12 snygga matbord att köpa 2022

Matbord är en möbel som behövs i alla hem, som man med stor sannolikhet kommer att köpa minst en gång. Vilket matbord man behöver beror helt på hur hemmet och familjen ser ut, vilka behov man har och vad man gillar förstås. Det finns väldigt stora matbord som rymmer hela familjen och gäster, och mindre och smidiga matbord för det mindre hemmet. Dessutom finns matbord i alla tänkbara former och färger, så oavsett vad du behöver så finns det ett matbord som passar perfekt. Här har vi tagit fram 12 olika matbord, och vi kommer även att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när du ska köpa ett matbord.

Köpguide för matbord

Självklart finns det en massa saker att tänka på när man ska köpa matbord – till exempel material, egenskaper och prisklass. Allra viktigast är dock förmodligen storlek, form och design. Det gäller helt enkelt att hitta ett matbord som passar in i hemmet storleksmässigt, som är lagom stort för familjen och dess behov, samt passar in när det gäller såväl övrig inredning som personliga kriterier och preferenser.

Storlek

Det finns matbord i väldigt många olika storlekar, och här är det framför allt två saker du bör tänka på: hur stort matbord du har plats för, och hur stort du behöver. Börja med att ta reda på hur stort bord som får plats där det ska stå, eftersom det här faktiskt avgör maxstorleken för bordet. Tänk på att det inte ska bli för trångt heller, utan ni ska utan problem kunna röra er i rummet och enkelt sätta er vid bordet.

När du vet hur stort bord som får plats, då kan du börja fundera över hur stort bord du behöver och vill ha. Här är det förstås familjens storlek som avgör, men om ni ofta har gäster kan det vara praktiskt med ett större bord, förutsatt att det får plats.

Om det kan behövas ett större bord ibland, men inte till vardags, så kan det vara en bra idé att välja ett bord med iläggsskiva om ett större bord inte får plats – eller om man helt enkelt inte vill ha ett för stort bord. Då går det enkelt att förstora bordet vid behov, men det behöver inte ta upp en massa onödig plats när det inte behövs.

Form

Ett matbord kan som bekant vara runt, fyrkantigt, avlångt eller ovalt. Vad som passar bäst beror förmodligen på hur rummet ser ut, men det handlar förstås också om vad du föredrar. En fördel med ett runt bord är att de ofta känns smidigare i rummet, och är lättare att gå runt. De är helt enkelt inte i vägen lika mycket.

Avlånga matbord kan vara enklare att möblera med, och passar ofta bra i avlånga rum, men de passar egentligen i alla rum. De kan placeras mot väggen med en kortsida, eller stå mitt i rummet. Det blir helt enkelt flera valmöjligheter med ett sådant bord.

När det gäller runda och ovala bord kan det också vara bra att tänka på att de inte rymmer lika många personer som rektangulära bord. Behövs det många sittplatser runt bordet så behöver man alltså välja ett större bord om man vill ha ett runt, och det förutsätter förstås även att det finns plats för ett större bord.

Design

Det går förstås inte att svara på hur man ska välja ett matbord utifrån design, eftersom det är en smaksak. Dock är det förstås en fördel att tänka på att det bör passa med övrigt inredning i rummet, om man vill ha ett matbord som verkligen sticker ut, vill säga.

När det gäller matbordets design så finns allt från stilrena och diskreta designer, till matbord som verkligen utmärker sig. Det finns även bord men mindre detaljer. Ben med snygga former eller olika material kan till exempel ge unika bord, men det finns även enklare modeller som enkelt smälter in i hemmet.

Snyggaste matborden

Vi har tagit fram 12 olika matbord för olika behov och smaker. Här finns större bord, smidigare bord, stilrena bord, exklusiva bord, unika bord, enklare modeller och allt däremellan. Oavsett vad du söker kan du med stor sannolikhet hitta det här.

Matbord Snaregade

Det här är ett väldigt vackert matbord som har en minimalistisk design. Det är ett vackert runt bord med annorlunda ben som ger en snygg och tilltalande design. Bordsskivan är antingen i ekfaner eller linoleum, och underredet är i tåligt, pulverlackerat stål.

Matbord Snaregade

Detta vackra bord har en stilren och minimalistisk design. Bordet har en luftig design som gör att det passar in överallt, i alla rum och i alla miljöer. Väljer man en bordsskiva i tålig linoleum så får man dessutom en extra tålig bordsskiva som klarar lite mer. Detta bord har en höjd på 73 centimeter, och en diameter på 120 eller 138 centimeter – du kan alltså välja både storlek, och material på bordsskivan. Det här är ett riktigt vackert bord som passar perfekt för den som vill ha ett stilrent, men samtidigt snyggt, bord.

Fördelar

 • Möjlighet att välja bordsskiva
 • Två olika storlekar att välja mellan
 • Tåligt underrede i stål
 • Stilren och minimalistisk design

Nackdelar

 • Inga nackdelar  

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Matbord – Super-Elliptical

Det här är ett riktigt vackert bord med en tilltalande och iögonfallande design. Det är praktiskt och vackert på samma gång, och håller en hög kvalitet. Dessutom är bordet utdragbart och har två iläggsskivor.

Matbord - Super-Elliptical

Det här är ett bord med många fördelar. Det är vackert men samtidigt stilrent. Det känns rymligt, men blir ännu större med hjälp av iläggsskivor. Bordet kan nämligen enkelt dras ut och förlängas med två stycken iläggsskivor, perfekt när man får besök. Iläggsskivorna är dessutom inbyggda och förvaras smidigt under bordsskivan när de inte används. Bordet kan förlängas med bara en eller båda skivorna. Bordsskivan har tålig Fenix laminat, och är dessutom enkel att rengöra. Bordsskivan är dessutom reptålig, och har en matt yta som döljer fingeravtryck. Dessutom passar detta vackra bord i alla hem, och i alla miljöer.

Fördelar

 • Vackert och stilrent
 • Två inbyggda iläggsskivor
 • Reptålig bordsskiva
 • Enkel att rengöra

Nackdelar

 • Priset

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Matbord Gubi

Det här är ett stilrent och rymligt bord på hela 200 centimeter. Här får även den större familjen plats, eller den mindre familjen som ofta har besök. Bordsskivan har mjukt rundande kanter, och bordet finns i fyra olika färger.

Matbord Gubi

Om det finns plats för ett större bord, då kan detta vara ett bra val. Det är stilrent och enkelt, men har böjda ben och rundade kanter som ger ett mjukt intryck och en charmig design. Bordet håller en hög kvalitet och känns stabilt. Det är 73 centimeter högt, 100 centimeter brett och 200 centimeter långt. Oavsett om ni vill rymmas många vid bordet eller bara ha gott om plats kan detta bord vara ett bra val.

Fördelar

 • Rymligt bord (200 cm)
 • Mjukt rundade kanter
 • Finns i fyra olika färger
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Möjligen priset

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Matbord Clothilde

Det här smidiga och eleganta bordet kan vara rätt val för det lilla hemmet, där design och kvalitet är viktigt. Bordet är robust, vackert och håller en hög kvalitet.

 

Det här smidiga lilla bordet passar för den som bor ensam eller två personer, men där man samtidigt vill ha möjlighet att bjuda in gäster – här finns nämligen två iläggsskivor på 50 centimeter. Det vackra bordet är penselmålat i tre lager, med vattenbaserad färg, och antikpatinerad samt behandlad med ett tunnare lager skyddande vax. Bordet har en diameter på 110 centimeter utan iläggsskivor, och är därför ett smidigt bord som passar perfekt i mindre hem.

Fördelar

 • Elegant
 • Hög kvalitet
 • Två iläggsskivor på 50 cm

Nackdelar

 • Möjligen priset

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Matbord Oscar

Det här matbordet har en klassisk och vacker design. Bordet känns lyxigt och är väldigt vackert att se på. Det känns dessutom rymligt, trots sin smidiga storlek.

Matbord Oscar

Om det inte finns plats för något större bord kanske detta smidiga, runda bord kan vara ett bra val. Det är dessutom väldigt vackert, och känns rejält och högkvalitativt. Detta bord är penselmålat i tre lager, behandlad med ett tunt lager skyddande vax och har en antikpatinerad yta. Ett väldigt vackert bord, för det mindre hemmet.

Fördelar

 • Vacker, lyxig design
 • Smidigt men samtidigt rymligt
 • Rejält
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Matbord Clothilde

Det här är ett smidigt och stilrent bord, som med iläggsskivor kan bli stort och rymligt. Perfekt för den som bara behöver ett mindre bord till vardags, men vill ha möjlighet att förstora bordet vid behov.

Det här är ett väldigt vackert matbord med två iläggsskivor på 50 centimeter. Det gör att det smidiga, lilla bordet enkelt kan förstoras om det skulle behövas. Bordet är penselmålat i tre lager med en vattenbaserad färg, behandlad med skyddande vax och antikpatinerad. Här finns charmiga detaljer som gör att bordet ser ut att vara från ett annat århundrande, samtidigt som det är stilrent och dessutom håller en hög kvalitet.

Fördelar

 • Snyggt och stilrent
 • Två iläggsskivor på 50 cm
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Inga nackdelar

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

VEJBY Matbord

Detta matbord har en bordsskiva av mangoträ, och ett underrede av järn, och alla delar har en mattsvart finish. Benen ger en lätt och luftig känsla, medan bordsskivan är rustik. Det här är ett stilrent men samtidigt snyggt matbord som passar in överallt.

VEJBY Matbord

Det här rymliga bordet har en längd på 210 centimeter och bredd på 95 centimeter, vilket ger gott om plats även för ett lite större sällskap. Det gör detta bord perfekt för en lite större familj, eller om man vill ha plats för gäster. Den ovala formen känns dessutom behaglig och snygg, och det stilrena bordet passar in i alla kök och matrum. Dessutom håller bordet en hög kvalitet.

Fördelar

 • Stilren design
 • Rymligt (210 cm)
 • Snygg oval form
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Inga nackdelar

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

TONDO Matbord

Det här är ett runt, smidigt och väldigt snyggt matbord. Det känns pampigt och lyxigt, och kommer definitivt att dra blickarna till sig.

TONDO Matbord

Detta handgjorda bord känns minst sagt unikt, och passar för dig som vill ha ett annorlunda bord – ett matbord som inte alla andra har, helt enkelt. Det håller hög kvalitet och är smidigt, med sina 120 centimeter, men känns samtidigt rymligt. Ett riktigt coolt matbord för den som har en annorlunda stil, eller helt enkelt vill ha en möbel som drar blickarna till sig.

Fördelar

 • Snygg design
 • Hög kvalitet
 • Smidigt men samtidigt rymligt

Nackdelar

 • Möjligen priset

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Maine Matbord

Det här är ett prisvärt bord för dig som söker ett större matbord som samtidigt har en snygg design. Det här bordet är både snyggt och högkvalitativt – och även praktiskt.

Maine Matbord

Det här är ett riktigt elegant matbord. Bordet har en glasskiva, och ben och ram är av metall, vilket ger en väldigt snygg design. Dessutom är bordet väldigt rymligt med en längd på hela 198 centimeter, och en bredd på 96 centimeter. Ett bra val för den som vill ha ett stort och elegant bord, till ett bra pris.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Rymligt
 • Snygg design

Nackdelar

 • Inga nackdelar

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Klara Matbord

Om du söker ett klassiskt, robust och samtidigt vackert matbord med charmiga detaljer och av hög kvalitet – då kan detta vara helt rätt val för dig.

Klara Matbord

Detta matbord är helt i trä, och här har du möjlighet att välja mellan flera olika färger. Stomme och ben är av massivt trä, medan bordsskivan är av MDF. Här ingår dessutom två iläggsskivor för att man enkelt ska kunna förlänga bordet vid behov. Detta rymliga bord håller en hög kvalitet, och även utan iläggsskivor är bordet långt – 180 centimeter – men med iläggsskivorna får det en längd på hela 280 centimeter.

Fördelar

 • Robust
 • Vackert
 • Hög kvalitet
 • Finns i flera olika färger
 • Två iläggsskivor ingår
 • Rymligt

Nackdelar

 • Inga nackdelar 

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Mezzo Matbord

Det här är ett riktigt vackert bord för dig som vill ha ett matbord som är vackert och har snygga detaljer, men samtidigt är stilrent. Dessutom håller det hög kvalitet och kommer med två stycken iläggsskivor.

Mezzo Matbord

Detta vackra bord har stomme och ben av massivt trä, medan bordsskivan är av MDF. Det går dessutom att välja mellan många olika utföranden. Bordet har en smidig storlek, med en längd på 140 centimeter, men kan enkelt förlängas med iläggsskivor. Då kan bordet få en storlek på 230 centimeter, perfekt när man är ett större sällskap, men samtidigt vill ha ett smidigt bord till vardags. Detta bord håller hög kvalitet och är både vackert och praktiskt.

Fördelar

 • Vacker design
 • Hög kvalitet
 • Två iläggsskivor ingår
 • Flera olika utföranden

Nackdelar

 • Inga nackdelar

MER INFORMATION OCH PRIS:

Rosvik runt matbord

Det här prisvärda matbordet är enkelt i sitt utförande och mycket stilrent, men samtidigt praktiskt och högkvalitativt.

Rosvik runt matbord

Det här är ett praktiskt bord som passar in nästan överallt. Det är smidigt och enkelt, men samtidigt stilrent och mycket prisvärt. Bordet är tillverkat av massivt trä och MDF, och det har en diameter på 120 centimeter, vilket gör det hyfsat smidigt. Det är enkelt att montera ihop och passar perfekt för den mindre familjen.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Stilrent
 • Hög kvalitet
 • Passar in nästan överallt
 • Smidigt
 • Tillverkat av massivt trä och MDF
 • Enkelt att montera

Nackdelar

 • Inga nackdelar

MER INFORMATION OCH PRIS:

 

Vanliga frågor och svar om matbord

Hur stort matbord behöver man?

Hur stort matbordet bör vara beror förstås helt på hur mycket plats man har, och hur stort bord man behöver. Den större familjen behöver förstås ett större bord, men även om man ofta har gäster så kan det vara bra med ett större bord, förutsatt att det får plats. Generellt kan man säga att bordet bör vara omkring 200 centimeter långt för att rymma 6 platser, omkring 120 centimeter är ofta lämpligt för fyra personer och mindre bord passar för två personer.

Vilket matbord bör man välja?

Det beror helt på vad man behöver, och vad man föredrar. Det handlar till exempel till stor del om vad som passar in i rummet där bordet ska stå, såväl när det gäller form och storlek som övrigt design. Man bör helt enkelt kombinera personliga preferenser med vad som lämpar sig bäst i rummet.

Vad är skillnaden mellan matbord och köksbord?

Matbord och köksbord är samma sak. Man skulle dock kunna säga att köksbord är matbord som endast används i köket, medan begreppet matbord även kan innefatta matsalsbord. Generellt kan man dock säga att matbord och köksbord är detsamma – bord man äter vid, helt enkelt.

Avslutande ord inför ditt köp av matbord

När du ska köpa matbord bör du framför allt fundera över storlek, form och design. Här gäller det att tänka på såväl personliga preferenser som behov, och självklart vad som passar bäst i hemmet.

Börja gärna med att fundera över vad du behöver. Hur stort matbord behövs? Det här beror förstås på hur många ni är i familjen, men det kan även vara bra att tänka på att det ska gå att få plats med gäster vid behov. Bjuder ni ofta in familj och vänner på middagar och liknande så är det förstås viktigt att det finns plats för detta.

Med det sagt så bör man förstås också fundera över hur stort bord som får plats. Om matbordet ska stå i köket så är platsen ofta begränsad. Kanske kan det vara en lösning att välja ett bord med iläggsskiva, som enkelt kan förstoras vid behov? Då blir det kanske lite trångt när bordet förlängs, men till vardags finns det gott om plats, och samtidigt kan man göra plats vid bordet när det behövs.

Fundera även över vilken form du föredrar, och som passar bäst i rummet. Kanske är ett runt bord det bästa valet, eller ett klassiskt fyrkantigt. Om man inte kan avgöra vilket som blir bäst så kanske rektangulärt är det bästa valet.

Det kan också vara bra att tänka på att de flesta bord faktiskt kan vara större än man tror, när det behövs. Ett mindre bord för fyra personer kan ofta, utan större problem, ha plats för ytterligare två personer – kanske på kortsidorna – vid behov. Om det är ont om plats så bör du alltså inte välja ett större bord än du faktiskt behöver till vardags, utan satsa istället på att dra ut bordet från väggen så att det går att placera stolar runt hela bordet, eller välj ett bord med iläggsskiva som enkelt kan förstoras.

Josefine Andersson

Jag heter Josefine Andersson, och jag älskar att testa olika produkter - och skriva om dem. Som förälder har jag stor erfarenhet av diverse barnprodukter och leksaker, men jag är även intresserad av hälsa och skönhet och många andra produkter.

Lämna en kommentar