1. Hem
 2. >
 3. Hemelektronik & Teknik
 4. >
 5. Bäst i Test: Mobiltelefon – Nu ryms hela livet i en smartphone och här är årets vinnare!
Apple-iPhone-14-Pro-5G-6GB-RAM-128GB-basta-mobiltelefon-iphone-2023.jpg

Lyx

Apple iPhone 14 Pro 5G 6GB RAM 128GB bäst i test iphone 2023

Apple iPhone 14 Pro 5G 6GB RAM 128GB

8.8

Mellan

Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB bästa prisvärd iphone

Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB

8.4

Budget

Iphone SE 2022 3d generation bäst i test smartphone billig

Apple iPhone SE 2022 (3rd Generation)

8

Inledning

Jasså du har tappat bort luren igen? Hela livet pladask ner i avloppssystemet på stureplan eller på nån buss utanför Mora. Eller är det bara en uppdateringens tid? Nu när både TV och dator blivit så gott som överflödiga, ja men då är det väl inte så pjåk att lägga stålar på en mobiltelefon som rymmer hela artilleriet! Där du kan rulla rullar och fota foton och snacka snacket med en klarare ton än vattnet i en fjällbäck! Ja, eller så nöjer du dig med en lightare variant, för idag kan man ju faktiskt fånga förbannat bra telefoner för en riktigt ödmjuk summa stålar! Så vad väntar vi på egentligen, låt oss dyka in i världen av Android och Iphones, bland appar, mess, halvledare och förlorade antenner! Här är dom: Årets bästa Smartphones 2024!

Vi på Hemfakta hr utsett Apple iPhone 14 Pro (för iOS) och Sony Xperia 1 IV (för Android), till årets bästa smartphones! iPhone 14 Pro erbjuder en harmonisk balans av avancerad teknik, användarvänlighet och kvalitet som passar dom flesta användare. Dess högkvalitativa kamera och robusta design gör den till en idealisk smartphone för både vardags- och professionellt bruk. Å andra sidan, Sony Xperia 1 IV med dess speciella fokus på mediaskapande och unika kamerafunktioner riktar sig till en nischgrupp av användare som värderar kreativitet och anpassningsbarhet. Dessa smartphones står ut för sin exceptionella prestanda och kvalitet inom sina respektive områden, vilket helt enkelt gör dom till otroliga mobiltelefoner!

Våra experter har fipplat med mobiltelefoner, djupdykt i marknaden och efter många varv landat i sex oerhört vassa mobiler både för Android och Iphone i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget.

Att köpa en mobiltelefon är som att adoptera en ny familjemedlem – du kommer troligen umgås med den jämt! I jakten på den bästa mobiltelefonen har vi gjort gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den lur som är bäst från den som inte är det. När det gäller smartphones är användarvänlighet, batterikapacitet, funktioner, kamera, prestanda, utrymme och form huvudkomponenterna vi tittar extra noga på och smartphonesen vi presenterar ovan är samtliga pålitliga lirare som lever upp till kraven!

I vårt test blev Iphone 14 Pro från kategorin Lyx testvinnare för Apple och Sony Xperia 1 IV XQ-CT54 från kategorin Lyx testvinnare för Android. Detta tack vare att det är marknadens nyaste och mest avancerade mobiltelefoner.

Därför blev Apple iPhone 14 Pro (iOS) och Sony Xperia 1 IV (Android) Bäst i Test:

Vi på Hemfakta hr utsett Apple iPhone 14 Pro (iOS) och Sony Xperia 1 IV (Android), till bästa smartphones 2024! Dessa smartphones utmärker sig i sina respektive ekosystem. iPhone 14 Pro erbjuder en harmonisk balans av avancerad teknik, användarvänlighet och kvalitet som passar de flesta användare. Dess högkvalitativa kamera och robusta design gör den till en idealisk smartphone för både vardags- och professionellt bruk. Å andra sidan, Sony Xperia 1 IV med dess speciella fokus på mediaskapande och unika kamerafunktioner riktar sig till en nischgrupp av användare som värderar kreativitet och anpassningsbarhet. Dessa smartphones står ut för sin exceptionella prestanda och kvalitet inom sina respektive områden, vilket gör dem till de främsta valen i sina kategorier.

1

Apple iPhone 14 Pro 5G 6GB RAM 128GB – Bästa Mobiltelefonen 2024!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Apple iPhone 14 Pro 5G 6GB RAM 128GB bäst i test iphone 2023

Lyx

Vinnare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

10

Prestanda

10

Kamerakvalitet

9

Användarvänlighet

8.8

Totalpoäng

Motivering: iPhone 14 Pro står ut med sin höga prestanda och enastående kamerakvalitet. Även om priset är högt, rättfärdigas det av telefonens hållbarhet och användarvänlighet.

Apples mest avancerade iPhone någonsin! Pris ca. 13500 kr.

Här har vi den! Iphone 14 Pro – Apples mest avancerade mobiltelefon någonsin. Blixtsnabb med ljusstark skärm, förstklassig kamera och riktigt bra operativsystem. Även om priset är i högsta laget är det här en fenomenal telefon och den bästa iphonen någonsin (vilket man kanske förväntar sig – gör nytt gör bättre? Men det är ju inte alltid givet om man kollar historien). Framsidan i Ceramic Shield-glas är det bästa och mest tåliga glaset på marknaden och sticker ut från övriga smartphones. Runt telefonen har vi en ram i rostfritt stål vilket gör luren hållbar. iPhone 14 Pro är vattentålig ner till sex meters djup i 30 minuter och utrustad med kraschdetektering som larmar SOS vid allvarliga olyckor. Den har en supersnabb 5G-uppkoppling och en riktig proffskamera! Huvudkameran med 48 MP tar riktigt snygga bilder även i svagt ljus, den har optisk bildstabilisering, ultravidvinkel, grym zoom och fotograferar även i RAW. Gällande filmning är det samma sak; här har du cinematiskt läge, kan spela in med Dolby Vision HDR i 4K samt actionläge som gör tagningarna mjuka utan skakningar. Vilken mobiltelefon!

 • Lagringskapacitet: 128, 256 och 512 GB och 1 TB.
 • Skärm: 6,1 tum. Utrustad med en Super Retina XDR-skärm
 • Operativsystem: iOS 16.
 • Processor: Apple A16 Bionic.
 • RAM: 6 GB.
 • Kamera: Bakre kamera: 48 MP + 12 MP + 12 MP. Främre kamera 12 MP.
 • Storlek: 147,5 x 71,5 x 7,9 mm.
 • Vikt: 206 gram.
 • Övrigt: Upplösning: 1179 x 2556 px. Batteri: 3200 mAh.

Fördelar

 • Förbättrad prestanda: Användare upplever en märkbar skillnad i snabbhet jämfört med tidigare modeller, vilket gör iPhone 14 Pro till en kraftfull och pålitlig enhet.
 • Kamerakvalitet: Många recensenter hyllar kamerans prestanda, särskilt i dåligt ljus, och framhäver den förbättrade bildkvaliteten jämfört med tidigare iPhone-modeller.
 • Design och skärm: Användare är imponerade av den övergripande designen och skärmens kvalitet, inklusive den nya Dynamic Island-funktionen och den alltid påslagna skärmen.
 • Batteritid: Flera användare nämner förbättrad batteritid som en stor fördel, vilket ger längre användningstid mellan laddningarna.

Nackdelar

 • Hög prisnivå: Vissa användare anser att priset är för högt, speciellt med tanke på konkurrerande smartphones som erbjuder liknande eller bättre funktioner till ett lägre pris.
 • Tyngd och storlek: En del recensenter upplever telefonen som något tung, vilket kan vara obekvämt för vissa användare, särskilt vid långvarig användning.

Sammanfattning av användarrecensioner För att ge en bred och balanserad bild av Apple iPhone 14 Pro har recensioner samlats från olika källor, inklusive Elgiganten1 och andra kända recensionssidor. Totalt baseras denna sammanfattning på över 1000 användarrecensioner, som ger en mångsidig inblick i användarnas erfarenheter med produkten.

Så här tycker experterna om Apple iPhone 14 Pro

Apple iPhone 14 Pro är enligt Johan Winsborn och Lance Ulanoff på TechRadar en imponerande smartphone som balanserar innovativ teknik med välkänd design. Den nya Dynamic Island och den alltid påslagna skärmen utmärker sig som signifikanta förbättringar. Kameran med 48 MP-sensor och pixelbinning-teknik är en annan höjdpunkt, vilket ger utmärkt bildkvalitet. Även om telefonen inte erbjuder mer än 3x optisk zoom och fortfarande använder Lightning-porten, anses den vara en av de bästa på marknaden för de som värdesätter Apples ekosystem och design. Batteritiden är tillräcklig för dagligt bruk, men kan variera beroende på användning. Trots sitt höga pris erbjuder iPhone 14 Pro en premiumupplevelse med robust prestanda och avancerade funktioner((TechRadar, 2023-12-14)).

2

Sony Xperia 1 IV XQ-CT54 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

Sony Xperia 1 IV XQ-CT54 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB bästa i test android

Lyx

Utmanare

7

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

9

Prestanda

10

Kamerakvalitet

8

Användarvänlighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: Xperia 1 IV är en toppklassig enhet för mediaskapande. Inlärningskurvan drar ner betyget något, men den kompenseras med dess kamerafunktioner och prestanda.

Dyr men unik! Så nära en systemkamera man kan komma i lurväg! För mediaskapare och konsumerar och med slående ljudkvalitet! Ljusstark, bra batteri och riktigt bra kamera! Pris ca. 14000 kr.

Ja Sony Experia 1 IV har ett saftigt pris, men den har också många kvaliteter konkurrenterna saknar. Framförallt riktar den sig till den mediaskapande konsumenten och det ska sägas att det tar lite tid att lära sig allt den har att erbjuda. För den som redan är inkörd på Experia är vägen kortare men även för nybörjaren kan den definitivt vara mödan värd! Här har vi Snapdragon 8 gen 1, snabb lagring och 12 gb ramminne. Utrymmet är något begränsat och det finns bara en modell med 256 gb raring. Dock stöder den upp till en terabyte så kan du tänka dig att släppa en av sim-kortplatserna kan du sätta in ett micro-sd. 5G-stöd med snabbast möjliga uppkoppling, högupplöst skärm med 4k-klass, skarpa färger och hög intensitet vilka alla vrids upp i ”skaparläge”. Skärmen lyser starkt även utomhus och har förbättrats avsevärt sen föregångaren. Här har du 12 timmar videoströmning i skaparläge (full ljusstyrka) och surf & samtal upp till 17 timmar. Ljuskvaliteten är top notch, både när det kommer till lurar och högtalare både gällande musik och tal. Sony har även unika Dsee Ultimate som skalar upp komprimerad audio och ger surroundljud. Men fokuset här ligger framförallt på skapande inom ljud och bild. Kamera-appen Photo Pro har i princip samma manuella kontroll som Sonys systemkameror. Zoomkameran har glidande optisk zoom från 85 till 125 mm, vilket Sony är först i världen med! Här har du minimalt brus även i nattläge, grymma ljusförhållanden och vitbalans. Två olika appar för film där du kan filma i 4k med upp till 120 fps med alla tre kameror. Du har även en ny ljudinspelningsapp som basically är en liten musikstudio.

Så här tycker experterna om Sony Experia 1 IV

Mattias Inghe från M3 beskriver Sony Xperia 1 IV som “den mesta Sony-telefonen någonsin”, med en uppdaterad och finputsad kamera, ljusstarkare skärm och större batteri som de mest uppenbara nyheterna. Han betonar att telefonen tar mediaskapande till en ny nivå, även om den har en hög inlärningströskel. Inghe menar att enheten är främst för Sony-fans, men dess kvaliteter gör den tillräckligt bra för att locka nya användare. Han konstaterar att Xperia 1 IV är dyr, men dess styrkor och unika funktioner som skiljer sig från andra mobiltillverkare gör den värd priset. Enheten uppnår inte toppbetyg främst på grund av några mindre brister, såsom halvsnabb laddning och något bloatware.

 • Lagringskapacitet: 256 GB, plats för mikro sd
 • Skärm: 6,5 tum amoled, 1644×3840 bildpunkter, 120 Hz
 • Operativsystem: Android 12 med Xperia UI
 • Processor: 1 st Cortex-X2 3 GHz + 3 st Cortex-A710 2,5 GHz + 4 st Cortex-A510 1,8 GHz
 • RAM: 12 GB
 • Kamera: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 12 megapixel telezoom (3,5-5,2x) med tof och led bak, 12 megapixel fram
 • Storlek: 16,5 x 7,1 x 0,8-0,9 cm
 • Vikt: 185 gram
 • Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare på sidan, vattentålig (IP65/68). Batteri: 5 000 mAh, 12 tim 10 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, ca 17 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 25 tim samtal. Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 1, Grafik: Adreno 730, Anslutningar: Usb 3 gen 2 typ c med video ut

Fördelar

 • Utmärkt byggkvalitet och design, med många användare som uppskattar den stilrena och strama formgivningen.
 • Skärmen får beröm för sin ljusstyrka och skärpa, vilket gör den idealisk för mediaförbrukning och detaljerad bildvisning.
 • Kamerafunktionerna är högt värderade, särskilt för användare intresserade av fotografi och videoproduktion, med flexibla inställningsmöjligheter.
 • Ljudkvaliteten, både via högtalare och hörlursuttaget, är uppskattad för sin klarhet och djup.
 • Trots sin avancerade teknik och funktioner, har enheten en bra batteritid som räcker genom en hel dag för de flesta användare.

Nackdelar

 • Vissa användare rapporterar att enheten kan bli varm, särskilt under intensiv användning som spel eller grafiktunga applikationer.
 • Laddningshastigheten upplevs som medelmåttig jämfört med konkurrerande enheter.

Sammanfattning: Den övergripande bilden av Sony Xperia 1 IV baseras på recensioner från ett flertal källor, inklusive Elgiganten2, Amazon((Amazon, 2023-12-14)) och andra teknikwebbplatser. Totalt har över 1000 användarrecensioner analyserats för att ge en mångsidig inblick i produkten. Användarna ger höga betyg för enhetens byggkvalitet, skärm, kamerafunktioner och ljudkvalitet, samtidigt som de noterar vissa nackdelar såsom enhetens tendens att bli varm och medelmåttig laddningshastighet.

Duellen

Lyx

Apple iPhone 14 Pro 5G 6GB RAM 128GB – Bästa Mobiltelefonen 2024! vs. Sony Xperia 1 IV XQ-CT54 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

I lyxklassen står striden mellan Apple iPhone 14 Pro och Sony Xperia 1 IV. iPhone 14 Pro dominerar med sin robusta konstruktion, toppmoderna A16 Bionic-processor och exceptionella kamerakvalitet. Dess intuitiva iOS-system och imponerande design ger den en kant över Xperia 1 IV. Å andra sidan utmärker sig Xperia 1 IV med sin unika inriktning mot mediaskapande, med manuell kamerakontroll och glidande optisk zoom. Dess ljusstarka amoled-skärm och överlägsna ljudkvalitet är värdefulla för användare med intresse för fotografi och videoproduktion. Trots att Xperia 1 IV erbjuder specialiserade funktioner för en nischmarknad, prioriterar iPhone 14 Pro allmän användarvänlighet och prestanda, vilket ger den titeln som vinnare i lyxklassen.

3

Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB

Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB bästa prisvärd iphone

Mellan

Vinnare

8

Pris

8

Hållbarhet/Miljö

8

Prestanda

8

Kamerakvalitet

10

Användarvänlighet

8.4

Totalpoäng

Motivering: iPhone 13 erbjuder mycket för sitt pris, med bra prestanda och användarvänlighet. Dess kamera och hållbarhet är också imponerande, även om det finns bättre alternativ.

Iphone 13 står fortfarande starkast! Pris ca. 8500 kr.

Ja Iphone 13 kom ju redan 2021 och är faktiskt den iPhone som rankas högst även sedan iPhone 14-serien kom ut. Här får du helt enkelt mer mobil för pengarna eftersom kvalitetsskillnaden inte är lika stor som prisskillnaden. Det här är en stabil pjäs som levererar både vad gäller prestanda, form, användarvänlighet, batteritid och kamera. Med snygg design och dom nya smäckra platt kanterna finns den i fem färger. Skärmen i Super Retina XDR på 6,1 tim har grym ljusstyrka och stort färgomfång med skarp skärpa. Kamerorna, som omplacerats till diagonalen, har möjlighet till både kort skärpedjup, cinematiska läge och autofokus vid filmning. Även en ny vidvinkel, ytterligare fotomöjligheter, nattläge, 4k-video och smart HDR4 finns numera. Den har även större batteri som håller i 14 timmar vid videoströmning på full ljusstyrka. Den har även, likt iPhone 14, IP68-klassad vattentålighet.

Så här tycker experterna om iPhone 13

Jonas Ekelund på Macworld Sweden ger en balanserad bedömning av iPhone 13. Han berömmer framförallt den förbättrade kameran, längre batteritid och den kraftfulla A15 Bionic-processorn. Däremot är han kritisk till att det inte är en större uppgradering jämfört med föregående modeller och att vissa nya funktioner känns krystade. Han menar också att namngivningen av modellen snarare borde varit iPhone 12S, baserat på de förändringar som gjorts3.

Jämförelse mellan iPhone 13 och iPhone 15

Vi vill även röra vid skillnaderna mellan iPhone 13 och sen senaste iPhonemodellen från 2023; iPhone 15. Enligt James Rogerson från Global TechRadar står sig iPhone 13 fortfarande starkt i jämförelse med den nyare iPhone 15. Trots att iPhone 15 erbjuder vissa tekniska uppgraderingar som en förbättrad huvudkamera på 48MP, Dynamic Island, och A16 Bionic-chip, är iPhone 13 ett prisvärt alternativ som fortsätter att leverera robust prestanda och anständig batteritid. Båda telefonerna har liknande skärmstorlekar och upplösningar, men iPhone 15 har en något bättre ljusstyrka. Även om iPhone 15 leder i prestanda och funktioner, är iPhone 13 ett utmärkt val för de som värderar pris och pålitlighet över de senaste funktionerna((TechRadar, 2023-10-09)).

 • Lagringskapacitet: 128, 256 och 512 GB.
 • Skärm: 6,1 tum.
 • Operativsystem: iOS 14.
 • Processor: Apple A15 Bionic.
 • RAM: 4 GB
 • Kamera: Avancerat dubbelkamerasystem med 12 MP (vidvinkel och ultravidvinkel), fotografiska stilar, Smart HDR 4, nattläge och inspelning av video i 4K med Dolby Vision HDR TrueDepth-skärmkamera med 12 MP, nattläge och inspelning av video i 4K med Dolby Vision HDR
 • Storlek: 146,7 x 71,5 x 7,7 mm.
 • Vikt: 174 gram.
 • Övrigt: Vatten- och dammtålig enligt IP68, Finns i fem färger, Supersnabb 5G.

Fördelar

 • Förbättrad kamera: Användare uppskattar kameran i iPhone 13, särskilt för mörkerbilder tack vare en större kamerasensor.
 • Ljusstark skärm: Många användare nämner den ljusstarka skärmen som en usp, vilket gör användningen mer behaglig i olika ljusförhållanden.
 • Kraftfull processor: A15 Bionic-processorn får beröm för sin hastighet och effektivitet, vilket ger en smidig användarupplevelse.
 • Batteritid: Användare upplever en märkbar förbättring i batteritiden jämfört med tidigare modeller.
 • Mer minne till bättre pris: Flera recensioner framhåller den ökade minneskapaciteten till ett mer konkurrenskraftigt pris som en stor fördel.

Nackdelar

 • Ingen snabbare skärmuppdatering: Avsaknaden av en högre uppdateringsfrekvens på skärmen nämns som en nackdel, särskilt jämfört med konkurrerande modeller.

Sammanfattning: Recensioner från diverse källor som Elgiganten((Elgiganten, 2023-12-14)), Prisjakt((Prisjakt, 2023-12-14)), Pricerunner((Pricerunner, 2023-12-14)) och andra användarrecensioner, baserat på över 1000 recensioner ger en övergripande positiv bild av Apple iPhone 13 5G. De flesta användare uppskattar kamera, skärm, processor, och batteritid.

4

Asus ZenFone 9 AI2202 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

Asus ZenFone 9 AI2202 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB prisvärd smartphone

Mellan

Utmanare

7

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

8

Prestanda

8

Kamerakvalitet

9

Användarvänlighet

7.8

Totalpoäng

Motivering: ZenFone 9 är en prisvärd och kompakt enhet som erbjuder god prestanda och användarvänlighet. Dess kamera och hållbarhet är bra, men inte i toppklass.

En riktigt bra uppstickare på marknaden – ur alla hänseenden! Pris ca. 8500 kr.

Asus Zenfone 9 är en innovativ mobiltelefon som förbättrats avsevärt sedan Zenfone 8. Med imponerande bildskärpa och färgkorrekthet håller den måtten även i starkt solljus. Både kamera, ljud och bild är i världsklass, med två stora runda kameralinser på baksidan och en matt, greppvänlig yta. Här har vi en kompakt och smidig telefon med praktiskt och charmigt gränssnitt, 5,9-tumsskärm, tunna skärmkanter och en nätt aluminiumram. Trots den nätta formen har den hög prestanda och imponerande batteritid. Med riktigt bra bildstabilisering och grymma kameror lämpar den sig fint för filmning, dock är den i lättaste laget för att palla med alltför långa sessioner eller tyngre spel och redigeringsprogram. I det läget blir den snabbt upphettad – vilket på intet sätt är unikt för Zenfone 9 utan något man absolut bör räkna med när det kommer till nättare telefoner och lämpar sig bättre på Max-varianter. Zenfone 9 har en Snapdragon-processor 8+ gen 1 och upp till 12 GB RAM. Den finns i tre konfigurationer och i fyra färgval och detta till ett väldigt rimligt pris.

Så här tycker experterna om Asus ZenFone 9

Mattias Inghe på M3 betonar att Asus Zenfone 9 är en charmig, kompakt mobil med imponerande prestanda. Han lyfter fram mobilens unika design, högkvalitativa skärm och ljud, bra batteritid samt en skarp och stabil kamera. Nackdelarna inkluderar överhettning vid intensiv användning och avsaknaden av trådlös laddning samt zoomkamera. Inghe avslutar med att Zenfone 9, trots sina få brister, är ett utmärkt val för dem som söker en kraftfull, men kompakt, smartphone((M3, 2023-12-14)).

 • Lagringskapacitet: 128/256 GB. Lagring, läsning: 2 004,2 MB/s, Lagring, skrivning: 1 485,7 MB/s
 • Skärm: 5,9 tum amoled, 1080×2400 bildpunkter, 120 Hz
 • Operativsystem: Android 12 med Zen UI
 • Processor: Kryo Prime 3,2 GHz + 3 st Kryo Gold 2,75 GHz, 4 st Kryo Silver 2 GHz
 • RAM: 8/12 GB
 • Kamera: 50 megapixel + 12 megapixel vidvinkel med led bak, 12 megapixel fram
 • Storlek: 14,65 x 6,8 x 0,9 cm
 • Vikt: 169 gram
 • Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (ip68), Grafik: Adreno 730 900 MHz, Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset, Batteri: 4 300 mAh, 23 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 33 tim samtal

Fördelar

 • Kompakt design: Användare uppskattar dess lilla storlek, vilket gör den lätt att hantera och bära.
 • Utmärkt batteritid: Många recensenter framhäver den långa batteritiden, som ofta räcker i två dagar vid vanligt användande.
 • Snabb prestanda: Användarna är nöjda med den snabba och smidiga prestandan, tack vare den kraftfulla processorn.
 • Högkvalitativ skärm: Skärmen får beröm för sin ljusstyrka och skärpa, vilket ger en bra visuell upplevelse.
 • Användarvänlig mjukvara: Flera användare uppskattar den rena och användarvänliga Android-upplevelsen med minimalt med bloatware.

Nackdelar

 • Överhettning vid intensiv användning: En del användare rapporterar att telefonen kan bli varm vid krävande användning, såsom spel eller videouppspelning.
 • Begränsad kamerafunktionalitet: Vissa användare är besvikna på kamerans prestanda, särskilt i dåliga ljusförhållanden och bristen på zoomfunktion.

Sammanfattning: Recensionerna av Asus ZenFone 9 AI2202 baseras på användaromdömen från flera webbplatser, inklusive Elgiganten, Amazon och Pricerunner, där totalt över 1000 recensioner har analyserats. Användarna värderar främst telefonens kompakta design, utmärkta batteritid, snabba prestanda, högkvalitativa skärm och ren mjukvaruupplevelse. Dock nämns vissa nackdelar såsom potentiell överhettning vid intensiv användning och begränsningar i kamerafunktionaliteten. Antalet källor för denna sammanställning är begränsade4,5,6.

Duellen

Mellan

Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB vs. Asus ZenFone 9 AI2202 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

I mellanklassen jämför vi Apple iPhone 13 och Asus ZenFone 9. iPhone 13 är en pålitlig och välbalanserad smartphone med en kraftfull A15 Bionic-processor och en förbättrad kamera som står ut, speciellt i svagt ljus. Dess Super Retina XDR-skärm och vattentålighet kompletterar den generella användarupplevelsen. ZenFone 9, å andra sidan, är en kompakt och användarvänlig enhet med utmärkt batteritid och en skarp amoled-skärm. Dessutom är ZenFone 9 mer kompakt, vilket gör den idealisk för användare som föredrar mindre enheter. Även om ZenFone 9 erbjuder konkurrenskraftiga funktioner, särskilt för priset, står iPhone 13 ut för sin balanserade prestanda och övergripande kvalitet, vilket gör den till vinnaren i mellanklassen.

5

Apple iPhone SE 2022 (3rd Generation) 5G 4GB RAM 64GB

Iphone SE 2022 3d generation bäst i test smartphone billig

Budget

Vinnare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

7

Prestanda

7

Kamerakvalitet

10

Användarvänlighet

8

Totalpoäng

Motivering: iPhone SE 2022 erbjuder mycket för sitt pris, inklusive bra prestanda och användarvänlighet. Dess hållbarhet och kamerafunktioner är dock något begränsade.

En uppdaterad klassiker med blixtsnabb processor! Pris ca. 5700 kr.

Ja här i budgetklassen hittar vi Iphone SE! Här får du väldigt mycket mobil för stålarna; du har en kraftfull och snabb processor, 5G och fixar det mesta som nyare iPhone-modeller klarar med reservation för vissa video och foto-funktioner. Det här är den iPhone som utsetts till Apples bästa för sitt pris enligt många, framförallt sedan uppdateringen 2022. Det här en lur som ligger riktigt bra i handen när man pillar med den – det är ju rätt ovanligt att du klarar dig på en hand med senare iPhone-modeller och det är faktiskt en riktigt stark fördel enligt mig! Här har vi touch-id och en processor som bytts ut från tidigare generation och numera är den samma som iPhone 13 med 5G-stöd. På bakkameran har du 12 megapixel vidvinkel-lins med deep fusion, porträttläge och smart HDR4 och på framsidan 7 megapixel som funkar fint. Här finns skärpedjup, hög och skarp detaljrikedom och den pallar motljus väl. En riktigt bra budgetmodell! Dessutom är det bra att veta att 128 GB-varianten nu bara kostar några hundralappar mer än 64 GB-varianten.

Så här tycker experterna om Apple iPhone SE 2022 (3rd Generation)

Enligt Ida Blix och Petter Ahrnstedt på Macworld Sweden är Iphone SE (2022) en prisvärd och prestandastark telefon som erbjuder nästan alla funktioner som de dyrare modellerna, trots några begränsningar i video- och fotofunktioner. Telefonen har en A15 Bionic-processor och stöd för 5G, vilket gör den till en stark konkurrent i sin prisklass. Den passar bra för dem som föredrar en mindre telefon eller för företag som vill göra massinköp av enheter till sina anställda((Macworld Sweden, 2023-12-14)).

 • Lagringskapacitet: 64, 128 eller 256 GB
 • Skärm: 4,7-tums lcd, 1 334 x 750 pixlar, 326 ppi
 • Operativsystem: iOS
 • Processor: A15 Bionic
 • RAM: 4 GB
 • Kamera: Bak: 12 megapixel. Selfiekamera: 7 megapixel
 • Storlek: Bredd: 67,3 mm, Höjd: 138,4 mm, Tjocklek: 7,3 mm
 • Vikt: 144 gram
 • Övrigt: 5g, dual sim (nano-sim och e-sim), Video: 4k @60 fps, Batteri: Videouppspelning: upp till 15 timmar Strömmande video: upp till 10 timmar, Ljuduppspelning: upp till 50 timmar

Fördelar

 • Användare uppskattar den kompakta storleken på telefonen, vilket gör den lätt att bära och hantera.
 • Många framhäver dess snabbhet och prestanda, tack vare den kraftfulla A15 Bionic-processorn.
 • Telefonens kamerafunktioner, inklusive 12 megapixels huvudkamera, får beröm för att leverera högkvalitativa bilder.
 • Användare upplever att telefonen har bra anslutningsmöjligheter, inklusive stöd för 5G-nätverk.
 • Priset på iPhone SE 2022 ses som attraktivt och prisvärt, särskilt med tanke på dess funktioner och prestanda.

Nackdelar

 • Vissa användare klagar över batteriets livslängd, som de upplever som kortare än förväntat.
 • Avsaknaden av en Promotion-skärm och begränsad lagring i instegsmodellen nämns som nackdelar.

Sammanfattning: Baserat på över 3000 recensioner från olika källor inklusive Elgiganten7 och Pricerunner8, ger användarna en övervägande positiv bild av Apple iPhone SE 2022. Dess kompakta storlek, höga prestanda, kvalitets kamera, 5G-stöd och prisvärdhet uppskattas, även om vissa användare önskar bättre batteritid och mer lagringsutrymme.

6

Samsung Galaxy A33 SM-A336B/DS 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Samsung Galaxy A33 SM-A336B/DS 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB bäst i test

Budget

Utmanare

9

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

7

Prestanda

7

Kamerakvalitet

8

Användarvänlighet

7.4

Totalpoäng

Motivering: Galaxy A33 är en utmärkt budgetmobil med bra prestanda och användarvänlighet. Dess kamera och hållbarhet är bra med tanke på dess låga pris.

Det mesta man behöver i en modern smartphone för en riktigt schysst peng! Pris ca. 3000 kr.

Här har vi den nya Samsungen som från Galaxy A-serien som enligt experter över land och rike anses vara den absolut mest prisvärda! Den har bra prestanda, riktigt bra ljud, är vattentålig och har en lättanvänd och bra kamera. Det här är en smidig och nätt telefon som är bekväm att hålla i. Till skillnad från föregångaren (A32) har den rejält höjd prestanda och mer ramminne och pallar mycket utan att kännas seg. Den har en 6,4 tums amoled-skärm med 1080p-upplösning och vass färgkontroll. Dessutom är batteritiden mer än väl godkänd. Ljudet är fylligt och välbalanserat. Fyra kameror vilka ger väldigt bra resultat i relation till pris. Huvudkameran på 48 megapixel har dessutom optisk bildstabilisering och här finns detaljrikedom och vidvinkel. Dock kommer vi inte ifrån ett visst brus i nattläge.

Så här tycker experterna om Samsung Galaxy A33

Enligt Mattias Inghe på M3 erbjuder Samsung Galaxy A33 mycket mobil för pengarna och är svår att skilja från dyrare modeller som Galaxy A53. Telefonen har en attraktiv prispunkt och levererar viktiga funktioner som användare förväntar sig i denna prisklass, inklusive en skarp amoled-skärm, stabil prestanda, bra kamera med optisk bildstabilisering och lång batteritid. Vissa mindre nackdelar som en seg fingeravtrycksläsare och plastig känsla noteras, men överlag är Galaxy A33 en prisvärd mobil som täcker de flesta grundläggande behov((M3, 2023-12-14)).

 • Lagringskapacitet: 128 GB
 • Skärm: 6,4 tum amoled, 1080×2400 bildpunkter, 90 Hz
 • Operativsystem: Android 12 med One UI 4.1
 • Processor: 2 Cortex-A78 2,4 GHz + 6 st Cortex-A55 2 GHz
 • RAM: 6 GB
 • Kamera: 48 megapixel + 8 megapixel vidvinkel, 5 megapixel makro + djupsensor med led bak, 13 megapixel fram
 • Storlek: 16 x 7,4 x 0,81 cm
 • Vikt: 186 gram
 • Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, Anslutningar: Usb 2.0 typ c, Batteri: 5 000 mAh, 19 tim 20 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90Hz), ca 35 tim samtal

Fördelar

 • Användare upplever att Samsung Galaxy A33 har en snygg och skarp skärm, vilket ger en trevlig visuell upplevelse.
 • Många recensenter nämner telefonens bra batteritid, vilket möjliggör längre användning utan frekventa laddningar.
 • Användarna framhåller den goda kamerafunktionen, som tar klara och detaljerade bilder, även om vissa noterar svagare prestanda i dåliga ljusförhållanden.
 • Telefonens övergripande prestanda och snabbhet får beröm, med en användarupplevelse som är smidig och effektiv för dagligt bruk.
 • Designen och byggkvaliteten, inklusive vattentåligheten, uppskattas av flera användare som viktiga aspekter.

Nackdelar

 • Vissa användare rapporterar problem med fingeravtrycksläsaren, som ibland kan vara långsam eller opålitlig.
 • En del recensioner nämner att telefonen kan kännas något plastig, vilket påverkar den övergripande känslan av kvalitet.

Sammanfattning: För att ge en helhetsbild av Samsung Galaxy A33 har recensioner från olika källor från Pricerunner((Pricerunner, 2023-12-14)) samlats in. Recensionerna ger en djupgående förståelse för användarnas erfarenheter och experters synpunkter på produkten. Antalet recensioner är över 2000, vilket ger en bred och diversifierad bild av användarnas åsikter.

Duellen

Budget

Apple iPhone SE 2022 (3rd Generation) 5G 4GB RAM 64GB vs. Samsung Galaxy A33 SM-A336B/DS 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

I budgetklassen står Apple iPhone SE 2022 mot Samsung Galaxy A33. iPhone SE 2022 imponerar med sin A15 Bionic-processor och touch-ID, erbjuder en stark prestanda och är idealisk för de som föredrar en mindre och mer hanterbar storlek. Dessutom är kamerakvaliteten och 5G-stödet noterbara styrkor. Samsung Galaxy A33, å andra sidan, erbjuder en större amoled-skärm och en längre batteritid, vilket gör den till ett utmärkt val för användare som prioriterar skärmens storlek och batteritid. Medan iPhone SE 2022 står ut för sin kraftfulla prestanda och kompakta design, erbjuder Galaxy A33 en mer balanserad upplevelse till ett lägre pris, vilket gör den till en stark konkurrent i budgetklassen.

Köpguide Mobiltelefoner

Vad ska jag tänka på inför mitt mobilköp?

Att köpa en smartphone är en stor investering, dom flesta lever ju närmare sin telefon än sin partner! Så det är viktigt att du tar dig tid och funderar över vad du behöver innan du gör ditt val. Dom flesta är vid det här laget rätt inkörda på vad dom gillar när det kommer till storlek, operativsystem och funktioner, men där kan det ibland vara bra att stanna upp och se sig omkring! Smartphone-tillverkarna går om varandra hela tiden och det som var bäst igår är inte nödvändigtvis det samma som idag. Här är några saker att tänka på inför ditt köp:

 1. Budget – Bestäm hur mycket du vill spendera innan du börjar leta efter en mobiltelefon.
 2. Operativsystem – Vill du ha en Android eller en iPhone? De två har olika operativsystem och olika fördelar, prova gärna innan du bestämmer dig! Eller djupdyk i testet ovan;)
 3. Skärmstorlek – Vill du ha en stor eller liten skärm? Tänk på hur mycket du kommer att använda telefonen och vad du föredrar.
 4. Kamera – Om du tar mycket bilder kan det vara viktigt att ha en högkvalitativ kamera. Om du inte gör det, fundera på om du kanske ska börja!
 5. Lagring – Om du vill spara många bilder, filmer eller appar kan det vara viktigt med en telefon som har mycket lagringsutrymme. Detta går ofta att anpassa och dom flesta modeller har flera alternativ, ibland kan du även sätta in ett extra minneskort.

Hur vet jag vilken telefon jag ska köpa?

Det finns många olika smartphones att välja mellan, så det kan vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. Här är några tips för att hjälpa dig att välja:

 1. Läs recensioner och bäst i test som det här! (Vi har ju gått igenom alla dom där recensionerna åt dig, men vill du djupdyka så ta en svängom på egen hand!) – Läs recensioner av telefoner från pålitliga källor för att få en uppfattning om deras prestanda och användarupplevelse.
 2. Jämför specifikationer – Jämför specifikationerna på olika mobiltelefoner för att se vilken som har de funktioner som just du behöver.
 3. Testa telefonen – Gå till en butik och testa telefonerna för att se hur de känns i handen och hur de fungerar. Är du i valet och kvalet mellan iPhone och Android? Då är detta ett hett tips.
 4. Fråga andra – Fråga vänner och familj om deras erfarenheter av olika telefoner för att få en idé om vad som fungerar bra för andra.
 5. Tänk på övriga enheter – har du exempelvis en mac kan det vara skönt att även ha en iPhone etc.

Vad ska jag välja av Android och iPhone?

Valet mellan Android och iPhone är en personlig preferens, men det finns vissa skillnader att tänka på:

 1. Kostnad – iPhones är vanligtvis dyrare än Android-telefoner.
 2. Operativsystem – Android-telefoner är mer anpassningsbara än iPhones, men iPhones har en mer användarvänlig och sammanhängande användarupplevelse. Har man vant sig vid det ena eller andra har man en tendens att fortsätta.
 3. Appar – Både Android och iPhone har många appar tillgängliga, men vissa appar kan vara exklusiva för den en eller den andra.
 4. Säkerhet – iPhones anses vara säkrare än Android-telefoner, men det är också viktigt att ta hänsyn till dina egna beteenden för att skydda din telefon.
 5. Återigen – kan det vara skönt att ha övriga enheter i åtanke. Vad har du för dator, hörlurar, laddare med mera. Det är alltid skönt om dom går att använda!

Vad bör en smartphone ha för egenskaper och funktioner?

När du väljer en smartphone bör du tänka på följande egenskaper och funktioner:

 1. Batteritid – En smartphone med bra batteritid kommer att hålla längre och behöva laddas mindre ofta.
 2. Skärmkvalitet – En högupplöst skärm med bra färgåtergivning gör mycket för foto- och videoupplevelsen.
 3. Kamera – En högkvalitativ kamera med olika funktioner kan vara viktig för dig om du tar mycket bilder eller videor. Fundera på vad du gillar eller skulle tycka var kul!
 4. Lagringsutrymme – Det är viktigt att välja en telefon med tillräckligt med lagringsutrymme för dina behov. Om du plåtar och filmar eller laddar ned många appar, ja då behöver du mer lagringsutrymme!
 5. Prestanda – En snabb processor och tillräckligt med RAM-minne är viktigt för en smidig användarupplevelse.
 6. Anslutningsmöjligheter – Det är viktigt att välja en telefon med tillräckligt med anslutningsmöjligheter för dina behov, till exempel Bluetooth, Wi-Fi och 4G eller 5G.
 7. Storlek och vikt – Det är viktigt att välja en telefon som känns bekväm att hålla i och som du kan bära med dig enkelt. Det är ofta en fråga om smak och vana, gillar du tvåfattning eller vill du kunna pilla på telefonen med bara en hand exempelvis?
 8. Garanti och kundservice – Det är viktigt att välja en telefon från en tillförlitlig tillverkare som erbjuder bra garanti och kundservice om du behöver hjälp.

Genom att ta hänsyn till faktorer som dessa kan du välja en smartphone som uppfyller dina behov och krav. Oavsett om det blir en Android-telefon eller en iPhone, stor eller liten skärm, superkamera eller megalång batteritid, så är det viktigt att ta dig tid att göra en grundlig funderare innan du gör ditt val. På så sätt kan du hitta en smartphone som passar för dig och som du kan njuta av en längre tid.

Läs gärna vår guide om powerbank

Källförteckning

 1. Apple, 2023-12-14 []
 2. Elgiganten, 2023-12-13[]
 3. TechRadar, 2023-12-14 []
 4. Sony, 2023-12-14 []
 5. Elgiganten, 2023-12-14 []
 6. Amazon, 2023-12-14 []
 7. Apple, 2023-12-14 []
 8. Elgiganten, 2023-12-14 []
 9. Prisjakt, 2023-12-14 []
 10. Pricerunner, 2023-12-14 []
 11. Macworld Sweden, 2023-12-12 []
 12. TechRadar, 2023-10-09 []
 13. Asus, 2023-12-14 []
 14. Elgiganten, 2023-12-14[]
 15. Amazon, 2023-12-14[]
 16. Pricerunner, 2023-12-14[]
 17. M3, 2023-12-14 []
 18. Apple, 2023-12-14 []
 19. Elgiganten, 2023-12-14[]
 20. Pricerunner, 2023-12-14[]
 21. Macworld Sweden, 2023-12-14 []
 22. Samsung, 2023-12-14 []
 23. Pricerunner, 2023-12-14 []
 24. M3, 2023-12-14 []

Frågor och svar

 1. Elgiganten, 2023-12-13 []
 2. Elgiganten, 2023-12-14 []
 3. Macworld Sweden, 2023-12-12 []
 4. Elgiganten, 2023-12-14 []
 5. Amazon, 2023-12-14 []
 6. Pricerunner, 2023-12-14 []
 7. Elgiganten, 2023-12-14 []
 8. Pricerunner, 2023-12-14 []

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser