Bäst i test: Matteapp för barn – två matteappar med gratis testperiod!

Innehållsansvarig

Vad har vi här om inte ett strålande exempel på positiv skärmtid – en matteapp! Behöver ditt barn knåda hjärnkontoret med lite ny kunskap utan att det känns som att den faktiskt pluggar, är matteappen ett utmärkt alternativ. Och ja, apparna fungerar även för er matteusla föräldrar därute! Här har våra kunskapstörstande experter landat i årets två bästa matteappar!

Här på Hemfakta har vi utsett Albert till årets bästa matteapp 2024! Den har ett riktigt brett åldersspann, en stor ämnesportal och roliga funktioner. Här får du helt enkelt absolut mest app för pengarna! 

Albert – Bästa matteappen 2024!

En populär app som lär ut flera ämnen till barn mellan 3-16 år! Pris fr. 119 kr/månaden.

Albert-matteapp-basta-matte appen-2023-bast-i-test

Albert är mer en bara en matteapp – det är en hel läroplattform fördelat på flera olika appar. Här kan barnen lära sig matematik genom mattespel, programmering, geografi, svenska och engelska. Är det endast matte du är ute efter väljer du Basic-prenumerationen för 119 kr/månaden. Då kan du välja mellan två olika matteappar: Albert Junior för barn mellan 3-9 år, och Albert Teen för barn mellan 10-16 år.

Specifikationer [1]

 • Ålder: 3-16 
 • Pris: Från 119 kr/månaden. 
 • Ämnen: Matte, Svenska, Engelska, Programmering, Geografi

HÄR KAN DU LÄSA MER OCH STARTA DIN PRENUMERATION!

Albert Junior 3-9 år

Albert Junior är utvecklad för att skapa nyfikenhet kring lärande för barn mellan 3-9 år. Här får barnen lära sig att använda matematik i verkliga livet. Appen finns tillgänglig för både mobil och surfplatta. Barnen kan även lära sig geografi, programmering, svenska och engelska.

Innehåll och upplägg

I Albert Junior sugs vi in i en riktigt fängslande story där vi får följa olika karaktärer på äventyr. Karaktärerna vandrar mellan olika banor där vi som spelare kan samla på oss belöningar i form av bonusbanor. För varje avklarat moment får man mynt och stjärnor vilket fungerar som en motivation för att fortsätta spela. Barnets kunskap sätts dessutom på prov i de så kallade bossutmaningarna som då och då dyker upp. Extra positivt är att man även får repetera sina kunskaper flera gånger vilket underlättar lärandet. Trots att man får lära sig mycket matematik känns Albert Junior ändå mer som ett spännande spel, och inte enbart en läroplattform. 

När ni använder spelet för första gången får barnet skriva sitt namn och sin ålder vilket sedan anpassar spelen till en lämplig nivå baserat på barnets ålder. Barnen får dessutom en drös med positiv feedback som stärker deras självförtroende och ökar deras motivation. 

Sist men inte minst kan du som förälder ta del av en rapport där du kan hålla stenkoll på ditt barns utveckling.

Albert 10-16 år

Albert 10-16 finns i ämnena matematik och geografi. Här kan de äldre barnen få en digital mattehjälp direkt i mobilen eller surfplattan – antingen för att höja sina betyg eller för att förbereda sig inför gymnasiet.

Innehåll och upplägg

Albert 10-16 år skiljer sig en hel del från Albert Junior. Här är det inte lika lekfullt utan är istället tydligt att det är lärandet som ligger i fokus – vilket såklart kräver en hel del disciplin och eget ansvar. Appen följer läroplanen i grundskolan, där barnen själva kan välja vilka avsnitt de vill lära sig mer om. 

Här finns en uppsjö av olika videos som förklarar olika räknesätt och mattekoncept vilka sedan följs av olika uppgifter. Den här appen är ett riktigt bra komplement till matten i skolan, då barnet här kan välja vilka delar den behöver träna mer på, och öva sina kunskaper i sin egen takt. 

Sist men inte minst finns det även en gymnasieförberedande del i appen, så att de äldre barnen kan känna sig trygga inför den kommande gymnasietiden. 

Vad kostar Albert?

I Albert kan du välja mellan tre olika medlemskap: 

 • Basic, där 1 användare kan lära sig matematik: 119 kr/månaden.
 • Standard, där 1 användare kan lära sig matematik, svenska, engelska, geografi och programmering: 159 kr/månaden.
 • Plus, där 4 användare kan lära sig matematik, svenska, engelska, geografi och programmering: 189 kr/månaden. 

Så tycker användarna om Albert

Fördelar 

 • Användare uppskattar den positiva skärmtiden
 • Går bra ihop med undervisningen i skolan
 • Bra balans mellan spel/lärande
 • Barnen utvecklar sina kunskaper

Nackdelar 

 • I princip alla negativa kommentarer handlar om problem med debiteringar och uppsägning av abonnemang

För att skapa en bred bild av matteappen har vi hämtat cirka 170 recensioner från Trustpilot [2] .

Hemfaktas betyg

 • Pris: 9/10
 • Pedagogik: 10/10
 • Mångsidighet: 10/10
 • Användarvänlighet: 9/10
 • Åldersspann: 9/10

Motivering: ALBERT får höga poäng överlag. Priset är konkurrenskraftigt och erbjuder ett brett spektrum av ämnen för olika åldrar. Pedagogiken är stark, och appens interaktiva upplägg med belöningar och bossutmaningar förbättrar lärandeupplevelsen. Mångsidigheten imponerar genom att täcka flera ämnen som matte, svenska, engelska, programmering, och geografi. Användarvänligheten är generellt väldigt hög!

Sammanlagt betyg: 9.4

LÄR MER OCH TESTA ALBERT HÄR:

Utmanare matteapp: Zcooly 

Gör lärandet roligt för barn mellan 2-12 år! Pris fr. 119 kr i månaden.

Zcooly-matte-app-basta-matte-appen

Zcooly är en underhållande app som känns mer som ett spel än som faktiskt lärande, vilket gör att barnet sätter spelandet i fokus och får kunskapen på köpet. De allra yngsta barnen kan behöva lite hjälp att spela, men utöver det är spelet enkelt att förstå. Äldre barn kan utan problem spela det på egen hand. 

Specifikationer [3]

 • Ålder: 2-12 år
 • Pris: Från 119 kr/månaden
 • Ämnen: Matte och Svenska

Innehåll och upplägg

I Zcooly finns många olika spel som alla är unika och tränar en viss förmåga. Barnen får träna på saker som addition, subtraktion, multiplikation, division, bråktal och klockan. Det gör att spelet kan användas under en lång tid och passar lika bra för 5-åringen som precis börjat lära sig räkna som för 12-åringen som vill ha en större utmaning.

Innehållet är riktigt bra – allt från enklare uppgifter för nybörjaren till lite mer avancerad träning för äldre barn. Här finns spel som Räknepatrullen, Affären, Klockgården, RoboLock, Gruvan. Raketen, Landa och Kakmakeriet. Varje spel passar för en viss ålder och fokuserar på olika saker.

Appen är uppbyggd som en liten värld där det finns karaktärer, story, manus och allt annat som behövs för att göra ett spel intressant. I början får barnen bygga sin egen karaktär och välja saker som hårfärg och kläder. Det gör att det känns lite mer som ett spel än som ett läromedel, även om det förstås är ett stort plus att spelet följer skolplanen och samtidigt kan lära barnet matte.

I spelvärlden kan barnet gå runt mellan olika platser som Gruvan, Affären och Klockgården – och spela de olika spel som erbjuds på varje plats. Efter ett tag kommer barnen med stor sannolikhet att ha sina favoritplatser!

Vad kostar Zcooly? 

Zcooly har två prenumerationer att välja mellan. 

 • Zcooly Lilla, där en användare kan lära sig matte och svenska: 119 kr i månaden. 
 • Zcooly Stora, där tre användare kan lära sig matte och svenska: 189 kr i månaden.

Så tycker användarna om Zcooly

Fördelar 

 • Roligt och lärorikt
 • Bra kombination mellan lärande och spelande
 • Pedagogiskt

Nackdelar 

 • Kan vara krångligt för mindre barn att välja spel som passar deras nivå, lite otydlig struktur

För att skapa en bred bild av matteappen har vi hämtat cirka 200 betyg från Apple [4] och Smartson [5] .

Hemfaktas betyg

 • Pris: 9/10
 • Pedagogik: 10/10
 • Mångsidighet: 8/10
 • Användarvänlighet: 8/10
 • Åldersspann: 9/10

Motivering: ZCOOLY får starka poäng för prisvärdhet och pedagogik. Priset är rimligt och täcker en bred åldersgrupp. Pedagogiken är väl genomtänkt med en kombination av lärande och spelande. Mångsidigheten är god, och appen täcker olika nivåer av svårighetsgrad. Användarvänligheten är bra, men vissa användare kan uppleva svårigheter med att navigera och välja spel. Åldersspannet får höga poäng eftersom appen är lämplig för både de yngsta och de äldre barnen.

Sammanlagt betyg: 9.0

LÄS MER OCH TESTA ZCOOLY HÄR: 

Jämförelse: Albert VS. Zcooly

Den stora fördelen med Albert är att det fungerar som en hel läroplattform för barn i åldrarna 3-16, till skillnad från Zcooly som enbart erbjuder matte och svenska. I Albert kan du välja mellan flera olika läroplansledda ämnen som matte, svenska, engelska, geografi och programmering.

Ett annat plus är Alberts struktur. Albert delar upp användandet i olika appar utifrån ålder och ämne, vilket gör spelet enkelt att förstå och följa. Zcooly har inte samma struktur. I deras appar kan exempelvis alla barn välja alla spel, vilket gör att de minsta barnen kan komma in på aktiviteter som är lite för avancerade vilket i sin tur kan skapa viss förvirring. Albert har tvärtom en gradvis ökande svårighetsgrad: när barnet klarar en svårighetsgrad, låses nästa grad upp. 

Så utsåg vi testvinnarna:

I jakten på den bästa matteappen har vi gjort en gedigen research. Vi har gått igenom konsumentupplevelser, jämfört och läst recensioner tills ögonen ploppat ur sin hålor – allt för att få en så tydlig bild det bara går av vad som faktiskt skiljer den app som är bäst från den som inte är det. När det gäller matteappar är bland annat pedagogik, kunskapsbredd, åldersspann och pris avgörande komponenter!

Med de två matteappar vi tagit fram ovan känner vi oss trygga i att du och ditt barn inte kommer bli besvikna.

Hur ska man tänka när man väljer matteapp?

Ja, vilken matteapp är bäst, vilken är roligast och vilken lär sig barnet mest av? Allt detta är såklart omöjligt att veta i förväg, och det är först när man har testat en app som man vet vad man själv och barnen tycket om – därför är det bra att många matteappar har en gratis testperiod. Men innan man testar, är det alltid en god idé att läsa på om de olika alternativen för att sedan börja med den app man tror mest på.

Det absolut viktigaste när du väljer app är ju dock att barnet gillar appen. Om barnet inte vill spela så kommer appen ändå inte att göra någon nytta, och då spelar den ingen roll hur bra och lärorik den är. Vilken app barnet kommer gilla är förstås även det omöjligt att veta innan, vilket, som tidigare nämnt, gör testperioden guld värd.

En sak som kan vara bra att tänka på är att majoriteten av alla appar fokuserar på olika saker och ämnen. Det vi exempelvis gillar med Albert är att det är en väldigt bred läroapp, vilket gör det möjligt för barnet att fokusera på flera olika ämnen. En annan stor fördel med Albert är att det verkligen känns som ett spel och är väldigt roligt. Det gör att barnet kommer att vilja spela, och på så sätt får kunskapen på köpet. Det ska vara roligt att lära!

Frågor och svar om matteappar

Vilken är den bästa matteappen?

Enligt våra experter är Albert den bästa matteappen, tack vare sitt breda ålderspann, stora ämnesportal och roliga funktioner. Det är den mest prisvärda appen sett till ämnesbredd och åldersspann.

Vad kostar en matteapp?

De största matteapparna kostar mellan 99 – 200 kr i månaden, beroende vilken typ av prenumeration du väljer.

Finns det någon gratis matteapp för barn?

Visst finns det några få matteappar som är gratis att använda, Vektor exempelvis. Dessa är dock inte alls lika omfattande som övriga matteappar, och följer sällan läroplanen. Enligt många recensioner kan dessa appar också ha en hel del buggar. Vill man ha en matteapp som ditt barn kan använda ofta och länge är tipset att satsa på en som kostar några slantar!

Källförteckning

 1. HejAlbert, 1/12-23[]
 2. Trustpilot, 1/12-23[]
 3. Zcooly, 1/12-23[]
 4. Apple, 1/12-23[]
 5. Smartson, 1/12-23[]

Lämna en kommentar