Bäst i test: Matteapp för barn – tre matteappar med gratis testperiod!

Vad har vi här om inte ett strålande exempel på positiv skärmtid – en matteapp! Behöver ditt barn knåda hjärnkontoret med lite ny kunskap utan att det känns som att den faktiskt pluggar, är matteappen ett utmärkt alternativ. Och ja, apparna fungerar även för er matteusla föräldrar därute! Här har våra kunskapstörstande experter landat i 2023’s tre bästa matteappar.

Bäst i test: Matteappar 2023

Så vilken är den bästa matteappen 2023? Jo, det är Albert! Nedan presenterar och jämför vi Hemfaktas vinnare och utmanare Albert, Zcooly och Jaramba!

Albert – Bästa matteappen 2023!

En populär app som lär ut flera ämnen till barn mellan 3-16 år! Pris fr. 119 kr/månaden.

Albert-matteapp-basta-matte appen-2023-bast-i-test

Albert är mer en bara en matteapp – det är en hel läroplattform fördelat på flera olika appar och. Här kan barnen lära sig matematik genom mattespel, programmering, geografi, svenska och engelska. Är det endast matte du är ute efter, väljer du Basic-prenumerationen för 119 kr/månaden. Då kan du välja mellan två olika matteappar: Albert Junior för barn mellan 3-9 år, och Albert för barn mellan 10-16 år.

Specifikationer: 

 • Ålder: 3-16 
 • Pris: Från 119 kr/månaden. 
 • Ämnen: Matte, Svenska, Engelska, Programmering, Geografi

 

Albert Junior 3-9 år

Albert Junior är utvecklad för att skapa nyfikenhet kring lärande för barn mellan 3-9 år. Här får barnen lära sig att använda matematik i verkliga livet. Appen finns tillgänglig för både mobil och surfplatta. Barnen kan även lära sig geografi, programmering, svenska och engelska.

Innehåll och upplägg

I Albert Junior sugs barnet in i en riktigt fängslande story, där barnet får följa olika karaktärer på äventyr. Karaktärerna vandrar mellan olika banor, där spelaren kan samla på sig belöningar i form av bonusbanor. För varje avklarat moment får barnet mynt och stjärnor vilket motiverar barnet att fortsätta. Barnets kunskap sätts dessutom på prov i de så kallade bossutmaningarna som då och då dyker upp. Dessutom får barnet träna repetitioner flera gånger, vilket gör att barnet faktiskt får känna att de lär sig och utvecklas. Trots att barnet får lära sig så mycket matematik, känns Albert Junior ändå mer som ett spännande spel, och inte enbart en läroplattform. 

När du använder spelet för första gången får barnet skriva sitt namn och sin ålder, vilket sedan anpassar spelen till en lämplig nivå baserat på barnets ålder. Barnen får dessutom en drös med positiv feedback som stärker deras självförtroende och ökar deras motivation. 

Sist men inte minst kan du som förälder ta del av en rapport där du kan hålla benkoll på ditt barns utveckling.

 

Albert 10-16 år

Albert 10-16 finns i ämnena matematik och geografi. Här kan de äldre barnen få en digital mattehjälp direkt i mobilen eller surfplattan – antingen för att höja sina betyg eller för att förbereda sig inför gymnasiet.

Innehåll och upplägg

Albert 10-16 år skiljer sig en hel del från Albert Junior. Här är det inte lika lekfullt, utan är istället tydligt att det är lärandet som ligger i fokus, vilket också kräver en hel del disciplin och eget ansvar. Appen följer läroplanen i grundskolan, där barnen själva kan välja vilka avsnitt de vill lära sig mer om. 

Här finns en uppsjö av olika videos som förklarar olika räknesätt och mattekoncept, vilka sedan följs av olika uppgifter. Den här appen är ett riktigt bra komplement till matten i skolan, då barnet här kan välja vilka delar den behöver träna mer på, och öva sina kunskaper i sin egen takt. 

Sist men inte minst finns det även en gymnasieförberedande del i appen, så att de äldre barnen kan känna sig trygga inför den kommande gymnasietiden. 

Vad kostar Albert?

I Albert kan du välja mellan tre olika medlemskap: 

 • Basic, där 1 användare kan lära sig matematik: 119 kr/månaden.
 • Standard, där 1 användare kan lära sig matematik, svenska, engelska, geografi och programmering: 159 kr/månaden.
 • Plus, där 4 användare kan lära sig matematik, svenska, engelska, geografi och programmering: 189 kr/månaden. 

Läs mer och testa Albert här:

 

Utmanare matteapp: Jaramba

Lär ut matte, stavning och ordförråd till barn mellan 2-5 år! Pris fr. 99 kr i månaden. 

Jaramba-matteapp-bast-i-test

Jaramba är en matteapp som vänder sig till de yngre barnen, närmare bestämt 2-5 åringarna. Här får du över 800 filmer, böcker, sånger och spel i en och samma app. Utöver grunderna i matematik, är Jaramba specialiserad på att utveckla barnens ordförråd och stavning. Alla spelen i appen är både engagerande, underhållande och lärorika, vilket garanterar att skärmtiden blir meningsfull för ditt barn.

Specifikationer: 

 • Ålder: 2-5 år
 • Pris: 99 kr/månaden
 • Ämnen: Matte och Svenska 

Innehåll och upplägg

Jaramba är en matteapp som är helt och hållet utvecklad för att barnen själv ska kunna navigera sig. Alla spel och menyer har stora och tydliga bilder som dessutom förstärks av ljud för att barnet ska förstå vad det är den klickat på. 

När du först kommer in i appen möts du av en uppsjö av bilder med karaktärer från kända böcker, filmer och tv-program, exempelvis Skansen och Babar. När barnet trycker på en karaktär, kommer hen vidare till en meny med upp till 20 olika aktiviteter att välja mellan – det kan vara alltifrån spel, sånger, filmer och böcker. Med andra ord är utbudet otroligt stort, vilket gör att barnet inte tröttnar. 

Allting är otroligt pedagogiskt och lekfullt upplagt, och vid varje klick kommer en förtydligande musiksnutt vilket gör det enklare för barnet att hänga med och förstå vad den gått in på. Det finns även några få aktiviteter på enkel engelska, som skulle kunna passa något äldre barn.

Vad kostar Jaramba?

 • En prenumeration där tre barn kan lära sig matematik och svenska: 99 kr/månaden. 

Läs mer och testa Jaramba här:

 

Utmanare matteapp: Zcooly 

Gör lärandet roligt för barn mellan 2-12 år! Pris fr. 119 kr i månaden.

Zcooly-matte-app-basta-matte-appen

Zcooly är en underhållande app som känns mer som ett spel än som faktiskt lärande, vilket gör att barnet sätter spelandet i fokus och får kunskapen på köpet. De allra yngsta barnen kan behöva lite hjälp att spela, men utöver det är spelet enkelt att förstå. Äldre barn kan utan problem spela det på egen hand. 

Specifikationer: 

 • Ålder: 2-12 år
 • Pris: Från 119 kr/månaden
 • Ämnen: Matte och Svenska

Innehåll och upplägg

I Zcooly finns många olika spel, som alla är unika och tränar en viss förmåga. Barnen får träna på sådant som addition, subtraktion, multiplikation, division, bråktal och klockan. Det gör att spelet kan användas under en lång tid och passar lika bra för 5-åringen som precis börjat lära sig räkna, som för 12-åringen som vill ha en större utmaning.

Innehållet är riktigt bra – allt från enklare uppgifter för nybörjaren, till lite mer avancerad träning för äldre barn. Här finns spel som Räknepatrullen, Affären, Klockgården, RoboLock, Gruvan. Raketen, Landa och Kakmakeriet. Varje spel passar för en viss ålder och fokuserar på olika saker.

Appen är uppbyggd som en liten värld där det finns karaktärer, story, manus och allt annat som behövs för att göra ett spel intressant. I början får barnen bygga sin egen karaktär, och välja sådant som hårfärg och kläder. Det känns mer som ett spel än som ett läromedel, även om det förstås är ett stort plus att spelet följer skolplanen och samtidigt kan lära barnet matte.

I spelvärlden kan barnet gå runt mellan olika platser som Gruvan, Affären och Klockgården – och spela de olika spel som erbjuds på varje plats. Efter ett tag kommer barnen med stor sannolikhet ha sina favoritplatser!

Vad kostar Zcooly? 

Zcooly har två prenumerationer att välja mellan. 

 • Zcooly Lilla, där en användare kan lära sig matte och svenska: 119 kr i månaden. 
 • Zcooly Stora, där tre användare kan lära sig matte och svenska: 189 kr i månaden.

Läs mer och testa Zcooly här:

 

Albert VS. Jaramba och Zcooly

Den stora fördelen med Albert är att det fungerar som en hel läroplattform för barn i åldrarna 3-16, till skillnad från Jaramba och Zcooly som enbart erbjuder matte och svenska. I Albert kan du välja mellan flera olika läroplansledda ämnen som matte, svenska, engelska, geografi och programmering.

Ett annat plus är Alberts struktur. Albert delar upp användandet i olika appar utifrån ålder och ämne, vilket gör spelet väldigt enkelt att förstå och följa. Jaramba och Zcooly har inte samma struktur. I deras appar kan exempelvis alla barn välja alla spel, vilket gör att de minsta barnen kan komma in på aktiviteter som är lite för avancerade, vilket i sin tur kan skapa viss förvirring. Albert har tvärtom en gradvis ökande svårighetsgrad: när barnet klarar en svårighetsgrad, låses nästa grad upp. 

Även fast Jaramba har flest antal aktiviteter och är billigast, är den inte fullt lika strukturerad och passar inte heller ett lika brett åldersspann som Albert, vilket gör att Alberts app är den som ger absolut mest för pengarna, framförallt för dig som vill att ditt barn ska kunna använda appen i flera år!  

Så här utsåg vi testvinnarna:

I vårt test blev Albert testvinnare, tack vare sitt breda ålderspann, stora ämnesportal och roliga funktioner.

I jakten på den bästa matteappen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, jämfört och läst recensioner tills ögonen ploppat ur sin hålor – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den app som är bäst från den som inte är det. När det gäller matteappar är bland annat pedagogik, kunskapsbredd, åldersspann och pris avgörande komponenter!

Med de tre matteappar vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du och ditt barn inte kommer bli besvikna.

 

Hur ska man tänka när man väljer matteapp?

Som med allt annat, kan det vara svårt att välja matteapp. Vilken är bäst, vilken är roligast och vilken lär sig barnet mest av? Allt detta kan förstås vara svårt att veta innan, och det är först när man har testat en app som man vet vad man själv och barnen tycker om den – därför är det bra att många matteappar har en gratis testperiod. Men innan man testar, är det alltid  en bra idé att läsa på om de olika alternativen, och sedan börja med den man tror mest på.

Det absolut viktigaste när du väljer app, är ju att barnet gillar appen. Om barnet inte vill spela så kommer appen ändå inte att göra någon nytta, och då spelar den ingen roll hur bra och lärorik den är. Vilken app barnet kommer gilla är förstås omöjligt att veta innan, vilket, som tidigare nämnt, gör testperioden guld värd.

En sak som kan vara bra att tänka på är att majoriteten av alla appar fokuserar på olika saker och ämnen. Det vi exempelvis gillar med Albert är att det är en väldigt bred läroapp, vilket gör det möjligt för barnet att fokusera på flera olika ämnen.

En annan stor fördel med Albert är att det verkligen känns som ett spel och är väldigt roligt. Det gör att barnet kommer att vilja spela, och på så sätt får kunskapen på köpet. Det ska vara roligt att lära!

Frågor och svar om matteappar

Vilken är den bästa matteappen?

Enligt våra experter är Albert den bästa matteappen, tack vare sitt breda ålderspann, stora ämnesportal och roliga funktioner. Det är den mest prisvärda appen sett till ämnesbredd och åldersspann.

Vad kostar en matteapp?

De största matteapparna kostar mellan 99 – 200 kr i månaden, beroende vilken typ av prenumeration du väljer.

Finns det någon gratis matteapp för barn?

Visst finns det några få matteappar som är gratis att använda, Vektor exempelvis. Dessa är dock inte alls lika omfattande som övriga matteappar, och följer sällan läroplanen. Enligt många recensioner kan dessa appar också ha en hel del buggar. Vill man ha en matteapp som ditt barn kan använda ofta och länge, är tipset att satsa på en som kostar några slantar!

Matilda Habbe

Kreativ copywriter, medveten prylnörd och inbiten second hand-fantast som skriver det absolut bästa om det mesta och för de flesta. Här på Hemfakta är mitt ack så viktiga uppdrag att guida dig genom prylarnas värld! E-post - LinkedIn

Lämna en kommentar