1. Hem
  2. >
  3. Fordon & Garage
  4. >
  5. Bäst i Test: Moped Klass 2 – Gasa genom livet med årets bästa klass 2 moped!
Drax-Raw-EV-25kmh-Svart-basta-elmoped-klass-2.jpg

Lyx

Drax Raw EV 25km/h Svart bästa elmoped klass 2

Drax Raw EV

9

Mellan

rawbike_big_black_1_2.jpg

Rawbike 4X

8.6

Budget

Viarelli Piccolo LI moped klass 2

Elmoped Viarelli Piccolo LI

8.4

Inledning

Mopeden! Vägarnas moder. Tja, åtminstone någon i släktledet av fordon. Den kaxiga sladdisen tror jag bestämt! Rivig och kul, men på insidan mjuk och varm. Och här är vi ju inne på klass 2 mopeder, alltså exakt samma sak som en klass 1 moped med enda skillnad att den bara får köra i 25 km/timmen. “Bara”, det är faktiskt typ samma hastighet som världens bästa löpare gör under en mara, och dom springer ändå sinnessjukt snabbt! Fullt tillräcklig hastighet för dom flesta i lägen man vill ta sig från punkt A till punkt B lätt och smidigt! Det finfina med en Klass 2 moped är att den inte kräver någon registrering så du kan tuta och köra från start och dessutom är försäkringen billig! Och med det sagt, här är dom: Bästa Klass 2 Mopederna 2024!

Vi på Hemfakta har utsett Drax Raw Elmoped till årets bästa moped klass 2! Här har du en moped som presterar starkt på alla områden och har en miljövänlig design. Den utmärker sig särskilt genom sin långa räckvidd och högkvalitativa Bosch-motor!

I vårt test av moped klass 2 har våra experter landat i sex grymma mopeder, både bensindrivna och eldrivna, i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du! När du ändå är och botaniserar bland mopederna, kolla in vårt test om Bästa Moped klass 1 också! Eller vårt test om Elmopeder

I jakten på den bästa klass 2-mopeden har vi genomfört en noggrann utvärdering av sex olika modeller som täcker olika prisklasser och behov. Vi har tagit hänsyn till viktiga faktorer som prestanda, räckvidd, kvalitet och användarvänlighet för att bedöma varje moped. I jakten på den bästa Mopeden Klass 2 har vi även gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer för att få en så tydlig bild som möjligt. När det kommer till mopeder är funktioner, manövrering och räckvidd viktiga komponenter men även utseende, pris och hastighet är delar av tårtan. Här är en jämförelse mellan de sex testdeltagarna:

1

Drax Raw EV 25km/h Svart – Bästa Eldrivna moped klass 2 [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Drax Raw EV 25km/h Svart bästa elmoped klass 2

Lyx

Vinnare

9

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Räckvidd

9

Motorstyrka

9

Maxvikt förare

9

Totalpoäng

Motivering: Drax Raw EV 25km/h Svart presterar starkt inom alla egenskaper och har en imponerande räckvidd samt en miljövänlig design. Den utmärker sig särskilt genom sin långa räckvidd och högkvalitativa Bosch-motor. I kampen mellan vinnaren och utmanaren i lyxklassen har det varit otroligt jämt och i slutändan vinner Raw Bike på sitt snällare pris.

En riktigt fin och högkvalitativ elmoped hittar vi i Drax Raw! Pris ca. 26 000 kr.

Vi på Hemfakta har utsett Drax Raw Elmoped till årets bästa moped klass 2! Här har du en moped som presterar starkt på alla områden och har en miljövänlig design. Den utmärker sig särskilt genom sin långa räckvidd och högkvalitativa Bosch-motor!

Ja, Drax Raw EV utmärker sig med sin uttagbara litiumbatteri på 1000wh, som ger en imponerande räckvidd på upp till 7 mil per laddning. Denna elmoped erbjuder en praktisk och miljövänlig transportlösning med en kraftig Bosch-motor och utmärkt förvaringsutrymme. Batteriet sitter smidigt under sadeln och kan enkelt laddas på plats eller tas med för laddning i hemmet eller på kontoret. Det här är en riktigt bra elmoped, och ett bra alternativ för dig som framför allt vill ha en hög kvalitet och en snygg design. Drax Raw finns även i tidigare, bensindriven upplaga.

  • Bromsar: Skiva/Skiva
  • Bränsle: El, uttagbart batteri
  • Motorstyrka: 1 kW
  • Räckvidd: Upp till 7 mil
  • Maxvikt förare: 158 kg
  • Övriga egenskaper: Digital instrumentpanel, kraftig motor, generöst förvaringsutrymme

Fördelar

  • Imponerande räckvidd gör den idealisk för långa resor.
  • Stort och praktiskt förvaringsutrymme under sadeln.
  • Bekväm och pålitlig för daglig pendling.

Nackdelar

  • Vissa användare anser att mopeden är något plastig i kvaliteten.

Sammanfattning: Vi har baserat dessa för- och nackdelar på recensioner från Teknikens Värld((Teknikens Värld, 2023-10-25)) och DN((DN, 2023-10-25)), samt användarrecensioner från Köp en scooter((Köpenscooter, 2023-10-25)). Antalet källor är begränsade till tillgängliga källor.

2

NIU MQi+ Sport Standard Range

NIU MQi+ Sport Standard Range moped klass 2

Lyx

Utmanare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Räckvidd

9

Motorstyrka

9

Maxvikt förare

8.8

Totalpoäng

Motivering: NIU MQi+ Sport Standard Range erbjuder enastående egenskaper inom prisklassen, inklusive imponerande räckvidd och användarvänliga funktioner. Det är en stark utmanare, och trots att den är ett par tusenlappar dyrare får du även en längre räckvidd och en högre maxvikt (bland annat).

Snygg design, lång räckvidd, GPS-spårning och mycket mer i denna elmoped! Pris ca. 28 000 kr.

Det här är verkligen en moped med många fördelar. Framför allt har den en riktigt snygg design, vilket gör den till ett bra val för dig som tycker att just designen är viktig. Den håller även en hög kvalitet, samtidigt som den är lätt och smidig. Räckvidden är hela 80 km, och det finns även GPS-spårning och en smart app. I appen kan du bland annat se batteristatus, räckvidd, körhistorik och vart mopeden befinner sig. Här finns även en LCD-upplyst instrumentbräda, lättåtkomliga kontroller och ett löstagbart batteri som gör att du enkelt kan ta ur batteriet och ladda det inomhus. Några av alla andra fördelar är att denna moped är klimatsmart, och den kräver minimalt med service. Den kommer även standardutrustad med larm, den har en hyfsat hög maxvikt på 160 kg och det finns även plats för passagerare.

Så här tycker experterna om NIU MQi+ Sport Standard Range

Enligt Andreas Bergsman på M3((M3, 2023-10-24)) är NIU MQi en elmoped med en hög kvalitetskänsla och imponerande räckvidd. Den uppkopplade funktionen och GPS-sändaren ger användarna möjlighet att övervaka mopedens status i realtid. Å andra sidan nämner han att priset är högt, och förvaringsutrymmet är begränsat, vilket gör det rekommenderat att använda en toppbox för extra förvaring. Sammantaget är NIU MQi en kraftfull elmoped som passar för längre turer, och är en investering.

  • Bromsar: Skivbroms fram och bak
  • Bränsle: El, litiumbatteri
  • Motorstyrka: 1 kW
  • Räckvidd: Upp till 80 km
  • Maxvikt: 160 kg
  • Övriga egenskaper: Lång Räckvidd på 80 km, GPS-spårning, Smart app

Fördelar

  • Användare uppskattar detaljerna och funktionerna som sätter NIU MQi+ Sport över andra modeller, såsom automatisk avstängning av blinkers, larmmöjlighet för batteriet, och en praktisk USB-uttag för laddning.
  • Den anses vara rolig och pålitlig att köra, och den erbjuder användare möjlighet att övervaka sin körhistorik genom en mobilapp.
  • NIU MQi+ Sport erbjuder bra räckvidd och har bekvämt utrymme för två personer på sätet.
  • Användarna noterar fördelarna med en mobilapp som innehåller GPS-spårning, larmfunktioner, firmware-uppdateringar och detaljerad körjournal.
  • Bra acceleration och förmåga att hantera branta backar är andra fördelar som nämns av användare.

Nackdelar

  • Vissa användare anser att sätet kunde vara några centimeter längre för att göra det mer bekvämt för två personer.
  • Halv- och helljusens (LED) styrka upplevs som något svagare av vissa användare.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av NIU MQi+ Sport Standard Range har vi granskat användarrecensioner från Köpenscooter((Köpenscooter, 2023-10-24)), recensionerna är i detta fall begränsade.

Duellen

Lyx

Drax Raw EV 25km/h Svart – Bästa Eldrivna moped klass 2 2024! vs. NIU MQi+ Sport Standard Range

I lyxklassen har vi två imponerande mopeder. Drax Raw EV utmärker sig med sin imponerande räckvidd på upp till 7 mil per laddning och sitt uttagbara litiumbatteri. Detta gör det till ett miljövänligt och praktiskt val för långdistanspendling. Å andra sidan har NUI MQi+ Sport en snygg design och en imponerande räckvidd på 80 km. Den har även GPS-spårning och en användarvänlig app för extra funktionalitet. Valet mellan dessa två beror på om du prioriterar räckvidd och miljövänlighet (Drax Raw) eller design och smarta funktioner (NUI MQi+ Sport).

3

Rawbike 4X

rawbike_big_black_1_2.jpg

Mellan

Vinnare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Räckvidd

9

Motorstyrka

8

Maxvikt förare

8.6

Totalpoäng

Motivering: Rawbike 4X har en imponerande räckvidd och stark motor, vilket gör den perfekt för långa resor. Dess design och prestanda i kombination sätter den i framkant.

RAWBIKE 4X – En Moped Klass 2 med Imponerande Räckvidd! Pris ca. 26 000 kr.

RAWBIKE 4X sticker ut på många plan, den har en god räckvidd på cirka fem till sex mil per laddning, vilket gör den till ett utmärkt val för långdistanspendlare och utforskare. Den har många extra och smarta egenskaper så som LCD-skärm, integrerad belysning och GPS-spårare och en riktigt vass design. Denna svenska-designade elmoped har en kraftfull 750W motor och ett 19Ah-batteri som ger dig möjlighet att köra ca 60 km på en enkel laddning. Detta är perfekt för dem som letar efter en pålitlig och praktisk transportlösning. Och kolla på den, är inte det ett stycke förbannat snygg elmoppe?

  • Bromsar: Hydrauliska bromsar
  • Bränsle: El, litiumbatteri
  • Motorstyrka: 750W
  • Räckvidd: Upp till 60 km
  • Maxvikt förare: 120 kg
  • Övriga egenskaper: Digital LCD-skärm, punkteringsskyddade däck, integrerad belysning, GPS-spårare

Fördelar

  • Imponerande räckvidd gör den perfekt för långa resor.
  • Stort batteri och kraftfull motor ger pålitlig prestanda.
  • Integrerad GPS-spårare ger extra säkerhet.
  • Den fungerar bra i uppförsbacke, jag väger 113 kg så jag hjälper till lite med tramporna, använder mest växel 4-5. Alltid 25 km/h på raksträckor”1

Nackdelar

  • Vissa användare upplever att mopeden är tung att hantera.

Sammanfattning: Vi har baserat dessa för- och nackdelar på recensioner från Trustpilot((Trustpilot, 2023-10-25)) och RAWBIKEs officiella webbplats((Rawbike, 2023-10-25)). VI har även tagit del av körning med rawbike via youtube((Youtube, 2023-10-25)). 

4

Viarelli City1000

Viarelli City1000 - billigaste mopeden klass 2 i vårt bäst i test

Mellan

Utmanare

8

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

9

Räckvidd

8

Motorstyrka

7

Maxvikt förare

7.8

Totalpoäng

Motivering: Viarelli City1000 erbjuder en smidig och retroinspirerad design med en rimlig räckvidd. Priset gör den till ett attraktivt alternativ i mellanklassen.

Sugen på lite mer old style men tycker push dakotan är lite 2 much? Här har vi åket för dig! Pris ca 18 000 kr.

Den här mopeden har en väldigt smidig design och en kompakt storlek, och är ju ett riktigt fräsåk. För den som står i valet och kvalet mellan elcykel och elmoped, eller den som tycker att andra mopeder känns lite klumpiga – här har du the golden ticket! Den här moppen är nämligen allt annat än klumpig. Denna moped håller också en överraskande hög kvalitet med tanke på dess låga pris, den erbjuder en lång räckvidd på 70 km och den har en maxvikt på 110 kilo. Perfekt för pendling och i stadstrafik! Här finns en välupplyst LCD-display, och dessutom är den mycket lättkörd. Det finns två hastighetslägen, en skön sits som ger en riktigt hög komfort samt en snygg och retroinspirerad lampa i fram.

  • Bromsar: Bakbroms: trumbroms, Frambroms: Skivbroms
  • Bränsle: El
  • Laddningstid: 7-8 h
  • Räckvidd: Upp till 70 km
  • Maxvikt: 110 kg
  • Övriga egenskaper: Lång räckvidd (70 km), Välupplyst LCD-display, Lättkörd

Fördelar

  • Lång räckvidd, kan köra upp till 70 km på en laddning
  • God dämpning och stora hjul för bekväm körning även på ojämnt underlag
  • Användare är väldigt nöjda med mopeden och berömmer dess prestanda och förvaringsutrymme.

Nackdelar

  • Längre laddningstid
  • Tung, väger 55 kg

Sammanfattning: Vi har baserat våra för- och nackdelar på recensioner från Elmoped.net2 och Cykloteket3. Dock är antalet recensioner begränsade.

Duellen

Mellan

Rawbike 4X vs. Viarelli City1000

I mellanklassen har vi två starka konkurrenter. Rawbike 4X erbjuder en imponerande räckvidd på 60 km och en kraftfull motor, vilket gör det till ett utmärkt val för långdistanspendlare. Dess svenska design och kvalitet sticker också ut. Å andra sidan har Viarelli City1000 en smidig och retroinspirerad design med en räckvidd på 70 km. Den är perfekt för stadskörning och erbjuder ett prisvärt alternativ. Rawbike 4X har fördelen av längre räckvidd, medan Viarelli City1000 erbjuder en mer kompakt och lätthanterlig lösning.

5

Elmoped Viarelli Piccolo LI Klass 2

Viarelli Piccolo LI moped klass 2

Budget

Vinnare

9

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Räckvidd

8

Motorstyrka

9

Maxvikt förare

8.4

Totalpoäng

Motivering: Viarelli Piccolo LI Klass 2 erbjuder en prisvärd och pålitlig elmoped med bra prestanda och enkel användning.

Lätt och smidig elmoped med billig drift och heldigital instrumentering! Pris ca. 16 000 kr.

Det här är en elmoped med många fördelar: Den håller en hög kvalitet, den har en snygg design, den erbjuder en hög komfort, den har en hyfsat lång räckvidd, den är lätt och smidig, billig i drift och den har en heldigital instrumentering som ger dig god överblick. Under sadeln finns ett fack där du får plats med det viktigaste – till exempel en en tröja, en väska, ett kedjelås, extra skor eller vad du än kan tänkas behöva ta med. Detta förvaringsutrymme låser du enkelt och smidigt med startnyckeln. Maxvikten är hyfsat hög på 150 kg, och du kommer 60 km på varje laddning. Batteriet laddas fullt på 6-8 timmar.

Så här tycker experterna om Viarelli Piccolo LI

Enligt Andreas Bergsman på M3((M3, 2023-10-25)) är Viarelli Piccolo Li en lättmanövrerad scooter perfekt för stadstrafik med en pigg motor och relativt bra pris. Det finns dock viss förbättringspotential när det kommer till fjädringskomfort, kvalitetskänsla i material och passform. Trots detta är den fortfarande prisvärd med sitt litiumbatteri som minskar vikten och en stark motor.

  • Bromsar: Broms bak: Trumbroms, Broms fram: Skivbroms
  • Bränsle: El
  • Motorstyrka: 1.0 kW. Laddtid: 6-8 h
  • Räckvidd: 60 km
  • Maxvikt: 150 kg
  • Övriga egenskaper: Heldigital instrumentering

Fördelar

  • Användare verkar uppskatta mopeden i sin helhet

Nackdelar

  • Vi har inte hittat några nackdelar i tillgängliga recensioner.

Sammanfattning: Antalet recensioner är i detta fall begränsade till enbart betyg, dessa är dock mycket positiva och uppnår ett medeltal på 4.8 av 5 på Motorswedens hemsida((Motorsweden, 2023-10-25)).

6

Drax Awesome (Bensin)

Drax Awesome - billig och bra moped klass 2

Budget

Utmanare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Räckvidd

8

Motorstyrka

10

Maxvikt förare

8.2

Totalpoäng

Motivering: Drax Awesome (Bensindriven) är ett prisvärt alternativ med imponerande maxvikt och användarvänliga funktioner.

Även vår utmanare i budgetklassen är en mycket prisvärd moped, men denna gång bensindriven! Pris ca. 16 000 kr.

Det här är ett riktigt prisvärt alternativ för dig som söker en bensindriven moped. Här finns många fördelar: En hög kvalitet, den är lätt och smidig, låg sitthöjd, kompakt format, goda förvaringsmöjligheter, hög komfort och en riktigt hög maxvikt. För förvaring finns till exempel ett stort utrymme under sitsen, och ett handskfack. Om detta inte räcker så finns det även möjlighet att montera ett topplock på pakethållaren. Det är även möjligt att ha passagerare på mopeden, och en riktigt stor fördel med denna moped är den imponerande maxvikten på hela 233 kg. Den gör det möjligt även för tyngre personer att använda mopeden, och det blir förmodligen inga problem att köra med en passagerare heller. Tanken rymmer 5,5 liter.

  • Bromsar: Skiva/trumma
  • Bränsle: Bensin E5/E10
  • Motorstyrka: 2,2 kW
  • Räckvidd: Ej angivet
  • Maxlast: 233 kg
  • Övriga egenskaper: Goda förvaringsmöjligheter, Volym: 5,5 liter, Motortyp: 4-takt 50cc

Fördelar

  • Mopeden fungerar bra och startar vanligtvis utan problem.
  • En del användare har haft positiva erfarenheter av dess pålitlighet.
  • Vissa användare har uppskattat dess prestanda och prisvärdhet.

Nackdelar

  • En användare har noterat att mopeden har haft svårigheter med start och några motorstopp.
  • En kund har observerat rostfläckar på vissa delar av mopeden.

Sammanfattning: För att skapa en objektiv bild av produkten har vi hämtat recensioner från olika källor, inklusive Köpenscooter((Köpenscooter, 2023-10-25)). Antalet recensioner vi baserat dessa för- och nackdelar på är begränsade.

Duellen

Budget

Elmoped Viarelli Piccolo LI Klass 2 vs. Drax Awesome (Bensin)

I budgetklassen har vi två prisvärda alternativ. Viarelli Piccolo LI är en lätt och smidig elmoped med en räckvidd på 60 km. Den har en snygg design, hög komfort och enkel användning. Drax Awesome är en bensindriven moped med liknande pris och hög maxvikt. Den är kompakt, lätt att köra och har bra förvaringsmöjligheter. Valet här beror på om du föredrar eldrift med Viarelli Piccolo LI eller bensindrift med Drax Awesome.

Köpguide Moped klass 2

En moped i klass 2 kan vara ett bra val för många: tonåringen som vill kunna ta sig fram på egen hand, eller vuxna som vill ha ett alternativ till cykeln som inte kräver någon ansträngning alls. Att välja moped är dock inte alltid så enkelt, för det finns en hel del att välja mellan. Även om utbudet av mopeder i klass 2 inte är fullt lika stort som utbudet i klass 1, så finns det faktiskt en hel del att välja mellan. Det finns mopeder i många olika prisklasser, av olika märker, med olika egenskaper och av olika hög kvalitet.

Det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på när man köper en moped, och självklart finns det mycket som har betydelse. Vad som är viktigast för dig vet dock bara du – kanske är det viktigt med gott om förvaringsmöjligheter, eller med ordentlig belysning som gör dig synlig i mörkret. Kanske är det en låg prisklass som är viktigast, eller en så hög kvalitet som möjligt. Här kommer vi att gå igenom några saker som kan vara värt att kolla lite extra på: modell, räckvidd och maxvikt.

Modell

En moped i klass 2 är förstås en modell, men det finns även olika modeller av denna. Här bör du framför allt fundera över om du vill ha en eldriven eller en bensindriven moped, men det finns även mopedbilar. När det gäller drivmedel så blir el förstås allt vanligare, och det är dessa som är enklast att hitta i dag – även om det fortfarande finns bensindrivna modeller. Vilket som är rätt val för dig vet förstås bara du.

En fördel med en eldriven moped är förstås att du enkelt kan ladda batteriet hemma, eller vart som helst, och inte blir beroende av bensinstationer. Med det sagt måste du förstås ändå hålla koll på laddningsnivån, och ladda den med jämna mellanrum. En annan fördel är att det går att köpa till extra batterier, och ibland finns det även plats att förvara ett sådant – till exempel under mopedens sits – så att du alltid kan ha ett extra batteri med dig när du åker iväg.

Räckvidd

När man pratar om räckvidd så är det förstås eldrivna mopeder man pratar om, och hur långt de kommer på varje laddning. Men det här är faktiskt inte helt ointressant när det gäller bensindrivna mopeder heller, för här kan man säga att räckvidden avgörs av hur stor tanken är. En större tank ger dig möjligheten att tanka mer bensin, och därmed kunna åka längre. Ett bra batteri som ger en lång räckvidd är alltså en stor fördel, eller en större tank som rymmer mer bensin och kan ta dig längre.

Räckvidden på en eldriven moped i klass 2 kan variera ganska mycket, men det är vanligt att den ligger någonstans mellan 50 och 80 km. Det här innebär helt enkelt att du kan ta dig upp till 5-8 mil varje gång batteriet är fulladdat. Om du åker långt eller använder mopeden ofta så är det förstås en stor fördel med en lång räckvidd, som antingen tar dig långt eller innebär att du inte behöver ladda batteriet så ofta.

Även storleken på tanken på bensindrivna mopeder kan variera, ofta ligger de runt 5-6 liter men det finns även mopeder med större – eller mindre – tank. På samma sätt som en lång räckvidd är viktig om du åker långt eller använder mopeden ofta, så är en stor tank en stor fördel om du köper en bensindriven moped.

Maxvikten

Något man kanske inte alltid tänker så mycket på är maxvikten, men det här kan faktiskt vara viktigare än man tror, framför allt om man är vuxen. Även om mopeder ofta har en hög maxvikt så kan det variera ganska mycket, och en del modeller har faktiskt en ganska låg maxvikt som inte räcker för alla. Det är dock ganska vanligt att maxvikten ligger runt 150-160 kg, ibland till och med över 200 kg, men det händer också att maxvikten är 90-100 kg vilket som sagt kan vara för lite för en del.

Här bör man även tänka på att en del mopeder har plats för en passagerare, och om man ska skjutsa på den är det såklart viktigt att maxvikten räcker till. Sådana mopeder som har en extra plats för att man ska kunna skjutsa har förstås också en högre maxvikt, men även om maxvikten är 150 kg så kanske inte det räcker om två vuxna ska sitta på mopeden. Det kan alltså även vara viktigt att tänka på eventuella passagerare så att maxvikten räcker till om man har tänkt skjutsa. Det är inte alltid det står något om maxvikt i beskrivningen heller, så om det här är viktigt bör man vara noggrann med detta, och kontakta återförsäljare eller tillverkare om man funderar på att köpa en modell där beskrivningen inte berättar något om maxvikt.

Bästa mopeden klass 2 – vi listar 6 modeller

Vi har tagit fram 6 riktigt bra alternativ för dig som ska köpa en moped i klass 2. Här finns riktigt bra och billiga alternativ i budgetklassen, prisvärda mopeder i mellanklassen och det allra bästa i premiumklassen. Fokuset ligger på elmopeder som ofta är ett bra alternativ, och dessutom väldigt populärt, men det finns även en modell som är bensindriven. Oavsett vad du letar efter kan du med stor sannolikhet hitta det här, för här finns det mesta – smidiga mopeder, högkvalitativa alternativ, billiga budgetalternativ, mopeder med lång räckvidd och mycket annat. Kolla gärna även i vårt test med elmopeder i klass 1 och 2 (https://hemfakta.se/elmoped/), och vårt test av elcyklar för herr (https://hemfakta.se/elcykel-herr/) om det är en elcykel som är rätt val för dig.

Avslutande ord inför ditt köp av moped klass 2

En moped i klass 2 kan vara ett perfekt alternativ till cykel, och här finns många fördelar. På många sätt är den faktiskt även bättre än en moped i klass 1, även om den inte går lika snabbt som en sådan. En moped i klass 2 behöver till exempel inte registreras, och försäkringen blir ofta billigare. Dessutom krävs det inte alltid ett förarbevis för att köra en moped i klass 2. Om man fyllde 15 år innan oktober 2009 så krävs inget bevis, och inte heller om man har B-körkort, traktorkort eller am-behörighet. Fyllde man 15 år efter oktober 2009 och inte innehar något av tidigare nämnda körkort eller behörigheter, då behövs dock ett förarbevis. Det får man genom att gå en utbildning hos en godkänd utbildare och göra ett godkänt kunskapsprov hos en sådan.

Mopeder i klass 1 och klass 2 ser likadana ut, skillnaden är som sagt enbart att de i klass 1 är snabbare. En moped i klass 1 får köra i upp till 45 km/h, medan en i klass 2 får köra i upp till 25 km/h. Det här medför även en del andra skillnader: den i klass 2 behöver som sagt inte registreras, och mopeder i klass 2 körs på cykelbanor i första hand. När det inte är möjligt så kan den köras i väggrenen, och som sista utväg kan den köras i körfältet. En moped i klass 2 får även köras i taxi- och bussfil.

Man kan säga att en moped i klass 2 är en blandning av en moped klass 1 och en cykel. Likheterna med en moped i klass 1 är som sagt många, och främst hastigheten skiljer dessa åt. Även likheterna med en cykel – eller kanske snarare elcykel – är många, men här krävs ingen ansträngning alls för att ta sig fram. Det blir helt enkelt ett perfekt alternativ till cykel, för den som snabbt vill kunna ta sig fram utan ansträngning. Man får även skjutsa på en moped i klass 2, om det finns en avsedd plats för det. Även en moped i klass 2 behöver dock försäkring, men dessa är ofta billigare än de till mopeder i klass 1. Det finns också flera olika modeller av mopeder i klass 2 – eldrivna, bensindrivna och även mopedbilar.

Det finns faktiskt en hel del fördelar med mopeder i klass 2. De får till exempel parkeras i cykelställ, eller i anlutning till cykelparkeringar, vilket gör att det är gratis att parkera och dessutom slipper man leta efter en parkeringsplats. Det går även enkelt att ta sig fram med en moped, och det går ofta snabbare än att cykla – och definitivt snabbare än att gå. Det kräver betydligt mindre ansträngning än att cykla, och även mindre ansträngning än att cykla med elcykel. Prismässigt är det inte någon större skillnad mellan en elcykel och en moped i klass 2, priset är ungefär detsamma. En moped i klass 2 kan också vara en bra ingångsmodell till högre klasser av tvåhjuliga fordon.

Frågor och svar om moped klass 2

Moped klass 2 är ett tvåhjuligt motorfordon som får köras i max 25 km/h. Mopeder med typintyg utfärdade innan 17 juni 2003 räknas också som moped klass 2, trots att de har en maxhastighet på 30 km/h. Skillnaden mellan en moped i klass 1 och en i klass 2 är hastigheten, går mopeden fortare än 25 km/h så räknas den som en moped klass 1, då dessa får köra i upp till 45 km/h.

För att få köra en moped i klass 2 krävs det ett förarbevis. För att skaffa ett sådant ska man vara minst 15 år gammal, ha gått en utbildning hos en godkänd utbildare och även gjort ett godkänt kunskapsprov hos en godkänd utbildare. Om man har vanligt körkort för bil, traktorkort eller am-behörighet behövs dock inget separat förarbevis för moped klass 2. Fyllde man 15 år innan oktober 2009 behövs inte heller något förarbevis.

En moped klass 2 har samma trafikregler som en cykel, och ska därför köras på cykelbanan. Ett undantag är dock om cykelbanan har en tilläggstavla under vägmärket där det står “ej moped”. En moped i klass 2 ska alltså alltid framföras på cykelbana i första hand, och väggrenen i andra hand. Om det inte är möjligt så får den som sista utväg köras i körfältet. Den får även köras i taxi- och bussfiler.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

  1. Youtube, 2023-10-25 []
  2. Elmoped, 2023-10-25 []
  3. Cykloteket, 2023-10-25 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser