Solen är framme och vad är väl härligare än att bränna ut på gatorna, känna vinden i håret och susa genom landskapet i din alldeles egen moped! Du kanske är Italienromantiker och vill ha en snygg vespa du kan puttra in med i små gränder för en espresso on the go? Eller så vankas födelsedag för barnet som smidigt ska börja ta sig hem om kvällarna! Oavsett så är mopeder det perfekta fordonet om du frågar mig. Får plats överallt, smidiga att ta sig fram på och skonsammare på fickan än bilen ur alla hänseenden! Vi har tagit fram ett gäng grymma mopeder från några riktigt bra mopedmärken och jag kan väl bara säga: På med hjälmen så gasar vi igång. Här är dom: Bästa mopederna klass 1 2023!
I vårt test av moped klass 1 har våra experter landat i sex grymma mopeder, både bensindrivna och eldrivna, i olika prisklasser och för olika tillfällen. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du! När du ändå är och botaniserar bland mopederna, kolla in vårt test om Moped klass 2 också! Eller vår artikel om Elmopeder.
Bästa Moped Klass 1 2023
- Bäst i test Lyxklassen: Vespa Primavera 50 iGet – Bäst i Test!
- Utmanare Lyxklassen: NIU NQi Sport Extended Range – Bästa elmoped!
- Bäst i test Mellanklassen: Viarelli Monztro 4-takts moped
- Utmanare Mellanklassen: NUI NQi Sport Standard Range
- Bäst i test Budgetklassen: Viarelli GT1e – Billig elmoped klass 1!
- Utmanare Budgetklassen: SKD Drax Awesome 45km/h Svart Euro5 – Billigaste mopeden i vårt test!
Så vilken är den bästa Mopeden? Vespa Primavera 50 iGet från kategorin Lyx blev Bäst i Test. Nedan presenterar vi vinnare och utmanare i kategorierna Lyx, Mittemellan och Budget.
Bäst i test: Lyx
Vespa Moped Klass 1 Primavera 50 iGet – Bästa mopeden klass 1 2023!
Favoriten! Den här vespan blir en del av livsstilen och vilken livsstil sen! Pris fr. 39 000 kr.
Ja att susa runt på en vespa har väl dom flesta drömt om. Den är liksom perfekt för alla! Enkel och rolig att köra, trevlig att titta på och sitter inne på en riktigt skön kvalitet med hög komfort! Utöver det har Primavera 50iGEt LED belysning fram och bak, 12 tums däck, gott om benutrymme och en tank som rymmer 7 liter bensin! Här finns en plåtkaross och motorn har en styrka på 2,2 kW. Perfekt för dig som vill ha ett smidigt fordon som inte bara är bra och praktiskt, utan även riktigt snyggt och lättnavigerat. Dessutom håller den här snygga vespan en riktigt hög kvalitet, och tar därmed första platsen i det här testet! (Hela testteamet vill ha en.)
- Hög kvalitet
- Snygg design
- Hög komfort
- LED belysning
- Gott om benutrymme
Specifikation
- Motor: 4-takt 50cc injection
- Bromsar: Skivbroms/trumbroms
- Motorstyrka: 2,2 kW
- Bränsle: 95 oktan
- Bränslevolym: 7 liter
HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!
Utmanare Lyxklassen: NIU NQi Sport Extended Range
Elmopedernas elmoped! Den här snygga, stilrena mopeden har flera körlägen, GPS-spårning med app och en räckvidd på upp till hela 9 mil. Pris fr. 38 000 kr.
Det här är en riktigt högkvalitativ elmoped med många fördelar. Den håller en hög kvalitet, har flera körlägen, en räckvidd på upp till hela 9 mil och dessutom GPS-spårning med en app. De tre effektlägena anpassar körbarhet efter situation, och det är enkelt att ändra läge med tummen under färd. Du kan välja mellan krypkörning, fullt ös eller mittemellan dessa. Batteripacket väger bara 10 kg och går enkelt att plocka ur för att ladda hemma, eller någon annanstans. Denna moped har ett miljövänligt litiumbatteri och är standardutrustad med larm, och det finns även inbyggd GPS-spårning. Om du vill ha en längre körsträcka så finns det plats för ett extra batteri under sadeln. I appen kan man se batteristatus, räckvidd, vart mopeden befinner sig någonstans och även körhistorik.
- Hög kvalitet
- Flera körlägen
- Räckvidd på upp till 9 mil
- GPS-spårning
- Praktisk app
Specifikation
- Bromsar: Skivbroms fram och bak
- Motorstyrka: 1,8 W
- Bränsle: El, litiumbatteri
- Räckvidd: 9 mil
HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!
Bäst i test: Mittemellan
Vinnare mellanklassen: Viarelli Monztro – Bästa moped 4-takt!
Kaxig design, driftsäker 4-taktsmotor och kraftfulla stötdämpare – En premiumscooter för en riktigt bra peng! Pris fr. 28 000 kr.
Här har vi en premiumscooter för en riktigt bra prislapp! Lite kaxigare och sportigare design som lirar väl med den höga prestandan! Viarelli Monztro™ är ett nytillskott med senaste tekniken. Den har ett brett användningsområde och ger säker, trygg och skön körning även under tuffare förhållanden. Starka stötdämpare, automatväxellåda och ventilerade bromsskivor gör att den känns riktigt säker även när det brassas på. Den har en luftkyld EC 4-taktsmotor, en av marknaden mest driftsäkra 4-takts motorer, så några frekventa besök på verkstan ska inte behövas. Den är riktigt rapp i accelerationen och klarar tung belastning. Avgassystem i cortensstål med en 6,4-liter bränsletank och optimerad bränsleförbrukning, likväl som rejäl och säker halogenbelysning gör det här till en riktigt bra scooter i mellanklassen!
- Mycket prisvärd
- Bra stötdämpning under tuffare förhållanden
- En av marknadens mest driftsäkra 4-taktsmotorer
- Billig användning
- Kraftigt tilltagen belysning
- Hög maxvikt på 150 kg
Specifikation
- Maxvikt: 150 kg
- Motortyp: Borstlös DC
- Effekt: 3 kW
- Laddtid: 6-8 h
- Räckvidd: 6 mil
HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!
Utmanare Mellanklassen: NIU NQi Sport Standard Range – Prisvärd elmoped!
Prisvärd och snygg elmoped med många fördelar. Hög kvalitet, smidig, bra räckvidd och GPS-spårning! Pris fr. 29 000 kr.
Denna prisvärda elmoped har många fördelar: Den håller en hög kvalitet, ger en hög komfort, har en snygg design, den är lätt och smidig, ger en bra räckvidd för pengarna och har även GPS-spårning. Här finns en LCD-upplyst instrumentbräda, lättåtkomliga kontroller och även ett löstagbart batteri. Denna moped är tyst och klimatsmart, kräver minimalt med service och är standardutrustad med larm och GPS-spårning. Den har en räckvidd på upp till 7 mil och med den smarta appen kan man se batteristatus, räckvidd, vart mopeden befinner sig någonstans och körhistorik.
- Hög kvalitet
- Hög komfort
- Snygg design
- Lätt och smidig
- Bra räckvidd
- GPS-spårning
Specifikation
- Bromsar: Skivbroms fram och bak
- Motorstyrka: 1,4 kW
- Bränsle: El, litiumbatteri
- Räckvidd: 7 mil
HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!
Bäst i test: Budget
Vinnare budgetklassen: Viarelli GT1e – Billig och bra elmoped klass 1!
Här har vi en riktigt prisvärd elmoped, som trots sitt låga pris håller hög kvalitet! Den har ett kraftigt batteri, hyfsat lång räckvidd och en snygg design! Pris fr. 20 000 kr.
Denna prisvärda moped har inte bara ett lågt pris utan även en hög kvalitet, en snygg design, en hög komfort och en hyfsat lång räckvidd på 6 mil. Med tanke på dess låga pris är det här är riktigt bra elmoped till ett riktigt bra pris, och här finns allt man kan önska av en moped och mer därtill. Här finns även bra belysning som gör att du syns bra i trafiken, en kompakt och smidig storlek samt en hög maxvikt på 150 kg. Det här är helt enkelt en riktigt bra moped till ett lågt pris, och ett utmärkt val för dig som söker en bra moped i lägre prisklass.
- Prisvärd
- Hög kvalitet
- Snygg design
- Hög komfort
- Hyfsat lång räckvidd
Specifikation
- Maxvikt: 150 kg
- Motortyp: Borstlös DC
- Effekt: 2.0 kW
- Laddtid: 6-8 h
- Räckvidd: 6 mil
HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA!
Utmanare Budgetklassen: SKD Drax Awesome 45km/h Svart Euro5 – Billigaste mopeden i vårt test!
Även detta är en mycket prisvärd moped som trots sitt låga pris levererar på kvalitetsfronten! Bensindriven och med grym förvaring! Pris fr. 18 000 kr.
Ja här har vi den billigaste mopeden i testet, men den är en prima moped för det! Snygg design, hög kvalitet och med specailutforming för vårt karga, vilda nordiska klimat! Den erbjuder en hög komfort, är lätt och smidig och har goda förvaringsmöjligheter – ett stort utrymme under sitsen och ett praktiskt handskfack. Denna moped är bensindriven och har en låg sitthöjd, och det är möjligt att montera toppbox och pakethållare om man skulle behöva det. Det här är en riktigt fin och prisvärd moped, som kan vara ett perfekt val för dig som söker en bensindriven moped till ett riktigt bra pris. Att tänka på här är att mopeden monteras på plats, därför är det fördelaktigt att hämta upp den i butik vid köp, så får du hjälp med att allt hamnar där det ska!
- Snygg design
- Hög kvalitet
- Prisvärd
- Hög komfort
- Lätt och smidig
- Goda förvaringsmöjligheter
Specifikation
- Motortyp: 4-takt 50 cc
- Bromsar: Skiva/trumma
- Motorstyrka: 2,2 kW
- Bränsle: 95 oktan
- Bränslevolym: 5,5 liter
- Maxvikt: 150 kg
HÄR HITTAR DU DOM BILLIGASTE ÅTERFÖRSÄLJARNA! –
Så här utsåg vi testvinnarna:
I vårt test blev Vespa Primavera 50 iGet testvinnare, tack vare sina många grymma funktioner, starka motor, lätta styrning, långa räckvidd och riktigt snygga design. Den passar alla och jag vill påstå att alla som kör den blir glada i själen.
I jakten på den bästa Mopeden Klass 1 har vi gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och benat ut specifikationer för att få en så tydlig bild som möjligt. När det kommer till mopeder är funktioner, manövrering och räckvidd viktiga komponenter men även utseende, pris och hastighet är delar av tårtan.
Med dom sex mopeder i klass 1 ovan(både bensindrivna och eldrivna), känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.
Köpguide för mopeder klass 1
När du ska köpa en moped kan det förstås finnas många saker att tänka på, och vad som är viktigt för just dig vet bara du. Kanske önskar du en moped med mycket utrustning, eller ett visst utseende. Kanske är det snarare komforten som känns viktigast, eller funktionen. Oavsett vad som är viktigt så kan det vara en bra idé att fundera över just detta innan man bestämmer sig, för att minska risken för ett felköp. Ta gärna god tid på dig när du ska välja moped, och börja med att fundera över vad du ska fokusera på när du gör ditt val – vad som är viktigt för just dig. Kolla gärna runt på olika alternativ för att få inspiration och för att ta reda på vilka alternativ som finns, och fundera sedan över vad som känns viktigast för dig. Det är dessa saker du ska fokusera på när du sedan gör ditt val. Här kommer vi att gå igenom några saker som kan vara bra att tänka på: drivmedel, räckvidd och maxvikt.
Drivmedel
I dag blir el som bekant allt vanligare för drift av fordon – oavsett om det handlar om cyklar eller bilar. Detta gäller förstås även mopeder, då väldigt många mopeder i dag är just elmopeder. Med det sagt så finns det fortfarande bensindrivna alternativ, för den som föredrar det.
Vilket alternativ som är bäst är förstås omöjligt att säga, då det är väldigt individuellt. En fördel med eldrivna fordon är förstås att de enkelt kan laddas hemma, och sedan vara klara att använda när de behövs. Man behöver helt enkelt inte stanna till vid någon bensinpump för att tanka. Med det sagt så fungerar det ändå på ungefär samma sätt: båda alternativen behöver drivmedel för att fungera, oavsett om de drivs med bensin och behöver tankas, eller med el och behöver laddas.
Räckvidd
När det gäller räckvidden så är den förstås bara intressant om man väljer en elmoped. Vill man slippa fundera över detta så bör man alltså välja en bensindriven moped. Räckvidden på elmopeder kan variera ganska mycket, men omkring 6-9 mil per laddning är vanligt.
Något annat som kan vara bra att fundera över är laddningstiden, eftersom även denna kan variera. Ofta tar det omkring 6-8 timmar att ladda batteriet fullt, men det kan som sagt variera mellan olika elmopeder. Om det känns viktigt med en kort laddningstid kan det här alltså vara bra att fundera över.
Även om man inte brukar räkna räckvidden på bensindrivna mopeder, så finns det faktiskt en motsvarighet här, nämligen tankens storlek. Desto mer bensin tanken rymmer, desto längre kommer du förstås på varje tankning när du tankar fullt. Ofta rymmer mopedens tank omkring 5-7 liter, men det här kan också variera en del och kan därför vara bra att fundera över om man vill komma så långt som möjligt, eller tanka så sällan som möjligt.
Maxvikt
Oavsett om du väljer en moped som drivs av el eller bensin kan maxvikten förstås vara intressant, och denna kan också variera en hel del. Maxvikten blir framför allt viktig om man är vuxen, och kanske dessutom väger lite mer – då är det förstås viktigt med en moped som klarar den vikten.
Maxvikten kan som sagt variera en del men ligger ofta omkring 150 kg, vilket förstås är en fullt tillräckligt maxvikt för de allra flesta. Med det sagt så finns det dock mopeder som inte klarar samma vikt, och därför kan det här vara väldigt viktigt att hålla koll på innan man väljer moped. Tyvärr är det inte alltid denna information finns med i produktbeskrivningen, men det går att ta reda på det genom att till exempel kontakta tillverkaren eller återförsäljaren.
Avslutande ord inför ditt köp av moped klass 1
En moped i klass 1 får köra en högre hastighet än en moped i klass 2, närmare bestämt upp till 45 km/h. Detta gör den till det självklara valet för de flesta, då du kommer fram hyfsat snabbt med en sådan samtidigt som den är smidigare än en bil. På så sätt kan mopeden bli ett komplement till bilen, eller kanske till och med helt ersätta den. Den ska köras i vanlig trafik, men kan enkelt ta sig förbi köer och liknande, vilket gör att den passar perfekt för pendling i städer. Den är dessutom befriad från de flesta tullavgifter, och i städerna blir det allt vanligare med gratis parkering för 2-hjuliga fordon.
Även om många tänker att en moped är ett fordon för de som ännu inte fyllt 18 år och kan ta körkort för bil, så är det faktiskt ett väldigt bra fordon även för vuxna. Bor man i en större stad så finns det som sagt en hel del fördelar jämfört med att köra bil, så som att man enkelt kan ta sig förbi långa och sega bilköer, och man slipper såväl många av de dyra tullavgifterna som parkeringsavgifter. För pendling i städer kan en moped alltså vara perfekt, men även i mindre orter eller ute på landsbygden kan det ibland vara ett bra val.
Mopeder finns såväl som vanliga, bensindrivna, men också som elmopeder. Oavsett vilket alternativ man väljer så finns det många fördelar med mopeder av klass 1. De passar perfekt för pendling, är billiga i drift, körkortet är billigare än ett vanligt körkort och ingår dessutom i B-körkortet, de får köras från 15 år, det finns ett stort utbud av mopeder i klass 1, de får köras i 45 km/h, de är ofta gratis att parkera och befriade från de flesta tullavgifter och har en låg bränsleförbrukning. Framför allt har mopeder ofta många fördelar jämfört med bilen, och elmopeder är dessutom så gott som ljudlösa.
Vanliga frågor och svar om mopeder
Vad är moped klass 1?
En moped klass 1 är ett fordon som har två, tre eller fyra hjul och en hastighet på max 45 km/h. Skillnaden mellan moped klass 1 och moped klass 2 är just hastigheten, en moped klass 2 får gå i max 25 km/h, en moped som går snabbare än så klassas som en moped klass 1.
Vem får köra moped klass 1?
För att få köra moped klass 1 ska man vara 15 år gammal och ha körkort klass AM. För att få ett AM-körkort krävs det att man har ett körkortstillstånd, bor permanent i Sverige eller studerar i Sverige sedan minst 6 månader, har gått en mopedutbildning hos en utbildare som är behörig, har gjort ett godkänt kunskapsprov hos trafikverket och inte har ett körkort från något annat EES-land.
Vad kostar en mopedförsäkring?
Hur mycket en försäkring för moped klass 1 kostar kan variera ganska mycket, men omkring 2000 kronor per år är vanligt – även om det kan vara både mindre och betydligt mer än så. Många saker påverkar priset så som mopedens modell och hur gammal den är, och vart du bor någonstans. Det finns flera olika försäkringsbolag att välja mellan och även mellan dessa kan priset variera.
Vad är en Eu-moped?
En EU-moped är en typ av lätt motorfordon som är vanligt förekommande inom EU. Den är gjord för att ha en motor med en effekt på högst 4 kW och en topphastighet på högst 45 km/h. Detta gäller Klass I som vi gått igenom i testet här, när det kommer till Klass II är det högst 25 km/tim som gäller. Kolla gärna in vårt bäst i test av moped klass två här! För att köra en EU-moped krävs vanligtvis att föraren är minst 15 eller 16 år gammal (åldersgränsen kan variera mellan olika länder) och har antingen ett mopedkörkort eller ett vanligt B-körkort. EU-mopeden måste vara registrerad och försäkrad för att användas i trafik.
En moped klass 1 kan vara perfekt vid till exempel pendling, då den tar dig fram hyfsat snabbt men också smidigt. Här jämför vi olika mopeder klass 1.