1. Hem
 2. >
 3. Skönhet
 4. >
 5. Bäst i Test: Mjällschampo – Säg hejdå till snöstormen och välkomna en evig sommar!
Skarmavbild-2023-08-31-kl.-15.22.18.jpg

Lyx

Ingredien mjällschampo bäst i test

INGREDIEN SCALP TROUBLE SHOOTER SHAMPOO

9

Mellan

Hairlust Instant Relief™ Dandruff Shampoo mjällschampo bästa

Hairlust Instant Relief™ Dandruff Shampoo

8.6

Budget

Daxxin Dandruff Hair Treatment Shampoo 250 ml billigt schampo mot mjäll

Daxxin Triple Acting Anti Dandruff Shampoo

8.6

Inledning

Känner du dig som en vandrande snöstorm med alla dessa vita flagor från skallen? Eller kanske har du en hårbotten som är mer upprorisk än en treåring? Lugn i brallan, folks! Vi har dammsugit marknaden på mjällschampo så att du slipper! Från läkarordinerade tungviktare till ekologiska underverk, här hittar du mjällbekämparna som gör hjässan hej och ren. Klåda och flingor, era dagar är räknade! Allt du behöver göra är att läsa vidare. Dags att kora året bästa mjällschampo! 

Våra experter har landat i sex grymma mjällschampon i olika prisklasser och med olika egenskaper. För att du enkelt ska hitta rätt har vi delat upp dom i kategorierna Lyx, Mittemellan & Budget. Och du! Är du en av dom som verkligen vill råda bot på torr hårbotten då hittar du dom bästa produkterna för torr hårbotten Här!

I vårt test blev Ingredien Scalp Trouble Shooter testvinnare, tack vare hur effektivt den behandlar mjäll och torr hårbotten! Dessutom har dom miljön i åtanke. 

I jakten på den bästa mjälschampo har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, labbtester och skannat specifikationer – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer det schampo som är bäst från den som inte är det. När det gäller mjällschampon är såklart effektiviteten avgörande i kombination med skonsamheten mot hårbotten. Men även miljötänk, pris och ingredienser är med och avgör vilka som platsar i vårt bäst i test.

Med de sex mjällschampon vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du inte kommer bli besviken.

1

INGREDIEN SCALP TROUBLE SHOOTER SHAMPOO – Bästa Mjällschampot [current_year]!

hem-fakta-bast-i-test-logo
Ingredien mjällschampo bäst i test

Lyx

Vinnare

7

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

10

Mjälleffekt

10

Ingredienser

9

Användningsområden

9

Totalpoäng

Motivering: Ingredien leder elitstyrkan i vårt mjällschampotest. Det är som ett SWAT-team för din hårbotten, dessutom Grön Salong-certifierad. Ligger lite högt prismässigt, men hey, kvalitet kostar och här är ett klassiskt case av att få vad man betalar för!

Din hårbottens SWAT-team på flaska! Grön Salong-certifiering och funkar både för skalle och skägg! Pris fr. 350 kr.

ja vi börjar med att säga hej till “Ingredien Scalp Trouble Shooter,” en frälsare när det kommer till problematisk hårbotten. Den tar ett gediget grepp om mjäll, klåda och rodnad genom att pumpa in en massa effektiva ingredienser. Vi talar återfuktning på hög nivå! Fungerar dessutom på skägget, så vi har att göra med en multitasker. Du kan dessutom skräddarsy upplevelsen med valmöjligheten av parfym eller utan! Och du som tänker på miljön? Det här schampot har en Grön Salong-certifiering. Effektivt, snällt och fyllt av bra grejer – alla rätt i vårt mjällschampo test!

 • Storlek: 250 ml
 • Innehåll: Inkluderar Aloe Vera, Jojobaolja, Shea-smör
 • Användningsområden: Hårbotten och skägg
 • Särskilda egenskaper: Finns med eller utan parfym
 • Certifiering: Grön Salong
2

Maria Nila Head & Hair Heal Schampoo

Maria Nila schampo torr hårbotten bäst

Lyx

Utmanare

6

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Mjälleffekt

10

Ingredienser

8

Användningsområden

8.4

Totalpoäng

Motivering: Maria Nila levererar en komplett vård för både hår och hårbotten. Det är som en spa-dag för din skalle, minus den tveksamma new age-musiken. Hög kvalitet, men inte riktigt lika mångsidig som Ingredien.

Ge både hårbotten och strån den ultimata vården med Head & Hair Heal-serien! Pris fr. 300 kr.

Maria Nila Head & Hair Heal är en fantastisk serie som tar hand om din hårbotten på ett unikt och effektivt sätt. Med dessa produkter kan du enkelt förebygga mjäll och andra problem med hårbotten. Produkterna arbetar antiinflammatoriskt och innehåller kraftfulla ingredienser som Vitamin E, Apigenin och aminosyror vilka stimulerar hårsäckarna och kan bidra till ökad hårproduktion. Så säg hej till ett fylligare och friskare hår i kombo med mjuk hårbotten! Head & Hair Heal-serien innehåller även Oleanolic Acid som är känd för att förebygga håravfall. Så med dessa produkter kan du vara säker på att din hårbotten och hårstrån är i trygga händer.

 • Storlek: 300 ml
 • Innehåll: Inkluderar Oleanolic Acid, Vitamin E, Apigenin och aminosyror
 • Användningsområden: Håret
 • Särskilda egenskaper: Arbetar antiinflammatoriskt på djupet. Producerad i Sverige
 • Certifiering: 100% vegansk och djurvänlig
3

Hairlust Instant Relief™ Dandruff Shampoo

Hairlust Instant Relief™ Dandruff Shampoo mjällschampo bästa

Mellan

Vinnare

7

Pris

10

Hållbarhet/Miljö

9

Mjälleffekt

9

Ingredienser

8

Användningsområden

8.6

Totalpoäng

Motivering: Hairlust kommer in som en ljusglimt i mellanklassen. Äntligen ett schampo som lever upp till det där “ekologiska” löftet och faktiskt presterar! Det gör både din hårbotten och jordklotet en tjänst.

Sulfatfritt, ekologiskt och fullpackat med naturens egna superhjältar! Pris fr. 250 kr.

Hairlust levererar här ett sulfatfritt schampo som tacklar mjäll från roten – bokstavligt talat. Kombon av aloe vera och glycerin lugnar en irriterad hårbotten, medan dermosoft® decalact MB och ekologisk tea tree-olja kickar igång operationen “mjäll-fri-zon”. Och för dig som inte är bio-kemist: dermosoft® decalact MB är en antimikrobiell superstar som bekämpar svampen malassezia, mjällens a och o. Slutligen, som grädden på moset, adderar ekologiskt äppelextrakt extra fukt och näring. Kort sagt, det är dags att säga hej då till klåda och flagor och goddag till en hårbotten i balans. Dessutom en riktig användarfavorit – trots att den är så ny på marknaden! Hairlust kan sina hårprodukter minsann.

 • Storlek: 250 ml
 • Innehåll: Aloe vera, glycerin, dermosoft® decalact MB, ekologisk tea tree-olja, ekologiskt äppelextrakt
 • Användningsområden: Behandling och förebyggande av mjäll samt klåda och irritation i hårbotten
 • Särskilda egenskaper: Sulfatfri, silikonfri, parabenfri, och mineraloljefri
 • Certifiering: Certifierad ekologisk, tillverkad av återvunnen förpackning, certifierad vegansk
4

Fungoral Mjällschampo 20mg/ml 

Fungoral Mjällschampo 20mg/ml bevisat effektivt mjällschampo

Mellan

Utmanare

10

Pris

6

Hållbarhet/Miljö

10

Mjälleffekt

7

Ingredienser

6

Användningsområden

7.8

Totalpoäng

Motivering: Fungoral får jobbet gjort och det har den bevis för. Här har du ett mjällschampo som verkligen funkar, den råder bot på mjällen! Men på dom övriga fronterna har den lite att jobba på. Men för den prislappen? Inte illa, inte illa alls.

Från skalpkaos till selfieklar – Fungoral Mjällschampo är din kliniskt bevisade räddare i nöden! Pris fr. 80 kr.

Är du illa ute kommer här Fungoral Mjällschampo in i bilden som din räddare i nöden. Det här är en medicinskt inriktad lösning som ordinerats av läkare. Men varför lämna allt åt medicinarna? En tesked schampo, några minuters väntan, och voilà – du är ett steg närmare en fläckfri skalp. Använd det 2 gånger i veckan i upp till 4 veckor, och därefter en gång i veckan för att hålla det irriterande vita snöfallet på avstånd. Effektivitet? Kliniskt bevisad. Användarrecensioner? Övervägande positiva. Men ha i åtanke att det här är lite starkare grejer och fortsätter problemen efter ovannämnda kur, ja då är det dags att ringa doktorn!

 • Storlek: 120 ml
 • Innehåll: Ketokonazol 20mg/ml, bland annat natriumlauryletersulfat och kokosnötsfettsyradietanolamid.
 • Användningsområden: Behandling av mjäll och mjälleksem i hårbotten.
 • Särskilda egenskaper: Långvarig lindring och kliniskt bevisad effektivitet.
 • Certifiering: Medicinskt schampo, ordineras ibland av läkare.
5

Daxxin Triple Acting Anti Dandruff Shampoo

Daxxin Dandruff Hair Treatment Shampoo 250 ml billigt schampo mot mjäll

Budget

Vinnare

9

Pris

7

Hållbarhet/Miljö

10

Mjälleffekt

8

Ingredienser

9

Användningsområden

8.6

Totalpoäng

Motivering: Daxxin Triple Acting Anti Dandruff Shampoo imponerar med sitt överkomliga pris och starka mjälleffekt. Dess dokumenterat bevisade effektivitet ger förtroende. Dessutom är dess användningsområden och mildhet för hårbotten imponerande. Priset och mjälleffekten gör det till en stark kandidat.

Anti-mjällhjälten i fronten hittar du i Daxxin! Pris fr. 100 kr.

Det här är faktiskt ett megabra mjällschampo som verkligen verkligen funkar! Men det är liksom inte bara mjället och torr hårbotten det går på, utan håret känns i övrigt sådär härligt, lätt och glansigt jag själv sällan upplever att det blir med specifika mjällschampon. Använd några gånger och du ska se en märkbar skillnad! Daxxin har dessutom dokumenterat bevisat effektiv. Skaka flaskan före avvändning och massera sen upp ett rikligt skum. Låt verka 2-3 minuter. Skölj noggrant. Det här schampot är oerhört milt och kan därför användas upp till varje dag!

 • Storlek: 250 ml
 • Innehåll: Schampot innehåller effektiva surfaktanter som Disodium Laureth Sulfosuccinate för djuprengöring, konditionerande ämnen som Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride för smidigt hår, samt den aktiva ingrediensen Piroctone Olamine för att bekämpa mjäll.
 • Användningsområden: Mjällbehandling, återfuktning av hårbotten
 • Särskilda egenskaper: Trippelverkande mjällshampoo mot torr och irriterad hårbotten, mycket mild.
 • Certifiering: Vegansk formula, dokumenterat bevisat effektiv
6

Urtekram Anti-Dandruff Nettle Shampoo

Urtekram Anti-Dandruff Nettle Shampoo billigt bra mjällschampo

Budget

Utmanare

8

Pris

9

Hållbarhet/Miljö

9

Mjälleffekt

9

Ingredienser

8

Användningsområden

8.6

Totalpoäng

Motivering: Urtekram Anti-Dandruff Nettle Shampoo utmärker sig med sina naturliga ingredienser och ekologiska certifiering. Dess bredare användningsområden och ekologiska aspekter är fördelar. Prisvärdheten och dess förmåga att hantera mjäll gör det till en konkurrenskraftig utmanare.

Förgyll din hårbotten med naturens egna ingredienser! Pris fr. 75 kr.

Här snackar vi en produkt som inte bara krigar mot mjäll, utan ger dig hårbottenhälsa på en helt ny nivå – och för typ inga pengar alls och en flarra stor som en magnum! Med sina rötter i danska Köpenhamn och över ett halvt sekel av ekologisk expertis, vet Urtekram exakt hur man blandar brännässlor, magnoliabark och aloe vera till en symfoni för ditt huvud. Många användare, sparsamma såväl som allergiker, kan intyga att mjällen får tacka för sig. Du får dessutom bonusen av en fräsch känsla och en behaglig doft!

 • Storlek: 500 ml
 • Innehåll: Brännässlor, Magnoliabarkextrakt, Aloe vera
 • Användningsområden: Mjällbehandling, återfuktning av hårbotten
 • Särskilda egenskaper: Kan användas som salva på problemområden på andra delar av kroppen
 • Certifiering: Ekologiskt certifierade av Ecocert enligt riktlinjerna från COSMOS Organic Standard.

Köpguide 

Mjäll är inte bara irriterande, det kan även påverka ditt självförtroende och hårbottens hälsa. Men oro inte, det finns en lösning i form av effektiva mjällschampon. För att hjälpa dig att navigera i djungeln av alternativ har vi satt samman denna köpguide för att hjälpa dig att hitta det bästa mjällschampot för just dig.

1. Identifiera Din Mjälltyp: Först och främst, försök att förstå din mjälltyp. Är det torr mjäll som flagnar av eller fettig mjäll som sitter fast i hårbotten? Detta kommer att hjälpa dig att välja rätt typ av schampo.

2. Aktiva Ingredienser: Kontrollera schampots aktiva ingredienser. Ämnen som pyrithione zinc, ketoconazole, eller salicylic acid är vanliga ingredienser som bekämpar mjäll. Välj ett schampo med en aktiv ingrediens som passar din mjälltyp.

3. Mjälleffekt: Leta efter schampon som specifikt riktar sig mot mjäll och en irriterad hårbotten. Produkter med kliniskt bevisad effektivitet är att föredra för att säkerställa att du får resultat.

4. Hårbottens Hälsa: Ett bra mjällschampo bör inte bara bekämpa mjäll utan också främja en hälsosam hårbotten. Letar du efter ett schampo som också lugnar irritation och återfuktar hårbotten.

5. Hårtyp och Behov: Tänk på din hårtyp och behov. Om du har färgat eller behandlat hår, välj ett schampo som inte påverkar färgen eller strukturen negativt.

6. Frekvens av Användning: Vissa mjällschampon är lämpliga för daglig användning, medan andra rekommenderas några gånger i veckan. Välj en som passar din rutin och behov.

7. Doft och Konsistens: Lukten och konsistensen av schampot är också viktiga faktorer att överväga. Välj en doft som du gillar och en konsistens som är lätt att applicera och skölja ur.

8. Pris och Budget: Det finns mjällschampon i olika prisklasser. Sätt en budget och jämför produkter inom den prisklassen. Tänk på att kvalitet inte alltid behöver vara dyr.

9. Konsumentrecensioner: Läs recensioner från andra konsumenter. Deras erfarenheter kan ge dig insikter om hur effektivt schampot är i verkligheten.

10. Prova och Anpassa: Eftersom varje persons hårbotten är unik kan det krävas lite prov och fel innan du hittar det bästa mjällschampot för dig. Ge produkten tid att visa resultat.

Slutligen, kom ihåg att en hälsosam livsstil, en balanserad kost och rätt hårvårdsrutin kan också påverka din hårbottens hälsa och minska risken för mjäll. Genom att använda denna köpguide som en grund kan du ta steget mot att välja ett mjällschampo som passar dina behov och hjälper dig att återfå en frisk och bekymmersfri hårbotten.

Frågor och svar om Mjällschampo

Det beror på schampots formulering och din hårbottens känslighet. Vissa mjällschampon är utformade för daglig användning, medan andra är starkare och rekommenderas att användas några gånger i veckan. Läs produktens rekommendationer och börja med att använda det enligt anvisningarna. Om du märker överdriven uttorkning eller irritation kan du minska användningsfrekvensen eller prova ett mildare alternativ.

Ja, du kan använda ditt vanliga schampo tillsammans med mjällschampo om du känner att ditt hår behöver både rengöring och mjällbehandling. En vanlig metod är att använda ditt vanliga schampo första gången för att rengöra håret och sedan använda mjällschampot för att behandla mjällen. Se dock till att inte överanvända produkterna och att skölja ordentligt för att undvika produktuppbyggnad. Om ditt mjällschampo har starka aktiva ingredienser, använd det med försiktighet och följ anvisningarna.

Dela dina tankar

Om du redan har provat så får du gärna dela med dig av din kunskap här!
Du kan också ställa frågor så försöker vi hjälpa till.

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Leadson AB, orgnr. 559366-9392 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för personlig anpassning

För att ge dig en bättre upplevelse placerar vi cookies för dina preferenser