet har rätt passform och passform. Ett munskydd skall täcka din mun, näsa och haka medan ett andningsskydd sluter tätt mot ditt ansikte. Vanligtvis så är de kupade och utrustade med dubbla band som du fäster runt huvudet. Både munskydd och ansiktsmasker finns i en rad olika färger. Med hänsyn till kirurgiska munskydd så är det vanligast med blå, vit eller svart. När det kommer till andningsskydd så har du ofta fler färger och mönster att välja mellan om du väljer en i tygmaterial.

Det finns dock begränsad dokumentation med hänsyn till skyddseffekten av tygmasker. Än finns inte någon särskild lagstiftning gällande tygmasker och det är således svårt att utvärdera maskens effektivitet och säkerhet.

Andningsförmåga

En annan punkt som är viktig att ha i åtanke när du ska köpa munskydd eller andningsskydd är dess andningsförmåga. Det sista du vill vara med om är att varm och fuktig luften samlas bakom masken. Generellt sätt så är det enklare att andas genom andningsskydd med utandningsventiler då dessa ser till att luften passerar smidigt. Andra saker som spelar roll är naturligtvis maskens material. Välj därför gärna ett material med en god andningsförmåga.

 

Avslutande ord inför ditt köp av munskydd/andningsskydd

Vi hoppas att den här köpguiden och att vårt munskydd bäst i test har hjälpt dig att navigera bland det stora utbudet. Att välja rätt typ av skydd är viktigt för både din egen säkerhet och hälsa del men också för omgivningens skull. Tänk också på att det finns många andra rekommendationer att följa för att begränsa smittan och att det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för att skydda de mest utsatta i vårt samhälle.

För de senaste riktlinjerna och råden från WHO gällande munskydd och ansiktsskydd, läs mer här!

Frågor och svar om munskydd/andningsskydd

Ett CE-märkt medicinteknisk munskydd/andningsskydd uppfyller de fastställda krav på säkerhet som finns och är lämplig för sin användning. 

Är det ett engångsmunskydd skall det endast användas en gång och därefter kastas. Har du ett tvättbart andningsskydd så kan du återanvända skyddet genom att tvätta det efter varje användning.

Det första du ska göra är att noga tvätta händerna innan du rör vid skyddet. Därefter ska du leta efter den sida som ska vara uppåt, alltså på näsan. Du fäster munskyddets snören runt öronen och det är viktigt att du säkerställer att munskyddet täcker både näsa, mun och haka. 

 1. Apotek Hjärtat, 2023-12-01 []
 2. Apotek Hjärtat, 2023-12-01 []
 3. Amazon, 2023-12-01 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser