Bästa mopeden klass 2 2022 blev Piaggio 1 – Bäst i Test

En moped i klass 2 kan vara perfekt som alternativ till cykeln eller elcykeln, eller som komplement till bilen. Generellt är mopeder i klass 1 och 2 samma sak, men hastigheten skiljer dessa åt. En moped i klass 1 får köra i upp till 45 km/h, medan en i klass 1 får köra i max 25 km/h. Klass 2 är alltså inte det snabbaste alternativet, men det kan vara fullt tillräckligt för många, och det blir ett utmärkt alternativ till cykeln då du kan ta dig fram snabbt och bekvämt utan minsta ansträngning. En moped i klass 2 har flera fördelar – de behöver till exempel inte registreras, och en försäkring till dessa är ofta billig. Det finns dock en hel del som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en moped i klass 2, och att veta vilken man ska välja är kanske inte alltid det enklaste. Här kommer vi därför att gå igenom allt sådant som kan vara bra att tänka på inför inköpet, och vi har även tagit fram några riktigt bra mopeder i klass 2 för olika behov och med olika egenskaper och fördelar. Läs gärna även vår artikel om Moped klass 1 eller vår artikel om Elmopeder

Moped klass 2 Bäst i Test 2022 – Hemfaktas lista

Här hittar du alla våra vinnare- och utmanare i de tre olika klasserna: Premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen. Här hittar du allt från smidiga mopeder och prisvärda budgetalternativ som ger mycket moped för pengarna, till riktigt högkvalitativa modeller och mopeder som ger allt du kan önska och mer därtill.

Köpguide för moped klass 2

En moped i klass 2 kan vara ett bra val för många: tonåringen som vill kunna ta sig fram på egen hand, eller vuxna som vill ha ett alternativ till cykeln som inte kräver någon ansträngning alls. Att välja moped är dock inte alltid så enkelt, för det finns en hel del att välja mellan. Även om utbudet av mopeder i klass 2 inte är fullt lika stort som utbudet i klass 1, så finns det faktiskt en hel del att välja mellan. Det finns mopeder i många olika prisklasser, av olika märker, med olika egenskaper och av olika hög kvalitet.

Det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på när man köper en moped, och självklart finns det mycket som har betydelse. Vad som är viktigast för dig vet dock bara du – kanske är det viktigt med gott om förvaringsmöjligheter, eller med ordentlig belysning som gör dig synlig i mörkret. Kanske är det en låg prisklass som är viktigast, eller en så hög kvalitet som möjligt. Här kommer vi att gå igenom några saker som kan vara värt att kolla lite extra på: modell, räckvidd och maxvikt.

Modell

En moped i klass 2 är förstås en modell, men det finns även olika modeller av denna. Här bör du framför allt fundera över om du vill ha en eldriven eller en bensindriven moped, men det finns även mopedbilar. När det gäller drivmedel så blir el förstås allt vanligare, och det är dessa som är enklast att hitta i dag – även om det fortfarande finns bensindrivna modeller. Vilket som är rätt val för dig vet förstås bara du.

En fördel med en eldriven moped är förstås att du enkelt kan ladda batteriet hemma, eller vart som helst, och inte blir beroende av bensinstationer. Med det sagt måste du förstås ändå hålla koll på laddningsnivån, och ladda den med jämna mellanrum. En annan fördel är att det går att köpa till extra batterier, och ibland finns det även plats att förvara ett sådant – till exempel under mopedens sits – så att du alltid kan ha ett extra batteri med dig när du åker iväg.

Räckvidd

När man pratar om räckvidd så är det förstås eldrivna mopeder man pratar om, och hur långt de kommer på varje laddning. Men det här är faktiskt inte helt ointressant när det gäller bensindrivna mopeder heller, för här kan man säga att räckvidden avgörs av hur stor tanken är. En större tank ger dig möjligheten att tanka mer bensin, och därmed kunna åka längre. Ett bra batteri som ger en lång räckvidd är alltså en stor fördel, eller en större tank som rymmer mer bensin och kan ta dig längre.

Räckvidden på en eldriven moped i klass 2 kan variera ganska mycket, men det är vanligt att den ligger någonstans mellan 50 och 80 km. Det här innebär helt enkelt att du kan ta dig upp till 5-8 mil varje gång batteriet är fulladdat. Om du åker långt eller använder mopeden ofta så är det förstås en stor fördel med en lång räckvidd, som antingen tar dig långt eller innebär att du inte behöver ladda batteriet så ofta.

Även storleken på tanken på bensindrivna mopeder kan variera, ofta ligger de runt 5-6 liter men det finns även mopeder med större – eller mindre – tank. På samma sätt som en lång räckvidd är viktig om du åker långt eller använder mopeden ofta, så är en stor tank en stor fördel om du köper en bensindriven moped.

Maxvikten

Något man kanske inte alltid tänker så mycket på är maxvikten, men det här kan faktiskt vara viktigare än man tror, framför allt om man är vuxen. Även om mopeder ofta har en hög maxvikt så kan det variera ganska mycket, och en del modeller har faktiskt en ganska låg maxvikt som inte räcker för alla. Det är dock ganska vanligt att maxvikten ligger runt 150-160 kg, ibland till och med över 200 kg, men det händer också att maxvikten är 90-100 kg vilket som sagt kan vara för lite för en del.

Här bör man även tänka på att en del mopeder har plats för en passagerare, och om man ska skjutsa på den är det såklart viktigt att maxvikten räcker till. Sådana mopeder som har en extra plats för att man ska kunna skjutsa har förstås också en högre maxvikt, men även om maxvikten är 150 kg så kanske inte det räcker om två vuxna ska sitta på mopeden. Det kan alltså även vara viktigt att tänka på eventuella passagerare så att maxvikten räcker till om man har tänkt skjutsa. Det är inte alltid det står något om maxvikt i beskrivningen heller, så om det här är viktigt bör man vara noggrann med detta, och kontakta återförsäljare eller tillverkare om man funderar på att köpa en modell där beskrivningen inte berättar något om maxvikt.

Bästa mopeden klass 2 2022 – vi listar 6 modeller

Vi har tagit fram 6 riktigt bra alternativ för dig som ska köpa en moped i klass 2. Här finns riktigt bra och billiga alternativ i budgetklassen, prisvärda mopeder i mellanklassen och det allra bästa i premiumklassen. Fokuset ligger på elmopeder som ofta är ett bra alternativ, och dessutom väldigt populärt, men det finns även en modell som är bensindriven. Oavsett vad du letar efter kan du med stor sannolikhet hitta det här, för här finns det mesta – smidiga mopeder, högkvalitativa alternativ, billiga budgetalternativ, mopeder med lång räckvidd och mycket annat. Kolla gärna även i vårt test med elmopeder i klass 1 och 2 (https://hemfakta.se/elmoped/), och vårt test av elcyklar för herr (https://hemfakta.se/elcykel-herr/) om det är en elcykel som är rätt val för dig.

Bäst i test premiumklassen: Piaggio 1 – bästa mopeden klass 2 2022

Vår vinnare i premiumklassen är en riktigt fin och högkvalitativ elmoped, med många fördelar. Det här är ett riktigt bra alternativ för dig som framför allt söker en hög kvalitet, och en snygg design. Ca pris 34 900 kr.

Bästa mopeden klass 2

Det här är en elmoped med många fördelar: En snygg design, en hög kvalitet, en hög komfort, ett batteri på 1.4 kWh, tyst gång och goda förvaringsmöjligheter under sadeln. Utrymmet under sadeln är faktiskt så generöst att du till och med kan förvara din hjälm där, vilket gör det väldigt smidigt när du har parkerat mopeden, då du slipper bära runt på hjälmen. Litiumbatteriet är uttagbart och kan enkelt tas med inomhus för laddning. Här finns även en stor färgdisplay som ger dig tydlig information om räckvidd och batterikapacitet, men även om hastighet och elförbrukning, och mycket annat. Räckvidden är 55 km, och här finns även plats för en passagerare. Det här är en riktigt bra elmoped, och ett bra alternativ för dig som framför allt vill ha en hög kvalitet och en snygg design.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Snygg design
 • Tystggående
 • Stort förvaringsutrymme
 • Avtagbart batteri
 • Stor färgdisplay

Nackdelar

 • Möjligen priset
 • Något kort räckvidd (55 km)

Specifikation

 • Bromsar: Skiva/skiva
 • Bränsle: El, litiumbatteri
 • Motorstyrka: 1 kW
 • Räckvidd: Upp till 55 km

MER INFORMATION OCH PRIS: 

 

Utmanare premiumklassen: NIU MQi+ Sport Standard Range

Även vår utmanare i premiumklassen har sin snygga design och sin höga kvalitet som främsta fördelar, men här finns även mycket annat positivt. Denna elmoped imponerar bland annat med en lång räckvidd, GPS-spårning och många andra fördelar. Ca pris 27 000 kr.

NIU MQi+ Sport Standard Range moped klass 2

Det här är verkligen en moped med många fördelar. Framför allt har den en riktigt snygg design, vilket gör den till ett bra val för dig som tycker att just designen är viktig. Den håller även en hög kvalitet, samtidigt som den är lätt och smidig. Räckvidden är hela 80 km, och det finns även GPS-spårning och en smart app. I appen kan du bland annat se batteristatus, räckvidd, körhistorik och vart mopeden befinner sig. Här finns även en LCD-upplyst instrumentbräda, lättåtkomliga kontroller och ett löstagbart batteri som gör att du enkelt kan ta ur batteriet och ladda det inomhus. Några av alla andra fördelar är att denna moped är klimatsmart, och den kräver minimalt med service. Den kommer även standardutrustad med larm, den har en hyfsat hög maxvikt på 160 kg och det finns även plats för passagerare.

Fördelar

 • Riktigt snygg design
 • Hög kvalitet
 • Lätt och smidig
 • Räckvidd på 80 km
 • GPS-spårning
 • Smart app

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Bromsar: Skivbroms fram och bak
 • Motorstyrka: 1 kW
 • Bränsle: El, litiumbatteri
 • Räckvidd: Upp till 80 km
 • Maxlast: 160 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test mellanklassen: NIU UQi Sport Standard Range – prisvärd moped klass 2

Vinnaren i mellanklassen är en riktigt smidig och väldigt snygg elmoped, som kan vara ett bra val för dig som väljer mellan elcykel och moped. Den här smidiga elmopeden håller även en hög kvalitet. Ca pris 24 000 kr.

NIU UQi Sport Standard Range - prisvärd moped klass 2

Det här är en väldigt smidig elmoped i mindre format, perfekt för dig som vill ha en smidig modell – eller en snygg. Denna moped har nämligen en riktigt snygg design, samtidigt som den håller en hög kvalitet. Den är lätt och smidig, har GPS-spårning, en smart app, låg sitthöjd, lättviktigt och uttagbart batteri och många andra fördelar. Här finns stöldskyddssystem som bygger på MEMS-sensor och GPS-spårning, vilket gör att otillåten flyttning upptäcks redan efter tre meter. Mopeden är nyckellös, och du kommer 50 km på varje laddning. I den smarta appen kan du se till exempel vart mopeden befinner sig, körhistorik, batteristatus och räckvidd. På denna moped får man även ha passagerare, men en nackdel är den låga maxvikten på 95 kg som gör att den inte passar för tyngre personer, och även att ta med en passagerare kan bli svårt.

Fördelar

 • Smidig storlek
 • Snygg design
 • Hög kvalitet
 • GPS-spårning
 • Smart app
 • Lättviktigt, uttagbart batteri
 • Stöldskyddssystem

Nackdelar

 • Låg maxvikt (95 kg)

Specifikation

 • Bromsar: Skivbroms fram och bak
 • Motorstyrka: 1 kW
 • Bränsle: El, litiumbatteri
 • Räckvidd: 50 km
 • Maxlast: 95 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare mellanklassen: Viarelli Piccolo LI

Den här prisvärda elmopeden har en hel del fördelar – så som en hög kvalitet, en snygg design, en hyfsat lång räckvidd, hög komfort och bra belysning. Ca pris 24 000 kr.

Viarelli Piccolo LI moped klass 2

Det här är en elmoped med många fördelar: Den håller en hög kvalitet, den har en snygg design, den erbjuder en hög komfort, den har en hyfsat lång räckvidd, den är lätt och smidig, billig i drift och den har en heldigital instrumentering som ger dig god överblick. Under sadeln finns ett fack där du får plats med det viktigaste – till exempel en en tröja, en väska, ett kedjelås, extra skor eller vad du än kan tänkas behöva ta med. Detta förvaringsutrymme låser du enkelt och smidigt med startnyckeln. Maxvikten är hyfsat hög på 150 kg, och du kommer 60 km på varje laddning. Batteriet laddas fullt på 6-8 timmar.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Snygg design
 • Hög komfort
 • Hyfsat lång räckvidd
 • Lätt och smidig
 • Heldigital instrumentering

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Räckvidd: 60 km
 • Laddtid: 6-8 h
 • Maxvikt: 150 kg
 • Effekt: 1.0 kW
 • Broms bak: Trumbroms
 • Broms fram: Skivbroms

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Bäst i test budgetklassen: Viarelli City1000 – billigaste mopeden klass 2 i vårt test

Vår vinnare i budgetklassen är en riktigt prisvärd elmoped, som ger dig mycket för pengarna. Framför allt har denna moped en riktigt snygg och smidig design, vilket även gör den till ett bra val för dig som väljer mellan en elcykel och en moped, och som föredrar smidigare modeller. Ca pris 16 000 kr.

Viarelli City1000 - billigaste mopeden klass 2 i vårt bäst i test

Denna prisvärda elmoped har många fördelar, men den allra största fördelen är kanske den snygga designen. Den här mopeden har en väldigt smidig design och en kompakt storlek, vilket gör att den nästan ser ut som en bladning av en elcykel och en elmoped. Det här kan därför vara ett bra val för den som väljer mellan just elcykel och elmoped, eller den som tycker att andra mopeder känns klumpiga – den här är nämligen allt annat än klumpig. Det är en riktigt smidig modell, med en riktigt snygg design.

Men det här är förstås inte den enda fördelen. Denna moped håller också en överraskande hög kvalitet med tanke på dess låga pris, den erbjuder en lång räckvidd på 70 km och den har en maxvikt på 110 kg – vilket möjligen kan bli något för lågt för en del personer. Denna moped passar perfekt för pendling och i stadstrafik. Här finns en välupplyst LCD-display, och denna moped är mycket lättkörd. Det finns två hastighetslägen, en skön sits som ger en riktigt hög komfort samt en snygg och retroinspirerad lampa i fram.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Väldigt smidig design
 • Hög kvalitet
 • Lång räckvidd (70 km)
 • Välupplyst LCD-display
 • Lättkörd
 • Hög komfort

Nackdelar

 • Något låg maxvikt (110 kg)

Specifikation

 • Maxvikt: 110 kg
 • Räckvidd: Upp till 70 km
 • Laddningstid: 7-8 h

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Utmanare budgetklassen: Drax Awesome – billig och bra moped klass 2

Även vår utmanare i budgetklassen är en mycket prisvärd moped, men denna är bensindriven vilket gör att den kan vara rätt val för dig som föredrar en sådan. Denna moped är lätt och smidig, och den håller en hög kvalitet trots sitt låga pris. Ca pris 18 000 kr.

Drax Awesome - billig och bra moped klass 2

Det här är ett riktigt prisvärt alternativ för dig som söker en bensindriven moped. Här finns många fördelar: En hög kvalitet, den är lätt och smidig, låg sitthöjd, kompakt format, goda förvaringsmöjligheter, hög komfort och en riktigt hög maxvikt. För förvaring finns till exempel ett stort utrymme under sitsen, och ett handskfack. Om detta inte räcker så finns det även möjlighet att montera ett topplock på pakethållaren. Det är även möjligt att ha passagerare på mopeden, och en riktigt stor fördel med denna moped är den imponerande maxvikten på hela 233 kg. Den gör det möjligt även för tyngre personer att använda mopeden, och det blir förmodligen inga problem att köra med en passagerare heller. Tanken rymmer 5,5 liter.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Hög kvalitet
 • Lätt och smidig
 • Kompakt format
 • Goda förvaringsmöjligheter
 • Hög maxvikt på 233 kg

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Specifikation

 • Motortyp: 4-takt 50cc
 • Bromsar: Skiva/trumma
 • Motorstyrka: 2,2 kW
 • Bränsle: Bensin E5/E10
 • Volym: 5,5 liter
 • Maxlast: 233 kg

MER INFORMATION OCH PRIS:  

 

Avslutande ord inför ditt köp av moped klass 2

En moped i klass 2 kan vara ett perfekt alternativ till cykel, och här finns många fördelar. På många sätt är den faktiskt även bättre än en moped i klass 1, även om den inte går lika snabbt som en sådan. En moped i klass 2 behöver till exempel inte registreras, och försäkringen blir ofta billigare. Dessutom krävs det inte alltid ett förarbevis för att köra en moped i klass 2. Om man fyllde 15 år innan oktober 2009 så krävs inget bevis, och inte heller om man har B-körkort, traktorkort eller am-behörighet. Fyllde man 15 år efter oktober 2009 och inte innehar något av tidigare nämnda körkort eller behörigheter, då behövs dock ett förarbevis. Det får man genom att gå en utbildning hos en godkänd utbildare och göra ett godkänt kunskapsprov hos en sådan.

Mopeder i klass 1 och klass 2 ser likadana ut, skillnaden är som sagt enbart att de i klass 1 är snabbare. En moped i klass 1 får köra i upp till 45 km/h, medan en i klass 2 får köra i upp till 25 km/h. Det här medför även en del andra skillnader: den i klass 2 behöver som sagt inte registreras, och mopeder i klass 2 körs på cykelbanor i första hand. När det inte är möjligt så kan den köras i väggrenen, och som sista utväg kan den köras i körfältet. En moped i klass 2 får även köras i taxi- och bussfil.

Man kan säga att en moped i klass 2 är en blandning av en moped klass 1 och en cykel. Likheterna med en moped i klass 1 är som sagt många, och främst hastigheten skiljer dessa åt. Även likheterna med en cykel – eller kanske snarare elcykel – är många, men här krävs ingen ansträngning alls för att ta sig fram. Det blir helt enkelt ett perfekt alternativ till cykel, för den som snabbt vill kunna ta sig fram utan ansträngning. Man får även skjutsa på en moped i klass 2, om det finns en avsedd plats för det. Även en moped i klass 2 behöver dock försäkring, men dessa är ofta billigare än de till mopeder i klass 1. Det finns också flera olika modeller av mopeder i klass 2 – eldrivna, bensindrivna och även mopedbilar.

Det finns faktiskt en hel del fördelar med mopeder i klass 2. De får till exempel parkeras i cykelställ, eller i anlutning till cykelparkeringar, vilket gör att det är gratis att parkera och dessutom slipper man leta efter en parkeringsplats. Det går även enkelt att ta sig fram med en moped, och det går ofta snabbare än att cykla – och definitivt snabbare än att gå. Det kräver betydligt mindre ansträngning än att cykla, och även mindre ansträngning än att cykla med elcykel. Prismässigt är det inte någon större skillnad mellan en elcykel och en moped i klass 2, priset är ungefär detsamma. En moped i klass 2 kan också vara en bra ingångsmodell till högre klasser av tvåhjuliga fordon.

Vanliga frågor och svar om moped klass 2

Vad är moped klass 2?

Moped klass 2 är ett tvåhjuligt motorfordon som får köras i max 25 km/h. Mopeder med typintyg utfärdade innan 17 juni 2003 räknas också som moped klass 2, trots att de har en maxhastighet på 30 km/h. Skillnaden mellan en moped i klass 1 och en i klass 2 är hastigheten, går mopeden fortare än 25 km/h så räknas den som en moped klass 1, då dessa får köra i upp till 45 km/h.

Hur tar man moped klass 2 körkort?

För att få köra en moped i klass 2 krävs det ett förarbevis. För att skaffa ett sådant ska man vara minst 15 år gammal, ha gått en utbildning hos en godkänd utbildare och även gjort ett godkänt kunskapsprov hos en godkänd utbildare. Om man har vanligt körkort för bil, traktorkort eller am-behörighet behövs dock inget separat förarbevis för moped klass 2. Fyllde man 15 år innan oktober 2009 behövs inte heller något förarbevis.

Får man köra moped klass 2 på vägen?

En moped klass 2 har samma trafikregler som en cykel, och ska därför köras på cykelbanan. Ett undantag är dock om cykelbanan har en tilläggstavla under vägmärket där det står ”ej moped”. En moped i klass 2 ska alltså alltid framföras på cykelbana i första hand, och väggrenen i andra hand. Om det inte är möjligt så får den som sista utväg köras i körfältet. Den får även köras i taxi- och bussfiler.

Moped klass 2 kan vara ett perfekt alternativ till cykel när man vill ta sig fram snabbt och utan ansträngning. Här hittar du bästa mopeden i klass 2.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

Lämna en kommentar