Många kan säkert känna igen sig i hur tidskrävande det kan vara att stå och jobba i köket med att skala, riva, hacka, mala och knåda. Dessa sysslor kan många gånger ta bort själva nöjet av att baka eller laga mat. Som tur är så finns det numera ett särskilt redskap, en matberedare, som kan bespara dig en hel del tid i köket. Vi har sammanställt ett matberedare bäst i test för att hjälpa dig att välja den bästa matberedaren som passar dina behov.

Det kan vara svårt att välja vilken matberedare man ska köpa då det finns ett stort utbud av olika modeller. Det är inte heller det lättaste att veta vad som skiljer de olika matberedarna åt. Läs vårt omfattande matberedare bäst i test för att hitta din favorit.

Så väljer du rätt matberedare

Många av de matberedare som finns på marknaden idag är både effektiva och smidiga att använda. Vanligtvis kan de användas för att göra allt från hacka, skiva, knåda, mala, mixa, vispa till att pressa och blanda olika ingredienser. Om du gillar att laga mat men inte har lust att lägga all den tid det tar för att förbereda maten så kan en matberedare vara din nya bästa vän i köket. Vill du också investera i en köksmaskin så får du inte missa vårt köksmaskins test.

Den stora frågan är då hur man väljer rätt matberedare? Läs vår guide nedan för att få svar på frågan:

Funktioner 

En av de viktigaste sakerna att kika på när du ska investera i en matberedare är att försäkra dig om att maskinen har alla de nödvändiga funktionerna för det du önskar använda den till. Om du har tänkt använda matberedaren för olika uppgifter är det till exempel viktigt att maskinen kan utföra dessa uppgifter. Har du behov av en blender/mixer så är det en klar fördel om en blender ingår. Det är också en bra idé att undersöka om matberedarens löstagbara tillbehör och delar tål att maskindiskas. Detta är en faktor som kan spara dig mycket tid på rengöringen.

Skålkapacitet

En annan viktig faktor är skålens volym, och det finns numera skålar i ett flertal olika storlekar. Det är bra att välja en modell som har en tillräckligt stor skålkapacitet för att fylla familjens behov och som dessutom har något extra utrymme för när ni har gäster. En skål med stor kapacitet innebär att du kan tillaga större mängder ingredienser åt gången, vilket således besparar dig mer tid i köket.

Medföljande tillbehör 

Vissa matberedare kommer med ett komplett set av tillbehör. Det kan exempelvis vara skålar i olika storlekar, skivor, knivar, blad eller tillbehörshållare. Fundera därför noga på vilka tillbehör du behöver och köp en matberedare där dessa medföljer.

Motoreffekt

Du vill naturligtvis ha en matberedare med en tillräckligt stark motor som således klarar av att hantera tuffa uppgifter och olika ingredienser. Välj en matberedare med en kraftfull motor och med en hög watt för att slippa vara med om att motorn blir överbelastad och lägger av mitt under degknådningen.

Knivblad

När du ska investera i en matberedare är det en god idé att välja en modell som är utrustad med flertalet knivar för olika tillfällen. Försäkra dig också om att knivbladen är av rostfritt stål vilket ger en bättre hållbarhet.

Storlek på matberedaren

Det är bra att känna till att robusta matberedare ofta är bland de bästa modellerna på marknaden om de också uppfyller kraven vi nämnt ovanför. En stabil bas ger således ett bättre stöd och du slipper att den hoppar runt på köksbänken vid användning. Om du inte har så mycket plats i köket så kan du givetvis hitta kompakta modeller som står stabilt. I slutänden handlar det om vilken modell som passar dig och dina behov bäst.

Matberedare Bäst i Test – Här är de bästa matberedarna 2021

Nedan finner du en sammanställning över de bästa matberedarna på marknaden. Vi har delat in vårt matberedare bäst i test i tre olika prisklasser: budget-, mellan- och premiumklassen. Vi har tagit hänsyn till följande aspekter i vår bedömning:

 • Skålkapacitet
 • Medföljande tillbehör
 • Antal hastigheter
 • Maskinens motoreffekt
 • Funktioner
 • Matberedarens storlek
 • Ljudnivå
 • Hur lätt matberedarens avtagbara delar kan rengöras

Vinnare Premiumklassen: KitchenAid Artisan 5KFP1644, Matberedare

Vår vinnare i premiumklassen blev denna matberedare från KitchenAid som är en allt-i-ett produkt som klarar av tuffa uppgifter och har en justerbar hastighet, pris ca 7 000 kronor.

KitchenAid Artisan 5KFP1644, Bästa Matberedaren

KitchenAid Artisan 5KFP1644 är den optimala hjälpredan i köket. Den kan bland annat hacka, vispa, knåda, skiva, samt mixa ihop olika ingredienser. Motorn i maskinen är mycket tystgående och trots detta har den en hög effekt på 650 watt. Maskinen har två olika hastigheter, vilket betyder att du alltid kan välja den rätta hastigheten. KitchenAid Artisan har tre olika skålar där den största rymmer 4 liter. Mellanskålen rymmer 2,4 liter och den lilla skålen rymmer 1 liter. Andra bra tillbehör som medföljer är: rivskivor, en visp, en spatel samt en citruspress. Det ingår även en förvaringslåda som kan användas för att hålla ordning på tillbehören. Sist men inte minst så har KitchenAid Artisan en bra storlek, vilket gör att du själv kan välja om den ska stå framme eller ställas undan i ett skåp.

Fördelar

 • Tre skålar i olika storlekar
 • Levereras med flera bra tillbehör
 • Tystgående motor
 • Två olika hastighetslägen
 •  Multifunktionell köksmaskin

Nackdelar

 • Inga nackdelar

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Premiumklassen: MAGIMIX CS 5200 XL, Matberedare

Vår utmanare i premiumklassen blev denna matberedare som har en mycket stark motoreffekt på 1100 watt och med bra medföljande tillbehör, pris ca ca 4 500 kronor.

MAGIMIX CS 5200 XL, Matberedare

 

Magimix CS5200XL är en stilren och multifunktionell matberedare. Modellen är utrustad med tre knappar för olika uppgifter och motorn kommer automatiskt anpassa sig till uppgiften. Magimix CS5200XL kommer med en stark induktionsmotor som har en otrolig effekt på 1100 watt, vilket gör den här matberedaren mer kraftfull än de flesta andra modeller. Den här matberedaren kan hjälpa till med alla möjliga uppgifter och den kan bland annat mosa, pressa, hacka, strimla, vispa olika ingredienser. En annan fördel är att det ingår en blender för när du vill göra soppor, salsa och smoothies. Magimix CS5200XL är utrustad med tre skålar med olika volym där den stora skålen rymmer 3,7 liter. Den enda nackdelen är att matberedaren är något högljudd. 

Fördelar

 • Tre skålar i olika storlekar
 • Mångsidig köksmaskin 
 • Stark motoreffekt på 1100 watt
 • Alla tillbehör tål maskindisk

Nackdelar

 • Väsnas och låter mycket

PRIS OCH INFORMATION:

Vinnare Mellanklassen: KENWOOD FPM810, Matberedare

Denna matberedare från Kenwood blev vår vinnare i mellanklassen då den har en pulsfunktion och åtta valbara hastigheter, pris ca 3 700 kronor.

KENWOOD FPM810, Matberedare

Kenwood FPM810 har en stor skål på 3,5 liter och en blenderkanna på 1,8 liter. Både skålen och blenderkannan är gjorda för att klara av både kalla och varma temperaturer. Skålen kan även diskas i diskmaskin vilket underlättar rengöringen. Det som drar ned betyget är att den här maskinen är tung och klumpig då den väger 12,6 kg. Fördelarna är att matberedaren har en effektiv pulsfunktion samt åtta olika hastigheter. Den har även en auto-funktion vilket är den fördel då maskinen automatiskt väljer den bästa hastigheten för uppgiften. 

Fördelar

 • Stor skål på 3,5 liter
 • Medföljande blenderkanna
 • Åtta valbara hastigheter samt pulsfunktion
 • Skålen kan diskas i diskmaskin

Nackdelar

 • Den är tung och klumpig

PRIS OCH INFORMATION:

 

Utmanare Mellanklassen: KITCHENAID Classic 1325EWH, Matberedare

Denna matberedare från Kitchenaid blev vår utmanare i mellanklassen då den är en mångsidig och tystlåten hjälpreda i köket, pris ca 4 000 kronor.

KITCHENAID Classic 1325EWH, Matberedare

Kitchenaid Classic 5KFP1325BWH påminner mycket om vår testvinnare i premiumklassen och där detta är en något enklare och mer prisvärd modell. Matberedaren har en spak på framsidan som låter dig justera skärskivan från 1 upp till 6 millimeter. Du hittar även tydliga knappar för pulsfunktionen samt för de två olika hastigheterna. Skålen har en god kapacitet på 3,1 liter, men det som drar ned betyget är att motorn endast har en effekt på 300 watt. Detta duger bra för de flesta uppgifter, men tyvärr inte för de hårdaste råvarorna. Vi ger Kitchenaid Classic 5KFP1325BWH pluspoäng då det är en tystlåten modell i en kompakt storlek.

Fördelar

 • Stor skål med bra kapacitet
 • Justerbar skärskiva
 • Tystlåten modell

Nackdelar

 • Motoreffekten är inte tillräckligt bra
 • Endast två hastigheter

PRIS OCH INFORMATION:

 

Testvinnare Budgetklassen: OBH Nordica First Kitchen 6795 – Bästa billiga matberedare

Vår testvinnare i budgetklassen blir denna matberedare från OBH Nordica som är en praktisk multi-produkt med blenderkanna, pris ca 1 000 kronor.

OBH Nordica First Kitchen 6795 Billig / Budget Matberedare

Du hittar knappast en mer prisvärd modell på marknaden än OBH Nordica First Kitchen 6795. Den här matberedaren har även en medföljande blenderkanna som rymmer 1,8 liter. Utöver detta medföljer det fem olika tillbehör, för både grov och fin skivning samt redskap för rivning. Matberedaren har också en smart inbyggd förvaringslåda där du kan förvara alla tillbehör.

Skålen rymmer 3,5 liter och motorneffekten ligger på 700 watt vilket är bra med tanke på det låga priset. OBH Nordica First Kitchen 6795 har två olika hastigheter samt en pulsfunktion. Något som drar ned betyget är att det inte är en kompakt maskin, den tar upp en hel del plats med tanke på att den är 45 centimeter hög. Matberedaren väger 4,5 kg så du kommer inte gärna vilja flytta på den.

Fördelar

 • Stor skål
 • Medföljande blender
 • Fem olika tillbehör på köpet
 • Inbyggd förvaringslåda

Nackdelar

 • Endast två hastigheter
 • Upplevs som högljudd
 • Inte enkel att förvara

PRIS OCH INFORMATION:

 

Frågor och svar om matberedare

Hur fungerar en matberedare?

En matberedare är en slags köksapparat som underlättar matlagningen och som kan spara dig en hel del tid i köket.

Vad använder man matberedare till?

Den kan användas för att knåda degar men även för att skiva, hacka, riva och blanda olika matvaror. 

Hur många watt bör matberedaren ha?

En matberedare bör ha en watt på minst 600 för att klara av att hantera hårda uppgifter under en längre tid.

 

Matberedare Bäst i Test – Hemfaktas lista

 • Vinnare Premiumklassen: KitchenAid Artisan 5KFP1644, Matberedare
 • Utmanare Premiumklassen: MAGIMIX CS 5200 XL, Matberedare
 • Vinnare Mellanklassen: KENWOOD FPM810, Matberedare
 • Utmanare Mellanklassen: KITCHENAID Classic 1325EWH, Matberedare
 • Testvinnare Budgetklassen: OBH Nordica First Kitchen 6795 – Bästa billiga matberedare

Skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här