Matteapp för barn – Bästa mattespelet 2022 blev Zcooly

Matte är ofta utmanande och svårt, och de flesta barn tycker någon gång att det är alldeles för avancerat. Det är då Zcooly kan komma till användning – det är nämligen en matteapp som gör det roligt att lära sig matte. Med lekfulla och underhållande övningar blir det enklare att lära sig, och förstå, matte. Här kommer vi att kolla närmare på Zcooly, hur det fungerar och varför det är så bra.

Matteappen Zcooly – Gör det roligt att lära

Zcooly är ett väldigt roligt spel, som känns mer som ett spel än som lärande. Det gör att barnen förmodligen bara tycker att det är roligt att spela, och får kunskapen på köpet. Även om lite yngre barn kan behöva hjälp att spela, så är spelet hyfsat enkelt att förstå, och äldre barn kan utan problem spela det på egen hand. Här kommer vi att gå igenom olika delar av Zcooly, och berätta hur det fungerar.

Testa Zcooly gratis här:

Ålder

Zcooly är anpassat för barn mellan 5 och 12 år, och även om spelet utgår från grundskolans läroplan så är det helt uppbyggt som ett spel och kommer med stor sannolikhet att kännas mer som ett spel för barnen. De minsta barnen, upp till 6-7 år, behöver förmodligen hjälp att förstå och komma igång med spelet. Det är hyfsat enkelt, men kan ändå upplevas som lite för avancerat för de mindre barnen, speciellt vissa spel. Äldre barn kommer dock snabbt att förstå hur det fungerar och kan med stor sannolikhet använda spelet själva.

En stor fördel är att hela upplägget är utformat på ett sätt som direkt fångar barnets intresse, vilket gör att det knappast kommer behöva någon övertalning för att få barnet att testa. Barnet kommer att bli helt fångad av spelets värld, att skapa sin egen karaktär och utforska de olika mini-spelen som finns att välja mellan. Samtidigt kan du som förälder följa barnets framsteg.

Innehåll

I Zcooly finns många olika spel, som alla är unika och tränar en viss förmåga. Barnen får träna på sådant som addition, subtraktion, multiplikation, division, bråktal och klockan. Det gör att spelet kan användas under en lång tid och passar lika bra för 5-åringen som precis börjat lära sig räkna, som för 12-åringen som vill ha en större utmaning.

Zcooly har ett väldigt intressant upplägg, vilket vi kommer berätta mer om, och det gör spelet ännu roligare för barnen. Något som kanske kan vara lite förvirrande i början är att allting känns lite blandat, och mindre barn kan välja spel som är för avancerade och svåra att förstå. Här hade det kanske varit enklare om man kunde utgå från barnets nivå och börja med enklare spel, och att de svårare spelen öppnades först när de enklare hade blivit avklarade. Istället finns alla spel att välja mellan, och barnet vet inte innan hur svårt det valda spelet är.

Men innehållet i övrigt är riktigt bra – allt från enklare uppgifter för nybörjaren, till lite mer avancerad träning för äldre barn. Här finns spel så som Räknepatrullen, Affären, Klockgården, RoboLock, Gruvan. Raketen, Landa och Kakmakeriet. Varje spel passar för en viss ålder och fokuserar på olika saker.

Räknepatrullen

Räknepatrullen mattespel

Räknepatrullen riktar sig till barn mellan 5 och 7 år. Här behöver Kapten Pi hjälp att rädda sina hamsterkompisar, eftersom de har kraschat på en öde ö. Här lär sig barnen att räkna upp till 100, räkna både framåt och bakåt, skriva talen 1-20 och mycket annat.

Affären

Zcooly - Affären

Affären är ett riktigt roligt spel för barn mellan 6 och 10 år, eller närmare bestämt tre olika spel. Här hjälper man Håke i affären och lär sig att addera och subtrahera, jobba med talkompisar och mönster samtidigt som man hjälper kunder i kassan, sorterar varor och matar hungriga hamstrar.

Klockgården

Klockgården är för barn mellan 6 och 9 år, och här kan man lära sig klockan samtidigt som man hjälper bonden Gunnar på gården. Man lär sig klockan både analogt och digitalt, och när man klarar uppgifter kan man köpa djur och förbättra hägnet.

RoboKlock

Spelet RoboKlock är anpassat för barn mellan 6 och 9 år, och går ut på att man hjälper Gunnar och bygger sin egen klocka i en klockverkstad. Här kan barnen lära sig klockan både analogt och digitalt, från enklare till mer avancerade klockslag och olika klockuttryck – bland mycket annat.

Gruvan

I Gruvan, som är anpassat för barn mellan 8 och 10 år, har hamstrarna hittat en skattkarta och behöver hjälp med att gräva fram den rätta vägen till Diamantgruvan. Här räknar man med multiplikation och division, med tabellerna 2 till 12.

Raketen

Raketen är anpassat för barn mellan 9 och 11 år, och här flyger man genom rymden med lemurerna. Här övar man på att multiplicera med tabellerna 2 till 10, och man kan även spela två personer tillsammans för att flyga ännu snabbare.

Landa

Landa är för barn mellan 9 och 12 år, och här ska man hjälpa flygen att komma fram samtidigt som man lär sig vart olika städer i Sverige ligger. Här lär man sig namnen på de största städerna i länen, och huvudstäderna i Norden.

Kakmakeriet

Kakmakeriet är anpassat för barn mellan 9 och 12 år, och här får man baka och lära sig bråk med Josanna. På mer avancerade nivåer lär man sig även procent och decimalform.

Testa Zcooly gratis här:

Upplägg

Upplägget i Zcooly är nästan det allra bästa. Zcooly är uppbyggd som en liten värld och här finns karaktärer, story, manus och allt annat som behövs för att göra ett spel intressant. Det här känns som sagt mer som ett spel än som ett läromedel, även om det förstås är ett stort plus att spelet följer skolplanen och samtidigt kan lära barnet matte.

I början får barnen bygga sin egen karaktär, och välja sådant som hårfärg och kläder. Det här gör det förstås ännu roligare för barnet, och det är en sådan detalj som förstärker känslan av att det är ett vanligt spel. Just att det känns som ett vanligt spel är en stor fördel, då det fångar barnets intresse på ett annat sätt.

I spelvärlden kan barnet gå runt mellan de olika platserna – som Gruvan, Affären och Klockgården – och spela de olika spel som erbjuds på varje plats. Efter ett tag kommer barnen med stor sannolikhet att ha sina favoritplatser, men alla spel är roliga så barnet kommer förmodligen att besöka alla platser med jämna mellanrum, även om favoriterna säkert spelas extra mycket.

Zcooly – bästa matteappen för barn 2022

Zcooly är den bästa matteappen eftersom de inriktar sig helt på matte. Här följs grundskolans läroplan och barnet kan lära sig många olika saker, samtidigt som det är riktigt roligt att spela. Pris 99:- per månad.

Det finns många fördelar med det här spelet – och den största är förmodligen att det känns just som ett spel, och inte alls som ett läromedel. Här finns många spel, som alla är unika, och varje spel är roligt och underhållande att spela.

Det finns ingen direkt struktur med olika nivåer, vilket kan göra det lite rörigt ibland. Det gör också att alla barn kan välja alla spel, och att mindre barn kan komma in på allt för avancerade spel. Det här kan förstås göra det lite förvirrande, men det är inget större problem. Det kan dock vara en bra idé om en vuxen är med i början.

I övrigt är Zcooly enkelt att använda och förstå, det är tydligt och man har en bra överblick över spelvärlden och kan lätt komma in på de olika spelen – eller besöka de olika platserna i spelets värld, rättare sagt.

Det här är en väldigt smart matteapp som kombinerar många olika delar: lärande och läroplanen, underhållning, en berättelse och olika aktiviteter. Det är så självklart, men samtidigt väldigt roligt och lärorikt. Det är spännande, det är roligt och det är lärorikt.

Fördelar

  • Väldigt bra pris
  • Roliga spel
  • Bra upplägg
  • Känns som ett riktigt spel
  • Tydligt och enkelt
  • Möjlighet att skapa sin egen karaktär
  • Översikt för att följa barnets framsteg

Nackdelar

  • Inte så strukturerat
  • Blandade nivåer

Specifikation

Ålder: 5-12 år
Ämne: Matte

Testa Zcooly gratis här:

Avslutande ord om Zcooly

När man funderar på att testa en app som Zcooly, som hjälper barnet att lära sig något, så funderar man ofta på vilken man egentligen ska välja. Vilken är bäst, vilken är roligast, vilken lär sig barnet mest av? Allt detta kan förstås vara svårt att veta innan, och det är först när man har testat en app som man vet vad man själv och barnen tycker om den.

Därför är det en stor fördel att de flesta av dessa appar erbjuder en provperiod, så att man får möjlighet att prova på och utvärdera. Det är nämligen något man behöver göra, för att veta om barnet överhuvudtaget kommer att vilja spela. Det kan dock ändå vara en bra idé att läsa på om de olika alternativen, och sedan börja med den man tror mest på.

Generellt kan man säga att det viktigaste är att barnet gillar appen. Om barnet inte vill spela så kommer appen ändå inte att göra någon nytta, och då spelar den ingen roll hur bra och lärorik den är. Vilken app barnet kommer gilla är förstås omöjligt att veta innan, och det här är väldigt individuellt.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att de flesta av dessa appar fokuserar på olika saker, även om syftet med alla är att barnet ska lära sig. Det vi gillar med Zcooly är att det är en ren matteapp, vilket gör det möjligt att fokusera på just matte. Om det är matte barnet behöver träna på så är en matteapp det bästa alternativet, men om man vill att barnet ska kunna träna på många olika saker så passar förmodligen en annan app bättre.

Med det sagt kan man förstås även kombinera flera olika appar. Kanske vill man ge barnet möjlighet att träna på flera ämnen, samtidigt som man vill använda en matteapp för att träna lite extra på det, eller för att en sådan kan vara lite bättre på just matten – och erbjuda ett större utbud av mattespel.

En annan stor fördel med Zcooly, förutom att den är det bästa valet om man vill fokusera på matte, är att det verkligen känns som ett spel och är väldigt roligt. Det gör att barnet kommer att vilja spela, och därmed kommer att lära sig. Det ska vara roligt att lära, och Zcooly gör det verkligen roligt.

Frågor och svar om Zcooly

Vad kostar matteappen Zcooly?

Zcooly kostar 99 kronor per månad. För det priset får man ta del av mer än 300 spelövningar, helt fritt från reklam och tillgängligt på alla enheter. Dessutom får du pedagogiska tips varje vecka, och en översikt över barnets framsteg.

Är Zcooly bättre än Albert?

Även om både Zcooly och Albert är utbildande, och samtidigt roliga, appar så är de ganska olika. Albert är bredare och fokuserar på flera ämnen, medan Zcooly är en ren matteappe och fokuserar på en smalare åldersgrupp. Av den anledningen tycker vi att Zcooly är det bästa alternativet för den som vill fokusera på matte.

Varför ska man använda Zcooly?

För att ge ett kort svar på den frågan, så är Zcooly en bra idé eftersom det gör matte roligt, helt enkelt. Zcooly följer läroplanen samtidigt som det är roligt, lite som ett spel och lärande på samma gång.

Zcooly är en pedagogisk, lärorik och rolig matteapp för barn som gör det kul att lära sig matte. Här berättar vi mer om Zcooly, den bästa matteappen.

Frida Engström

Jag älskar att testa och jämföra produkter som jag själv använder i hemmet och med tre barn blir det även mycket tester av barnrelaterade produkter 👶 Kommentera gärna och dela mina inlägg ❤️

RELATERADE ARTIKLAR

Lämna en kommentar